Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Charuga
Globalni moderator

#26 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

mIRCerka wrote: E sad, po propisima znaci da zene i djeca koji su izbjegli iz istocne Bosne u centralnu vecinski idu u pakao jer su se usudili pa jeli LANC PAKET br. 1 sa svinjskim okruglicama...give me a break...
Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, .... – A onome ko bude primoran- kad hara glad, bez namjere da učini grijeh, Allah će oprostiti i samilostan biti. (sura Al-Ma'ida, Trpeza, 3. ajet)

Samo treba citati sa razumjevanjem!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#27 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:
mIRCerka wrote:
istocnjak wrote:
Alkohol i droge koje služe za lijećenje i olakšavanje bolova u medicini - su takodjer zloupotrebljene.
Moja Majka je uvijek govorila " grijeh sine ide iz usta, ne u usta"...
Tvoja mama je izgleda bila neka dobra žena i trebala si je poslušati, jer ne bi sada imala toliko napisanih postova ... :)
Moja mama je i dan danas super zena, avion....Majke nema vec 5 godina...da si pazljivije citao bilo koji od mojih postova na tu temu, znao bi...ali zasto bi ti citao sta jedno zensko pise, kad ti ionako sve znas...

Plavi, nisam napisala to tebi, vec generalno za neke od forumasha na ovom forumu...
samo preleti neke od religijskih tema, da ti zuc provre... :(
mIRCerka

#28 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by mIRCerka »

Plavih_11 wrote:
mIRCerka wrote: E sad, po propisima znaci da zene i djeca koji su izbjegli iz istocne Bosne u centralnu vecinski idu u pakao jer su se usudili pa jeli LANC PAKET br. 1 sa svinjskim okruglicama...give me a break...
Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, .... – A onome ko bude primoran- kad hara glad, bez namjere da učini grijeh, Allah će oprostiti i samilostan biti. (sura Al-Ma'ida, Trpeza, 3. ajet)

Sto bi opet bila potvrda onoga sto je Majka govorila - grijeh ne ulazi u usta vec iz njih izlazi...Jer Allah ce oprostiti nekome ko nije imao sta drugo do krmetine pojesti u tom trenutku, ali nece oprostiti kad neko kaze NEMA BOGA...
vratnik

#29 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

Molim vas da ne zaboravite temu: alkohol, droga, itd.
Ja i dalje ni najmanje nisam zadovoljan odgovorom. Znaci, zvanicno nije zabranjeno (po islamu) pusiti travu? (ako je dozvoljen duhan, koji je prekoren, a ne zabranjen, onda je dozvoljeno i ovo drugo?)..
Volio bih da mi ovo Arzuhal ili Ahmmed odgovore...

Svidja mi se ovo o muzici sto je 11plavih napisao. :thumbup:
Charuga
Globalni moderator

#30 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

mIRCerka wrote:
Plavih_11 wrote:

Sto bi opet bila potvrda onoga sto je Majka govorila - grijeh ne ulazi u usta vec iz njih izlazi...Jer Allah ce oprostiti nekome ko nije imao sta drugo do krmetine pojesti u tom trenutku, ali nece oprostiti kad neko kaze NEMA BOGA...
Ti si tu izreku uzela previse bukvalno! Alkohol ulazi na usta, trava (kad je pusis) ulazi na usta ... Itd.
mIRCerka

#31 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by mIRCerka »

Plavih_11 wrote:
Ti si tu izreku uzela previse bukvalno! Alkohol ulazi na usta, trava (kad je pusis) ulazi na usta ... Itd.
Nisam...nego vjerujem u to da je veci grijeh to sto recimo ja nekome psujem mrtvu majku nego sto popijem 2 gin tonica...kontas?
Charuga
Globalni moderator

#32 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

mIRCerka wrote:
Plavih_11 wrote:
Nisam...nego vjerujem u to da je veci grijeh to sto recimo ja nekome psujem mrtvu majku nego sto popijem 2 gin tonica...kontas?
Psovati nekom majku je grijeh, svejedno jeli ziva ili mrtva. I jedno i drugo su grijesi a to koji je veci a koji manji nije na nama da odredjujemo.
Charuga
Globalni moderator

#33 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

vratnik wrote:Molim vas da ne zaboravite temu: alkohol, droga, itd.
Ja i dalje ni najmanje nisam zadovoljan odgovorom. Znaci, zvanicno nije zabranjeno (po islamu) pusiti travu? (ako je dozvoljen duhan, koji je prekoren, a ne zabranjen, onda je dozvoljeno i ovo drugo?)..
Volio bih da mi ovo Arzuhal ili Ahmmed odgovore...

Svidja mi se ovo o muzici sto je 11plavih napisao. :thumbup:
“O vjernici, vino (hamr) i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.” (El-Maida, 90) Na upit o pojedinim vrstama nedopuštenih pića Poslanik, a.s., je odgovorio: "Sve što opija je hamr, a svaki hamr je haram". (Muslim)

Pazi, u Kur'anu nisam nista mogao naci striktno o travi (drogi)! Pretpostavljam da je razlog tome sto se ona pojavila poslije objave!

Rraspravljajući o šerijatskopravnom tretmanu upotrebe droga, islamski pravnici kao argument zabrane navode, osim spomenutog razloga štetnog djelovanja, hadis koji bilježi Ebu Davud u svome Sunenu od Ummi Seleme "da je Allahov Poslanik, a.s., zabranio sve što opija i zamagljuje razum"
Neki islamski pravnici, poput dr. Jusufa Karadavija, svrstavaju droge u kategoriju hamra, tj. opijajućih supstanci, a hamr je, kao što je poznato, zabranjen u kur'anskom tekstu.
"Hamr je ono što muti razum", kaže Allahov Poslanik, a.s., u hadisu koji su zabilježili Buharija i Muslim. lako ima stanovitih razlika između droge i alkohola, zajedničko im je to da obje ove materije djeluju štetno na ljudski razum, psihičko i fizičko zdravlje ljudi, da dovode do stanja privremenih ili trajnih umnih poremećaja, te se na njih može primijeniti ista norma, budući da je potvrđeno da je zakonski razlog (`illetu-l-hukm) zabrane konzumiranja alkohola opijajuće svojstvo ove supstance.
Budući da je zabranjeno konzumiranje i malih količina one supstance koja opija u velikim količinama, kako se izričito kaže u jednom hadisi-šerifu, može se konstatirati da je zabranjena upotreba i malih količina droge, bila ona lahka ili teška. Zabrana se ovdje ne može parcijalizirati niti selektirati, ah se sankcija, bilo da se radi o ovosvjetskoj ili ahiretskoj, može individualizirati, tj. smanjivati ili povećavati, ovisno o uzrocima, posljedicama i drugim relevantnim okolnostima (olakšavajućim ili otežavajućim) koje utječu na visinu kazne.

http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/t ... akovic.php
Last edited by Charuga on 10/12/2008 12:51, edited 1 time in total.
mIRCerka

#34 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by mIRCerka »

Plavih_11 wrote:
mIRCerka wrote:
Plavih_11 wrote:
Psovati nekom majku je grijeh, svejedno jeli ziva ili mrtva. I jedno i drugo su grijesi a to koji je veci a koji manji nije na nama da odredjujemo.
Ja nista ne odredjujem, vec dajem svoje misljenje. Ono sto nam je Bog, Allah, Jahve i ostali dao je slobodna volja i sloboda misljenja.
Ja iznesoh svoje misljenje, ti svoje. I nema potrebe da nam se misljenja podudaraju. Dokle god se ne kacimo ;)

A sto se psovke mrtve majke tice, to mi je jedna od najgorih...to i djeca...sve ostalo se da prezvakat...

PS Jedno pitanje vezano za travu: Ako je podnosis tako dobro da te ne opija uopste, da li tebi dozvoljena?
madner

#35 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

Sta je sa umjerenim i odgovornim cuganjem?
Charuga
Globalni moderator

#36 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

mIRCerka wrote:
Plavih_11 wrote: Psovati nekom majku je grijeh, svejedno jeli ziva ili mrtva. I jedno i drugo su grijesi a to koji je veci a koji manji nije na nama da odredjujemo.
Ja nista ne odredjujem, vec dajem svoje misljenje. Ono sto nam je Bog, Allah, Jahve i ostali dao je slobodna volja i sloboda misljenja.
Ja iznesoh svoje misljenje, ti svoje. I nema potrebe da nam se misljenja podudaraju. Dokle god se ne kacimo ;)

A sto se psovke mrtve majke tice, to mi je jedna od najgorih...to i djeca...sve ostalo se da prezvakat...

PS Jedno pitanje vezano za travu: Ako je podnosis tako dobro da te ne opija uopste, da li tebi dozvoljena?
Za obje psovke se slazem i tu si u pravu!

Ne podnosim je jer je ne konzumiran pa ti ne mogu odgovoriti u svoje ime. Koliko god da je neko podnosi ipak ce nakon vece kolicine da padne pod njen "uticaj" i njegovo razmisljanje ce se promjeniti. Kako sa travom tako i sa alkoholom. A sve sto je zabranjeno u velikim kolicinama, zabranjeno je i u malim.
vratnik

#37 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

Hvala.
Jasno je meni da nema nista izricito o travi, ali ima o opijanju. (znam za ovaj hadis). Meni je samo bilo cudno da mi to govori covjek koji pusi (cigarete). A nije se radilo o obicnom covjeku. Mislim, pusio sam i sam tad (mladost ludost) i bas mi nekako bilo sega.. Mislim, ako si ikad pusio, onda ti je poznat onaj osjecaj (lijepi, mili, blazeni) kad zapalis prvu cigaretu uz prvu dnevnu kafu. Eh sad, meni je taj osjecaj uvijek bio blizu opijenosti..
A ovo za muziku sam pitao posto ima definitivno muzike koja opija. I to ne samo u nas, turbofolkasa, vec je i sama muzika beduina meni isto droga. (i da nista ne razumijem, ritam ubija). Znaci opet opijanje.
(Mirci, nema to bolje / losije podnosi, ako je nesto zabranjeno, onda je za sve isto! ili nije?)
Charuga
Globalni moderator

#38 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

madner wrote:Sta je sa umjerenim i odgovornim cuganjem?
"Sve što opija je hamr, a svaki hamr je haram"

I za vjernike i za nevjernike je isto sto se tice kolicine. Ili pio u decama ili u litrima potpuno je isto.
istocnjak

#39 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

I najmanja kap je zabranjena, a zamisli samo tebi koji si tako nagao ... :D
vratnik

#40 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

nema potrebe da svi uglas odgovaramo. Zato sam ja izbrisao svoj dio.
madner

#41 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

istocnjak wrote:
Dobro sam prosao, nije bitno kolko se popije kad se popije.
Kad pukne casa, moze i flasa. :D
istocnjak

#42 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

madner wrote:
istocnjak wrote:
Dobro sam prosao, nije bitno kolko se popije kad se popije.
Kad pukne casa, moze i flasa. :D
Ma tebi ne treba dati ... ni da pomirišeš alkohol a ne ostalo ... :D
madner

#43 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

Sve bi da nesto brane drugima, a sve se upiru da pokazu kako im je tako i tako bolje.

Alkoholom protiv droga i ispranih mozgova. :D
vratnik

#44 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

madner wrote:Sve bi da nesto brane drugima, a sve se upiru da pokazu kako im je tako i tako bolje.

Alkoholom protiv droga i ispranih mozgova. :D
mislis: Alkoholom protiv droga ispranih mozgova?
madner

#45 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

To bi imalo malo smisla.

:wink:
vratnik

#46 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

madner wrote:To bi imalo malo smisla.

Zavisi, ako je umjereno...
madner

#47 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

vratnik wrote:
madner wrote:To bi imalo malo smisla.

Zavisi, ako je umjereno...
Nista umjereno, ljepo mi ljudi objasnili da kad se loce, mozes odma do kraja. Stas bezveze pravit grijeh bez da ispucas cijeli bonus.
vratnik

#48 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

Dobro, mozda nije bila u redu izjava, ali ja sam odrastao uz marxizam, a isti rece da je religija opijum za narod, pa sam kontao, alkoholom protiv opijuma, ali nebitno.
Hmm.. Znaci, nista. Cigare, moze. Trava i alkohol (arapska rijec) ne..
(malo mi se to ne svidja, ali eto).
Da li ste znali da su ovi teroristi u Indiji bili na kokainu i LSD-u? (LSD-a bilo malo, ali dovoljno da se dokaze. Kokaina su bili puni do usiju... Valjda bi i njigov pepeo bio dovoljan za jedan prosjecan high..).
izvor

#49 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by izvor »

Zar vise nije jasno:
Alkohol- NE
Droga-NE
Cigare-ne.
Alkohol i droga(ovdje je i marihuana, hasis,...) opijaju, pa je zato veliko "NE", dok cigarete "samo" stete zdravlju covjeka, pa je malo"ne".
Covjek kada se napije, u dosta slucajeva ometa i druge, pa i pocini neki zlocin. Isto i kad se nadrogira. Kad je u pitanju cigareta, covjek samo sebi stetu nanosi, tj. svome zdravlju. Nase tijelo ima pravo u nas, a to je da ga odrzavamo zdravim koliko smo u mogucnosti. Isto kao i pravo naseg srca( ona duhovna strana), da ga odrzavamo zdravim, koliko god mozemo, da ga ne prljamo ruznim govorom, psovkom, oholoscu, nadmenoscu, laganjem....
Ako pijemo alkohol, ili se drogiramo, prljamo i dusu i tijelo(stetimo i srcu i zdravlju), a ako pusimo cigarete, "samo" stetimo zdravlju.
Fabridjijo

#50 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Fabridjijo »

@izvor

Kada covjek pusi ne nanosi samo sebi stetu. On pusenjem nanosi stetu i drugim ljudima koji su u njegovom okruzenju, jer je dokazano da je pasivno pusenje takodjer stetno po zdravlje.
Znaci, slicna stvar kao sa alkoholom i drogom.
Post Reply