nigdje.nikog wrote:BAKSIS KONOBARU JE OBAVEZA !
Inace, nemoj ici u kafanu.
I ne samo to, postoji niz drugih stvari koje bi po meni trebale biti jasne, kad je rijec o kafani, ali vidim da jos nisu svima usle u glavu.
Naprimjer - VODA. Zatraziti konobaru casu obicne vode je cisti bezobrazluk. Ako neces gaziranu, postoji negazirana flasirana voda, ali u svakom slucaju u kafani je i voda pice kao i sva druga.
Nekulturno je u kafani sjediti predugo ako ne narucujes novo pice! Ja smatram da je pola sata mjera za jedno pice. Konacno, kad bi se samo naplacivao "parking" dosli bi na isto.
I tako dalje.
S druge strane, prava kafana mora zadovoljavati sve propisane standarde (wc itd.) ali i one koji nisu propisani. Naprimjer - novine. Ako procitam novine besplatno, bez imalo dileme ostavljam baksis jer time smatram da smo kvit!
A O LIJEPOJ USLUZI DA NE GOVORIM.
Neki dan sjedim s prijateljima, donese nam cura pice sa takvim izrazom lica da smo je morali upitati - "cura ko tebe sabajle nasikira!".
Dali smo i njoj baksis, ali to nije bio baksis vec sadaka.
Sta hocu reci - konobarisanje je vrlo specifican posao. To je kombinacija sposobnosti i OSOBNOSTI.
Ko to dobro radi zasluzuje svaku paru baksisa.
Ja sam bila u nekim kaficima i restoranima gdje se casa obicne vode uz kafu PODRAZUMIJEVA! Negdje dobijes i cokoladicu ili nesto slicno. Stvarno mislim da covjek ako hoce da pije vodu u kaficu, ne mora kupiti flasiranu...nidje veze...
Cuj pola sata mjera za jedno pice - zar nije malo premalo? Mialim, slazem se da se ne treba sjediti tri sata uz jednu kafu, ali sasvim mi je u redu piti sok, kafu, mineralnu, toplu cokoladu i sjediti na jednom mjestu oko sat...mozda i duze...pogotovo ako je zima...