Sto je struja zimi skuplja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

illuminated

#26 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by illuminated »

RPM wrote:
illuminated wrote: U termoelektrani se ugalj svakako susi strujom primarnog zraka tako da nikakvno sagorijevanje mazuta i nafte u normalnom rezimu ne postoji.
Sagorijevanje ide tako sto ugljena prasina koja je samljevena, nosena strujom primarnog(vrelog) zraka ubrizgava sa 6 strana u kotao.....
Kvalitet uglja je isti i ljeti i zimi.

RAzlog: povecana potraznja.... da cijena ostane i zimi ista, elektroprivreda jednostavno ne bi mogla proizvesti tolike kolicine energije, a svakako ima monopol. So, :skoljka:
Kao medij za sušenje uglja koriste se vreli dimni plinovi koji se otsisavaju iz gornjeg dijela komore za sagorijevanje a ne primarni zrak, on služi za sagorijevanje.
Naravno da se u ustaljenom režimu se ne troši dopunsko gorivo ali je zimi sistem nestabilniji (usljed više faktora) te su ispadi češći što povlači za sobom korištenje nafte/mazuta kod kretanja postrojenja a time i skuplji kWh.

svakako je potražnja najbitniji faktor..
Hajmo redom... Vlaznost zraka i temperatura ne uticua na kaloricnost uglja, ali uticu na energiju koja se mora upotrijebiti da se ugalj osusi.
Kolicina primarnog zraka je odradjena kolicinom uglja, koji kupi ugljenu prasinu iz mlina, i grije je na tempereturu od oko 120step. C (min 90),
i koristi se za transport i susenje uglja. Primarni zrak (tacno) se koristi i za sagorijevanje.
Primarni zrak, kupi ugalj iz mlina, grije ga na 120, nosi u kotao i sagorijeva zajedno s njim.
Ispusni plinovi se ne koriste za grijanje direktno. Vidi sliku.
Image

22. Uvlacenje, zraka...24 ..predgrijaci zraka...20. "ventilatori" - regulirani pritiskom iza luvo paketa (luvo paketi)...16. Mlin cekicar (92 cekica)
(Pulverised fuel mill)..15. Dodavac uglja...

Regulacija lozenja je vezana sa krugom primarnog zraka direktno i realizovana je kao regulacija odnosa, ugalj/zrak, a indirektno sa krugom sekundarnog zraka ciji je zadatak centiranje ciklona, u centru, jer razlika u temperaturama lijeve i desne strane ne smije preci 10step C.[/b]

Gasovi iz "komore za sagorijevanje" ili kotla se nakon vise pregrijaca i medjugrijaca vode na luvopakete (grijace zraka).
Termolektrane se projektuju na osnovu ugljeva, važna komponenta je vlaga čak i do 45% dok je u zimskim uvjetima još veća, informacije radi ako se ima stanje na deponijama s vlažnosti zraka oko 84% dok je ljeti oko 70%, temperatura -10C vs +20C ljeti, sve to utiče na kvalitet uglja kao i na cijenu kWh. ... Dodatno, nijedna termoelektran u BH ne radi s projektovanom toplotnom moći uglja i granulacijom već za 15 - 20 % ispod toga a na to se još dodaju negativni zimski uvjeti rada.
Da, projektuju se prema uglju, pise u knjizi, ali kotao sve guta. Ako je u africi jeftiniji a bolji ugalj, ide....samo da je jefitnije...ostalo radi automatika.
Jaci ugalj, manje se trosi i svi sretni..

Ispadi se ne smiju desavati jer to kosta mnogo novaca i potrebno je dva dana nakon toga da se sve zalaufa... Ovo ostalo je manje vise irelevantno jer se za to brine automatika,..elektrana staje jednom godisnje i to zbog redovnog remonta...a ovo ostalo, granulacija, vlaznost, je manje vise irelevantno.
Kolko god da je vlazan, automatika ce ga osusiti, ugrijati na 120C i pokupiti iz mlina kad je samljeven....jedino sto moze da zaglavi transportni sistem kad je previse vlazan itd, ali ti ima svakako jedan rezervni dodavac u tom slucaju....
pjega

#27 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by pjega »

molim da me neko uputi, je li se ovdje jos uvijek prica o cijeni struje? :D
illuminated

#28 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by illuminated »

[quote="tendertech"]
poluprovodnici nemaju nikakve veze s prenosom el. energije o kojem se ovdje govori...
a od cega zavisi obim vanjskog omotaca nego od temperature? :skoljka:
ako je frekvencija i priblizno konstantna a smanji ti se promjer šta to govori?
[quote]
ja mislim da si ti masinac. :) to je zanemariv efekat. uostalom, hladnije - materijal bolje vodi (bar aliminij, bakar itd...)
R1 = R2 * [1 + a * (T1–T2)], a= 0.0043 za aluminij.
Pa zasto se superprovodnici hlade do skoro 0 step. K.?

ovo drugo meni nista ne govori,...hoces reci valjda da je izrazeniji skin efekt... :D pitaj nekog profesora...o skin efektu na 50 Hz

Zivijo..

PS
samo da dodam, sorry na offtopicu, samo sam htio da skrenem dikusiju sa tehnickih parametara i detalja, jer to nije razlog posupljenja...
valjda je nekom i korisno. To je to sto se mene tice...
RPM

#29 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by RPM »

illuminated wrote:
RPM wrote:
illuminated wrote: U termoelektrani se ugalj svakako susi strujom primarnog zraka tako da nikakvno sagorijevanje mazuta i nafte u normalnom rezimu ne postoji.
Sagorijevanje ide tako sto ugljena prasina koja je samljevena, nosena strujom primarnog(vrelog) zraka ubrizgava sa 6 strana u kotao.....
Kvalitet uglja je isti i ljeti i zimi.

RAzlog: povecana potraznja.... da cijena ostane i zimi ista, elektroprivreda jednostavno ne bi mogla proizvesti tolike kolicine energije, a svakako ima monopol. So, :skoljka:
Kao medij za sušenje uglja koriste se vreli dimni plinovi koji se otsisavaju iz gornjeg dijela komore za sagorijevanje a ne primarni zrak, on služi za sagorijevanje.
Naravno da se u ustaljenom režimu se ne troši dopunsko gorivo ali je zimi sistem nestabilniji (usljed više faktora) te su ispadi češći što povlači za sobom korištenje nafte/mazuta kod kretanja postrojenja a time i skuplji kWh.

svakako je potražnja najbitniji faktor..
Hajmo redom... Vlaznost zraka i temperatura ne uticua na kaloricnost uglja, ali uticu na energiju koja se mora upotrijebiti da se ugalj osusi.
Kolicina primarnog zraka je odradjena kolicinom uglja, koji kupi ugljenu prasinu iz mlina, i grije je na tempereturu od oko 120step. C (min 90),
i koristi se za transport i susenje uglja. Primarni zrak (tacno) se koristi i za sagorijevanje.
Primarni zrak, kupi ugalj iz mlina, grije ga na 120, nosi u kotao i sagorijeva zajedno s njim.
Ispusni plinovi se ne koriste za grijanje direktno. Vidi sliku.
Image

22. Uvlacenje, zraka...24 ..predgrijaci zraka...20. "ventilatori" - regulirani pritiskom iza luvo paketa (luvo paketi)...16. Mlin cekicar (92 cekica)
(Pulverised fuel mill)..15. Dodavac uglja...

Regulacija lozenja je vezana sa krugom primarnog zraka direktno i realizovana je kao regulacija odnosa, ugalj/zrak, a indirektno sa krugom sekundarnog zraka ciji je zadatak centiranje ciklona, u centru, jer razlika u temperaturama lijeve i desne strane ne smije preci 10step C.[/b]

Gasovi iz "komore za sagorijevanje" ili kotla se nakon vise pregrijaca i medjugrijaca vode na luvopakete (grijace zraka).
Termolektrane se projektuju na osnovu ugljeva, važna komponenta je vlaga čak i do 45% dok je u zimskim uvjetima još veća, informacije radi ako se ima stanje na deponijama s vlažnosti zraka oko 84% dok je ljeti oko 70%, temperatura -10C vs +20C ljeti, sve to utiče na kvalitet uglja kao i na cijenu kWh. ... Dodatno, nijedna termoelektran u BH ne radi s projektovanom toplotnom moći uglja i granulacijom već za 15 - 20 % ispod toga a na to se još dodaju negativni zimski uvjeti rada.
Da, projektuju se prema uglju, pise u knjizi, ali kotao sve guta. Ako je u africi jeftiniji a bolji ugalj, ide....samo da je jefitnije...ostalo radi automatika.
Jaci ugalj, manje se trosi i svi sretni..

Ispadi se ne smiju desavati jer to kosta mnogo novaca i potrebno je dva dana nakon toga da se sve zalaufa... Ovo ostalo je manje vise irelevantno jer se za to brine automatika,..elektrana staje jednom godisnje i to zbog redovnog remonta...a ovo ostalo, granulacija, vlaznost, je manje vise irelevantno.
Kolko god da je vlazan, automatika ce ga osusiti, ugrijati na 120C i pokupiti iz mlina kad je samljeven....jedino sto moze da zaglavi transportni sistem kad je previse vlazan itd, ali ti ima svakako jedan rezervni dodavac u tom slucaju....
btw. slika koju si postavio prikazuje rješenje bez recirkulacije koje se danas veoma rijetko ili nikako koristi pogotovo NE kod ugljeva lošijeg kvaliteta i s visokim postotkom vlage što je slučaj kod nas.

kotao "guta" sve ali po koju cijenu, ugljevi bolje kvalitete se mogu dodavati lošijim ali samo da bi ih doveli na projektovanu vrijednost što je opet slučaj kod nas ... kotlovi projektovani na lignit nikada i nigdje ne troše recimo samo mrki ugalj.

kakvoća uglja igra itekakvu ulogu u radu samog bloka i "praktično" može izbaciti kompletan blok iz pogona što se nerijetko dešava i nije zgoreg napomenuti da je "kvalitet uglja" jedan od osnovnih energetskih faktora kotla.

isto tako u regulaciji opterećenja kotla (koju koristi Siemens i često je impementiran i kod nas) postoji "koeficijent toplotne moći uglja" (koji je btw direktno ovisan o vlazi) koji se računa na osnovu produkcije pare i sume brzine svih dodavača i koji je konstantan na osnovu proračuna same elektrane (da li je na lignit ili na mrki ugalj ili nešto drugo). ... i automatika radi u nekom opsegu i na osnovu mjerenih ili računatih fizičkih veličina od kojih je jedna i toplotna moć goriva, problem je taj što kod nas parametri često izlaze izvan područja rada automatike pa ista izbacuje blok iz pogona što poskupljuje proizvodnju.

želim reći da kvalitet uglja igra bitno ulogu u radu bloka a broj ispada godišnje kod nas u praksi može biti i do 15 puta, opet kažem zimi je to češće sve zavisi o pogonskoj spremnosti postrojenja. ... kad se sve sabere sa povećanom potražnjom imamo "zimsku tarifu".
Fozgen

#30 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by Fozgen »

Samim tim bi onda telefonski razgovori, ADSL kao i dial up trebao biti jeftiniji jeftiniji ???
Valjda i to ide nekim provodnicima.
Nije samo jednim provodnicima zimi hladno?
Dakle utice na kvalitetu razgovora kao i konekcije?

Mislim da to hladnoca i ostale karafeke oko kablova nisu neko "opravdanje" skupljoj tarifi.
Meni jedino objasnjenje je da bi se ljudi primorali na sto manje trosenje elektricne energije u zimskom periodu.
Veci dio El. energije u zimskom periodu se koristi u zagrijavanje prostorija.
Da ostave ljetnu tarifu niko se nebi grijao na cvrsta i tecna goriva nego vecinom strujom ( ispalo bi ekonomicnije ).
Naravno da to neke ne sprjecava da trose el. energiju i za zagrijavanje onda Elektroprivreda poskupljenjem dodatno profitira.

Mene jedino nerviraju situacije kao neki dan.
Palo 10 cm snijega i odma "klap" nema struje 24-25 sati, malo zagrmi nema struje, zapuse malo vjetra nema struje.
illuminated

#31 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by illuminated »

btw. slika koju si postavio prikazuje rješenje bez recirkulacije koje se danas veoma rijetko ili nikako koristi pogotovo NE kod ugljeva lošijeg kvaliteta i s visokim postotkom vlage što je slučaj kod nas.

kotao "guta" sve ali po koju cijenu, ugljevi bolje kvalitete se mogu dodavati lošijim ali samo da bi ih doveli na projektovanu vrijednost što je opet slučaj kod nas ... kotlovi projektovani na lignit nikada i nigdje ne troše recimo samo mrki ugalj.

kakvoća uglja igra itekakvu ulogu u radu samog bloka i "praktično" može izbaciti kompletan blok iz pogona što se nerijetko dešava i nije zgoreg napomenuti da je "kvalitet uglja" jedan od osnovnih energetskih faktora kotla.

isto tako u regulaciji opterećenja kotla (koju koristi Siemens i često je impementiran i kod nas) postoji "koeficijent toplotne moći uglja" (koji je btw direktno ovisan o vlazi) koji se računa na osnovu produkcije pare i sume brzine svih dodavača i koji je konstantan na osnovu proračuna same elektrane (da li je na lignit ili na mrki ugalj ili nešto drugo). ... i automatika radi u nekom opsegu i na osnovu mjerenih ili računatih fizičkih veličina od kojih je jedna i toplotna moć goriva, problem je taj što kod nas parametri često izlaze izvan područja rada automatike pa ista izbacuje blok iz pogona što poskupljuje proizvodnju.

želim reći da kvalitet uglja igra bitno ulogu u radu bloka a broj ispada godišnje kod nas u praksi može biti i do 15 puta, opet kažem zimi je to češće sve zavisi o pogonskoj spremnosti postrojenja. ... kad se sve sabere sa povećanom potražnjom imamo "zimsku tarifu".
kad bi blok ispao 15 puta, zbog automatike, projektanta bi objesili a blok zakljucali za sva vremena :)
ali ako kazes da je to kod nas (valjda u tuzli), vjerujem ti da je i to moguce....

Ovo ostalo se generalno slazem, uz opasku da se uvijek radi o nominalnim parametrima. Naravno da se planira, kaloricnost uglja prije izgradnje postrojenja, ali znas i sama da u istom uglju parametri variraju...brzine dodavaca su regulirane, parametri pare takodje (bypass), temperatura ciklona i polozaj takodje....i nisu to konstantni parametri. Temperatura pada, dodavac vrti brze, vise primarnog zraka itd. Pritisak iza grijaca zraka ima svoju regulaciju itd...
I naravno, ni automatika nije svemoguca, zato se to mijesa i zato postoji nominalna radna tacka.

A zimi se zaradjuje i na grijanju okolnih zgrada :wink:

Pozdrav i odjava s termoelektrana :D
fatality

#32 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by fatality »

Fozgen wrote:Samim tim bi onda telefonski razgovori, ADSL kao i dial up trebao biti jeftiniji jeftiniji ???
Valjda i to ide nekim provodnicima.
Nije samo jednim provodnicima zimi hladno?
Dakle utice na kvalitetu razgovora kao i konekcije?

Mislim da to hladnoca i ostale karafeke oko kablova nisu neko "opravdanje" skupljoj tarifi.
Meni jedino objasnjenje je da bi se ljudi primorali na sto manje trosenje elektricne energije u zimskom periodu.
Veci dio El. energije u zimskom periodu se koristi u zagrijavanje prostorija.

Da ostave ljetnu tarifu niko se nebi grijao na cvrsta i tecna goriva nego vecinom strujom ( ispalo bi ekonomicnije ).
Naravno da to neke ne sprjecava da trose el. energiju i za zagrijavanje onda Elektroprivreda poskupljenjem dodatno profitira.

Mene jedino nerviraju situacije kao neki dan.
Palo 10 cm snijega i odma "klap" nema struje 24-25 sati, malo zagrmi nema struje, zapuse malo vjetra nema struje.
Ovo mi nije jasno . Sto bi nekom bilo u interesu da narod trosi manje struje ??? Mislim da ovdje dolazi do jedne velike zabune. Cini mi se sve vise da se povecanje cijena usljed velike potraznje poredi sa "kupovinom na veliko" gdje cijena opada sa kupljenom kolicinom , al evo jedan primjer .
Ode jedan covjek da kupi hljeb . I recimo hljeb kosta pola marke i on kaze prodavacu eto ako mi hljebove das za 40 feninga ja cu uzet 10 , a ako neces spustiti cijenu ja cu uzet samo 2 po 50 feninga . I sada prodavac izracuna, i recimo da mu se vise isplati prodati 10 hljebova za 40 feninga, gdje dobije 4 marke, nego 2 hljeba za marku.
Eh sada drugi scenarij . Taj isti prodavac recimo ima 10 hljebova a dodje 100 ljudi koji hoce da kupe hljeb. Eh prodavac sada sigurno nece ni razmisljati o tome da nekom da svih 10 hljebova za 40 feninga , stavise vjerovatno ce moci dizati cijenu i iznad 50 feninga. Sada se postavlja pitanje do koje mjere ce dizati cijenu ? Npr. prodavac kaze evo hljebovi su 50 feninga , pa ko prije stigne nek i kupi , al se odjednom cuje iz pozadine ja dajem 60 feninga , i samim tim prodavac sada nece dati da se ljudi otimaju za hljebove nego ce lagano cijenu povecati na 60 feninga. I sada ce otpasti svi oni koji bi maksimalno dali 59 feninga za hljeb . Sada se opet moze desiti da neko ponudi 70, i onda opet opadaju svi oni koji bi maksimalno dali 69 feninga i sve tako dok prodavac ne izvuce maksimalnu cijenu za svojih 5 hljebova.

Ovo sada nije direktno vezano za ovo poskupljenje struje , jer su okolnosti malo drugacije (monopolisticki sistem . . . ) ali eto samo da ukazem na razliku izmedju "kupovine na veliko" i povecanje cijena usljed velike potraznje ,jer kao sto rekoh negdje procitah da bi cijene trebale opasti usljed povecanja potraznje

pozz
veljaca

#33 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by veljaca »

Po mom misljenu razlog za to je:

- Potrosnja se poveca zimi, a Poskupljenjem u tom periodu se nastoje DISCIPLINIRATI potrosaci da potrosnja ne predje KRITICNU granicu i dovede se u pitanje SIGURNOST energetskog sistema ( ispadi, opterecenje .... )
- Drugi razlog je MEGALOMANIJA proizvodjaca struje - nastoje kada se trosi VISE da i VISE zarade ....( ne vodeci racuna o onima koji to placaju i nemaju ALTERNATIVE ) ....

:sax:
nuttyyy

#34 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by nuttyyy »

eh, taman lijepo, kad vec postoji tema, moze li mi neko kompetentan reci kada je jeftina a kada skupa struja... evo npr. sad zimi

ubi se ja ganjajuci te intervale a racun uvijek ogroman i sto je najgore, uvijek vise imam potrosene skupe struje. nesto fulam....
bijelo_dugme

#35 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by bijelo_dugme »

Mahalac wrote:Volio bih da cujem neki realan/normalan razlog da skontam zasto placamo skuplje struju kad nam najvise treba osim zato sto nam tad najvise treba.
Plus bi to ko trebao biti domaci proizvod znaci ne diktira nam cijenu "ruski partner" :mrgreen:

Jel i mi mozemo poskupiti nase usluge (ko sta radi) ovo preko zimske sezone...
Jednostavno, jer nam treba. Sto veca potrosnja sto vece cijene. Isto tako i gorivo, u Americi imaju viska pa im jefitno
d2

#36 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by d2 »

struja je skuplja jer se zimi od hladnoce elektroni sporije krecu pa ih je potrebno vise da bi stizali istom brzinom do kuce
to je jedan razlog

drugi razlog je sto su zimi zice od dalekovoda klizave pa se mnogi elektroni na putu do kuce okliznu i padnu jer su malo smotani tako da neko mora da nadoknadi taj gubitak elektrona - a to je potrosac tj mi

eto to su dva glavna razloga sto je struja zimi skuplja :mrgreen:
d2

#37 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by d2 »

nuttyyy wrote:eh, taman lijepo, kad vec postoji tema, moze li mi neko kompetentan reci kada je jeftina a kada skupa struja... evo npr. sad zimi

ubi se ja ganjajuci te intervale a racun uvijek ogroman i sto je najgore, uvijek vise imam potrosene skupe struje. nesto fulam....
imas tu informaciju na stranici elektroprivrede, gdje ces kompetentnije i lakse...
rebus

#38 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by rebus »

Došli ili ne došli do razloga 50%-tnog povećanja cijene struje u zimskom periodu u odnosu na ljetni, bilo bi dobro napraviti neki korak ka vremenskom proširenju tzv.jeftine struje, odnosno obračunu iste po niskotarifnom cjenovniku bar i na subotu jer je i tim danom opterćenje sistema od strane industrijskih potrošača sasvim sigurno manje.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#39 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by mIRCerka »

rebus wrote:Došli ili ne došli do razloga 50%-tnog povećanja cijene struje u zimskom periodu u odnosu na ljetni, bilo bi dobro napraviti neki korak ka vremenskom proširenju tzv.jeftine struje, odnosno obračunu iste po niskotarifnom cjenovniku bar i na subotu jer je i tim danom opterćenje sistema od strane industrijskih potrošača sasvim sigurno manje.
Po mogucnosti zakonski sprijeciti elektroprivredu da ovogodisnju zimsku tarifu ostavi kao ljetnu iduce godine, sto su nam vec jednom, ako ne i dva puta, uradili...
kone

#40 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by kone »

mIRCerka wrote:
rebus wrote:Došli ili ne došli do razloga 50%-tnog povećanja cijene struje u zimskom periodu u odnosu na ljetni, bilo bi dobro napraviti neki korak ka vremenskom proširenju tzv.jeftine struje, odnosno obračunu iste po niskotarifnom cjenovniku bar i na subotu jer je i tim danom opterćenje sistema od strane industrijskih potrošača sasvim sigurno manje.
Po mogucnosti zakonski sprijeciti elektroprivredu da ovogodisnju zimsku tarifu ostavi kao ljetnu iduce godine, sto su nam vec jednom, ako ne i dva puta, uradili...
Ako je tvoj nick crvene boje,a nasi plave,to ne znaci da smijes bombe bacati :) Ovo boldirano nije tacno i nemoj bezveze loziti narod...
melb26sa

#41 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by melb26sa »

kone wrote:
mIRCerka wrote:
Ako je tvoj nick crvene boje,a nasi plave,to ne znaci da smijes bombe bacati :) Ovo boldirano nije tacno i nemoj bezveze loziti narod...
A hajde ti nama dokazi da nije tacno kad vec sve znas.
kone

#42 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by kone »

Moja lokacija je u ovoj drzavi,za razliku od tvoje.I ja znam kakve racune placam zadnjih desetak godina,a nikako ne ide u prilog ovome,gore navedenom da je pretvarana zimska u ljetnu i to jos dva puta :-)
A evo i ovih sto rade u termoelktranama ili EP,pa neka kazu sta je istina,a sta ne,jer takvim kao ti ocito treba reci sta si placao/la,jer ne znas jesi li posao/la ili si dosao/la...
melb26sa

#43 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by melb26sa »

kone wrote:Moja lokacija je u ovoj drzavi,za razliku od tvoje.I ja znam kakve racune placam zadnjih desetak godina,a nikako ne ide u prilog ovome,gore navedenom da je pretvarana zimska u ljetnu i to jos dva puta :-)
Ja sam privremeno vani ali znam kolike sam racune placala prije godinu dana sto ce reci da sam "dijasporac" samo toliko, sve prije toga sam bila u BiH. Zato me i interesuje kako sve ide i sada jer se namjeravam vratiti nazad.
Nego, ti nisi dao neki konkretan argument da cijene nisu postale od zimskih ljetne i to dva puta.
mIRCerka

#44 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by mIRCerka »

kone wrote:Moja lokacija je u ovoj drzavi,za razliku od tvoje.I ja znam kakve racune placam zadnjih desetak godina,a nikako ne ide u prilog ovome,gore navedenom da je pretvarana zimska u ljetnu i to jos dva puta :-)
A evo i ovih sto rade u termoelktranama ili EP,pa neka kazu sta je istina,a sta ne,jer takvim kao ti ocito treba reci sta si placao/la,jer ne znas jesi li posao/la ili si dosao/la...
prvog aprila 2006.godine je bio prvi DOSTA protest organizovan upravo radi toga sto su zimsku tarifu ostavili ko novu ljetnu a uveli novu zimsku kasnije. Dokazi da lazem, i ja cu ti se javno izvinuti...isto tako rekoh AKO SE NE VARAM DVA PUTA TO URADISE sto ti samo govori da nisam sigurna za drugi put, ali znam da od 01.04.2006.g. zimska tarifa ostade ko ljetna...
Dokazi da lazem.
PS To sto sam moderator ne znaci da nemas pravo argumentom dokazati da nisam u pravu.
kone

#45 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by kone »

melb26sa wrote:
Ja sam privremeno vani ali znam kolike sam racune placala prije godinu dana sto ce reci da sam "dijasporac" samo toliko, sve prije toga sam bila u BiH. Zato me i interesuje kako sve ide i sada jer se namjeravam vratiti nazad.
Nego, ti nisi dao neki konkretan argument da cijene nisu postale od zimskih ljetne i to dva puta.
Kako da ti dam i dokazem nesto,sto se uopste nije desilo.Jedino poskupljenje struje u zadnjh desetak godina je ono od pocetka ove ili prosle godine,ne znam tacno ni ja.Znam da je poskupila oko 3-4 posto,pa ti sad vidi kolika je to cifra.Ako ne znas,evo ja cu ti to izracunati.Na mjesecni racun od 50KM prije poskupljenja,mi placamo 51,50-52 KM.
A ona kaze da je bilo pretvaranje zimske u ljetnu,sto bi znacilo poskupljenje od nekih 50% i plus onda za par mjeseci,kad dodje opet do zimske tarife za 50% na tu vec povecanu cijenu od 50% :lol:
Eto pa ti sad vidi je li to moguce i to jos dva puta :nepostojismajlizaovakonesto: :D

Edit:mircerko,dokazi ti meni da je struja 01.04.2006 imalo poskupila,a ne mora biti to sto ti kazes da je zimska ostala na ljetnoj :D Eto barem ti mogu na to neki "popust" dati :lol: jer vidis u gore izrecenom da to uopste nije moguce.I jos jednom molim ove sto rade u termoelktrani ili EP,da iznesu podatak ako ga znaju...
Last edited by kone on 09/12/2008 22:57, edited 1 time in total.
Abacija

#46 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by Abacija »

mIRCerka wrote:
prvog aprila 2006.godine je bio prvi DOSTA protest organizovan upravo radi toga sto su zimsku tarifu ostavili ko novu ljetnu a uveli novu zimsku kasnije. Dokazi da lazem, i ja cu ti se javno izvinuti...isto tako rekoh AKO SE NE VARAM DVA PUTA TO URADISE sto ti samo govori da nisam sigurna za drugi put, ali znam da od 01.04.2006.g. zimska tarifa ostade ko ljetna...
Dokazi da lazem.
PS To sto sam moderator ne znaci da nemas pravo argumentom dokazati da nisam u pravu.
Bolje bi upalilo da si mu napisala da ces se banovati 7 dana. ;-)
mIRCerka

#47 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by mIRCerka »

Abacija wrote:
mIRCerka wrote:
Dokazi da lazem.
Bolje bi upalilo da si mu napisala da ces se banovati 7 dana. ;-)
bih najradije i to na 2 sedmice, ako ne i mjesec, da odmorim od fasisma i nacionalizma koji citam svaki dan..ali ne moze to.. :(
mIRCerka

#48 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by mIRCerka »

Protesti povodom poskupljenja struje

Posted By perke11 On 28th Mart 2006 @ 08:57 In Info | No Comments

Pokret ‘Dosta!’, koji već nekoliko mjeseci kontinuirano protestira na Trgu BiH poziva građane BiH i Sarajeva da nam se pridruže u subotu, 1. aprila u 12 sati i iskažu svoj protest protiv poskupljenja električne energije u BiH. Napominjemo da je naše okupljanje najavljeno.
Imamo dozvolu za transparente i muziku. Svi vi koji želite iskazati svoje nezadovoljstvo i na neki način doprinijeti borbi protiv kriminala i lopovluka dođite sa svojim transparentima i izrazite svoje nezadovoljstvo. Za subotu je prijava već poslata i sve je spremno. Mi ćemo biti na platou od 12:00h.
Nakon uvođenja PDV-a ovo je još jedan od velikih udara na džepove običnih građana BiH a prema nekim proračunima, nakon što se izjednače ljetna i zimska tarifa poskupljenje bi moglo biti mnogo veće od najavljenih šest odsto, što je svakako dovoljno velik razlog za građane BiH da napokon izraze svoje negodovanje i kažu vlastima da se ne mogu poigravati sa njihovim životima.

Article printed from dosta!: http://www.dosta.ba

URL to article: http://www.dosta.ba/2006/03/28/protesti ... ja-struje/
kone

#49 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by kone »

Ma ne valja ti ovo nista,jer je ruku na srce,ovaj novinar nepismen(vecina ih je nepismena,ali nema veze).U jednom te istom tekstu,napisati da se ljetnja i zimska tarifa izjednacavaju i onda "zakljuciti" :lol: sljedece,"poskupljenje bi moglo biti mnogo veće od najavljenih šest odsto",je stvarno neozbiljno za bilo koga,ko cita taj tekst.
U onom gore postu sam ti fino objasnio da je to prosto nemoguce.Jednostavno mircerko,bez uvrede,ali matematika je cudo jedno.A mozda grijesim,ali ovo poskupljenje sto sam ja pominjao,izgleda da je to poskupljenje koje ti spominjes od 01.04.2006,jer se tada govorilo o poskupljenju struje od 6%,pa su na kraju uz pritisak vlade povecali samo 3-4%.

Jah i jos nesto.Zanima me recimo ovaj pokret DOSTA.Sta ima sa njima i da li rade ista i jos nesto,najbitnije;ko njih finansira(mislim na one sto izlaze pred sve moguce i nemoguce medije)?
mIRCerka

#50 Re: Sto je struja zimi skuplja?

Post by mIRCerka »

kone wrote:Ma ne valja ti ovo nista,jer je ruku na srce,ovaj novinar nepismen(vecina ih je nepismena,ali nema veze).U jednom te istom tekstu,napisati da se ljetnja i zimska tarifa izjednacavaju i onda "zakljuciti" :lol: sljedece,"poskupljenje bi moglo biti mnogo veće od najavljenih šest odsto",je stvarno neozbiljno za bilo koga,ko cita taj tekst.
U onom gore postu sam ti fino objasnio da je to prosto nemoguce.Jednostavno mircerko,bez uvrede,ali matematika je cudo jedno.A mozda grijesim,ali ovo poskupljenje sto sam ja pominjao,izgleda da je to poskupljenje koje ti spominjes od 01.04.2006,jer se tada govorilo o poskupljenju struje od 6%,pa su na kraju uz pritisak vlade povecali samo 3-4%.

Jah i jos nesto.Zanima me recimo ovaj pokret DOSTA.Sta ima sa njima i da li rade ista i jos nesto,najbitnije;ko njih finansira(mislim na one sto izlaze pred sve moguce i nemoguce medije)?
Dosta radi, tiho, ali radi, a finansiraju nas nasi sefovi za koje radimo od 8 do 5 svaki dan...zamisli, radis jedno za platu, nesto skroz drugo BESPLATNO...tesko za shvatiti...
Post Reply