A promijenice se kod nas i ovo, koliko imamo diplomanata i magistranata godisnje (ovih drugih narocito presmijesno mnogo), za koju godinu ce inzinjeri na trafikama raditi, samo ce kvalitetni imati dobru platu i doabr posao.
Posla ima, al nece niko da radi
Moderator: anex
-
Zux
#26 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Raja stvarno jesu uhljupi, nema govora, pogotovo oni s pricom "nisam zavrsio fax da bih radio za milju", ali isto tako ima i druga strana medalje. Poslodavci daju glupave oglase, neprecizne i prezahtjevne, pa se ljudi ne javljaju. Opet smatram da se treba javiti na svaki oglas za koji ima makar male sanse da ima veze sa strukom, jer izgubiti se ne moze nista. Barem ces imati iskustvo odlazaka na razgovore i testiranja, sto isto tako nije zanemarivo (manje nervozni ce svakako ostaviti bolji utisak). Ali ovakav oglas, koji trazi 3 godine iskustva, definitivno mora imati nesto da bi se neko takav javio (mada bih se ja licno sigurno javio i bez dana iskustva, nothing to lose). Nedavno jedan oglas, traze isto konfjuterasa za bazu podataka, i plata 750 KM
I onda takav poslodavac recimo ima obraza da kaze da mu se niko ne javlja...
A promijenice se kod nas i ovo, koliko imamo diplomanata i magistranata godisnje (ovih drugih narocito presmijesno mnogo), za koju godinu ce inzinjeri na trafikama raditi, samo ce kvalitetni imati dobru platu i doabr posao.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#27 Re: Posla ima, al nece niko da radi
ja sam esto na posao.ba....i kad vidim interesantne oglase, javljam se na sve moguce pozicije u sve moguce firme...od cistacice do direktoraZux wrote:Raja stvarno jesu uhljupi, nema govora, pogotovo oni s pricom "nisam zavrsio fax da bih radio za milju", ali isto tako ima i druga strana medalje. Poslodavci daju glupave oglase, neprecizne i prezahtjevne, pa se ljudi ne javljaju. Opet smatram da se treba javiti na svaki oglas za koji ima makar male sanse da ima veze sa strukom, jer izgubiti se ne moze nista. Barem ces imati iskustvo odlazaka na razgovore i testiranja, sto isto tako nije zanemarivo (manje nervozni ce svakako ostaviti bolji utisak). Ali ovakav oglas, koji trazi 3 godine iskustva, definitivno mora imati nesto da bi se neko takav javio (mada bih se ja licno sigurno javio i bez dana iskustva, nothing to lose). Nedavno jedan oglas, traze isto konfjuterasa za bazu podataka, i plata 750 KMI onda takav poslodavac recimo ima obraza da kaze da mu se niko ne javlja...
nekad te nazovu, nekad su to online predtestiranja, nekad ti posalju mail "niste kvalifikovani" ili jos smjesnije "vi ste prekvalifikovani za ovu poziciju"
-
mIRCerka
#28 Re: Posla ima, al nece niko da radi
neke oglasa iz aviona provalis da su stela i da vec planiraju nekoga tu, a da je oglas objavljen reda radi...Her Flick wrote:najveca sega mi je kada za neke pozicije traze fakultet
lupam, npr.za magacinera oni traze ekonomski fax i slicno
takvih gluposti koliko god hoces
hebte, pa za nekoliko godina necemo imati trgovaca, bravara, tokara, zidara, stolara jer ce i oni morati fakultet zavrsiti ako hoce da
zidaju kucu
i istina jeste da je shega da za posao sekretarice traze ekonomski fakultet... ali isto tako je shega kad postave sve uslove, a cujem svjeze diplomiranog balavca koji kaze DALEKO MI JE OD KUCE NECU DA SE JAVIM...
- Banksy
#29 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Pade mi na pamet, ne znam ima li veze s temom ... ljetos u BiH traže 100 kelnera za rad na moru u Hrv, hrana, smještaj i papiri obezbijeđeni. Svi znaju da rad u sezoni pored plate nosi lijepe bakšiše ... javilo se 7 ljudi. 7.
Da ne govorim kako je nemoguće naći ljude za seoske poslove ljeti, kosidbu i sl, ili bilo kakve fizičke poslove, a sve više nego dobro plaćeno. Strašno je to. Nismo mi oni glupi iz vica, mi smo oni lijeni.
Da ne govorim kako je nemoguće naći ljude za seoske poslove ljeti, kosidbu i sl, ili bilo kakve fizičke poslove, a sve više nego dobro plaćeno. Strašno je to. Nismo mi oni glupi iz vica, mi smo oni lijeni.
- El torrero
#30 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Ma hebo oglas...ja sam konto da je Mirci neka dobra koka...kad ono...mIRCerka wrote:a fino napisah ili ETF ili ekonomija sa kursem racunaramadnessa wrote:ovo potpisujem, jer sam eteefovac...vesna55 wrote:Koliko sam upratila nema na birou niti jednog prijavljenog radnika sa završenim ETF, a bez milje i po niti jedan kompjuteraš sa ETF i 3 godine radnog iskustva neće niti razgovarati.
A firma kojoj treba takav visoko stručni kadar bujrum na ETF pa stipendirajte i školujte sebi buduće stručnjake.
a jos mi je smjesno kad od eteefovca sa tri godine radnog iskustva traze zavrsen kurs za racunare... na to se odmah ne bih javila, jer ocito taj sto daje oglas ne zna sta mi je u opisu posla, a iz tog proizilazi i da nece cijeniti vrijeme potrebno da se nesto zavrsi, plata nece biti kako bog zapovijeda za ovu struku isl.
Definisan je lijepo, ako hoces mogu ti ga poslati pa vidi sama...i za moje radno mjesto je pisalo da treba biti sudski tumac za engleski, a ja to nisam, pa sam se prijavila, a na ovaj oglas se niko javio nije...debela wrote:bezveze ti je naslov. padne li tim poslodavcima ikad na pamet da mozda nesto ne valja u oglasurecimo traze previse stvari ili im je oglas nedefinisan, kakvih se nagledah na gomile, ili da eto traze previse iskustva.
Jos nesto, fakat ne razumijem cemu vise prica NISAM JA FAKULTET ZAVRSAVO DA BI ZA MILJU RADIO...
Koliko znam, svaki posten posao je posteno zaradjen novac, a neko ko je trenutno zaposlen najcesce ima bolju startnu poziciju za druge poslove nego neko ko ceka platu od 2 milje, plus topli obrok plus prevoz...
mozda je problem u meni, jer meni nije problem bio raditi sa drzavnom sekretarkom Kalifornije radnim danima, a vikend provest na zapadnoj tribini na coca cola standu za satnicu od 25 KM
-
mIRCerka
#31 Re: Posla ima, al nece niko da radi
a ono prvo pa Zeljovac...El torrero wrote:
Ma hebo oglas...ja sam konto da je Mirci neka dobra koka...kad ono...
I kao sto sam pretpostavljala, samo se dvoje javilo...
aferim...
-
ePegasus
#32 Re: Posla ima, al nece niko da radi
..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 14:56, edited 1 time in total.
-
zara1
#33 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Pa sad da će bit inžinjera po trafikama, ne znam baš. Nas je ove godine na mašinstvu u Tuzli završilo samo 5, a na prvoj godini upisalo se 120 studenata.
Pa sad da će bit inžinjera po trafikama, ne znam baš. Nas je ove godine na mašinstvu u Tuzli završilo samo 5, a na prvoj godini upisalo se 120 studenata.
Last edited by zara1 on 03/03/2009 20:38, edited 1 time in total.
-
zara1
#34 Re: Posla ima, al nece niko da radi
istina jeste da je shega da za posao sekretarice traze ekonomski fakultet... ali isto tako je shega kad postave sve uslove, a cujem svjeze diplomiranog balavca koji kaze DALEKO MI JE OD KUCE NECU DA SE JAVIM...
E pa sad ti ''balavci'' se traže. I zašto bi njih na kraju krajeva zapošljavali kad oni ne znaju ništa? Zar nije logičnije da recimo ti tvoji neki tamo prijatelji zaposle drvosječu, bit će im puno jeftiniji, pa ga ,recimo, za 6 mjeseci nauče da im radi te baze podataka. Zašto bi imali posla sa bezobraznim ETF-ovcima, koji su eto iz svrbiguza hodali poderanih pantalona zadnjih godina fakulteta, a upisali su taj fakultet jer nisu tatini sinovi, i napatili se da ga završe. I tako ono na kraju bezobraznici hoće platu da koliko toliko probaju popravit život i propuštenu mladost. Dok vam ne smetaju keramičari koji imaju brat bratu 2000 KM minimum na lijepljenju glupih pločica mjesečno. I zamisli molim te donosit zaključke o čitavoj državi na osnovu najnebrojnije populacije, te jadne šakice inžinjera. Prema mojim iskustvima, jedini radnici koje ovi šverceri od poslodavaca ne mogu uslovljavat kao što su navikli sa ostalim,da im rade za mizerne pare su inžinjeri.I sad to nikako da svare i prebole
E pa sad ti ''balavci'' se traže. I zašto bi njih na kraju krajeva zapošljavali kad oni ne znaju ništa? Zar nije logičnije da recimo ti tvoji neki tamo prijatelji zaposle drvosječu, bit će im puno jeftiniji, pa ga ,recimo, za 6 mjeseci nauče da im radi te baze podataka. Zašto bi imali posla sa bezobraznim ETF-ovcima, koji su eto iz svrbiguza hodali poderanih pantalona zadnjih godina fakulteta, a upisali su taj fakultet jer nisu tatini sinovi, i napatili se da ga završe. I tako ono na kraju bezobraznici hoće platu da koliko toliko probaju popravit život i propuštenu mladost. Dok vam ne smetaju keramičari koji imaju brat bratu 2000 KM minimum na lijepljenju glupih pločica mjesečno. I zamisli molim te donosit zaključke o čitavoj državi na osnovu najnebrojnije populacije, te jadne šakice inžinjera. Prema mojim iskustvima, jedini radnici koje ovi šverceri od poslodavaca ne mogu uslovljavat kao što su navikli sa ostalim,da im rade za mizerne pare su inžinjeri.I sad to nikako da svare i prebole
-
Utokkha
#35 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Ja još uvijek tražim posao. Ukoliko se nudi šta, javite mi 
- Topla voda
#36 Re: Posla ima, al nece niko da radi
pa studiralo je zadnjih 10-tak godina na hiljade ljudi
samo zbog tog sto im nije mogao biti nadjen posao,neka vrsta kupovine socijalnog mira
i sad hiperprodukcija diploma stvara situaciju da ce na trafikama il za 300-400 kmova po lijevim firmama dobar dio tih zavrsiti,jer tri cetvrtine dvadesetpetogodisnjaka ima diplomu a posla nema.
svi kontali da ce biti direktori,zajebala ih drzava
samo zbog tog sto im nije mogao biti nadjen posao,neka vrsta kupovine socijalnog mira
i sad hiperprodukcija diploma stvara situaciju da ce na trafikama il za 300-400 kmova po lijevim firmama dobar dio tih zavrsiti,jer tri cetvrtine dvadesetpetogodisnjaka ima diplomu a posla nema.
svi kontali da ce biti direktori,zajebala ih drzava
-
zara1
#37 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Mi još uvijek imamo mali postotak visokoobrazovanih ljudi. Problem je neravnomjerna zainteresovanost za pojedine fakultete, svi nešto bježe od matematike. Slažem se ja da će bit po trafikama ljudi sa diplomom pogotovu ovih nekih menadžmenta, razredne nastave i sl. S druge strane na ETF-u i mašinstvu nikog ni za lijeka. Na mom odsjeku nas bilo troje u trećoj i četvrtoj godini, tako da je omjer profesora i asistenata naspram nas troje bio ko na Kembridžu. Prosto me stid koje je država izdvojila pare na školovanje nas tri studenta i hvala joj na tome od srca. E sad od nas troje , nudi fakultet poso za dvoje da rade kao asistenti i samo jedno od čitave godine spada na privredu.
Tako ko ne bježi od matematike neće završiti u trafici.
A sad ove rasprave gore o tome kako mi bosanci nećemo da radimo su smješne. I te priče uglavnom furaju poslodavci koji bi prije svega da kad dođeš na razgovor da ne smiješ pitat za platu i radno vrijeme, koji bi ako imaju pogon za preradu povrća tebe kao '' balavog'' diplomca natjerali da prođeš sve pozicije u pogonu počevši od istovara, to ono da nosiš vreće jer ti kao ''balavi'' diplomac moraš da učiš jer ne znaš ništa(Previle okolina Tuzle, poslodavac-daj Bože da ima četiri razreda osnovne).I kad pristaneš da radiš a da ne pitaš za platu i radno vrijeme, kod prve potrebe za nekom medicinskom njegom skontaš da ti nije uplaćivo godinu dana penziono i zdravstveno( Hanibal Gradačac preduzeće za izradu alata).
I kad se pročuju te priče o njima ljudi neće kod takvih da rade ni za 2000 KM.
Taj tip je lično meni nudio poso i stipendiju zamisli za zadnji semestar u visini napojnice za kafansku konobaricu. Ja ga naravno odbio a on ljut pa na sva zvona kako naši ljudi neće da rade.
I takvih ličnih primjera i intervjua za poso imam kamaru, a da ne spominjem pitanja i uslova,kao jedna firma u Brčkom traži mašinskog inžinjera i kolega se javio a oni od njeg tražili ,pored svega što se podrazumjeva uz mašinstvo, poznavanje engleskog, njemačkog i italijanskog. Mislim to je puno i za profesionalne prevodioce.
I onda se tako pojave komentari kako eto bezobraznici balavi hoće velike plate i slične gluposti, mada da budem iskren na kraju sam se pokajo što sam uopšte gubio vrijeme na faksu jer za ove godine sam kao keramičar ili zidar mogo zaradit između 80 000 i 100 000 KM.
A ovako poslije 5 godina patnje imam par izlizanih farmerica, neoženjen, bez auta, bez riješenog stambenog prostora. I sad ja ko nešto trebam da pristanem na bilo kakvu platu za prvih par godina ko fol dok nešto ne naučim.
E NE MOŽE!!!! NE DAM!!!
Neću ko inžinjer radit za bilo kakvu platu pa kad bi kanale kopo. Kad kopaš kanale dnevnica ti je 30 KM +obrok i eto hiljade, te plate za koju bi etf-ovac trebo kopat baze podataka poslije 5 godina jada i bijede.
Tako ko ne bježi od matematike neće završiti u trafici.
A sad ove rasprave gore o tome kako mi bosanci nećemo da radimo su smješne. I te priče uglavnom furaju poslodavci koji bi prije svega da kad dođeš na razgovor da ne smiješ pitat za platu i radno vrijeme, koji bi ako imaju pogon za preradu povrća tebe kao '' balavog'' diplomca natjerali da prođeš sve pozicije u pogonu počevši od istovara, to ono da nosiš vreće jer ti kao ''balavi'' diplomac moraš da učiš jer ne znaš ništa(Previle okolina Tuzle, poslodavac-daj Bože da ima četiri razreda osnovne).I kad pristaneš da radiš a da ne pitaš za platu i radno vrijeme, kod prve potrebe za nekom medicinskom njegom skontaš da ti nije uplaćivo godinu dana penziono i zdravstveno( Hanibal Gradačac preduzeće za izradu alata).
I kad se pročuju te priče o njima ljudi neće kod takvih da rade ni za 2000 KM.
Taj tip je lično meni nudio poso i stipendiju zamisli za zadnji semestar u visini napojnice za kafansku konobaricu. Ja ga naravno odbio a on ljut pa na sva zvona kako naši ljudi neće da rade.
I takvih ličnih primjera i intervjua za poso imam kamaru, a da ne spominjem pitanja i uslova,kao jedna firma u Brčkom traži mašinskog inžinjera i kolega se javio a oni od njeg tražili ,pored svega što se podrazumjeva uz mašinstvo, poznavanje engleskog, njemačkog i italijanskog. Mislim to je puno i za profesionalne prevodioce.
I onda se tako pojave komentari kako eto bezobraznici balavi hoće velike plate i slične gluposti, mada da budem iskren na kraju sam se pokajo što sam uopšte gubio vrijeme na faksu jer za ove godine sam kao keramičar ili zidar mogo zaradit između 80 000 i 100 000 KM.
A ovako poslije 5 godina patnje imam par izlizanih farmerica, neoženjen, bez auta, bez riješenog stambenog prostora. I sad ja ko nešto trebam da pristanem na bilo kakvu platu za prvih par godina ko fol dok nešto ne naučim.
E NE MOŽE!!!! NE DAM!!!
Neću ko inžinjer radit za bilo kakvu platu pa kad bi kanale kopo. Kad kopaš kanale dnevnica ti je 30 KM +obrok i eto hiljade, te plate za koju bi etf-ovac trebo kopat baze podataka poslije 5 godina jada i bijede.
- Topla voda
#38 Re: Posla ima, al nece niko da radi
a ja kad ti rekoh da je hiperprodukcija diploma trajala zadnjih desetak godina...mislio sam bas na te neke lijeve fakultete..
mislim da je kompletan tvoj problem,a i problem mnogih kao sto si ti ,u degradiranju vrijednosti fakulteta ,a koje su izvrsile vlasti radi kupovine socijalnog mira.
masovna studiranja radi diplome,a ne radi znanja iz konkretne oblasti,dovela su do toga da u drzavi u kojoj je administracija mjesto gdje je najlakse naci siguran posao,najteze naci posao za ljude koji su fakultet zavrsili radi zelje da se usavrse u stvarima koje vole i od kojih svi dugorocno mozemo imati koristi.
mislim da je kompletan tvoj problem,a i problem mnogih kao sto si ti ,u degradiranju vrijednosti fakulteta ,a koje su izvrsile vlasti radi kupovine socijalnog mira.
masovna studiranja radi diplome,a ne radi znanja iz konkretne oblasti,dovela su do toga da u drzavi u kojoj je administracija mjesto gdje je najlakse naci siguran posao,najteze naci posao za ljude koji su fakultet zavrsili radi zelje da se usavrse u stvarima koje vole i od kojih svi dugorocno mozemo imati koristi.
-
zara1
#39 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Apsolutno se slažem samo što je gore u postu pisali da će '' inžinjeri'' radit na trafikama, otuda reakcija.
Ali takođe ne možemo samo vlast krivit, jer ove gore komentare nije pisala vlast, i na kraju vlast ne može zaštitit dipomce od poslodavaca niti poslodavce od stučnog kadra, niti to treba da radi.
Moje iskustvo govori da se poslodavci sa svojim crnim BMW-ovima i švalerkama ne mogu pomiriti sa činjenicom da konačno moraju razmišljat i o radnoj snazi. Pada im teško što neko ima da im ne liže š.... za radno mjesto, samo zato što poso za koji mu treba ne može radit njegov dajdžić ili švalerka ili ne znam ko već, već mora nać nekog stručnog.
Malo su stvarno smiješni ovi neki gore komentari u smislu kako su naši ljudi neradnici. A u dijaspori ti isti naši ljudi i naše firme završavaju poslove mjesecima prije predviđenog roka, u luci Kopar u Sloveniji bosančerosi istovare brod za 12 sati dok taj isti brod u Hrvatskoj istovare za tri dana, tu ne rade bošnje. Stvar je samo motivacije u parama naravno.
Tako da samo nešto kritikovat nas i nije baš ono na mjestu
Ali takođe ne možemo samo vlast krivit, jer ove gore komentare nije pisala vlast, i na kraju vlast ne može zaštitit dipomce od poslodavaca niti poslodavce od stučnog kadra, niti to treba da radi.
Moje iskustvo govori da se poslodavci sa svojim crnim BMW-ovima i švalerkama ne mogu pomiriti sa činjenicom da konačno moraju razmišljat i o radnoj snazi. Pada im teško što neko ima da im ne liže š.... za radno mjesto, samo zato što poso za koji mu treba ne može radit njegov dajdžić ili švalerka ili ne znam ko već, već mora nać nekog stručnog.
Malo su stvarno smiješni ovi neki gore komentari u smislu kako su naši ljudi neradnici. A u dijaspori ti isti naši ljudi i naše firme završavaju poslove mjesecima prije predviđenog roka, u luci Kopar u Sloveniji bosančerosi istovare brod za 12 sati dok taj isti brod u Hrvatskoj istovare za tri dana, tu ne rade bošnje. Stvar je samo motivacije u parama naravno.
Tako da samo nešto kritikovat nas i nije baš ono na mjestu
Last edited by zara1 on 04/03/2009 02:57, edited 1 time in total.
-
zara1
#40 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Ja razumijem stanje privrede u BiH, ali takođe razumijem stanje i na fakultetima. Bilo nas je malo pa smo mogli bliže prić i profesirima i dekanima i rektorima u razgovoru.
Po meni je opet veća greška firmi, što uopšte ne stupaju u kontakt sa tehničkim fakultetima(bar onih malo ozbiljnijih firmi), da ponude suradnju u oblikovanju kadrova i to u fazi kad studenti intenzivno uče. Izuzetak je jedino Cimos grupacija. I oni na kraju dobiju kadrove po svojoj mjeri. Profesori su bili stvarno fleksibilni pa su ubacili i par predmeta koji sadrže oblasti koje trebaju u Cimosu, i oni se nikada nisu žalili na ''balave'' diplomce, nego imaju oko 30 zaposlenih inžinjera mašinske i elektro struke. A takođe se razvijaju stvarno velikom brzinom i trenutno savlađuju jednu od najtehnologija za termičku obradu metala.
I sad se pojave komentari kako tehnički skorojevići sa diplomama neće da poslije radnog vremena uče ko biva nešto nego surfaju po netu. Mislim, ono, na čemu će da uče o tehnologiji plastičnog sinterovanja metala kad je to tehnologija od oko 20 mil KM, ili etf-ovci o neznam telekom operaterima, neće to učit na kapku od el.šporeti već valjda na toj skupoj opremi u radnom vremenu i pod nadzorom.
Takođe, problemi fakulteta su slični problemima VSS kadrova. Npr. u tuzli je veliki problem kadra na engleskom, njemačkom i drugim stranim jezicima. Engl. jezik dolaze prof. iz Makedonije. Geografija takođe ima jednog ili dva profesora a tri odsjeka.
Profesor se ne može postat za kratko vrijeme, tako da je sad malo ubrzana produkcija postdiplomaca i doktoranata, jer nema promjene na fakultetima bez adekvatnog kadra. Ništa nas bolje neće naučit profesor iz Makedonije nego neki naš koji je imo ''vjetar u leđa''. Ipak je na samom studentu hoćeli vrijeme na fakultetu provest učeći nešto ili ne. Ako neće nema profesora koji će ga nešto naučit.
Po meni je opet veća greška firmi, što uopšte ne stupaju u kontakt sa tehničkim fakultetima(bar onih malo ozbiljnijih firmi), da ponude suradnju u oblikovanju kadrova i to u fazi kad studenti intenzivno uče. Izuzetak je jedino Cimos grupacija. I oni na kraju dobiju kadrove po svojoj mjeri. Profesori su bili stvarno fleksibilni pa su ubacili i par predmeta koji sadrže oblasti koje trebaju u Cimosu, i oni se nikada nisu žalili na ''balave'' diplomce, nego imaju oko 30 zaposlenih inžinjera mašinske i elektro struke. A takođe se razvijaju stvarno velikom brzinom i trenutno savlađuju jednu od najtehnologija za termičku obradu metala.
I sad se pojave komentari kako tehnički skorojevići sa diplomama neće da poslije radnog vremena uče ko biva nešto nego surfaju po netu. Mislim, ono, na čemu će da uče o tehnologiji plastičnog sinterovanja metala kad je to tehnologija od oko 20 mil KM, ili etf-ovci o neznam telekom operaterima, neće to učit na kapku od el.šporeti već valjda na toj skupoj opremi u radnom vremenu i pod nadzorom.
Takođe, problemi fakulteta su slični problemima VSS kadrova. Npr. u tuzli je veliki problem kadra na engleskom, njemačkom i drugim stranim jezicima. Engl. jezik dolaze prof. iz Makedonije. Geografija takođe ima jednog ili dva profesora a tri odsjeka.
Profesor se ne može postat za kratko vrijeme, tako da je sad malo ubrzana produkcija postdiplomaca i doktoranata, jer nema promjene na fakultetima bez adekvatnog kadra. Ništa nas bolje neće naučit profesor iz Makedonije nego neki naš koji je imo ''vjetar u leđa''. Ipak je na samom studentu hoćeli vrijeme na fakultetu provest učeći nešto ili ne. Ako neće nema profesora koji će ga nešto naučit.
-
zara1
#41 Re: Posla ima, al nece niko da radi
A da sad bar ja ,konkretno , razmišljam o direktorskoj poziciji, stvarno ne. Čak sam bio na razgovoru u Siprex-u u Tuzli za radno mjesto koje bi trebalo prerast u tehničkog direktora ali nisam pristao a da o plati nismo ništa ni pričali.
Razlog je, mali obim tehnologije za savladat. Ipak je to više menadžment a manje moja struka.
Naravno kao i svi i mi tehnički inžinjeri smo ambiciozni da napredujemo ali opet kroz stučna usavršavanja. Kao i u medicini što postoje doktori specijalisti za nešto tako postoje i inžinjeri sa nekom užom specijalnošću. Jednostavno u Siporex-u ne možeš postat specijalista ni za šta. Mogu inžinjeri tehnologije ali mašinci ne.
Tako da se ova problematika gore oko tog sad već famoznog oglasa na koji se niko ne javlja ne može okarakterisat sa samo jednom rečenicom kako smo lijeni, bezobrazni itd.
Razlog je, mali obim tehnologije za savladat. Ipak je to više menadžment a manje moja struka.
Naravno kao i svi i mi tehnički inžinjeri smo ambiciozni da napredujemo ali opet kroz stučna usavršavanja. Kao i u medicini što postoje doktori specijalisti za nešto tako postoje i inžinjeri sa nekom užom specijalnošću. Jednostavno u Siporex-u ne možeš postat specijalista ni za šta. Mogu inžinjeri tehnologije ali mašinci ne.
Tako da se ova problematika gore oko tog sad već famoznog oglasa na koji se niko ne javlja ne može okarakterisat sa samo jednom rečenicom kako smo lijeni, bezobrazni itd.
- ja.neron
#42 Re: Posla ima, al nece niko da radi
mogu li konkurisati oni sa FPN imam ECDL skill´s karticu i dosta godina rada na konfjuterumIRCerka wrote:uslov je zavrsena elektrotehnika ili ekonomija, sa zavrsenim komp.kursom...ne pise jel bolonjski ili po starom sistemu...
pa bujrum.
-
palermo
#43 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Moram iskreno priznati da mi je ova logika pomalo strana.Ne kažem da čovjek ne treba birati, al meni barem visina plate nikad nije bila opredjeljivajući faktor.Plata je vrlo relativna stvar, ako ne radiš, nigdje ne pripadaš, ako nisi zaposlen ni plata ti se ne može povećati (logičnozara1 wrote:
E NE MOŽE!!!! NE DAM!!!
Priznajem ja pravo i ljudi da neće sa fakultetom da rade za male pare.Samo, eto ja ne bih tako, tj, nisam nikad tako.I nisam se pokajao.
- JThomas
#44 Re: Posla ima, al nece niko da radi
jebiga, da bi napredovao uvijek je bolje da radiš išta nego ništa...ali postoji i mala plata, postoji premala, a postoji bogami i ponižavajuća...ono čisto da se čovjek zapita zašto sam išao u školu.
al mislim, sve ovisi od slučaja do slučaja, ima itekako i ljudi koji neće da rade, a ima vala i poslodavaca koji izrabljuju ljude...a mislim ipak u našoj verziji kapitalizma da je ovih drugih malo više.
al mislim, sve ovisi od slučaja do slučaja, ima itekako i ljudi koji neće da rade, a ima vala i poslodavaca koji izrabljuju ljude...a mislim ipak u našoj verziji kapitalizma da je ovih drugih malo više.
-
palermo
#45 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Nije to sporno, ali da bi došao do dobrog poslodavca ponekad je neophodno i da kreneš od lošeg.Mislim, možeš ti čekati da ti se sreća nasmije i da odmah se zaposliš kod dobrog posdavca, al ne čeka baš takva sreća iz svakog ćoška.JThomas wrote:jebiga, da bi napredovao uvijek je bolje da radiš išta nego ništa...ali postoji i mala plata, postoji premala, a postoji bogami i ponižavajuća...ono čisto da se čovjek zapita zašto sam išao u školu.
Slažem se, ni ja ne bih radio za ponižavajuću platu (radije bih džaba) al mislim da su kriteriji koji se ovdje spominju, nekako prilično visoki.
- chuchumbamayumbe
#46 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Sva sreca ne zavrsih etf ( a upisao ga nekada), ne postadoh inzenjer i spreman sam raditi za normalnu i pristojnu platu, sa mogucnoscu povecavanja iste i napredovanje, a ne ko ovi inzinjeri sto nece da cuju za ispod milje i po.

- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#47 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Sad ovo oko pastira. Ne treba fakultet za to, ali mislim da nije lagan posao i da treba znati. Kako držati one ovce da ti ne pobjegnu? Stvarno ozbiljno pitam. Ne bih se nikada prijavila na to. ne bih to znala raditi, pa taman da je plata i puno, puno veća.
- JThomas
#48 Re: Posla ima, al nece niko da radi
nažalost, rekao bih, ti si uglavnom u pravu, ljudi jednostavno nemaju izbora, iskustvo negdje moraš steći, a mnogi ni ekonomski nisu u situaciji da biraju...sranje u ruandi.palermo wrote:Nije to sporno, ali da bi došao do dobrog poslodavca ponekad je neophodno i da kreneš od lošeg.Mislim, možeš ti čekati da ti se sreća nasmije i da odmah se zaposliš kod dobrog posdavca, al ne čeka baš takva sreća iz svakog ćoška.JThomas wrote:jebiga, da bi napredovao uvijek je bolje da radiš išta nego ništa...ali postoji i mala plata, postoji premala, a postoji bogami i ponižavajuća...ono čisto da se čovjek zapita zašto sam išao u školu.
Slažem se, ni ja ne bih radio za ponižavajuću platu (radije bih džaba) al mislim da su kriteriji koji se ovdje spominju, nekako prilično visoki.
- mofo33
#49 Re: Posla ima, al nece niko da radi
nije sranje u ruandi, nego je sranje svuda
JER
svi frisko diplomirani misle da su izmislili planetu istog dana kad dobiju diplomu (cesto na guzove...)
ocekuju basnoslovne plate, lako im za teoriju, praksa je nesto drugo...
svi bi da sa prvim poslom kupe stan,auto,pticje mlijeko.
ma nemoj!
mislim da treba biti motivisan i skroman da bi se "uspijelo" u zanimanju,zivotu uopste.
meni moja diploma nikada nije "smetala" da berem jagode, jabuke, da budem sobarica,
da radim par dana bez plate da bi sef mogao vidjeti moje kapacitete (na kraju mi je vazda bilo placeno sve ipak!)...
danas mi dolaze neke traziti posao a boga mole da ga ne nadju!
na vratima vec pricaju o tamo nekim sindikatima i ljudskim pravima...pffffffffff
neka jedu svoju diplomu
JER
svi frisko diplomirani misle da su izmislili planetu istog dana kad dobiju diplomu (cesto na guzove...)
ocekuju basnoslovne plate, lako im za teoriju, praksa je nesto drugo...
svi bi da sa prvim poslom kupe stan,auto,pticje mlijeko.
mislim da treba biti motivisan i skroman da bi se "uspijelo" u zanimanju,zivotu uopste.
meni moja diploma nikada nije "smetala" da berem jagode, jabuke, da budem sobarica,
da radim par dana bez plate da bi sef mogao vidjeti moje kapacitete (na kraju mi je vazda bilo placeno sve ipak!)...
danas mi dolaze neke traziti posao a boga mole da ga ne nadju!
na vratima vec pricaju o tamo nekim sindikatima i ljudskim pravima...pffffffffff
neka jedu svoju diplomu
-
Hendrix
#50 Re: Posla ima, al nece niko da radi
Mene je jeza hvatala kada čujem kolege na faksu koji bi trebali biti na vrhuncu intelektualne sposobnosti i razmišljanja da im je želja da se zaposle u državnoj službi "jer tamo jarane ništa ne radiš, nemaš odgovornosti i plata dobra i boli te briga..." ---- koji si k**** išao na tehnički fakultet da dobiješ zvanje inžinjera ako hoćeš da budeš opštinar i da ležiš čitav dan????
Još par omiljenih jadikovki mladih uposlenika:
"Ma jarane samo da mi daju nešto da radim da me ne pitaju puno ..." ---- zašto se odmah nisi zaposlio kao portir????
" Ma jebo te ovaj poso kad moram učit opet sve novo..." ----- čak i portir mora učiti kako da svjetla upali u firmi i još puno stvari...
"Joj ja fax završio i sad moram ispočetka se dokazivati u firmi..." ---- šteta što ti tata ne drži firmu pa bi odmah direktor bio...
"A onaj papak znam ga s faxa debil sad u firmi se probio, radi naučio sve fol i on sad ko bolji od mene a istu diplomu imamo !!!" --- opet preporučujem mjesto portira...
"Nema te pare kojom mi mogu subotu platit da radim..." reče mi jaran nakon što mu je direktor ponudio bonus da odradi neki hitan posao za vikend....
Mislim da kod naspuno raje živi u oblacima i ne konta da je fax ulaznica za dalje učenje i dokazivanje s tim što se dokazuje u višim krugovima i za veće pare, radi se prekovremeno i kod kuće, uči se puno novih stvari do kraja života, naravno umjesto toga uvijek možeš u opštini pustiti mozak na pašu, jarane.
Još par omiljenih jadikovki mladih uposlenika:
"Ma jarane samo da mi daju nešto da radim da me ne pitaju puno ..." ---- zašto se odmah nisi zaposlio kao portir????
" Ma jebo te ovaj poso kad moram učit opet sve novo..." ----- čak i portir mora učiti kako da svjetla upali u firmi i još puno stvari...
"Joj ja fax završio i sad moram ispočetka se dokazivati u firmi..." ---- šteta što ti tata ne drži firmu pa bi odmah direktor bio...
"A onaj papak znam ga s faxa debil sad u firmi se probio, radi naučio sve fol i on sad ko bolji od mene a istu diplomu imamo !!!" --- opet preporučujem mjesto portira...
"Nema te pare kojom mi mogu subotu platit da radim..." reče mi jaran nakon što mu je direktor ponudio bonus da odradi neki hitan posao za vikend....
Mislim da kod naspuno raje živi u oblacima i ne konta da je fax ulaznica za dalje učenje i dokazivanje s tim što se dokazuje u višim krugovima i za veće pare, radi se prekovremeno i kod kuće, uči se puno novih stvari do kraja života, naravno umjesto toga uvijek možeš u opštini pustiti mozak na pašu, jarane.