Religijski fanatizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
istocnjak

#26 Re: Religijski fanatizam

Post by istocnjak »

piupiu wrote:Ko su fanaticni ateisti?
Djevojka u minjaku na minus -30 stepeni ispod nule. :D - ali to samo Allah dž.š. zna ko je ateista.
Last edited by istocnjak on 29/11/2008 16:02, edited 1 time in total.
Pasiflora

#27 Re: Religijski fanatizam

Post by Pasiflora »

Mrsko mi da sada ispisujem romane ovdje, ali.. prije nekolikog vremena sam gledala "Latinicu" i bila je emisija o terorizmu.
Izmedju ostalog pricalo se i o "Bugojanskoj grupi" Ti monstrumi su dosli iz Australije da truju vodovode i dizu zgrade u zrak.
Zena koja je bila gosca u studiju (neka od njihovih saradnica) pricala je kako su dosli osloboditi Hrvatsku i ostale napacene narode u YU. Nesto kontam - pa zar je moguce da je njih 12 (mislim da ih je toliko bilo) doslo osloboditi 20 miliona ljudi?!?!?!
KAKO DA NE!!!!!!!!!!!!!
I naravno - ona je rekla da su bili diskriminirani. Nisu - bili su osudjeni za zlocin koji su uradili i pokusali uraditi.
piupiu

#28 Re: Religijski fanatizam

Post by piupiu »

Compact wrote:
sitno wrote:
pure_love wrote:pa i nas rezim je bio pomalo fanatican jer je diskriminirao vjernike
"rezim" -hm :skoljka:
Ja sam bila vjernica i u tom "rezimu", ali nesto se ne sjecam da sam bila diskriminirana 8-)
Svakakao svaki fanatizizam treba kaznjavati - zakonom, naravno.
Po Vama Mladi Muslimani kao da su ubijani u Mađarskoj, a ne u BiH!!! Ahmed Smajlović je ubijen injekcijom! Mustafa Busuladžić, Omer Stupac...ubili ih komunisti! Gavrankapetanović ostao invalid. Montirani proces muslimanskim intelektualcima 1983! To Vam je religijski fanatizam (ako uzmemo ateizam kao religiju http://navrelumudrosti.com/Vijesti/Arhi ... igija.html)!
Tako Vam je to, slagali se ili ne!
Brkate pojmove komunistickog rezima i ateizma. Ateista nije JEDNAKO komunisticki rezim. Ateizam nije organizovana grupa ljudi, niti organizovano vjerovanje, niti organizovani sistem.
piupiu

#29 Re: Religijski fanatizam

Post by piupiu »

istocnjak wrote:
Djevojka u minjaku na minus -30 stepeni ispod nule. :D
Joooooj, ako te do'fatim, :-) . :lol:
StLouis

#30 Re: Religijski fanatizam

Post by StLouis »

Trebalo bi cijelu drzavu kazniti i svakoj punoljetnoj osobi utakariti lopatu i asov u ruke. Natjerati prvo da ociste zemlju i rijeke od smeca, da urede parkove, uvesti obaveznu fiskulturu[sat ujutro, sat predvecer], zabraniti proizvodnju cigareta, zasaditi 10 miliona sadnica...eh, kada se sve ovo zavrsi tjerati ih na obavezno odrzavanje svega ovog...raditi, raditi, raditi, izgraditi svjetliju buducnost :oops:
Pasiflora

#31 Re: Religijski fanatizam

Post by Pasiflora »

StLouis wrote:Trebalo bi cijelu drzavu kazniti i svakoj punoljetnoj osobi utakariti lopatu i asov u ruke. Natjerati prvo da ociste zemlju i rijeke od smeca, da urede parkove, uvesti obaveznu fiskulturu[sat ujutro, sat predvecer], zabraniti proizvodnju cigareta, zasaditi 10 miliona sadnica...eh, kada se sve ovo zavrsi tjerati ih na obavezno odrzavanje svega ovog...raditi, raditi, raditi, izgraditi svjetliju buducnost :oops:
Sve moze - samo cigarete ne diraj PLS :D :D :D
NIN

#32 Re: Religijski fanatizam

Post by NIN »

pure_love wrote:
sitno wrote:
pure_love wrote:pa i nas rezim je bio pomalo fanatican jer je diskriminirao vjernike
Ja sam bila vjernica i u tom "rezimu", ali nesto se ne sjecam da sam bila diskriminirana 8-)
mozda ti nisi,,mnogi drugi jesu
Ako mi dokazes da je i jedna osoba bila diskriminarana SAMO na osnovu svoje vjerske pripadnosti u titinoj Jugi istog trena postajem dio tvog religijskog klana, da ne kazem stada!

Izvoli!
piupiu

#33 Re: Religijski fanatizam

Post by piupiu »

pure_love wrote:
sitno wrote:
mozda ti nisi,,mnogi drugi jesu
Kako ih je "fanaticno" diskriminirao? Nisu imali pravo da ispovijedaju? Nisu imali pravo na rad? Zatvarane su im bogomolje? Nad njima je vrsen sistematski progon? Nisu imali pravo na drzavljanstvo?
istocnjak

#34 Re: Religijski fanatizam

Post by istocnjak »

piupiu wrote:
istocnjak wrote:
Djevojka u minjaku na minus -30 stepeni ispod nule. :D
Joooooj, ako te do'fatim, :-) . :lol:
To je haram, van braka. :)
Compact

#35 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

NIN wrote: Ako mi dokazes da je i jedna osoba bila diskriminarana SAMO na osnovu svoje vjerske pripadnosti u titinoj Jugi istog trena postajem dio tvog religijskog klana, da ne kazem stada!Izvoli!
Hajmo okrenuti pitanje! Ako mi dokazes da ijedna osoba nije bila diskriminarana SAMO na osnovu svoje vjerske pripadnosti u titinoj Jugi istog trena postajem dio tvog komunističkog klana, da ne kazem stada!Izvoli!
chuchumbamayumbe

#36 Re: Religijski fanatizam

Post by chuchumbamayumbe »

Compact wrote:
NIN wrote: Ako mi dokazes da je i jedna osoba bila diskriminarana SAMO na osnovu svoje vjerske pripadnosti u titinoj Jugi istog trena postajem dio tvog religijskog klana, da ne kazem stada!Izvoli!
Hajmo okrenuti pitanje! Ako mi dokazes da ijedna osoba nije bila diskriminarana SAMO na osnovu svoje vjerske pripadnosti u titinoj Jugi istog trena postajem dio tvog komunističkog klana, da ne kazem stada!Izvoli!
Bilo je ostataka cetnika, ustasa i nadasve pitomih pripadnika handzar divizije koji su bili diskriminisani.
Ostali su bili slobodni da praktikuju vjeru (ali nisu mogli biti i komunisti).
Tj, jebali bi se a da im ne udje, a to je vec malo teze.
istocnjak

#37 Re: Religijski fanatizam

Post by istocnjak »

piupiu wrote:Kako ih je "fanaticno" diskriminirao? Nisu imali pravo da ispovijedaju? Nisu imali pravo na rad? Zatvarane su im bogomolje? Nad njima je vrsen sistematski progon? Nisu imali pravo na drzavljanstvo?
I još pored svega besplatno "ljetovali" na golom otoku. :roll:
NIN

#38 Re: Religijski fanatizam

Post by NIN »

Compact wrote:
Hajmo okrenuti pitanje!
Kavo ba okretanje pitanja a da mi ne ponudis ni mrvicu odgovora? Mani se tih folova!

Dakle, da cujem?
luciferino

#39 Re: Religijski fanatizam

Post by luciferino »

istocnjak wrote:
piupiu wrote:Kako ih je "fanaticno" diskriminirao? Nisu imali pravo da ispovijedaju? Nisu imali pravo na rad? Zatvarane su im bogomolje? Nad njima je vrsen sistematski progon? Nisu imali pravo na drzavljanstvo?
I još pored svega besplatno "ljetovali" na golom otoku. :roll:
A da je dosho chika Staljin, zimovali bi u Sibiru? :run:
Shoshana

#40 Re: Religijski fanatizam

Post by Shoshana »

Nemojte mijesati pogrome i diskriminaciju. Niko nije u bivsoj Jugoslaviji sistematski progonio vjernike. Niti zatvarao bogomolje, niti ih slao na prinudni rad SAMO zato sto su bili vjernici. Diskriminacija je malo suptilnija od slanja na Goli Otok. Diskriminacija je kada ti ne mozes postati direktor firme u kojoj radis ukoliko nisi clan Partije. Diskriminacija je kada ti ne mozes postati general, ako nisi clan Partije. Diskriminacija je kada se ti bojis odbiti clanstvo u Pratiji iz straha od represalija.

Jednopartijski sistem jeste rezim, ne vidim razloga uljepsavati ga samo zato sto je, eto bas taj - bio nas!

Pri tome uopste ne zelim ulaziti u pricu ko je zaista bio clan Partije, a ko je bio clan Partije na papiru, ko je kome prodao dusu i radi cega. To bi vec bilo ulazenje u licne price, a svaka je licna prica - prica za sebe.

Sto se tice vehabija i fundamentalizma.... malo je ova tema suplja prica. Davno je jedna osoba (mnogo pametnija od mene) na ovom istom forumu rekla - jebem ti borce za ljudska prava koji bi samo nesto zabranjivali. U Bosni i Hercegovini postoje zakoni. POprilicno razumni. Treba se boriti da se zakoni postuju, a ne pokusavati uvoditi posebne zakone za vehabije, za ove, za one... za sve koji nam se ne svidjaju...

@Compact je u potpunosti u pravu....
Compact

#41 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

chuchumbamayumbe wrote:
Compact wrote:
Bilo je ostataka cetnika, ustasa i nadasve pitomih pripadnika handzar divizije koji su bili diskriminisani.
Ostali su bili slobodni da praktikuju vjeru (ali nisu mogli biti i komunisti).
Tj, jebali bi se a da im ne udje, a to je vec malo teze.
Da bi čovjek odgovorio na pitanje o diskriminaciji muslimana u bivšoj nam državi, treba ispunjavati nekoliko uslova, a to su:
Biti intelektualac
Musliman,
Vjernik, javno i tajno, da ti se djeca javno sunnete
Praktičar, namaz na poslu, u kući, u džamiji, postiti, ne jesti krmetinu,
Da ti majka, žena, sestra, kćerka nose maramu
Da si sve to provodio u periodu od 46te do 90te
Kada čovjek ispuni ove uslove može prosipati pamet, a ne pisati što je negdje čuo!
Muslimane koji su ostali bez života zbog svoje pripadnosti islamu, nazivati ostatcima handžar divizije, je gore od Šajinih psovki! Nije ni čudo što nam društvo propada, kad imamo likove poput ovakvih!
Sjetimo se slikovnica i školskih knjiga?! Mali Mišo je igrao fudbal, a mali Zulfo je kupio sijeno! Navedite mi jednog muslimana praktičara, koji je obnašao neku važnu funkciju u bivšoj Jugi?
Compact

#42 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

NIN wrote:
Compact wrote:
Hajmo okrenuti pitanje!
Kavo ba okretanje pitanja a da mi ne ponudis ni mrvicu odgovora? Mani se tih folova!

Dakle, da cujem?
Znači to je tvoj odgovor?
JThomas

#43 Re: Religijski fanatizam

Post by JThomas »

eh, sad...

svako ima pravo da bude vjerski fanatik, i to mu se ne može oduzeti, da misli da ću ja vječno goriti u paklu, da će cura u minjaku vječno goriti u paklu i tako dalje...to je stvar unutrašnjeg ubjeđenja. ko bi i kako uopšte ocjenjivao ko je fanatik i u kojoj mjeri, to niti je moguće, niti je razumno i demokratski...

ALI...

neprihvatljive vanjske manifestacije tog fanatizma treba strogo kažnjavati, to jest, kad taj fanatizam počne uticati na slobode drugih - svako zlostavljanje počev od verbalnog pa prema težim oblicima, agresivni prozelitizam i guranje niz grlo svog ubjeđenja, propaganda protiv nepodobnih puna neistina (oni leci protiv homića, ondje nijedna istinita činjenica nije ni zalutala), širenje mržnje prema drugim vjerskim skupinama ili nekim drugim grupama koje se smatraju nepodobnim (opet vidi homoseksualci) i slično.
NIN

#44 Re: Religijski fanatizam

Post by NIN »

Shoshana wrote: ...@Compact je u potpunosti u pravu....
@Shoshana, ja njega priupitah ako mi dokazes da je i jedna osoba bila diskriminirana SAMO na osnovu svoje vjerske pripadnosti u titinoj Jugi.

Kontas?
NIN

#45 Re: Religijski fanatizam

Post by NIN »

Compact wrote:
NIN wrote:
Compact wrote: Hajmo okrenuti pitanje!

Dakle, da cujem?
Znači to je tvoj odgovor?
Vidim da je tvoj znatno kvalitetniji i istodobno obilat informacijama. :lol:
Compact

#46 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

NIN wrote: Vidim da je tvoj znatno kvalitetniji i istodobno obilat informacijama. :lol:
Onda ne preostaje nam ništa drugo nego da se zagrlimo i zajedno :lol: :lol:
NIN

#47 Re: Religijski fanatizam

Post by NIN »

Compact wrote:
NIN wrote: Vidim da je tvoj znatno kvalitetniji i istodobno obilat informacijama. :lol:
Sto da ne! :lol: :lol:
Compact

#48 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

NIN wrote:
Compact wrote:
Sto da ne! :lol: :lol:
:D OK nećemo više!
Compact

#49 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

Shoshana wrote: @Compact je u potpunosti u pravu....
Zahvaljujem! Da budem skroman Compact je vazda u pravu 8-)
Shoshana

#50 Re: Religijski fanatizam

Post by Shoshana »

NIN wrote:
Shoshana wrote: ...@Compact je u potpunosti u pravu....
@Shoshana, ja njega priupitah ako mi dokazes da je i jedna osoba bila diskriminirana SAMO na osnovu svoje vjerske pripadnosti u titinoj Jugi.

Kontas?
KOntam... Kada sam rekla da je u pravu (nadovezujuci na ostatak moga posta) mislila sam na to da je u pravu kada kaze da zabranjivanje ovoga ili onoga (koje se odnosi iskljucivo na jednu grupu) nije daleko od Main Kapfa... I nije...

Diskriminacija na osnovu vjerske pripadnosti.... Zavisi sta smatras pod diskriminacijom... Ja zaista mislim da uslovljavanje napretka u karijeri pripadnoscu politickoj partiji jeste diskriminacija. Eh, sada... MOgao je i neki ateista izabrati da ne pripada Komunistickoj partiji, te bi samim time i on bio diskrimisan. No cinjenica je da, dok je za ateistu takav cin, cin izrazavanja politicke pripadnosti (dakle mozes ili ne moras da se slazes), za vjernike je takav izbor apriori bio nemoguc. Il' si vjernik, il' si komunista. Ne mozes biti obadvoje. I ... ne treba, kao sto se neki zalijecu, suditi ljudima koji su izabrali da 'budu obadvoje' ... NIsmo bili u njihovoj situaciji, ne znamo sta bi smo mi radili.
Post Reply