Bozic ....

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Bozic ....

Post by dr.gog »

..I njemačke "stohlen" ,kolači divni natrpani grožđicama, puterom, i kandiranim voćem....Ko ima šansu, neka ih kupi u Drezdenu, tamo su naaaajboolji :) .Familija, čaša kuhanog vina s karanfilićem, kolač, vatra u peći, mir u duši...
fukara_tz

#27 Re: Bozic ....

Post by fukara_tz »

U Tuzli održan Božićni koncert

U organizaciji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla Tuzla u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan je tradicionalni „Božićni koncert“. Nastupili su solisti Hrvatskog baroknog ansambla: Laura Vadjon – violina, Silvio Richter – violina, Lea Sušanj – violončelo i Krešimir Has – čembalo. U drugom dijelu koncerta pridružio im se i Iuventus salinarum - zbor mladih pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića.

Image

Dvorana BKC-a bila je puna posjetitelja koji su oduševljeni izvedbom skladbi poznatih autora kao što su Castello, Merula, Vivaldi, Haendel, Corelli i Uccellini a posebno prigodom izvedbe poznatih božićnih pjesama kao što su Veselje ti navješćujem, Svim na zemlji, Radujte se narodi i dr koje su članovi Hrvatskog baroknog ansambla izveli zajedno sa članovima zbora Iuventus salinarum.

Image

Pred sam kraj koncerta na pozornicu je izašao tuzlanski gvardijan, fra Zdravko Anđić koji je u ime organizatora koncerta uputio prigodnu Božićnu čestitku. „U ovom našem duhovnom hodu prema misteriji Božje ljubavi koja se očitovala u Božiću razmatramo i razmišljamo o toj Božjoj ljubavi te se moramo pitati što je to Bog za nas učinio? Ljudska povijest nam svjedoči kako čovjek želi napraviti veliki iskorak prema gore, prema nebu. Svjedoci smo, a to nas uči i Biblija i ljudska povijest, kako čovjek u tom svom nastojanju biti kao Bog, biti sličan Bogu, često to čini bez Boga i svaki put kad je to činio napravio je veliko zlo kako za sebe tako i za drugoga čovjeka. Mi u Božiću slavimo veliku Božju ljubav. Ta ljubav nam govori kako je Bog postao čovjekom. Nije želio ići gore već se spustio na zemlju, uzeo tijelo i pokazao nam koliko ljubi čovjeka i kako je biti čovjek uzvišeno. Ta Božja ljubav nam govori o njegovoj ljubavi prema nama ali i jednoj obvezi čovjeka da svoju budućnost gradi u Bogu i da je čovjek samo onoliko velik, koliko je velik u Bogu, koliko tu Božju ljubav širi dalje i prenosi na druge ljude. U tome duhu želim vam svima čestit Božić i sveto Isusovo porođenje!“ Na kraju, publika je stojeći zajedno sa sudionicima koncerta otpjevala pjesmu „Narodi nam se“.

Image

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine, i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije - instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenju barokne glazbe. U svojim programima, ansambl često ugošćuje vrhunske strane i domaće soliste i dirigente, eksperte u autentičnom pristupu izvođenju barokne glazbe. Zbog iznimno stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. Ansambl je, osim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nastupao i u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji i Sloveniji.

Ankica Stjepić Ćosić
bogoljub

#28 Re: Bozic ....

Post by bogoljub »

Svima Vama vjernicima iskrene čestitke sa najljepšim željama za predstojeće božićne blagdane!
Molimo Boga da svima nama podari svoj blagoslov i da nam svaki dan učini blagoslovljenim kao što je učinio ovaj!
Neka je blagoslov boziji na Isusa na dan kada se rodio, na dan kada je otišao, i na dan kada će ponovo doći!
Lincoln-Burrows

#29 Re: Bozic ....

Post by Lincoln-Burrows »

Nadolazeći Sretan Božić svima želim i evo jedna prigodna slika (2006) iz okolice Kaknja
nažalost na mjestu porušene crkve. Oni koji su u blizini možda se i sjete ovoga.
Ali naka nam ovaj Božić donese mir i radost da nikada više ne doživimo rat.
I svima zajedno želim puno zdravlja, a ostalo kako bude.
Image
ko pita ne skita

#30 Re: Bozic ....

Post by ko pita ne skita »

merak_me wrote:
kockica_kockica wrote::) Kako se priblizava decembar mjesec tako moja radost pred Bozic raste... I nisu to samo sarene kuglice na boru niti miris tek napravljenih kolaca, okupljena porodica oko stola.... Vec ponovno rodjenje Malog Isusa... Radost... to je jedna rijec kojom se to vrijeme moze opisati.. neiscrpna i iskrena radost...Obozavam pred Bozic otici i pogledati zive jasle u Sarajevu... Nekako mi bude toplo oko srca kad vidim malo djetesce u jasle polozeno ... Prije par godina djetesce je tako bilo mirno da sam mislila da zapravo imaju neku lutku umjesto pravog djeteta... Novinari su se gurali u prve redove da snime bebaca koji je tamo lezao pored zivih zivotinja i majke pokraj uzglavlja ... Spavalo je mirnim snom, kao da su zaista samo on majka otac i te zivotinje...
I kad cujem pjesmice koje se pjevaju u to vrijeme sva se najezim.... I jedva cekam ono zeljno iscekivanje na Badnjak... cak mi je snijeg drag na taj dan... jer da ga nema nedostajao bi... :)
:)
polako bona, jos nije i decembar ....

Bas me zanima kakvi su kod vas obicaji u Sarajevu ?

Dali ce biti Bungura i Sarme ?

I naravno kolaca...... jao.... malo sam se sad i ja zagrio :mrgreen:
Bozic je i sad lijep u Sarajevu, ali prije ovih polit-naci vremena je bio i ljepsi. Mi isli svi na ponocku, bio nam to fol i bilo je super, svecano. Poslije sam malo porastao, pa se ozenio zenom koja slavi Bozic i otkrio da moja punica za bozic obavezno sprema pasticadu, jer je ona neka kombinacija dalamatinke, austrijanke i bosanke. A ta pasticada, za ne povjerovat, ali samo za Bozic. kaze mrsko joj praviti ostatak godine. Kolaci su super, mada ja poslije teletine za desert volim janjetinu.
u svakom slucaju, Sretno i bericetno svima.
x0z0y0

#31 Re: Bozic ....

Post by x0z0y0 »

zamolila bih za malo vise informacija u vezi Polnocke u Sarajevu..sta ..gdje ..kako..i sl.
zeljela bih ..po prvi put :)..otici i prisustvovati..ali ne znam apsolutno nista o tome
nisam katolkinja...i zanima me da li mogu uopce prisustvovati i da li cu na ikoji nacin svojim prisustvom smetati vjernicima ?
eto :)
hvala :)
Lincoln-Burrows

#32 Re: Bozic ....

Compos_Sui wrote:zamolila bih za malo vise informacija u vezi Polnocke u Sarajevu..sta ..gdje ..kako..i sl.
zeljela bih ..po prvi put :)..otici i prisustvovati..ali ne znam apsolutno nista o tome
nisam katolkinja...i zanima me da li mogu uopce prisustvovati i da li cu na ikoji nacin svojim prisustvom smetati vjernicima ?
Možeš prisustvovati, ni na koji način nećeš smetati vjernicima. :)
Ugasi mobitel prije nego uđeš, nije obavezno ali je poželjno.
Ne mogu ti reći u koji sat će biti, jer nisam iz Sarajeva, to bi mogao netko drugi,
ovisi u kojem kvartu živiš.
Ako si samo promatrač, stani negdje po strani i sklopi ruke možeš i da meditiraš,
u svakom slučaju ne možeš sudjelovati u molitvi jer ne znaš obred, a ako znaš
koju Božićnu pjesmu slobodno pjevaj kada bude na rasporedu.
Kada fratar kaže "Pružite mir jedni drugima", pruži ruku prvima do sebe kao znak mira.

Ovo ti je onako ukratko da se snađeš, ali ako se i ne snađeš nije važno :)
Skyfox

#33 Re: Bozic ....

Post by Skyfox »

Prodaju li se vec negdje jelke, mozda one u saksijama???
slavkoimamodilera

#34 Re: Bozic ....

Post by slavkoimamodilera »

Ne preporucujem odlazak na polnocku u Katedralu... jednostavno je prevelika guzva...
Meni je licno najljepse kod franjevaca na Bistriku... licno ne ucestvujem u samoj misi, ali rado zapjevam, nesto su mi posebno drage bozicne pjesme... i jako mi je lijep obicaj cestitanja na kraju mise, iako je itekako moguce kod nas da je onaj kojem sam pozelio Sretan Bozic, zapravo komsija Omer iz zgrade preko puta pivare... :-D
ivannn

#35 Re: Bozic ....

Post by ivannn »

Skyfox wrote:Prodaju li se vec negdje jelke, mozda one u saksijama???
I mene to zanima, ako netko zna... :)
melac

#36 Re: Bozic ....

Post by melac »

Compos_Sui wrote:zamolila bih za malo vise informacija u vezi Polnocke u Sarajevu..sta ..gdje ..kako..i sl.
I nemoj držati ruke u džepovima, i nemoj sjediti ( ako bude i bilo mjesta, sumnjam) kada svi stoje.
kockica_kockica

#37 Re: Bozic ....

Post by kockica_kockica »

ja znam za svoju zupu da je polnocka u 12.00 sati uvece :) na Alipasinom polju, ona novosagradjena crkva... izmedju B i C faze... :)
x0z0y0

#38 Re: Bozic ....

Post by x0z0y0 »

kockica_kockica wrote:

ja znam za svoju zupu da je polnocka u 12.00 sati uvece :) na Alipasinom polju, ona novosagradjena crkva... izmedju B i C faze... :)
da znam tu u C fazi :)
bit ce ili ta ili Sveti Ante
hvala vam na savjetima :)

pozz
Lincoln-Burrows

#39 Re: Bozic ....

Evo i jedna Božićna pjesma da se možete pripremiti:

Evo još jedna, koju nećete pjevati na polnoćku u crkvi ali može ispred crkve :-D

Bosanac sa dna kace

#40 Re: Bozic ....

Post by Bosanac sa dna kace »

bozicni ukrasi u Damasku
Image
Image
vratnik

#41 Re: Bozic ....

Post by vratnik »

Sretan bozic!
neprilagodjena

#42 Re: Bozic ....

Post by neprilagodjena »

Sretan vam Bozic i ljepo ga provedite sa svojim familijama i prijateljima.
to sam ja

#43 Re: Bozic ....

Post by to sam ja »

ivannn wrote:
Skyfox wrote:Prodaju li se vec negdje jelke, mozda one u saksijama???
I mene to zanima, ako netko zna... :)

trebate pogledati po cvjecarama i rasadnicima...imaju sigurno
slavkoimamodilera

#44 Re: Bozic ....

Evo jos koja prigodna... :)

Pasiflora

#45 Re: Bozic ....

Post by Pasiflora »

Moja najdraza Bozicna pjesma:

Tiha noć

Tiha noć, sveta noć!
Ponoć je, spava sve,
samo Marija s Josipom bdi,
divno Djetešce pred njima spi,
rajski resi ga mir,
rajski resi ga mir.

Tiha noć, sveta noć!
Pjesmica anđelska
miljem otajnim napunja zrak,
bajna svjetlost rasvjetljuje mrak,
kraj pretvara u raj,
kraj pretvara u raj!

Tiha noć, sveta noć!
Pastiri, amo svi
pjevat Isusu anđela poj,
s Majkom poklon prikazat mu svoj,
srce dat mu na dar,
srce dat mu na dar.

I jos jena koju sam kao djete obozavali zbog veselog ritma:

Radujte se narodi

Radujte se narodi, kad čujete glas,
da se Isus porodi u blaženi čas.
Svaki narod čuj, čuj, čuj,
i Betlemu pristupljuj,
pristupljuj.

Vidi Božje otajstvo u podrtoj štalici
I tko trpi ubostvo na toj tvrdoj slamici.

To otajstvo čuj, čuj, čuj
i k jaslicam pristupljuj!
Pristupljuj!

Raduje se Marija s Josipom gledeći
Anđeo pjeva "Glorija" po zraku leteći
I ti, svijete čitavi,
Spasitelja pozdravi!
Pozdravi!
slavkoimamodilera

#46 Re: Bozic ....

Nisam slucajno stavio bas te dvije... ;-) mozemo ih komotno nazvati i bozicnim "himnama"... :)
Pasiflora

#47 Re: Bozic ....

Post by Pasiflora »

slavkoimamodilera wrote:Nisam slucajno stavio bas te dvije... ;-) mozemo ih komotno nazvati i bozicnim "himnama"... :)
Sorry, zalijepila sam pjesme prije nego sam preslusala ovo sto si ti nakacio. I da slazem se da su Bozicne himne :-D

Ljudi, sretan i miran Bozic svima :-D :-D :-D :-D :-D :-D
slavkoimamodilera

#48 Re: Bozic ....

Pa sta se izvinjavas? :mrgreen: Bas super da smo u isto vrijeme iste pjesme stavili.... :-D
piupiu

#49 Re: Bozic ....

Post by piupiu »

Moja baka, inace Dalmatinka, za Bozic pravi kolac 'sirnicu', koji je zapravo varijacija na temu talijanskog panettone-a. Njam, njam. Cestit Bozic svima koji slave! :)
Pasiflora

#50 Re: Bozic ....

Post by Pasiflora »

piupiu wrote:Moja baka, inace Dalmatinka, za Bozic pravi kolac 'sirnicu', koji je zapravo varijacija na temu talijanskog panettone-a. Njam, njam. Cestit Bozic svima koji slave! :)
Odakle je baka Dalmatinka? Kakve su joj fritule?
Post Reply