HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#26 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by JThomas »

elSaik wrote:Pretpostavljam jezik koji se ne razlikuje, kultura koja se ne razlikuje, historija koja se ne razlikuje i porijeklo koje se ne razlikuje... :mrgreen:

Ja već godinama čekam objašnjenje zašto su Zlatan F., Boris A. i Esmir H., Srbin, Hrvat i Bošnjak, a odrasli stan do stana... njihovi roditelji također, roditelji njihovih roditelja također... :run:
čarlama :lol:

nema drugog objašnjenja :)
port4l

#27 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by port4l »

evo malo igranja skupovima 1 razred osnovne skole :-D
Bosanac i Hercegovac wrote:
Bosnjak wrote:
Musliman wrote:
A u ovom glavnom skupu Bosanac i Hercegovac pored podskupa bosnjak ima i podskup Hrvat i Srbin i sta god jos moze i treba...
MokeQc

#28 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by MokeQc »

in33sa wrote:
Maraschino wrote:
in33sa wrote:To su stvari koje se uce jos u osnovnoj skoli.

Zapanjujuce je neznanje o toj temi, cak i na BH medijima.

O ovom forumu da ne govorim.

Narodi (odnosno pripadnost odredjenom narodu) nisu nastali prije pet, deset ili pedeset godina (koliko god se neki upinjali da to dokazu)

Mada, ono, neki i jesu :-)
ko je rekao, da svi Katolici u BiH nisu Hrvati
:-) :D
U BiH, Hrvati su oni katolici koji se tako izjasnjavaju. Njih sigurno 99%.

I u cemu je problem? vi (mislim na forumase koji palamude o ovome) bi nekome odredjivali kojem on narodu pripada?

Ne budite smijesni. Vi i danas raspravljate o tome postoje li Srbi i Hrvati u BiH, a preko 2 miliona ljudi se tako izjasnjava (ili bar jeste na zadnjem popisu stanovnistva) :-)

Stvaranje nekakve bosanske nacije na politickom nivou je moguce, danas ne ali nekada u buducnosti da. Medjutim, to nikada nece ponistiti Srbe, Bosnjake i Hrvate u BiH. Ko to ne razumije, nece nikada ni razumiti.
Nije u pitanju ponistavanje, vec stavljanje svega na svoje mjesto. U pitanju je drzavnost, cije si drzave pripadnik. To sto ja mogu imati kanadski pasos i drzavljanstvo me ne sprijecava, niti treba niti moze da me sprijecava da budem porijeklom Bosanac. Isto tako me ne sprijecava da imam i pasos BiH i da budem drzavljain dvije zemlje. Koliko je na pr. Amerikanaca nekog stranog porijekla a to ne sputava ni njihov americki identitet niti porijeklo. Samo treba posloziti kockice u nekom logickom redu, nema potrebe za ponistavanjem. Upravo od ponistavanja i dolaze problemi, jer upravo mnogi Srbi Hrvati i Bosnjaci zele da poniste taj identitet pripadnosti drzavi BiH.
1 - drzava
2 - porijeklo i vjeroispovijest
cyprus

#29 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by cyprus »

Ebo me svak ako 99% ljudi sa ovog prostora koji razglabaju o ovome (a svi razglabaju) znaju o čemu pričaju.

Jedno je pripadnost državi, drugo pripadnost narodu, a treće vjeroispovjest. Tri različite kategorije...

Naravno, dobar dio zbrke oko ovoga svega uvodi i nedefinisana riječ NACIONALNOST, koju svak tumači kako je njemu volja...
ljubilac

#30 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by ljubilac »

MokeQc wrote:
malizeleni wrote:
ljubilac wrote: Zasto su ljudi iz Srbije Srbi ili Srbijanci, ljudi iz Hrvatske Hrvati, ljudi iz Austrije Austrijanci, ljudi iz Australije Australijanci, ali zato iz BiH Srbi, Hrvati i Bosnjaci a ne Bosanci ?

Svi ljudi u Srbiji nisu Srbi (Srbijanci da, to je odrednica državljanstva.) U Sandžaku žive Bošnjaci. U Vojvodini imaš Mađare, na istoku su brojni i Rumuni.
Ako su svi ljudi u Hrvatskoj po nacionalnosti Hrvati, šta su Mađari, Srbi, Slovenci pa i Bošnjaci?
U Austriji žive i Njemci i Slovenci i Mađari i Talijani...
Pa ne zive samo Bosanci u BIH. Zivi tonu drugih nacionalnosti. Jos uvijek mi niko nije objasnio kako se osoba koja je rodjena i odrasla u BIH, sa BIH drzavljanstvom moze zvati ikako drugacije nego Bosanac.
O tome govorim Malizeleni, hvala...
Naravno da svako svuda po svijetu zivi, nego radi se o ljudima koji su rodjeni tu na jednom mjestu, koji zive tu i po nekoliko generacija.
Zasto bi se neki Finac zvao Svedjaninom, na primjer, ako je rodjen u Finskoj, roditelji mu rodjeni u Finskoj, i nema nikakve veze sa Svedskom. On to moze ako hoce, ali je li to logicno i ima li smisla ?

U pitanju je jednostavna logika, nije cak ni patriotizam, ne voli svako zemlju u kojoj se rodio, nego jednostavno gledam na stvar onako kako jeste.
Ako su ti roditelji X i Y, koliko god da ti zelis da budes djete nekih Q i Z, ne mozes drugacije nego sto ti u rodnom listu pise. Mozes promijeniti identitet, zvati se kako hoces, i biti iz ubjedjenja sta hoces, ali ima stvari koje se ne mogu brisati - osim izgleda kod nas.
Kako? Jednostavno. Najnormalnije je da se može ne zvati Bosanac/Bošnjak ako dijeli isti jezik, običaje kao neki drugi narod i ima takve osjećaje.

Pazite, naciju ne definiše mjesto rođenja. Naciju definišu običaji, jezik, kultura, povezanost. Srbi u BiH su isti narod kao i Srbi u Srbiji i Srbi u Kanadi i Srbi u Australiji.
Razlika je jedino što je Srbin u BiH Bosanac po državljanstvu, a Srbin u Srbiji Srbijanac po državljanstvu...

I pored te dvije osnove stvari koje karakterišu naciju postoji jedna jako bitna za svačiju nacionalnost.
Osjećaj. Ako se ti osjećaš kao neko ti si taj. Meni može porodica biti stotinama godina bosanskohercegovačka, mogu izrasti u okruženju gdje se govori bosanski jezik, u okruženju te kulture dovoljno je DA SE OSJEĆAM kao Hrvat i ja sam - Hrvat.
maybelline

#31 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by maybelline »

Ne znam stvarno zasto bi to uopce trebalo biti bitno ko je sta... Ako vec u tim nekim papirima bas mora stajati nacionalnost, pa neka se pise drzava rodjenja ili sta vec... Da mogu, najradije bih bila bosanka i hercegovka, ali posto nam drugi zasad jos uvijek kroje politiku i nasa ubjedjenja, onda sam bosnjakinja... Mada mi je i to smjesno - mene da neko probudi u po noci i pita ko si ti, pa prvo bih mu rekla da sam djevojka, necija kcer, necija sestra, rekla bih mu svoje zanimanje, a tek na trecem, cetvrtom mjestu bi mi naumpalo da sam, eto, i muslimanka, pa onda bosnjakinja iliti bosanka i hercegovka... Valjda bi logika i licni prioriteti trebali biti bitni ili smo toliko skrenuli s puta...? :-)
cyprus

#32 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by cyprus »

Zašto neki smatraju da se u isto vrijeme ne može biti Bosanac i Bošnjak, ili Bosanac i Hrvat ili Bosanac i Srbin :-) :-) ?

Nemate pojma kaoliko mi glupo zvuči ovo: ja bih da sam Bosanac al mi nedaju, pa sam Bošnjak :-)

ili

Ja nisam Bosanac, ja sam Srbin :-) :-)
MokeQc

#33 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by MokeQc »

"Naciju definišu običaji, jezik, kultura, povezanost. Srbi u BiH su isti narod kao i Srbi u Srbiji i Srbi u Kanadi i Srbi u Australiji."

I to me interesuje, JESU li stvarno isti ? Srbi u BiH pricaju ijekavicom a u Srbiji ekavicom. Obicaji mogu varirati od sela do sela a kako nece izmedju dvije drzave. Ja, kao neko islamske vjeroispovjesti, imam neku kulturnu povezanost sa Turskom, ako nista makar po imenu, pa zar to mene cini Turcinom ? Mozda po cetnickoj i ustakoj retorici ja jesam Turcin, ali ne po zdravom razumu.
Osjecaj je vrlo privatna stvar i ja je nikome ne osporavam. Samo osjecaj je jedno a fakti su drugo. Ja se na sudu mogu osjecati nevin ali ako fakti kazu drugacije, onda nisam, a meni uvijek ostaje moj osjecaj.
behavac

#34 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by behavac »

ljubilac wrote: Pazite, naciju ne definiše mjesto rođenja. Naciju definišu običaji, jezik, kultura, povezanost. Srbi u BiH su isti narod kao i Srbi u Srbiji i Srbi u Kanadi i Srbi u Australiji.
Razlika je jedino što je Srbin u BiH Bosanac po državljanstvu, a Srbin u Srbiji Srbijanac po državljanstvu...

I pored te dvije osnove stvari koje karakterišu naciju postoji jedna jako bitna za svačiju nacionalnost.
Osjećaj. Ako se ti osjećaš kao neko ti si taj. Meni može porodica biti stotinama godina bosanskohercegovačka, mogu izrasti u okruženju gdje se govori bosanski jezik, u okruženju te kulture dovoljno je DA SE OSJEĆAM kao Hrvat i ja sam - Hrvat.
Ovo je dosta dobro receno al da dodam jos nesto.
Vecina drzava, gledajmo samo Evropu, je nacionalna drzava jednog naroda, tj taj narod je u jednom stvorio drzavu na prostotu gdje su vecinom zivjeli ali na tom prostoru bude i manji broj onih koji ne pripadaju tom naroda pa oni budu nacionalna manjina.
To je naravno zavisilo i od ostalih politickih i vojnih okolnosti.
Naravno narod obicno karakterise isto porijeklo, jezik, kultura, obicaji nekada i vjera itd.
Moderne drzave jos karakterise budjenje nacionalane svijesti.
Tako imamo Italiju, Njemacku, ... Srbiju, Hrvatsku koje su danas nacionalne drzave italijanskog, njemackog, srpskog, hrvatskog naroda.
Svi ostali su nacionalne manjine ali su svi gradjani te drzave i imaju sva prava.
Ipak ima izuzetaka kao sto su Svajcarska pa i BIH.
Bosnu i Hecegovinu nije stvorio bosanski i hercegovacki naroda vec su je stvorili 3 naroda Srbi, Hrvati i Bosnjaci.
Sad konkretno u ovom slucaju narodi su veoma srodni i imaju isto porijeklo (juzni Sloveni) pa i isti jezik juznoslovenski tj SH\HS ali ga drugacije zovu srpski, hrvatski, bosanski(sad ce biti i crnogorski) a imali su i istu drzavu SHS-SFRJ.Takodje vjera je ipak ovdje imala velik uticaj na razdvajanje.
Danas je situacija takva, poslije raspada Juge, da je Srbija nacionalna drzava srpskog naroda, Hrvatska nacionalna drzava hrvatskog naroda a BIH nacionalna drzava 3 naroda srpskog, hrvatskog i bosnjackog.
Naravno svi oni koji zive u BIH su Bosanci i Hercegovci po pripadnosti drzavi a pripadnost narodu je druga stvar, bilo da su Srbi, Hrvati, Bosnjaci il ostali.
Takodje moze se govoriti o reginalnoj pripadnosti pa je neko u Banjaluci Bosanac a onaj u Mostaru je Hercegovac.
Uz sve to vjera je stvar licnog izbora al je cinjenica da su vecina Srba pravoslavci, Hrvata katolici a Bosnjaka muslimani ali naravno ne svi.
Ima dosta ateista pa i onih koji nisu vjere kao vecina a i nekih ostalih vjera al sve to zapravo sad i nije bitno.
A osjecaj pripadnosti narodu je ocigledan po izjasnjavanju ljudi.
Zwanziger

#35 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Zwanziger »

behavac wrote:
ljubilac wrote: Pazite, naciju ne definiše mjesto rođenja. Naciju definišu običaji, jezik, kultura, povezanost. Srbi u BiH su isti narod kao i Srbi u Srbiji i Srbi u Kanadi i Srbi u Australiji.

Ovo je dosta dobro receno al da dodam jos nesto.
Vecina drzava, gledajmo samo Evropu, je nacionalna drzava jednog naroda, tj taj narod je u jednom stvorio drzavu na prostotu gdje su vecinom zivjeli ali na tom prostoru bude i manji broj onih koji ne pripadaju tom naroda pa oni budu nacionalna manjina.
Naravno narod obicno karakterise isto porijeklo, jezik, kultura, obicaji nekada i vjera itd.
Tako imamo Italiju, Njemacku, ... Srbiju, Hrvatsku koje su danas nacionalne drzave italijanskog, njemackog, srpskog, hrvatskog naroda.
Svi ostali su nacionalne manjine ali su svi gradjani te drzave i imaju sva prava.
Bosnu i Hecegovinu nije stvorio bosanski i hercegovacki naroda vec su je stvorili 3 naroda Srbi, Hrvati i Bosnjaci.
Sad konkretno u ovom slucaju narodi su veoma srodni i imaju isto porijeklo (juzni Sloveni) pa i isti jezik juznoslovenski tj SH\HS ali ga drugacije zovu srpski, hrvatski, bosanski(sad ce biti i crnogorski) a imali su i istu drzavu SHS-SFRJ.Takodje vjera je ipak ovdje imala velik uticaj na razdvajanje.
Danas je situacija takva, poslije raspada Juge, da je Srbija nacionalna drzava srpskog naroda, Hrvatska nacionalna drzava hrvatskog naroda a BIH nacionalna drzava 3 naroda srpskog, hrvatskog i bosnjackog.
Naravno svi oni koji zive u BIH su Bosanci i Hercegovci po pripadnosti drzavi a pripadnost narodu je druga stvar, bilo da su Srbi, Hrvati, Bosnjaci il ostali.
Takodje moze se govoriti o reginalnoj pripadnosti pa je neko u Banjaluci Bosanac a onaj u Mostaru je Hercegovac.
Uz sve to vjera je stvar licnog izbora al je cinjenica da su vecina Srba pravoslavci, Hrvata katolici a Bosnjaka muslimani ali naravno ne svi.
Ima dosta ateista pa i onih koji nisu vjere kao vecina a i nekih ostalih vjera al sve to zapravo sad i nije bitno.
Konacno neko pametan da objasni razliku. Svaka cast, fino i detaljno objasnjeno. Jos bih dodao da je slicna situacija u Belgiji. U Belgiji vecinsko stanovnistvo cine dva naroda: Valonci i Flamanci, podijeljeni u dvije regije. Oni su po nacionalnosti Belgijanci. I Valonac i Flamanac jeste Belgijanac. Jos je kod njih jos vise izrazena razlika, ne govore cak ni istim jezikom.
1941.

#36 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by 1941. »

Nacija je sasvim relativan pojam,pogotovo kod nas.
Poenta je da u BiH i tri susjedne države najvjerovatnije nije uopšte riječ o različitim narodima nego o jednom narodu.
Dokaza za to je mnogo,između ostalog i taj da je u BiH tanka linija između Bošnjaka,Hrvata i Srbina.Za 5 minuta možeš postati Bošnjak,Srbin ili Hrvat.Još luđe je u Crnoj Gori,gdje možeš biti danas Srbin,sutra Crnogorac,pa prekosutra opet Srbin i slično.Da ne govorim o ostalim stvarima,jeziku i mentalitetu.
Puno je tu nelogičnosti,ali to je Balkan pa se ne treba čuditi :)
Za pedesetak godina biće tu još naroda,Bosanaca,Hercegovaca,Vojvođana,Dalmatinaca...
Gaia

#37 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Gaia »

MokeQc wrote:Nije u pitanju ponistavanje, vec stavljanje svega na svoje mjesto. U pitanju je drzavnost, cije si drzave pripadnik. To sto ja mogu imati kanadski pasos i drzavljanstvo me ne sprijecava, niti treba niti moze da me sprijecava da budem porijeklom Bosanac. Isto tako me ne sprijecava da imam i pasos BiH i da budem drzavljain dvije zemlje. Koliko je na pr. Amerikanaca nekog stranog porijekla a to ne sputava ni njihov americki identitet niti porijeklo. Samo treba posloziti kockice u nekom logickom redu, nema potrebe za ponistavanjem. Upravo od ponistavanja i dolaze problemi, jer upravo mnogi Srbi Hrvati i Bosnjaci zele da poniste taj identitet pripadnosti drzavi BiH.
1 - drzava
2 - porijeklo i vjeroispovijest
zdrava logika putem koje sjeverni amerikanci uspijevaju prilicno uspjesno odrzavati multikulturalno drustvo. cijela europa moze i treba dosta toga nauciti od njih po tom pitanju. a narocito BiH i Balkan opcenito.
LFC4EVER

#38 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by LFC4EVER »

JaguarXKR wrote:onda fino spakuješ si kofere i pravac-Lipa Vaša. Zašto gubiti dane u tamnom vilajetu zvanom Bosna i Hercegovina kad si ti, zaboga, Hrvat...
Ma jel bogati?! Ko si ti da nekome govoriš da pakuje kofere i seli iz svoje države?

Šta to po tebi, ne smiješ biti Hrvat i živjeti u BiH?! Ma bježi, da ti ne kažem gdje :x
Pogledaj i pročitaj malo o povijesti/historiji BiH, pa ćeš vidjeti da i Hrvati i Srbi, a i Muslimani/Bošnjaci (i kako su se već zvali) rađaju se, žive i umiru u BiH, i da je to domovina sva ta 3 naroda!
A ti, koji si očito povijest/historiju svoje zemlje učio u zadnjih 10-15 god, ti bi nekoga tjerao negdje?! Ako ti se već neko ne sviđa (kao u ovom slučaju Hrvati), ko ti daje pravo da mu kažeš da pakuje kofere i seli iz svoje kuće?
A šta da recimo evo ja tebi kažem, ajde evo pakuj ti kofere i seli odavde?
SiSaJuMe

#39 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by SiSaJuMe »

JaguarXKR wrote: onda fino spakuješ si kofere i pravac-Lipa Vaša. Zašto gubiti dane u tamnom vilajetu zvanom Bosna i Hercegovina kad si ti, zaboga, Hrvat...
E moj JaguaruXKR,. A gdje bi se ti onda trebo spakovat i uputit?
LFC4EVER

#40 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by LFC4EVER »

Dakle, ajmo probat ovako (za ove kojima nikako iz guzice u glavu):

1. Bosna i Hercegovina
- Jedna i jedina, suverena i nezavisna - država BiH. Država 3 naroda, prekrasnih prirodnih ljepota i narodnih običaja. Država najbolje hrane na svijetu i prekrasan miks i utjecaj raznih kultura (od arhitekture, hrane, običaja, jezika itd.).
Ljudi rođeni u BiH imaju pravo na bosansko-hercegovačko državljanstvo.

2. Bošnjak / Hrvat / Srbin / ostali (Kinez, Rom, Židov, Albanac, Talijan itd.)
- BiH nije nacionalna država jednog naroda. BiH je država u kojoj su sva 3 njezina naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) konstitutivna i ravnopravna. Sva ta 3 naroda od samog svog postanka i razvijanja nacionalne svijesti žive u BiH i ona je domovina i Hrvatu i Srbinu, jednako kao i Bošnjaku.
Osim ta 3 konstitutivna naroda, u BiH žive i pripadnici nacionalnih manjina i drugih naroda. Tako da danas u BiH ima dosta Kineza, Roma, Židova/Jevreja itd.

3. Bosanac / Hercegovac
- NE POSTOJI bosansko-hercegovačka narodnost! Ona je možda mogla biti nekada davno stvorena, ali nije. Bosanac, odnosno Hercegovac označavaju regionalnu pripadnost. Neko ko je rođen u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banja luci itd. je Bosanac, a neko ko je rođen u Mostaru, Čapljini, Širokom brijegu, Trebinju itd. je Hercegovac.
Prema tome, Bosanac je i Bošnjak i Hrvat i Srbin, i musliman i katolik i pravoslavac koji je rođen u Bosni. Isto tako, Hercegovac je i Bošnjak i Hrvat i Srbin, i musliman i katolik i pravoslavac koji je rođen u Hercegovini.
Za sve ove "pametnjakoviće" - Bosanac/Hercegovac ne isključuje Bošnjaka/Hrvata/Srbina, a niti Bošnjak/Hrvat/Srbin isključuje Bosanca/Hercegovca!

4. sarajlija, mostarac, banjalučanin, tuzlak, zeničanin, livnjak, travničanin, dobojac... itd. itd.
- Mislim da je ovdje sve jasno...

5. musliman / katolik / pravoslavac / židov / budist / whatever
- I ovdje bi trebalo sve biti jasno... Dakle, vjera nema (ili barem ne bi trebala imati) nikakve veze s narodnosti. Bošnjak je Bošnjak i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva musliman), Hrvat je Hrvat i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva katolik), Srbin je Srbin i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva pravoslavac).
LFC4EVER

#41 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by LFC4EVER »

JaguarXKR wrote:Da mi kazes samo bih te blijedo pogledao i rekao ti-ma cao cao. Kako citirana gospodicina rece, osjeca se Hrvatom...a zar nije najnormalnija stvar da svako zeli da zivi u svojoj domovini? U tom slucaju, ja nigdje ne idem, jer sam Bosanac...moja vjera nema nikakve veze s tim, koja god da je, bitno je da sam BOSANAC...svjestan sam ja da tzv. Hrvati iz Kiseljaka i tzv. Srbi iz Lukavice nece maknuti nigdje odavde. Ne bih ni ja na njihovom mjestu...em ih ne vole u Hrvatskoj i Srbiji, em se ovdje uvijek izvlace na nekakvu "ugrozenost" i svi ih redom kao maltretiraju...
Truć, bljuć, srać... :-)

Kao prvo, pa šta ako si Bosanac?! I ja sam Bosanac, ali sam Hrvat. Ili najispravnije - bosanski Hrvat. Ne znam šta ti je tu nejasno ili sporno?! :?
Ti (i takvi kao ti) nikako da shvatiš da Bosanac nije narodnost, i ne postoji bosanska nacija. Ne znam samo kako tvoj mozak to ne može da shvati?
A kad to shvatiš, onda ćeš znati da je i bosanskim Hrvatima, kao i bosanskim Srbima, BiH domovina isto tako kao i tebi!
Ali jok... ti bi njih selio negdje...

I da ti kažem još nešto... moji i dedo i baka su rođeni u Sarajevu još tamo negdje 1930-ih i oboma im u svim dokumentima (pa i rodnom listu) piše da su Hrvati... moji i stari i stara su rođeni u Sarajevu tamo negdje krajem 1950-ih i u svim dokumentima im piše da su Hrvati... ja i brat smo rođeni također u Sarajevu 1980-ih i obojici nam u svim dokumentima piše da smo Hrvati... Prema tome, koji si ti qrac da nama govoriš šta smo mi i šta bi trebali biti?! I još gore, koji si ti qurac da praktički cijeloj mojoj familiji kažeš da sele iz svoje kuće i svog grada u kojem evo žive već 100 godina?!

Dakle, evo odgovora i tebi a i postavljaču teme, a i svim vašim istomišljenicima. Ja i moja familija jako dobro znamo ko smo i šta smo i zašto je to tako!
A vi koji ne znate ni šta ste ni ko ste, pa onda drugima pametujete ko su i šta su oni i šta smiju bit, možete slobodno da odete u 3PM!
sinus

#42 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by sinus »

Auuu ljudi šta vam je šta se palite toliko, spustite malo loptu na zemlju...

Što se mene tiće može neko da se osjeća i kao Mudo Marijanovo sasvim mi je svejedno sve dok taj neko mene ne dira i ne ugrožava moje pravo na slobodno kretanje, rad i život itd.

Izgleda da se niko ne brine što će zbog ove krize možda dobit otkaz ili mu dijete neće imati šta da jede, već se brine ko se kako zove... :mrgreen:

Sve pobudalilo :-) :mrgreen:
Loulou

#43 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Loulou »

sinus wrote: Što se mene tiće može neko da se osjeća i kao Mudo Marijanovo
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oplakah.... :lol: :lol: :lol: :lol:
jedna

#44 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by jedna »

by pure_love on 26. Nov. 2008. 16:47
opasna tema

tradicija(bosnjaci imaju islamsku,osmanslijsku,,,srbi pravoslavnu,a hrvati katolicku)
sta za tebe oznacava osmanlijska tradicija? Da li samo islam kao religiju i odrednicu Bosnjaka?
Kakava su sa druge strane pravoslavna i katolička tradicija i zašto ih vezuješ za Srbe i Hrvate? Valjda ne miliš da su svi pravoslavci Srbi, odnosno katolici Hrvati? Šta je sa ateističkim življem, npr ateista odrastao u pravoslavnoj porodici (ili su mu barem pravoslavni pretci) u BiH, po kojoj odrednici je on Srbin, ako su svi njegovi stoljećima u BiH?

ko je rekao, da svi Katolici u BiH nisu Hrvati
Ko je rekao da jesu? Vjerujem da u BiH živi znatan broj Slovenaca, Mađara, Italijana i ostalih (katolika) po kojoj osnovi su oni Hrvati?
Pazite, naciju ne definiše mjesto rođenja. Naciju definišu običaji, jezik, kultura, povezanost.
Kad već pominješ definicije:
Država koja se specifično izjašnjava kao domovina određene nacije naziva se nacionalna država i većina modernih država spada u tu kategoriju iako možda postoje oštri sporevi o njenom legitimitetu. U najuobičajenom značenju riječi nacija, zemlja i država često se smatraju bliskim značenjima tj. definicija nacije može označiti stanovnike teritorije jedne suverene države (de jure i de facto države).
MokeQc

#45 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by MokeQc »

"A vi koji ne znate ni šta ste ni ko ste, pa onda drugima pametujete ko su i šta su oni i šta smiju bit, možete slobodno da odete u 3PM!"

Ti si ocito od prevelikog znanja zaboravio citati... Da ti postavljac teme nesto kaze.
Vrati se par postova u nazad, nigdje nisam nikome osporio da se osjeca ili izjasnjava kako hoce i bude sta hoce. Postavio sam pitanje, na koje i nisi nesto narocito odgovorio, nisam ubijedjen onim : "obicaji, jezik, kultura, povezanost", lijepo sam ti rekao zasto.

Takodje sam rekao (i tu se ja mislim i djelomicno slazemo) :
"Nije u pitanju ponistavanje, vec stavljanje svega na svoje mjesto. U pitanju je drzavnost, cije si drzave pripadnik. To sto ja mogu imati kanadski pasos i drzavljanstvo me ne sprijecava, niti treba niti moze da me sprijecava da budem porijeklom Bosanac. Isto tako me ne sprijecava da imam i pasos BiH i da budem drzavljain dvije zemlje. Koliko je na pr. Amerikanaca nekog stranog porijekla a to ne sputava ni njihov americki identitet niti porijeklo. Samo treba posloziti kockice u nekom logickom redu, nema potrebe za ponistavanjem. Upravo od ponistavanja i dolaze problemi, jer upravo mnogi Srbi Hrvati i Bosnjaci zele da poniste taj identitet pripadnosti drzavi BiH.
1 - drzava
2 - porijeklo i vjeroispovijest"

Prije nego se raspistoljis sa svojim znanjem, procitaj sta pise i prestani psovati.
osa

#46 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by osa »

JaguarXKR wrote:
LFC4EVER wrote:
JaguarXKR wrote:onda fino spakuješ si kofere i pravac-Lipa Vaša. Zašto gubiti dane u tamnom vilajetu zvanom Bosna i Hercegovina kad si ti, zaboga, Hrvat...
Ma jel bogati?! Ko si ti da nekome govoriš da pakuje kofere i seli iz svoje države?

Šta to po tebi, ne smiješ biti Hrvat i živjeti u BiH?! Ma bježi, da ti ne kažem gdje :x
Pogledaj i pročitaj malo o povijesti/historiji BiH, pa ćeš vidjeti da i Hrvati i Srbi, a i Muslimani/Bošnjaci (i kako su se već zvali) rađaju se, žive i umiru u BiH, i da je to domovina sva ta 3 naroda!
A ti, koji si očito povijest/historiju svoje zemlje učio u zadnjih 10-15 god, ti bi nekoga tjerao negdje?! Ako ti se već neko ne sviđa (kao u ovom slučaju Hrvati), ko ti daje pravo da mu kažeš da pakuje kofere i seli iz svoje kuće?
A šta da recimo evo ja tebi kažem, ajde evo pakuj ti kofere i seli odavde?
Da mi kazes samo bih te blijedo pogledao i rekao ti-ma cao cao. Kako citirana gospodicina rece, osjeca se Hrvatom...a zar nije najnormalnija stvar da svako zeli da zivi u svojoj domovini? U tom slucaju, ja nigdje ne idem, jer sam Bosanac...moja vjera nema nikakve veze s tim, koja god da je, bitno je da sam BOSANAC...svjestan sam ja da tzv. Hrvati iz Kiseljaka i tzv. Srbi iz Lukavice nece maknuti nigdje odavde. Ne bih ni ja na njihovom mjestu...em ih ne vole u Hrvatskoj i Srbiji, em se ovdje uvijek izvlace na nekakvu "ugrozenost" i svi ih redom kao maltretiraju...
unatoč svim tvojim frustracijama bosanac kao ustavna kategorija ne postoji, iako naravno svatko tko se tako osjeća bi se trebao tako moći i izjašnjavati, nasreću takvi kao ti u bih su zanemariva manjina što se i potrdi na svakim izborima jer stranke za koje glasuju ljudi takvih shvaćanja ostvaruju minorne rezultate. a hrvati i srbi se neće maknuti iz bih, ne zato što ih ne vole u hrvatskoj i srbiji već zato što je bih njihova zemlja, a ako to tebe frustrira, to je tvoj problem, ne njihov.
Prozor

#47 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Prozor »

osa wrote:unatoč svim tvojim frustracijama bosanac kao ustavna kategorija ne postoji, iako naravno svatko tko se tako osjeća bi se trebao tako moći i izjašnjavati, nasreću takvi kao ti u bih su zanemariva manjina što se i potrdi na svakim izborima jer stranke za koje glasuju ljudi takvih shvaćanja ostvaruju minorne rezultate. a hrvati i srbi se neće maknuti iz bih, ne zato što ih ne vole u hrvatskoj i srbiji već zato što je bih njihova zemlja, a ako to tebe frustrira, to je tvoj problem, ne njihov.
dobro osa, i ja mislim da je ova tema bespotrebna, i da je stanje takvo kakvo jeste, i da niko nema pravo nekome osporavati naciju, posebice bosnjaci imaju dobro iskustvo u tome, ali cisto radoznalosti radi, da li si tako govorio na primjerice da srbi nemaju sta traziti u hrvatskoj? licno je tvoj predsjednik rekao da ih treba biti 3%, odnosno podnosljivo dovoljno
behavac

#48 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by behavac »

JaguarXKR wrote:
SiSaJuMe wrote:
JaguarXKR wrote: onda fino spakuješ si kofere i pravac-Lipa Vaša. Zašto gubiti dane u tamnom vilajetu zvanom Bosna i Hercegovina kad si ti, zaboga, Hrvat...
E moj JaguaruXKR,. A gdje bi se ti onda trebo spakovat i uputit?
da trebam, spakovao bih se i uhvatio se noge. Ja ponosno kazem da sam Bosanac, i valjda treba da zivim u Bosni...nemam nista protiv katolika ili pravoslavaca koji kazu za sebe da su Bosanci, jer su im stotinama godina korijeni ovdje, jer su tu rodjeni, odrasli, igrali fudbala po citav dan, kad su kao tinejdzeri otkrivali nove mracne kutke po parkovima, zato sto je i njihovo dijete tu rodjeno. Ali jock-dodje dingospo(ne mislim ni na koga odredjeno) koji nije pomolio nosa u Hrvatsku i tamo ga ne gledaju kao smrdljiv sir i kaze punih usta-ma ja sam vam Hrvat. Ili dodje jedan Milan koji je odrastao sa mojim starim, svi njegovi su ovdje rodjeni i sahranjeni, Srbiju nije vidio osim u atlasu i kaze-e ja sam Srbin. Mah...necu da dizem sebi pritisak ranim jutrom vodeci polemiku oko necega sto Bog sami ne moze ispraviti. Budite sta hocete, boli me klinac, ja znam sta sam i to cu da budem dok sam ziv-Bosanac.
Vidis tebi niko ni ne brani da budes Bosanac,vjerujem da mislis po nacionalnosti, ali ne mozes ni ti braniti drugima da budu Srbi, Hrvati po nacionalnosti iako oni imaju BIH drzavljansto a i oni su Bosanci il Hegcegovci regionalno.
I kao sto ti to sa ponosom kazem tako i oni kazu.
A sad kazem da te boli briga, al ranije te jeste bolilo cim si rekao da se sele.
Al dobro vidim da ucis polako, sto je za pohvalu.
I da navedem jos jedan primjer, u Jugoslaviji su se neki izjasnjavali kao Jugosloveni bas kao sto se ti sad izjasnjavas kao Bosanac, al ni tad kao ni sad niko nije mogao sporiti ljudima da se izjasnjavaju kao Srbi, Hrvati il nesto drugo.

Pa da ti ponovim gradivo
behavac wrote: Vecina drzava, gledajmo samo Evropu, je nacionalna drzava jednog naroda, tj taj narod je u jednom stvorio drzavu na prostotu gdje su vecinom zivjeli ali na tom prostoru bude i manji broj onih koji ne pripadaju tom naroda pa oni budu nacionalna manjina.

A i ovo je odlicno receno
LFC4EVER wrote:Dakle, ajmo probat ovako (za ove kojima nikako iz guzice u glavu):

1. Bosna i Hercegovina
- Jedna i jedina, suverena i nezavisna - država BiH. Država 3 naroda, prekrasnih prirodnih ljepota i narodnih običaja. Država najbolje hrane na svijetu i prekrasan miks i utjecaj raznih kultura (od arhitekture, hrane, običaja, jezika itd.).
Ljudi rođeni u BiH imaju pravo na bosansko-hercegovačko državljanstvo.

2. Bošnjak / Hrvat / Srbin / ostali (Kinez, Rom, Židov, Albanac, Talijan itd.)
- BiH nije nacionalna država jednog naroda. BiH je država u kojoj su sva 3 njezina naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) konstitutivna i ravnopravna. Sva ta 3 naroda od samog svog postanka i razvijanja nacionalne svijesti žive u BiH i ona je domovina i Hrvatu i Srbinu, jednako kao i Bošnjaku.
Osim ta 3 konstitutivna naroda, u BiH žive i pripadnici nacionalnih manjina i drugih naroda. Tako da danas u BiH ima dosta Kineza, Roma, Židova/Jevreja itd.

3. Bosanac / Hercegovac
- NE POSTOJI bosansko-hercegovačka narodnost! Ona je možda mogla biti nekada davno stvorena, ali nije. Bosanac, odnosno Hercegovac označavaju regionalnu pripadnost. Neko ko je rođen u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banja luci itd. je Bosanac, a neko ko je rođen u Mostaru, Čapljini, Širokom brijegu, Trebinju itd. je Hercegovac.
Prema tome, Bosanac je i Bošnjak i Hrvat i Srbin, i musliman i katolik i pravoslavac koji je rođen u Bosni. Isto tako, Hercegovac je i Bošnjak i Hrvat i Srbin, i musliman i katolik i pravoslavac koji je rođen u Hercegovini.
Za sve ove "pametnjakoviće" - Bosanac/Hercegovac ne isključuje Bošnjaka/Hrvata/Srbina, a niti Bošnjak/Hrvat/Srbin isključuje Bosanca/Hercegovca!

4. sarajlija, mostarac, banjalučanin, tuzlak, zeničanin, livnjak, travničanin, dobojac... itd. itd.
- Mislim da je ovdje sve jasno...

5. musliman / katolik / pravoslavac / židov / budist / whatever
- I ovdje bi trebalo sve biti jasno... Dakle, vjera nema (ili barem ne bi trebala imati) nikakve veze s narodnosti. Bošnjak je Bošnjak i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva musliman), Hrvat je Hrvat i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva katolik), Srbin je Srbin i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva pravoslavac).
king kong

#49 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by king kong »

šta su Bošnjaci u RS-u?

pravoslavci, muslimani, katolici? Bosanci? Srbi?

Šta su stanovnici Sandžaka? Srbijanci, Sandžaklije, Bošnjaci?

Da li ima Bošnjaka u Sloveniji? Da li se oni poistovjećuju sa muslimanima koji su rođeni u Sloveniji (= Slovenci islamske vjeroispovjesti)?

...lijepo bi bilo da nam je naša BiH jedinstvena država i da smo mi svi Bosanci (pravoslavci, katolici, muslimani...) i Hercegovci (pravoslavci, katolici, muslimani...)

samo, ako je sve pojednostavljeno i lagano za objasniti...šta je neko ko je islamske vjeroispovjesti, a rođen je u Hrvatskoj...Hrvat (musliman)...Bošnjak...ili?

šta postaje preseljenjem u BiH? Hrvat? Bošnjak?

najbitnije je da se podijeljeno dalje dijeli...prosperitet? budućnost? perspektiva? who gives a f**k...
sheilak

#50 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by sheilak »

Niko drugima ne brani da budu Srbi, Hrvati, etc. Problem je sto se uporno Bosancima, vec stoljecima, brani da se tako deklariraju, osporavajuci im sve, pocevsi od nacionalnog identiteta do naziva ( i uopste postojanja ) maternjeg jezika. Neko je u svom postu izjednacio Jugoslavene i Bosance - sto nije moguce jer , Jugoslavija je bila umjetna tvorevina, jedan lijep, ali neuspio ( zbog cega - zna se ) pokusaj ujedinjena slicnih ( ali ne istih! ) naroda, dok je Bosna jedna od najstarijih drzava na ovim prostorima i nije, kako je vecina nacionalista iz drugih naroda nastoji predstaviti, nekakva bizarna, neprirodna tvorevina gdje su narodi prisiljeni zivjeti zajedno. Termini poput " bosanskog kraljevstva", " bosanskog jezika ", " bosanske crkve" , " BOSANSKE DRZAVE " jako starog su porijekla i ne mogu se negirati niti usporedjivati sa jugoslavneskom terminologijom, iako su prijasnji " drugovi i drugarice " rado isticali da je Bosna " Jugoslavija u malom"- sto i jeste bila, ali samo po pitanju svoje multikulturalnosti i multikonfesionalnosti , sto je njena prirodna odlika , a nikako po pitanju nacina uredjenja ili porijekla.

Nacionalisti iz susjednih nam zemalja, kao i njihove pristalice iz Bosne povode se nekom svojom logikom negiranja i nastojeci na taj nacin doci do ostvarenja svojih ( bolesnih ) snova. Kako vec rekoh, niko drugima ne brani da budu ono sto zele biti - mogu osnovati i neku potpuno novu naciju i Bosna ce ih prihvatiti - ali , neka ne pokusavaju onda negirati sve ono, sto je drugo i drugacije od njih . Bosna postoji , njen narod postoji - to vise nije nasa pomirljiva molba niti nas zahtjev - to je cinjenica na koju ce se morati navici. Jer mi smo tu vec jako dugo i vjerujte mi , namjeravamo jos duze i ostati. Ako Bog da i samo On, a ne zapjenjeni, ostrasceni mali umovi sovinizma.
Post Reply