Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
istocnjak

#26 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

Latinica wrote:Ali ja sam te pitala nesto drugo. Nema problema, ne moras mi odgovoriti, samo razmisli o tome sto sam te pitala.
Znam šta si me pitala ali mislim da je prije svega neumjesno da kao laik komentarišem nešto što je napisao jedan doktor islamskih nauka ali sa druge strane bilo bi isto tako neumjesno da on komentariše nešto iz oblasti za koju sam se godinama školovao. Razumiješ?
Last edited by istocnjak on 23/11/2008 02:40, edited 1 time in total.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#27 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by Latina »

Svasta nesto razumijem, ali se plasim bilo koga ko svoje misljenje kupuje od Osobe X ( politicar, doktor nauka, rok zvijezda ) itd. Sta bi ti - TI - uradio kad bi te prostitutka koja ti je komsinica, zamolila da je sakrijes od nekoga ko je proganja ( makroa npr ) ?
istocnjak

#28 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

Latinica wrote:Svasta nesto razumijem, ali se plasim bilo koga ko svoje misljenje kupuje od Osobe X ( politicar, doktor nauka, rok zvijezda ) itd. Sta bi ti - TI - uradio kad bi te prostitutka koja ti je komsinica, zamolila da je u sakrijes od nekoga ko je proganja ( makroa npr ) ?
Ma ne znam stvarno šta da ti odgovorim jer baš ono biram društvo a što se tiće nekog skrivanja, opet imaju ljudi koji su školovani i primaju platu za to pa što da se mi sa tim opterečujemo i bavimo nečim što nije naš posao. To je opšti problem u BiH jer svi se bave tudjim poslom i problemima a niko da radi svoj posao za što se je školovao.
Latina

#29 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by Latina »

Drugim rijecima, da ti pokuca na vrata osoba kojoj je potrebna pomoc, a ti joj mozes pomoci, ne bi pomogao jer neces sebi srkleta.

Moje misljenje je da tanko tvoje shvatanje vjere i odnosa prema drugom ljudskom bicu i da ti razocarenja tek predstoje ( kad se razocaras u ljude kojima trenutno eksplicitno vjerujes ). Mislim da se 99% prostitutki bavi time cime se bave, jer ih je velika muka na to natjerala. A nase je da pomognemo ako mozemo pomoci kad neko tu pomoc zatrazi, a ne da gledamo ko pita za pomoc. Nije nase da sudimo, jer ce nam biti sudjeno.
istocnjak

#30 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

Latinica wrote:Drugim rijecima, da ti pokuca na vrata osoba kojoj je potrebna pomoc, a ti joj mozes pomoci, ne bi pomogao jer neces sebi srkleta.

Moje misljenje je da tanko tvoje shvatanje vjere i odnosa prema drugom ljudskom bicu i da ti razocarenja tek predstoje ( kad se razocaras u ljude kojima trenutno eksplicitno vjerujes ). Mislim da se 99% prostitutki bavi time cime se bave, jer ih je velika muka na to natjerala. A nase je da pomognemo ako mozemo pomoci kad neko tu pomoc zatrazi, a ne da gledamo ko pita za pomoc. Nije nase da sudimo, jer ce nam biti sudjeno.
Da ti kažem što se tiće vjerovanja ljudima sve je to relativno kao i sve u životu. Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo što ti neko kaže niti osuđivati nekoga. Trudim se da pomognem koliko mogu svima. Kada je neka djevojka prostitutka to je samo "posljedica" a sa druge strane "uzrok" možemo tražiti u njenom pogrešnom odgoju bez vjere od strane roditelja ili društva. Uglavnom gdje nema vjere nema ni sreče u životu na ovom ni na onom svijetu Ahiretu.
maybelline

#31 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by maybelline »

istocnjak wrote:
Compact wrote:
Latinica wrote:Joj @istocnjak, ljudi se razvode iz milion razlicitih razloga, a vjera se moze iskoristiti kao izgovor da se ljudi rastanu. Tesko da moze biti razlog razvodu. Slazem se da se svaki vjernik treba drzati sredine u svemu, ne ocekujuci nemoguce ni od sebe ni od drugih.
Juče se vidim sa prijateljem ispred Begove džamije, i reče mi da dođem u nedjelju u mesdžid na ikrar dovu jer ide na hadždž. Pitam ga jel ide sa ženom, a on mi reče razveo sam se prije dvadesetak dana, nije htjela ni klanjati ni postiti, a o marami da i ne govorim. Imaju sina od 3 godine.
Da im se Allah dž.š. smiluje zaista je ovo žalosno čuti a naročito radi djece, ima ih dosta koji ne shvataju ispravno vjeru. Ne upučuju ljudi na pravi put več Allah dž.š.

Slazem se s tobom da ne upucuju ljudi na pravi put... Ali ne mislim da ljudi trebaju ostati u braku ISKLJUCIVO radi djece. U konkretno ovom slucaju, mislim da su se oboje malo zanijeli; on u "naglom" prihvacanju vjere i "naglom" neprihvatanju da je ona ne prihvata u tolikoj mjeri kao on..Kao sto neko rece prije, nekome treba duze vremena, a nekome krace da spozna vjeru. Ali opet, ako je takav slucaj da je otac postao veliki vjernik odjednom, a majka nije niti to zeli, mozda je i bolje za to dijete da ne odrasta u takvoj sredini, jer ako se godinama slusa naduravanje, prepucavanje, a mozda cak i nasilje ili omalovazavanje jednog roditelja, onda se pitam kako, uslovno receno "zbunjeno" to dijete moze postati... Moze biti bijesan na oca, a samim time i religiju sto mu omalovazava majku, moze kriviti majku sto ocu ne dozvoljava da slobodno prakticira vjeru... Nepozeljna i zaista teska situacija koja, na kraju krajeva moze totalno poljuljati djetetov osjecaj prema vjeri, moralu, roditeljima...
istocnjak

#32 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

Ereinion wrote:
istocnjak wrote:@Latinice,

Blud vodi čovjeka u siromaštvo kako duševno tako i materijalno jer kada čovjek čini blud kao i sve ono što je haram (zabranjeno) uskračuje mu se i nafaka (dunjalučka opskrba), osim ako nije od onih prokletih koje je Allah dž.š. pustio da se griješe pa su "uspješni" u činjenju zla drugima a to samo Allah dž.š. najbolje zna.
Jes, eno Hugh Hefner jedva kraj s krajem sastavlja. Ako je nesto istinito, onda je univerzalno!!! Ako kazes, ali to samo onima kojima Allah dž.š. odredi, onda je to Njegovom voljom, koja se ne može iskazati, naročito ne jednom tvrdnjom, a ne zbog toga sto cini blud.
Da li možeš ponovo pročitati šta sam napisao i obrati pažnju na ovo što sam označio crvenom bojom. Vidio sam dosta njih u BiH koji su uništili prvo sebe pa onda svoje familije zbog bluda. Zar nije siromaštvo kada se neko rastavi i ostane bez svoje djece radi par minuta prljavog "zadovoljstva" a da ne spominjemo polne bolesti i prenošenje supružniku. Drugo, Hefner je jedan od najsiromašnijih ljudi na svijetu jer če sa sobom na onaj svijet ponijeti samo grijeh a to Allah dž.š. najbolje zna. Onaj ko ponese sa sobom u mezar više dobrih djela nego loših on je bogat. Herfner je ostao bez pomena "bez djece", on je prije svega moralni i duševni siromah.
Last edited by istocnjak on 23/11/2008 15:04, edited 1 time in total.
Latina

#33 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by Latina »

istocnjak wrote:
Da li možeš ponovo pročitati šta sam napisao i obrati pažnju na ovo što sam označio crvenom bojom. Vidio sam dosta njih u BiH koji su uništili prvo sebe pa onda svoje familije zbog bluda. Zar nije siromaštvo kada se neko rastavi i ostane bez svoje djece radi par minuta prljavog "zadovoljstva" a da ne spominjemo polne bolesti i prenošenje supružniku. Drugo, Hefner je jedan od najsiromašnijih ljudi na svijetu jer če sa sobom na onaj svijet ponijeti samo grijeh a to Allah dž.š. najbolje zna. Onaj ko ponese sa sobom u mezar više dobrih djela nego loših on je bogat. Herfner je ostao bez pomena "bez djece", on je prije svega moralni bijednik i duševni siromah.
Mozes ti to objasnjavati dok ne ostanes bez daha, ali ko nece da vidi, nece ni vidjeti.

To su otprilike 3 vrste ljudi : jedni uce i iz tudjih gresaka, drugi nauce iz vlastitih, treci imaju veoma malu sposobnost ucenja. Valjda je i to za nesto dobro.
istocnjak

#34 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

Atrus wrote:Dobro da ovo procitah, a sad idem u kurvaluk, pa na pivo.
Svakom je na slobodnu volju pa i tebi samo što postoji opomena i poziv pet puta dnevno za one koji pameti imaju. To što ti spominješ je prolazno i haram (nedozvoljeno) koji vodi u nesreču i bijedu, prije svega duševnu a onda materijalnu jer mnogi alkoholičari i bludnici na kraju ostanu sami ostavljeni i prezreni od svih kada im nestane novca da se pate ili liječe na nekoj psihijatrijskoj ustanovi ili staračkom domu. Nikako se ne može se porediti prolazno sa nečim vječnim.
madner

#35 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by madner »

Mnogo bolesno.
istocnjak

#36 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

maybelline wrote: Jel to ti ozbiljno? Cak i da je ovo ortodoksna laz, kao sto ti rece, zar stvarno mislis da je dovoljno da doticna gospodja/gospodjica "trazi oprost od Allaha dž.š."? Zar STVARNO smatras takvom osobom boljim vjernikom od neke koja nije pokrivena? I na kraju krajeva, zar STVARNO smatras da je doticna pokrivena bolja kao OSOBA, COVJEK, moralno i svakako drugo od neke nepokrivene?
Vidi, samo Allah dž.š. zna ko je vjernik a ko nije i šta ko u svom srcu nosi. Znam da ovo što si napisala neki vjernici rade iz površnog shvatanja vjere i Islama. Međutim, razlika između nekoga ko je u vjeri i ko nije je u tome što kada neko ko je u vjeri nešto uradi loše on se pokaje i traži oprosta od Allaha dž.š. dok onome ko nije u vjeri je svejedno bilo šta da u svom životu uradi ili učini. U Kur'an-u, Allah dž.š. se kune "dušom koja sebe kori" to jeste onom dušom koja sebe kritikuje a to su vjernici. Među vjernicima ima i "isključivih", koji su kruti i ne shvataju pravi smisao vjere i suštinu Islama jer Allah dž.š. upučuje na pravi put a ne ljudi i samo On zna ko je vjernik a ko nije.
maybelline

#37 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by maybelline »

Vidi, samo Allah dž.š. zna ko je vjernik a ko nije i šta ko u svom srcu nosi. Znam da ovo što si napisala neki vjernici nažalost rade iz površnog shvatanja vjere i Islama. Međutim, razlika između nekoga ko je u vjeri i ko nije je u tome što kada neko ko je u vjeri nešto uradi loše on se pokaje i traži oprosta od Allaha dž.š. dok onome ko nije u vjeri je svejedno bilo šta da u svom životu uradi ili učini. U Kur'an-u, Allah dž.š. se kune "dušom koja sebe kori" to jeste onom dušom koja sebe kritikuje a to su vjernici. Među vjernicima ima i "isključivih", koji su kruti i ne shvataju pravi smisao vjere i suštinu Islama jer Allah dž.š. upučuje na pravi put a ne ljudi i samo On zna ko je vjernik a ko nije.
[/quote]

Izvini, ali ne bih se slozila sa ovom recenicom koju sam boldirala. To sto neko nije vjernik u smislu kojeg ti definises kao vjernik ne znaci da ne razlikuje dobro od loseg ili pristojno ponasanje od nepristojnog i ne znaci da mu je svejedno sta radi, kako se ponasa ili kaze. Moral i pristojno ponasanje ne proizilaze nuzno samo iz vjere.
Latina

#38 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by Latina »

Dile wrote:ja nekidan kod nane na mezar otisla, kad na sred mezarja, dama pokrivena, aman vjernica velika, sa dzvegijom nekim i on se zarovio ispod suknje... u po bijela dana u sred mezarja... a doticna, proziva zeMske koje nisu pokrivene i koje ne vjeruju kurv*** i svakakvim nekakvim, a ona ko nije trazio nije ni dobio...
znam X takvih primjera...

toliko o velikim nasim vjernicima
Primjer je gnusan.

Nego, sta si ti zakljucila iz ovog primjera ? Da se svi koji vjeruju u Boga ponasaju na taj nacin, ili mozda da vjera nije u redu ? Najlakse je naci neki ekstremni primjer i iz istog izvuci generalno misljenje. To se zove imati predrasude ( Crnci su ..., Arapi su..., Katolici su..., Srbi su..., muslimani su..., Bosanci su..., itd, itd ). :cry:

Nevezano uz ovaj primjer, pa cak i religijska ne/ubjedjenja, voljela bih vidjeti osobu koja nema ni jednog grijeha ili koja je imuna na sva iskusenja. Radi se o tome, da neki rade na tome da ispravljaju svoje propuste, a drugi ( primjera ima i na ovoj temi ) zive po sistemu sex,drugs&rock&roll. Pa zavrse u Centrima za lijecenje od ovog ili onoga, a kad dodju do Centra - gle cuda !, oko njih vise nema nigdje nikoga. Svi vrli prijatelji, pa cak i porodica su negdje drugdje. Uzgred, sto se mene tice neka radi ko sta hoce.

Samo... bas kao sto si ti vidjela tu bolesnu zenu, i ja sam vidjela dosta mladih ljudi kojima je zivot unisten narkoticima, a oni su mislili da je trava, kokain, crack, heroin, cool. Otidji ih posjetiti u nekom Centru i onda nam dodji reci ovdje na forumu - sta to oni kazu.
Last edited by Latina on 23/11/2008 16:50, edited 1 time in total.
istocnjak

#39 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

maybelline wrote: Izvini, ali ne bih se slozila sa ovom recenicom koju sam boldirala. To sto neko nije vjernik u smislu kojeg ti definises kao vjernik ne znaci da ne razlikuje dobro od loseg ili pristojno ponasanje od nepristojnog i ne znaci da mu je svejedno sta radi, kako se ponasa ili kaze. Moral i pristojno ponasanje ne proizilaze nuzno samo iz vjere.
To je tvoje mišljenje ali u praksi je sasvim drugačije, jer ko nema savjesti taj radi sve najgore.
maybelline

#40 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by maybelline »

Hoces da kazes da samo vjernici muslimani imaju savjest?
istocnjak

#41 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

maybelline wrote: Hoces da kazes da samo vjernici muslimani imaju savjest?
Vjernik ima izraženu grižnju savjesti jer je duševno živ i osječa, pa kada nešto loše uradi bio to i mali grijeh osječa se kao da mu je planina pala na ledja - a onome ko nije u vjeri i ko je duševno zamro sasvim je svejedno.
madner

#42 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by madner »

istocnjak wrote:
Vjernik ima izraženu grižnju savjesti jer je duševno živ i osječa, pa kada nešto loše uradi bio to i mali grijeh osječa se kao da mu je planina pala na ledja - a onome ko nije u vjeri i ko je duševno zamro sasvim je svejedno.
Moram te razocarat, taj mehanizam imaju svi ljudi.
Pogledat pod psihologija.

Ali vjernik se sigurno osjeca bolje kad zna da nosi tako tesko breme. :D
istocnjak

#43 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

madner wrote: Moram te razocarat, taj mehanizam imaju svi ljudi.

Svi nose isto breme bilo da su u vjeri ili to nisu, samo što su neki svjesni toga a neki ne.
maybelline

#44 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by maybelline »

istocnjak wrote:

A zasto neko ko nije vjernik ne moze biti dusevno ziv? Postoje ljudi koji ne vjeruju nuzno u Boga, Allaha dž.š., Isusa već u nešto sasvim drugo; vjera u ljudsku dobrotu, u neku višu energiju... Smatram da postoji više načina kako da čovjek bude duševno/duhovno ispunjen, da osjeća, da je živ...

A opet se vraćam: zašto neki ateista ne bi osjećao grižnju savjesti ako učini nešto loše? Sam si rekao nekad prije, svi smo mi ljudi i neminovno pravimo greške? Ako nekoga povrijediš, fizički ili psihički ili napraviš bilo kakvu grešku; zar se ne možeš pokajati, bilo da vjerujes u Boga ili ne? Hoću da kažem da normalan čovjek ima neke manire ponašanja, neki moral, odgoj, a to proističe iz kuće, tj, načina na koji je odgajan. Naravno i iz vjere, ako se tumači njena bit, a ne samo forma...
maybelline

#45 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by maybelline »

madner wrote:
istocnjak wrote:
Moram te razocarat, taj mehanizam imaju svi ljudi.

Ova boldirana madnerova rečenica lijepo sumira sve ono što bih ja htjela da kažem :thumbup:
istocnjak

#46 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

maybelline wrote: Ova boldirana madnerova rečenica lijepo sumira sve ono što bih ja htjela da kažem :thumbup:
Pa zašto se onda pojedinci stide svoje vjere i onoga što jesu tako što govore da su ateisti a imaju u sebi vjere?
tranquil

#47 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by tranquil »

istocnjak wrote:

maybelline wrote: Ova boldirana madnerova rečenica lijepo sumira sve ono što bih ja htjela da kažem :thumbup:
Pa zašto se onda pojedinci stide svoje vjere i onoga što jesu tako što govore da su ateisti a imaju u sebi vjere?
Taj mehanizam se zove "grižnja savjest" i postoji kod svih ljudi bez obzira na vjersko uvjerenje. Teoretski.
maybelline

#48 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by maybelline »

istocnjak wrote:

Zar čovjek ne može da vjeruje u nešto, a da pritom nije nužno kako to definira? Mene generalno nerviraju sve te silne podjele i restrikcije. Vjerujem da postoji viša sila ili Centralna sila kako je ti nazva u nekim od tvojih postova. Razlika izmedju mog i tvog shvatanja je što ti tu silu konkretno nazivas Allahom dž.š., a ja samo kažem da je to neka Viša sila - ne dajem joj konkretno ime. I ti sad vjerojatno smatras mene nevjernikom? U redu, ti vjeruj u svoje, poštujem ja to, ali ne možeš doći i reći kako su svi ostali nevjernici. Svako ima pravo da vjeruje u šta hoće i da tu svoju vjeru iskazuje na njemu adekvatan način.
Ono što bih ja htjela još jednom da naglasim, a u vezi je s onim primjerom one pokrivene djevojke na mezarju (ne znam ko to tačno napisa) je slijedeće: ako si ti već vjernik, musliman koji svoju vjeru očigledno praktikuje, uzor si nekim drugim ljudima oko sebe, zar sebi uopće možeš dozvoliti scene poput ove navedene (ili njoj slične)? Ti kažeš samo vjernici imaju savjest, ona ako je imala savjest ne bi to uradila na JAVNOM mjestu, pogotovo MEZARJU. I još jednom da potvrdim da ne moramo svi biti vjernici (u smislu religije) da bi bili ljudi sa savješću, moralom i lijepim manirima.
istocnjak

#49 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by istocnjak »

tranquil wrote: Taj mehanizam se zove "grižnja savjest" i postoji kod svih ljudi bez obzira na vjersko uvjerenje. Teoretski.
Naravno da svi imaju grižu savjesti jer je svima nama upisana od strane Allaha dž.š. samo što neko to ima veoma izraženo a neko ne. Vezano za duševno odumiranje nisam nikoga vrijeđao jer kasno si se uključio u raspravu to smo več raspravili na drugoj temi.
JThomas

#50 Re: Blud i prostitucija u svjetlu islamskog učenja

Post by JThomas »

grižnju savjesti osjeća svaki normalan čovjek, i tačka. ovdje se uporno pokušava progurati teza da nju mogu osjećati samo vjernici, ili bezbeli, da je oni osjećaju jače, jer su "duševno življi"...šatro :roll: i teza da je vjera jedini izvor morala, jer kao, grižnja savjesti kod ateiste je trag vjere...mislim, molim te :roll: :-)

pa koliko bi mi život bio jednostavniji da sam stvarno duhovni mrtvac koji ne može osjetiti grižnju savjesti zato što sam ateist/agnostik :roll:
Locked