u kojoj ti firmi radiš kad te kao takav hitan slučaj odmah ne puste s posla da ovjeriš knjižicu i odeš ljekaru?mIRCerka wrote:kad ti neko tvoj bude jedva pricao i disao, sa oteknutim grlom sto se vidi bez otvaranja usta - jer sam ostala bez vrata, glava mi se spojila sa ramenima, vidjecu te onda sto ces trcati ovjeriti knjizicu...van Basten wrote:mojoj anni nisu ni tražili knjižicu (iako smo je imali i uredno pokazivali) jer je bila vrlo loša kad su došli i valjda su to vidjeli. Čisto sumnjam da će tražiti knjižicu nekome ko se skršio u autu i krvari ili nekome ko je dobio moždani udar. Ali tražiti ovjerenu knjižicu nekome ko dođe na nogama i žali se kako ga npr 3 dana boli grlo je meni sasvim ok.chuchumbamayumbe wrote:Ja sa hitnom nemam negativnih iskustava, doduse, njihove usluge nisam niti koristio mnogo puta, hvala Bogu.
Mala imala temperatur, skoro pa konvulzije, zvali ih, dosli su u roku od 5 min (ja sam na Alipasinom, oni u Vojnickom), njih trojica, pregledali malu (tada je imala 14 mjeseci) i pravac na Pedijatriju. Gore je lezala 7 dana zbog gnojne angine. Ali fakat su bili profesionalni i veoma ljubazni, mladji momci, svaka im cast.
Isto tako, mala kaslje, folovi-golovi, u hitnu, pregledali je, dali penbritin, sve bilo OK.
Ne ocekujem sada neku mega ljubaznost, nije hotel, prema nama su uvijek bili OK.
A sto se tice knjizica, i ja radim od 8 do 19, pa uvijek dam nekome licnu i knjizicu da mi to odradi, ako ja vec ne mogu da stignem.
BTW, nije mi jasno zasto u hitnoj treba knjizica?! Jebote, ne do Bog imas udes, skrshish se, nece ti valjda traziti ovjerenu knjizicu?!
moji svi rade do 5 najkasnije, a pauza za rucak mi ne traje dovoljno da stignem otici i vratiti se...baj d vej, ako su mom momku u 2 ujutro preko nekog sistema uspjeli naci da je PLACENO OSIGURANJE iako knjizica nije bila ovjerena iz istih razloga, onda im zelim samo da im anjblizi dobiju isti takav tretman kad im bude trebalo...
Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
Moderator: anex
- and
#26 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#27 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
u istoj firmi u kojoj mi daju popodne slobodno za smrtni slucaj u porodici...sto uopste nije bitno...neko od njih 6 je mgoao prici i reci, IDITE NA KOSEVO TU I TU ili UZMITE AMPICILIN ili bilo sta...dok mene gusi grlo, dok se s vana vide otekline, ona mene muchi sa zdravstvenom knjizicom...and wrote:u kojoj ti firmi radiš kad te kao takav hitan slučaj odmah ne puste s posla da ovjeriš knjižicu i odeš ljekaru?
- amrica
#28 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
Hitna - uzas!!!!!
Prije godinu dana sam bila van Sarajeva, i na povratku, zabolio me stomak, polako, poceo boluckati, pa nesto ruzno, sve dok se nisam paralizirala od bola. Negdje u Jablanici zvala moje da dodju po mene, vise nisam mogla voziti. I dosli, odveli me pravo u Hitnu u Sarajevu (mislim da smo svi bili glupi sto nismo otisli pravo u Hitnu u Jablanicu ili Konjic) i tamo puna cekaonica ljudi, ja se skupila na stolicu, padam na pod od bolova, suze frcaju, boli..... i tako 2 sata.... Niko me ni pogledao nije, niko ni jednu knjizicu nije uzeo od ljudi iz cekaonice, samo su primali one koje je dovela hitna i krvave i djecu.... Otisli kuci, bar da legnem, nazvali ih telefonom, kazu caj od nane i analgetici....
Sutra poceo jos gori horor, u bolnici, ali to je druga prica.
Prije godinu dana sam bila van Sarajeva, i na povratku, zabolio me stomak, polako, poceo boluckati, pa nesto ruzno, sve dok se nisam paralizirala od bola. Negdje u Jablanici zvala moje da dodju po mene, vise nisam mogla voziti. I dosli, odveli me pravo u Hitnu u Sarajevu (mislim da smo svi bili glupi sto nismo otisli pravo u Hitnu u Jablanicu ili Konjic) i tamo puna cekaonica ljudi, ja se skupila na stolicu, padam na pod od bolova, suze frcaju, boli..... i tako 2 sata.... Niko me ni pogledao nije, niko ni jednu knjizicu nije uzeo od ljudi iz cekaonice, samo su primali one koje je dovela hitna i krvave i djecu.... Otisli kuci, bar da legnem, nazvali ih telefonom, kazu caj od nane i analgetici....
Sutra poceo jos gori horor, u bolnici, ali to je druga prica.
-
cocochanel
#29 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
ja sam, recimo u hitnoj na socijalnom, bila jako pozitivno iznenadjena..pozlilo mi je, imala sam previsok pritisak, i bila u tahikardicnom stanju, ili kako se vec kaze..a oni su me odmah primili, dali mi neki sedativ, ili sta vec, kisik, i lezala sam podugo tamo..bili su svi poprilicno normalni..nisam imala knjizicu, niti su insistirali na njoj, a nisu ni naplatili kada im je moja sestra ponudila..
-
b.boja
#30 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
moje iskustvo sa hitnom je savrseno. za sve, sto spada u urgentno, u vrlo kratkom roku su se odazvali.
ljudi, zasto cekate 7 sati, da idete ili da zovete hitnu, a vec par dana vucete neku bolest, a dom zdravlja, cemu oni sluze.
ljudi, zasto cekate 7 sati, da idete ili da zovete hitnu, a vec par dana vucete neku bolest, a dom zdravlja, cemu oni sluze.
- and
#31 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
nije problem u firmi koja te ne pusti da ovjeriš knjižicu i odeš na pregled,u tebi koja ne odeš da ovjeriš knjižicu pa u dom zdravlja na pregled i da uzmeš lijekove,već je problem što ti neko u hitnoj pomoći traži knjižicu za upalu grla?mIRCerka wrote:u istoj firmi u kojoj mi daju popodne slobodno za smrtni slucaj u porodici...sto uopste nije bitno...neko od njih 6 je mgoao prici i reci, IDITE NA KOSEVO TU I TU ili UZMITE AMPICILIN ili bilo sta...dok mene gusi grlo, dok se s vana vide otekline, ona mene muchi sa zdravstvenom knjizicom...and wrote:u kojoj ti firmi radiš kad te kao takav hitan slučaj odmah ne puste s posla da ovjeriš knjižicu i odeš ljekaru?
da li znaš šta je hitan slučaj?
- cHupjahalic@
#32 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
upravo tako.b.boja wrote:moje iskustvo sa hitnom je savrseno. za sve, sto spada u urgentno, u vrlo kratkom roku su se odazvali.
imam osjecaj da ljudi dosta puta znaju cekati do zadnjeg, pa im onda svak krivi ako ne izadje u susret iste sekunde.
za one koje je nejasno:
svugdje u svijetu su prioritet jako HITNI slucajevi, kao npr otvorene rane i sl., zatim djeca, stariji/ iznemogli. sta je tu lose ako bebu od par mjeseci prime prije vas?
- cHupjahalic@
#33 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
izvini mirci, ali ovo meni vise lici na nemarnost, nista vise. postuj pravila, jer i onima u hitnoj je sigurno "ocitana" bukvica, jer ne izdvajaju oni novac iz svog dzepa nego to drzava radi i postoje pravila kako da se odnose u odredjenim situacijama.mIRCerka wrote:u istoj firmi u kojoj mi daju popodne slobodno za smrtni slucaj u porodici...sto uopste nije bitno...neko od njih 6 je mgoao prici i reci, IDITE NA KOSEVO TU I TU ili UZMITE AMPICILIN ili bilo sta...dok mene gusi grlo, dok se s vana vide otekline, ona mene muchi sa zdravstvenom knjizicom...and wrote:u kojoj ti firmi radiš kad te kao takav hitan slučaj odmah ne puste s posla da ovjeriš knjižicu i odeš ljekaru?
meni je jasna tvoja problematika sa grlom, ali stvarno mi je nejasan tvoj problem vezan za zdravstvenu knjizicu.
- van Basten
#34 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
ne bih volio da od drveta ne vidimo šumu, tj da se tema pretvori u pregled grla sa ili bez knjižice. Tema u naslovu ima naziv jedne kantonalne zdravstvene ustanove, pa bi bilo lijepo da je pročešljamo uzduž i poprijeko... ko ima kakva iskustva, šta je dobro tamo a šta nije, kako bi moglo biti bolje, kakve probleme ili propuste u radu ustanove otkriste kao pacijent ili pratnja.
Hajmo otvoriti temu za svaku ustanovu posebno... za Domove zdravlja, za Opću Bolnicu, za palijativnu službu, za socijalnu službu, za Klinički (kojeg bi zbog veličine mogli isparčati na više dijelova... npr CUM zbog specifičnosti posla i bliskosti sa Hitnom da ima svoju zasebnu temu) ...
hajmo prestati kukati kako nam uopćeno zdravstvo ne valja... hajmo analiziratis egment po segment zdravstva i vidjeti šta nam ne valja i šta bi moglo bolje... hajmo diskutovati silom argumenata a ne argumentom sile.
Stavovima tipa "nekoga mog nisu primili za 10 minuta = ne valjaju ničemu = hajmo ih ukinuti" nećemo stići daleko
Hajmo otvoriti temu za svaku ustanovu posebno... za Domove zdravlja, za Opću Bolnicu, za palijativnu službu, za socijalnu službu, za Klinički (kojeg bi zbog veličine mogli isparčati na više dijelova... npr CUM zbog specifičnosti posla i bliskosti sa Hitnom da ima svoju zasebnu temu) ...
hajmo prestati kukati kako nam uopćeno zdravstvo ne valja... hajmo analiziratis egment po segment zdravstva i vidjeti šta nam ne valja i šta bi moglo bolje... hajmo diskutovati silom argumenata a ne argumentom sile.
Stavovima tipa "nekoga mog nisu primili za 10 minuta = ne valjaju ničemu = hajmo ih ukinuti" nećemo stići daleko
-
cocochanel
#35 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
Pa mene su 2 puta primili bez knjizice, iako je imam, ovjerenu..ali je jednostavno u tom trenutku nisam imala sa sobom, jer nije bilo nista sto sam vukla 7 dana..ili slicno.. Ali trebate imati razumijevanja za ljude, jer jednostavno nekada se ljudi uplase za svoj zivot, a da zapravo i nisu u zivotnoj opasnosti..mislim da se svakom treba posvetiti bar koja minuta da bi se to ustanovilo.. U sustini po meni oni imaju problema sa nedostatkom vozila (iskreno se nadam da je to, jer im treba dosta vremena da se odazovu pozivu..)
- amrica
#36 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
Ja bila 2 sata u cekaonici Hitne, padala u nesvijest od bolova, pocelo 2-3 sata ranije, nista hronicno, .... NIKO NI JEDNOG PACIJENTA IZ CEKAONICI PRIMIO NIJE!!!!!! A puna cekaonica. Bila nedelja, mozda zato?
-
mIRCerka
#37 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
Hajd ovako...cHupjahalic@ wrote:izvini mirci, ali ovo meni vise lici na nemarnost, nista vise. postuj pravila, jer i onima u hitnoj je sigurno "ocitana" bukvica, jer ne izdvajaju oni novac iz svog dzepa nego to drzava radi i postoje pravila kako da se odnose u odredjenim situacijama.mIRCerka wrote:u istoj firmi u kojoj mi daju popodne slobodno za smrtni slucaj u porodici...sto uopste nije bitno...neko od njih 6 je mgoao prici i reci, IDITE NA KOSEVO TU I TU ili UZMITE AMPICILIN ili bilo sta...dok mene gusi grlo, dok se s vana vide otekline, ona mene muchi sa zdravstvenom knjizicom...and wrote:u kojoj ti firmi radiš kad te kao takav hitan slučaj odmah ne puste s posla da ovjeriš knjižicu i odeš ljekaru?
meni je jasna tvoja problematika sa grlom, ali stvarno mi je nejasan tvoj problem vezan za zdravstvenu knjizicu.
ti radis u Hitnoj sluzbi. Pun ti je klinac letecih pacijenata. Dodje ti neko ko sapce, ne prica, djevojka bisoka,a vrat ko bure od 5 litara piva...jedva progovara od gushenja. Nije ovjerena knjizica. Ne mozes je primiti. Ali mozes joj ko covjek reci sta i kako. Jer te rijeci ne kostaju nista, aprruzaju mnogo. JA pricam o tome. Zasto ja nisam ovjerila knjizicu je nebitna stvar, bitno je da njih 7-8, koliko ih je sjedilo i zajebavalo se u prijemnom, nije reagovalo na hitan slucaj. Ja svim takvim doktorima i medicinskom osoblju mogu pozeljeti da im najmiliji imaju isti takav tretman kad im bude trebalo. Jer je sramota da i sa ovjerenom knjizicom mozes proci tek onda kad se ispostavi da nekoga znas..a ja znam jednog doktora...
Knjizica ko knjizica nije bitna, bitno je kako oni docekuju ljude.
PS Kad je moj medo zaglavio na abdominalnoj, nije bio osiguran u Sarajevu, vec u Krupi, greskom administracije tadasnje firme. Doktor je rekao da se mora platiti puni iznos za operaciju u Sarajevu. puni iznos je bio preko 1,500 KM. JA imala 850 KM. Rekla to doktoru. Doktor uradio predracun na taj iznos, spasio zivot mom medjedu (zucna kesa pred pucanjem bila), a ostatak uplacen kasnije. Cist racun duga ljubav, moj medo ziv. O tome se radi.
- cHupjahalic@
#38 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
@mirCi to sto pises stoji, medicinski radnik treba svoj posao raditi profesionalno, a dobar dio posla se sastoji od usluge i komunikacije.
ps ovjeri knjizicu pa makar dobila par sati neplacenog.

ps ovjeri knjizicu pa makar dobila par sati neplacenog.
- cico x
#39 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
imao ja jednu operaciju,i poslije bolnice kuci lezim,i pocne mi dren u 3 ujutro curiti ko lud,jeb ga ja s emalo prepadnem,u auto i odmah u hitnu da mi previju,zaviju,usija,sta ja znamsamo da prestane,dolazim tamo ,salju me u neku sobu br.192363523 ,ja kucam,niko ne otvara,vrata zakljucana,
ja opet kucam....opet......sad malo jace......nista !?
kad otvaraju se vrata,sestra u polusnu otvara,ljuta ko ris jer je probudena,reko treba mi previjanje,curi mi dren
(ja drzim peskir natopljen na rani,pokazujem joj)
on ljuta meni odgovara da su previjanja od 08:00 !!!!
reko treba mi odmah,curi zenska glavo,kaze nista prije 8 !?
reko jeste li vi hitna pomoc ili od 8 pomoc?
ona gleda i zatvara mi vrata.....
STA VISE TREBA RECI ?????
ja opet kucam....opet......sad malo jace......nista !?
kad otvaraju se vrata,sestra u polusnu otvara,ljuta ko ris jer je probudena,reko treba mi previjanje,curi mi dren
(ja drzim peskir natopljen na rani,pokazujem joj)
on ljuta meni odgovara da su previjanja od 08:00 !!!!
reko treba mi odmah,curi zenska glavo,kaze nista prije 8 !?
reko jeste li vi hitna pomoc ili od 8 pomoc?
ona gleda i zatvara mi vrata.....
STA VISE TREBA RECI ?????
- seba
#40 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
Mislim da si u potpunosti sa ovim sve rekao.Po meni,najpotpuniji odgovor.Njihov problem i jeste što se bave svim drugim stanjima sem urgentnim.Sve si opisao u kratkim,ali jasnim odgovorima.van Basten wrote:da li ti smatraš da stari i nepokretni ljudi pripadju oblasti urgentne medicine? Po kojem to kriteriju? Postoje li socijalne službe? Palijativna njega? starački domovi? Patronažne službe pri DZ?
kako ti reče " kad ih moram zvati"... znači, ti pozivi su redovni? Kako nešto može biti redovno i isključivo samo hitno?
mislim, u redu je kritikovati, ali treba biti objektivan u također, treba znati zašto se nešto kritikuje.
Ustvari, najveći problem sarajevske hitne jeste upravo taj što se najmanje bavi urgentnom medicinom , a najviše sa starim, nepokretnim, neosiguranim... tj što naša vlast preko leđu hitne kupuje socijani mir u Kantonu a zbog čega najviše ispaštaju oni zaista hitni slučajevi.
-
mIRCerka
#41 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
ne mojam bjezatcHupjahalic@ wrote:@mirCi to sto pises stoji, medicinski radnik treba svoj posao raditi profesionalno, a dobar dio posla se sastoji od usluge i komunikacije.![]()
ps ovjeri knjizicu pa makar dobila par sati neplacenog.![]()
hvala ti Gozhe
- x0z0y0
#42 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
meni samo nije jasno zasto se dodaje ovo HITNA...bas u Sarajevu
uzasna iskustva..
mislim da im treba seminar odrzat o znacenju rijeci HITNO...i pomoc...

uzasna iskustva..
mislim da im treba seminar odrzat o znacenju rijeci HITNO...i pomoc...
-
simpozijum delirijum
#43 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
ja imam pozitivno iskustvo sa hitnom pomoci u Sarajevu , naime moja bivsa cura i to za moj rodjendan, dok smo se pripremali za party , ( bio je vreli ljetni dan ) i kada smo se ja i ona vratili iz mercatora sa picem i mezom , njoj naglo pozli ! srusila se ko svijeca u hodniku stana na svrakinom selu , poplavila i preastala disati !
njen buraz i jaranice ( i ja i njen buraz smo bili u ratu i prezivismo svasta ali kada ti voljena osoba umire na rukama ,to je potpuno novo uzasavajuce iskustvo !)
svi sokirani , uspio sam zgrabiti mobilni i nazvati hitnu
u roku od 5 minuta su se pojavili ( mislim da se doktorica zove Selma ) i dvojica momaka sa njom , hladnokrvno , profesionalno i munjevito su joj spasili zivot
samo par minuta kasnije moja cura je sjedila na krevetu i zacudjeno pitala sta se desilo i zasto smo svi sjebani !
odveli su je na kosevo , na kontrolu , ponudio sam im pare , momci su to odbili sa gnusanjem i posramili me !
poslije par sati vratila se sa koseva , i trznula jednu pivu !
kazem vam , svaka cast hitnoj pomoci Sarajevo !
njen buraz i jaranice ( i ja i njen buraz smo bili u ratu i prezivismo svasta ali kada ti voljena osoba umire na rukama ,to je potpuno novo uzasavajuce iskustvo !)
svi sokirani , uspio sam zgrabiti mobilni i nazvati hitnu
u roku od 5 minuta su se pojavili ( mislim da se doktorica zove Selma ) i dvojica momaka sa njom , hladnokrvno , profesionalno i munjevito su joj spasili zivot
samo par minuta kasnije moja cura je sjedila na krevetu i zacudjeno pitala sta se desilo i zasto smo svi sjebani !
odveli su je na kosevo , na kontrolu , ponudio sam im pare , momci su to odbili sa gnusanjem i posramili me !
poslije par sati vratila se sa koseva , i trznula jednu pivu !
kazem vam , svaka cast hitnoj pomoci Sarajevo !
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#44 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
17. maj 1997.g. oko 07:15
-Molim vas mozete li doći majka je, izgleda, imala moždani udar.
-Koliko ima godina?
-73.
-Desila se nesreća, pa smo vozilo poslali da pomogne unesrećenom koji je mladji.
Nisu došli, nisam više ni zvao, auto nisam tada imao, odem u stanicu policije IPTF
i oni materu odvedu u GECONSFOR - bolnicu- Rajlovac.
Malo morgen nesreća, razvozili svoje radnike kolima namijenjenim za pacijente!
Ne nadam se njihovoj pomoći, ne zovem ih, sada imam automobil,....Znam ja, sapse oni dosta ljudi, znam i šta je trijaža,...Ako im je mala plata,...Pa položili su Hipokrata,...Što su izabrali to zanimanje ako neće učiniti SVE za pacijenta,...bez obzira na poniženost, zvanu mizerija od plate.
Ne znam kako je sada, ali te 1997. sam baš upratio da se radnici HMP prevoze na posao u ambulantnim kolima.
Kuc, kuc, kuc u mahagonijsku tahtu, matera je još živa!
Naravoučenije: Ni za živu glavu ne govori istinu u vezi sa godinama, jer to podpitanje je zbog trijaže, a ne zbog nečega drugog. Bitno je da dodju.
-Molim vas mozete li doći majka je, izgleda, imala moždani udar.
-Koliko ima godina?
-73.
-Desila se nesreća, pa smo vozilo poslali da pomogne unesrećenom koji je mladji.
Nisu došli, nisam više ni zvao, auto nisam tada imao, odem u stanicu policije IPTF
i oni materu odvedu u GECONSFOR - bolnicu- Rajlovac.
Malo morgen nesreća, razvozili svoje radnike kolima namijenjenim za pacijente!
Ne nadam se njihovoj pomoći, ne zovem ih, sada imam automobil,....Znam ja, sapse oni dosta ljudi, znam i šta je trijaža,...Ako im je mala plata,...Pa položili su Hipokrata,...Što su izabrali to zanimanje ako neće učiniti SVE za pacijenta,...bez obzira na poniženost, zvanu mizerija od plate.
Ne znam kako je sada, ali te 1997. sam baš upratio da se radnici HMP prevoze na posao u ambulantnim kolima.
Kuc, kuc, kuc u mahagonijsku tahtu, matera je još živa!
Naravoučenije: Ni za živu glavu ne govori istinu u vezi sa godinama, jer to podpitanje je zbog trijaže, a ne zbog nečega drugog. Bitno je da dodju.
Last edited by PipiDugaDevetka on 22/11/2008 17:13, edited 2 times in total.
-
simpozijum delirijum
#45 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
trenutno sam u USA , i jedan primjer njihove "hitne ", moj boss je dijabeticar , inace gromada od covjeka ( ima oko150 kila , vecinom misica ) bio je opet vreli ljetni dan , i srusio se ispred prodavnice , bili smo u kupovini boja i materijala za posao , ja i jaran ga na jedvite jade zguramo u kombi i odvucemo u bolnicu u kojoj ima zdrastveno osiguranje ( elitna bolnica , moj boss ima lovu ) vise od sat vremena je sjedio na stolici i cekao da ga prime , gubio je svijest na momente , polivaj ga vodom , drzi ga za glavu i shokovi , niko od osoblja te doista ultra opremljene bolnice da obrati paznju , prolaze pored tebe kao da si mrtvac , i pitaju za pare !
daj kreditnu karticu popuni formulare i cekaj !
racun ? 450 dolara !
za sat vremena
jebem im majku kapitalisticku
moj boss je OK
promijenio je zdrastveno osiguranje , i odustao od tuzbe , ( ja mu predlozio da ih tuzi , ali mi je objasnio ukratko ;" jarane moj , ti si u USA , SKONTAJ VEC JEDNOM ")
daj kreditnu karticu popuni formulare i cekaj !
racun ? 450 dolara !
za sat vremena
jebem im majku kapitalisticku
moj boss je OK
promijenio je zdrastveno osiguranje , i odustao od tuzbe , ( ja mu predlozio da ih tuzi , ali mi je objasnio ukratko ;" jarane moj , ti si u USA , SKONTAJ VEC JEDNOM ")
-
melb26sa
#46 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
Evo nase iskustvo sa hitnom u USA:
Muz imao napade povracanja i jos enterokolits jedno tri dana. Kad je jos jednom rano ujutro to isto uradio odlucila sam da je vrijeme za hitnu. U auto ga strpala i pravac hitna. Bilo je oko 10 ujutro, petak, mi u bolnicu na hitni odjel nikog ispred nas nema. Prva stanica teta koja mu je izmjerila pritisak i tezinu, upisala simptome koje ima i poslala nas u neku sobu da cekamo. Krevet udoban, tv sa kablovskom. Onda dolazi sestra i jos jedna teta koja ispituje za nase osiguranje (na mom je pa sam i ja morala dati informacije ali sve vrlo ljubazno traze). Sestra opet mjeri temperaturu, pregleda jos i usi? i onda cekamo doktora jedno 20 minuta.
Doktor dolazi, malo poprica, pregleda stomak, pluca, grlo - dijagnoza neki virusni gastroenteritis - 2 infuzije da primi i jos nesto protiv povracanja, nista lijekovi, samo dijeta lagana. Sjedili smo jos 4 sata tamo dok su mu dali te infuzije i uradili nalaze.
Cekam racun da nam dodje - co-pay za hitnu nam je $75 ali ni to nismo platili tada.
BiH Hitna -
Majka imala napad vezano za srce - a inace je srcani bolesnik, nakupila joj se voda u srce ili tako nesto, hitna je dosla za manje od 10 minuta i odvezli je na CUM.
Tatin amidza je imao mozdani udar (ili vise njih), ujutro u 3-4 smo zvali hitnu, odmah dosli, pregledali ga i na urgentno neurologije. Oni u hitnoj su bili veoma ljubazni dok to ne bih mogla reci za jednu plavojku doktoricu na neurologiji (izjave tipa pa njemu je 77 godina, sta ocekujete?). Amidza je umro sad u oktobru, skoro godinu nakon prvog udara.
Muz imao napade povracanja i jos enterokolits jedno tri dana. Kad je jos jednom rano ujutro to isto uradio odlucila sam da je vrijeme za hitnu. U auto ga strpala i pravac hitna. Bilo je oko 10 ujutro, petak, mi u bolnicu na hitni odjel nikog ispred nas nema. Prva stanica teta koja mu je izmjerila pritisak i tezinu, upisala simptome koje ima i poslala nas u neku sobu da cekamo. Krevet udoban, tv sa kablovskom. Onda dolazi sestra i jos jedna teta koja ispituje za nase osiguranje (na mom je pa sam i ja morala dati informacije ali sve vrlo ljubazno traze). Sestra opet mjeri temperaturu, pregleda jos i usi? i onda cekamo doktora jedno 20 minuta.
Doktor dolazi, malo poprica, pregleda stomak, pluca, grlo - dijagnoza neki virusni gastroenteritis - 2 infuzije da primi i jos nesto protiv povracanja, nista lijekovi, samo dijeta lagana. Sjedili smo jos 4 sata tamo dok su mu dali te infuzije i uradili nalaze.
Cekam racun da nam dodje - co-pay za hitnu nam je $75 ali ni to nismo platili tada.
BiH Hitna -
Majka imala napad vezano za srce - a inace je srcani bolesnik, nakupila joj se voda u srce ili tako nesto, hitna je dosla za manje od 10 minuta i odvezli je na CUM.
Tatin amidza je imao mozdani udar (ili vise njih), ujutro u 3-4 smo zvali hitnu, odmah dosli, pregledali ga i na urgentno neurologije. Oni u hitnoj su bili veoma ljubazni dok to ne bih mogla reci za jednu plavojku doktoricu na neurologiji (izjave tipa pa njemu je 77 godina, sta ocekujete?). Amidza je umro sad u oktobru, skoro godinu nakon prvog udara.
-
d2
#47 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
ja sam prije par godina progutao zvaku i ufurao se da se gusim pa sam panicno otisao do hitne, tamo me poslase gore na ORL gdje sam cekao doktora jedno pola sata, nakon pola sata sam skontao da se ne gusim jer bih se davno ugusio pa sam otisao kuci 
eto moje malo iskustvo sa hitnom
i da, tamo sam nasao prijateljicu iz osnovne
eto moje malo iskustvo sa hitnom
i da, tamo sam nasao prijateljicu iz osnovne
-
encian
#48 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
kad su moju, rahmetli majku, pustili iz bolnice nakon mozdanog udara, rekli su da zovemo hitnu ako se opet nesto slicno ponovi da joj daju neke lijekove u sto kracem vremenu (bolnica je cak nece ni primiti, ali to je vec druga prica...). jednog dana i to se desi. sa njom samo bolesna tetka, a majka povelika i tetka tesko da je moze i okrenuti. dosli su za 7 sati, rekli da je neko trebao doci ranije i dati joj te lijekove kako se stvari ne bi pogorsavale, sad je vec sve gotovo, o bolnivi nema govora, a ona ce ili ostati takva (polusvjesna, nepokretna) ili ce umrijeti. sutra se desava jos jedan udar, i mi opet zovemo hitnu. ovaj put su dosli za 4 sata ali su je odmah odveli u bolnicu i ostavili je tamo oko mjesec dana.
pretpostavljam da su bili zauzeti ovima sto ih 3 mjeseca boli grlo pa u jednom trenutku odluce da je vise DOSTA i da treba ici u - HITNU.
u mostaru su muzevoj tetki nakon pada dijagnosticirali mozdani udar u hitnoj i poslali je kuci. nakon par sati kod kuce zena pala u komu, tako ostala 3 mjeseca i umrla na kraju. kad su je dan nakon pada doveli u bolnicu, doktor je odmah rekao da nije bio mozdani nego da je bila potrebna samo drenaza i da bi bila ziva i relativno ok samo da su je odmah proslijedili u bolnicu.
pretpostavljam da su bili zauzeti ovima sto ih 3 mjeseca boli grlo pa u jednom trenutku odluce da je vise DOSTA i da treba ici u - HITNU.
u mostaru su muzevoj tetki nakon pada dijagnosticirali mozdani udar u hitnoj i poslali je kuci. nakon par sati kod kuce zena pala u komu, tako ostala 3 mjeseca i umrla na kraju. kad su je dan nakon pada doveli u bolnicu, doktor je odmah rekao da nije bio mozdani nego da je bila potrebna samo drenaza i da bi bila ziva i relativno ok samo da su je odmah proslijedili u bolnicu.
- cHupjahalic@
#49 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
ako nekoga 3 mjeseca zeza grlo to ne znaci da ta osoba ide nakon 3 mjeseca patnje nego cim nastane upala, gdje se disajni organi bore za kap kisika, tijelo postaje plavo i gdje poslije zavrsavas kod specijaliste koji ti otvoreno kaze da je moglo biti puno gore da se nesto nije poduzelo u istom momentu (da ne idem u detalje sta se poduzimalo i radilo).encian wrote:pretpostavljam da su bili zauzeti ovima sto ih 3 mjeseca boli grlo pa u jednom trenutku odluce da je vise DOSTA i da treba ici u - HITNU.
lijecenje se odvijalo van BiH-a, tako da vrijeme nije oduzeto puno hitnijim slucajevima u nasoj drzavi.
ps zao mi je stvarno za tvoju majku i shvatam u potpunosti razlog tvog nezadovoljstva (vjerujem da bih istom mjerom i ja reagovala).
meni je zao sto u nasoj drzavi ne postoji nikakav nadlezni organ koji razmatra molbe svih onih koji se zale na losim uslugama, gdje se eventualno odsteta nadoknadjuje kroz novcanu isplatu. shvatam ja da ni milijarde novaca ne mogu zamjenuti voljenu osobu, ali ipak bi i "oni" morali osjetiti iz drzavnog budzeta kako je kad svoj posao ne urade onako kako se od njih ocekuje i onoliko koliko su oni u stanju uciniti.
-
encian
#50 Re: Zavod za hitnu med. pomoć Sarajevo
shvatam ja da grlo moze biti hitno nakon tri mjeseca jer se moze naglo i drasticno pogorsati. samo razmisli koliko bih ja dala da mi je tri mjeseca da otklonim ili ublazim posljedice mozdanog udara na moju majku. hocu podcrtati da nije fer biti toliko neodgovoran prema sebi, jer ocigledno nisi ti jedini kome to moze naskoditi. stanja koja se mogu sprijeciti, trebaju se sprijeciti.
takodjer ne shvatam vikanje i psovanje zdravstvenom radniku koji nece da te pregleda bez izvrsene tvoje zakonske obaveze i koji je vjerovatno dovoljno strucan da razluciti hitno od HITNO, a direktoru se ne moze reci "slusaj jarane, imas zakonsku obavezu da me pustis. vracam se za 2 sata. uradit cu posao iza radnog vremena. ako hoces pravit belaj, izvoli, napravit cu onda i ja tebi." cini mi se da ljudi ne vagaju dobro stvari.
za neke stvari dovoljno je otici u apoteku i pitati tetu sta ti preporucuje. takodjer treba odstampati letak koji definise HITNO i podijeliti ga svima koji dolaze u hitnu ili istu zovu. nakon nekog vremena, naplacivati nemar pacijenata prema samima sebi, pa ljudima koje grlo boli tri mjeseca i dovedu sebe do situacije da im treba stvarno hitna pomoc, lijepo tu istu naplatiti. one posebno glupe bih stavila u prekrsaje (npr. onu sa posjekotinom na nozi od brijanja).
@chupka, izvini, stalno se vracam na tvoj primjer.
takodjer ne shvatam vikanje i psovanje zdravstvenom radniku koji nece da te pregleda bez izvrsene tvoje zakonske obaveze i koji je vjerovatno dovoljno strucan da razluciti hitno od HITNO, a direktoru se ne moze reci "slusaj jarane, imas zakonsku obavezu da me pustis. vracam se za 2 sata. uradit cu posao iza radnog vremena. ako hoces pravit belaj, izvoli, napravit cu onda i ja tebi." cini mi se da ljudi ne vagaju dobro stvari.
za neke stvari dovoljno je otici u apoteku i pitati tetu sta ti preporucuje. takodjer treba odstampati letak koji definise HITNO i podijeliti ga svima koji dolaze u hitnu ili istu zovu. nakon nekog vremena, naplacivati nemar pacijenata prema samima sebi, pa ljudima koje grlo boli tri mjeseca i dovedu sebe do situacije da im treba stvarno hitna pomoc, lijepo tu istu naplatiti. one posebno glupe bih stavila u prekrsaje (npr. onu sa posjekotinom na nozi od brijanja).
@chupka, izvini, stalno se vracam na tvoj primjer.