Nije to moda sad, nego je to jednostavno stvar koju su i ranije ljudi prakticirali i prakticirati će i u budućnosti. Uostalom do prije neki dan bilo je malo čudno kad se djevojka zabavlja sa mlađim momkom, pa sad na sve strane takvih priča i uspješnih brakova. A razlog tome leži u psihi svakog pojedinca. Svi mi tražimo nešto što nemamo a treba nam na neki način. To mogu biti različite stvari na različitim nivoima, i tako ih mi i realiziramo, tražeći kao momka/curu/prijatelja osobu sa kvalitetama koje trebamo.
Znaci djevojka može da želi da ima starijeg momka zbog više razloga:
1. osjećaj materijalne sigurnosti i statusa
2. psihička stabilnost i realizovanost kao osoba (starije osobe općenito bolje znaju ko su, šta su i šta žele u životu od mlađih)
3. Elektrin kompleks
4. potreba za podrškom, a ne da ona nekog podržava (u životnim aktivnostima, ne mislim ovdje materijalno)
5. prava, iskrena ljubav "koja za riječi ne zna, već samo gori silna i neoprezna niti mari draga stihove da piše" (Šantić) i koja zapravo i ne zna za godine već samo za njegove oči, osmijeh i bla bla bla...
Redosljed kojim sam ovo navela nije bitan. Neke stavke su nekome važne, a drugima ni najmanje. Ima tu vjerovatno još stvari koje bi se mogle nabrojati kao razlozi, ali to je sad manje bitno. Bitno je da svi mi tražimo svoju drugu polovinu koja će nadomjestiti ono što nama treba. Nekad su to stariji momci koji će unijeti malo zdravog razuma i realnog razmišljanja u naš život, naučiti nas strpljenju i zdravoj logici, a nekada su to mlađi momci koji će nam donijeti malo zdravog smijeha i "baš me briga za sve" razmišljanja.(za sve one koji će sad graknuti na mene da se ogradim: ne znači da stariji nemaju budalastih momenata i ubij bože stavova u životu niti da mlađi nisu nekad jako ozbiljni i logični i sl
Još pitanja drug?