Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

maxell_sarajevo

#26 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by maxell_sarajevo »

Qler wrote:vozao sam u par navrata aveo-a i to je smece od auta. udaris malo po tabli kilometar sat skace.. mjenjac fuj.. ma katastrofa u glavnom.

fabia je dobra, ali brateee neudobna pravo.

roomster nisam vozio ali je jaran isao sa njim do dubrovnika i nazad. kaze onako auto nije lose ali je motor katastrofa (naravno 1.2 Haj Ti Polako) kad kad upalis klimu ko da kucu zaslepa, bas te kaze strah preteci. gasio je u preticanjima :D

Fabiji najvise fali srednji naslon za ruku, sa njim bi bila zvijer, a naravno od motora 1.2 nemozes ocekivati da prelijeces auta do Mostara:)
mayab

#27 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by mayab »

Ja vozam fabiu 1.2 kombi, auto ide jako fino i ugladjeno pogotovo kad se uzme u obzir da je samo 64 ks i tri cilindra, Ok kad ga natovaris i upalis klimu stvarno je lijen, ali ti vidi vrijedi li 2000 KM doplate za jaci motor, radi tih kratkotrajnih situacija kada je pod punim opterecenjem-i jos nesto, nemoj da kupujes auto bez KLIME!
chuchumbamayumbe

#28 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by chuchumbamayumbe »

sunce100 wrote:Ma klima OBAVEZNO!!! Hej, ja živim u Mostaru... a valjda znaš kako je ovamo ljeti. :-)
Dakle, preporuka je motor 1,4. Mada ne mislim da se trkam. Ipak, dvoje male djece je tu, a zbog njih najviše i kupujem baš Roomster (zbog mjesta za dječija kolica i sve stvari koje čovjek mora nositi kad pođe npr na odmor par dana)
Da li si razmisljao o Renault Kangoo, Citroen Berlingo ili Peugeot Partner-u?
provjeri dimenzije prtljaznika u svih modela (upravo radi kolica).
I ja imam dvoje djece, govorim ti iz iskustva.
maxell_sarajevo

#29 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by maxell_sarajevo »

chuchumbamayumbe wrote:
sunce100 wrote:Ma klima OBAVEZNO!!! Hej, ja živim u Mostaru... a valjda znaš kako je ovamo ljeti. :-)
Dakle, preporuka je motor 1,4. Mada ne mislim da se trkam. Ipak, dvoje male djece je tu, a zbog njih najviše i kupujem baš Roomster (zbog mjesta za dječija kolica i sve stvari koje čovjek mora nositi kad pođe npr na odmor par dana)

-Nije covjek pijacar pa da mu treba caddy :lol: :lol: :lol:

Prijatelju Skoda je najbolji izbor i ganjaj 1.4 ili jace i srednji naslon za ruku :D
vnm

#30 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by vnm »

kangoo, berlingo i partner su ista klasa vozila kao i roomster...
chuchumbamayumbe

#31 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

maxell_sarajevo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Prijatelju Skoda je najbolji izbor i ganjaj 1.4 ili jace i srednji naslon za ruku :D
De ba maxell, o'ladi malo.
Otkud ti to da je Berlingo, Kangoo ili Partner pijacni auto?
Zaboravio sam ovdje dodati i Multiplu i Dobla, Fiate.
Razgledaj malo oko sebe, pogledaj kako ta auta izgledaju (pogotovu Kangoo 4x4) pa se onda javi.
Nidje veze.
AdnanSA

#32 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by AdnanSA »

U principu su slicni ali Kangoo i Partner su ipak po meni vise teretnjaci i nema ih bas previse u civilnim verzijama.
Roomster daleko vise lice na putnicko auto od gore pomenutih mada protiv Kangoo 4x4 nemam baš ništa. Jedno vrijeme sam čak i razmišljo o kupovini istog.
VW,Peugeot,Citroen i Renault su prvo napravili teretne verzije a onda po njima napravili putničke dok je kod Škode obrnut slučaj.
ins

#33 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by ins »

KS nisu samo zbog trkanja, vec zbog sigurnosti, jer pretpostavljam da upravo zbog dvoje male djece zelis da ti preticanje sto krace traje. Osim ako ti ideal nije da do Makarske vozis 3 sata guslajuci izna nekog VW transportera 50 km/h... :thumbup:
zito23

#34 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by zito23 »

vnm wrote:kangoo, berlingo i partner su ista klasa vozila kao i roomster...
Ova grupa je za klasu bolja od Škode,a cijena je tu negdje
Pa sada imaš na akcijama ovu klasu u limuzinskoj-sedan verziji,koji su top za ovaj novac
Daj pare sada dok je ovaj teferič,jer čim se stiša naši će izmisliti nešto za extra zaradu
Samo do prije pola godine za 20kila,nisi mogao uzeti nikakav srednje klase auto,a sada vidi stanje i pazi..
Citizen-X

#35 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by Citizen-X »

A i ti jebo te ko kak'a vlaska mlada - i bi i ne bi. Ja znam da to nije dinar i dva - al' ubise se ljudi pricajuci a ti ko papagaj zapeo za 1.1.2009.

Vise puta ti rekose ljudi da ce umjesto carina nametnut trosarine a obicno se zakonski akti donose tako da vaze od prvog kalendarskog mjeseca nove godine - da ne bi bilo a cega drugog do li dubioza u budzetu (kojeg naravno prvo isplaniraju za sebe) za isplatu potrosenih tona nafte za silne audije, golfove, oktavije, kurave, pausale, plate i ostale picke materine nase kvaziadministracije.

jebi ga - k'o da kupujes Gallardo a ne obican auto.
ins

#36 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by ins »

sunce100 wrote:Pretpostavljate li (ili možda znate sigurno) koliko bi mogao Roomster koštati od 1.1.2009. nakon ukidanja carine? Pokušao sam ovu informaciju dobiti u Škoda salonu ovdje u Mostaru, no ne znaju. Ima li ko od vas kakvu informaciju o tome?
KAZU DA CE KOSTATI 9,99 KM,!
chuchumbamayumbe

#37 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

sunce100 wrote:
Citizen-X wrote:A i ti jebo te ko kak'a vlaska mlada - i bi i ne bi. Ja znam da to nije dinar i dva - al' ubise se ljudi pricajuci a ti ko papagaj zapeo za 1.1.2009.

Vise puta ti rekose ljudi da ce umjesto carina nametnut trosarine a obicno se zakonski akti donose tako da vaze od prvog kalendarskog mjeseca nove godine - da ne bi bilo a cega drugog do li dubioza u budzetu (kojeg naravno prvo isplaniraju za sebe) za isplatu potrosenih tona nafte za silne audije, golfove, oktavije, kurave, pausale, plate i ostale picke materine nase kvaziadministracije.

jebi ga - k'o da kupujes Gallardo a ne obican auto.

Pa, samo sam pitao. Jer ako je u pitanju nekoliko hiljada maraka, onda, vjeruj mi nije svejedno. Ne znam da li si porodičan čovjek ali ako ti neko kaže da će od 1.1. vozila pojeftiniti i do 7 hilhada KM, onda bi i ti sigurno čekao još mjesec dana.
I ja sam čuo da će država uvesti trošarinu, no ne zna se koliku. Vjerovatno bi tražena informacija i drugima koristila.
Jarane, sacekaj do NG, skuplja nece biti, garant, mozda sam jeftinija ili ista.
Citizen-X

#38 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by Citizen-X »

Nema teorije da pojeftine toliko auta - bili bi eldorado za kupovinu i registraciju auta.

Kako neko auto koje kosta 20 000 moze da pojeftini za 7 milja jaro? To ti ni brat ni sestra ne bi dali toliko snizenja a kamo li banka koja proda kredit, proizvodjac koji radi s profitom a eventualno 7 'iljada moze da pojeftini BMW M3 ili Mercedes CLK ili Lexus 460 i slicne igrackice. Ako auta pojeftine toliko - ja cu ovdje uzet kredit i kupit auto u BIH - odmah.
AdnanSA

#39 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by AdnanSA »

zito23 wrote:
vnm wrote:kangoo, berlingo i partner su ista klasa vozila kao i roomster...
Ova grupa je za klasu bolja od Škode,a cijena je tu negdje
Pa sada imaš na akcijama ovu klasu u limuzinskoj-sedan verziji,koji su top za ovaj novac
Daj pare sada dok je ovaj teferič,jer čim se stiša naši će izmisliti nešto za extra zaradu
Samo do prije pola godine za 20kila,nisi mogao uzeti nikakav srednje klase auto,a sada vidi stanje i pazi..
Molim te objasni mi kojoj to klasi pripada Berlingo i Kangoo a kojoj škoda pa su oni bolji za klasu??? :? :? :?
chuchumbamayumbe

#40 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

sunce100 wrote:Ma Berlingo i Kangoo su mi više kao dostavna vozila.
Već sam rezervisao Roomstera. samo ću čekati 1.1. jer mi se ne isplati sada kupovati auto koje će za nekoliko dana biti "staro godinu dana".
Izvini sto te peglam sa ovim, ali ako nisi za Kangooa ili Berlinga, razmisli o Fabiji II. Za tvoju informaciju, karavanska izvedba Fabije II ima vecu zapreminu prtljaznika od Roomstera. A mislim da je cak, za isti motor, jeftinija nekoliko tisucha km.
beco

#41 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by beco »

Da i Fabija II je 25000000X ruznija od Roomstera ito u bilo kojoj svoj varijanti! Onaj zadnji kraj Roomstera je umjetnicko djelo za onu spontanu nesrecu od dizajna Fabie II! Jos uvijek mislim da je Fabia I ljepsa od Fabie II, sta uradise od onakvog klasicnog dizajna! Ali su zato sve to grobovi za mog sminkera RENAULT CLIA III! CLIO RULESSS! :D
holowey

#42 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by holowey »

beco wrote:Da i Fabija II je 25000000X ruznija od Roomstera ito u bilo kojoj svoj varijanti! Onaj zadnji kraj Roomstera je umjetnicko djelo za onu spontanu nesrecu od dizajna Fabie II! Jos uvijek mislim da je Fabia I ljepsa od Fabie II, sta uradise od onakvog klasicnog dizajna! Ali su zato sve to grobovi za mog sminkera RENAULT CLIA III! CLIO RULESSS! :D
Renault Clio III je simpaticna autic, a Grandtour je mmmmmmmmmm :)
Grandtour mi se jako svidio dizajnom i dok sam bio u potrazi za novom vozilicom on mi je bio favorit....Otisao sam do Bunje da pogledam kakav je... I duboko se razocarao plastikom u unutrasnjosti :sad:
Moji uslovi su bili klima, metalik boja, mp3 cd muzika, krovni nosaci...Bunjina ponuda - blizu 29000KM (benzinac 1.2 16V 100KS) :sad:
Odem do Asa auta da vidim sta oni nude uz moje uslove...Ponuda - malo jace od 26000KM (benzinac 1.6 16V 105KS)
Iako mi se unutrasnjost Clio Grandtoura cini komfornija nego kod Fabie, iako mi se dizajnom vise svidja Clio Grandtour, iako Renault iz manje kubikaze izvlaci skoro istu snagu, ipak sam se odlucio za Fabiu Combi jer mi se unutrasnjost cini kvalitetnijom a kosta dosta manje... Jbg, ukusi se razlikuju, a isto tako i potrebe. Mozda neko voli puno plastike u unutrasnjosti kakva je kod Clia, a mozda neko ipak uzme Daciu Sandero koja je po mom misljenju bolji omjer ulozenog-dobivenog od Clia...

Najlakse je pametovati sta je bolje kupiti, sve dok se sami ne nadjemo u takvoj situaciji, imas pare u rukama, a ne mozes da se odlucis jer to nije isto kao kupiti kutiju cigara. I nije samo do toga sta se njemu svidja, nego da li se i njegova supruga slaze s tim, sto (ozenjeni to znaju ;-) ) nije zanemarljiv faktor kod odabira auta.
Znaci ima tu jako mnogo varijabli a samo jedna "kamara love" za potrositi...A za vecinu potencijalnih kupaca, to je odluka koja odredjuje njihov zivot u sljedecih 5-6 ili vise godina, tako da nije pametno zalijetati se sa kupovinom... Covjek je odlucio da ce sacekati 1.1.2009. za kupovinu, do tada ima vremena da obidje sve salone, pogleda sve sta ga interesuje, raspita se o iskustvima, izvaga koliko love moze u tom trenutku uloziti, a onda da mu se to sve slegne do trenutka konacne odluke.
ifbbpro

#43 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by ifbbpro »

Prijatelj mi je pricao da imaju roomstere u svojoj firmi, i svako malo su na servisu. Najvise problema imaju sa kocnicama! U po frke auto nece da koci kad stisnes papucicu. Moras vise puta stisnuti da uhvati??!!
Ovo mi je jaran iz mahale i znam ga cijeli zivot i sigurno ne laze!
Pa ako mislis svoju djecu voziti u tome, jos jednom dobro razmisli! Licnih iskustava nemam, samo prenosim tudja.

Pozdrav
Klodovik

#44 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by Klodovik »

maxell_sarajevo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Ovo za naslon za ruku je tačno! Imam ga u novoj fabiji i ne bih ga dao ni za kutiju bajadera :)
holowey

#45 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by holowey »

Klodovik wrote:
maxell_sarajevo wrote:

Ovo za naslon za ruku je tačno! Imam ga u novoj fabiji i ne bih ga dao ni za kutiju bajadera :)
Fabia je maleno auto i taj srednji naslon za ruku meni bas smeta kod mijenjanja brzina...jednostavno, premalen je razmak izmedju mjenjaca i naslona, koji je uz to i malo izdignut u odnosu na mjenjac... Voznja po autoputu sa ovim naslonom je za desetku, ali gradska voznja sa mnogo promjena brzine cini da taj naslon postane "smetalo". Naslon kod Octavie je skroz druga prica ;-)
Klodovik

#46 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by Klodovik »

holowey wrote:
Klodovik wrote:
maxell_sarajevo wrote:

Fabia je maleno auto i taj srednji naslon za ruku meni bas smeta kod mijenjanja brzina...jednostavno, premalen je razmak izmedju mjenjaca i naslona, koji je uz to i malo izdignut u odnosu na mjenjac... Voznja po autoputu sa ovim naslonom je za desetku, ali gradska voznja sa mnogo promjena brzine cini da taj naslon postane "smetalo". Naslon kod Octavie je skroz druga prica ;-)
Ne znam, meni baš odgovara. I po gradu i na autoputu. Skroz ga spustim i mijenjanje brzina mi uopće nije problem. Još me natjera da "fino" sjednem.
Shonfon

#47 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by Shonfon »

ifbbpro wrote:Prijatelj mi je pricao da imaju roomstere u svojoj firmi, i svako malo su na servisu. Najvise problema imaju sa kocnicama! U po frke auto nece da koci kad stisnes papucicu. Moras vise puta stisnuti da uhvati??!!
Pa ako mislis svoju djecu voziti u tome, jos jednom dobro razmisli! Licnih iskustava nemam, samo prenosim tudja.

Pozdrav
ja imam roomstera i prezadovoljan sam s njim!
holowey

#48 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by holowey »

Shonfon wrote:
ifbbpro wrote:Prijatelj mi je pricao da imaju roomstere u svojoj firmi, i svako malo su na servisu. Najvise problema imaju sa kocnicama! U po frke auto nece da koci kad stisnes papucicu. Moras vise puta stisnuti da uhvati??!!

Pozdrav
ja imam roomstera i prezadovoljan sam s njim!
Da bas svi roomsteri imaju problema (kao u firmi tog mahalasa), davno bi Skoda objavila recall za njih jer im se ne bi isplatilo u garantnom roku toliko popravljati auta...
chuchumbamayumbe

#49 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Na mom Roomsteru neki dan otpao prednji desni tocak, samo od sebe!
:D
Neelix

#50 Re: Škoda Roomster, Kia Picanto ili neki treći auto za porodicu

Post by Neelix »

beco wrote:Da i Fabija II je 25000000X ruznija od Roomstera ito u bilo kojoj svoj varijanti! Onaj zadnji kraj Roomstera je umjetnicko djelo za onu spontanu nesrecu od dizajna Fabie II! Jos uvijek mislim da je Fabia I ljepsa od Fabie II, sta uradise od onakvog klasicnog dizajna! Ali su zato sve to grobovi za mog sminkera RENAULT CLIA III! CLIO RULESSS! :D
clio je peshovansko auto :D
Post Reply