"Oslobodjenje" Muje Selimovica

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Banksy

#26 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:"Klas" Muje Selimovica je upravo otpustio 200 radnika.
Da li ce o tome izaci i jedno slovo u "Oslobodjenju"????
Klas je i kupljen s namjerom da se sruši jer je bio konkurencija Selimovićevom Sprindu. Nikada nije ni postaojala namjera da se firma razvija i širi.
Sjećam se super uspješnog direktora Huseina Ahmovića koji je Klas vodio od 1973, i tokom i poslije agresije, sve dok ga Selimović nije skinuo. Bili su primjer uspješne, profitabilne firme, zapošljavali su nove ljude, dizali plate, širili proizvodnju, prvi u BiH dobili sve potrebne certifikate za evropske standarde, izvozili u EU, Ameriku, neposredno pred smjenu pokrenuli ogroman izvoz u Libiju, radnici su živjeli odlično, Ahmović bio menadžer godine, više puta.
Nažalost, takvi kakvi su bili, smetali su Selimovićevom malom, marginalnom Sprindu. Kupio ih je da ih sruši.
Ko se danas još sjeća prevara s dionicama, novog nadzornog odbora, nelegalne smjene Ahmovića ... žali bože ... i radnika i Ahmovića i cijele firme.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=3

Oslobođenje volim i kupujem jer su dio moje mladosti, i mojih roditelja. I jer su donekle zadržali tu 'lijevu' orijentaciju. I jer su im novinari pismeniji od ovih Avazovih. I kupovaću ih, dok su takvi, bez obzira ko je vlasnik.

A Fahro i Selimović ... nema tu puno razlike, ako ćemo pošteno.
VjecitiStudent

#27 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote: ...
Oslobođenje volim i kupujem jer su dio moje mladosti, i mojih roditelja. I jer su donekle zadržali tu 'lijevu' orijentaciju. I jer su im novinari pismeniji od ovih Avazovih. I kupovaću ih, dok su takvi, bez obzira ko je vlasnik.

A Fahro i Selimović ... nema tu puno razlike, ako ćemo pošteno.
Novina koja podrzi svako poskupljenje kruha i koja presucuje ocita krsenja radnickih prava nikako ne moze biti novina 'lijeve' orijentacije.

Ako se ljevicarstvo sadasnjeg Oslobodjenja ogleda samo u povremenoj kritici poslanika zbog povecanja plata, onda je i Avaz ljevicarska novina.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... ika-u-fbih
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... -sto-posto
atom62

#28 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by atom62 »

vjecnistudente!
Je si l ti onaj rodjak fahre radoncica (scepe-udba) iz gusinja sto je cuvao sa njim ovce? :D
VjecitiStudent

#29 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by VjecitiStudent »

atom62 wrote:vjecnistudente!
Je si l ti onaj rodjak fahre radoncica (scepe-udba) iz gusinja sto je cuvao sa njim ovce? :D
Dozvoli da postoji mogucnost da kritika jednih, nije istovremeno i automatska podrska ovim drugima.
Evo sta sam napisao na prethodnoj stranici:
VjecitiStudent wrote: Bice da se nije lako probuditi u zemlji u kojoj slobodni mediji vise ne postoje.
Za Avaz se znalo da je Avaz, tj. smece, jos od prvog dana izlazenja, ali zar i zasto i Oslobodjenje :(
mj23

#30 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by mj23 »

Vidite kako malo znate
Klas nije otpusti 200 radnika! Situacija je takva da je sa tim ljudima bio potpisan ugovor na određeno vrijeme, a svako ko se u ekonomiju razumije zna šta znači na određeno vrijeme. Zbog situacije kakva je na tržištu tim ljudima nažalost neće biti produžen ugovor.
A Ahmović nije smijenjen sa pozicije direktora Klasa, zna se da direktori uglavnom potpisuju ugovore na 4 godine, gospodinu Ahmoviću je regularno ugovor istekao, a za direktora ja zbog godina gospodina Ahmovića koji je debelo ušao u penziju imenovao Nadzorno Odbor, odnosno Skupština Klasa.
atom62

#31 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by atom62 »

VjecitiStudent wrote:
atom62 wrote:vjecnistudente!
Dozvoli da postoji mogucnost da kritika jednih, nije istovremeno i automatska podrska ovim drugima.
Evo sta sam napisao na prethodnoj stranici:
VjecitiStudent wrote: Bice da se nije lako probuditi u zemlji u kojoj slobodni mediji vise ne postoje.
Za Avaz se znalo da je Avaz, tj. smece, jos od prvog dana izlazenja, ali zar i zasto i Oslobodjenje :(
Hajde onda da osnujemo jedne nove novine? Kao npr. vecernje novine?
Banksy

#32 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Banksy »

mj23 wrote: A Ahmović nije smijenjen sa pozicije direktora Klasa, zna se da direktori uglavnom potpisuju ugovore na 4 godine, gospodinu Ahmoviću je regularno ugovor istekao, a za direktora ja zbog godina gospodina Ahmovića koji je debelo ušao u penziju imenovao Nadzorno Odbor, odnosno Skupština Klasa.
To, naravno, nije tačno.
Preskočimo priču o tome koliko su ga radnici voljeli, kakav je čovjek (direktor) bio, kako pri zapošljavanju nije pitao kako se ko zove, kako je pazio penzionisane radnike ... tek činjenice.

Husein Ahmović
"Klas" je dobio novog generalnog direktora: Husein Ahmović je glatko otpisan ne zato što su tako htjeli dioničari - ma kakve izjave tim povodom davao Midhat Pašić, predsjednik Nadzornog odbora, koji je prošlog utorka ozvaničio ovu odluku - već zato što je tako htio Hilmo Selimović! Ofanziva na "Klas" počela je prije nekoliko mjeseci, a bolji poznavaoci prilika tvrde da je Ahmović tek prva pregažena prepreka na putu ka kontroli jedne od sarajevskih banaka, koja je, je li, neophodan element za Selimovićevo zaokruživanje sarajevskog carstva?!

No, vratimo se Ahmoviću, koji je, zapravo, slika i prilika domaćeg odnosa spram uspješnog poslovanja. Ovaj 65-godišnji magistar ekonomije na čelo "Klasa" - tadašnjeg UPI-jevog OOUR-a - došao je još 1973. i odmah nametnuo ubrzani razvoj firmi sa 4.500 zaposlenih: za četiri godine otvoreno je novih 18 industrijskih pekara i povećan kapacitet mlina sa 120 na 240 tona, puštena u pogon nova tvornica kolača, preuzeta odgovornost za rekonstrukciju "Zore", tvornice čokolade i bombona, napravljen program Maksa, tvornica tjestenine… Iako je tokom rata današnji "Klas" pretrpio štetu procijenjenu na 18,5 miliona maraka, iako je "Velepekara" tri puta zapaljena, mlin nestajao u požarima, iako je gotovo 90 vozila potpuno uništeno - hljeb samo u rijetkim danima nije stizao do Sarajlija, a ranjenici, ljekari, bolničari i vojnici su svakoga dana dobili svoje parče zahvaljujući upravo ovoj kući. Evo i cifri za pamćenje: 127 miliona vekni hljeba tokom opsade grada, 25 mrtvih radnika i 50 ranjenih. Umjesto kuknjave državi, "Klas" je krenuo u obnovu svojih pogona.

No, trebalo je da napravi asortiman od 320 različitih proizvoda, da svakoga dana u svojim pogonima proizvede preko šest stotina tona robe koja se distribuira ne samo u BiH i u regionu već i na područje Evropske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država, da na svom platnom spisku ima 1.370 radnika, da razvije mrežu od 2.600 kooperanata, da postane najveća regionalna kompanija u proizvodnji i distribuciji hrane na jugoistoku Evrope - pa da se sav taj trud nagradi razrješenjem sa direktorske pozicije. Gdje je zapravo pogriješio Ahmović?

Njegov neoprostivi grijeh je u insistiranju da "Klas" ostane domaća firma, da se odbrani od apetita zapadnog susjeda u ekspanziji, Todorićevog "Agrokora", te njemu sličnih istočnih pretendenata. Gledajući globalno, Ahmović je zanemario lokalne parazite; poslujući sa Evropom i Amerikom i planirajući izvoz do Japana - Ahmović je zaboravio na sitnošićardžijske transakcije, domaću korupciju i pravila igre u kojima je baš sve na prodaju. A najjeftinija roba - ljudi. I nije naročito važno što su, samo 12 sati nakon sjednice Nadzornog odbora na kojoj je onaj Pašić sa početka priče obznanio ime novog generalnog direktora "Klasa", ka Nadzornom odboru krenuli dokazi da je lažno nastupao na samoj sjednici, nije uopće bitno što će nekad i biti zakazana skupština dioničara, što će sve skupa dobiti sudski epilog… Važna je istina koja je i na ovaj način demonstrirana: nema tog uspjeha niti tog rezultata koji u Sarajevu ne može biti srušen i osporen, samo ako to poželi neki od lokalnih moćnika. Zvao se on Hilmo ili Fahro, svejedno je.
(05.11.2004. Dani)

@VS
U pravu si. 'Ljevičarstvo' Oslobođenja danas je u najvećoj mjeri deklarativno, a načeti imidž se i dalje temelji na krvavo stečenoj i branjenoj tradiciji antifašizma, onog starog i ovog novog. Kupujem ih, valjda, iz navike i iracionalne odanosti. Ali, kupujem i Avaz, da bih imala uvid u obje strane i da bi mi, na prvi pogled, nejasno postalo bar mrvu jasnije.
Obje novine, danas, uglavnom su sredstvo za borbu protiv ekonomskih (manje političkih) protivnika, i izgubile su svoju osnovnu namjenu - objektivno i kvalitetno informisanje.
Vlastimir Mijović napustio je Oslobođenje nakon odbijanja da kao urednik novine nastavi posao (ekonomskog) obračuna sa Radončićem, u kojem je dobio ulogu 'Vlaha koji smrdi na bijeli luk i rakiju'. V. Selimbegović nastavlja gdje je on stao, pristajući da bude kolateralna šteta. Biće zanimljivo gledati nastavke i (eventualni) rasplet.
Uhoda

#33 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Uhoda »

Oslobođenje je bilo bezveze zadnjih desetak godina ali sad je sve bolje i bolje otkad ga uređuje Vildana Selimbegović. Mujo Selimović nije Fahrudin Radončić da se upliće u uređivačku politiku, kad bi to bilo Vildana nikad ne bi pristala da ga uređuje. Nemojte zajebavati po tom pitanju! :x
VjecitiStudent

#34 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by VjecitiStudent »

Uhoda wrote:Oslobođenje je bilo bezveze zadnjih desetak godina ali sad je sve bolje i bolje otkad ga uređuje Vildana Selimbegović. Mujo Selimović nije Fahrudin Radončić da se upliće u uređivačku politiku, kad bi to bilo Vildana nikad ne bi pristala da ga uređuje. Nemojte zajebavati po tom pitanju! :x
:shock:
Kako onda objasnjavas dramaticni porast mlinsko-pekarskih i pivarskih tema u Oslobodjenju, kojih, doduse, nije manjkalo ni prije Vildane, jer je ocito i prosli glavni urednik dobro znao ko je gazda.
Jedino jos ne mogu da razlucim da li je podrska Hecinim energetskim ublehama takodjer autohtona tvorevina ili je i Vildana donijela stogod iz Pecaninove lobisticke skole koja je "na Hecinom putu" jos od prvog dana.
IBM

#35 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by IBM »

Ne znam da li je istina, ali prica se da je F.B. skinut sa mjesta urednika jer nije htio pisati po nalogu.... mozda jeste istina a mozda i nije. Bilo kako bilo, sumnjivo je da je F.B. tako kratko bio na toj poziciji.
don vito

#36 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by don vito »

IBM wrote:Ne znam da li je istina, ali prica se da je F.B. skinut sa mjesta urednika jer nije htio pisati po nalogu.... mozda jeste istina a mozda i nije. Bilo kako bilo, sumnjivo je da je F.B. tako kratko bio na toj poziciji.
Odlican tekst Faruka Borica u danasnjem Oslobodjenju pod naslovom "Centralni ABA3" o portparolu post-ratne kriminalne elite Senadu Hadzifejzovicu.
Uhoda

#37 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Uhoda »

VjecitiStudent wrote:
Uhoda wrote:Oslobođenje je bilo bezveze zadnjih desetak godina ali sad je sve bolje i bolje otkad ga uređuje Vildana Selimbegović. Mujo Selimović nije Fahrudin Radončić da se upliće u uređivačku politiku, kad bi to bilo Vildana nikad ne bi pristala da ga uređuje. Nemojte zajebavati po tom pitanju! :x
:shock:
Kako onda objasnjavas dramaticni porast mlinsko-pekarskih i pivarskih tema u Oslobodjenju, kojih, doduse, nije manjkalo ni prije Vildane, jer je ocito i prosli glavni urednik dobro znao ko je gazda.
Jedino jos ne mogu da razlucim da li je podrska Hecinim energetskim ublehama takodjer autohtona tvorevina ili je i Vildana donijela stogod iz Pecaninove lobisticke skole koja je "na Hecinom putu" jos od prvog dana.
Dok su god mlinsko-pekarske i pivarske teme u Oslobođenju pod privrednim temama ne vidim tu ništa loše. I zašto to ne podržati? ja recimo cijenim Harisa Silajdžića kad kaže da Miloševićev zločinački projekt zvan "republika srpska" i dalje živi u BIH. Kad to budem čuo od Sulejmana Tihića, Zlatka Lagumdžije ili Desnice Radivojevića i njih ću cijeniti.
Thinker

#38 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Thinker »

Toliko u mješanju u uređivačku politiku. Jučer u ABA3-u frontalni napad na Selimoviće, Oslobođenje danas normalno, bez i jednog teksta o Farhri ili njegovoj ženi, ocu, tetkama!!! Aferim, još jedana pobjeda slobode medija. :thumbup:
nosara

#39 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by nosara »

Znam da je nacin kako je i kad nastalo Oslobodjenje i njegova revolucionarna proslost, razlog sto ga ne gotive u ovoj zemlji.
Sramota, glede ratnog angazmana i svih priznanja koja su u stvari bila priznanja cijeloj BiH.
Ali, to je obrazac po kojem zivi vecina zaboravnih pljuvaca svoje proslosti...
Banksy

#40 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote: Jedino jos ne mogu da razlucim da li je podrska Hecinim energetskim ublehama takodjer autohtona tvorevina ili je i Vildana donijela stogod iz Pecaninove lobisticke skole koja je "na Hecinom putu" jos od prvog dana.
Hare donio ... kad ih je vodio u Libiju, u delegaciji 'najuspješnijih bh privrednika'.
Miki123

#41 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Miki123 »

don vito wrote:
IBM wrote:Ne znam da li je istina, ali prica se da je F.B. skinut sa mjesta urednika jer nije htio pisati po nalogu.... mozda jeste istina a mozda i nije. Bilo kako bilo, sumnjivo je da je F.B. tako kratko bio na toj poziciji.
Odlican tekst Faruka Borica u danasnjem Oslobodjenju pod naslovom "Centralni ABA3" o portparolu post-ratne kriminalne elite Senadu Hadzifejzovicu.

Jest.. kratak, ali pogađa u centar.
lončanica

#42 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by lončanica »

Je li ti ovo ozbiljno?! Ne mogu vjerovati...pa reklama se ne može objaviti dok Hilmo ne klimne glavom, a ne tekst. U Oslobodjenju se i zarez provjerava i ta je novina postala obična lakrdija novinarstva. Svi govorite da kupujete zbog tradicije. Po tom principu bi trebali samo jesti eurokrem, koristiti vegetu ili piti mlijeko iz kese, voziti auta iz '70-tih. I to je tradicija. Pusti to, Oslobdjenje je režimska novina, u službi jedne porodice (ne poslovne grupacije - već porodice), kao što je i Avaz u službi Radončića. Otvori Oslobođenje pa pogleda koliko ima reklama, samo će ti se kazati. Velike oglašivačke agencije i kompanije svoje reklame objavlju na osnovu tiraža i ničega više. To je pravilo. Svi se peru i kažu ne čitamo Avaz, to je smeće i sl. Možda jeste smeće, ali par ima dovoljno strana za prelistati, a Oslobođenje ni to. Novina dosadna, prazna...a nije ni čudo kada vlasnik zna o novinarstvu koliko i o razbijanju atoma - NIŠTA! Ali je cool da njegova raja iz sela znaju da ima, ne jednu, već dvije novine. Moćno ha?! A što se tiče gđe. Selimbegović, mislim da ona nema pojima u šta se upustila. Boli nju već glava i to dobro. A živi bili pa vidjeli, ako izgura godinu u ovom listu, prijavit ću je za Ginisa.

Dragi moji, dok nama ne dođe stranac pa ne napravi novinu da valja, nama je listati po Internetu.
Thinker

#43 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Thinker »

Ma ja mi smo maloumni i nesposobni, nama ostaje cijepanje drva i kopanje uglja. Kako ne volim ovaj stav, ako dođe stranac bolje će raditi nego mi, nismo mi tako glupi, korumpirani i nesposobni. Moramo početi malo više da cijenimo vlastite rezultate i potencijale.
VjecitiStudent

#44 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:Znam da je nacin kako je i kad nastalo Oslobodjenje i njegova revolucionarna proslost, razlog sto ga ne gotive u ovoj zemlji.
Sramota, glede ratnog angazmana i svih priznanja koja su u stvari bila priznanja cijeloj BiH.
Ali, to je obrazac po kojem zivi vecina zaboravnih pljuvaca svoje proslosti...
Nazalost, u danasnjem Oslobodjenju, od cjelokupne slavne proslosti ostao je jos samo izvanredni Gojko Beric, penzioner, a mlade snage su vec pronasle bogate i utjecajne mecene, predvodjene vlasnikom novine.
lončanica

#45 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by lončanica »

[quote="Thinker"]Ma ja mi smo maloumni i nesposobni, nama ostaje cijepanje drva i kopanje uglja. Kako ne volim ovaj stav, ako dođe stranac bolje će raditi nego mi, nismo mi tako glupi, korumpirani i nesposobni. Moramo početi malo više da cijenimo vlastite rezultate i potencijale.[/qu

Duboko se izvinjavam ako te uvrijedih. Ma naravno da nismo maloumni i nesposobni. Zato imamo kvalitetan izbor medija koje se ne bave međusobnim pljuvanjem, već business analizama, kvalitetnim informacijama i svime onima što čini medij servisom javnosti. Zato nam je zdravstvo najbolje u Europi, stopa korupcije 0,002%, zapošljavaju se samo kvalitetni kadrovi sa adekvatnomn stručnom spremom, nezaposlenosti skoro pa i nema (ne rade samo ljenguzi). Zato nam parlamentarci svake sedmice usaglase se oko najmanje 4 nova zakona, zato imamo kvalitetno školstvo koje je priznato u cijelome svijetu, turizam nam cvjeta, maloljetnička delikvencija na tek 0,5%, cijene ne rastu već 5 god...ne pitamo se zašto je hljeb 2,5 KM jer nas nije briga. Naša primanja mogu podnijeti i puno više...Poskupljenje gasa?! Kome je to bitno molim te!

Za nas se svakako ne može reći da smo korumpirani i nesposobni (posebno za vladajuće strukture). Mi smo ipak zemlja u progresu i to što nas neko proglasi da smo na ljestvici europskih zemalja predzadnji po bogatstvu - to je ljubomora kapitalističkog svijeta i sila koje žele da zaustave naš rast i razvoj u momentu kada cijelome svijetu pokazujemo koliko smo jaki.

Upravu si ti, nismo mi za krampe i lopate. Mi smo rođeni da budemo političari, vođe i progresivna snaga Europe. I još jednom se duboko izvinjavam što nas uvrijedih, ccc..kavi stranci da nas nečemu uče. Da je sreće učili bi oni od nas, je li tako.
Thinker

#46 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Thinker »

lončanica wrote:
Thinker wrote:Ma ja mi smo maloumni i nesposobni, nama ostaje cijepanje drva i kopanje uglja. Kako ne volim ovaj stav, ako dođe stranac bolje će raditi nego mi, nismo mi tako glupi, korumpirani i nesposobni. Moramo početi malo više da cijenimo vlastite rezultate i potencijale.[/qu

Duboko se izvinjavam ako te uvrijedih. Ma naravno da nismo maloumni i nesposobni. Zato imamo kvalitetan izbor medija koje se ne bave međusobnim pljuvanjem, već business analizama, kvalitetnim informacijama i svime onima što čini medij servisom javnosti. Zato nam je zdravstvo najbolje u Europi, stopa korupcije 0,002%, zapošljavaju se samo kvalitetni kadrovi sa adekvatnomn stručnom spremom, nezaposlenosti skoro pa i nema (ne rade samo ljenguzi). Zato nam parlamentarci svake sedmice usaglase se oko najmanje 4 nova zakona, zato imamo kvalitetno školstvo koje je priznato u cijelome svijetu, turizam nam cvjeta, maloljetnička delikvencija na tek 0,5%, cijene ne rastu već 5 god...ne pitamo se zašto je hljeb 2,5 KM jer nas nije briga. Naša primanja mogu podnijeti i puno više...Poskupljenje gasa?! Kome je to bitno molim te!

Za nas se svakako ne može reći da smo korumpirani i nesposobni (posebno za vladajuće strukture). Mi smo ipak zemlja u progresu i to što nas neko proglasi da smo na ljestvici europskih zemalja predzadnji po bogatstvu - to je ljubomora kapitalističkog svijeta i sila koje žele da zaustave naš rast i razvoj u momentu kada cijelome svijetu pokazujemo koliko smo jaki.

Upravu si ti, nismo mi za krampe i lopate. Mi smo rođeni da budemo političari, vođe i progresivna snaga Europe. I još jednom se duboko izvinjavam što nas uvrijedih, ccc..kavi stranci da nas nečemu uče. Da je sreće učili bi oni od nas, je li tako.
I to ćeš sve riješiti rasprodajom privrede strancima, ma daj molim te. Većina problema koje si nabrojala rezultat su sprege organizovanog kriminala medija i minder politike koja instalira kriminalce tipa Brankovića da nam budu premijeri. Narodu se prodaju neka stvar za bubrege o zaštiti intersa koji su više nego apstraktni u momentu kada narod nema šta da jede. Normalno da nam se ovo dešava u zemlji gdje je izgradnja Reisove rezidnecije pitanje nacionalnog interesa. Probleme si fino poredala samo nisi uzročno-posljedično (nadam se nenamjerno) dobro povezala.
NKVD

#47 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by NKVD »

Velika je greška, a i sam sam tuda "hodio", od današnjeg Oslobođenja očekivati ono što njegovo ime znači!

Jednostavno, to nije niti može u sadašnjim odnosima, biti novina o kakvoj mi u svojim snovima maštamo - sadržajna, nezavisna, jaka, aktuelna, vizionarska i zabavna. Nije i za to ima više razloga. Jedan od osnovnih je što je u potpunom privatnom vlasništvu. Vrlo su rijetki primjeri da privatno vlasništvo i nezavisna novina berićetno koegzistiraju po jednim krovom. Pogotovo u tranziciji, znači i kod nas, je to vrlo teško.

Drugi je razlog ozbiljan nedostatak snaga začinjen katastrofalnom kadrovskom politikom punom osvetoljubivosti i sitnih duša. Ovo malo jada što sada piše za novinu je za njenu reputaciju ipak samo - jad! Jebemti sunce, pa komentare piše onaj balavac Bazdulj i to na mjestu gdje nema mjesta za "kako je rekao taj i taj" i slične infantilne masturbacije. Pri tome, Vildana pokazuje sve siptome sitnodušja, osvetoljubivosti i primitivluka. Na stranu njeno novinarstvo, ovdje govorim isključivo o uređivanju.

Međutim, gazde misle da je ovaj travnički ustroj novine Vildana, Bazdulj i Kovačević pravi put. Na žalost, oni i na greške imaju pravo jer je to njihova privatna svojina i mogu bukvalno raditi šta hoće.

Nama ostaje da se pomirimo sa onim iz prve rečenice - Oslobođenje nije nezavisna novina (a i to je bila samo kratko, u ratnom periodu ali to je druga priča; realnost i naša projekcija želja su nešto sasvim drugo) i kao takvu je treba sagledavati.
Uhoda

#48 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Uhoda »

lončanica wrote:
Je li ti ovo ozbiljno?! Ne mogu vjerovati...pa reklama se ne može objaviti dok Hilmo ne klimne glavom, a ne tekst. U Oslobodjenju se i zarez provjerava i ta je novina postala obična lakrdija novinarstva. Svi govorite da kupujete zbog tradicije. Po tom principu bi trebali samo jesti eurokrem, koristiti vegetu ili piti mlijeko iz kese, voziti auta iz '70-tih. I to je tradicija. Pusti to, Oslobdjenje je režimska novina, u službi jedne porodice (ne poslovne grupacije - već porodice), kao što je i Avaz u službi Radončića. Otvori Oslobođenje pa pogleda koliko ima reklama, samo će ti se kazati. Velike oglašivačke agencije i kompanije svoje reklame objavlju na osnovu tiraža i ničega više. To je pravilo. Svi se peru i kažu ne čitamo Avaz, to je smeće i sl. Možda jeste smeće, ali par ima dovoljno strana za prelistati, a Oslobođenje ni to. Novina dosadna, prazna...a nije ni čudo kada vlasnik zna o novinarstvu koliko i o razbijanju atoma - NIŠTA! Ali je cool da njegova raja iz sela znaju da ima, ne jednu, već dvije novine. Moćno ha?! A što se tiče gđe. Selimbegović, mislim da ona nema pojima u šta se upustila. Boli nju već glava i to dobro. A živi bili pa vidjeli, ako izgura godinu u ovom listu, prijavit ću je za Ginisa.

Dragi moji, dok nama ne dođe stranac pa ne napravi novinu da valja, nama je listati po Internetu.
Da ti ne priželjkuješ da taj stranac bude iz Srbije? Dnevni avaz ne čitam zarad očuvanja mentalne higijene. Kad su dizali hajku na jednog bh. ministra u Dnevnom avazu su ga oslovljavali sa mini-star. Da ne govorim šta su radili drugima koji su im se našli na putu. Pa to ni tabloidi s najvećim žutilom ne rade, a takvu terminologiju dnevni list si ne smije priuštiti. I kvantitet mi nije značajan već kvalitet. U avazu preovladavaju smrtovnice, reklame, oglasi i konkursi. I naravno šta ko mora imati u frižideru. :lol: Usto, novinari avaza ne poznaju strane jezike, uglavnom su polupismeni, a takvima smatraju i svoje čitaoce.
Mujo Selimović me zanima koliko i Radončić. Ali ako je njegov odabir bio Vildana Selimbegović mogu mu samo čestitati na pametnoj odluci. Oslobođenje se počelo nabolje mijenjati još kad je Faruk postavljen za glavnog i odgovornog ali otkako je Vildana došla na tu poziciju Oslobođenje je u kratkom roku postalo respektabilna novina.
Image
VjecitiStudent

#49 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by VjecitiStudent »

Uhoda wrote: Ali ako je njegov odabir bio Vildana Selimbegović mogu mu samo čestitati na pametnoj odluci. Oslobođenje se počelo nabolje mijenjati još kad je Faruk postavljen za glavnog i odgovornog ali otkako je Vildana došla na tu poziciju Oslobođenje je u kratkom roku postalo respektabilna novina.
Image
Respektabilna, bas kao i Dani zadnjih godina :(.
Iz aviona se vidi s koliko nekriticnosti lobiraju za Hecine (Oruceviceve) projekte, sto i ova naslovnica samo potvrdjuje.
VjecitiStudent

#50 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by VjecitiStudent »

Vec se vidi ruka nove glavne urednice, lobiranje za kompanije Hece i Orucevica je sada nastavljeno i u Oslobodjenju.
Kako god, izgleda da je legao honorar i od Intrade-a.

Koje su samo ublehe ovdje ispricane :shock:
Elektrane pri ruci, milijarde na grani

Ulaganje u energetski, a posebno elektroenergetski sektor u regiji, pa tako i u BiH, postaje investicioni hit. Evropske, ali i kompanije iz drugih dijelova svijeta, utrkuju se koja će od njih prije ponuditi veću svotu za izgradnju novih elektrana kako bi u nadolazećim vremenima zadovoljile “glad“ za strujom, ugljem, gasom...

Potvrđuju to i razgovori koje je premijer Republike Srpske Milorad Dodik minule srijede vodio s predstavnicima RWE Power AG - jedne od najjačih njemačkih elektroprivrednih kompanija, koja sa milijardu eura žele ući u izgradnju novih objekata i podržati revitalizaciju postojećih termoelektrana.

Vuk već gradi

Nekoliko dana ranije o izgradnji šest hidroelektrana na rijeci Bosni, od Doboja do Modriče, instalirane snage 75 megavata, što je investicija od oko 200 miliona euro, bilo je riječi tokom susreta menadžera norveške kompanije Technor Energy ASA i premijera RS-a.

Prije 12 mjeseci u Banjoj Luci su boravili i predstavnici američke kompanije AES, koji su zainteresirani za zajedničko ulaganje u ovaj sektor s Elektroprivredom RS-a i jasno naglasili da nije u pitanju prodaja ove elektroprivredne kompanije. Poslije Amerikanaca, slični razgovori u decembru 2007. godine vođeni su s elektroprivredama Slovenije i Češke. U međuvremenu je englesko-švicarska kompanija EFT Vuka Hamovića otvorila gradilište za novu TE od 250 megavata u Stanarima, čija će vrijednost premašiti 250 miliona eura.

U ovom bh. entitetu bit će još sličnih poslova. Na sajmu Energetika prošle sedmice u Beogradu ministar energetike Srbije Petar Škundrić najavio je formiranje zajedničke kompanije koja će se baviti izgradnjom HE na Drini, posebno Buk bijela.

Federacija BiH u ovom sektoru zaostaje za RS-om, što priznaje i federalni ministar energije rudarstva i industrije Vahid Hećo.

“Da smo prije dvije godine otvorili investicioni ciklus, za koji imamo gotove projekte i model finansiranja, danas bismo drugačije pričali i o negativnim posljedicama svjetske finansijske krize i recesije“, izjavio je on u srijedu na sjednici Ekonomsko socijalnog vijeća Federacije BiH. Ministar pri tom ima na umu da otvaranje investicionog ciklusa u elektroenergetskom sektoru otvara nova radna mjesta, povećava proizvodnju domaćih dobara i pokreće pozitivne društvene procese.

Primjera radi, za izgradnju tri HE u gornjem toku Neretve, prema riječima ministra, treba angažirati oko 10.000 radnika, izgraditi naselje za oko 5.000 stanovnika, a to znači objekte opremiti krevetima, dekama i svim što je potrebno. Najveći dio toga možemo sami proizvesti.

Inžinjer Emir Avdić, s iskustvom graditelja velikih elektrana, a danas kao menadžer Intrade Energija, podsjeća da je za nove fabrike struje na Neretvi snage 730 megavata obezbijeđeno inostrano ulaganje od 1,3 milijarde KM. Da su pripreme za početak radova dovedene do detalja, ilustrira i brojevima potrebnih radnika: 1.100 vozača, 3.500 armirača i građevinskih radnika, 1.500 montera... Pritom ne radi se samo o izgradnji brane i montaži turbina već o izgradnji oko 250 različitih objekata. Precizirani su i rokovi: za istraživanja bi bilo potrebno dva mjeseca, dodatna četiri za pripremu gradilišta i osam mjeseci za početak radova.

Pogubna politika

Na bazi strategije razvoja elektroenergetskog sektora, Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH osmislili su izgradnju novih blokova u TE Kakanj i Tuzla, nove HE Vranduk, Ustikolina... što je investicija od nekoliko milijardi eura. Znaju se i inostrani partneri u tom poslu.

“Čekajući da mi u vlastitoj kući razriješimo probleme, političke i druge prirode, bojim se da nam investitori ne odustanu“, kaže Hećo, imajući u vidu da su takve neprijatnosti već doživjeli na nekim drugim projektima.

Vremena za čekanje više, očito, nema. Želimo li brži razvoj, bolji standard i energetski sigurnu budućnost, morali bismo odlučnije krenuti u realizaciju spomenutih projekata.

Potrošnja električne energije u svijetu raste. U Turskoj u kojoj se nove elektrane neprestano grade, stopa tog rasta je između 10 i 11 posto. Isti toliki je i porast nataliteta. Kod nas je, sudeći prema statistikama, nastupila faza bijele smrti. Uz to, zemni gas je poskupio i domaći potrošači se sve više preorijentiraju na električnu energiju. Što je budu više trošili, manje će je biti za izvoz. A bez novih elektrana već za nekoliko godina neće je biti ni za nas.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Post Reply