stephen hawking- genije ili ublehas

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
terapija

#26 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by terapija »

U zemlji gdje Semir Osmanagic nije ubleha, a zvanicna akademska zajednica se proglasi ublehom nije ni cudo sto se g. Hawking olako dovodi u pitanje.

Unazadi nauku, unazadio si drustvo. Tao je slucaj kod nas.
Ridjobrki

#27 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Ridjobrki »

hrizantema wrote:svi postovi koje sam do sad procitao bjehu cista filozofija.
Nabrojte u kojoj oblasti je taj tip nesto postigao i sta ga cini genijalnim.
:-) :-) :-)

Jest', vala! Ni kuće sa lavovima na avlijskim vratima, ni kafane, ni mercedesa... Jebla ga ona kolica na struju, to mu je sve što je postigao u životu. I one neke knjižurine i diplome... Ja sam više crnih rupa istražio od njega pa me niko ne smatra genijem, jarane moj!
chengaba

#28 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by chengaba »

Prvo malo pogledajte covjeka i stanje u kojem je... :-) :-)

On je teoretski fizicar i matematicar, i to je jedno od 3 zanimanja kojima se moze baviti... :-D
Covjek je profesor na Cambridgu, i jedan od pionira u polju koje se bavi crnim rupama, teoriji stringova itd...

Ako mislite da je njegov posao lagan, bujrum, pokusajte se zaposliti kao domar ili cistac u Cambridgu, a kamoli profesor :P :P

BTW

Image

:-D :-D :-D :-D :-D :-D
debela

#29 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by debela »

Ereinion wrote:Nakon ere klasične fizike, koja se uči u školama, prvi je širim narodnim masama pokušao prikazati istraživanja savremene fizika na pristupačan način i u tome dosta i uspio. Pokazao je da crne rupe mogu "isparavati". To je nazvano Hawkingovo zračenje. Skupa s još dvojicom fizičara je dao matematički dokaz No-Hair teoreme. Pokazao je da singularnosti postoje u svemiru i to ne tako rijetko kao što se mislilo. Nije on izumitelj poput Tesle, pa da je sad u nekom smislu pridonio razvoju čovječanstva, nego fizičar koji je mnogo uradio na polju shvatanja prirode i svemira.
konkretan i korektan post. jednostavno objasnjeno za sve nas kojima je fizika spansko selo.
bug

#30 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by bug »

bosnjo bi i njutna doveo pod pitanje, yebemmu, valjda ti Albert Einstein nagrada :D nesto znaci :D
atko

#31 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by atko »

Hebe se Bosnji za crne rupe i kvantnu mehaniku ... sve sto prevazilazi mehaniku g2 za Bosnju je ubleha ...
upravnik

#32 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by upravnik »

hrizantema wrote:svi postovi koje sam do sad procitao bjehu cista filozofija
dole hegel, dole niče, nadahnjujmo se postovima sa teme "s.h. - genije ili ublehaš"!
ČISTA FILOZOFIJA krije se u postovima na sa-x!
hvala ti hrizantemo što nas uputi na izvor mudrosti... :sax:
rado_vidjen

#33 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by rado_vidjen »

Ereinion wrote: Nije on izumitelj poput Tesle, pa da je sad u nekom smislu pridonio razvoju čovječanstva, nego fizičar koji je mnogo uradio na polju shvatanja prirode i svemira.
dakle, ublehas
arzuhal

#34 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by arzuhal »

Ridjobrki wrote:
hrizantema wrote:svi postovi koje sam do sad procitao bjehu cista filozofija.
Nabrojte u kojoj oblasti je taj tip nesto postigao i sta ga cini genijalnim.
:-) :-) :-)

Jest', vala! Ni kuće sa lavovima na avlijskim vratima, ni kafane, ni mercedesa... Jebla ga ona kolica na struju, to mu je sve što je postigao u životu. I one neke knjižurine i diplome... Ja sam više crnih rupa istražio od njega pa me niko ne smatra genijem, jarane moj!
:lol: :lol: :lol:
Napiši nešta o isparavanju crnih rupa i ja te priznajem za glavnog naučnika u FBiH i šire...
callmethebreeeze

#35 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by callmethebreeeze »

bolje citat' semirovu alternativnu istoriju, lakse je.
:D :D :D :D :run: :bih:
Vincent Raine

#36 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Vincent Raine »

Ridjobrki wrote: Ja sam više crnih rupa istražio od njega pa me niko ne smatra genijem, jarane moj!
:D :lol: :thumbup:
Raskoljnikov

#37 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Raskoljnikov »

alen_zenica wrote:sta mislite o ovom liku.
bas sam procitao knjigu kratka povijest vremena i mogu reci da me fascinirala.
e sad koliko je tu istine nemam pojma ali mogu reci da tip ima potencijala.
steta pa je onako obolio.........
Najezim se kad cujem onu njegovu 'elaboraciju' u keep talking(Pink Floyd), mislim najezim se koliko je jako ;-)
Pretpostavljam da si htio malo vise paznje privuci bombasticnim naslovom jer si fasciniran ;-) , jos dodaj sleng na to pa ces dobiti gutu teorijskih fizicara i Hawking-ovih biografa koji ce ti reci kako si se provali...'arane :roll:
"...It doesn't have to be like this
All we need to do is make sure we keep talking"
ja.neron

#38 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by ja.neron »

http://hr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
alen_zenica

#39 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by alen_zenica »

ja.neron wrote:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
to znamo
Jazz_Junkie

#40 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Jazz_Junkie »

Stephen Hawking je dao znatan doprinos u pokusaju da se siroj masi omoguci brzi pristup novijim spoznanjima sa polja fizike putem literature koja spada u tzv. popular science. Nesto sto Richard Dawkins cini za biologiju. To je od njega napravilo jednu vrstu pop zvijezde naucnika sto nije nista lose, no problem je da mnogi laici, ukoliko pokazu interes za fizikom, dobrim dijelom prvo traze literaturu Hawkinga. No, bolje je i to nego nista. Meni je zao sto BiH nema puna naucnika niti se ljudi posebno zanimaju za prirodnim naukama, iako ih se mnogo tice. Neki dan sam listao na Wikipediji naucnike po nacionalnosti da vidim ima li i bosanskih i na veliko razocaranje nema ni jednog. Jeste, imali smo Vladimira Preloga, izvrsnog hemicara i dobitnika Nobelove nagrade, no on je jedan od rijetkih. Cak i na stranici ANUBiH ima njih 5-6 od kojih su 3 matematicari. Gdje su nasi biolozi, geolozi, paleontolozi, fizicari, hemicari? Kako jedan napisa, u BiH samo Semir Osmanagic nije ubleha....
NIN

#41 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by NIN »

terapija wrote:U zemlji gdje Semir Osmanagic nije ubleha, a zvanicna akademska zajednica se proglasi ublehom nije ni cudo sto se g. Hawking olako dovodi u pitanje.

Unazadi nauku, unazadio si drustvo. Tao je slucaj kod nas.
Upravo tako!

Sta bi bilo da momak uzme u ruke recimo Feynmanov "QED" (knjizica od 200-tinjak strana koja se bavi kvantnom mehanikom svjetla pisana za laicko citateljstvo). Garant bi rekao "jel' ovaj Feynman genije il' je coj'k na LSD-u". :-)

A nauka se iz godine u godinu unazadjuje, i to rapidno, zahvaljujuci nakaradnom kvazi-skolstvu u lijepoj nam nasoj.

Uzivajte...
Deutscher

#42 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Deutscher »

.....moje misljenje o Stephenu Hawkingu ne postoji :)
zasto to kazem,...odgovorit cu jednim pitanjem:
...tko zna, tko moze i na kraju tko smije
ocjenjivati genija.... :roll:
Stephen William Hawking nije ublehas
Phobius

#43 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Phobius »

autor topica se najvjerovatnije po prvi puta susrece sa modernim astronomskim i fizikalnim temama, pa je normalno da na sve gleda sa nevjericom, a pretpostavljam da nije u potpunosti ni skuzio. ipak, mislim da je trebao malo vise istraziti, prije pisanja ovakvog topica. nizama al raisa, vidovita dzemila to su ublehasi.
2407

#44 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by 2407 »

Autor ove teme kaze da je procitao knjigu, u sto sumnjam, jer da ju je procitao ne bi postavljao ovakva pitanja a i vidio bi da se u uvodu knjige nalazi sljedece, da citiram:
" U prolljece 1974, oko dvije godine prije no sto se kosmicka sonda "Viking" spustila na Mars, prisustvovao sam jednom skupu u Engleskoj, pod okriljem Kraljevskog drustva iz Londona, na kome su se razmatrala pitanja traganja za vanzemaljskim zivotom. Za vrijeme pauze zapazio sam da se u susjednoj dvorani održavao jedan znatno veci skup, kome sam se iz radoznalosti pridruzio. Uskoro sam shvatio da prisustvujem jednom drevnom obredu, primanja novih clanova u Kraljevsko drustvo, koje predstavlja jednu od najstarijih naucnih organizacija na planeti. U prvom redu, jedan mladic u invalidskim kolicima sasvim lagano je upisivao svoje ime u knjigu na cijoj se prvoj strani nalazio potpis Isaac Newton-a. Kada je konacno zavrsio, sa svih strana razlegao se gromki pljesak. Stephen Hawking je vec tada predstavljao legendu." Carl Sagan

Dakle 1974 je taj covjek bio legenda a bosnjo se pita 34 godine poslije je li on ublehas....
Hendrix

#45 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Hendrix »

Nedano sam gledao dokumentarac o ovome geniju. Ima nekog lika studenta koji mu pomaže nešto kao asistent, i sad imaju kontru od jednog drugog fizičara koji je dokazao da je Hawking pogriješio u jednoj teoriji , nevažno kako i šta ali ono što je mene najviše fasciniralo je šta ovaj mladi lik priča o tome... otprilike ovako ide " Oni su nama poslali odgovor na teoriju prof Hawkinga , i ja sam je čitao pola godine dok nismo shvatili šta su htjeli da kažu, poslali smo odgovor i nakon godinu dana su oni opet poslali nama kontru na to , to je bilo prije 9 mjeseci , još uvijek je čitam ...."
Zamislite vi o kakvim se ovdje stvarima radi kada vrhunskim fizičarima treba godina čitanja da skontaju o čemu je riječ! :shock:
NIN

#46 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by NIN »

Supruga od mog prvog rodjaka je kod njega na matematici i astrofizici (Hawking je sef ove katedre na Cambridge-u) i prica mi da osim sto je ciko nevjerovatnog intelekta da je bas raja (u smislu da sa studentima cesto komunicira i o stvarima koje se ne ticu rada i ucenja na univerzitetu i da je nevjerovatno susretljiv kada je u pitanju pomoc). Mozda budem imao priliku i da ga licno upoznam uskoro.

Eto, samo bih da se malo pohvalim. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#47 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Chmoljo »

Hendrix wrote:Nedano sam gledao dokumentarac o ovome geniju. Ima nekog lika studenta koji mu pomaže nešto kao asistent, i sad imaju kontru od jednog drugog fizičara koji je dokazao da je Hawking pogriješio u jednoj teoriji , nevažno kako i šta ali ono što je mene najviše fasciniralo je šta ovaj mladi lik priča o tome... otprilike ovako ide " Oni su nama poslali odgovor na teoriju prof Hawkinga , i ja sam je čitao pola godine dok nismo shvatili šta su htjeli da kažu, poslali smo odgovor i nakon godinu dana su oni opet poslali nama kontru na to , to je bilo prije 9 mjeseci , još uvijek je čitam ...."
Zamislite vi o kakvim se ovdje stvarima radi kada vrhunskim fizičarima treba godina čitanja da skontaju o čemu je riječ! :shock:
da citiram Dinu Mehmeda Mujkića: To ti je p..... dim :)
ladyada

#48 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by ladyada »

Ereinion wrote:Ma ublehaš, nama je profesor u osnovnoj govorio kako on nema pojma i da mu je doktorska disertacija plagijat disertacije jednog profesora na Univerzitetu u Kiseljaku. Jos nam je rekao da imao posao u Cambridge-u samo zato što je amidža prve mu žene imao sestrića čiji je punac rektor. Eto..
:lol: :lol: :lol: :lol: oplakah ........... kiseljacki uni ........
Ereinion

#49 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Ereinion »

ladyada wrote:
Ereinion wrote:Ma ublehaš, nama je profesor u osnovnoj govorio kako on nema pojma i da mu je doktorska disertacija plagijat disertacije jednog profesora na Univerzitetu u Kiseljaku. Jos nam je rekao da imao posao u Cambridge-u samo zato što je amidža prve mu žene imao sestrića čiji je punac rektor. Eto..
:lol: :lol: :lol: :lol: oplakah ........... kiseljacki uni ........
ovo me nesto prenijelo...pa napisah svasta :mrgreen:
Last edited by Ereinion on 24/11/2008 18:07, edited 1 time in total.
Maystor

#50 Re: stephen hawking- genije ili ublehas

Post by Maystor »

Jedan je od najboljih fizicara u posljednjih 100 godina. Steta sto nije nikada dobio Nobelovu nagradu, vjerovatno je najbolji fizicar u istoriji koji je nikada nije dobio.
Alene, ne provaljuj se !!!
Post Reply