Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bubavi1 wrote:
Molim te, oprosti sta cu ti reci, ali sve dok se vadimo da su drugi krivi, tako i drugi rade, niko ne napreduje!!!!
Iste izjave od vjernika na bateriji cujem, ONI ovo ONI ono, Oni ovaki Oni ovaki, svi smo isti i tacka!
Nikada mi nemoze biti preci seljak Musliman nego obrazovan pravoslavac iz RS-a! Djaba je imati istu religiju, isto porijeklo, covijek se mjeri po covjecanstvu!!!
U potpunosti se slazem s amricom
Ovo je genijalno ."Obrazovan" je bio i doktor Dabic-Karadzic ,Mladic,Krajisnik,Koljevic,Plavsickaitd. pa cak iHitler je bio obrazovan(i ako nije pravoslavac)a o tvojoj pismenosti ,genijalnosti i ljudkosti govori i ono boldirano nadam se da ce mnogi forumasi zapamtiti ovaj tvoj "istorijski post.Neznam sta si ti :" seljak Musliman ili obrazovani pravoslavac"
Nadam se da moderacija radi ili mozda imaju slobodan dan
Nema potrebe zbog ovakih stvari prozivati moderaciju.
Izjava, ... stav koji covjek zastupa, ne kosi se ni sa jednim pravilom ovoga foruma.
Prvo , da odgovorim na to pitanje, nisam ni jedan ni drugo.
Drugo, nisam se rodio i odrasto u tvojoj okolini...
A trece ostajem pri tome, da nikad mi nemoze biti vazniji jedan obicni papan-musliman koji nema dvije ciste nego jedan skolovan pravoslavac ili bilo ko. Draze mi je izmjeniti ideje i stavove s obrazovanim ljudima pa bilo koje vjere nego obicni seljak koji supljira i nateze se na bilo sta. Naveo sam samo opozicije, da malo bolje shvatis sta sam htjeo da ti pokazem, ali opet izgleda da si bukvalno shvatio i ponasas se bas kako sam ocekivao...
A sto navodis te kriminalce, ima ih i svakakvi, pa i nasi politicari koji su za pojedine stekli doktorat u nekim raznim naukama po bosanskim standardima, i koji se nisu nikad obrazovali na politickim fakultetom, danas nam vode drzavu u propast...
TRANCEMoDe upravo kaze da nasoj drzavi treba obrazovanih ljudi, nije bitno ko je i odakle je... Izgleda da tebi jest...
ipak, obrazovanje i čovječnost su dvije vrlo različite stvari, to je fakat nezgodno zvučalo
znaš li recimo ko je najbolji student sarajevskog univerziteta svih vremena?
Prvo , da odgovorim na to pitanje, nisam ni jedan ni drugo.
Drugo, nisam se rodio i odrasto u tvojoj okolini...
A trece ostajem pri tome, da nikad mi nemoze biti vazniji jedan obicni papan-musliman koji nema dvije ciste nego jedan skolovan pravoslavac ili bilo ko. Draze mi je izmjeniti ideje i stavove s obrazovanim ljudima pa bilo koje vjere nego obicni seljak koji supljira i nateze se na bilo sta. Naveo sam samo opozicije, da malo bolje shvatis sta sam htjeo da ti pokazem, ali opet izgleda da si bukvalno shvatio i ponasas se bas kako sam ocekivao...
A sto navodis te kriminalce, ima ih i svakakvi, pa i nasi politicari koji su za pojedine stekli doktorat u nekim raznim naukama po bosanskim standardima, i koji se nisu nikad obrazovali na politickim fakultetom, danas nam vode drzavu u propast...
TRANCEMoDe upravo kaze da nasoj drzavi treba obrazovanih ljudi, nije bitno ko je i odakle je... Izgleda da tebi jest...
ipak, obrazovanje i čovječnost su dvije vrlo različite stvari, to je fakat nezgodno zvučalo
znaš li recimo ko je najbolji student sarajevskog univerziteta svih vremena?
U pravu si covjecnost i obrazovanje su dvije stvari sasvim razlicite i slazem se da je nezgodno zvucilo. Medjutim, po mom misljenju ne utice nikako vjera na ta dva pojimova. Za neke osobe vjera je vazna pa makar gubio vremena s nekulturnim ljudima.
A za tog najboljeg studenta iz sarajevskog univerziteta, nemogu ti reci jer me to pitanje nije nikad zanimalo niti sam bio u kontaktu s bosanskim univerzitetima, vec s stranim...
MA DAJ... wrote:Norveska 25.165...svasta,gdje pronade ove podatke,tako ti boga???
zvuci malo posto je neto dohodak u pitanju, ALI ne zaboravi da se radi o prosjeku. sam socijalni program je dobro razvijen u ovoj drzavi, ali upravo ta grupa smanjuje prosjek (ipak se radi o cirka 9 % populacije koji su registrovani kao primaoci putem socijalnog programa drzave).
eh, sad... mozda ti mislis suprotno, tj da je cifra prevelika za Norvesku.
@d2,ne pouzdani podaci,posto je prosjek u norveskoj za proslu godinu po zaposlenom oko 360.000 NK...44-45.000 eura
@cuphjahalic,de ne lupetaj...u norveskoj je nezaposlenost oko 2% i neznam odakle ti ta cifra od 9% na socijali!?
i jos nesto,neto se negleda,nego samo bruto...samo bruto.
MA DAJ... wrote:@d2,ne pouzdani podaci,posto je prosjek u norveskoj za proslu godinu po zaposlenom oko 360.000 NK...44-45.000 eura
@cuphjahalic,de ne lupetaj...u norveskoj je nezaposlenost oko 2% i neznam odakle ti ta cifra od 9% na socijali!?
obrati se njima http://www.gfk.com/ podaci su njihovi kao sto ti i pise na dnu liste
The GfK Group is one of the largest market research companies in the world. The Group has a staff complement of 10,000+ employees working in 115 operating companies covering more than 100 countries of the world who deliver the knowledge on markets and sectors which our clients in industry, retail, the media and the service sector need for their decisions.
MA DAJ... wrote:@d2,ne pouzdani podaci,posto je prosjek u norveskoj za proslu godinu po zaposlenom oko 360.000 NK...44-45.000 eura
kad sam napisala socijalni program mislila sam na razne nacine primanja, a NE samo socijala kao socijala - sto si i trebao shvatiti ako vec poznajes program ove drzave (od onih koji nemaju posla i primaju socijalu, do onih koji su na bolovanju par dana gdje se dohodak isplacuje putem tog programa, pa i oni koji nisu u mogucnosti da vise ikada stupe u radni odnos).
ne, nije tacno da se gleda bruto, jer ni jedna drzava NEMA ista pravila sto se tice odbijanja poreza. pogledaj stranicu http://www.ssb.no gdje mozes pronaci sta te god interesuje, pa tek onda na osnovu toga iznosi misljenja.
drugo, udji na http://www.nav.no pa pogledaj podatke registrovanih koji na razlicite nacine dobijaju ekonomsku pomoc jer licno nisu u stanju da su u radnom odnosu (ako te takvi programi interesuju pitaj, jer vrlo dobro su mi poznati).
Garant zivis u Norveskoj pa hoces da se nama pohvalis kako ti je lijepo.
naravno da nisu isto, ali nazalost ima ih pa svaku recenicu uzmu zdravo za gotovo. neki se ne pitaju sta se uzima u obzir kad se dolazi do takvih podataka i statistika.
Vidim da neki i dalje mjesaju kupovnu moc i platu( bruto).
To sto je navedeno je bruto plata po drzavi, TO NISTA NE ZNACI za obicnu osobu.
Nas osnovni bosanac, cim vidi te sifre odma konta kako bi se u tu ili u onu drzavu uvalio....Masta je jedna a realnost je druga.
Kupovna moc ovisi o platama, i o cjenama.
Cijene se kalkulise sprem indikatorima( indice), znaci varijacija njena, u tome se uzima dosta parametara kao prosjek rast cijena u osnovnim i vitalnim proizvodima( prehrana) kao i izuzetnim proizvodima( elektronika, automobil).
Znaci cijene su prosjecne na nivou drzave, dok plate su individualne i tesko se osloniti na taj podatak.
Uzeti nekoliko stotina osoba koji dobijaju miliarde i sabrati s osnovnim stanovnistvom, i od toga prosjek napraviti, vjerujte da sifra nije reprezentativna realnog stanovnistva.
Ali tako se racuna, zatim, kupovna moc je poteska za racunati.
Kad bi se lahko znalo u kojoj drzavi je kupovna moc veca, svi bi otisli u tu drzavu...
Ko prima socijalnu pomoc taj ce je imati od prilike istu u svakoj drzavi....
bubavi1 wrote:
U pravu si covjecnost i obrazovanje su dvije stvari sasvim razlicite i slazem se da je nezgodno zvucilo. Medjutim, po mom misljenju ne utice nikako vjera na ta dva pojimova. Za neke osobe vjera je vazna pa makar gubio vremena s nekulturnim ljudima.
A za tog najboljeg studenta iz sarajevskog univerziteta, nemogu ti reci jer me to pitanje nije nikad zanimalo niti sam bio u kontaktu s bosanskim univerzitetima, vec s stranim...
otiđoh, pa ti zaboravih reći...
ja tad nisam bio ni u planu, ali neki upućeni savremenici kažu da je dr. vojislav šešelj čovjek koji je u rekordnom roku i s rekordnim ocjenama završio sarajevski pravni fakultet
bubavi1 wrote:Vidim da neki i dalje mjesaju kupovnu moc i platu( bruto).
citala o kupovnoj moci na jednoj od hrvatskih stranica, pa i na norveskoj, gdje lijepo stoji da se radi o NETO plati, a neto plata se uvijek uzima u obzir kad se procjenjuju ovakve stvari (jer tesko da i jedna drzava ima isti sistem po pitanju skidanja poreza).
da su ove cifre bruto plata ne bi mogle stati covjeku ni u oko.
KOd nas nema građana, kod nas je kupovna moć naroda , ostalih i neustavnih....
Nem pojma od nove godine 2008-me toliko sve je poskupilo da ja i supruga nekako guramo do 20-tog, poslije toga je minus... i svaki mjesec tako... , kako najavljuju mislim da će 2009. ta biti najgora, pored recesije u svijetu, naša ekonomija (ako je i imamo) biće na koljenima, poskupljenja će biti svuda oko nas... smanjiti će nam plate za oko 8%....
No mi kao narodi spremni smo plaćati najskuplji telefon, struju, poreze sve uopšte i primati plate koje jedva sve to pokriju... zbog čega... li zbog koga....?
Nisam pametan gdje je rješenje... sami pali sami se ubili....
bubavi1 wrote:
otiđoh, pa ti zaboravih reći...
ja tad nisam bio ni u planu, ali neki upućeni savremenici kažu da je dr. vojislav šešelj čovjek koji je u rekordnom roku i s rekordnim ocjenama završio sarajevski pravni fakultet
nota bene
...kada vidim s kojim se stvarima sluze po nasim fakultetima( korupcija, mita, prostitucija...) i to me ne cudi...Sve neki doktori necega koje nam upravljaju drzavu... A za Seselja, rodjen je u SA, predavao u SA ( Politicke Nauke), ali zavrsio fakultet u Beogradu!!!
NB.
Last edited by bubavi1 on 18/11/2008 11:28, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost wrote:KOd nas nema građana, kod nas je kupovna moć naroda , ostalih i neustavnih....
Nem pojma od nove godine 2008-me toliko sve je poskupilo da ja i supruga nekako guramo do 20-tog, poslije toga je minus... i svaki mjesec tako... , kako najavljuju mislim da će 2009. ta biti najgora, pored recesije u svijetu, naša ekonomija (ako je i imamo) biće na koljenima, poskupljenja će biti svuda oko nas... smanjiti će nam plate za oko 8%....
No mi kao narodi spremni smo plaćati najskuplji telefon, struju, poreze sve uopšte i primati plate koje jedva sve to pokriju... zbog čega... li zbog koga....?
Necu sve u detalje analizirati, plata ostaje kakve jest, ali inflacija se penje za 8%, znaci cijene, a ne plata!
bubavi1 wrote:Vidim da neki i dalje mjesaju kupovnu moc i platu( bruto).
citala o kupovnoj moci na jednoj od hrvatskih stranica, pa i na norveskoj, gdje lijepo stoji da se radi o NETO plati, a neto plata se uvijek uzima u obzir kad se procjenjuju ovakve stvari (jer tesko da i jedna drzava ima isti sistem po pitanju skidanja poreza).
da su ove cifre bruto plata ne bi mogle stati covjeku ni u oko.
Pa sad ti i ja kazem, izgleda se nismo razumjeli, da se kupovna moc kalkulise od plate od koje odbijas drzavne dadjbine, i porez, znaci ti ostaje neto plata, pa onda tek zivotne troskove.
Govorim samo za te objavljene sifre da su to bruto, jer plate se uvijek uporedjivaju bruto, jer dadjbine su licne stvari ovisne o licni slucejva.
bubavi1 wrote:Govorim samo za te objavljene sifre da su to bruto, jer plate se uvijek uporedjivaju bruto, jer dadjbine su licne stvari ovisne o licni slucejva.
slazem se sa ostalim napisanim osim ovog. u ovakvim kalkulacijama neto plata se uzima u obzir i bruto razlicitih drzava se nikad ne moze uporedjivati.
uvjek dobar gost wrote:KOd nas nema građana, kod nas je kupovna moć naroda , ostalih i neustavnih....
Necu sve u detalje analizirati, plata ostaje kakve jest, ali inflacija se penje za 8%, znaci cijene, a ne plata!
U zavisnosti od bračnog stanja i kućne liste, samcima će se plata ipak smanjiti sinoć je na TV-u rekao predstavnik poslodavaca...
Ja bih volio da se to ne desi... ali sve oko nas govori drugačije... ne govori se uopšte o recimo recesiji u našoj ekonomiji koja je nejaka... nema plana za ekonomski zamah... nema kadrova na pozicijama koji imaju znanje da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima koje mi imamo....
Nama se piše crno jer ljudi koji trebaju da kreiraju razvojnu politiku i koji trebaju da imaju viziju razvoja... ne vide dalje od svoga plota i tarabe svoje... ti ljudi nas i ne vide... nit nas čuju...
U zavisnosti od bračnog stanja i kućne liste, samcima će se plata ipak smanjiti sinoć je na TV-u rekao predstavnik poslodavaca...
Ja bih volio da se to ne desi... ali sve oko nas govori drugačije... ne govori se uopšte o recimo recesiji u našoj ekonomiji koja je nejaka... nema plana za ekonomski zamah... nema kadrova na pozicijama koji imaju znanje da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima koje mi imamo....
Nama se piše crno jer ljudi koji trebaju da kreiraju razvojnu politiku i koji trebaju da imaju viziju razvoja... ne vide dalje od svoga plota i tarabe svoje... ti ljudi nas i ne vide... nit nas čuju...
Mi jesmo miševi.
Oprosti sto nisam cuo za te izjave na TV jer vani zivim. Za ostalo se 100% slazem s tobom
Kad udjes u jedan market pa pogledas raznoraznih artikala na policama 80% ces naci produkte koji su uvezeni iz Srbije i Hrvatske i naravno dosta njih ce biti prodati nasim sugradjanima jer ipak nasi smatraju da je Dukat bolji od Milkosa i slicno,ali i mora biti bolji jer gradjani iz njihove zemlje kupuju taj isti produkt a plus sto imaju odlican izvoz za Bosnu dakle samim tim oni imaju dovoljno novca za napredak svog proizvoda dok nas milkos ili bilo koja domaca kompanija ce polako,polako napredovati a to sve iz razloga sto nasi gradjani nisu svijesni koliko mogu doprinijeti svojoj ekonomiji kupovinom proizvoda domaceg porijekla! Ne trebaju nam neki politicari ili vjerski poglavari da nam budu neki oslonac ,mi smo svi u mogucnosti da promjenimo postepeno stanje u drzavi oslanjajuci se na kupovinu samo domacih proizvoda.Samim tim ce i plate po tim fabrikama biti vece,bit ce vise mjesta za zaposlenje i privreda u Bosni ce se polako razvijati jer ce imati kupaca za svoje proizvode.Dakle dosta toga sami gradjani mogu sami promijeniti samo da se potrude malo vise, s rastom nase privrede rast ce i plate i kupovna moc gradjana.
beautyfool wrote:Kad udjes u jedan market pa pogledas raznoraznih artikala na policama 80% ces naci produkte koji su uvezeni iz Srbije i Hrvatske i naravno dosta njih ce biti prodati nasim sugradjanima jer ipak nasi smatraju da je Dukat bolji od Milkosa i slicno,ali i mora biti bolji jer gradjani iz njihove zemlje kupuju taj isti produkt a plus sto imaju odlican izvoz za Bosnu dakle samim tim oni imaju dovoljno novca za napredak svog proizvoda dok nas milkos ili bilo koja domaca kompanija ce polako,polako napredovati a to sve iz razloga sto nasi gradjani nisu svijesni koliko mogu doprinijeti svojoj ekonomiji kupovinom proizvoda domaceg porijekla! Ne trebaju nam neki politicari ili vjerski poglavari da nam budu neki oslonac ,mi smo svi u mogucnosti da promjenimo postepeno stanje u drzavi oslanjajuci se na kupovinu samo domacih proizvoda.Samim tim ce i plate po tim fabrikama biti vece,bit ce vise mjesta za zaposlenje i privreda u Bosni ce se polako razvijati jer ce imati kupaca za svoje proizvode.Dakle dosta toga sami gradjani mogu sami promijeniti samo da se potrude malo vise, s rastom nase privrede rast ce i plate i kupovna moc gradjana.
Ovo je šuplja priča... poslije ovoliko godina.. još uvijek traba oko pola godine da se registruje firma, treba oko godinu dana da se prikupe svi papiri za bilo kakvu investiciiju koja podrazumijeva gradnju objekta...
Nemamo strategije, vizije, akcionog plana, nemamo kadrova i iz godine u godinu imaćemo sve manje svega... sve što nam je prije pet godina bila komparativna prednost.. danas više nije.. i jeste priznajmo sebi da smo po statističkim pokazateljima zemlja trećeg svijeta.
beautyfool wrote:Kad udjes u jedan market pa pogledas raznoraznih artikala na policama 80% ces naci produkte koji su uvezeni iz Srbije i Hrvatske i naravno dosta njih ce biti prodati nasim sugradjanima jer ipak nasi smatraju da je Dukat bolji od Milkosa i slicno,ali i mora biti bolji jer gradjani iz njihove zemlje kupuju taj isti produkt a plus sto imaju odlican izvoz za Bosnu dakle samim tim oni imaju dovoljno novca za napredak svog proizvoda dok nas milkos ili bilo koja domaca kompanija ce polako,polako napredovati a to sve iz razloga sto nasi gradjani nisu svijesni koliko mogu doprinijeti svojoj ekonomiji kupovinom proizvoda domaceg porijekla! Ne trebaju nam neki politicari ili vjerski poglavari da nam budu neki oslonac ,mi smo svi u mogucnosti da promjenimo postepeno stanje u drzavi oslanjajuci se na kupovinu samo domacih proizvoda.Samim tim ce i plate po tim fabrikama biti vece,bit ce vise mjesta za zaposlenje i privreda u Bosni ce se polako razvijati jer ce imati kupaca za svoje proizvode.Dakle dosta toga sami gradjani mogu sami promijeniti samo da se potrude malo vise, s rastom nase privrede rast ce i plate i kupovna moc gradjana.
Uisto vremenu trebaju nase firme da uvjere potrosace da su proizvodi bez ikakve sumnje kvalitetni i prem laboratorijama cisti!