zato sto su ti apetiti porasli nakon sto su oborili kamate tako da svi mogu podici kredit.i onda kad je trebalo vratiti ekonomija u recesiju.ako su mogli podici apetite onda ih trebaju i nahraniti...jefferson wrote:joj, sto bi ja placao necije apetitie? Nije ovo komunizam, ovo je kapitalizam!atko wrote:Svega tu ima ...
Mene zanima slijedece, zasto drzava nije direktno pomogla one koji su u kreditima?
Zasto drzava nije servisirala jedan dio kredita obicnih ljudi? Time bi se ljudi malo oporavili pomognuti svakako svojim novcem od poreza, bankama bi pristizao novac a kuce bi bile zadrzane ??
svjetska fin.kriza-velika pljačka
Moderator: anex
-
Bodkin
#26 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
-
jefferson
#27 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
A koliko su to kamate oborili? Oni su tebi kamatu odobrili, ali si imao fix loan i adjustable loan. Pametni su uzimali fix loan i placaju koliko su placali prvi dan kredita. Glupi su uzimali adjastuble i sad umejsto 3% placaju 8%, sta ces, opet kazem. Ja znam ljude koji su htjeli kucu od 80,000, i dosli u banku i bankar im rekao: da moze, ali evo, vi ste kreditno sposobni i za kucu od 300,000. E tad apetiti rastu. Banka je dala 80,000 ali je bila voljna dati i 300,000! Na kome je odluka?Bodkin wrote:zato sto su ti apetiti porasli nakon sto su oborili kamate tako da svi mogu podici kredit.i onda kad je trebalo vratiti ekonomija u recesiju.ako su mogli podici apetite onda ih trebaju i nahraniti...jefferson wrote:joj, sto bi ja placao necije apetitie? Nije ovo komunizam, ovo je kapitalizam!atko wrote:Svega tu ima ...
Mene zanima slijedece, zasto drzava nije direktno pomogla one koji su u kreditima?
Zasto drzava nije servisirala jedan dio kredita obicnih ljudi? Time bi se ljudi malo oporavili pomognuti svakako svojim novcem od poreza, bankama bi pristizao novac a kuce bi bile zadrzane ??
-
Bodkin
#28 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
razmujem ja tebe ali sta je onda bilo kad si ti uzeo 300 000 i nemas da vratis?banka uzme kucu jel tako,i nakon x oduzetih kuca nema je vise kome prodati pa onda trazi od drzave da pokrije ostatak.laissez fair?ne bih rekao 
-
jefferson
#29 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
potpuno si upravu, ali Lehman Brothers su propali jer je drzava rekla: jok jarane!Bodkin wrote:razmujem ja tebe ali sta je onda bilo kad si ti uzeo 300 000 i nemas da vratis?banka uzme kucu jel tako,i nakon x oduzetih kuca nema je vise kome prodati pa onda trazi od drzave da pokrije ostatak.laissez fair?ne bih rekao
To sto su ostali dobili nemora znaciti da ce to tek tako zavrsiti. Jer nemoj zaboraviti, onoliko koliko para su dobili trebaju vratiti sa kamatom, jer u TARP zakonu postoji kamata!!! Znaci shvati kao kredit bankama! Ako si pratio pazljivije mogao si juce vidjeti da su ih rostiljali u kongresu!
-
Paolo Volpe & Sons
#30 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
bila me ufatila huja
evo necu vise galamiti
evo necu vise galamiti
Last edited by Paolo Volpe & Sons on 13/02/2009 09:30, edited 1 time in total.
- bambuelo
#31 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Posto trenutno radim u internoj kontroli jedne banke, da pokusam objasniti krizu danasnjice koja je pocela u Americi i prosilia se na ostalio dio svijeta.
Naime, nadam se da svi znate da je Americki Stock market najveci i najjaci na svijetu. Svi stock marketi su na neki nacin (indirektno povezani) jer veci ulazu u manje a kad najveci pada naravno proizvodi "domino effect".
E sada pad Americkog marketa su uzrokovali mortgages, ili krediti sto ljudi uzimaju kad zele kupiti kuce. Naravno mortgages nisu samo klasicni krediti sto se uzimaju na 15, 20, 30 godina sa fixnom ratom, jer to nebi ni moglo uzdrmati ovu ekonomiju. Tu su adjustable mortgage loans (AML) koji variraju sa ratama. Tako da banka koja izda ovaj tip kredita je vrlo sretna jer je, da tako kazem, izlevatila osobu koja je mislila da je dobro prosla posto ovi krediti mjenjaju ratu svaki, meni se cini mjesec dana. Znaci dok osoba koja se uvalila u AML misli da je odlicno sto ima 4.% ratu ovog mjeseca. Ta rata za nekih 6 mjeseci moze skociti na 7-8% sto pravi veliki problem jer je mjesecna rata sto covjek mora platiti skoro duplo. Naravno, osoba sa fiksnom mjesecnom platom to nije u mogucnosti platiti i ulazi u veliki problem koji se zove forclosure.
Osim AML, postoje tu i Line of Credit (LOC) i inerst-only mortgage. LOC je nesto slicno nasem kreditu, jer moras staviti nesto pod hipoteku da bi banka odobrila ovaj kredit. Drugi je cista glupost jer osoba samo placa interest i ne odplacuje krediti koji je uzela od banke. To vecinom rade osobe koje su bave kupo-prodajom kuca.
Kako je nastao ovaj problem?
Po meni, najvise su krivi ljudi. Kao sto sam negdje drugo rekao, banke su tu naravno da prave pare. Ljudi su naravno pokusali isto. Nacin na koji su ljudi pokusali da naprave lovu je kupo-prodajom kuca. Naravno cijena kuce raste ako je u potraznji. Svaki studen, ili osoba koja se bavi ekonomijom zna za "law of supply and demand". Ako je potraznja za kucom velika, onda cijena skace, sto je bilo do nedavno. Znaci ljudi su kupovali kuce i onda ih prodavali za vise para (tu ima drugih faktora kao sto je taksa i tako, ali necu sada o tome), Znaci, kad je potraznja bila velika, cijene su skakale i naravno ako ima kupaca znaci ekonomija funkcionise u najboljem redu i interst rate skacu. Taj, sto ga amerikanci zovu Morgage bubble ili balon se sirio i kao svaki balon, morao je jednom puci sto se i desilo
Druga, vrlo bitna stvar za objansiti je sta u stvari rade banke sa tim krediti sto su izdali.
Kada banka izda kredit osobi, taj kredit se prodaje, u vecini slucajeva, dalje. Vecina ovih kredita ili 'mortgages' kupuju firme koje se bave tim. Te firme u Americi su FAnnie MAe i Freddie Mac. Ove frime po meni su postale prevelike i nisu mogle izdrzati taj tempo rada, ali to je prica sama za sebe pa ako nekog zanima mozda je objasnim drugom prilikom. Naime, ove dvije, sada drzavne firme su uzimale ove kredite (mortgage) i dijelili ih na dosta komada. Ti komadi od dosta razlicitih kredita su upakovani zajendo i prodavani kao securities MBS (mortgage backed securities), CMO (certified mortgage obligation) i druge. Ovi MBS i CMO securities su onda prodani firmama, izmedju ostalih i bankama i one su dio firminog tresora. Firmama sluze ove secuties da bi ih polozili kao hipoteku da uzmu kredite da bi mogli poslovati. Kada osoba nije u stanju platiti svoj kredit, ove velike firme sto su kupile dio njihovog kredita ne dobijaju interest i ovi paketi sto su velike firme kupile sastavljeni od raznih kredita gube svoju valutu (najbolja valuta ovih securities je AAA i onda ide manje AA, A, itd). Kada paket (MBS, CMO) gubi svoju valutu, onda se kaze da je ne stabilan i tesko ga je prodati sto cini problem jer onda taj paket moe propasti i firme na svojim knjigama moraju otpisati paket i zigubiti ulozene pare.
To je to za sada, jer zaista nemam vise vremena
NAPOMENA: Moje objasnjenje je vrlo povrsno jer u biti situacija je dosta vise kompleksna da bi se mogla objasniti rijecima. Naravno, ja sam skolu zavsio u Americi sto meni cini jos veci problem objasniti americke pojmove na nasem jeziku.
Uglavno nadam se da je nekome ovo posluzilo kao povrso objasnjenje danasnje krize.
Naime, nadam se da svi znate da je Americki Stock market najveci i najjaci na svijetu. Svi stock marketi su na neki nacin (indirektno povezani) jer veci ulazu u manje a kad najveci pada naravno proizvodi "domino effect".
E sada pad Americkog marketa su uzrokovali mortgages, ili krediti sto ljudi uzimaju kad zele kupiti kuce. Naravno mortgages nisu samo klasicni krediti sto se uzimaju na 15, 20, 30 godina sa fixnom ratom, jer to nebi ni moglo uzdrmati ovu ekonomiju. Tu su adjustable mortgage loans (AML) koji variraju sa ratama. Tako da banka koja izda ovaj tip kredita je vrlo sretna jer je, da tako kazem, izlevatila osobu koja je mislila da je dobro prosla posto ovi krediti mjenjaju ratu svaki, meni se cini mjesec dana. Znaci dok osoba koja se uvalila u AML misli da je odlicno sto ima 4.% ratu ovog mjeseca. Ta rata za nekih 6 mjeseci moze skociti na 7-8% sto pravi veliki problem jer je mjesecna rata sto covjek mora platiti skoro duplo. Naravno, osoba sa fiksnom mjesecnom platom to nije u mogucnosti platiti i ulazi u veliki problem koji se zove forclosure.
Osim AML, postoje tu i Line of Credit (LOC) i inerst-only mortgage. LOC je nesto slicno nasem kreditu, jer moras staviti nesto pod hipoteku da bi banka odobrila ovaj kredit. Drugi je cista glupost jer osoba samo placa interest i ne odplacuje krediti koji je uzela od banke. To vecinom rade osobe koje su bave kupo-prodajom kuca.
Po meni, najvise su krivi ljudi. Kao sto sam negdje drugo rekao, banke su tu naravno da prave pare. Ljudi su naravno pokusali isto. Nacin na koji su ljudi pokusali da naprave lovu je kupo-prodajom kuca. Naravno cijena kuce raste ako je u potraznji. Svaki studen, ili osoba koja se bavi ekonomijom zna za "law of supply and demand". Ako je potraznja za kucom velika, onda cijena skace, sto je bilo do nedavno. Znaci ljudi su kupovali kuce i onda ih prodavali za vise para (tu ima drugih faktora kao sto je taksa i tako, ali necu sada o tome), Znaci, kad je potraznja bila velika, cijene su skakale i naravno ako ima kupaca znaci ekonomija funkcionise u najboljem redu i interst rate skacu. Taj, sto ga amerikanci zovu Morgage bubble ili balon se sirio i kao svaki balon, morao je jednom puci sto se i desilo
Druga, vrlo bitna stvar za objansiti je sta u stvari rade banke sa tim krediti sto su izdali.
Kada banka izda kredit osobi, taj kredit se prodaje, u vecini slucajeva, dalje. Vecina ovih kredita ili 'mortgages' kupuju firme koje se bave tim. Te firme u Americi su FAnnie MAe i Freddie Mac. Ove frime po meni su postale prevelike i nisu mogle izdrzati taj tempo rada, ali to je prica sama za sebe pa ako nekog zanima mozda je objasnim drugom prilikom. Naime, ove dvije, sada drzavne firme su uzimale ove kredite (mortgage) i dijelili ih na dosta komada. Ti komadi od dosta razlicitih kredita su upakovani zajendo i prodavani kao securities MBS (mortgage backed securities), CMO (certified mortgage obligation) i druge. Ovi MBS i CMO securities su onda prodani firmama, izmedju ostalih i bankama i one su dio firminog tresora. Firmama sluze ove secuties da bi ih polozili kao hipoteku da uzmu kredite da bi mogli poslovati. Kada osoba nije u stanju platiti svoj kredit, ove velike firme sto su kupile dio njihovog kredita ne dobijaju interest i ovi paketi sto su velike firme kupile sastavljeni od raznih kredita gube svoju valutu (najbolja valuta ovih securities je AAA i onda ide manje AA, A, itd). Kada paket (MBS, CMO) gubi svoju valutu, onda se kaze da je ne stabilan i tesko ga je prodati sto cini problem jer onda taj paket moe propasti i firme na svojim knjigama moraju otpisati paket i zigubiti ulozene pare.
NAPOMENA: Moje objasnjenje je vrlo povrsno jer u biti situacija je dosta vise kompleksna da bi se mogla objasniti rijecima. Naravno, ja sam skolu zavsio u Americi sto meni cini jos veci problem objasniti americke pojmove na nasem jeziku.
Uglavno nadam se da je nekome ovo posluzilo kao povrso objasnjenje danasnje krize.
- atko
#32 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Ljud ja se pitam nako retoricki, nemojte galamiti 
-
nonca
#33 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
bambuelo, odlicno objasnjenje,
veliki doprinos ovoj nesreci su dale i one agencije za odredjivanje ratinga pojedinim derivatima, Standard Poors, i druge tri....elem, sve su ih vrednovale kao umjereno rizicne, i preporucivale kupovinu, ali kad se desio prvi krah, preko noci su poceli objavljivati da derivati nista ne vrijede,,,,
nego, u one CDS derivate se ne razumijem puno, sta mislis o njima? je li to ustvari CMO ????
veliki doprinos ovoj nesreci su dale i one agencije za odredjivanje ratinga pojedinim derivatima, Standard Poors, i druge tri....elem, sve su ih vrednovale kao umjereno rizicne, i preporucivale kupovinu, ali kad se desio prvi krah, preko noci su poceli objavljivati da derivati nista ne vrijede,,,,
nego, u one CDS derivate se ne razumijem puno, sta mislis o njima? je li to ustvari CMO ????
- atko
#34 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
@bambuelo
Objasnjenje je odlicno za one kojima to nije struka, sasvim dovoljno konkretnih pojmova koji se mogu dalje prouciti koga zanima
Objasnjenje je odlicno za one kojima to nije struka, sasvim dovoljno konkretnih pojmova koji se mogu dalje prouciti koga zanima
-
walkabout
#35 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
samo bih kraci komentar u vezi promjenjljive i fiksne kamtne stope na kredite za kuce...
ovdje se velicaju oni sto uzimaju kredite sa fiksnom stopom (sto evo izazva i aplauze
) a levatima nazivaju oni sto uzimaju kredite sa promjenljivom stopom
ovo je tacno samo u slucaju kada interesne stope rastu (obicno kada i ekonomija raste mada ne mora biti slucaj)
Upravo je suprotno kada interesne stope padaju (a to se sada desava) !
Tako da su sada levati oni sto su uzeli kredit sa fiksnom stopom prije 5-6 mjeseci a oni sto uzeli sa promjenljivom stopom sada bolje prolaze.
ovdje se velicaju oni sto uzimaju kredite sa fiksnom stopom (sto evo izazva i aplauze
ovo je tacno samo u slucaju kada interesne stope rastu (obicno kada i ekonomija raste mada ne mora biti slucaj)
Tako da su sada levati oni sto su uzeli kredit sa fiksnom stopom prije 5-6 mjeseci a oni sto uzeli sa promjenljivom stopom sada bolje prolaze.
-
Bodkin
#36 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
tacno @walkabout samo tada su stope bile izuzetno niske pa su ih onda podigli.naravno da u turbulentoj ekonomiji ili recesiji neces na fiksnuwalkabout wrote:samo bih kraci komentar u vezi promjenjljive i fiksne kamtne stope na kredite za kuce...
ovdje se velicaju oni sto uzimaju kredite sa fiksnom stopom (sto evo izazva i aplauze) a levatima nazivaju oni sto uzimaju kredite sa promjenljivom stopom
![]()
@ bambuelo dobro kako ti kazes povrsno objasnjeno
-
zonbirile
#37 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Upravo tako,sve je objašnjeno,samo ljudi bježe od toga.Ponovio se sličan scenario kao 1929g.Najbolji primjer su van happy line i slične piramide,koje su pljačka par exelance,ali evo uKolumbiji raja opet popadala ,kao jetimi.U Albaniji prije 5-6g haman rat,stotine mrtvih.Sjetite se Dafne,Jezdimir banke u Srbiji.Ljudi glorifikuju veliki biznis,koji je u osnovi šibicarenje.Danas ko je upućen u trgovanje na Forex-u,zna da postoji poluga,tj multiplikator tvojih ulaganja,dat od strane investitora.Isti koncept su razvili bećari (Rotšild,Rokfeler,Morgan,Saks,Kon,Loeb,Warburg-u daljem tekstu bećari) s tim da su uglavili klauzulu OPOZIVOSTI tj.,pružali su polugu 1:100 s tim kada je opozovu moraš vratiti dug u roku 24h.Ostalo je historija,propalo 15000banaka,kriza i novo tržište Hitlerova Njemačka.E prošlo 80g nasljednici bećara skontali ponoviti isti fol.Naštampali love ko šodera (naravno Federalne rezerve su u njihovom vlasništvu),na to su sigurno dobri 4% kamata,pa plasirali preko vlade komercijalnim bankama.Komercijalne banke ukalkulišu sebi još 2% kamata i počne se ostvarivati američki san o kući u predgrađu.Počnu se dijeliti hipotekarni krediti šakom i kapom-kao što su bećari i sugerisali.E tu je sada kvaka,skontaju bećari hipoteke plasirati kao vrijednosne papire uz sto začkoljica,tako da niko ne zna o čemu se radi,ali je primamljivo.Kuća od recimo procijenjene vrijednosti 100 000 $,kao hipoteka daje kredit od 70 000$,odnos 1:1,5,kao i kod nas.S kamatama dužnik vraća cca 110 000 $ na period od 20g.Kao vrijednosnica uz obavezno "navlačenje" ovaca na šišanje ( uglavnom institucionalni fondovi , investicione banke ),prodaje se za 90 000$ za keš odmah ( brzih para),a dužnik kupcu isplačuje rate.Da bi šišanje bilo fenkare,bećari skontaju pool-ove ,bazene sa po 1000,2000 hipoteka svaka cca 100 000$.Pa ih razvrstaju u klase A;B ;C pa rekoše klasa A je najskuplja ,jer 50% hipotekarnih dužnika su AA grupe,znači visoko naplativi,pa B--25% srednje naplativi i C 25% teško naplativi.Pa odvališe cijenu umjetnim dizanjem cijena,pa prosjećna cijena A;B;C klase bi veća od 90 000$.Kada su tušnuli (ne zna se ni sada tačan broj) sve svoje kredite,došlo vrijeme da se šiša na nulu.Promjeniše bećari uslove kreditiranja i poče se rušiti kula Vavilonska.E sada ide brijanje ovaca,pa poče preuzimanje najvećih banaka i investicijskih kuča.Morgan kupi B.Stears za 350 miliona,a samo upravna zgrada na Menhetnu procijenjena je na milijardu $.Sada kada su ovce ošišane, i obrijane ide guljenje kože.Niko nije dao 700 milijardi$ za nacionalizaciju duga privatnih banki,već će opet bećari to odštampati uz sada manju kamatu,jer i FED ima srce od 2-3%.Prošle godine na ime kamata su uzeli 170 milijardi $.Već je najavljeno novih 800milijardi $ pomoći.Bećarima dosta ovaj put,čvakaju malo po ratištima širom svijeta,a i ovce treba pustiti malo da se oporave.Ovaj Božić milioni amerikanaca će dočekati svećarski,kako to i prilići,ispred kamp kučica,šatora,tužni u duši,ali sretni da su bili dio istorije i izabrali svog predsjednika Obamu.Nada zadnja umire.zonbirilebambuelo wrote:Posto trenutno radim u internoj kontroli jedne banke, da pokusam objasniti krizu danasnjice koja je pocela u Americi i prosilia se na ostalio dio svijeta.
Pošalji privatnu poruku
slično sam pisao,samo su 1929g prodavali mjesto kuća dionice na kredit i to multiplicirani sa klauzulom opoziva.Pa si za sto dolara mogao kupiti dionica za 10.000$,ali u momentu opoziva u roku 24h si morao vratiti novac.Pa se balon pumpao,pumpao,dok nije pukao i tada je propalo 15.000 banaka,samo to je eufemizam-propalo znači da su bećari uzeli bar toliko poslovnica(poslovnih prostora,danas B.Stears))bud zašto.E po svojoj staroj,napravi problem,drži tenzije,ponudi riješenje,istorija je išla njihovim tokom,neće valjda i sada završiti WW III.
- DobroJutroKolumbo
#38 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Na zalost 3. Svjetski rat je neizbjezan... Gluho bilo , ali sve vodi tome...Poslije 1. i 2. Sv. rata, USA je preuzela ulogu vodeceg svjetskog lidera , upravo zbog iscrpljene Engleske ekonomije , koja je dozivjela totalni krah u 1. i 2. Svjetskom ratu... A Americka privreda , je vjerovali ili ne, zivnula upravo radi 2. Svjetskog rata , i to zbog vojne industrije, nafte i ost. , kojom su snabdijevali svoje saveznike u ratu protiv Njemacke i ost. , medju kojima je naravno bila i Engleska... Do tada je kraljevska valuta bila broj 1 u svijetu , nakon cega to postaje dollar... Sad se desava slicna situacija , USA su otisle u 3 lijepe , sto zbog banaka , sto zbog ratova, koje jos uvijek vode... Sad slobodno mozemo reci da su "umirucem" , posljednji smrtni udarac zadali Afganistanci i Iracani ,ne pristajuci na okupaciju tako lako , kako su Ameri zamislili... Muha je pobijedila Golijata , tako sto je bila smrtno dosadna i zato sto mu je sletila na otvorenu ranu i izazvala infekciju i gangrenu , nakon cega slijedi amputacija, pa smrt , jer Golijat nije na vrijeme reagovao...
E sad je scenario ovakav , na jednu jaku nuklearnu zemlju, pada atomska bomba , mediji govore da je to djelo terorista , medjutim ta zemlja to ne prihvata i uzvraca zemlji koja joj je od pamtivjeka neprijatelj , stvaraju se savezi zemalja sa jedne i druge strane, pocinje globalna kataklizma , 3. Svjetski rat ...Posto je ovo vrijeme nuklearnih sila , takav rat bi odnio 95% stanovnistva , 5% stanovnistva je prezivjelo , pitanje je da li bi bilo i toliko , "becari" ( kako ih zove zonbirle )
izlaze iz svojih misijih rupa , i govore preostaloj svjetskoj populaciji kako je sve bilo glupo , kako se narodi moraju pomiriti i ujediniti u jednu drzavu i "da se takvo nesto nikad ne ponovi" i eto ga opet ,NEW WORLD ORDER i idemo jos jednom od pocetka , mir ce biti nekih 300 godina , i onda idemo opet... Zasto kazem opet NEW WORLD ORDER??? Pa zato sto je on napravljen toliko puta u ljudskoj istoriji , da se ne moze ni prebrojati , zadnji put je napravljen poslije 2. Svjetskog rata i u tom poredku mi zivimo danas... Ako mislite da je neprijatelje tesko izmiriti , pogledajte Evropsku Uniju , pa zemlje Evropske Unije su toliko puta ratovale izmedju sebe da ni sami ne znaju broj , i isto toliko puta su se mirili i sklapali saveznistva... E tako bi bilo i poslije 3. Svjetskog rata ... 
E sad je scenario ovakav , na jednu jaku nuklearnu zemlju, pada atomska bomba , mediji govore da je to djelo terorista , medjutim ta zemlja to ne prihvata i uzvraca zemlji koja joj je od pamtivjeka neprijatelj , stvaraju se savezi zemalja sa jedne i druge strane, pocinje globalna kataklizma , 3. Svjetski rat ...Posto je ovo vrijeme nuklearnih sila , takav rat bi odnio 95% stanovnistva , 5% stanovnistva je prezivjelo , pitanje je da li bi bilo i toliko , "becari" ( kako ih zove zonbirle )
-
Hamica
#39 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Ma daj ne seri!? Haj bola na politiku, to ti je cenat uviseDobroJutroKolumbo wrote:Na zalost 3. Svjetski rat je neizbjezan... Gluho bilo , ali sve vodi tome...Poslije 1. i 2. Sv. rata, USA je preuzela ulogu vodeceg svjetskog lidera , upravo zbog iscrpljene Engleske ekonomije , koja je dozivjela totalni krah u 1. i 2. Svjetskom ratu... A Americka privreda , je vjerovali ili ne, zivnula upravo radi 2. Svjetskog rata , i to zbog vojne industrije, nafte i ost. , kojom su snabdijevali svoje saveznike u ratu protiv Njemacke i ost. , medju kojima je naravno bila i Engleska... Do tada je kraljevska valuta bila broj 1 u svijetu , nakon cega to postaje dollar... Sad se desava slicna situacija , USA su otisle u 3 lijepe , sto zbog banaka , sto zbog ratova, koje jos uvijek vode... Sad slobodno mozemo reci da su "umirucem" , posljednji smrtni udarac zadali Afganistanci i Iracani ,ne pristajuci na okupaciju tako lako , kako su Ameri zamislili... Muha je pobijedila Golijata , tako sto je bila smrtno dosadna i zato sto mu je sletila na otvorenu ranu i izazvala infekciju i gangrenu , nakon cega slijedi amputacija, pa smrt , jer Golijat nije na vrijeme reagovao...
E sad je scenario ovakav , na jednu jaku nuklearnu zemlju, pada atomska bomba , mediji govore da je to djelo terorista , medjutim ta zemlja to ne prihvata i uzvraca zemlji koja joj je od pamtivjeka neprijatelj , stvaraju se savezi zemalja sa jedne i druge strane, pocinje globalna kataklizma , 3. Svjetski rat ...Posto je ovo vrijeme nuklearnih sila , takav rat bi odnio 95% stanovnistva , 5% stanovnistva je prezivjelo , pitanje je da li bi bilo i toliko , "becari" ( kako ih zove zonbirle )izlaze iz svojih misijih rupa , i govore preostaloj svjetskoj populaciji kako je sve bilo glupo , kako se narodi moraju pomiriti i ujediniti u jednu drzavu i "da se takvo nesto nikad ne ponovi" i eto ga opet ,NEW WORLD ORDER i idemo jos jednom od pocetka , mir ce biti nekih 300 godina , i onda idemo opet... Zasto kazem opet NEW WORLD ORDER??? Pa zato sto je on napravljen toliko puta u ljudskoj istoriji , da se ne moze ni prebrojati , zadnji put je napravljen poslije 2. Svjetskog rata i u tom poredku mi zivimo danas... Ako mislite da je neprijatelje tesko izmiriti , pogledajte Evropsku Uniju , pa zemlje Evropske Unije su toliko puta ratovale izmedju sebe da ni sami ne znaju broj , i isto toliko puta su se mirili i sklapali saveznistva... E tako bi bilo i poslije 3. Svjetskog rata ...
- DobroJutroKolumbo
#40 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Hamica wrote:
Ma daj ne seri!? Haj bola na politiku, to ti je cenat uvise
Haj ti kod svojih roditelja i uciteljice na preodgoj!
-
nonca
#41 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
DobroJutroKolumbo wrote:Hamica wrote:
tvrdoglave neznalice,,,,,zli duhovi naseg drustva
- DobroJutroKolumbo
#42 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Jel ovo meni upuceno , ako jeste, zasto , jesam li tebi nesto rekao , ili si slucajno odgovorio sa svog drugog nicka!?nonca wrote:DobroJutroKolumbo wrote:Hamica wrote:
tvrdoglave neznalice,,,,,zli duhovi naseg drustva
-
nonca
#43 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
"dobroJutro" naravno da nije za tebe, vec za "Hamicu",njenu besmislicu sam i obojio u crveno haha
koliko sam ja uspio procitati SAD su nakon rata velike pare zaradili i tako sto su tokom rata finansirali saveznike, da bi im posle zavrsetka rata na osnovu kamata od zajma uzeli veliku lovu...
nadam se jedino da novih sukoba nece biti, mada praksa pokazuje da je psiholosko pravilo da u krizama dolazi do izbijanja sukoba
koliko sam ja uspio procitati SAD su nakon rata velike pare zaradili i tako sto su tokom rata finansirali saveznike, da bi im posle zavrsetka rata na osnovu kamata od zajma uzeli veliku lovu...
nadam se jedino da novih sukoba nece biti, mada praksa pokazuje da je psiholosko pravilo da u krizama dolazi do izbijanja sukoba
Last edited by nonca on 13/02/2009 10:43, edited 1 time in total.
- potpuni stranac
#44 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
i ne samo saveznike, priča se da su neke kompanije iz amerike (privatne naravno) sarađivale sa istim iz njemačke.nonca wrote:"dobroJutro" naravno da nije za tebe, vec za "Hamicu",njenu besmislicu sam i obojio u crveno haha
- hepek071
#45 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
sve dirigirano...Bush i pola njegovog kabineta dolazi iz naftaških krugova. Prvo imaš rat kojim zauzimaš resurse i podigneš cijenu nafte u nebesa, dok troškovi proizvodnje ostaju isti. Odjednom imaš gomilu para za koje je najgora opcija da leže. Idući potez rušiš berze i kupuješ sve što valja za male pare. Poenta kapitala nije da se jednom oplodi, nego da se konstantno oplođava ili je mrtav. A kolateralna šteta? Who fucken cares
Da li je vas briga za one male vojnike kada igrate Red Alert ili neki drugi RTS? Kako god ovo izgledalo nepovezano, princip kako se igra odvija je veoma jednostavan i svi mi možemo olako upasti u ovu igru brojeva.
Pročitajte kako je onaj nekadašnji direktor Svjetske banke (sorry ime sam zaboravio) opisao pristup SB u nerazvijenim zemljama, strategiju koju zovu "insulation", odnosno izolacija elite od širokih narodnih masa". Stari i oprobani model dehumanizacije ljudskih bića koji su usavršili Adi i Gabi 30 godina 20 vijeka. Samo ovdje se ne ide toliko radikalno po Adijevom obrascu da to nisu ljudi već životinje, lopovi, poganci itd. već veoma neutralno i suptilno, BROJEVIMA. Fino zamjeniš ljude brojevima i onda oni prestaju biti ljudi i postaju statistika sa kojom se možeš igrati kako želiš, čim je lišiš ljudskog sadržaja. Da napomenem da se u BiH isti koncept koristi za prebrojavanje žrtva tokom ovog rata, gdje više nisu bitni ljudi koji su brutalno pobijeni, već isključivo brojevi koji služe za dokazivanje "istine" i dokazivanje "prava". Zato smo kao svjedoci te logike mogli čuti izjave -B. Plavšić invalidima: "Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju" ili M. Cerić povodom proglašenja 11. jula Danom genocida:""sretni što njihova žrtva nije uzaludna i što je njihova žrtva vrednovana na način da bude razlog da se to više nigdje i nikome ne ponovi".
Ljepota svega je što mali broj ljudi razumije brojeve. Sjetimo se samo koliko je učenika poznavalo matematiku u školi, od recimo u moje vrijeme 35 učenika po odjeljenju. Mali broj 4-5 najviše, dok su ostali debelo kaskali.
Zato i jeste moguće da se pojedinci sa ljudima igraju kao što se većina nas igra u virtualnoj stvarnosti. Živio Call of Duty! Živio Red Alert! Živio Football Manager! Živio kapitalizam! Igrajte da dobijete..makar letvu u pakaš
on the other planet Slave
P.S.
Obavezno pročitati:
F. William Engdahl - Stoljeće rata
F. William Engdahl - Sjeme uništenja
obje imate na netu, pdf i free dawnload hrvatskog prevoda
Pročitajte kako je onaj nekadašnji direktor Svjetske banke (sorry ime sam zaboravio) opisao pristup SB u nerazvijenim zemljama, strategiju koju zovu "insulation", odnosno izolacija elite od širokih narodnih masa". Stari i oprobani model dehumanizacije ljudskih bića koji su usavršili Adi i Gabi 30 godina 20 vijeka. Samo ovdje se ne ide toliko radikalno po Adijevom obrascu da to nisu ljudi već životinje, lopovi, poganci itd. već veoma neutralno i suptilno, BROJEVIMA. Fino zamjeniš ljude brojevima i onda oni prestaju biti ljudi i postaju statistika sa kojom se možeš igrati kako želiš, čim je lišiš ljudskog sadržaja. Da napomenem da se u BiH isti koncept koristi za prebrojavanje žrtva tokom ovog rata, gdje više nisu bitni ljudi koji su brutalno pobijeni, već isključivo brojevi koji služe za dokazivanje "istine" i dokazivanje "prava". Zato smo kao svjedoci te logike mogli čuti izjave -B. Plavšić invalidima: "Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju" ili M. Cerić povodom proglašenja 11. jula Danom genocida:""sretni što njihova žrtva nije uzaludna i što je njihova žrtva vrednovana na način da bude razlog da se to više nigdje i nikome ne ponovi".
Ljepota svega je što mali broj ljudi razumije brojeve. Sjetimo se samo koliko je učenika poznavalo matematiku u školi, od recimo u moje vrijeme 35 učenika po odjeljenju. Mali broj 4-5 najviše, dok su ostali debelo kaskali.
Zato i jeste moguće da se pojedinci sa ljudima igraju kao što se većina nas igra u virtualnoj stvarnosti. Živio Call of Duty! Živio Red Alert! Živio Football Manager! Živio kapitalizam! Igrajte da dobijete..makar letvu u pakaš
P.S.
Obavezno pročitati:
F. William Engdahl - Stoljeće rata
F. William Engdahl - Sjeme uništenja
obje imate na netu, pdf i free dawnload hrvatskog prevoda
-
nonca
#46 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
potpuni stranac wrote:i ne samo saveznike, priča se da su neke kompanije iz amerike (privatne naravno) sarađivale sa istim iz njemačke.nonca wrote:"dobroJutro" naravno da nije za tebe, vec za "Hamicu",njenu besmislicu sam i obojio u crveno haha
da, da, da,
a sad pitanje za 1 mil dolara, koji ljudi su stojali iza tih firmi sto su poslovale sa svabama?!?
ko je izmislio kamatarenja? ko je vecinski vlasnik jedne od rijetkih banaka sto su prezivile ovaj danasnji krah, banka se zove Goldman Sachs ?
Madoff, o ovoj krizi opljackao preko 50 milijardi dolara, KO JE ON?
sve isti odgovori
Last edited by nonca on 13/02/2009 10:55, edited 1 time in total.
- DobroJutroKolumbo
#47 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
Izvinjavam se na svom pitanju upucenom tebi.nonca wrote:"dobroJutro" naravno da nije za tebe, vec za "Hamicu",njenu besmislicu sam i obojio u crveno haha
Da to je apsolutno tacno , i ne samo to , sa bivsim SSSR-om, su bukvalno razdijelili svijet... Samo sto su ovi "drugi" tek "danas" naucili kako se pravi lova , i onda kad su to poceli primjenjivati , ovi prvi naprave krizu svjetskih razmjera i zaustave ih u daljem razvoju , ne samo Ruse ( nasljednike SSSR-a ) , nego i Kineze i Indijce i Arapske zemlje bogate naftom... Znaci zrtvovali su svoju privredu , da bi sjebali tudje , u toj situaciji rat je neminovan , pa kom' obojci ,kom' opanci... Izvinjavam se sto ovakve postove postavljam na temi ekonomija , ali krize , ratovi i ekonomija se jednostavno ispreplicu kroz citavu ljudsku istoriju!
-
zonbirile
#48 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
DobroJutroKolumbo wrote:Izvinjavam se na svom pitanju upucenom tebi.nonca wrote:"dobroJutro" naravno da nije za tebe, vec za "Hamicu",njenu besmislicu sam i obojio u crveno haha
Da to je apsolutno tacno , i ne samo to , sa bivsim SSSR-om, su bukvalno razdijelili svijet... Samo sto su ovi "drugi" tek "danas" naucili kako se pravi lova , i onda kad su to poceli primjenjivati , ovi prvi naprave krizu svjetskih razmjera i zaustave ih u daljem razvoju , ne samo Ruse ( nasljednike SSSR-a ) , nego i Kineze i Indijce i Arapske zemlje bogate naftom... Znaci zrtvovali su svoju privredu , da bi sjebali tudje , u toj situaciji rat je neminovan , pa kom' obojci ,kom' opanci... Izvinjavam se sto ovakve postove postavljam na temi ekonomija , ali krize , ratovi i ekonomija se jednostavno ispreplicu kroz citavu ljudsku istoriju!
sem saveznika kreditirali su i Hitlera i snabdjevali,jer rat je morao potrajati.Glavni bankarski teklić bio dedo Prescot Bush.
Nije tačno za SSSR,ne postoje drugi,ista ekipa je kreirala,uspostavila,instalirala SSSR,ostalo je priča za raju.Nije tačno ni za žrtvu,nije to šah,da žrtvuješ figuru za poziciju.Rat može,a ne mora biti u konačnici raspleta,problem je u isteku koncesije za štampanje dolara preko FED-a sada u vlasništvu par familija od 1913g.Tačno je samo da je provaljena igra ,već odavno i svima je jasno da dosadnjašnjih 1500 mil.$ ,je virtualni ,odštapani novi novac,koji će se opet eksportovati,preko MMF WB ,programa hrane i sl. u druge zemlje,a uvesti realna dobra.Nema krize za domaćina sa mašinom za štancanje dolara,a istovremeno se sva trgovina i obračun vrši u tim istim dolarima.E sada se priča kao 1929g o velikim javnim radovima,pa normalno platiče ih ostali svijet.
- bambuelo
#49 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
malo kasnim sa odgovorom, ali kazu nikad nije kasnononca wrote:bambuelo, odlicno objasnjenje,
CMO nije isto kao sto je CDS i da nebi objasnjavo nadaleko i nasiroko, evo vrlo jednostavno objasnjenje sta je ustvari CDS: http://businomics.typepad.com/businomic ... f-cds.html
nadam se da ti engleski ide dobro, plus obavezno procitaj onaj clanak o pad AIG-a na istoj stranici. AIG je firma koja, izmedju ostalog osigurava i securities kao CMO
Sto se tice odredjivanja ratinga, ne mozes krviti agencije koje to rade. Kada pogledas kako se ustvari odredjuje rating, covjek se isfura. Naprimjer Bloomber Co. je po meni jedan on najboljih firm sto odredjuje rating jer oni uzmaju istorijski rating od zadnjih, meni se cini god ili dvije. Tako da ti dostavi citavu istoriju da vidis kako su dosli do zakljucka. Cak dosta broker firmi koristi Bloomberg. Njihov system kosta godinje od prilike $40,000 sto je necija prosjecna plata kad razmislis.
Naravno kao sto ti kazes neki derivati su rizicniji od drugih. 'trading' derivati su riziciniji od naprijer AFS (available for sale) i onda HMS (held to maturity) koji su najmanje rizicni. Naravno vecina firmi sto kupuje derivate se bave sa AFS jer ih mozes kupovati i prodavati ali ne kao 'trading' derivati koje moras prodavati u roku od 24 sata. To je vecinom za firme koje se bave tom kupo-prodajom derivata.
- bambuelo
#50 Re: svjetska fin.kriza-velika pljačka
nije istinawalkabout wrote:samo bih kraci komentar u vezi promjenjljive i fiksne kamtne stope na kredite za kuce...
ovdje se velicaju oni sto uzimaju kredite sa fiksnom stopom (sto evo izazva i aplauze) a levatima nazivaju oni sto uzimaju kredite sa promjenljivom stopom
![]()
trenutna kamata na 30 godisnji kredit je izmedju 4.5 i 5.25%. To je neshvatljivo. NIje bilo tako od Septembra 11. Cak ni tada nije bilo tako nisko. Promjenjiva rata nije ispod 4.25%. I nemoze ici ispod moze samo rasti. Problem je sto ljudi nisu shvatili da promjenjiva rata ne moze pasti ispod rate koju banka daje za za orocenje para. Znaci mozes sada naci da orocis lovu za 24 mjeseca uz kamatu od 3.5% godisnje. Znaci nije isplativljo dati promjenivu ratu od recimo 4.0% a uzeti necije pare da bi to finansirao i placati toj osobi 3.5%.
Plus, nisam siguran dali znas da promjeniva rata je 3 ili 5 godina. Znaci ti si fakticki vezan 3/5 godina i mozes samo posmatrati tu ratu kako se povecava i plakati jer ne mzoes nista promjeniti.
Po meni, promjenjiva rata je smrt u losoj ili dobroj ekonomiji.
Naravno svako ima svoje misljenje i ja to uvazavam...