Da i ja tebe podsjetim. Za 10 godina Amerika iskesira $120.000 u skolarinama, i dade mi posao od 100.000 maraka godisnje, s tim da za 3 godine trebao bih krenuti od $120.000 godisnje, a ako specijaliziram dodatno oko $300.000. Jebala te cenifa drzavnosti Bosanske, iz nje mozes samo govna izvaditi pa na gladan stomak vecerati. A Amerikanci su vrlo prakticni ljudi. Vidis, Amerika je imala slican rat kao u BiH. Samo, pobjedila je jedna strana. Ali je uspjela to prevazici. Iako i dan danas postoje trzavice i nije perfektno drustvo, ko govori - Jeti sa planinine. Sine dragi jel ti znas da jedini na svijetu koji znaju - da postojis - je ono nalo dijaspore sto je ujagmilo i pobjeglo. Za druge si sve mrtav - kao ptica Dodo. Nekozekventan. Totalni luzer i anonimus. Ne meni. Nego ovako istorijski. A i meni cim pocnes price o Turskim kupatilima u koja udje Steva a izadje Sulejman, pa tebi nesto neobicno danas kad Velija postanje Wella, nisi ti na to naviko. Dusa stina, prodao bi Bosnicu ni za sta, samo da je mozes zajebati, da te ne sedlaju jahaci koji danas su uzeli furseta, ali kurko, dok oni jos vise sebi namicu i bogate se, ti - eto ni foruma nisi vidjeo do prije tri hefte. A i ovdje - otvorio se novi svijet, jelde. Sta to sve ljudi znaju - a ti Dudek, o cemu ces pricati? Pa neces o registracijama. U BiH su registracije takve da niko ne zna ko si, da ni sam ti ne znas koji si i odakle si, iz koje si opstine, ne zna niko, osim Federalnog MUP-a a njima nije ni bitno kad te zaustave bitnije je da imas cvaju, nego registarsku tablicu. To je maternji jezik, de ti podplati, da mi sistem podrujemo, pa koliko ko god moze odakle god, kako li god.ko pita ne skita wrote:A, .ebote, jeste strucnjaci vi iz dijaspore, vi ste mi najsladji na ovom forumu...Pogotova jedno 50% likova koji u iskvaren maternji jezik ubacuju engleske postapalice, a sve zivo znaju ljudi. Mislim za ne povjerovat. Pola vas nije znalo naci svoje selo na zavicajnoj karti, sad nam nesto kao "county" i ovo i ono folove prosipaju. Mene je jedan "amerikanac" pitao gdje sam naucio engleski.
Ma Vi ste legende! da Vas nema, trebalo bi ponovo karadzica izmisliti.
Zna li ko slucajno tipa, koji se vjerovatno zove Velija, ali mu je sad umjetnicko ime Wella, negdje u New Yorku...Ili mozda Edhema, ali se sad zove Eddie, Atlanta, Georgia.
Samo da Vas podsjetim da je javna hala u Sarajevu starija od Americke drzavnosti i da u bosanskom, hrvatskom, srpskom jeziku postoji rijec za svaku englesku rijec...
Vama je u Bosni najbolje govoriti kako je sve Disniland, kao retardiranom djetetu kojeg sretnes i pomislis boze dragi oni nikad nece moci - ali eto, nasmijes se, i kazes vidi ga fini momak. Jebi ga, ja i kad sam u tvojim cipelama bio, uvijek sam zeljeo da mi ljudi kazu posteno, kako jest i nije, radije to, nego da mi pricaju price slatkaste o zemlji iz koje odose, i radije se prebijaju negdje drugdje nego s tobom tu da sjede, al' eto ispade zajebunili se, mora da si ti bolje matematiku odradio, taman toliko da se ni nemas s cim pohvaliti, jer onaj koji se Bosnom hvali, njenim ne jednim ne dve nego tri izjebana ista jezika, od kojih nijedan nije - ni Srpski ni Hrvatski ni Bosnjacki, i sa njene tri istorije i slicno. Nemam ja kuveta za to bolan. Previse zivot nudi, a BiH je mala bara. Budi sretan da su mnogi otisli. Olaksali su i tebi. Vjeruj mi. Jerbo, tu u toj Bosni, koji god posao da radis, nije bitno - prije ce zaposliti nekog koji je vani - nesto mrljavio nego tebe. Nisi konkurentan. Moze samo stelica. Ali i od stele ima veca. A ta se zove tvrdi kes. Donose ga rode, u povezima, stoga, boga samo moli, da se ne vrate kojekakvim dijasporci u mrtvaju, jer mogao bi se zateci nakon toga, ti u ulozi onog koji ide sa zavezljajom, tamo odakle dodjose dijasporci. Nece se to doduse dogoditi, pa je to toliko dalekosezno da je tebi to tesko uopste, primiti k znanju, ali vidi se da si corak, spreman za zavaliti se za glupost, kao sto vec jesi. Ja ti samo mogu ovo reci.
Kad god dodjes u priliku da mozes cuti nesto novo i drukcije, i prliku da nesto mozes nauciti, nemoj se peciti i ismijavati jer nisi u toj poziciji. U poziciji si jade koji ne zna hoce li imati penziju, hoce li imati zdravstveno, hoce li imati za ljeka ili za operacije ili ce morati drugi da zovnu telefon da ti udjele 1-2 kerme, da uteknes sa noza BiH medicinara. U situaciji si da ne znas hoces li se u zemlju kad se budes kopao - hoce li biti Bosna ili nece. Danas je jasno da nece vise niko ginuti za to, osim budala, a ako budu zvali budale, pazi da se ne odazoves, previse si mi na tim radiotalasima. Ukratko - gledaj ti sebi u Bosni da namjestis, da ti valja jerbo budes li gledao previse okolo, i pamtio koje sta i kako odakle, i sudio, uzece ti ljudi sve, i na kraju, kad padne zadnja lopata ti na prsa, neces imati s cim da se pohvalis da je bilo razloga sto si bistvovao, osim sto te nasankase i zajebase a onda raste trava zelena.
Cuvaj se ti i voli tebe dijasporac, ko bi nama nasa jeftina ljetovalista odrzavao, dobrim kokicama bio babuka koje je glavna paranoja da ne dodje kakav macan, lapi i odvede i na kraju, kome bi se smijali, s povratnom kartom i pasosem s kojim mozes zivjeti gdje god hoces, glavno je da imas s cim. Nisam jedan od tih pakasa, ali kad vidim pakase kao tebe, s cim se ponose, s onim sto smo ti mi ostavili - kao da si to ti sam gradio, mogao bih ti kosti lomiti, samo da naucis - da nista sto je Bosna nije tvoje, tvoje je samo ono sto si sam napravio, a kao sto vidim, do sada, s tom glavom, mozes samo biti dio problema a ne solucije.