Itekako se može za 25 milja kupit dobar automobil sa dobrom mašiniom i bogatom opremom. A hauba koju bi ti kupio je izraubovana i sutra možeš očekivti neki kvar ili možda već trebaš uložiti još par hiljada.elmer wrote:nigdje.nikog wrote:POLOVNO !
Za te pare mozes zaista dobiti DOBAR polovan, koji je u DOBROM stanju, Sa DOBRIM godistem!
Pusti ovu demagogiju - Novo je novo.
Nov auto je vec drugi dan - POLOVAN!![]()
Prijatelju kakvu bi ja haubu kupio za 25 milja.....polovnu....
za 25 možeš kupiti Škodu Fabiu ili nešto slično sa niđe veze motorom i opremom .......i biti bezze lik u malom autiću namjenjenom ženama![]()
ili kupiti haubu da ulijevaš strahopoštovanje pojavom....![]()
ja uvijek biram ovu drugu opciju
Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
#26 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
-
Klodovik
#27 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Ja sam za tu lovu uzeo novu Fabiju. U cjelini je solidan auto. Meni valja. A dobri dijelovi (dakle, ne "sivi" dijelovi) dobro i koštaju... i za nov i za polovan automobil.
Da dodam... Svakako nov. Za 25 do 30 milja imas ogroman izbor.
Da dodam... Svakako nov. Za 25 do 30 milja imas ogroman izbor.
Last edited by Klodovik on 04/11/2008 16:14, edited 1 time in total.
- hsnf
#28 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Bio u istoj dilemi prije dva mjeseca. Na kraju sam kupio KIA pro_ceed 1.4 16V, 109ks. Oprema LX fresh+ (klima, podizaci, maglenke, koznni volan sa komandama za CD, 8 airbagova, mp3 + 6 zvucnika, ABS, tonirana stakla, hladjeni pretinac ispred suvozaca, centralna sa daljinskim...). Ranije sam vozio Hondu Accord 2.0 16V iz 1995.god. KIA ide jednako dobro, trosi vise nego duplo manje.
Garancija se odnosi na apsolutno sve (cak i sijalice i sl. djidje) prvih 5 godina + 2 godine dodatno na motor i mjenjac. Redovni servis svakih 15000km, kosta 120KM u ovlastenom servisu. Kvalitet izrade extra, materijali mekani i kvalitetni, spojevi besprijekorni, motor nevjerovatno elastican za svoju kubikazu. Ide 40km/h cetvrtom, u trecoj mozes iza ugla bez trzanja, u leru skoro besuman...
Presao sam 3500km i prezadovoljan sam. Nikakvih zvukova, cvrcaka, problema. Za vikend sam ga provozao do italije i nazad, ide bez problema 190km/h autocestom, potrosnja extra (1 i po rezervoar do Trsta i nazad).
Moja najtoplija preporuka da zanemaris predrasude i odes barem na probnu voznju. Za cijenu broj manjeg auta (Clio, Fabia, Corsa...) dobijes skoro full-opremljen auto kompaktne klase IMHO fenomenalnog dizajna
Garancija se odnosi na apsolutno sve (cak i sijalice i sl. djidje) prvih 5 godina + 2 godine dodatno na motor i mjenjac. Redovni servis svakih 15000km, kosta 120KM u ovlastenom servisu. Kvalitet izrade extra, materijali mekani i kvalitetni, spojevi besprijekorni, motor nevjerovatno elastican za svoju kubikazu. Ide 40km/h cetvrtom, u trecoj mozes iza ugla bez trzanja, u leru skoro besuman...
Presao sam 3500km i prezadovoljan sam. Nikakvih zvukova, cvrcaka, problema. Za vikend sam ga provozao do italije i nazad, ide bez problema 190km/h autocestom, potrosnja extra (1 i po rezervoar do Trsta i nazad).
Moja najtoplija preporuka da zanemaris predrasude i odes barem na probnu voznju. Za cijenu broj manjeg auta (Clio, Fabia, Corsa...) dobijes skoro full-opremljen auto kompaktne klase IMHO fenomenalnog dizajna
- Compact
#29 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Iskustvo od prije dva mjeseca. Imao sam 27 000 KM na raspolaganju za automobil, a navukao sam ih tako što sam prodao polovni automobil da bih kupio novo auto. Naravno nešto sam i dodao. Bilo je raznih opcija, KIA Ceed, Toyota Auris, Mazda 3 Sedan, Peugeot, itd. Odlučio sam se za Mazdu 3 Sedan, 28 000 KM u F_Auto salonu u Sarajevu. Auto za deset, a na ADACu je na trećem mjestu u svojoj klasi. Prodao sam stari, doplatio i kupio novi. Razlog, naspi i vozi, a onako malo malo nešto nije u redu (iako sam i tada imao relativno dobar automobil Golf4, 2003, Ocean). U svakom slučaju novo.
- Edin H.
#30 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
elmer wrote:nigdje.nikog wrote:POLOVNO !
Za te pare mozes zaista dobiti DOBAR polovan, koji je u DOBROM stanju, Sa DOBRIM godistem!
za 25 možeš kupiti Škodu Fabiu ili nešto slično sa niđe veze motorom i opremom .......i biti bezze lik u malom autiću namjenjenom ženama![]()
Mudro zboris
Ja sam prije nekoliko godina kupio dvije godine polovnu zvijer od Benga sa 30000 kilometara na satu za nesto vise para i nema nikakvih problema, u svakom slucaju ne ozbiljnih.
Auto je peri, deri
Iskonska narodna poslovica kaze:
Zvijer od auta je zvijer od auta, Skoda Fabia je Skoda Fabia
-
nigdje.nikog
#31 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
NOVO JE NOVO

AL' DOBRO JE DOBRO

Pazi ovo: VW Passat Variant Highline 4motion (Allradantrieb!) 2.5 V6 TDI, 2004 Leder - EUR 12.850, MwSt. ausweisbar
Sad im je otprilike ista cijena (ovaj donji je 4 g. star).
Nagradno pitanje - koji ce od ova dva auta biti skuplji za 4 godine ?!

AL' DOBRO JE DOBRO

Pazi ovo: VW Passat Variant Highline 4motion (Allradantrieb!) 2.5 V6 TDI, 2004 Leder - EUR 12.850, MwSt. ausweisbar
Sad im je otprilike ista cijena (ovaj donji je 4 g. star).
Nagradno pitanje - koji ce od ova dva auta biti skuplji za 4 godine ?!
-
dimu
#32 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
120 KM redovni servis za auto od 30.000 KM u ovlastenom servisu je tebi skup ?potpuni stranac wrote:ali je odrzavanje novih auta u ovlastenim servisima bezobrazno skupo, tako da tu bas i nema neke razlike, cak sta vise, mislim da bi vise kostali redovni servisi novog auta.AdnanSA wrote: Bolje kakvo novo sa 1,4 ili 1,6 benzincom i siguram si makar 3-5 godina da nećeš imati nekih iznenadnih troškova i popravki.
-
ledeny
#33 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
nigdje.vezenigdje.nikog wrote:Bio je jednom jedan interesantan test
Poredili ljudi novog Logana i polovnog golfa 4 (kostao isto para ko nov Logan)
Sta mislite koji je auto pobjedio na testu !
Momak fino reče da može dati 25 hiljada za auto, a ne 15 koliko košta taj Logan sa testa... Za 25 milja se moze uzeti veoma dobar auto.
Moj je savjet NOVO auto, jer se auta cesto kvare negdje oko 7 godine starosti. Kada uzmes novo auto imas svo vrijeme pred sobom i miran si. Kupovinom polovnog, dosta skupljeg, auta gubis to vrijeme i odmah pocnes sa kupovinom dijelova, a skuplje auto - skuplji dijelovi.
Pusti ove sto pricaju tipa "Bolje imati zvijer ispod haube". Sve te furke se dobro placaju. OK je kad neko ima para pa kupi NOV auto visoke klase, respekt, ali nemati za kifle i imati zvijer ispod haube, te trpati u rezervoar i trositi na dijelove, stotine, hiljade maraka, je čisti idiotluk.
-
nigdje.nikog
#34 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
pogotovo.nigdje.nikakve.vezeledeny wrote:nigdje.vezenigdje.nikog wrote:Bio je jednom jedan interesantan test
Poredili ljudi novog Logana i polovnog golfa 4 (kostao isto para ko nov Logan)
Sta mislite koji je auto pobjedio na testu !
Momak fino reče da može dati 25 hiljada za auto, a ne 15 koliko košta taj Logan sa testa... Za 25 milja se moze uzeti veoma dobar auto.
Moj je savjet NOVO auto, jer se auta cesto kvare negdje oko 7 godine starosti. Kada uzmes novo auto imas svo vrijeme pred sobom i miran si. Kupovinom polovnog, dosta skupljeg, auta gubis to vrijeme i odmah pocnes sa kupovinom dijelova, a skuplje auto - skuplji dijelovi.
Pusti ove sto pricaju tipa "Bolje imati zvijer ispod haube". Sve te furke se dobro placaju. OK je kad neko ima para pa kupi NOV auto visoke klase, respekt, ali nemati za kifle i imati zvijer ispod haube, te trpati u rezervoar i trositi na dijelove, stotine, hiljade maraka, je čisti idiotluk.
Navedeni primjer je opcenit i ima za cilj da relativizira pojam "NOV" (ponavljam, NOV auto je za cas POLOVAN!)
Slazem se da se za 25000 moze uzeti dobar nov auto.
Ali za iste pare se moze uzeti i VEOMA DOBAR auto, star svega nekoliko godina. I zapamti jos nesto - sto je auto skuplji (bolji) to je sve imuniji na godiste!
(prevedeno: auto od 50000 star sest godina je skuplji od novog od 25000 star tri godine)
- chuchumbamayumbe
#35 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
E jebiga!
Za 25k maraka se moze uzeti rabljeni Mercedes ili BMW da pojede svakog ovog novog (za iste pare), u svakom aspektu!
Uzmi Fabiju od 25k KM (TDI 101ks), prvo sto je to auto preskupo, drugo sto je Fabija igracka od auta, a trece, cim je izvezes iz salona neces je moci prodati za vise od 22k maraka, a za 3 godine ces na njoj izgubiti 10k najmanje, ako ne i vise.
E sada skontaj, ako uzmes polovnog Mercedesa, da li ces za 3 godine imati toliko kvarova i malera da skrkash 10k KM u njega, ili neces?! Ja mislim da neces, i opet ce taj Mercedes, nakon jos 3 godine vrijediti vise on najnovije Fabije.
A Mercedes je Mercedes. I BMW je BMW.
Pa nek prica ko sta hoce i neka hvali ostale.
A o kojekakvim KIA-ama i ostalim kosookim (ne sporim da su to odlicna auta) da i ne govorim.
A tri godine prolete dok si rekao keks.
Prema tome, dobar polovnjak.
Za 25k maraka se moze uzeti rabljeni Mercedes ili BMW da pojede svakog ovog novog (za iste pare), u svakom aspektu!
Uzmi Fabiju od 25k KM (TDI 101ks), prvo sto je to auto preskupo, drugo sto je Fabija igracka od auta, a trece, cim je izvezes iz salona neces je moci prodati za vise od 22k maraka, a za 3 godine ces na njoj izgubiti 10k najmanje, ako ne i vise.
E sada skontaj, ako uzmes polovnog Mercedesa, da li ces za 3 godine imati toliko kvarova i malera da skrkash 10k KM u njega, ili neces?! Ja mislim da neces, i opet ce taj Mercedes, nakon jos 3 godine vrijediti vise on najnovije Fabije.
A Mercedes je Mercedes. I BMW je BMW.
Pa nek prica ko sta hoce i neka hvali ostale.
A o kojekakvim KIA-ama i ostalim kosookim (ne sporim da su to odlicna auta) da i ne govorim.
A tri godine prolete dok si rekao keks.
Prema tome, dobar polovnjak.
- atko
#36 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Prvo 25 kKM je odlicna cifra za koju se moze dobiti mnogo toga 
Drugo novo jest novo ali polovno nije bas polovno nego je skoro ko novo ako je auto staro dvije godine
Auto koje je stajalo godinu dana u salonu zna izgubiti dostana cijeni
Kad kupujes frisko ispod saca onda dok ti zaracunaju jos i dodatni airbag i drzac za casu i retrovizore u boji karoserije nabere se
Al kako god cifra je ok i ako pametnu uzimas nemma fule pa koje je da je
P.S. A ako znas nekoga u pojedinim auto salonima, testno vozilo koje je preslo 3-4k km zna se dobiti za veliki popust;)
Drugo novo jest novo ali polovno nije bas polovno nego je skoro ko novo ako je auto staro dvije godine
Auto koje je stajalo godinu dana u salonu zna izgubiti dostana cijeni
Kad kupujes frisko ispod saca onda dok ti zaracunaju jos i dodatni airbag i drzac za casu i retrovizore u boji karoserije nabere se
Al kako god cifra je ok i ako pametnu uzimas nemma fule pa koje je da je
P.S. A ako znas nekoga u pojedinim auto salonima, testno vozilo koje je preslo 3-4k km zna se dobiti za veliki popust;)
-
dimu
#37 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
danigdje.nikog wrote: (ponavljam, NOV auto je za cas POLOVAN!)
a taj polovni je polovan vec 7-8 godina
i sta si dokazao sa tim ? imas puno boljih argumenata u korist polovnog auta od ovih djecijih furki...
nov auto za cas ne predje 100.000km, pardon 200.000 ustvari
ko hoce da se kurci u BMWu Audiju ili Mercedesu, imas dobrih za 25 hiljada, a cuj ti nas bosanaca i ponosa, ne valja Skoda, a pola drzave nezaposleno, al samo levati voze skode, ako hoces da si neka faca moras imat bengu ili audija... a sto ce ti taj bmw nestati ispred zgrade za 3 mjeseca, sto kad ode nesto odmah se uvalis 5 stoja, koga to briga, bitno je da se vidi da se "ima", a za raju nikad nista nisi popravljao, ide ko metak, trosi ko upaljac...
naravno ima i ljudi koji ne kupuju radije polovna auta iz navedenih razloga, ali ruku na srce, kod nas uglavnom presude kompleksi a ne pamet i razum.
-
dimu
#38 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
ako mislis testno sto novinari handre, bolje kupit auto sa 100.000km nego njihovih 10.000km vjeruj mi ...atko wrote: P.S. A ako znas nekoga u pojedinim auto salonima, testno vozilo koje je preslo 3-4k km zna se dobiti za veliki popust;)
-
ifbbpro
#39 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Postoje auta koja se i nakon 15-20 godina ne kvare, ona koja su dobro odrzavana i sl. Mislim na one velike i glupe kvarove. Naravno kugle, krajnice i sl. se kod svakog auta moraju redovno mijenjati.lamija_SA wrote:Definitivno novo!
Što neko reče, novo je novo! Lijepo dobiješ garanciju i za svaki eventualni kvar (mada na novom autu ih uglavnom nema), prst u uho!
Možda bi i naletio na "dobro" polovno auto, ali ipak auto 5-6 godina staro polako počinje da se "kvari"! Ne mislim na neke velike kvarove, ali neke sitnice koje ćete koštati novca, vremena da ih popraviš, a Boga mi i živaca.
Imaš solidan kapital, da možeš uzeti solidno novo auto i uživati ko čovijek.
Samo treba znati koje auto uzeti, i naletiti na dobro.
Jebo te i to auto koje ce se nakon 5 godina poceti kvariti, 5 godina za auto je ustvari nista. Al jebiga, s obzirom da su skoro sva nova auta uglavnom nikakvog kvaliteta, nije ni cudo sto se kvare nakon 5 godina.
Ja bih ti preporucio polovno auto, za 25000 mozes uzeti polovno auto da vristi. Samo se nemoj zalijetati.
Redovni servisi novih auta su PREskupi, a cuo sam dosta prica da kod nekih kvarova koje spadaju u garanciju ljudi cekaju i po mjesec dana da im se poprave.
Toliko o novim autima..
˝Novo je novo˝ je vazilo nekad prije 10-20 godina. Za sadasnja auta, ova izreka ne vazi.
- starii
#40 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
prošle sam godine imao isti taj problem...i na kraju odlučio i uzeo novu fabiju..ipak imas kakvu takvu garanciju, a kad sutra budes prodavao to auto lakse ces ga prodati nego kakvo da polovno sad uzmes..preporučujem ti fabiju,toyota yaris,kia ceed...
- bato99
#41 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
kad su novinari pitali j. ford-a ,,čovjeka što je izmislio auto,,koji je najbolji auto na svijetu,,čovjek im kaže..novo auto

- Bullet Tooth Tony
#42 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
onda su ga pitali do koliko para ..on rece do 25 hiljada,i jos doda probaj nekog kineza naci ili daciubato99 wrote:kad su novinari pitali j. ford-a ,,čovjeka što je izmislio auto,,koji je najbolji auto na svijetu,,čovjek im kaže..novo auto![]()
![]()
![]()
- froop
#43 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
I ja bih rekao Kia Ceed super Auto za te pare.
Evo imas u NJemackoj Dizela sa klimom i dobrom opremom za 10600 Eura netto.
Jos 17% PDVa i ja mislim an nova Auta od 1.1.2009 nema vise carine.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/miniS ... g=&lang=de
Evo imas u NJemackoj Dizela sa klimom i dobrom opremom za 10600 Eura netto.
Jos 17% PDVa i ja mislim an nova Auta od 1.1.2009 nema vise carine.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/miniS ... g=&lang=de
- VR6
#44 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Ovo je vjecna dilema - novo ili polovno. Ti ces na kraju morati sam odluciti, polovan moze biti macak u vreci, al opet ima i ona, ko ne riskira, taj ne profitira. Ja bi licno, za te pare radje uzeo polovno, jer mogu dobiti polovan auto kakav zelim za te pare. Kad uzimam nov, mogu za te pare dobiti samo prijevozno sredstvo i nista vise, a to ne trazim. Ako novo ganjas, Kia Proceed je fakat fin autic, jedino su benzinski motori prebucni...
- illuminated
#45 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Kad nov auto, predje preko praga auto salona, izgubi 10% vrijednosti.
Moze biti i polovan koji je u garanciji da je "nov". godina - dvije starosti meni je ok.
Vidim da svi hvale ceed, i 7 godina garancije, ali je meni to auto preskupo.
Preporuka: Octavia stara godinu dvije, ako je nadjes...
Moze biti i polovan koji je u garanciji da je "nov". godina - dvije starosti meni je ok.
Vidim da svi hvale ceed, i 7 godina garancije, ali je meni to auto preskupo.
Preporuka: Octavia stara godinu dvije, ako je nadjes...
- Clint_Eastwood
#46 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Najbolji auto je službeni auto

-
Edojlo
#47 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Kako tacnoClint_Eastwood wrote:Najbolji auto je službeni auto![]()
-
shadow
#48 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Ja bih uzeo polovno, maximalno 3 godine staro. Nov auto najvise izgubi na vrijednosti upravo u te prve 3 godine tako da je to ubjedljivo najbolja starost za dobrog polovnjaka. Za tu cifru imas solidan izbor. Prodji se raznih logana, kia, fabia..
- Better Man
#49 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Pričaš gluposti! Redovni servisi za novo auto nisu skupi. Skuplje je drastično održavati polovnjaka, jer ko zna šta tom polovnjaku fali i šta mu moraš mijenjati. Kupovina polovnjaka je kupovina mačka u vreči. Skrhaš 25 milja na polovnjaka i ustanoviš da moraš skrhat još 5 milja u raznorazne zamjene djelova i opravke.ifbbpro wrote:Postoje auta koja se i nakon 15-20 godina ne kvare, ona koja su dobro odrzavana i sl. Mislim na one velike i glupe kvarove. Naravno kugle, krajnice i sl. se kod svakog auta moraju redovno mijenjati.lamija_SA wrote:Definitivno novo!
Što neko reče, novo je novo! Lijepo dobiješ garanciju i za svaki eventualni kvar (mada na novom autu ih uglavnom nema), prst u uho!
Možda bi i naletio na "dobro" polovno auto, ali ipak auto 5-6 godina staro polako počinje da se "kvari"! Ne mislim na neke velike kvarove, ali neke sitnice koje ćete koštati novca, vremena da ih popraviš, a Boga mi i živaca.
Imaš solidan kapital, da možeš uzeti solidno novo auto i uživati ko čovijek.
Samo treba znati koje auto uzeti, i naletiti na dobro.
Jebo te i to auto koje ce se nakon 5 godina poceti kvariti, 5 godina za auto je ustvari nista. Al jebiga, s obzirom da su skoro sva nova auta uglavnom nikakvog kvaliteta, nije ni cudo sto se kvare nakon 5 godina.
Ja bih ti preporucio polovno auto, za 25000 mozes uzeti polovno auto da vristi. Samo se nemoj zalijetati.
Redovni servisi novih auta su PREskupi, a cuo sam dosta prica da kod nekih kvarova koje spadaju u garanciju ljudi cekaju i po mjesec dana da im se poprave.
Toliko o novim autima..
˝Novo je novo˝ je vazilo nekad prije 10-20 godina. Za sadasnja auta, ova izreka ne vazi.
- Irelevantan
#50 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada
Vozim vrlo dobar auto ......koji dere guzove.....AdnanSA wrote:Evo pravog balkancu što mu krv vri u venama on bi po cesti nekoga i prepadao.Momak bi malo strahopoštovanje da izaziva kod drugih učesnika u saobračaju. Da lupi ključevima o sto kada sjedne u kafanu i poruči produženu kafu sa šlagom.elmer wrote:nigdje.nikog wrote:POLOVNO !
Da može nekoj curi oduzeti pravo prvenstva i da ga niko nesmije mrko pogledati.
Pa takvima kao što si ti pumpađije se ispod brka nasmiju kada dođu da natoče za cvaju,isti osijeh imaju prodavači auto guma na auto pijaci kada takvi kao to kupuju polovne gume od 16 inča za 60 KM po komadu.
Ako si hadžija kupi novo i skupo auto a ne nabacivati lažni sjaj i kurčiti se pred drugima a kući mesa ima da se jede samo za Bajram ali ne teletine neko kurbanskog što ovi prepadnuti donesu...![]()
![]()
![]()
Kupujem nove gume...
Jedem meso svaki dan....
I ne kurčim se uopšte....niti kakav lažni sjaj pokušavam da nabacim....
Očigledno si me malo loše procijenio ...al opraštam ti
Strahopoštovanje brate se ne uljeva postupcima nego pojavom....i mislio sam na auto...koje svojom pojavom uljeva strahopoštovanje....iako si ljubitelj auta znaš o čemu pričam....