Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nuttyyy wrote:Master nije isto sto i magistar... prvo je profesionalna titula a drugo naucna....i u pravu je ovaj profesor....u ovome je sazeta osnovna razlika izmedju ova dva pojma.... Magistar je u stvari magistar nauka a master nema ovaj prilog "nauka".... kao npr dosadasnji diplomci farmacije koji su i po starom sistemu izlazili kao magistri ali ne nauka....
ima master prilog nauka. master of science in economics, na primjer
Pazi, u pravu si i ti... stvar je prevoda sa engleskog na bosanski, ali je problem sto su nasi pametnjakovici zadrzali naziv magistar nauka a odlucili su da onaj ko dobije diplomu Mastera i ostane Master pa ne prevode tu titulu na bosanski jezik. Dakle Master of Science jeste ekvivalent nasem Magistru Nauka, ali Master po Bolonji nije. Master titula se dobije nakon 5 godina studija, bilo po konceptu 3+2 ili po konceptu 4+1, a za magistra nauka treba ganjati jos kredita ako zelis ici na PhD...nisam sigurna koliko dodatno....
Npr, onaj ko dobije titulu MBA (Master of Business Admin.) nije magistar nauka nego samo magistar tj. Master i da, ovo je samo profesionalna titula a ne naucna.... Ma opsta konfuzija...
De mi reci koji je to Master of Science, ako nije po Bolonji?
A što se tiče doktorata, za njega magistar nauka po Bolonji ne treba polagati nikakve razlike, odnosno skupljati kredite.
Da, tako i ja mislim. Bez obzira na prevod ne postoje neka imaginarna 2 stepena unutar tog bolonjskog PDS - a pa da govorimo o nekim dodatnim kreditima za doktorat. Svaka osoba koja zavrsi PDS poslije ide na predavanja normalno kao i za mastera i na kraju brani doktorat. Barem takva ja saznanja imam.
Pa ljudi, razni fakulteti moraju na drugacije nacine konstruisati nastavu i broj predmeta i godina.
Ne moze medicina i ekonomija imati isto trajanja godina itd.
Zbog toga ima ETCS sistem, tj kreditne bodove, prema kojim, koliko ja znam 180 ECTS je "bachelor" ; 240 je Master itd....
tj neko za 3 godine dobije 180 kredita, pa mora jos dvije godine da bi "stigao" do 240 da bi bio master,
a neko ide 4 godine i dobije 220 bodova,,i fali mu jos jedna godina da dodje do 240 i bude master,,,, tj 3+2 ili 4+1
ne vidim zasto je jedan nacin bolji ili gori od drugog.