UGOVOR O DJELU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

djulba

#26 Re: UGOVOR O DJELU

Post by djulba »

Haris.ba wrote:Koji je smisao da se plaćaju doprinosi na ugovor o djelu kada se već plaća po radnom odnosu?
(Onaj fazon da se spriječi da neko preko zaključivanja ugovora o djelu izbjegava plaćanje doprinosa preko radnog odnosa nema smisla. Jer onda ispada da se "kažnjavaju" oni koji su već u radnom odnosu.)

Ima li "povrata" plaćenih sredstava za zdravstveno i penziono preko ugovora o djelu kada ista osoba već plaća te doprinose po radnom odnosu. Il to država po onome: Ko jamio, jamio.

I je li iko ovjerio knjižicu na osnovu uplaćenih doprinosa za zdravstveno preko ugovora o djelu? :-) :D

Ovdje sam pronašao neka objašnjenja, ali ništa puno povezano sa mojim interesima. Ali možda nekome pomogne.
http://www.pufbih.ba/faq/index.php?kategorija=1
Sama poenta plaćanja doprinosa po osnovu ugovora o djelu je da država dobije nešto para i ništa drugo. nemogu se ovjeravati knjižice po osnovu ugovora o djelu i nema povrata novca.

i ne mješajte ugovor o radu (radni odnos) i ugovor o djelu, to nije isto.
Haris.ba

#27 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Haris.ba »

djulba wrote: Sama poenta plaćanja doprinosa po osnovu ugovora o djelu je da država dobije nešto para i ništa drugo. nemogu se ovjeravati knjižice po osnovu ugovora o djelu i nema povrata novca.
Ama znam ja to. Nego, pojede me što svi samo klepimo ušima i kažemo - jawol šefe. U Srbiji je isti fazon sa doprinosima na ugovore o djelu. Ali zanima me zna li neko imaju li barem oni ili neko u Evropi pošteniji odnos prema građaninu. Ono OK plaćanje doprinosa na ugovor o djelu, ali šta imaš od toga? Jer doprinos nije porez, ili oni to vode ko porez koji se zove doprinos(ko fazon sa pretplatom za televiziju koja je ustvari porez)? Jedno je da kažu to je porez, i ti tu nemaš puno izbora. Ali doprinos nije baš tolika državna prčija. Mada kod nas je sve naopako.

P.S.
Ovo je meni isto ko ona priča kod registracije vozila sa onim fantomskim naknadama. Niko ne zna ko je dobra vidio od toga, ni kuda pare idu. Napišu vodna naknada, a ode na kupovinu audija nekog ministrića. I onda kažu nemoj varati državu. I ibrete se koliko je neprijavljenih radnika.
statix

#28 Re: UGOVOR O DJELU

Post by statix »

Harise upravu si. Ni meni bas nije jasna ta prica oko doprinosa na ugovor o djelu. Znam da se za nerezidente ne placaju, ali porez na dohodak da, kao i za rezidente. Tako da ti pored doprinosa platis svakako porez na dohodak.
Takodjer ne utice na visinu penzije, tako da ne znam koja je svrha placanja.
vedadk

#29 Re: UGOVOR O DJELU

Post by vedadk »

Harise izjave su ti na mjestu pravo. Ja npr. radim redovno u firmi gdje se ne plaćaju obaveze i doprinosi a povremeno radim za drugu firmu na ugovor o djelu i na 300 KM platim dobar dio za obaveze. Međutim, kad idem kod doktora, pošto mi nije ovjerena knižica po osnovu stalnog radnog odnosa, sve moram platit i nikog nije briga što ja plaćam zdravstvo na taj povremeni posao.
Kome ga onda plaćam i koja je svrha kad nemam nikakvo pravo nigdje po pitanju toga!?
Al treba obezbjedit plate za ovu bagru parlamentarce pa udaraju po nama običnim ljudima.

Al ko ih j... , valjda će nekad biti i ovdje bolje.

Pozdrav
djecak_76

#30 Re: UGOVOR O DJELU

Post by djecak_76 »

E moj druze kod nas ti je zdravstveni sistem smece da ne moze biti gore...

Ja radim u firmi u kojoj se uplacuju redovno doprinosi, odem doktoru koji me uputi hitno na ultrazvuk, dodjem na salter a guska od sestre mi kaze mogu vas zakazati za mjesec dana, nije vam ovo bas hitno... Ja pokusam objasniti da je specijalista napisao hitno, ali ne pije vode... I odem u privatnu ordinaciju i zavrsim pregled sutradan... :x Tuzno, ali istinito...

Ne znam sta se desava sa tenderom koji je ministarstvo raspisalo za privatne ordinacije koje bi trebale uci u zdravstveni sistem, kao apoteke... To bi bilo super. Imas ovjerenu knjizicu, a lijecis se u privatnoj ordinaciji...
*mima*

#31 Re: UGOVOR O DJELU

Post by *mima* »

Jel neko zna ima li i koliki su doprinosi na.... UGOVOR O AUTORSKOM DJELU?
Ricken

#32 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

MrSini wrote:Bio ja u poeznoj jer sam specifican slucaj:

Radim za jedan Švicarski portal i primam neku sitnu naknadu svaki mjesec. Pitam ja u poreznoj koje su moje obaveze i kažu dođi za 7 dana dok se oni konsultuju sa šefovima. Dođem ja poslije 7 dana i kaže meni poreznik: Oni su se konsultovali i nisu sigurni da trebam uopšte plaćati bilo kakav porez ali da ja ipak platim sve jer je tako najsigurnije da ne izbjegnem obavezu plaćanja poreza. :D
Čuj nisu sigurni. Obveznik 100% poreza na dohodak, odnosno svaki rezident koji ostvari prihod iz inostranstva obevznik je poreza na dohodak (10%). Ukoliko je švicarski portal na tvoje ime platio porez u Švicarskoj, tada možeš iskoristiti porezni kredit maskimalno do 10% plačenog poreza ili drugim riječima ne plačaš porez uz dokaz da je isti plaćen u Švicarskoj.

Igranka je sa doprinosima, jer zakon nije predvidio slučaj da rezident FBiH ima prihode po osnovu samostalne djeltnosti u inostranstvu. Kako nema stava Minsistarstva svaka poreska uprava zauzima svoj poseban stav od općine do općine. Pa tako u Novom gradu ne traže uplatu doprinosa, kao niti u Starom, dok u Novom Sarajevu traže da se pored 10% poreza uplati 4% doprinosa te vodne i elementarne, za što nepostoji nikakav osnov jer one terete isplatioca primanja. Ali eto oni traže i išću.
Last edited by Ricken on 15/08/2011 14:42, edited 1 time in total.
Ricken

#33 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

*mima* wrote:Jel neko zna ima li i koliki su doprinosi na.... UGOVOR O AUTORSKOM DJELU?

4% i 6%, isto kao i ugovor o djelu razliak je samo % priznatih troškova. Drugo ugovor o autorskom djelu možeš potpisati samo za poslove koji se smatraju autorskim djelu prema zakonu o autorskim i srodnim pravima. Znači nemožeš potpisati ugovor o autorskom djelu na čišćenje prostorija ili prevod nekog postojećeg djela.
Last edited by Ricken on 15/08/2011 14:34, edited 1 time in total.
*mima*

#34 Re: UGOVOR O DJELU

Post by *mima* »

Ricken wrote:
*mima* wrote:Jel neko zna ima li i koliki su doprinosi na.... UGOVOR O AUTORSKOM DJELU?

4% i 6%, isto kao i ugovor o djelu razliak je samo % priznatih troškova

ugovor o djelu ima jos 10% porez na dohodak
Ricken

#35 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

*mima* wrote:Zna li neko .............. ugovor o djelu.....koliko to kosta firmu..koliko radnik dobije?
Eh ovako:

Prvo ugovor o djelu možeš potpisati prema zakonu o obligacionim odnosima, za djelo, koje može trajati neko vrijeme, bez ograničenja, recimo za prevod 1 teksta, pa za svaki tekst opet ugovor o djelu. Onaj ko angažuje osobu nemože zaključiti ugovor o djelu recimo na 3 mjeseca, jer za to postoji ugovor o privremenimi povremenim poslovima koji se oporezuje kao nesamostalan rad. Taj se ugovor može se zaključiti najviše za period od 2 mjeseca za jednu poziciju koja nije predviđena specifikacijom radnih mjesta u kolektivu, i to jednom godišnje, i uposlenik po tom osnosvu ima sva prava prema zakonu o radu.
Drugo ako jedna osoba potpisuje stalno ugovore o djelu po istom osnovu onda ono ima stalnu samostalnu djelatnost, a ne povremenu pa tu djelatnost treba i registrovati.

Helem troškovi ugovora o djelu su:

Naknada preračunata na bruto se umanji za 20% priznatih troškova koji se nemoraju dokazivati, ali mora biti djelatnost gdje objektivno postoje, jer po zakonu se 20% može koristiti za djelatnost samo za koju mogu postojati. Također osoba nesmije koristiti sredstve niti upute za rad onoga ko ga angažuje, jer onda nije nesamoatalan rad.

10% poreza - na dohodak (bruto-20%)

6% doprinosa na teret isplatioca na dohodak

4% doprinosa na teret primaoca, na dohodak

0,5% vodne naknade , na neto isplatu

0,5% elemntarne nepogode, na neto isplatu

Otprilike 18% na neto isplačeni iznos.
Ricken

#36 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

*mima* wrote:
Ricken wrote:

4% i 6%, isto kao i ugovor o djelu razliak je samo % priznatih troškova

Čovjek je pitao za doprinose, a ne za poreze, ima tu još stvari.
amar_tesanj

#37 Re: UGOVOR O DJELU

Post by amar_tesanj »

ima i UAD 10% poreza, ali ima 30% priznatih rashoda
amar_tesanj

#38 Re: UGOVOR O DJELU

Post by amar_tesanj »

.
*mima*

#39 Re: UGOVOR O DJELU

Post by *mima* »

Jesu li sad isti dobronosi na...UGOR O DJELU i UGOVOR O AUTORSKOM DJELU?
Ricken

#40 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

amar_tesanj wrote:

Čovjek je pitao za doprinose, a ne za poreze, ima tu još stvari.[/quote]

Samo sto je on pitao prije 3 godine....[/quote]

Neznam datum posta je 15.8.2011, meni izgleda friško pitanje.
Ricken

#41 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

*mima* wrote:Jesu li sad isti dobronosi na...UGOR O DJELU i UGOVOR O AUTORSKOM DJELU?

Imaš dovoljno podataka da zaključiš.
amar_tesanj

#42 Re: UGOVOR O DJELU

Post by amar_tesanj »

*mima* wrote:Jesu li sad isti dobronosi na...UGOR O DJELU i UGOVOR O AUTORSKOM DJELU?
Isti su i porezi i doprinosi, razlika je samo u stopi priznatih rashoda.
*mima*

#43 Re: UGOVOR O DJELU

Post by *mima* »

Jel autorsko djelo izrada WEB stranice?
Ricken

#44 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

Član 6.
1. Autorskim djelom smatra se individualna duhovna tvorevina iz oblasti književnosti, nauke,
umjetnosti i drugih oblasti stvaralaštva, bez obzira na vrstu, način i oblik izražavanja, ako ovim
zakonom nije drukčije propisano.
2. Autorskim djelom smatraju se, naročito:
a) pisana djela (knjige, brošure, književni tekstovi, članci i ostali napisi i kompjuterski programi);
b) govorna djela (predavanja, govori i druga djela iste prirode);
c) dramska i dramsko-muzička djela;
d) koreografska i pantomimska djela;
e) muzička djela, s riječima ili bez riječi;
f) filmska djela i djela stvorena na način sličan filmskim djelima;
g) djela iz oblasti slikarstva, vajarstva, arhitekture i grafike, bez obzira na materijal od kojeg su
načinjena, te ostala djela likovnih umjetnosti;
h) djela svih grana primijenjenih umjetnosti i industrijskog oblikovanja;
i) fotografska djela i djela proizvedena postupkom sličnim fotografskom;
j) kartografska djela (geografske karte, topografske karte i sl.) i
k) planovi, skice i plastična djela, koja se odnose na geografiju, topografiju, arhitekturu ili drugu
naučnu ili umjetničku oblast.

Član 7.
1. Autorskim djelom smatraju se i zbirke autorskih djela, kao što su: enciklopedije, zbornici,
antologije, muzičke zbirke, fotografske zbirke i sl., kao i baze podataka bilo da su čitke mašinski ili u
drugoj formi, koje, s obzirom na izbor ili raspored građe, predstavljaju samostalne individualne
duhovne tvorevine.
2. Autorskim djelom smatraju se i zbirke narodnih književnih i umjetničkih tvorevina, dokumenata,
sudskih odluka, ili zbirke druge slične građe, koje same po sebi ne predstavljaju zaštićena autorska
djela ako te zbirke, s obzirom na izbor ili raspored i način izlaganja građe, predstavljaju samostalne
individualne duhovne tvorevine.
3. Odredba stava.1. ne utječe na prava autora pojedinih djela od kojih su zbirke sastavljene.

Ispada da jest :-D
*mima*

#45 Re: UGOVOR O DJELU

Post by *mima* »

Nidje veze...ali ispade......
Ricken

#46 Re: UGOVOR O DJELU

Post by Ricken »

*mima* wrote:Nidje veze...ali ispade......

Kako niđe veze? Normalno da ako napravim vlastitu stranicu za sebe ili nekoga da je to moja autorska kreacija koju mogu prema ovom zakonu i zaštiti. Naravno autorsko pravo mogu i prodati onome za koga sam uradio tu stranicu, na godinu, dvije ili neograničeno. U slučaju da sam tu stranicu pođonio, normalno da imam rizik da platim nekom trećem licu obeštečenje ili da traži od mene da platim naknadu za korištenje, pod uslovom da ju je on zaštitio kao svoje djelo. Mada to često, pravno na sudu nemora biti uvjet (službena zaštita) ako ta osoba može dokazati da je djelo njegova kreacija.
*mima*

#47 Re: UGOVOR O DJELU

Post by *mima* »

dobro....to me sad ne interesuje...niti bih raspravljala......samo su me interesovali doprinosi i oni su 4 i 6 % i to je to....Hvala
mimoza33

#48 Re: UGOVOR O DJELU

Post by mimoza33 »

Da li ugovor o djelu podrzumijema topli obrok ili samo dogovoreni iznos plate?
graditelj

#49 Re: UGOVOR O DJELU

Post by graditelj »

mimoza33 wrote:Da li ugovor o djelu podrzumijema topli obrok ili samo dogovoreni iznos plate?
Ugovor o djelu, kao sto mu i samo ime kaze je ugovor koji se zakljucuje za konkretan posao tj. djelu. To je samostalna djelatnost, i nemoze biti zamjena za plaću tj ne samostalne poslove koje zaposlenik obavlja u prostorijama poslodavca.

Znaci, ugovor o djelu ne podrazumjeva topli obrok i sl. vec se ugovara za obavljanje nekog konkretnog posla koji nije djelatnost poslodavca, i vrsi se isplata dogovorenog neto iznosa, a poslodavac jos placa tzv."male doprinose", porez na dohodak 10%, vodne i elementarne
South Blue Mama

#50 Re: UGOVOR O DJELU

Post by South Blue Mama »

Ricken wrote: Eh ovako:

Prvo ugovor o djelu možeš potpisati prema zakonu o obligacionim odnosima, za djelo, koje može trajati neko vrijeme, bez ograničenja, recimo za prevod 1 teksta, pa za svaki tekst opet ugovor o djelu. Onaj ko angažuje osobu nemože zaključiti ugovor o djelu recimo na 3 mjeseca, jer za to postoji ugovor o privremenimi povremenim poslovima koji se oporezuje kao nesamostalan rad. Taj se ugovor može se zaključiti najviše za period od 2 mjeseca za jednu poziciju koja nije predviđena specifikacijom radnih mjesta u kolektivu, i to jednom godišnje, i uposlenik po tom osnosvu ima sva prava prema zakonu o radu.
Drugo ako jedna osoba potpisuje stalno ugovore o djelu po istom osnovu onda ono ima stalnu samostalnu djelatnost, a ne povremenu pa tu djelatnost treba i registrovati.

Helem troškovi ugovora o djelu su:

Naknada preračunata na bruto se umanji za 20% priznatih troškova koji se nemoraju dokazivati, ali mora biti djelatnost gdje objektivno postoje, jer po zakonu se 20% može koristiti za djelatnost samo za koju mogu postojati. Također osoba nesmije koristiti sredstve niti upute za rad onoga ko ga angažuje, jer onda nije nesamoatalan rad.

10% poreza - na dohodak (bruto-20%)

6% doprinosa na teret isplatioca na dohodak

4% doprinosa na teret primaoca, na dohodak

0,5% vodne naknade , na neto isplatu

0,5% elemntarne nepogode, na neto isplatu

Otprilike 18% na neto isplačeni iznos.
je li se nesto ovdje promjenilo?
kako zakljuciti ugovor o djelu na tri mjeseca?

hvala
Post Reply