Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
- scooter21ba
#26 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
prije svega neka me ispravi neko ko zna bolje i ako nesto nije tacno
koliko ljudi treba da se osnuje udruzenje organizacija ili bilo kako zvali moze cak i stranka? 25
manje vise vecina se ovdje slazemo oko krupnih stvari (sitnice cemo zaboraviti jer ne postoje dvije osobe koje su 100% jednake i da su im stavovi isti)
ajmo konkretno se naci negdje makar bila i za pocetak kafa pa cemo valjda skontati nesto (mislim na ove iz sa ovi iz dijaspore mogu se prikljuciti konkretno kad dodju ovamo ili mozda kod lokalne zajednice i lokalnih organizacija pa fino razmjenimo ideje sa njima naucimo nesto itd
mislim da mi (ako bude ista) mozemo se sastajati sa lokalnim organizacijama sirom svijeta nesto kao ono sestrinski gradovi samo sto mi ne bi na politickom nivou to radili
a valjda bi ljudi vidjeli da nesto konkretno radimo i podrzali bi nas nek svako dovede 10 ljudi a oni 10 to je vec ihihi dovoljno da se skupi kriticna masa
koliko ljudi treba da se osnuje udruzenje organizacija ili bilo kako zvali moze cak i stranka? 25
manje vise vecina se ovdje slazemo oko krupnih stvari (sitnice cemo zaboraviti jer ne postoje dvije osobe koje su 100% jednake i da su im stavovi isti)
ajmo konkretno se naci negdje makar bila i za pocetak kafa pa cemo valjda skontati nesto (mislim na ove iz sa ovi iz dijaspore mogu se prikljuciti konkretno kad dodju ovamo ili mozda kod lokalne zajednice i lokalnih organizacija pa fino razmjenimo ideje sa njima naucimo nesto itd
mislim da mi (ako bude ista) mozemo se sastajati sa lokalnim organizacijama sirom svijeta nesto kao ono sestrinski gradovi samo sto mi ne bi na politickom nivou to radili
a valjda bi ljudi vidjeli da nesto konkretno radimo i podrzali bi nas nek svako dovede 10 ljudi a oni 10 to je vec ihihi dovoljno da se skupi kriticna masa
- piupiu
#27 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Skojevac, evo jos jedan primjer, ovaj put iz totalno druge sfere, svijeta i drustvenog sistema. Dvije velike multinacionalne kompanije odluce se na merger. Jedna ima 200,000 ljudi, druga 150,000, rasutih po svijetu. Obave svoje formalnosti pravnog tipa, razmijene lovu, i naprave neku okvirnu strategiju. Ostatak je na radnicima, koji se pocnu sami povezivati i stvarati zajednicke strukture i procese, i obicno pocnu raditi na tome i prije nego im se saopsti koja su pravila igre. Ljudi su stvoreni za saradnju i jedino "odozdo prema gore" mogu nastajati sustinske promjene u drustvu. Onaj "gore" je suvise zauzet procedurom i ceremonijalima da bi sprovodio sustinske promjene.
-
Abacija
#28 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Drago mi je da vidim da ima zainteresovanih za ovu temu, i zahvaljujem se svima na dosadasnjim komentarima i idejama.
Meni je vise dojadilo zivotarenje. Nema one opustenosti, iskrenog veselja i sigurnosti. Stalno smo svi pod raznim pritiscima koji nam se namecu "odozgo" i to nas cini "depresivnim" (ili nazivite to kako hocete).
Slazem se sa tobom za novopecene elite i manjak kriticne mase. Pa ja sam i postavio ovu temu upravo zbog toga; da vidimo kako da pomognemo jedni drugima i istovremeno da se ta kriticna masa stvori.uvjek dobar gost wrote:Depresija nam je medijski nametnuta voljom ratnih i post ratnih profitera i kreatora ratnih politika, kažem nametnuta a znam šta govorim jer mi u tom trenu nismo bili spremni ni boriti se protiv nametanja jer tek smo stavili agresiju iza sebe.. i mislili smo da to je to... početak i kraj borbe naše..., ali baš tada je naše društvo trebalo nove borce one koji će se boriti za sve ono u čemu danas ne živimo...
Status Quo.. odgovara novopečenim elitama a one imaju u rukama novac koji trenutno kupuje sve, bojim se za našu budućnost jer nema kritične mase koja je spremna progovoriti o uzrocima ... jer mi se glođemo oko posljedica..., a znamo onu staru dok psi laju karavani prolaze..
Sve u svemu ja mislim da se sve više bliži momenat spoznaje.. populacije u čemu i na koji način živimo.. jer ovo oko nas nije život, to se životarenjem zove...
Možda se varam i iskreno volio bih da se varam.., ali stvarnost oko mene govori mi drugačije...
Meni je vise dojadilo zivotarenje. Nema one opustenosti, iskrenog veselja i sigurnosti. Stalno smo svi pod raznim pritiscima koji nam se namecu "odozgo" i to nas cini "depresivnim" (ili nazivite to kako hocete).
- Zox
#29 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Ja, nazalost, ne mislim da je apatija i kolektivna depresija naseg drustva medijski nametnuta od strane profitera i, sto bi rekao jedan nas kolega, "otudjenih centara vlasti". Ja mislim da su oni samo iskoristili ono sto je, po svemu sudeci, jedan dugotrajni, dugotrajni mentalni sklop : ne moze me ni turcin, ni ugar, ni komunista, ni nacionalista jebavati koliko ja mogu saburati. Kao sto kaze ona semplirana gospodja u pjesmi Dubioze: "Kako god da se dogovore, dobro je, jeste penzionerima mala penzija, i ja sam u penziji, ali sta ces."
Kopajuci malo po istorijskim knjigama i romanima, ne moze se ne steci utisak da nam je to urodjeno. A ja bih volio da mi kuka i motika dokazu suprotno.
Kopajuci malo po istorijskim knjigama i romanima, ne moze se ne steci utisak da nam je to urodjeno. A ja bih volio da mi kuka i motika dokazu suprotno.
-
Abacija
#30 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Odlicne ideja za licno angazovanje u humanitarnim organizacijama.G@ss wrote:jako dobro recenoborba i rad ispunjavaju covjeka, ljubav ga podize a zavist spusta
dajte ljudi aktivirajte se u radu nevladinog sektora i tu ostvarite neke svoje poglede na humanost, rad, poštenje, napredak ...
znam da kad se kaze "nevladine organizacije" vecina misli na neke koje se bave iskljucivo politickim pitanjima, ali postoje mnoge organizacije koje se bave pitanjima zdravstva, humanosti, pitanjima zlostavljanih,starijih i nemocnih osoba. mislim da volonterski rad oslobađa ljubav i neke najbolje osobine svakog pojedinca. onda se čovjek osjeća istinski društvenim bicem.
E sad je samo fazon kako doci do tog stanja kad se vodi zdrav mentalni zivot. Mozda si ti u stanju da ignorises propagandnu masineriju koja nas stalno plasi i time kontrolise, ali kako mi slabiji da to uspijemo?G@ss wrote:druga stvar koja je vrlo bitna za mentalno zdravlje je voditi zdrav mentalni zivot, a u koji se uopšte ne uklapa stalno ponavljanje politike i političara, pa pogledajte samo koliko komentara o tim nesposobnim i nemoralnim osobama (izuzev malo broja časnih ljudi) mozete pronaci na ovom forumu, ali i na većini foruma na prostoru bivse jugoslavije.
dakle, kad se mentalni zivot dovede u red (ignorisuci politiku i politicare koji i opstaju zahvaljujuci nasem praznom pisanju i pricanju) i vodeci racuna o cinjenici da je glas naroda odnosno pojedinca najveća stvar za buducnost drzave i svih napacenih naroda, te da se njegovom upotrebom mogu skinuti nepodobni politicari i postaviti neki drugi, bolji, kandidati,eh onda ce nam nadam se svima biti bolje. eto do tog vremena, aBd, da dodje sto prije, razmislite...
-
Abacija
#31 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Kako sam ja shvatio, ljudi su zbog straha da ne ostanu usamljeni (znaci nagona da pripadaju nekoj zajednici) spremni da prihvate sve "odozgo" iako im to licno ne odgovara. Ljudi sute jer zbog tog istog straha nisu u stanju da razmisljaju sta je dobro a sta je lose po njih. Trebamo otkriti uzrok tog straha i otkloniti ga.ljubav_aha wrote:taj sistem postoji svugdje,ne samo u BiHkustah wrote:Nemam nista protiv dijaspore. Naprotiv. Imam i te kako protiv onog kako Ti zamisljas lidera-e.svako drustvo treba lidera,to je sustinska potreba postojanja hijerarhije u svakom drustvu
ali,danas biti lider nije kao u starim drustvenim sistemima,danas lider mora imati osim karizme i znanja,odlicnu pozadinu,znaci grupu ljudi koaj ce ga finansijski podrzati,pa makar svi "djelovali" iz inostrnanstva,znaci,uloga dijaspore ne smije biti iskljucena
To opisano, danas vec postoji, imamo to, i instalirano je kroz "prve demokratske izbore".
Finansijska podrska od koga? Mozda IMF ili World Bank!? = CIA,MI6,BND!
Izvinjavam se postavljacu teme na odstupanju od iste, na momenat!![]()
zar,zaista,ne mozes pretpostaviti finansijske izvore podrske![]()
pa zasto narod i dalje podrzava danasnje vodje stranaka,zasto narod kao roditelji jednogladsno i dalje ne reaguje na uvodjenje vjeornauke u vrticima,ne razmislja o buducnosti vlastitog djeteta
- Asmara
#32 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Prema riječima prof.dr.JOSIP ŽUPANOV "Rekao bih da je društvo u nekoj vrsti vakuuma solidarnosti i da tu leže najdublji korijeni depresije. Međutim, tu su nam potrebni neki teorijski modeli solidarnosti ili društvene kohezije, odnosno društvene integracije.
U modernoj sociologiji postoje dva teorijska modela solidarnosti: prvo, normativna integracija (koju je jedan od osnivača sociologije, Emile Durkheim, nazvao mehaničkom solidarnošću); drugo, funkcionalna integracija (koju je Durkheim nazvao organskom solidarnošću). Ali postoji još jedan model solidarnosti što se odnosi na etničke i nacionalne zajednice a koji se obično naziva nacionalnom homogenizacijom.
Nacionalna homogenizacija, koja se temelji na zajedničkom identitetu pojavljuje se onda kad se neka nacionalna država priprema za rat i osvajanje teritorija, odnosno kada je suočena s ratom i osvajanjem (kad postoji osjećaj vlastite ugroženosti). U oba slučaja ratu (bilo da je riječ o napadu ili obrani) prethodi proces političke (a za njom i vojne) mobilizacije.
Politička mobilizacija praćena je jakim emocijama i euforičnim očekivanjima što daje ton općem raspoloženju. Dakako, kada ta aktivna faza nekoga društvenoga ili nacionalnog pokreta završi uspjehom ili neuspjehom, aktivna faza prestaje i dolazi do institucionalizacije pokreta: naglasak se seli s ulice (političke mobilizacije) u urede vlasti i administracije.
Kada se svode računi o tome što se obećavalo i očekivalo, a što je ostvareno ili izgubljeno, tada može doći do pobune i stvaranja nekog novog pokreta ili do depresije.
Može li se ta depresija, koja paralizira svaku akciju, na neki način zaustaviti, odnosno isključiti iz igre?
To je moguće ali samo onda ako postoji mitologija o događajima iz aktivne faze pokreta koja reinterpretira minule događaje i otvara perspektivu neke bolje budućnosti, a najbolji su izgledi trajne političke mobilizacije ako u dotičnoj zemlji postoji mit o izabranom narodu."
U modernoj sociologiji postoje dva teorijska modela solidarnosti: prvo, normativna integracija (koju je jedan od osnivača sociologije, Emile Durkheim, nazvao mehaničkom solidarnošću); drugo, funkcionalna integracija (koju je Durkheim nazvao organskom solidarnošću). Ali postoji još jedan model solidarnosti što se odnosi na etničke i nacionalne zajednice a koji se obično naziva nacionalnom homogenizacijom.
Nacionalna homogenizacija, koja se temelji na zajedničkom identitetu pojavljuje se onda kad se neka nacionalna država priprema za rat i osvajanje teritorija, odnosno kada je suočena s ratom i osvajanjem (kad postoji osjećaj vlastite ugroženosti). U oba slučaja ratu (bilo da je riječ o napadu ili obrani) prethodi proces političke (a za njom i vojne) mobilizacije.
Politička mobilizacija praćena je jakim emocijama i euforičnim očekivanjima što daje ton općem raspoloženju. Dakako, kada ta aktivna faza nekoga društvenoga ili nacionalnog pokreta završi uspjehom ili neuspjehom, aktivna faza prestaje i dolazi do institucionalizacije pokreta: naglasak se seli s ulice (političke mobilizacije) u urede vlasti i administracije.
Kada se svode računi o tome što se obećavalo i očekivalo, a što je ostvareno ili izgubljeno, tada može doći do pobune i stvaranja nekog novog pokreta ili do depresije.
Može li se ta depresija, koja paralizira svaku akciju, na neki način zaustaviti, odnosno isključiti iz igre?
To je moguće ali samo onda ako postoji mitologija o događajima iz aktivne faze pokreta koja reinterpretira minule događaje i otvara perspektivu neke bolje budućnosti, a najbolji su izgledi trajne političke mobilizacije ako u dotičnoj zemlji postoji mit o izabranom narodu."
-
Abacija
#33 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Jako interesantno samo me brine taj dio o mitologiji. Mozda bih vise razumio kad bi nam objasnila ovaj boldirani dio na primjeru nase zemlje.Asmara wrote:Prema riječima prof.dr.JOSIP ŽUPANOV "Rekao bih da je društvo u nekoj vrsti vakuuma solidarnosti i da tu leže najdublji korijeni depresije. Međutim, tu su nam potrebni neki teorijski modeli solidarnosti ili društvene kohezije, odnosno društvene integracije.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#34 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Da li bi dio rješenja mogao biti komšiluk? Da se vratimo već isprobanom i svaki mjesec jedan dan da bude Dan komšiluka posvećen komšijama?Asmara wrote:.....prof.dr.JOSIP ŽUPANOV "Rekao bih da je društvo u nekoj vrsti vakuuma solidarnosti i da tu leže najdublji korijeni depresije....
Ponavljam, dio rješenja.
- scooter21ba
#35 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
koliko nas ima ovdje fino se udruzimo i lakapo svi konkretno nesto predlozimo borimo se zajedno a ne ovako
sta cu ja sa komsijom pricati kad ga i ne znam kao prvo uz obostranu krivicu
sta cu ja sa komsijom pricati kad ga i ne znam kao prvo uz obostranu krivicu
- uvjek dobar gost
#36 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
NA koji način da se borimo, kojim sredstvima i u stvari za šta i protiv čega..?
Ja sam za, već sam krenuo sa borbom samo da vidim imamo li bar približno isti cilj...?
Ja sam za, već sam krenuo sa borbom samo da vidim imamo li bar približno isti cilj...?
- metal_rules_cura
#37 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Nema nista od borbe za druge. Pokusala sam milion puta u raznoraznim slucajevima i nikad nije uspjelo. Jedino sto mozete promijeniti ste vi sami, u bilo kom segmentu, pa tek onda kada jedna znacajna masa promijeni svoja gledista moze se ocekivati nesto. A to nece biti tako skoro. Ovako namjenski ici preko noci nece dati rezultate.
- scooter21ba
#38 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
za sta za pravnu i gradjansku drzavu i drustvouvjek dobar gost wrote:NA koji način da se borimo, kojim sredstvima i u stvari za šta i protiv čega..?
kako konkretno a ne okrugli stolovi palamudjenja itd
sta treba treba to to i to ok ima ona otvorena skupstina subotom cini mi se odemo svi svaki vikend i konkretno pitamo one sto sjede sta je s ovim sta je s onim sta je sa desetim a to sve ide direktno na tv (mada odavno nisam to vidio na tv-u)
ne znam jeli njima tamo prije emisije neko kaze sta se ne smije pitati al pitati konkretno sve bez obzira jeli neko rekao prije toga ili ne i bar cemo tako poceti sa mrtve tacke
- uvjek dobar gost
#39 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Ovako.... cilj jedino može biti stvaranje svjesnog pojedinca koji kao takav onda može promijeniti (na kraju) sam sistem... znači prvo moramo uticati na promijenu same klime u društvu, treba sitnim koracima grabiti ka ostvarenju cilja koji je svakako građanska i sekularna država Bosna i Hercegovina... zemlja svih njenih građana...
Otvorena skupština..... za početak bi najbolje bilo da se organizuju okrugli stolovi i javne tribine na fakultetima... koji trebaju za cilj da imaju afirmaciju jedne cijele populacije... da ona počne da se ukljućuje i da promišlja o svojoj budućnosti i budućnosti svih nas, uporedo sa tim treba raditi na uvezivanju i komunikaciji između gradova, sredina i samih ljudi, treba razbijati predrasude i tabue...
No to sve mora raditi neko.......
Otvorena skupština..... za početak bi najbolje bilo da se organizuju okrugli stolovi i javne tribine na fakultetima... koji trebaju za cilj da imaju afirmaciju jedne cijele populacije... da ona počne da se ukljućuje i da promišlja o svojoj budućnosti i budućnosti svih nas, uporedo sa tim treba raditi na uvezivanju i komunikaciji između gradova, sredina i samih ljudi, treba razbijati predrasude i tabue...
No to sve mora raditi neko.......
- scooter21ba
#40 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
a to sigurno ne radimo mi tipkanjem ovdje na forumu
jer ko nas cita osim nas 100 ovdje koji se vrtimo
odes evo do hepoka i pitas raju sta misli o ovome pojma nece imati niti ih zanima
mi svi ovdje pricamo pa i ja a skoro nista ne poduzmamo
kazem ti kad bi se sastali pa svi prijedloge neke predloziti dogovorit se onda bi to vec nesto bilo a ovako dzaba trosenje tastature
jer ko nas cita osim nas 100 ovdje koji se vrtimo
odes evo do hepoka i pitas raju sta misli o ovome pojma nece imati niti ih zanima
mi svi ovdje pricamo pa i ja a skoro nista ne poduzmamo
kazem ti kad bi se sastali pa svi prijedloge neke predloziti dogovorit se onda bi to vec nesto bilo a ovako dzaba trosenje tastature
- Asmara
#41 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Jako interesantno samo me brine taj dio o mitologiji. Mozda bih vise razumio kad bi nam objasnila ovaj boldirani dio na primjeru nase zemlje.[/quote]Abacija wrote: Može li se ta depresija, koja paralizira svaku akciju, na neki način zaustaviti, odnosno isključiti iz igre?
Ovaj tekst se odnosi na kolektivnu depresiju društa RH, mada se može projecirati dijelom i na nas...
Da se razumijemo, nisam sociolog, ali pokušat ću da objasnim kako sam ja shvatila.
Evo recimo, aktualni događaj '92. Poćetak rata.
Da bi ratovao, trebaju ti ljudi da ratuju. Kako ćeš ih motivisati da se međusobno ubijaju, moraš im MIT izmisliti:
Tipa "s jedne strane" ugroženi ste ili "s druge strane" jest ćete zlatnim kašikama, i ljudi dobiju ideju vodilju da ubijaju očekujući bolje sutra, odnosno da dobiju etničko čistu RS ili da se riješe agresora.
Dakle riječ je o čistoj ideologiji i pokretanje kritične mase da sprovede tu ideologiju.
Nadam se da me neće neko pogrešno razumjeti, ovo je samo površno objašnjenje. Korijeni su dublji i mislim da trebaju godine rada i truda da se pokrene taj mit o boljem sutra.
Ako želiš baš toliko da uprostimo, onda je odgovor, DA, a mi smo danas postali društvo "nek' u komšije crkne krava".PipiDugaDevetka wrote:Da li bi dio rješenja mogao biti komšiluk? Da se vratimo već isprobanom i svaki mjesec jedan dan da bude Dan komšiluka posvećen komšijama?Asmara wrote:.....prof.dr.JOSIP ŽUPANOV "Rekao bih da je društvo u nekoj vrsti vakuuma solidarnosti i da tu leže najdublji korijeni depresije....
Ponavljam, dio rješenja.
Solidarnosti nema i svako sebi je prepušten, ekla bih najbolniji dokaz je to, kad su svi u tramvaju okrenuli glavu, dok je Denisa Mrnjavca, sugrađanin izb'o nožem. Gdje je bila solidarnost?
A ako će se jednim dijelom riješiti taj problem onda sam i ja pristalica za obilazak i upoznavanje komšija.
Ps: sorry što prije ne odgovorih...
-
Abacija
#42 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Da se borimo znanjem - da razmjenjujemo ono sto znamo. Znaci ako psiholog preporucuje osobi koja pati od depresije da potrazi stivo o toj temi, tako i mi trebamo da se upoznamo sa tematikom (i na mikro- i na makronivou). Pojedinac moze pomoci sam sebi a jednom drustvu ne moze pomoci nijedan vodja (znaci opet jedinka) nego samo to drustvo (to jest mi sami mozemo pomoci sami sebi).uvjek dobar gost wrote:NA koji način da se borimo, kojim sredstvima i u stvari za šta i protiv čega..?
Da se borimo protiv inertnosti, strahova/paranoje, defatizma i slicno.
Ako nista drugo onda da se borimo za vlastito dobro. To znaci, u najmanju ruku, da mi licno ne postanemo defatisti. Jer ako se predamo ko oni @Khanovi penzioneri (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2234666) onda nista od nas. Znaci da mi nebi postali depresivni/defatisti (nazovi kako ko hoce) moramo smanjiti broj takvih oko nas.
Da se borimo protiv sviju koji nam prosipaju demagogiju, pa ko god to bio.
Last edited by Abacija on 31/10/2008 23:48, edited 1 time in total.
- scooter21ba
#43 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
ma ne mozemo kad se boriti kad samo pisemo ovdjeAbacija wrote:Da se borimo znanjem - da razmjenjujemo ono sto znamo. Znaci ako psiholog preporucuje osobi koja pati od depresije da potrazi stivo o toj temi, tako i mi trebamo da se upoznamo sa tematikom (i na mikro- i na makronivou). Pojedinac moze pomoci sam sebi a jednom drustvu ne moze pomoci nijedan vodja (znaci opet jedinka) nego samo to drustvo (to jest mi sami mozemo pomoci sami sebi).uvjek dobar gost wrote:NA koji način da se borimo, kojim sredstvima i u stvari za šta i protiv čega..?
Da se borimo za vlastito dobro - u najmanju ruku da se ne predamo, da mi licno ne postanemo defatisti.
evo ko je od nas nesto uradio da se poboljsa situacijaili da promijeni razmisljanje komsija prijatelja koji odobravaju ovu situaciju?
-
Abacija
#44 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
U medjuvremenu sam ja editovao svoj post ali tebi hvala na brzom kontrapitanju. Pa da ga odgovorim... Ja svakodnevno razgovaram sa vise raznih ljudi o svim temama i ne ustrucavam se prodiskutovati o bilo cemu. Mislim da je razgovor lice u lice pobjedjuje bilo koju propagandu preko mas-medija. I nikoga ja nisam uspio probuditi na osnovu samo jednog razgovora, nego je to "budjenje" jedan dugotrajan proces...scooter21ba wrote:ma ne mozemo kad se boriti kad samo pisemo ovdjeAbacija wrote:Da se borimo znanjem - da razmjenjujemo ono sto znamo. Znaci ako psiholog preporucuje osobi koja pati od depresije da potrazi stivo o toj temi, tako i mi trebamo da se upoznamo sa tematikom (i na mikro- i na makronivou). Pojedinac moze pomoci sam sebi a jednom drustvu ne moze pomoci nijedan vodja (znaci opet jedinka) nego samo to drustvo (to jest mi sami mozemo pomoci sami sebi).uvjek dobar gost wrote:NA koji način da se borimo, kojim sredstvima i u stvari za šta i protiv čega..?
Da se borimo za vlastito dobro - u najmanju ruku da se ne predamo, da mi licno ne postanemo defatisti.
evo ko je od nas nesto uradio da se poboljsa situacijaili da promijeni razmisljanje komsija prijatelja koji odobravaju ovu situaciju?
- scooter21ba
#45 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
pa zamisli onda koliko nas treba da bi bar 50% ljudi tako "probudili"
slazem se da se ne budi jednim razgovorom
ali dok probudis njih 10 prodje 10 godina a za 10 godina ko ziv ko mrtav
slazem se da se ne budi jednim razgovorom
ali dok probudis njih 10 prodje 10 godina a za 10 godina ko ziv ko mrtav
- Gaia
#46 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
dijelim misljenje.Abacija wrote:... Ja svakodnevno razgovaram sa vise raznih ljudi o svim temama i ne ustrucavam se prodiskutovati o bilo cemu. Mislim da je razgovor lice u lice pobjedjuje bilo koju propagandu preko mas-medija. I nikoga ja nisam uspio probuditi na osnovu samo jednog razgovora, nego je to "budjenje" jedan dugotrajan proces...
dobra i adekvatna tema na koju mislim ste i odgovorili; odozdo ka gore; prisutnoscu i primjerom. potrebna nam je svaka osoba koja ce svojim ponasanjem oslikavati drustvu oko sebe, da tako kazem, 'novi standard svijesti'.
- Mogly
#47 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Kako pomoći čovjeku koji je sam sebi dušman? Ovdje su ljudi mazohisti, sve im je gore a stalno biraju iste. Kad živiš u malom mjestu, cijeli svijet ti se čini malim. Malo mjesto određuje veličina potrebe, ne broj stanovnika. Najbolji CD šop u Sarajevu ima izbor dovoljno za bolno malo mjesto. Kako je doživljaj siromašan, jedina zabava ti je gledanje u komšiju i zavist kao posljedica. I onaj garib što uzima 100KM od sistema brani ga kao da uzima milion. Pomoći će nam autoput i bezvizni režim. Pa i onda će morati da prođe generacija-dvije dok se priviknemo na kulturni šok. Dotle, nelipši magarče i uživaj u Jabučar&Co iščekivanju carskog novog čuda.
-
Abacija
#48 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Moram te razocarati - nece nista biti od ukidanja viza.Mogly wrote:Kako pomoći čovjeku koji je sam sebi dušman? Ovdje su ljudi mazohisti, sve im je gore a stalno biraju iste. Kad živiš u malom mjestu, cijeli svijet ti se čini malim. Malo mjesto određuje veličina potrebe, ne broj stanovnika. Najbolji CD šop u Sarajevu ima izbor dovoljno za bolno malo mjesto. Kako je doživljaj siromašan, jedina zabava ti je gledanje u komšiju i zavist kao posljedica. I onaj garib što uzima 100KM od sistema brani ga kao da uzima milion. Pomoći će nam autoput i bezvizni režim. Pa i onda će morati da prođe generacija-dvije dok se priviknemo na kulturni šok. Dotle, nelipši magarče i uživaj u Jabučar&Co iščekivanju carskog novog čuda.
- Mogly
#49 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Jel to i tebe uhvatila depra?Abacija wrote: Moram te razocarati - nece nista biti od ukidanja viza.
Kad neko sa strane dođe u SA, prvo shvati da nema gradskog prevoza prema gradu. Možda i hoće taxi, ali činjenica da nema jeftiniju alternativu, čini ga opreznim kada bilo kome daje novac ili nedaj bože s nekim nešto dogovara/pregovara. Nikakvog opravdanja za ovakvu prepotenciju nemamo, tim prije što je posjetilac s početka posta, na aerodromu s kojeg je krenuo ušao u najjadniji avion da bi došao u SA. Nije više u pitanju imanje ili nemanje gradskog prevoza sa aerodroma, stvar je u tome da smo takvi u svim porama. I to se manifestuje na svakom koraku. A ljudi nisu budale. I tako sve stoji dok se ne propuše ovaj ustajao zrak (vazduh pod pritiskom).
-
Abacija
#50 Re: Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?
Ne, ja samo razmatram razne scenarije i ostanak viza na snazi je najvjerovatnije...Mogly wrote:Jel to i tebe uhvatila depra?Abacija wrote: Moram te razocarati - nece nista biti od ukidanja viza.
Pritisak nece popustiti nego ce postati jos jaci a ti neces nikud moci mrdnuti. Zato ti i savjetujem da ne sanjas o autoputevima i o ukidanju viza.Mogly wrote:Kad neko sa strane dođe u SA, prvo shvati da nema gradskog prevoza prema gradu. Možda i hoće taxi, ali činjenica da nema jeftiniju alternativu, čini ga opreznim kada bilo kome daje novac ili nedaj bože s nekim nešto dogovara/pregovara. Nikakvog opravdanja za ovakvu prepotenciju nemamo, tim prije što je posjetilac s početka posta, na aerodromu s kojeg je krenuo ušao u najjadniji avion da bi došao u SA. Nije više u pitanju imanje ili nemanje gradskog prevoza sa aerodroma, stvar je u tome da smo takvi u svim porama. I to se manifestuje na svakom koraku. A ljudi nisu budale. I tako sve stoji dok se ne propuše ovaj ustajao zrak (vazduh pod pritiskom).