Volio bih da je to tako lakomIRCerka wrote:pa valjda imas par prijatelja sa djecom, angazujete jednu ili dvije sitterice i pravite kao u filmu Daddy day care.grunt wrote:To jedino preostaje,ali ipak druzenje dijeteta u vrticu sa drugom dijecom je od neprocijenjive vrijednosti koje ce sada pojedini roditelji zbog uvodjenja vjeronauke uskratiti svojoj dijeci!mIRCerka wrote: I jedino sto mozes uraditi je imati sittericu koja ce dijete cuvati dok ne stasa za skolu.
U sta smo se pretvorili!Zaista sam totalni pesimista i ne vidim svijetlo na kraju tunela,pogotovo nakon zadnjih izbora i odobravanja ovakvog stanja od strane gradjana.Nisam siguran ima li ovdje mjesta za nas koji mislimo drugacije!
zato ja imam macke..
Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#26 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
- uvjek dobar gost
#27 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Sa sve zatucanijim stanovništvom koje nema te kapacitete da se suprotstavi onima koji im kroje kapu jer ih krojači pozivaju na strpljenje i sabur dok sami žive drugačije... opasnost velika postoji jer sve nas je više nepismenih... ali bogobojaznih...callmethebreeeze wrote:na ovu temu je sve receno... u sarajevu djeca idu na vjeronauk vec u obdanistu, u rs.u se skole zovu sveti sava i slicno.. bosna postaje klerofasisticko drustvo u kojem vlada mafija....
Sve u svemu jeste ovdje sve manje je sekularne-građanske države.. ako je ikako i ima..
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
- uvjek dobar gost
#29 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
jaka pravo....mIRCerka wrote:
-
vratnik
#30 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
uvjek dobar gost wrote:Sa sve zatucanijim stanovništvom koje nema te kapacitete da se suprotstavi onima koji im kroje kapu jer ih krojači pozivaju na strpljenje i sabur dok sami žive drugačije... opasnost velika postoji jer sve nas je više nepismenih... ali bogobojaznih...callmethebreeeze wrote:na ovu temu je sve receno... u sarajevu djeca idu na vjeronauk vec u obdanistu, u rs.u se skole zovu sveti sava i slicno.. bosna postaje klerofasisticko drustvo u kojem vlada mafija....
Sve u svemu jeste ovdje sve manje je sekularne-građanske države.. ako je ikako i ima..
ja sam samo morao podebljati ovo bitno. (a zbog onog spomenutog fitilja sam editovao onaj dio, mozda je to neko mogao shvatiti kao provokaciju)..
Evo breeze je stvarima dao ime, sto znaci, sad je tema osudjena na propast. Branioci (cega?!) formiraju redove. Tema nece dozivjeti cetiri stranice.
- uvjek dobar gost
#31 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
... Tema kao sama neće ni promijeniti ništa, a sve što sam napisao je istina, ko god mi ne vjeruje ja sam spreman odvesti ga ili odvesti je malo izvan Sarajeva ili po njegovim rubnim dijelovima.. gdje ljudi ne šalju djecu u školu jer nemaju sredstava... no to nije tema..
Vratimo se u studio....
jer ko god ne može u svojoj glavi da poveže uvođenje nauke o vjeri u sarajevska obdaništa sa nekim drugim problemima i težnjama pastira... nisam mu ja kriv... jer taj neće da od drveta vidi šumetinu...
Sve u svemu molim roditelje da pišu svoja iskustva, a mi koji nemamo još svoje djece da razmislimo malo o svemu...
Vratimo se u studio....
Sve u svemu molim roditelje da pišu svoja iskustva, a mi koji nemamo još svoje djece da razmislimo malo o svemu...
Last edited by uvjek dobar gost on 29/10/2008 12:08, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#32 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
http://www.ogbh.com.ba/
Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu"
Bolje bi im bilo sto placaju bule, popove i fratre da pricaju svoju pricu, da usmjere te pare na ovu organizaciju gore.
Milsim da vjerskim licima nije mjesto u obrazovnom sistemu, pogotovu kada se radi o nasoj zemlji.
Hodzama/bulama, popovima, fratrima je mjesto tamo gdje jeste, u dzamijama, crkvama, katedralama, a neka se okane uplitanja u svaku poru zivota.
Sve je to isto, nema ovo veze sa obrazovanjem, vjeronaukom, ovo ima veze jedino sa stvaranjem cistih rasa, slijepo poslusnih i ogranicenih, za koje ce vrijediti samo jedna istina, ona koju im usade u obdanistu i skoli.
Sve ostalo nece biti bitno.
Stvaraju svoje poslusnike i sljedbenike, svi su isti.
Kakva multi-kulti prica, folovi-golovi, ovo se zove nacionalizam, tiho ugnjetvanje i etnicko ciscenje na lukav i perfidan nacin, u rukavicama.
FUJ, gade mi se svi.
Necu da kazem sta mislim, bezze da kaljam forum i pravila ponasanja, ali mislim da znate sta bih rekao.
Bolje bi im bilo sto placaju bule, popove i fratre da pricaju svoju pricu, da usmjere te pare na ovu organizaciju gore.
Milsim da vjerskim licima nije mjesto u obrazovnom sistemu, pogotovu kada se radi o nasoj zemlji.
Hodzama/bulama, popovima, fratrima je mjesto tamo gdje jeste, u dzamijama, crkvama, katedralama, a neka se okane uplitanja u svaku poru zivota.
Sve je to isto, nema ovo veze sa obrazovanjem, vjeronaukom, ovo ima veze jedino sa stvaranjem cistih rasa, slijepo poslusnih i ogranicenih, za koje ce vrijediti samo jedna istina, ona koju im usade u obdanistu i skoli.
Kakva multi-kulti prica, folovi-golovi, ovo se zove nacionalizam, tiho ugnjetvanje i etnicko ciscenje na lukav i perfidan nacin, u rukavicama.
FUJ, gade mi se svi.
Necu da kazem sta mislim, bezze da kaljam forum i pravila ponasanja, ali mislim da znate sta bih rekao.
- Dioda
#33 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Potpunos e slazem s tobom.Uopste nisam znala da je vjeronauka sada obavezna u skolama? Negdje 2000.godine sam odradjivala samostalnu praksu (uciteljska skola) u jednoj osnovnoj skoli,i znam da vjeronauka nije bila obavezna.chuchumbamayumbe wrote:http://www.ogbh.com.ba/
FUJ, gade mi se svi.
Vjeronauku ne bi uopste trebalo uvoditi u skole,iz razloga sto su oduvijek postojale kojekakvi mektebi i slicne zezancije,u koje su isli oni koji su htjeli.Da ne pricam o obdanistima.
Ono od cega meni dolazi muka jeste cinjenica da u ovom gradu(i drzavi),postoje djeca koja su iz mjestovitih brakova,djeca ciji su roditelji apsolutno neoptereceni takvim stvarima,djeca ateista (sram me bilo sta prevalih preko usta
- vjesticanametli
#34 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
nije obaveza ali bude npr 2 ili 3 cas a ne zadnji (slucaj u OS Aleksa Santic, SA) i onda djete moze ici a ne mora...............ako ide njima dobro .....eh a ako ne onda moze biti u hodniku....................moj sin je u prvom i drugom razredu uredno cekao da se zavrsi i opet dolazio na cas...............sada u 3 razredu je zadnji cas pa ko ne ide moze ici kuci
Last edited by vjesticanametli on 29/10/2008 12:31, edited 2 times in total.
-
callmethebreeeze
#35 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
meni nije jasno zasto se tako maloj djeci uopste namecu tako komplikovano stvari poput vjeronauke. mislim, kako ce dijete od par godina moci skontati tako teske poojmove poput smrti, vjecnosti, raja i pakla? imace ce citav zivot da se zamaraju takvim stvarima.

- Dioda
#36 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Haj makar to.Ne bi me cudilo da postane.vjesticanametli wrote:nije obaveza
-
maajaa
#37 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
ma nece skontati ... ali ce nauciti da slusa i da se boji ... a kao takav je idealna masa za modeliranjenije jasno zasto se tako maloj djeci uopste namecu tako komplikovano stvari poput vjeronauke. mislim, kako ce dijete od par godina moci skontati tako teske poojmove poput smrti, vjecnosti, raja i pakla? imace ce citav zivot da se zamaraju takvim stvarima
- uvjek dobar gost
#38 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
..Nije obaveza ali zamislite kako je onoj djeci koja ostanu sama il sa svega par drugara dok svi ostali idu na sat nauke o vjeri...Dioda wrote:Haj makar to.Ne bi me cudilo da postane.vjesticanametli wrote:nije obaveza
To se zove tiha segregacija... a mi kao ljudi, kao društvo na nju nemamo odgovor.. a stigla nam je u grad, a nekad smo se znali smijati nečemo sličnom u drugim dijelovima BiH...
Ova situacija od nas traži reakciju ako još uvijek mislimo živjeti normalno u društvu u kojem je vjera i njeno ispoljavanje pravo pojedinca, a ne njegova dužnost....
-
vratnik
#39 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Nije obaveza, ali nikad nije prvi ili zadnji cas. (makar na padinskim dijelovima, kako ih vi novosarajlije nazivate). Pa ti sad odluci da li ce ti dijete jedan cas provesti negdje.. Da je prvi ili zadnji, pa da ih fino kasnije poslajes, odnosno da ranije idu kuci, ali ne.. Rafinirano.. 3. cas, vjeronauka dobrovoljno.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#40 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Zato da se dijeca podijele od malih nogu,da odmah znaju kojem toru pripadaju,jer se samo tako ovakvo stanje produzava i omogucava aktuelnoj vlasti da vlada kako je krenulo izgleda sve do sudnjega danacallmethebreeeze wrote:meni nije jasno zasto se tako maloj djeci uopste namecu tako komplikovano stvari poput vjeronauke. mislim, kako ce dijete od par godina moci skontati tako teske poojmove poput smrti, vjecnosti, raja i pakla? imace ce citav zivot da se zamaraju takvim stvarima.
- vjesticanametli
#41 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
upravo tako ..........udri teletu pecat
tragedija
tragedija
- kirby
#42 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
mene zanima sam naziv teme.cuj nauka o vjerama.koje je to naucno dostignuce u vjeri?je li se stvarno tako zove predmet u skoli?koji je naucnik u vjeri dobio nobelovu nagradu za naucno dostignuce u vjeri.

- uvjek dobar gost
#43 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
... To je samo igra riječi... u stvari je vjeronauka... igra riječi je upotrebljena čisto radi moje zabrinutosti i nekog straha... koji nisam imao ni u vrijeme opsade Sarajeva....kirby wrote:mene zanima sam naziv teme.cuj nauka o vjerama.koje je to naucno dostignuce u vjeri?je li se stvarno tako zove predmet u skoli?koji je naucnik u vjeri dobio nobelovu nagradu za naucno dostignuce u vjeri.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- chuchumbamayumbe
#44 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
U normalnim drzavama se djeca u obdanistu igraju Lego kockicama i stvarima koje su prilagodjene njihovom uzrastu.
Mi nismo normalna, zemlja, mi smo nenormalna zemlja.
Kako vec rekoh, moje dijete nece ici na vjeronauku nego ce na tom casu surfati po internetu, uciti nesto pametno (valjda ce do tada u skolama da bude WiFi).
Moja je mati isla u mekteb/mejtef, i dan danas, nakod 50 godina, zna vise o Islamu od svakog onog "kako postati pravi Musliman za 7 dana" iz Fahdove i os svakog Saff citatelja.
A nije imala vjeronauku u skoli ili obdanistu. Doduse, tada i nije bilo obdanista.
Vjeronauka bi trebala biti izbacena iz obrazovanja svih nivoa, a koji roditelj misli da mu djetetu treba vjeronauk, bujrum brate, vazda ima mjesta u dzamiji, crkvi, katedrali, mektebu, sta ti ja znam.
Ucite djecu ekologiji, racunarima, jezicima...
Mi nismo normalna, zemlja, mi smo nenormalna zemlja.
Kako vec rekoh, moje dijete nece ici na vjeronauku nego ce na tom casu surfati po internetu, uciti nesto pametno (valjda ce do tada u skolama da bude WiFi).
Moja je mati isla u mekteb/mejtef, i dan danas, nakod 50 godina, zna vise o Islamu od svakog onog "kako postati pravi Musliman za 7 dana" iz Fahdove i os svakog Saff citatelja.
A nije imala vjeronauku u skoli ili obdanistu. Doduse, tada i nije bilo obdanista.
Vjeronauka bi trebala biti izbacena iz obrazovanja svih nivoa, a koji roditelj misli da mu djetetu treba vjeronauk, bujrum brate, vazda ima mjesta u dzamiji, crkvi, katedrali, mektebu, sta ti ja znam.
Ucite djecu ekologiji, racunarima, jezicima...
-
caniggia
#45 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Moja mala ide u vrtic, i nas su jos prije skoro godinu dana pitali jesmo li za to da je damo na vjeronauk, sto smo mi odbili, kao i vecina drugih roditelja iz grupe, iz razloga sto stvarno mislim da su premaleni za to. Uostalom, i sam poslanik je rekao da djeca do sedme godine nisu u stanju razlikovati dobro od loseg, i slicno.
Helem, kako je tada vecina roditelja bila protiv, ja sam mislila da od toga nece biti nista.
Medjutim, dok uglavnom sva djeca idu na ples i engleski u toku dana, tek neki dan mi mala kaze da hoce da ide na 'vjeranku' (ona tako to zove
(, i kad smo mi pitali zasto: zato sto ide ta i ta curica. Od njih dvadesetak, iz njihove grupe, samo jedna mala ide na vjeronauk.
Ali ja sam juce morala sat vremena objasnjavati sta je vjeronauk, zasto to jos nije za nju, zasto ona ne moze ici, itd, sto je na kraju zavrsilo placem.
Zar to stvarno nije van pameti? Prvo, toliko insistirati na tome, iako je vecina bila protiv, a drugo, organizirati to radi grupice djece, tj. njihovih roditelja. A trece, izdvajati tu malu, koja ide u drugu prostoriju na vjeronauk, dok se njeni drugari igraju u svojoj sobi.
Helem, kako je tada vecina roditelja bila protiv, ja sam mislila da od toga nece biti nista.
Medjutim, dok uglavnom sva djeca idu na ples i engleski u toku dana, tek neki dan mi mala kaze da hoce da ide na 'vjeranku' (ona tako to zove
Ali ja sam juce morala sat vremena objasnjavati sta je vjeronauk, zasto to jos nije za nju, zasto ona ne moze ici, itd, sto je na kraju zavrsilo placem.
Zar to stvarno nije van pameti? Prvo, toliko insistirati na tome, iako je vecina bila protiv, a drugo, organizirati to radi grupice djece, tj. njihovih roditelja. A trece, izdvajati tu malu, koja ide u drugu prostoriju na vjeronauk, dok se njeni drugari igraju u svojoj sobi.
- kirby
#46 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
uvjek dobar gost wrote:... To je samo igra riječi... u stvari je vjeronauka... igra riječi je upotrebljena čisto radi moje zabrinutosti i nekog straha... koji nisam imao ni u vrijeme opsade Sarajeva....kirby wrote:mene zanima sam naziv teme.cuj nauka o vjerama.koje je to naucno dostignuce u vjeri?je li se stvarno tako zove predmet u skoli?koji je naucnik u vjeri dobio nobelovu nagradu za naucno dostignuce u vjeri.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ajde recimo vjeronauka.opet ti ga dodje na isto.ne kontam.nisam nikad isao u te religijske objekte ali ako ides na vjeronauku ,onaj sto ti je predaje je vjeronaucnik.
nego, ozbiljno jesu li to uveli u vrtice i predskolsku predmet o vjerama?ili je samo o jednoj vjeri (zavisno koja je vecina u selu ili gradu)?
- vjesticanametli
#47 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
zao mi je sto nisam dopisala na onoj sugavoj anketi u skoli da zelim da djete uci o jehovinim svjedocima.............da vidim da li ce postovati i obezbjediti .....................ali napisacu dogodine
-
callmethebreeeze
#48 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
nemoj.vjesticanametli wrote:zao mi je sto nisam dopisala na onoj sugavoj anketi u skoli da zelim da djete uci o jehovinim svjedocima.............da vidim da li ce postovati i obezbjediti .....................ali napisacu dogodine
- Pasiflora
#49 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Hvala Bogu, ja nemam tih problema - moja djeca poodrasla
Međutim, postoji li varijanta privatnih vrtica? Koliko ja znam u gradu postoje takvi.
Ako se ne varam, kod njih nema vjeronauke????????
I jos nesto: slazem se sa vama - u pitanju je najobicnija segregacija
Međutim, postoji li varijanta privatnih vrtica? Koliko ja znam u gradu postoje takvi.
Ako se ne varam, kod njih nema vjeronauke????????
I jos nesto: slazem se sa vama - u pitanju je najobicnija segregacija
- zlatiborka
#50 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Pa ovo je strasno, narode vidite li vi sta nam rade, gdje nas vode. Strasno zalim mlade 25-35 godina koji nemaju jos djecu ili imaju malu djecu. Mogu misliti kako je njima. U ovu grupu ukljucujem i svoju kcerku koja ce danas-sutra imati dijete.caniggia wrote:Moja mala ide u vrtic, i nas su jos prije skoro godinu dana pitali jesmo li za to da je damo na vjeronauk, sto smo mi odbili, kao i vecina drugih roditelja iz grupe, iz razloga sto stvarno mislim da su premaleni za to. Uostalom, i sam poslanik je rekao da djeca do sedme godine nisu u stanju razlikovati dobro od loseg, i slicno.
Medjutim, dok uglavnom sva djeca idu na ples i engleski u toku dana, tek neki dan mi mala kaze da hoce da ide na 'vjeranku' (ona tako to zove(, i kad smo mi pitali zasto: zato sto ide ta i ta curica. Od njih dvadesetak, iz njihove grupe, samo jedna mala ide na vjeronauk.
Sta nam je ciniti, kukanje na forumu nista ne znaci, postoji li kakav zakon, uredba po kojoj vjerske zajednice provode teror nad najmladjima. Postoji li ista sto konkretno mozemo uciniti da sprijecimo ovaj VJERSKI TEROR, jer je to upravo to!
UUUhhhhhh....svasta bih rekla ali cu se suzdrzati......