NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

edvin

#26 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by edvin »

karanana wrote:
edvin wrote:
Ah joj, Austrian je opet prica za sebe. Kolko puta i prije, svi ostali slete i polete, samo oni ne mogu.
znaci da ocigledno ovi instrumenti opet ne zadovoljavaju austrijske sigurnosne standarde pri slijetanju. nemam ja sta austrian kritikovat, ljudi imaju stroge standarde sigurnosti i to cijenim. radje busom iz zagreba nego da me skupljaju u kesu oko kule i vojkovica. u tom biznisu nema pokazivanja hrabrosti ili kukavicluka.
Pa eto, ja ih mogu kritikovat. Jednom kad smo ostali u Becu, sa mnom masa starih ljudi u avionu, ne znaju engleski, oni u Austrianu drcni i ogavni, pomoc skoro pa nula. samo jedan od dozivljaja, nase ljude tretiraju ko stoku (skroz drukciji odnos prema englezima, svabama itd), da ti dalje ne nabrajam, nije tema ovdje.

Ono sto ti mogu reci je da veliki dio Austriana leti sa avionima tipa Fokker (veoma stare letjelice) sa kojima skoro pa niko vise ne leti u Evropi a oni imaju kategoriju I sto se tice navigacije. A ne boj se nece te skupljati oko kule i vojkovica, ne skupljaju ni ljude oko Heatrowa gdje magle znaju biti zesce nego u Sarajevu.
ja_cura_

#27 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by ja_cura_ »

u utorak (čini mi se) mi je sestra pričala da nije sletio avion iz beča. njena prijateljica nije prebačena autobusom nigdje, vratili su je na aerodrom u beču, gdje i prenoćila i sačekala sljedeći avion.
edvin

#28 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by edvin »

ja_cura_ wrote:u utorak (čini mi se) mi je sestra pričala da nije sletio avion iz beča. njena prijateljica nije prebačena autobusom nigdje, vratili su je na aerodrom u beču, gdje i prenoćila i sačekala sljedeći avion.
Pa da, Austrian, stalno. Ne letim s njima vec godinu dana iz principijelnih razloga. A cuo sam od jarana da im je direktor uvrstio u policy na poslu da ne smiju bokirati letove sa Austrianom, mada ne znam nista poblize o razlogu.
ljubav_aha

#29 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by ljubav_aha »

karanana wrote:
edvin wrote:
Ah joj, Austrian je opet prica za sebe. Kolko puta i prije, svi ostali slete i polete, samo oni ne mogu.
znaci da ocigledno ovi instrumenti opet ne zadovoljavaju austrijske sigurnosne standarde pri slijetanju. nemam ja sta austrian kritikovat, ljudi imaju stroge standarde sigurnosti i to cijenim. radje busom iz zagreba nego da me skupljaju u kesu oko kule i vojkovica. u tom biznisu nema pokazivanja hrabrosti ili kukavicluka.
BRAVO,karanana

edvine,od koga direktor ima odobrenje da moze reci radnicima da ne kooperiraju sa austrijskom avio kompanijom
rajvosa^

#30 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by rajvosa^ »

Nisam imao problema sa Austrija avio kompanijom. Mozda sam imao srecu al dosad da kucnem u drvo...
edvin

#31 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by edvin »

ljubav_aha wrote:
karanana wrote:
edvin wrote:
BRAVO,karanana

edvine,od koga direktor ima odobrenje da moze reci radnicima da ne kooperiraju sa austrijskom avio kompanijom
Kakvo pitanje, pa on je generalni, moze sta hoce.
Timotije

#32 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by Timotije »

Austrian je preskup. I Malev i Croatia imaju povremeno kampanje, makar van sezone, oni ni da se nasale. Bogami ko`da je Sarajevo jos pod opsadom! Dobro su se prolopovili!
Dr.Cuddy

#33 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by Dr.Cuddy »

edvin wrote:
karanana wrote:
edvin wrote:
Pa eto, ja ih mogu kritikovat. Jednom kad smo ostali u Becu, sa mnom masa starih ljudi u avionu, ne znaju engleski, oni u Austrianu drcni i ogavni, pomoc skoro pa nula. samo jedan od dozivljaja, nase ljude tretiraju ko stoku (skroz drukciji odnos prema englezima, svabama itd), da ti dalje ne nabrajam, nije tema ovdje.

Ono sto ti mogu reci je da veliki dio Austriana leti sa avionima tipa Fokker (veoma stare letjelice) sa kojima skoro pa niko vise ne leti u Evropi a oni imaju kategoriju I sto se tice navigacije. A ne boj se nece te skupljati oko kule i vojkovica, ne skupljaju ni ljude oko Heatrowa gdje magle znaju biti zesce nego u Sarajevu.
Austrian ne leti Fokkerom nego Airbusom 320 i to je najveći komercijalni avion što slijeće/polijeće sa SJJ (ne pikam vojne transportere), pa time i mora imati bolje i veće sigurnosne mjere zbog dužine piste (tj kratkoće). A što se tiče sistema za maglu, evo Nikola Tesla kuburi s tim već godinu i po (oko uvođenja) i još nisu uspjeli jer je skupo i zahtjevno a BEG aerodrom je i puno veći i prometniji od SJJ.
edvin

#34 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by edvin »

Istina, Austrian leti i Airbusom ali Austrian leti i te kako i upotrebljava Fokkere jos uvijek.
ljubav_aha

#35 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by ljubav_aha »

edvin wrote:
ljubav_aha wrote:
napisao si :"A cuo sam od jarana da im je direktor uvrstio u policy na poslu da ne smiju bokirati letove sa Austrianom"

menadzer moze suspendovati let/ove u slucaju sigurnosti,ali uvodjenje ili mijenjanje policy je kompleksniji proces koji je regulisan od strane vise osoba i organizacija
edvin

#36 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by edvin »

ljubav_aha wrote:
edvin wrote:
ljubav_aha wrote:
napisao si :"A cuo sam od jarana da im je direktor uvrstio u policy na poslu da ne smiju bokirati letove sa Austrianom"

menadzer moze suspendovati let/ove u slucaju sigurnosti,ali uvodjenje ili mijenjanje policy je kompleksniji proces koji je regulisan od strane vise osoba i organizacija
Da, u nekim drugim zemljama, kod nas u vecini slucajeva moze disa (generalni) bas sta hoce. A menadzer nema veze sa generalnim, kod nas se danas skoro svako zove menadzer.
karanana

#37 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by karanana »

Situacija jutros. Dobra im ova nova sprava Edvine. Samo se nas lola usudio dici. Ustvari ovi vjerovatno nisu sletili sinoc pa za to ni ne uzlijecu danas

Image
Image
Edin H.

#38 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by Edin H. »

karanana wrote:Situacija jutros. Dobra im ova nova sprava Edvine. Samo se nas lola usudio dici. Ustvari ovi vjerovatno nisu sletili sinoc pa za to ni ne uzlijecu danas

Image
Image

BH Airlines ocigledno ima puno savremenije uredjaje u odnosu na konkurenciju :oops: :zoka:
Last edited by Edin H. on 28/11/2008 20:16, edited 1 time in total.
Edin H.

#39 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:
karanana wrote:Situacija jutros. Dobra im ova nova sprava Edvine. Samo se nas lola usudio dici. Ustvari ovi vjerovatno nisu sletili sinoc pa za to ni ne uzlijecu danas

Image
Image

BH Airlines ocigledno ima puno savremenije uredjaje u odnosu na konkurenciju :oops: :zoka:
Ne mogu levati da skontaju :D
ljubav_aha

#40 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by ljubav_aha »

edvin wrote:
ljubav_aha wrote:napisao si :"A cuo sam od jarana da im je direktor uvrstio u policy na poslu da ne smiju bokirati letove sa Austrianom"

Da, u nekim drugim zemljama, kod nas u vecini slucajeva moze disa (generalni) bas sta hoce. A menadzer nema veze sa generalnim, kod nas se danas skoro svako zove menadzer.
pa,ovjde sam upravo mislila na generalnog menadzera,znaci ne na menadzere nizeg ranga,uostalom,ni u jednoj zemlji ne donose tkave odluke svaki menadzer na aerodromu,kako si to mogao uopce zakljucati :!: :?:
Dendrlix

#41 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by Dendrlix »

ljubav_aha wrote:pa,ovjde sam upravo mislila na generalnog menadzera,znaci ne na menadzere nizeg ranga,uostalom,ni u jednoj zemlji ne donose tkave odluke svaki menadzer na aerodromu,kako si to mogao uopce zakljucati :!: :?:
Direktor firme u kojoj njegov jaran radi!

Kontash?
Master.DKP

#42 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by Master.DKP »

Veoma korisna diskusija. Prvo aerodrom u Sarajevu je kurac sto se tice sigurnosti, jedne poletne pise, akutnih i konstantnih problema sa maglom !

Ko je ikada letio u London zimi, tj, u ova dobra godina ne vidis London dok ne dodes negdje na Soho i popijes caj, sve dotle je magla 100 % gusta kao dim zeljezare u Zenici kojim truju ljude. Drugu, Austrian Airlines je "vizeulno" bila dobra kompanija koja je sada toliko propala, pukla da su je divovi Lufthansa kupili za 1 Euro i uzeli oko 1 milijardu dugova. Kako samo napravise dug od par milijardi EURA a karta do Sarajeva bila nekidan kada sam letio 550 EURA ! ( Recimo Bec - London nikada ne prelazi 100 Eura u spici sezone). AUA je bila austriska seljacka kompanija preko koje su se svi mjenjali i jebali managari i trosili na marketing vise nego Coca Cola. Naravno, njemac to vidi, kaze samo tako, dode finansiska kriza, padne dionica 100 % i Lufthansa "bratski" ponudi 1 EURO i dug koji su preuzali bevio dio toga ce plaiti porezni obaveznici, radnici i naravno putnici.

Najvaznije je stvar sto poslovne ljude, investitore, bankare i sve ostale koji moraju stici tamo gdje su posli, njih NE ZANIMA sto ne moze da slati, sto je magla itd ! Propada posao, oteze se dogovor, gube se radni dani ili vise njih ! Drugo je sto nana bosanka i St. Louisa mora da ceka negdje na terminalu u Becu, njoj je sviejedno hoceli li doci 14. Dezembra ili 14 Junara, nigdje onda ne zuri u zivotu.
ljubav_aha

#43 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by ljubav_aha »

Dendrlix wrote:
ljubav_aha wrote:pa,ovjde sam upravo mislila na generalnog menadzera,znaci ne na menadzere nizeg ranga,uostalom,ni u jednoj zemlji ne donose tkave odluke svaki menadzer na aerodromu,kako si to mogao uopce zakljucati :!: :?:
Direktor firme u kojoj njegov jaran radi!

Kontash?
generalni menadzer u SAD ima finalnu rijec,aka direktor,kontash :)

kao drugo,postoje sastanci sa gradom,opcinom kanotnom,na drzavom nivou,ovakve odluke nisu samostlanog karaktera,no postoje u pitanju BiH,sve je moguce,kontash :)
MA DAJ...

#44 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by MA DAJ... »

Ono sto ti mogu reci je da veliki dio Austriana leti sa avionima tipa Fokker (veoma stare letjelice) sa kojima skoro pa niko vise ne leti u Evropi a oni imaju kategoriju I sto se tice navigacije. A ne boj se nece te skupljati oko kule i vojkovica, ne skupljaju ni ljude oko Heatrowa gdje magle znaju biti zesce nego u Sarajevu.[/quote]

Austrian ne leti Fokkerom nego Airbusom 320 i to je najveći komercijalni avion što slijeće/polijeće sa SJJ (ne pikam vojne transportere), pa time i mora imati bolje i veće sigurnosne mjere zbog dužine piste (tj kratkoće). A što se tiče sistema za maglu, evo Nikola Tesla kuburi s tim već godinu i po (oko uvođenja) i još nisu uspjeli jer je skupo i zahtjevno a BEG aerodrom je i puno veći i prometniji od SJJ.[/quote][/quote]

Samo sa Fokerima lete na toj relaciji,a i Lufthansa koristi isti taj tip aviona za Sarajevo...
chuchumbamayumbe

#45 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by chuchumbamayumbe »

Ja cam letio Ljubljana-Sarajevo sa Canadian Regional Jet, super avionchichi na prvi pogled.
karanana

#46 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by karanana »

ja sam letio ljubljana sarajevo sa fakerom adria airwaysa. kad je polijetao ono kako se nageo a ja bio u zadnjem redu, nekakva zuta voda me obli koja se slila iz onih pukotina gdje je klima i svjetlo. i kad se avion izravno to je non stop kapalo.
chuchumbamayumbe

#47 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

karanana wrote:ja sam letio ljubljana sarajevo sa fakerom adria airwaysa. kad je polijetao ono kako se nageo a ja bio u zadnjem redu, nekakva zuta voda me obli koja se slila iz onih pukotina gdje je klima i svjetlo. i kad se avion izravno to je non stop kapalo.
Ja sam takodjer letio sa Adriom (ima jedno 2-3 mjeseca), kazem ti, ti Canada Air RJ su mi se dojmili.
Mlaznjak je.
Trebao si prijaviti ovog Fokkera osoblju, ako je tako mozda zavrse u jednoj od onih NG avionskih katastrofa.
Naime, putnik karanana je primijetio zutu vodu, bla bla bla, ali se osoblje oglushilo na karananine primjedbe.
I tako, belaj.
karanana

#48 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by karanana »

chuchumbamayumbe wrote:
karanana wrote:ja sam letio ljubljana sarajevo sa fakerom adria airwaysa. kad je polijetao ono kako se nageo a ja bio u zadnjem redu, nekakva zuta voda me obli koja se slila iz onih pukotina gdje je klima i svjetlo. i kad se avion izravno to je non stop kapalo.
Ja sam takodjer letio sa Adriom (ima jedno 2-3 mjeseca), kazem ti, ti Canada Air RJ su mi se dojmili.
Mlaznjak je.
Trebao si prijaviti ovog Fokkera osoblju, ako je tako mozda zavrse u jednoj od onih NG avionskih katastrofa.
Naime, putnik karanana je primijetio zutu vodu, bla bla bla, ali se osoblje oglushilo na karananine primjedbe.
I tako, belaj.
aha, ne znam za te canadair mlaznjake. letio sam sa propelerasom canadair tyroleana cini mi se. ni propeleras mi se nije ucinio los, nekako mi je bio sigurniji.

a ovi slovenacki fakeri, uzasni su.

...i pored primjedni putnika karanane, osoblje nije ucinilo nista. zuta voda je dosla u dodir sa elektronikom i varnice su izazvale pozar. hmmm, ko li bi me mogao glumiti u onoj NG simulaciji?
chuchumbamayumbe

#49 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

karanana wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Mlaznjak je.
I tako, belaj.
aha, ne znam za te canadair mlaznjake. letio sam sa propelerasom canadair tyroleana cini mi se. ni propeleras mi se nije ucinio los, nekako mi je bio sigurniji.

a ovi slovenacki fakeri, uzasni su.

...i pored primjedni putnika karanane, osoblje nije ucinilo nista. zuta voda je dosla u dodir sa elektronikom i varnice su izazvale pozar. hmmm, ko li bi me mogao glumiti u onoj NG simulaciji?
Brus Vilis?! :D
Aviaticar

#50 Re: NEMA VISE OTKAZIVANJA LETOVA ZBOG MAGLE

Post by Aviaticar »

Novi ILS uređaj jeste postavljen ali je po kategoriji identičam prethodnom, dakle ništa se nije promjenilo zbog toga. Inače SJJ je odlično opremljen što se navigacionih uređaja tiče, a problem predstavlja okolni teren. Zbog njega je minimum za slijetanje 510ft za CAT I naspram 200ft kod većine ostalih aerodroma, orografija je također razlog zašto nije moguće imati CAT II ili III u Sarajevu. Što se aviona koji slijeću tiče većina ima makar CAT II mogućnosti slijetanja a dosta njih i CAT III. Posade su druga priča, obzirom da je Sarajevo zahtjevan aerodrom za pilote dosta kompanija ga svrstava u B ili čak C kategoriju što znači da je pilotima potrebno posbno ovlaštenje da lete na taj aerodrom, takve kompanije moraju na simulatorima uvježbavati posade za Sarajevo. Naš BH Airlines ima najveći broj slijetanja i polijetanja samo zbog činjenice da je to njihov domicilni aerodrom i daleko ga bolje poznaju od nekih npr. Lufthansinih ili Austrianovih pilota koji ovdje dođu jednom mjesečno. Na kraju mogu reći i to da se fakat smanjio minimum od prošlog mjeseca ali samo za polijetanje, naime ne treba više 400m vidljivosti već se može poletiti i sa 200m. Magla je viša sila tako da se tu neće ništa promijeniti po pitanju redovnosti vaš jedini izbor je kompanija kojom letite. Treba napomenuti i to da svi piloti imaju svoje porodice i kuće kojima se rado vraćaju tako da kauboja nema, a avioni se uvijek bez obzira na starost održavaju po istim strogim standardima bilo gdje u evropi pa čak i kod nas. Ja lično kupujem domaće od milijeka do aviokarata kada sam god u mogućnosti.
Post Reply