HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Donnie Smith

#26 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Donnie Smith »

je li taj Merim jedini u BiH koji izvodi hidžamu=?
Koliko košta "tretman"
?
Nisrin

#27 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Nisrin »

Ja sam na sjeveroistoku BiH posmatrala kako zena i covjek rade hidzamu i das koliko hoces- ljudi obicno daju 10ak KM...ne vise! Ja se nisam usudila, jer nisam znala tad sta je to zapravo, a imam probleme sa sinusima i migrenama :D

Cula sam da u Sarajevu na Kosevu rade nasi doktori ali je tretman 80 KM sto ipak smatram da je PREVISE!
Bosanski_hibrid

#28 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Bosanski_hibrid »

terremoto wrote:Mene interesuje dali ostaju oziljci?
Ne, definitivno ne ostaju. Prosjeca se vrlo plitko koža, prvi sloj, vrlo delikatno, tako da ne dolazi do potpunog probijanja kože. Hidžama je jednostavna i praktično bezbolna. Prave se vrlo mali rezovi, tako da je bol minimalna, tek se osjeti mali ubod.

Danas se to radi pomoću vakumskih pumpica, a do nedavno je se koristila obična čaša u koju se stavi zapaljena papirna maramica. Nakon što se nasloni na izbocanu lokaciju na tijelu, vatra se odmah ugasi zbog nedostatka kisika, što prouzrokuje vakum, tako da se krv na taj način usisava. Nisam nikada doživio opekotinu, mada ova metoda sa pumpicama je mnogo praktičnija.

Ne znam da li taj dr. Merim zahtijeva krvne nalaze. U svakom slučaju, ako ste anemični, ili ako imate dijabetis dobro to naglasite!
moa

#29 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by moa »

Neki dan gledam dokumentarc iz norveske I prikazuju kako ljudi rade hidzamu. Naravno sve su norvezani pa mene sad zanima gdje se kod nas moze uraditi hidzama.
Fauja Singh

#30 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Fauja Singh »

Skoro je kolega s posla radio Hidzamu u poliklinici Sanasa i to dzabe.
Kako on meni rece tamo se ne naplacuje, samo treba prethodno nazvati i ostaviti podatke, poslije iz Sanase nazovu i kazu kad da se dodje.
Eto mozda nekome bude od koristi.
graue_maus

#31 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by graue_maus »

.
kerima1

#33 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by kerima1 »

Duhovni Vođa wrote:ima li koji doktor medicine na forumu da ovo pojasni.

mislim, meni nije jasno ovo nikako. na zalost, ne raspolazem dovoljnom kolicinom znanja i informacija da bih mogao suditi, ali ovo se meni cini totalnom nebulozom. ljudski organizam je savrsen i sumnjam da bi se mogle stvarati takve naslage "bioloskog otpada" ili sta vec....
Da je savrsen nije,jer krv se nakupi raznih otrova da ih se jedino mozes rijesiti sa postom na muslimanski nacin.Takva je stvar i sa ovom hidzamom odvodi stetnu ugrusanu krv.
Zovem se Zelena

#34 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Zovem se Zelena »

moa wrote:Neki dan gledam dokumentarc iz norveske I prikazuju kako ljudi rade hidzamu. Naravno sve su norvezani pa mene sad zanima gdje se kod nas moze uraditi hidzama.
Ima na Alipašinom polju neki lik koji radi to... Otvoren za sva pitanja, strpljivo odgovara i objašnjava. Znači nije samo ono zareže te, očisti što se ima očistiti i zdravo! Samo mislim da mu je cijene negdje oko 80KM. Kaže da je dobro to uraditi jednom do dva puta godišnje jer se tako pročisti organizam i periferna cirkulacija u kojoj se nakupi sve i svašta. Ovisno o eventualnom zdravstvenom problemu, bira se mjesto na kojem će se izvoditi sam postupak, jer po njemu, navodno nije svejedno gdje će se rezati...

Kažu da je ta krv koja se sakupi želatinozna :shock: :run:
LeeLooSA

#35 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by LeeLooSA »

Ako nekome treba preporuka, imam broj covjeka koji je na Aneksu i radi hidzamu za 40 KM. On radi muskarcima, a njegova zena zenama.
kerima1

#36 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by kerima1 »

Zovem se Zelena wrote:
moa wrote:Neki dan gledam dokumentarc iz norveske I prikazuju kako ljudi rade hidzamu. Naravno sve su norvezani pa mene sad zanima gdje se kod nas moze uraditi hidzama.
Ima na Alipašinom polju neki lik koji radi to... Otvoren za sva pitanja, strpljivo odgovara i objašnjava. Znači nije samo ono zareže te, očisti što se ima očistiti i zdravo! Samo mislim da mu je cijene negdje oko 80KM. Kaže da je dobro to uraditi jednom do dva puta godišnje jer se tako pročisti organizam i periferna cirkulacija u kojoj se nakupi sve i svašta. Ovisno o eventualnom zdravstvenom problemu, bira se mjesto na kojem će se izvoditi sam postupak, jer po njemu, navodno nije svejedno gdje će se rezati...

Kažu da je ta krv koja se sakupi želatinozna :shock: :run:
Uh jest "jeftin" i to savjetuje dva x godisnje nigdje veze jer hidzamu je vrlo lako uraditi,a oni bi da manso naplate. :oops:
dmecho

#37 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by dmecho »

eh ovako,ja radim zenama hidzamu,pa ako ima neko pitanja da mu nesto nije jasno isl,neka slobodno pita pa cu se potruditi da mu lijepo odgovorim.Hidzama pomaze kod mnogih bolesti i imaju tacno tacke gdje se ona radi,ja najcesce to uporedjujem sa akupunkturom jer i ovo je tradicionalni nacin lijecenja,s tim da je hidzama dosla u vremenu Poslanika s.a.v.s. sto znaci da je ipak to vid lijecenja kojim ga je Allah dz.s. obavijestio.Postupak je skoro bezbolan jer kad se stvori vakum onda se ne osjecaju ubodi koji su oko 1 mm,sto znaci samo povrsinski sloj koze se zareze,te to brzo zaraste.Hidzama lijeci mnoge bolesti,bas zbog tih specificnih tacaka na koji se radi,prosto objasnjeno na stopalima imamo sitne tackice koje kad masiramo pospjesuje se rad nekih unutrasnjih organa e tako je i sa ovim ispustanjem krvi.
Koristi hidžame su slijedeće:

- poboljšanje protoka krvi kroz mozak,
- liječenje starih krvnih zrnaca,
- stimuliranje rada jetre,slezene i želuca,
- liječenje grčenja mišića vrata,leđa i stopala,
- liječenje migrene,
- putem aktiviranja cirkulacije krvi i poboljšavanja njenog
kvaliteta i podizanja imunog sistema,poboljšava se vid i
liječe se bolesti očiju,
- liječenje opće slabosti,
- liječenje bolesti probavnog sistema,
- liječenje bola u nervima,
- reguliranje krvnog pritiska,
- oslobađanje tijela od loše krvi,
- aktiviranje imunog sistema,
- rješavanje od toksina,
- liječenje povišene mokračne kiseline,
- liječenje oštećenja pamćenja,
- preventiva moždanog udara. :)
tok

#38 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by tok »

...
drTooth

#39 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by drTooth »

Lucazode

#40 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Lucazode »

Evo da se ukljucim.
Moj otac inace dijabeticar je probao ovaj vid "lijecenja" i poslije nekoliko tretmana koji nisu jeftini nije osjetio nikakvo poboljsanje. ŠUK je i dalje bio daleko izvan referentih vrijednosti. Znaci pricamo o terapiji u rasponu od 2 mjeseca bez pomaka.
Mislim da je ovaj vid lijecenja jos jedna ubleha za nas narod.
Nisrin

#41 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Nisrin »

Lucazode wrote:Evo da se ukljucim.
Moj otac inace dijabeticar je probao ovaj vid "lijecenja" i poslije nekoliko tretmana koji nisu jeftini nije osjetio nikakvo poboljsanje. ŠUK je i dalje bio daleko izvan referentih vrijednosti. Znaci pricamo o terapiji u rasponu od 2 mjeseca bez pomaka.
Mislim da je ovaj vid lijecenja jos jedna ubleha za nas narod.

Mojoj nani koja je teski dijabeticar doktori ne dozvoljavaju hidzamu, bez obzira sto je u pitanju neprotocna, toskicna krv...

A moja svekrva kad god uradi hidzamu, prestane je boljeti koljeno...iako je isla i na ispumpavanje vode, pila tablete...nista joj ne pomogne kao hidzama...i drugarica je uradila hidzamu na celu, i kaze da vise nema problema sa sinusima...
manekenka u penziji

#42 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by manekenka u penziji »

Muž radio hidzamu i na tim posudicama se pokazalo s kojim unutrašnjim organima ima problema (npr.pijesak u bubregu) i zaista je sve tacno jer je par mjeseci prije toga vadio nalaze koji su sve to pokazali.
Da je osjetio neku veliku promjenu u organizmu nakon hidzame-nije, ali nije ni imao nekih većih problema, tako da i nije mogao nešto ni posebno očekivati osim čišćenja organizma od toksina, u sto vjerujem da je uspjelo.
Drugarica je radila hidzamu zbog hronicne neispavanosti i njoj je pomogla u tolikoj mjeri da osim sto normalno spava ima i tvrd san.
Ko voli nek izvoli.
limunada25

#43 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by limunada25 »

Koliko vremenski traje ovaj postupak?

Sent from my GT-S5830i using Tapatalk 2
ema_

#44 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by ema_ »

limunada25 wrote:Koliko vremenski traje ovaj postupak?

Zavisi od količine krvi koja izađe, ako neko ima malo, sve je gotovo za do pola sata. Obično žene nemaju puno te nečiste krvi, dok kod muškaraca zna biti ono baš baš baš puno :-) . Također vrijeme zavisi i od toga na koliko se mjesta radi, tj. sa koliko čašica.
limunada25

#45 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by limunada25 »

Ja neki dan pogledala snimak na youtube da vidim kako se to radi i kad sam vidjela da radi neki "vehabija" nekako sam se prepala. :roll:

SmokingMan

#46 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by SmokingMan »

Dobra je ovo stvar ljudi,koliko se kanim da uradim,blisk prijatelji su mi pričali da hidžama ima pravo pozitivan efekat,neki su i radili to već nekoliko puta.GOdinama se nakupi što šta između plečki...
fatamorgana

#47 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by fatamorgana »

limunada25 wrote:Ja neki dan pogledala snimak na youtube da vidim kako se to radi i kad sam vidjela da radi neki "vehabija" nekako sam se prepala. :roll:

Ma dobro, oni će nama prije il' kasnije svakako pustit' krv, :wink:
ema_

#48 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by ema_ »

limunada25 wrote:Ja neki dan pogledala snimak na youtube da vidim kako se to radi i kad sam vidjela da radi neki "vehabija" nekako sam se prepala. :roll:

Ima i "nevehabija" koji to rade :D .
Nisrin

#49 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by Nisrin »

Izvini, ali bas si ogranicena osoba!!! Vehabije prate sunnet Poslanika, a u vrijeme Poslanika hidzama se uveliko radila, cak je i sam Poslanik radio cesto na celu itd...ko god moze priustiti, zavrsi kurs za hidzamu u Medini ili Mekki, ima jako puno i dr. koji imaju certifikat za hidzamu!
Ove priucene "doktore" necu komentarisati...
limunada25

#50 Re: HIDŽAMA - ARAPSKA ALTERNATIVNA MEDICINA

Post by limunada25 »

Prosvijetli me molim te ;-)
Ja sam samo rekla da bi me bilo strah.. Ko voli nek izvoli.

Post Reply