Što se tiče biblioteke, čitao sam u Oslobođenju (ima i u današnjem) "sučeljavanja" stručnjaka. Meni lično niko nije ponudio ni jedan ubjedljiv razlog zašto Vijećnica više nije uslovna da bi u njioj bila biblioteka. Šta se to promijenilo? Ništa na bolje puno toga na gore. Pa mi u BiH sigurno imamo makar 30 opština (možda i više) koje uopšte nemaju gradsku biblioteku. Ako Vijećnica nije usllovna za NUB onda je kasarna uslovna još manje.
S obzirom da "ni na mapi" nema planova da se izgradi nova savremena zgrada NUB onda ja smatram da bi biblioteku trebalo smjestiti ponovo u Vijećnicu, a kada se izgradi nova zgrada, onda Vijećnici treba naći novu namjenu, ali isključivo za potrebe kulture i nauke...
S obzirom da smo saznali da u Vijećnici ima dosta prostora koji ni prije rata nije bio iskorišten, onda bi se uz biblioteku i sada umjesto pivnice Bore Spasojevića mogla napraviti neka galerija ili muzej..
Šta mi možemo uraditi konkretno?
Postoje različita "promišljanja" o namjeni Vijećnice, ali građani, koje niko ništa nije ni pitao se uglavnom slažu da ne bi trebala biti Gradska uprava.
Znači prvi korak je da se ta ideja "izbije" političarima iz glave.
Prema Oslobođenju o ovome će se raspravljati u srijedu na sjednici Gradskog vijeća, pa bi eventualno mogli uputiti neki javni apel vijećnicima da "zaborave na selidbu" i da u budžetima kantona i grada za 2009.predvide makar 50% sredstava (to je 10 miliona KM) za nastavak rekonstrukcije. Bojim se da će se na kraju sve ono srušiti, onda ćemo svi gorko plakati, ali biće kasno...
Eto prvi prijedlog-javni apel političarima za srijedu, a onda, ako nas ne poslušaju, ako treba nastavak peticije, zahtjev za referendum o njezinoj namjeni,obavještavanje UNESCO-a ili zahtjev Komisiji za državnu imovinu i OHR-u da ponište odluku o izuzimanju Vijećnice iz raspolaganja državnom imovinom...
Vijećnica nije samo njihova (mislim na političare) nego i naša (mislim na građane) i niko nije imao pravo da nas dovede pred svršen čin. Što su oni, želeći da još jednom pokažu svoju silu uradili (mislim na gradske vlasti)....