Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vijećnica bi trebala biti:

Nacionalna i univerzitetska biblioteka
117
73%
Ured gradonačelnika
23
14%
Muzej razaranja
20
13%

Total votes: 160

uvjek dobar gost

#26 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by uvjek dobar gost »

mIRCerka wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ljudi šta uraditi da se ovo ne desi, konkretno, kroz sistem i van njega....???
Ukoliko ostane na internet peticiji il facebook grupi ja se bojim da ćemo izgubiti Vijećnicu....
....?
cuj sta, nista, sto bi ista radili, od nas je dosta online doprinos...
Tako nekako.. ali dok neko od nas ne makne pozadinu.. i ne učini nešto.. mrka nam je kapa.. jer .. dok psi laju karavani prolaze..

Mirci znamo ti i ja da nekad tražim nemoguće.... :-) ....

Ukoliko .... se fakat ne konkretizuju frustracije.. bojim se da ćemo ih imati kao stalnog saputnika .. jer ovaj grad će biti zatočenik birokratskog aparata koji treba da ga opslužuje... ali ... avaj..

Ja svoje slobodno vrijeme i resurse stavljam na raspolaganje....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#27 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by mIRCerka »

Znas, iskreno mi se znas-vec-sta za Vijecnicu..i zicaru...i mostove... mozda sam ovako raspolozena jer je ponedeljak, ali nesto kontam da nas hoce kakav meteor spucat, sravnit, pa ko prezivi nek gradi grad od nule...jer mi GRAD ne zasluzujemo...
Mi zasluzujemo metalne koncertne dvorane (Vistafon), mi zasluzujemo koncerte u sportskim halama sa uzasnom jekom (skenderija) mi zasluzujemo otvorenu kanalizaciju (Miljacka)..
uvjek dobar gost

#28 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

mIRCerka wrote:Znas, iskreno mi se znas-vec-sta za Vijecnicu..i zicaru...i mostove... mozda sam ovako raspolozena jer je ponedeljak, ali nesto kontam da nas hoce kakav meteor spucat, sravnit, pa ko prezivi nek gradi grad od nule...jer mi GRAD ne zasluzujemo...
Mi zasluzujemo metalne koncertne dvorane (Vistafon), mi zasluzujemo koncerte u sportskim halama sa uzasnom jekom (skenderija) mi zasluzujemo otvorenu kanalizaciju (Miljacka)..

100%.. se slažem.. jer bolje nismo ni zaslužili... skoro pa ničim.. jer vidi nas kaki smo postali...

Mirci znam ja nas ebo ti nas... uvijek se sjetim Stochara.. i njegove krilatice...
mIRCerka

#29 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:
mIRCerka wrote:Znas, iskreno mi se znas-vec-sta za Vijecnicu..i zicaru...i mostove... mozda sam ovako raspolozena jer je ponedeljak, ali nesto kontam da nas hoce kakav meteor spucat, sravnit, pa ko prezivi nek gradi grad od nule...jer mi GRAD ne zasluzujemo...

100%.. se slažem.. jer bolje nismo ni zaslužili... skoro pa ničim.. jer vidi nas kaki smo postali...

Mirci znam ja nas ebo ti nas... uvijek se sjetim Stochara.. i njegove krilatice...
znam ja vas i vi se EB bez mene :D ja odo u politicare :D
uvjek dobar gost

#30 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Kad dođemo do konkretnog rada i konkretnih stvari... trt Milojko.. nigdje nikoga...
Babsy

#31 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Babsy »

Kakve ludorije.
Nacionalna i univerzitetska knjižnica. Što će drugo biti. Nek se nose u 100PM. :x
mIRCerka

#32 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by mIRCerka »

Babsy wrote:Kakve ludorije.
Nacionalna i univerzitetska knjižnica. Što će drugo biti. Nek se nose u 100PM. :x
kome treba biblioteka? Kad si zadnji put bila u nekoj sarajevskoj biblioteci?

Napraviti univerzalnu bogomolju, svakome po jedan cosak :oops:
Banksy

#33 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Banksy »

Ne može više biti nacionalna biblioteka, tehnički je neuslovna, jedino oko toga su se svi složili ... ako ste čitali.
chuchumbamayumbe

#34 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by chuchumbamayumbe »

Treba otvoriti multiplex cevabdzinicu/buregdzinicu.
Babsy

#35 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Babsy »

mIRCerka wrote: kome treba biblioteka? Kad si zadnji put bila u nekoj sarajevskoj biblioteci?
Treba mi da bi mogla eventualno tu raditi. LoL.
mIRCerka wrote:Napraviti univerzalnu bogomolju, svakome po jedan cosak :oops:
Uni bogomoljka bi još i bila ok. Svi bi bili sretni. Yep. :loony:
Banksy wrote:Ne može više biti nacionalna biblioteka, tehnički je neuslovna, jedino oko toga su se svi složili ... ako ste čitali.
I Izvršno vijeće je bilo neuslovno pa su ga sredili.
Sve se može..
..kad se hoće.
Al naravno političkoj strukturi odgovara da je narod neobrazovan i glup. :skoljka:
Last edited by Babsy on 27/10/2008 14:01, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#36 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

mIRCerka wrote:
Babsy wrote:Kakve ludorije.
kome treba biblioteka? Kad si zadnji put bila u nekoj sarajevskoj biblioteci?

Napraviti univerzalnu bogomolju, svakome po jedan cosak :oops:
Babsy, ukoliko građani (ukoliko ih i ima još) ne dignu glas i ne skrenu pažnju lokalnim (ne)moćnicima, da Vijećnica ne smije promijeniti svoju namjenu... odnosno da ne smije postati poligon dokazivanja moći lokalnih nenedležnika.. ovaj grad će ostati bez (još) jednog objekta odnosno studenti će biti uskraćeni za jedan moćan i jak objekat... mada citirah Mirci jer je u pravu.. ovim naraštajima, ovim ljudima, ovim narodima koji nisu ni g od građana... izgleda ne treba ovakav jedan objekat... već im treba nešto sasvim treće.. drugi i četvrto..

Ko god misli da će ova sadađnja vlast išta učiniti za dobrobit stanovnika Sarajeva da ne kažem građana da se bilo ko ne naljuti.. , vara se jer ova i ovakva vlast je sama sebi svrha, ova vlas u svim javnim radovima vidi samo šansu za lično bogaćenje...
Ukoliko i ne može objekat biti biblioteka... mora biti neki multifunkcionalni kulturni prostor u kojem će se izlagati, u kojem će se odigravati predstave, u kojem će se održavati javne tribine i okrugli stolovi.. ovaj prostor ne smije postati leglo neradnika i špekulanata...

Znači javni pritisak uz aktivno sudjelovanje u iznalaženju rješenja... to je jedini način da Sarajevo opet bude Sarajevo....
mIRCerka

#37 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by mIRCerka »

Babsy wrote:
mIRCerka wrote: kome treba biblioteka? Kad si zadnji put bila u nekoj sarajevskoj biblioteci?
Treba mi da bi mogla eventualno tu raditi. LoL.
mIRCerka wrote:Napraviti univerzalnu bogomolju, svakome po jedan cosak :oops:
Uni bogomoljka bi još i bila ok. Svi bi bili sretni. Yep. :loony:
:lol: a ja cu otvorit stand na trambelajskoj stanici sa krunicama i tespisima i jarmulkama :D
Babsy

#38 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Babsy »

Ne moraš mIRCerko.. Eno žene nekog vehabije ispred Alipašine džamije.. prodaje koješta. Naći ću slikala sma neki dan.

Image

Image
valterbranisarajevo

#39 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by valterbranisarajevo »

Što se tiče biblioteke, čitao sam u Oslobođenju (ima i u današnjem) "sučeljavanja" stručnjaka. Meni lično niko nije ponudio ni jedan ubjedljiv razlog zašto Vijećnica više nije uslovna da bi u njioj bila biblioteka. Šta se to promijenilo? Ništa na bolje puno toga na gore. Pa mi u BiH sigurno imamo makar 30 opština (možda i više) koje uopšte nemaju gradsku biblioteku. Ako Vijećnica nije usllovna za NUB onda je kasarna uslovna još manje.

S obzirom da "ni na mapi" nema planova da se izgradi nova savremena zgrada NUB onda ja smatram da bi biblioteku trebalo smjestiti ponovo u Vijećnicu, a kada se izgradi nova zgrada, onda Vijećnici treba naći novu namjenu, ali isključivo za potrebe kulture i nauke...

S obzirom da smo saznali da u Vijećnici ima dosta prostora koji ni prije rata nije bio iskorišten, onda bi se uz biblioteku i sada umjesto pivnice Bore Spasojevića mogla napraviti neka galerija ili muzej..

Šta mi možemo uraditi konkretno?

Postoje različita "promišljanja" o namjeni Vijećnice, ali građani, koje niko ništa nije ni pitao se uglavnom slažu da ne bi trebala biti Gradska uprava.

Znači prvi korak je da se ta ideja "izbije" političarima iz glave.

Prema Oslobođenju o ovome će se raspravljati u srijedu na sjednici Gradskog vijeća, pa bi eventualno mogli uputiti neki javni apel vijećnicima da "zaborave na selidbu" i da u budžetima kantona i grada za 2009.predvide makar 50% sredstava (to je 10 miliona KM) za nastavak rekonstrukcije. Bojim se da će se na kraju sve ono srušiti, onda ćemo svi gorko plakati, ali biće kasno... :(

Eto prvi prijedlog-javni apel političarima za srijedu, a onda, ako nas ne poslušaju, ako treba nastavak peticije, zahtjev za referendum o njezinoj namjeni,obavještavanje UNESCO-a ili zahtjev Komisiji za državnu imovinu i OHR-u da ponište odluku o izuzimanju Vijećnice iz raspolaganja državnom imovinom...

Vijećnica nije samo njihova (mislim na političare) nego i naša (mislim na građane) i niko nije imao pravo da nas dovede pred svršen čin. Što su oni, želeći da još jednom pokažu svoju silu uradili (mislim na gradske vlasti).... :x
black

#40 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by black »

Babsy wrote:Ne moraš mIRCerko.. Eno žene nekog vehabije ispred Alipašine džamije.. prodaje koješta. Naći ću slikala sma neki dan.
jel ti smeta to shto je vehabija i tematika koju prodaje ili ti smetaju svi oni ulicni prodavaci koji prodaju, od knjiga do gacha ;)
lamija_SA

#41 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by lamija_SA »

Prije svega biblioteka, a zatim (ukoliko je moguće) i u službi raznih kulturnih događaja, ali nikako ama baš nikako u službi bilo čije fotelje! To bi bilo krajnje ponižavajuće za ovaj grad i sve Sarajlije!
mIRCerka

#42 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by mIRCerka »

black wrote:
Babsy wrote:Ne moraš mIRCerko.. Eno žene nekog vehabije ispred Alipašine džamije.. prodaje koješta. Naći ću slikala sma neki dan.
jel ti smeta to shto je vehabija i tematika koju prodaje ili ti smetaju svi oni ulicni prodavaci koji prodaju, od knjiga do gacha ;)
meni smeta sto tespih ili krunicu mozes kupiti na stolu do onog sa cipkanim donjim veshom sa rupom za picu da ne moras ni skidat...
Babsy

#43 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Babsy »

black wrote:jel ti smeta to shto je vehabija i tematika koju prodaje ili ti smetaju svi oni ulicni prodavaci koji prodaju, od knjiga do gacha ;)
Smeta mi i kad prođem parkićem preko puta Predsjedništva kad vidim one "gaća, čarapa.. grudnjaka, kišobrana, brzih šivala.. pičkinog dima..".. prije par godina na istom mjestu sam vidjela frajera kako prodaje med i koješta. Policija ne radi ništa. Idem i ja sutra stavit stol kod Velikog parka.. pa prodavat rabljene tampone vampirima. :|

I pokoju knjigu koju duplu imam.. ono.. možda se nađe neko dijete koje zna ćirilicu čitati.
Dendrlix

#44 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Dendrlix »

Znam dosta toga o NUB-u i trenutnoj situaciji u toj instituciji. Nazalost, Sarajevo ce izgubiti Vijecnicu kao NUB. Razlog je jednostavan. Niko ne zeli da pomisli da pomogne instituciji NUB, pa cak ni njen direktor Ovcina. (koji je btw, SDP-ovac) Lik samo zna putovati po bijelom svijetu i palamuditi. Kad nije po bijelom svijetu onda je u Grckoj kod familije. Kad ste culi da je ovaj lik sam nesto rekao o polozaju i stanju ove institucije? Dalje, NUB spada u one institucije kojima je osnivac bila drzava pa ih sad niko nece i zive od milostinje koju im daju vlade iz budzeta (KS; FBIH; VMBiH) Nevjerovatno je da uposlenik NUB-a sa VSS i 30-ak godina staza ima manju platu od smetljara KJKP RAD-a.
Neko je spomenuo da su donatori davali pare za obnovu biblioteke. 100% tacno. Nikada nije ni marka donirana za obnovu "City hall" vec iskljucivo za "National and University Library" Pri tome, kad su se kamcile pare, donatorima se pricala prica o 90% spaljenog fonda (sto opet nije istina, fond je unisten nestrucnim skladistenjem nakon granatiranja i kradjom), barbarski cin, bla bla bla. Sve i da ostane biblioteka, sumnjam da ce se obnoviti da bude vjerna originalu. Sjecam se sale za vijecanje i prekrasnih drvoreza. Sumnjam da bi neko mogao ono ponovo napraviti.
valterbranisarajevo

#45 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Ovo je moj prijedlog za početak aktivnosti o budućoj namjeni Vijećnice, odnosno prvi korak. Šta mislite o ovom? Treba li šta dodati? Treba li šta oduzeti? Imate li neki drugi prijedlog?

Javni poziv vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva i poslanicima skupštine Kantona Sarajevo.

U članku koji je u subtu objavljen u Oslobođenju saznali smo da će objekat sarajevske Vijećnice biti predat u vlasništvo Gradu Sarajevu, te da postoje planovi da se Ured gradonačelnika premjesti u Vijećnicu. Ovom prilikom želimo da Vas obavijestimo da se jedan broj građana Sarajeva ne slaže sa odlukom da Vijećnica postane još jedan od mnogobrojnih objekata koji će služiti za smještaj političara.

Smatramo da smo, ako se ova odluka donese, dovedeni pred svršen čin, a da kao građani ovog grada imamo pravo da damo svoje mišljenje obudućoj namjeni Vijećnice. Za nas je prihvatljivo da Vijećnica , kao što je to bila u periodu od 1945 do njezinog razaranja, bude mjesto gdje će građani ostvarivati svoje kulturne potrebe (biblioteka, galerije, muzeji.

Zato zahtjevamo da Gradsko vijeće ne donosi odluku o budućoj namjeni Vijećnice bez konsultacije sa građanima putem: javne rasprave, referenduma ili anketa.

Također, tražimo da se napokon završi rekonstrukcija Vijećnice, jer svakim danom odlaganja, štete na ionako oštećenoj konstrukciji postaju sve veće.

S obzirom da je za završetak obnove Vijećnice potrebno još 19 miliona KM zahtjevamo od svih nivoa vlasti da, u skladu sa visinom svog budžeta za 2009 godinu izdvoje najmanje 50 % novca potrebnog za dovršetak obnove (10 miliona KM)..Također, zahtjevamo da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama u BiH objavite koliko je do sada utrošeno novca u rekonstrukciju i obnovu Vijećnice, a koliko je novca trenutno na raspolaganju..
Last edited by valterbranisarajevo on 28/10/2008 14:11, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#46 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

valterbranisarajevo wrote:Ovo je moj prijedlog za početak aktivnosti o budućoj namjeni Vijećnice, odnosno prvi korak. Šta mislite o ovom? Treba li šta dodati? Treba li šta oduzeti? Imate li neki drugi prijedlog?

Javni poziv vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva i poslanicima skupštine Kantona Sarajevo.

U članku koji je u subtu objavljen u Oslobođenju saznali smo da će objekat sarajevske Vijećnice biti predat u vlasništvo Gradu Sarajevu, te da postoje planovi da se Ured gradonačelnika premjesti u Vijećnicu. Ovom prilikom želimo da Vas obavijestimo da se jedan broj građana Sarajeva ne slaže sa odlukom da Vijećnica postane još jedan od mnogobrojnih objekata koji će služiti za smještaj političara.

Smatramo da smo, ako se ova odluka donese, dovedeni pred svršen čin, a da kao građani ovog grada imamo pravo da damo svoje mišljenje obudućoj namjeni Vijećnice. Za nas je prihvatljivo da Vijećnica , kao što je to bila u periodu od 1945 do njezinog razaranja, bude mjesto gdje će građani ostvarivati svoje kulturne potrebe (biblioteka, galerije, muzeji.

Zato zahtjevamo da Gradsko vijeće ne donosi odluku o budućoj namjeni Vijećnice bez konsultacije sa građanima putem: javne rasprave, referenduma ili anketa.

Također, tražimo da se napokon završi rekonstrukcija Vijećnice, jer svakim danom odlaganja, štete na ionako oštećenoj konstrukciji postaju sve veće.

S obzirom da je za završetak obnove Vijećnice potrebno još 19 miliona KM zahtjevamo od svih nivoa vlasti da, u skladu sa visinom svog budžeta za 2009 godinu izdvoje najmanje 50 % novca potrebnog za dovršetak obnove (10 miliona KM)..
(Ovo je ok, trebao bi neko još da sroči sljdeće (ja evo odoh na teren) , da se podnesu izvještaji koliko je do sada utrošeno novaca za obnovu i restauraciju gradske Vijećnice te da se podnesu detaljni izvještaji o tome.. jer građani Sarajeva smatraju da se sama Vijećnica do sada već trebala obnoviti....).. nešto u ovom kontekstu bi ja još samo dodao...
valterbranisarajevo

#47 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Eh, ubacio sam ovu sugestiju od gosta..

Ne znam da li se neko razumije u tendere. Mislim da bi i ovo bilo veoma interesantno. Naime nedavno je neko iz gradske uprave rekao da je tender za rekonstrukciju fasade poništen jer se nije javio dovoljan broj ponuđača. Ja sam oduvijek mislio da se tender poništava ako ponuđači koji se jave ne ispunjavaju uslove..Ok možda je u uslovima prilikom raspisivanja tendera naglašeno da se tender poništava ako se ne javi najmanje xxx firmi...Ali baš me interesuje...

Inače treba uzeti u obzir i ovo što je napisoa Dendrlix-da su neke od donacija namjensiki za NUB, pa bi moglo doći do tužbi i sl..

U stvari mene ova farsa sa Vijećnicom podsjeća na sve ono što se dešavalo sa porodilištem. Njegova rekonstrukcija je godinama svjesno opstruisana zato što je tamo neko htio graditi hotel. kada su građani prozreli ovu namjeru i "digli frku" Porodilište se počelo renovirati, ali i danas to ide "kilavo" pa se sada održavaju humanitarni koncerti i otvaraju humanitarni telefoni, a da su od 1996 svake godine izdavajali samo mrvice iz svojih budžeta, naši mali sugrađani bi dolazili na svijet u uslovima kako to dolikuje čovjeku, a ne u uslovima kakvi su sada. Ne treba zaboraviti da su neimari koji su od porodilišta htjeli napraviti "kupleraj" čak bili spremni da se odreknu namjenske donacije vlade Turske od 4 miliona Eura..

Tada sam stvarno bio ponosan na građane Sarajeva i njihovo masovno potpisivanje peticije kojim je spriječena izgradnja hotela.

Inače još jedna informacija. Na peticiji koja je potpisivana prikupljeno je 700 potpisa...
uvjek dobar gost

#48 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Valter-e hvala proslijedio sam pismo.. biće poslano vjerovatno do kraja sedmice...

A svima ostalima hvala na ne činjenju ničega.. i zapitajte se svi Vi šta i kako kada bageri dođu pred Vašu kuću.. ili u park gdje se sada igraju Vaša djeca...
Nismo zaslužili ovaj grad... promijenimo mu barem ime....
valterbranisarajevo

#49 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Pogledajte samo ovaj apsurd. Za nastavak obnove Vijećnice odnosno fasade, Budimpešta je donirala 100. 000 eura, Podgorica 30.000 eura, a gradska uprava iz svog budžeta od 30.miliona čitavih 33.250 KM.. :x Kako uopšte imaju obraza da traže bilo šta nakon ovoga?
zlatiborka

#50 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by zlatiborka »

valterbranisarajevo wrote:Pogledajte samo ovaj apsurd. Za nastavak obnove Vijećnice odnosno fasade, Budimpešta je donirala 100. 000 eura, Podgorica 30.000 eura, a gradska uprava iz svog budžeta od 30.miliona čitavih 33.250 KM.. :x Kako uopšte imaju obraza da traže bilo šta nakon ovoga?
Cuj kako imaju obraza, pa oni nemaju obraza, sve je to djon obraz bez stida i srama.....

Nego mi se moramo maksimalno angazovati i sprijeciti ih u prljavom naumu. Kako god znamo i umijemeo, dok ne bude kasno i budemo dovedeni pred svrsen cin.

Ja predlazem potpisivanje peticije u tu svrhu na vise mjesta u gradu i to tokom vise dana. Na jednom listu neka bude bar 30 potpisnika sa imenom, maticnim brojem i potpisom. Prijavljujem se za dobrovoljca za skupljanje potpisa gradjana.

Mozda bi jos bilo dobro da se posalju pisma nadleznim organima i medjunarodnim djelatnicima da ih upozorimo sta gradonacelnica i gradske vlasti namjeravaju uraditi od vijecnice.

Samo ne znam kome je pala na pamet ova idiotska ideja da se gradski politicari usele u vijecnicu. Zna li neko nesto o tome, jako me zanima.
Post Reply