Abortus!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
novalic

Post by novalic »

ma stari, u pitanju je moderna metafora 8-)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jedino mi se gadi kad cujem izraz "isla na ciscenje", kao da je u sebi nosila neku prljavstinu, pa je ocistila.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Soul_Sista wrote:
V wrote:I da, djevojke, djevojcice, zene, sasvim olako shvataju abortus. Otprilike kao depiliranje nogu. Ono sto mnoge ne znaju je: da je abortus fizicki lahak i brz zahvat, ali zato psihicki je tezak i vuce za sobom hrpu problema.
A sta ako je ta curica neka siromasna koja nema kruha za sebe a kamoli za dijete??? :-? Zar nije u tom slucaju bolje abortirati?
a kondom i tabletice

ni za to nema para :D
novalic

Post by novalic »

BD

jeste, upravo tako...
i tako tuzno :(
manijak1

Post by manijak1 »

Najtužnije je kada čovjek ne može donijeti odluku sam.
Abortus bi trebalo legalizirati u svim zemljama na planeti.
Sve je ostalo lična stvar učesnika dileme.
U visokorazvijemim zemljama imaš i ustanove koje se skrbe o djetetu dok je ovdje to nesretna bajka .
Stari

Post by Stari »

Koliko je meni poznato napravit abortus je dozvoljeno pod kontrolom medicinskog osoblja samo u prvih 12 sedmica od nastupanja trudnoce i o tome odlucuje iskljucivo zena o kojoj se radi ....sve nakon toga je, po slovu zakona ove drzave, kriminal....

Radi se svedskom zakonu....nisam siguran....al' cini mi se da je nesto slicno bilo i u vrijeme SFRJ. Sve dok takav zakon postoji ...postojace i diskusija o protivurjecju izmedju prava na zivot i prava na abortus.
Truba

Post by Truba »

u Kini mogu izvršiti abortus i u 9. mjesecu :D

i onda kažu da tamo nema demokracije :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

Komi :( :( :( :( de ne ............vrši javno posljedicu enterokolitisa.
Truba

Post by Truba »

manijak1 wrote:Komi :( :( :( :( de ne ............vrši javno posljedicu enterokolitisa.
ne kontam :roll:
Stari

Post by Stari »

Mozda je onaj jogurt bio isteklog roka trajanja...desi se yebi ga
alek

Post by alek »

[quote="manijak1"]Abortus bi trebalo legalizirati u svim zemljama na planeti. Sve je ostalo lična stvar quote]

naravno! sloboda izbora! 'jednolinijske' varijante uopste nisu rjesenje. to je onda vec nametanje.
Truba

Post by Truba »

moj stav o abortusu

To je ubojstvo, ali kao što ne mogu srediti problem u svojoj kući nemam moralno pravo da se petljam u tuđe probleme..stoga nek svak radi što mu je volja

sličan stav imam i prema eutanaziji...ali to je druga priča :D
manijak1

Post by manijak1 »

U Kini ? Jel' eutanazija dozvoljena i van ustanova ?
Baghira

Post by Baghira »

alek wrote:
manijak1 wrote:Abortus bi trebalo legalizirati u svim zemljama na planeti. Sve je ostalo lična stvar quote]

naravno! sloboda izbora! 'jednolinijske' varijante uopste nisu rjesenje. to je onda vec nametanje.
Normalno da bi trebalo biti. Iz jednog jedinog razloga. Da se izbjegne ilegalno abortiranje, koje nosi u vecini slucajeva ogromne posljedice. Ali ipak sam misljenja da se ne smiju takve odluke olako donositi i trebao bi uslijediti informativni razgovor u savjetovalistu prije abortusa. Jer recimo pitanje materijalne egistencije je nikakav razlog, koji je po meni najcesci. Ipak se radi o zivom bicu.
Stari

Post by Stari »

Ne vjerujem da je dozvoljena i izvan ustanova ... pa ni u Kini....al iskreno receno na znam. Cuo sam da se u Nizozemsakoj to tolerise ...premda u pricipu nisu za to ...u Svedskoj je naravno zabranjeno ....ali diskusija o tome ....je puno zivlja i serioznija od one o Abortusu. Autoriteti iz podrucja medicinske etike a samim tim i politicari su po tom pitanju podijeljeni....Stice se utisak da strana koja na taj fenomen gleda tolerantno jaca iz dana u dan. Tako da ne bi bilo iznenadjujuce da se takvo sto, u organizovanim formama, i ovdje pocne tolerisati.
Stari

Post by Stari »

To sto me iznenadjuje ovdje ...je da vecina zaboravlja i jos jedan slucaj (osim pomenutog silovanja) a to je naime ....da se ponekad radi o defektnom zametku koje kad bi se rodilo ...ne bi zivjelo dugo a to malo sto bi zivjelo ...zivjelo bi pod velikim tegobama...
alek

Post by alek »

Stari wrote:To sto me iznenadjuje ovdje ...je da vecina zaboravlja i jos jedan slucaj (osim pomenutog silovanja) a to je naime ....da se ponekad radi o defektnom zametku koje kad bi se rodilo ...ne bi zivjelo dugo a to malo sto bi zivjelo ...zivjelo bi pod velikim tegobama...
mislim da je u periodu u kojem mozes otkriti 'nepravilnosti', vec kasno za abortus (ali nisam sasvim sigurna)
vodolija_33

#43 Re: Abortus!

Post by vodolija_33 »

Soul_Sista wrote:Pitanje za cure/zene, da li ste za ili protiv abortusa??? Ako ste za, zasto?

I ne, nije nikakva skolska anketa! Samo me zanimaju pogledi na "abortus" sa zenske perspektive? :roll:
Ja sam protiv abortusa kao oblika kontrole rađanja. Ima puno pametnijih i savremenijih sredstava za tu svrhu tako da u tom slučaju abortus nema opravdanje. The end!

Ja sam za abortus ukoliko je plod rezultat silovanja, ako se radi o djevojci ili ženi koja nema osnovne uslove za život a zatrudnjela je "sticajem okolnosti" (zamolila bih pojedince da ne dočaravaju o kakvim se okolnostima tu radi! :x ), ako je žena ili djevojka vanbračno zatrudnjela a nalazi se u primitivnoj sredini u kojoj bi bila osuđivana i omalovažavana i ona i dijete (koja sredina nije :( ), ako se zna da plod ima urođeni defekt, ako žena ili djevojka nisu u stanju da prežive porod.
Samo da napomenem da plod ne smije biti stariji od 2-2,5 mjeseca, osim možda u ova dva zadnja slučaja.

To bi bilo moje mišljenje.

Lijep pozdrav :)
Baghira

Post by Baghira »

Stari wrote:To sto me iznenadjuje ovdje ...je da vecina zaboravlja i jos jedan slucaj (osim pomenutog silovanja) a to je naime ....da se ponekad radi o defektnom zametku koje kad bi se rodilo ...ne bi zivjelo dugo a to malo sto bi zivjelo ...zivjelo bi pod velikim tegobama...
Naravno da postoji i taj razlog. Ali recimo, ustanovi se da fetus ima Down-Syndrom. Anomalnost koja uskracuje svakako normalan zivot, ali su djeca takvog defekta u stanju zivjeti vise godina, bez nekih vecih tegoba. I bez obzira sto dijete nije "perfektno", tvoje je, volis ga, uzvraca ti bezuslovno ljubav, kako samo dijete moze. I tada je bolest sasvim sporedna. Ja stvarno ne znam, kako bi se odlucila da se nadjem u takvoj situaciji. Nije jednostavno.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

..
OK, bilo je malo preagresivno... uklonjeno
Last edited by BigusDickus on 23/09/2004 16:12, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

crna_pantera wrote:
Naravno da postoji i taj razlog. Ali recimo, ustanovi se da fetus ima Down-Syndrom. Anomalnost koja uskracuje svakako normalan zivot, ali su djeca takvog defekta u stanju zivjeti vise godina, bez nekih vecih tegoba. I bez obzira sto dijete nije "perfektno", tvoje je, volis ga, uzvraca ti bezuslovno ljubav, kako samo dijete moze. I tada je bolest sasvim sporedna. Ja stvarno ne znam, kako bi se odlucila da se nadjem u takvoj situaciji. Nije jednostavno.
Mislio sam naravno na puno teze defekte od Down-syndroma..koji nazalost postoje ....
alek

Post by alek »

bigus, ovakve 'propagande' se fokusiraju na vizuelni efekt. postujem one za podizanje svijesti, ali ne i one koje imaju namjeru oblikovati je. ja sam i dalje za slobodu izbora (ne kad pricamo samo o abortusu). ako ne mogu birati, onda nisam slobodna!
novalic

Post by novalic »

bigneznamtijasta...

nisu potrebne te sokantne slike, razgovor se vodi medju odraslim osobama koje znaju o cemu se radi, pa potkrepljivanje tvojih "argumenata" mi se cini i te kako --- agresivno...

i sokantno, pravo :(
Elizabeth_Bathory

#49 Re: Abortus!

Post by Elizabeth_Bathory »

Soul_Sista wrote:Pitanje za cure/zene, da li ste za ili protiv abortusa??? Ako ste za, zasto?

I ne, nije nikakva skolska anketa! Samo me zanimaju pogledi na "abortus" sa zenske perspektive? :roll:
Ja sam apsolutno za abortus. Prvo i prvo nija svako sposoban da odgaja dijete. U nasim uslovima pogotovo u BiH se djeca ne radjaju zato sto neko ima zelju da odgaja dijete nego zato da "ona kona" ne bi pricala kako odredjena osoba nema djece. Kako se kod nas sire takve price znate i sami.
Neki su jos mladi za djecu,a i neke zene / djevojke (Kao npr ja) jednostavno ne zele djecu,ne zele obavezu,ne zele strije i sl po svom tijelu! Imati dijete znaci odreci se mnogo stvari!
Glumica

Post by Glumica »

ne znam kako iko moze odgovoriti na pitanje "za ili protiv ABORTUSA", jer neko ko je za, nije ZA ABORTUS sam po sebi, vec iskljucivo za to da svaka zena MORA imati pravo da sama donosi odluke o svome tijelu i zivotu... to sto drugo zivo bice time gubi priliku za zivot jeste uzasno, ali zaista smatram da je autonomija zene nad sopstvenim tijelom imperativ... ako je ne bi imala u pitanjima poput abortusa, ne mozemo ni zamisliti koliko bi to jos pitanja povuklo... ako bi drustvo, odredjena grupa... imali pravo odredjivati i sankcionirati... odlucivati tko ima pravo na pobacaj... to ne bi bilo jako daleko od toga da nam se isto tako nametne odluka da iz ovih ili onih razloga "moramo pobaciti"... da nam se odredi kako, kada i koliko djece smijemo imati...

to sto je neko za izbor, ne znaci uopste da bi se odlucio za abortus...
Post Reply