Nametnuti statut grada Mostara

Locked
Luke Perry

#26 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Luke Perry »

Ne znam zasto se djeca ne pomire. Jednog dana ce svakako morati preci na drugu stranu ulice.
Lincoln-Burrows

#27 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Lincoln-Burrows »

Luke Perry wrote:Ne znam zasto se djeca ne pomire. Jednog dana ce svakako morati preci na drugu stranu ulice.
Djecu treba odgajati, a ako ih odgaja netko ko u duši mrzi,
kako će se djeca pomiriti. Ja nemam potrebu da se mirim,
jer sam u miru sa svima.
Djeca će da se pomire kada se roditelji budu uvažavali,
ako već ne može pomirenje.
Luke Perry

#28 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Luke Perry »

Ja i mislim na veliku djecu. :D
Josip

#29 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

Pa kada se zalažete za to da država (cijela BiH) postane prava građanska, dakle jedan čovjek-jedan glas, zašto se onda za to ne zalažete u Mostaru??

Hrvati se uistinu zalažu za to da ova država ne postane građanska u tome smislu u kojem vi želite. Zašto to? Pa zato jer to prijeti njihovom opstanku.
Koliko puta su preglasani od strane Bošnjačkih političara??? Budite pošteni pa recite. Recimo SDP koji bi trebao biti prvak među građanskim strankama to nije. On je za Hrvate i Srbe tek još jedna Bošnjačka stranka. Svaki puta kada su Hrvatski predstavnici bili preglasovani od strane Bošnjačkih političara (ne Srpskih jer oni imaju RS i njih ovamo ne zanima toliko) i Bošnjaci iz SDP-a su bili oni koji su dizali ruke na to.

Dakle neka vrijedi jedan čovjek-jedan glas ali ako će mo imati jedan entitet gdje su Hrvati većina (ne Hrvatski entitet nego većinski Hrvatski entitet) ili neka budemo onda ravnoprevni svugdje (isto zastupljeni kao drugi) jer smo i mi jedan od tri konstitutivna naroda.
klixober

#30 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by klixober »

Mostar ce imati normalan statut tek kada se srusi kriz na Humu i kada budu osudeni oni koji su srusili Stari most.To su osnovna dva uslova da Mostar postane ujedinjen.
Josip

#31 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

komeba wrote:Mostar ce imati normalan statut tek kada se srusi kriz na Humu i kada budu osudeni oni koji su srusili Stari most.To su osnovna dva uslova da Mostar postane ujedinjen.

zar bi sakralne objekte i sve u vezi toga rušio??
klixober

#32 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by klixober »

Josip wrote:
komeba wrote:Mostar ce imati normalan statut tek kada se srusi kriz na Humu i kada budu osudeni oni koji su srusili Stari most.To su osnovna dva uslova da Mostar postane ujedinjen.

Svaki sakralni objekat koji sluzi iskljucivo kao provokacija bih srusio.
Last edited by klixober on 21/10/2008 16:39, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by KatarinaKosaca »

komeba wrote:Svakim sakralni objekat koji sluzi iskljucivo kao provokacija bih srusio.
Stresoh se kad ovo pričitah. Molim te, kaži nam, po kojim kriterijumima i ko određuje šta služi provokaciji?
klixober

#34 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by klixober »

KatarinaKosaca wrote:
komeba wrote:Svakim sakralni objekat koji sluzi iskljucivo kao provokacija bih srusio.
Stresoh se kad ovo pričitah. Molim te, kaži nam, po kojim kriterijumima i ko određuje šta služi provokaciji?

Pa sta bi bilo da se postavi ogromni mjesec i zvijezda sa druge strane Neretve drugo nego provokacija "onima tamo"? Koja je svrha onog kriza?
KatarinaKosaca

#35 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by KatarinaKosaca »

Ponavljam pitanje. Ko i po kojim kriterijumima to određuje?
Josip

#36 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

uvjek će biti ljudi koji su kontra. pa i kada se igra lopte uvjek je netko kontra.
tako će i uvjek netko biti protiv nekog sakralnog objekta. onda se ništa ne bi smjelo izgraditi. bili bi smo kao ateistička država.

onaj križ definitivno nije postavljen kao provokacija nego kao volja katolika Mostara.
Znam da sve one džamije na lijevoj strani nisu izgrađene kao provokacija (mislim na one izgrađene poslije rata) nego kao potreba vjernika islamske vjeroispovjesti. Barem se nadam.

Dosta je ljudima rata, politike, i provokacija. ljudi žele samo normalno živjeti i zato sumnjam da itko gradi nešto kao provokaciju.
klixober

#37 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by klixober »

KatarinaKosaca wrote:Ponavljam pitanje. Ko i po kojim kriterijumima to određuje?
Imas podforum "filozofija" pa tamo mozes postavljati takva pitanja.
Ko bi odredio da su ogromni mjesec i zvijezda sa druge strane Neretve provokacija?
-ja -mi
-ti -vi
-on,ona -oni,one
-ono -ona
KatarinaKosaca

#38 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by KatarinaKosaca »

Nikakva filozofija. Kad napišeš onako boljševički da bi rušio sakralne objekte, valjda je normalno da pita po kojim kriterijumima.
MARIJANK

#39 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

nokia6170 wrote:pa odgovor za mostar je vrlo jednostavan i nema tu mnogo pameti....trenutno je bih uredjena na etnickom principu i trenutno je mostar uredjen na etnickom principu. dakle zakon spojenih posuda...ne mozete imati na nivou fbih ili bih etnicki princip, a u mostaru gradjanski....hrvati treba da se odluce...ili etnicki ili gradjanski model uredjenja...ali opet kazem...i mostara, ali i federacije i bih.
Ti si žešći lik ovdje. ne možete imati na nivou fbih etnički princip a u mostaru građanski, a trenutno je u federaciji gdje su bošnjaci većina građanski model a u Mostaru gdje su Hrvati većina je etnički.
Koji si ti lik majko mila
dakle mijenjati sve odjednom ili ne dirati nista..zasto bi se islo sukcesivno na stetu ili korist bilo kojeg naroda..pogotovo sto hrvati zaboravljaju da je ono sto oni zovu "hrvatskim" formalno pravno i srpsko i bosnjacko....a svoj prezir prema svemu sto je "nehrvatsko" dokazuju primjera radi na najobicnijim tablama kada se nesto ispise i cirilicom i latinicom.
I dok mogu shvatiti ovo za bošnjake, ali tvrditi da BiH Hrvati drže nešto srpsko je ludost bez premca.
Dakle po ovome Srbi bez obzira što su etnički očistili pola BiH, pretvorili je de facto i de iure u srpsku republiku, imaju još znači pravo i na dijelove Federacije.
Neviđeno nešto

ne moze ici mostar i ostala mjesta gdje su hrvati u vecini po gradjanskom modelu, a tamo gdje nisu po etnickom. sve dok hrvati vode licemjernu politiku, dotle ce situacija biti kakva jeste....usrana.
U 'RS' na vlasti su dodikovci i SDS. U Federaciji je to koalicija SDA-SBIH-SDP.
BiH Hrvati se tu ne pitaju ni u jednom ni u drugom entitetu, i situacija je ovakva kakva je zbog....BiH Hrvata.
Opet ponavljam, ovo je nešto neviđeno još
klixober

#40 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by klixober »

Josip wrote:uvjek će biti ljudi koji su kontra. pa i kada se igra lopte uvjek je netko kontra.
tako će i uvjek netko biti protiv nekog sakralnog objekta. onda se ništa ne bi smjelo izgraditi. bili bi smo kao ateistička država.

onaj križ definitivno nije postavljen kao provokacija nego kao volja katolika Mostara.
Znam da sve one džamije na lijevoj strani nisu izgrađene kao provokacija (mislim na one izgrađene poslije rata) nego kao potreba vjernika islamske vjeroispovjesti. Barem se nadam.

Dosta je ljudima rata, politike, i provokacija. ljudi žele samo normalno živjeti i zato sumnjam da itko gradi nešto kao provokaciju.
Jedno su dzamije,crkve,sinagoge,koje i imaju neku svrhu,mada se i one nepotrebno mnogo grade,a zjape prazne.Drugo su ogromni krizevi iznad multietnickog grada koji je prozivio rat.Svaka provokacija je proizvod volje nekoga,tako da volja i provociranje nisu u koliziji jedno s drugim.
klixober

#41 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by klixober »

MARIJANK wrote: U 'RS' na vlasti su dodikovci i SDS. U Federaciji je to koalicija SDA-SBIH-SDP.BiH Hrvati se tu ne pitaju ni u jednom ni u drugom entitetu, i situacija je ovakva kakva je zbog....BiH Hrvata.
Opet ponavljam, ovo je nešto neviđeno još
:lol: :lol: :lol:
Gdje tu uvali SDP? :D Da nije HDZ slucajno u opoziciji?
nokia6170

#42 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by nokia6170 »

MARIJANK wrote:
dakle mijenjati sve odjednom ili ne dirati nista..zasto bi se islo sukcesivno na stetu ili korist bilo kojeg naroda..pogotovo sto hrvati zaboravljaju da je ono sto oni zovu "hrvatskim" formalno pravno i srpsko i bosnjacko....a svoj prezir prema svemu sto je "nehrvatsko" dokazuju primjera radi na najobicnijim tablama kada se nesto ispise i cirilicom i latinicom.
I dok mogu shvatiti ovo za bošnjake, ali tvrditi da BiH Hrvati drže nešto srpsko je ludost bez premca.
Dakle po ovome Srbi bez obzira što su etnički očistili pola BiH, pretvorili je de facto i de iure u srpsku republiku, imaju još znači pravo i na dijelove Federacije.
Neviđeno nešto
pa vidi marijane liče moj dragi, to sto ti u svojoj glavi ne mozes da poslozis neke kockice osim crveno-bijelih je zaista tvoj problem vlastite uskoce posmatranja realnosti i pravicnosti situacije. to sto ti zivis u ratu u svojoj glavi i ne pokusavas da evoluiras nimalo je ponovo tvoj problem. ocit primjer svoje uskoce upravo pokazuje boldirajuci dio gornjeg paragrafa.

da, upravo sam rekao da je sve sto hrvati drze u hercegovini i SRPSKO...ono jeste i srpsko i hrvatko i bosnjacko...i ne do ti bog da se pojavis sutra na sudu sa svojom tezom, klepio bi po usima istog trenutka. federacija nije vise iskljucivo muslimansko-hrvstaka federacija niti iskljucivo vlasnistvo ova dva naroda.

federacija kao entitet je evoluirala jos prije par godina za razliku od svojih stanovnika..i federacija je nakon odluke o konstitutivnosti naroda Ustavnog suda BiH prestala biti iskljucivo vlasnistvo bosnjaka i hrvata, a postalo ujedno i vlasnistvo i srba kao sto je to bila i prije rata. i na svaki djelic federacije ista prava polazu i srbi i bosnjaci i hrvati., kao i sto na svaki djelic republike srpske ista prava polazu i hrvati i bosnjaci i srbi.

jel ti nesto tu nije jasno?
Last edited by nokia6170 on 21/10/2008 17:05, edited 1 time in total.
Josip

#43 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

komeba wrote:
Josip wrote:Dosta je ljudima rata, politike, i provokacija. ljudi žele samo normalno živjeti i zato sumnjam da itko gradi nešto kao provokaciju.
Jedno su dzamije,crkve,sinagoge,koje i imaju neku svrhu,mada se i one nepotrebno mnogo grade,a zjape prazne.Drugo su ogromni krizevi iznad multietnickog grada koji je prozivio rat.Svaka provokacija je proizvod volje nekoga,tako da volja i provociranje nisu u koliziji jedno s drugim.

sa tobom se stvarno ne da razgovarati.
Last edited by Josip on 21/10/2008 20:42, edited 3 times in total.
MARIJANK

#44 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

nokia6170 wrote: pa vidi marijane liče moj dragi, to sto ti u svojoj glavi ne mozes da poslozis neke kockice osim crveno-bijelih je zaista tvoj problem vlastite uskoce posmatranja realnosti i pravicnosti situacije. to sto ti zivis u ratu u svojoj glavi i ne pokusavas da evoluiras nimalo je ponovo tvoj problem. ocit primjer svoje uskoce upravo pokazuje boldirajuci dio gornjeg paragrafa.

da, upravo sam rekao da je sve sto hrvati drze u hercegovini i SRPSKO...ono jeste i srpsko i hrvatko i bosnjacko...i ne do ti bog da se pojavis sutra na sudu sa svojom tezom, klepio bi po usima istog trenutka. federacija nije vise iskljucivo muslimansko-hrvstaka federacija niti iskljucivo vlasnistvo ova dva naroda.

federacija kao entitet je evoluirala jos prije par godina za razliku od svojih stanovnika..i federacija je nakon odluke o konstitutivnosti naroda Ustavnog suda BiH prestala biti iskljucivo vlasnistvo bosnjaka i hrvata, a postalo ujedno i vlasnistvo i srba kao sto je to bila i prije rata. i na svaki djelic federacije ista prava polazu i srbi i bosnjaci i hrvati., kao i sto na svaki djelic republike srpske ista prava polazu i hrvati i bosnjaci i srbi.

jel ti nesto tu nije jasno?
Nokio , savršeno mi je sve jasno.
Na svakom dijelu trećeg entiteta će isto pravo polagati Srbi , Bošnjaci i BiH Hrvati.
To smo dakle apsolvirali i tu više nema rasprave.
seln

#45 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by seln »

MARIJANK wrote: Na svakom dijelu trećeg entiteta će isto pravo polagati Srbi , Bošnjaci i BiH Hrvati.
Samo jos dok bude ustozeren... :D
u mjesecu limburgu, na svetog Franju Mirogojskog.
MARIJANK

#46 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

Evo upravo čitam kako su općinski izbori u Mostaru donijeli 15 mjesta za bošnjake a 13 za hrvate.
Pošto u Mostaru više glasova su dobile hrvatske stranke nego bošnjačke znači da je počela era institucionalnog terora (apartheida).

Ništa to nije specijalno posebno, već viđeno smo to imali i na Kosovu i u Sjevernoj Irskoj i u Turskoj i Južnoj Africi.

Samo se treba skulirati.
Pozvati na okup političke, društvene, gospodarske , vjerske lidere BiH Hrvata i vidjeti kako dalje.
Nije katastrofična situacija ali nije ni bezazlena.

Pošto je apartheid uveden od strane OHR-a.
MA DAJ...

#47 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MA DAJ... »

Josip wrote:

Ona gradevina na Humu je za tebe sakralni objekat???Svasta?A cemu je posvijecen ta sakralni objekat?
seln

#48 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by seln »

MARIJANK wrote:Evo upravo čitam kako su općinski izbori u Mostaru donijeli 15 mjesta za bošnjake a 13 za hrvate.
Pošto u Mostaru više glasova su dobile hrvatske stranke nego bošnjačke znači da je počela era institucionalnog terora (apartheida).

Ništa to nije specijalno posebno, već viđeno smo to imali i na Kosovu i u Sjevernoj Irskoj i u Turskoj i Južnoj Africi.

Samo se treba skulirati.
Pozvati na okup političke, društvene, gospodarske , vjerske lidere BiH Hrvata i vidjeti kako dalje.
Nije katastrofična situacija ali nije ni bezazlena.

Pošto je apartheid uveden od strane OHR-a.
Na oruzje, pucanstvo Hrvatsko!
Branite rodnu grudu (i rodne Grude)!
Mi cemo, sa nase strane, javiti dok konsultujemo Sefera...
seln

#49 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by seln »

Simptomaticna mi je suglasnost Katarine Kloface i ovih cimbenika glede i u svezi teritorijalnozapisavackih objekata.
MARIJANK

#50 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

nokia6170 wrote:
Cleuna892 wrote:nije problem u nametnutom statutu grada mostara, vec u nametnutnoj takozvanoj drzavi BIH!
upravo suprotno: drzavi bih je 1995. godine nametnuto unutrašnje uredjenje bazirano na ratom zapisanim teritorijama (takozvanoj republici srpskoj i mutiranom obliku federacije bosne i hercegovine)...gdje je drzavi bosni i hercegovini nametnuta obaveza da humanizuje nesto sto je posljedica ratnih zlocina, etnickih ciscenja i genocida i sto nikad nije imalo karakter demokratskog i humanog...i sto drzava bosna i hercegovina mora da trpi stagnaciju i konstantnu prijetnju za vlastitu egzistenciju i ocuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zbog nametnutog diskriminatorskog unutrasnjeg uredjenja.

Evo 13 godina od Daytona pol-milijunsko Sarajevo nije u stanju integrirati jedno selo kraj sebe, zvano Pale.
Ne da nije integrirano nego nije ni p od početka na vidiku.

S druge strane se sve radi na dezintegraciji Mostara.
Kako pobogu Mostar da integrira Nevesinje kad Bošnjaci ne daju ni da se sam sam Mostar unutar sebe integrira.

I to je srž svega.
Zašto razgrađivati 'RS' kad je važnije pretvaranje Federacije u bošnjački kanton.

Ali uglavnom više nema dvoumice i nejasnoća.

Otprilike se sve zna.
Locked