Voznja kroz grad - ODRON!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
slavkoimamodilera

#26 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by slavkoimamodilera »

amrica wrote:Sa vecinom napisanog se slazem, samo mi nije jasno gdje to gradu, tacnije kada, mozete voziti 80 km/h?? :D :D

Mi imamo 18-satnu špicu, prosjecna brzina 20-30 na sat, mozda je iza ponoci manja guzva, pa mozete glumiti racere. I ja bih voljela da mogu po gasu i za 5 min Skenderija Ilidza, ali ne mere....
Ama spor ti Clinjo pa ne meRe nabrat osam banki ocam'... :mrgreen:
Kada bi se ljudi na glavnoj cesti drzali brzine 60-80, a ne 35-45 kako je sad najcesce slucaj (jer pricaju na mobitel, pricaju sa suvozacem, razmisljaju o sadnji tikve na vikendici, ljubakaju se sa curom...) onda bi se i prosjek brzine mogao podici... do tada cemo biti iznervirani u saobracaju kao i OP... ;-)
Dozer

#27 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Kockice - e upravo to trebas uraditi. Izaci i reci majmunu da ti sjase s goozova, kao i ja uradih nedavno nekakvom debilu na vrh Dalmatinske (o onom semaforu je suvisno bilo sta reci osim da onoga koje je smislio da tamo stavi semafor treba osudit na petomjesecno kretanje i vracanje sa istog), koji mi se zalijepio na 14 cm i ko fol nesto turira, a sjedi u punoljetnom Gofu II prilicno raspadnog izgleda. Nije meni problem krenuti, naravno, ali eto...jednostavno me nervirao nemilice i ja fino dignem rucnu, izadjem, dodjem do njegovog prozora, one me tupo gleda onim kockastim ocima (valjda je to prelazno od glave), i fino mu kazem da ima tacno 3 sekunde da se odmakne 3 metra unazad ili se nece vise micat nikako.

Za divno cudo, to je uradio bez ijedne jedine rijeci. Da li se prep'o jer je vidio da sam fakat popizdija ili je jednostavno skotno zasto sam mu to rekao, to ne znam.

Ili drugi, takodjer nedavni slucaj, gdje sam na socijalnom trebao ici lijevo, preko raskrsnice naravno, a ispred mene opet nekakva balava kockasta glava u nekakvoj bijesnoj Alfi, sjedi neheren udesno pod 45 stepeni i zvaljavi se s nekakvom curicom kojoj valjda imponira ta njegova glavusa. Pali se zuto, on ni makac iako se fino vidi da pored zvaljenja gleda u semafor. Pali se zeleno i on polako, jedva, k'o gladan s@at, krece, a ja vec raspizdjen na sirenu, a odmah za mnom jos trojica iza mene. I onda scena - "zvaljo" koci, teatralno tegli rucnu, s prednjim tockovima na pruzi, otvara vrata i izlazi u onom kaubojskom maniru dok oko njega titra oreol u kojem se moze procitati "Sacu ti @ebat mater! Kome ti trubis!". Meni, naravno :). I sta mi je drugo preostalo nego da - izadjem i ja. :D
Na njegovu zalost, sreco mi je jedva do brade, pa cim to skonta nestade mu i oreola i kaubojstine i svakog drugog pasjaluka, pa sve sto je uspio reci, i to nimalo ratobornim tonom, bijase - "pa zar je tolika zurba prijatelju" :D
A ja onako nakostrijesen samo rekoh - ako ne zaslajdras odatle u roku 5 sekundi neces motati lijevo, nego cu te ja smotat desno u onu crvenu zgradu (hitma pomoc). Samo je sjeo nazad i razgulio.

Mislim, nisam siledzija ni sada niti sam to ikada bio, ali na stanje kakvo vlada u Sarajevu i ljudskim glavama izgleda da se samo na ovaj nacin mogu rijesiti bilo kakvi problemi...a to je - FUJ!
Lady Saray

#28 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Lady Saray »

sencho wrote:Đesi Lauda :D

To za retrovizore se nemoj čuditi - ženi mog prijatelja je instruktor zabranio da koristi retrovizore! :shock: :shock:
Živa istina.
znaci moja prijateljica je imala boljeg instruktora... on joj je stimao retrovizore kako on misli da treba a ne kako njoj odgovara :-) ... jos nikad nisam sjela s njom u auto...

a raskrsnice? mene nervira raskrsnica na m.dvoru prema gradu i princip "daj da ja udjem pa makar mi zadnje bilo i nek sve zakrcim"... mene su ucili da ako ne mozes proci raskrsnicu nemoj ni ulaziti u nju a znas da ces stati na sred raskrsnice i smetati ostalima, propusti jedan semafor, dok se tebi upali opet zeleno oni ce se gore svi maknuti...
Dozer

#29 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Amrice...pa mislim da voznja glavnom ulicom sa tri trake koja se uz to, bar koliko ja znam, takodjer vodi i kao regionalna cesta, brzinom od 60-80 nije nikakva trka nego sasvim normalna voznja koja bi zasigurno neuporedivo ubrzala kompletan saobracaj i smanjila guzve i spice. Spice kod nas i jesu tako dugotrajne upravo zato sto mamlazi sa semafora krecu kao da su jucer umrli, pa im treba cijela raskrsnica da prebace iz prve u drugu, a to je previse vremena i onda se desava da kroz jedan semafor uspije proci svega 10-15 vozila u jednoj traci. A semafori su vecinom otvoreni 1 minut. Sad ti skontaj da li je to normalno :)

Ma sve odavde bih ja poslao u Budimpestu na obuku. Ko je bio i vozio po tom gradu, zna o cemu pricam. Ko nije...e to trebate vidjeti. Ja sam bio X puta i mogu vam reci da mi je trebalo podosta vremena dok sam se navikao na to, a po nekim nasim kriterijima spadam u brze vozace (naravno - brze bez divljanja). Kroz grad, a pogotovo preko mostova, vozi se i po 120, a sudar mozete vidjeti samo na semaforu i to ako neko nije krenuo na vrijeme pa ga onaj iza malo pogura.
vjesticanametli

#30 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by vjesticanametli »

meni je haos kad vidim zensku za volanom totalno zaljepljenu za sofersajbu i ukocena :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i puzi 36,5 na sat :mrgreen:
Better Man

#31 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Better Man »

Evo malo Zakona!

4. Brzina
Član 43.
(1) Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znakovima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može predvidjeti.
(2) Vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo pričinjava smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.
(3) Prilikom pokretanja vozila iz mjesta vozač ne smije naglo povećati brzinu kretanja tako da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe usljed proklizavanja pogonskih točkova vozila osim u slučaju opasnosti.
Član 44.
(1) Na putu u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km/h osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(2) Na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, saobraćajnim znakom može se dozvoliti kretanje vozilom i većom brzinom od propisane u stavu (1) ovog člana.
(3) Na putu van naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od:
1) 130 km/h na autoputevima;
2) 100km/h na putevima rezerviranim za saobraćaj motornih vozila i brzim putevima;
3) 80 km/h na ostalim putevima.
(4) Na putu van naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine određene saobraćajnim znakom postavljenim na putu.
Član 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu pod normalnim uslovima saobraćaja ne smije se ograničiti saobraćajnim znakom ispod 60 km/h na magistralnim putevima, a 40 km/h na ostalim putevima.
(2) Brzina kretanja vozila utvrđuje se pomoću uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila s uređajem ili bez uređaja s grafičkim ispisom brzine, datuma i vremena ili tahografskog zapisa ili neposrednim praćenjem vozilom, uz videonadzor.
17
(3) Fotografija i videozapis s podacima o utvrđenoj brzini, tahografski zapis i zapisnik o očitanju na radaru, služe kao dokaz o utvrđenoj brzini kretanja vozila.
(4) U zapisnik, koji se sačinjava na licu mjesta, navodi se i izjava vozača da li ima ili ne primjedbi na tekst zapisnika.
Član 46.
(1) Na putevima brzina kretanja ograničava se za sljedeća vozila:
1) na 80 km/h – za autobuse i autobuse s lakom prikolicom, kao i za teretna motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 7.500 kg;
2) na 80 km/h – za motorna vozila koja vuku prikolicu za stanovanje (karavan) ili laku prikolicu;
3) na 70 km/h – za autobuse kada se obavlja organiziran prijevoz djece, za zglobne autobuse bez mjesta za stajanje, za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg i za teretna motorna vozila sa priključnim vozilom;
4) na 50 km/h – za autobuse s priključnim vozilom za prijevoz lica, trolejbuse, gradske autobuse, autobuse koji osim ugrađenih sjedišta imaju i određena mjesta za stajanje;
5) na 30 km/h – za traktore;
6) na 25 km/h – za bicikl i laki motocikl kada se kreću biciklističkom stazom, odnosno trakom.
(2) Kad upravljaju motornim vozilima iz stava (1) ovog člana, vozači su dužni pridržavati se brzina propisanih u stavu (1) ovog člana i na putu na kojem je ovim zakonom ili postavljenim saobraćajnim znakom dozvoljena veća brzina.
(3) Motorna vozila iz tač. 1), 3) i 4) i priključna vozila iz tač. 3) i 4) stava (1) ovog člana koja su registrirana u Bosni i Hercegovini, osim vojnih vozila, na lijevoj polovini zadnje strane na vidnom mjestu moraju imati oznaku u obliku kruga žute boje, oivičenog crvenom bojom, u kome je crnom bojom ispisan broj koji označava najveću dozvoljenu brzinu kretanja tih vozila.
Član 47.
(1) Na osjetljivim mjestima u naselju, s intenzivnim saobraćajem pješaka, a posebno djece, može se ograničiti brzina kretanja vozila postavljanjem posebnih objekata na putu.
(2) Odobrenje za postavljanje posebnih objekata na putu daje nadležni organ koji upravlja putevima.
(3) Bliže odredbe o postavljanju posebnih objekata na putu, radi smanjenja brzine, pravilnikom propisuje ministar, u saradnji s nadležnim organom.

Član 235.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit će se za prekršaj:
1) vozač koji ne zaustavi vozilo kad naiđe na vozilo kojim se prevoze djeca, kad je to vozilo zaustavljeno na kolovozu radi ulaženja ili izlaženja djece (član 30. stav (4));
2) vozač koji na putu postupa protivno odredbama člana 40. stav (3);
3) vozač koji se vozilom na putu u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 km na sat veća od dozvoljene brzine, odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dozvoljene brzine (čl. 44. i 46. st. (1) i (2));
4) vozač koji u pogledu propuštanja vozila postupi protivno odredbama člana 49.;
5) vozač koji na mjestu na kojem je saobraćaj reguliran svjetlosnim saobraćajnim znakovima ne zaustavi vozilo na znak crvenog svjetla (član 51. stav (1) tačka 1.);
84
6) vozač koji nedozvoljeno pretiče s desne strane (član 58. stav (1));
7) vozač koji s lijeve strane pretiče vozilo koje je na kolovozu zauzelo takav položaj i čiji vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulijevo (član 58. stav (2));
8) vozač koji s lijeve strane pretiče vozilo koje se kreće po šinama postavljenim na sredini kolovoza, ili ako ga pretiče s desne strane kad između tog vozila i desne ivice kolovoza ne postoji saobraćajna traka (član 58. stav (3));
9) vozač koji povećava brzinu kretanja svog vozila dok ga drugo vozilo pretiče (član 60. stav (2));
10) vozač koji počne preticanje zaustavljene kolone vozila ili kolone vozila u kretanju (član 61. stav (1) tačka 1.);
11) vozač koji počne preticanje ili obilaženje kad je vozač vozila koje se kreće iza njega počeo preticanje (član 61. stav (1) tačka 2.);
12) vozač koji počne preticanje kad je vozač vozila koje se na istoj saobraćajnoj traci kreće ispred njega dao znak da namjerava izvršiti preticanje ili obilaženje (član 61. stav (1) tačka 3.);
13) vozač koji počne preticanje kad saobraćajna traka kojom namjerava to učiniti nije slobodna na dovoljnom odstojanju i time ugrozi ili ometa saobraćaj iz suprotnog smjera (član 61. stav (1) tačka 4.);
14) vozač koji počne preticanje ili obilaženje na saobraćajnoj traci koja je namijenjena kretanju vozila iz suprotnog smjera ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne može bez ometanja ili ugrožavanja drugih učesnika u saobračćaju ponovo zauzeti položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije počinjanja preticanja ili obilaženja, kao i vozač koji počne preticanje na saobraćajnoj traci koja je namijenjena prinudnom zaustavljanju vozila (član 61. stav (1) tač. 5. i 6.);
15) vozač koji obavlja preticanje na saobraćajnoj traci koja je namijenjena saobraćaju iz suprotnog smjera ispred vrha prijevoja puta ili u krivini gdje je preglednost nedovoljna (član 63.);
16) vozač koji pretiče drugo vozilo protivno odredbama člana 64.;
17) vozač koji pretiče vozilo koje je stalo ispred obilježenog pješačkog prijelaza radi propuštanja pješaka (član 65.);
18) vozač koji ne zaustavi vozilo ispred obilježenog pješačkog prijelaza kad mu je datim znakom zabranjen prolaz (član 111. stav (1));
19) vozač ili gonič stoke koji se ne zaustavi pred prijelazom puta preko željezničke pruge u istom nivou ako je uređaj za zatvaranje spušten, ili ako je taj uređaj već počeo da se spušta, ili ako se daju svjetlosni ili zvučni znakovi upozorenja da će taj uređaj početi da se spušta, odnosno da prugom nailazi voz (član 114.);
20) vozač ili gonič stoke koji se ne zaustavi pred prijelazom puta preko željezničke pruge u istom nivou na kome su postavljeni svjetlosni saobraćajni znakovi kad se pojavi crveno trepćuće ili crveno neprekidno svjetlo (član 115. stav (1));
21) vozač koji u saobraćaju na putu upotrebljava vozilo protivno odredbi člana 126. stav (5);
22) lice koje ukloni ili ošteti saobraćajni znak ili opremu puta, ili izmijeni značenje saobraćajnog znaka (član 132. stav (2));
23) lice koje postupi protivno odredbi člana 133.;
85
24) učesnik u saobraćaju koji ne postupa po zahtjevu izraženom pomoću znaka ili prema naredbi ovlaštenog lica (član 152. stav (1));
25) vozač koji upravlja vozilom pod djelovanjem opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje (član 173.);
26) vozač koji upravlja ili počne upravljati vozilom u saobraćaju na putu ili vozač-instruktor dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1g/kg (član 174. stav (2));
27) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom (član 184.);
28) vozač koji upravlja motornim vozilom one kategorije koja nije naznačena u njegovoj vozačkoj dozvoli (član 185.);
29) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja vozilom koje ne ispunjava propisane uslove u pogledu dimenzija, ukupne mase ili osovinskog opterećenja, ili nema ispravne propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje, uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila, tahograf, pneumatike ili nema tahograf, ili ako ga za vrijeme vožnje ne uključi (član 203. stav (1));
30) vozač koji učestvuje u saobraćaju s neregistriranim vozilom (član 207.)
31) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim ili priključnim vozilom koje nije registrirano (član 208. stav (1));
32) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim ili priključnim vozilom poslije isteka važenja saobraćajne dozvole ili potvrde o korištenju probnih tablica (član 211. stav 2.);
33) vozač ili vozač-instruktor koji odbija da se izvrši ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručni pregled radi provjeravanja da li ima alkohola u organizmu ili da pokazuje znake poremećenosti izazvane djelovanjem alkohola, odnosno da li se nalazi pod djelovanjem opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje (član 220. st. (1) i (2));
34) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja vozilom protivno odredbi člana 227.
(2) Za prekršaje iz tač.1), 2), 3), 5), 10), 11), 13), 14), 15), 17), 18), 25), 26), 32) i 33) stava (1) ovog člana vozaču ili vozaču-instruktoru uz kaznu izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jedan mjesec do četiri mjeseca, a i za druge prekršaje iz tog stava ta mjera se može izreći u istom periodu.
(3) Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kojim je izazvana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozaču će se uz kaznu izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci.
(4) Osim novčane kazne za prekršaje iz stava (2) ovog člana, vozaču ili vozaču-instruktoru određuju se i dva kaznena boda, a za ostale prekršaje iz stava (1) ovog člana vozaču ili vozaču-instruktoru, osim novčane kazne, određuju se i jedan kazneni bod.
Irelevantan

#32 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Irelevantan »

d2 wrote:ja sa semafora krecem jako brzo i gledam da sto vise udjem u raskrsce kako bi iza mene moglo stati sto vise auta dok cekam da mi se oslobodi pravac da skrenem, i mene nerviraju debeli koji udju samo svojom duzinom i iza njega eventualno moze stati jos jedan koji i onako stoji na pola semafora, ipak sto se tice prelaska preko sina - zaboravi, kod mene je novo auto i ne pada mi napamet da recimo preko onih sina kod energoinvesta stup prelazim sa brze od 5 na sat... tamo napravim prostor tako sto ne pravim krug odmah uz semafor nego idem bar 10 metara naprijed pa onda motam, iza mene opet moze smotati bar nekoliko auta u istom intervalu

Neka si se ti pohvalio da imaš novo auto :-D
nadrealista

#33 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by nadrealista »

Dozer wrote:Mene zaista zanima da li su vozaci u Sarajevu zaista velikom vecinom imbecilni, ili se jendostavno radi o neznanju, smotanosti, gluposti i na kraju - bezobrazluku.

Podosta sam na tockovima, pa zato i citam zakone i znam, ako nista, bar osnovne stvari. Pored toga, nikako da dokucim sta ovi nesretni instruktori danas uce ove nove "vozace"? Ali, da bi se shvatio razlog moje frustracije, evo redom stvari koje vjerovatno i svi vi koji vozite primijetite, a mozda se i prepoznate kao debil koji radi upravo dole nabrojano. Ako ste taj - odmah toljagu i sami sebe po glavi.

1. Ulazak u raskrsnicu - zar ovdje nije oduvijek bilo pravilo (mene su bar tako ucili davno): "U raskrsnicu se ulazi brzo, sigurno i sto dublje kako bi se i drugim ucesnicima u saobracaju koji su iza ostavilo prostora". Naravno da je ovo oduvijek pravilo. Ali - u Sarajevu ocito NE. I onda se na svakoj raskrsnici, svakodnevno, desava da metilj "zaspe" na zelenom koje je ionako prekratko (pricam o semaforima sa kojih se odvaja sa glavne ceste), a i kada krene to je striktno prvom, bukvalno 10km/h, valjda da mu tockovi ne otpadnu preko pruge?! E, ovi debili koji ovako voze treba da znaju da im amortizeri vise trpe ovako, nego ako preko onakve vrste "rupe" predju drugom i sa 25-30km/h.

2. Brzina - Za one koji ne znaju i koji ne citaju zakon (a ni novine, jer ovo je bilo i u svim novinama, pa cak i na nekim TV), evo jedna informacija. Od 01.01.2007. novim zakonom o saobracaju je definisano da je dozvoljeno prekoracenje ogranicenja brzine u naseljenom mjestu do 20km/h, i tako u cijeloj BiH! Dakle, u konkretnom slucaju Sarajeva i glavne dzade (Carsija - Ilidza), zvanicno ogranicenje je 60, ali svi smijete voziti 79 i niko vas nece ni zaustaviti ni kazniti! Takodjer, sve kamere su bazdarene da slikaju tek kada radar na njima ocita 80km/h. E sad, imam pitanje za sve one koji po navedenoj cesti voze 40km/h - da li znate da je istim zakonom definisano i da je voznja od 10/20/30 km/h ispod zvanicnog ogranicenja prekrsaj i tretira se kao ometanje saobracaja, a kaznjava se isto kao i prekoracenje? Nazalost, nasa policija ovakve slucajeve uopste ne zaustavlja i ne kaznjava...a dijelom i zato imamo guzve i sudare i svasta nesto.

3. Bezobrazluk, zamozivost ili kretenluk - Sve gore nabrojano se moze podvesti i pod ovu kategoriju. Ja zaista ne mogu drugacije protumaciti kada se neko "vuce" preko raskrsnice ili po cesti, bez obzira sto vidi da iza njega/nje ima jos 10 auta, nego da se radi o imbecilnom samozivom kretenu/ki koji/a smatra da je sam/a na cesti. Ili kada "zaboravi" da ima retrovizore (citaj - uopste ih ne koristi), pa se prestrojava kao da je na sred livade, naravno bez zmigavaca, a ne na cesti sa vise istosmjernih traka u kojima se bukvalno uporedo s njim/njom vozi jos neko, pa se onda regularno desi da se mora bjezati od ovakvih cak i na trotoar ili prugu.

Mene stvarno zanima kako stati u kraj ovakvim vozacima/cama jer su oni nerijetko uzroci raznih belaja na gradskim cestama... Neko ce reci "a sta cemo, s druge strane, sa onima sto divljaju?", sto je takodjer pitanje na mjestu, ali posto njih policija koliko-toliko vec ganja i zaustavlja, a i sami od sebe ginu k'o muhe, mozda da sada ne pricamo o njima nego da nekako "rijesimo" ove sporace...

Sto se mene tice, ako bi policija pocela zaustavljati ove vozace koji smetaju na cesti, i kaznjavati naravno, oni bi vrlo brzo sakupili dovoljno tackica da budu poslani na "usavrsavanje", sto ce reci - doobuku. Ali...

Kao prvo u našem gradu je veliki broj ljudi koji imaju problema sa elementarnom kulturom pa da onda o saobraćajnoj da i ne govorimo jer je to nadgradnja na opštu kulturu.
Drugo svi mi nekad žurimo, nekad ne ali rijetko razmišljamo o tome šta naša vožnja znači ostalim učesnicima u saobraćaju. Puno je tu "starijih" ljudi sa slabim refleksima, početnika, puno je play station vozača koji misle da šta god se desi ima opciju "race again"....itd ali ipak se sve svodi na one koji zakon treba da provode i koji treba da utiču da se dotrajali zakoni mijenjaju.
Kad se to desi onda će se ko u svakom normalnom gradu sa više traka svi voziti desnom trakom a lijevom preticati, hajvani neće izlijetati iz isključnih traka, moderni kočijaši (taxisti) će kočiti samo na adekvatnim proširenjima itd....do tada naoružajmo se apaurinima ili GRAS
Platinum girl

#34 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

Meni su najgori ovi taksisti,kako se ubacuju ,presjecaju trake i bas znaju kretenski voziti a ja ne znam ni za jedan slucaj da je noko kaznjen u Sa zbog ubacivanja i preticanja.A za ove sto voze 10km/h sam primjetila da su ugl zene,juce bas vozim obalom i djevojka vozi u dvije trake preko pune zute,pa malo ode na sine pa se vrati,ispred nje niko ziv a ona napravila kolonu od 10 auta..... :D :shock:
U gradu imamo najveci problem sa parkiranjem ,to se parkira gdje god se vidi da se moze stat... :shock:
melb26sa

#35 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by melb26sa »

Dozeru, eno gore u Clanu 44 stav 1 fino pise da je u naseljenom mjestu brzina do 60 km/h osim ako nije drugacije odredjeno. Nema se mjesta za 80 km/h posebice kad svako malo imas semafor i crveno osim ako neces da zakocis nekome u gepek.
d2

#36 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by d2 »

Platinum girl wrote:Meni su najgori ovi taksisti,kako se ubacuju ,presjecaju trake i bas znaju kretenski voziti a ja ne znam ni za jedan slucaj da je noko kaznjen u Sa zbog ubacivanja i preticanja.A za ove sto voze 10km/h sam primjetila da su ugl zene,juce bas vozim obalom i djevojka vozi u dvije trake preko pune zute,pa malo ode na sine pa se vrati,ispred nje niko ziv a ona napravila kolonu od 10 auta..... :D :shock:
U gradu imamo najveci problem sa parkiranjem ,to se parkira gdje god se vidi da se moze stat... :shock:
ja sam upozoren prije 10 godina radi opasnog prestrojavanja, takodje i radi toga sto nisam drzao odstojanje... doduse tada su jos i gledali na takve stvari, danas vise niko to ne gleda...
d2

#37 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by d2 »

elmer wrote:

Neka si se ti pohvalio da imaš novo auto :-D
da sam se mislio hvaliti pisao bih na lj&s a ne ovdje :D
Platinum girl

#38 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

d2 wrote:
Platinum girl wrote:Meni su najgori ovi taksisti,kako se ubacuju ,presjecaju trake i bas znaju kretenski voziti a ja ne znam ni za jedan slucaj da je noko kaznjen u Sa zbog ubacivanja i preticanja.A za ove sto voze 10km/h sam primjetila da su ugl zene,juce bas vozim obalom i djevojka vozi u dvije trake preko pune zute,pa malo ode na sine pa se vrati,ispred nje niko ziv a ona napravila kolonu od 10 auta..... :D :shock:
ja sam upozoren prije 10 godina radi opasnog prestrojavanja, takodje i radi toga sto nisam drzao odstojanje... doduse tada su jos i gledali na takve stvari, danas vise niko to ne gleda...
To jeste,prije je sve bilo drugacije,prije 10 god i benzin je bio 1.10 km cini mi se :D
moler

#39 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by moler »

vjesticanametli wrote:meni je haos kad vidim zensku za volanom totalno zaljepljenu za sofersajbu i ukocena :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i puzi 36,5 na sat :mrgreen:
a nije ti haos kad babini sinovi voze 22.5 na sat i šmekaju ko će ih vidjeti pa naprave kolonu od sto auta :bih:
Skyfox

#40 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Skyfox »

vjesticanametli wrote:meni je haos kad vidim zensku za volanom totalno zaljepljenu za sofersajbu i ukocena :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i puzi 36,5 na sat :mrgreen:
pjepala se :lol:
Lady Saray

#41 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Lady Saray »

joj ne prave samo babini sinovi kolone... prave i tatine princeze...
odmah ispod centrala s lijeve strane ima radnja s cipelama i zenska se vukla po cesti a onda stala i kroz prozor gleda cipele u izlogu :shock: iza nje kolona, nista ona, gleda li gleda k'o da je sama na svijetu... :x
moler

#42 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by moler »

Lady Saray wrote:joj ne prave samo babini sinovi kolone... prave i tatine princeze...
odmah ispod centrala s lijeve strane ima radnja s cipelama i zenska se vukla po cesti a onda stala i kroz prozor gleda cipele u izlogu :shock: iza nje kolona, nista ona, gleda li gleda k'o da je sama na svijetu... :x
a jel tebi možda krivo što ti iz nekog razloga nepraviš kolonu pa opalila po ženama? :bih:
alica.k

#43 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by alica.k »

to sto se nervirate sami ste sebi svi krivi. sta ces ti brze negdje doc ako neko ide 10km/h brze? NIGDJE NISTA NIKAKO. fino se smiris i sve ti ravno do...ko ne zna vozit, ne zna, bitno je cuvati se takvih.
Better Man

#44 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Better Man »

Lady Saray wrote:joj ne prave samo babini sinovi kolone... prave i tatine princeze...
Ma ništa to. Danas idem kući s posla i nakon OMV pumpe na Barama kad dolazi uspon za Kobilju glavu odjednom kolona, kad vidim ispred neki golf 2 stoji na sred ceste ukrivo postavljen i upaljena sva 4 štop žmigavca. Mislim, neko treba izaći, ili sjesti u auto ili da nije šta bilo, kad ono frajer je zaustavio automobil na sred ceste upalio sva 4 da bi mogao lipo pričati na mobitel i j... se njemu što je blokirao saobraćaj i što ga drugi gledaju u čudu i što moraš gledati da li ti iza okuke ide šta iz suprotnog smjera ili ne, da možeš zaobići kretena, a da te iz suprotnog smjera šta ne lupi.
kEN0

#45 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by kEN0 »

ma samo skulirate situaciju, ne treba se nervirati, sve smireno posmatrati, jer vise me nista ne moze iznenaditi!!

neki dan kod skenderija mosta glavna cesta prema vijecnici idem trakom gdje ide tramvaj, jedno 65km/h kad neki ljutisa sa crnim zatamnjenim audiem a6 prestize mene sa desne strane tj. popeo se na trotuar (nizak je) i pretice me bukvalno gdje ljudi hodaju, jest da nije nikog bilo, ja gledam kontam jesam li ja lud il sta? i onda iz krajnje desne u krajnju lijevu i samo se izgubi negdje; ja ono u cudu i kontam ' ma normala sve... '
Miki123

#46 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Miki123 »

Better Man wrote:
Ma ništa to. Danas idem kući s posla i nakon OMV pumpe na Barama kad dolazi uspon za Kobilju glavu odjednom kolona, kad vidim ispred neki golf 2 stoji na sred ceste ukrivo postavljen i upaljena sva 4 štop žmigavca. Mislim, neko treba izaći, ili sjesti u auto ili da nije šta bilo, kad ono frajer je zaustavio automobil na sred ceste upalio sva 4 da bi mogao lipo pričati na mobitel i j... se njemu što je blokirao saobraćaj i što ga drugi gledaju u čudu i što moraš gledati da li ti iza okuke ide šta iz suprotnog smjera ili ne, da možeš zaobići kretena, a da te iz suprotnog smjera šta ne lupi.
Vjerovatno smo bili blizu, ali mislim da to nije bio razlog stajanja. Izgleda da mu se auto pokvarilo i da je nekog zvao na mobitel da mu pomogne.
Cafe Camargue

#47 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Cafe Camargue »

Dozer wrote:Mene zaista zanima da li su vozaci u Sarajevu zaista velikom vecinom imbecilni, ili se jendostavno radi o neznanju, smotanosti, gluposti i na kraju - bezobrazluku.

Podosta sam na tockovima, pa zato i citam zakone i znam, ako nista, bar osnovne stvari. Pored toga, nikako da dokucim sta ovi nesretni instruktori danas uce ove nove "vozace"? Ali, da bi se shvatio razlog moje frustracije, evo redom stvari koje vjerovatno i svi vi koji vozite primijetite, a mozda se i prepoznate kao debil koji radi upravo dole nabrojano. Ako ste taj - odmah toljagu i sami sebe po glavi.

1. Ulazak u raskrsnicu - zar ovdje nije oduvijek bilo pravilo (mene su bar tako ucili davno): "U raskrsnicu se ulazi brzo, sigurno i sto dublje kako bi se i drugim ucesnicima u saobracaju koji su iza ostavilo prostora". Naravno da je ovo oduvijek pravilo. Ali - u Sarajevu ocito NE. I onda se na svakoj raskrsnici, svakodnevno, desava da metilj "zaspe" na zelenom koje je ionako prekratko (pricam o semaforima sa kojih se odvaja sa glavne ceste), a i kada krene to je striktno prvom, bukvalno 10km/h, valjda da mu tockovi ne otpadnu preko pruge?! E, ovi debili koji ovako voze treba da znaju da im amortizeri vise trpe ovako, nego ako preko onakve vrste "rupe" predju drugom i sa 25-30km/h.

2. Brzina - Za one koji ne znaju i koji ne citaju zakon (a ni novine, jer ovo je bilo i u svim novinama, pa cak i na nekim TV), evo jedna informacija. Od 01.01.2007. novim zakonom o saobracaju je definisano da je dozvoljeno prekoracenje ogranicenja brzine u naseljenom mjestu do 20km/h, i tako u cijeloj BiH! Dakle, u konkretnom slucaju Sarajeva i glavne dzade (Carsija - Ilidza), zvanicno ogranicenje je 60, ali svi smijete voziti 79 i niko vas nece ni zaustaviti ni kazniti! Takodjer, sve kamere su bazdarene da slikaju tek kada radar na njima ocita 80km/h. E sad, imam pitanje za sve one koji po navedenoj cesti voze 40km/h - da li znate da je istim zakonom definisano i da je voznja od 10/20/30 km/h ispod zvanicnog ogranicenja prekrsaj i tretira se kao ometanje saobracaja, a kaznjava se isto kao i prekoracenje? Nazalost, nasa policija ovakve slucajeve uopste ne zaustavlja i ne kaznjava...a dijelom i zato imamo guzve i sudare i svasta nesto.

3. Bezobrazluk, zamozivost ili kretenluk - Sve gore nabrojano se moze podvesti i pod ovu kategoriju. Ja zaista ne mogu drugacije protumaciti kada se neko "vuce" preko raskrsnice ili po cesti, bez obzira sto vidi da iza njega/nje ima jos 10 auta, nego da se radi o imbecilnom samozivom kretenu/ki koji/a smatra da je sam/a na cesti. Ili kada "zaboravi" da ima retrovizore (citaj - uopste ih ne koristi), pa se prestrojava kao da je na sred livade, naravno bez zmigavaca, a ne na cesti sa vise istosmjernih traka u kojima se bukvalno uporedo s njim/njom vozi jos neko, pa se onda regularno desi da se mora bjezati od ovakvih cak i na trotoar ili prugu.

Mene stvarno zanima kako stati u kraj ovakvim vozacima/cama jer su oni nerijetko uzroci raznih belaja na gradskim cestama... Neko ce reci "a sta cemo, s druge strane, sa onima sto divljaju?", sto je takodjer pitanje na mjestu, ali posto njih policija koliko-toliko vec ganja i zaustavlja, a i sami od sebe ginu k'o muhe, mozda da sada ne pricamo o njima nego da nekako "rijesimo" ove sporace...

Sto se mene tice, ako bi policija pocela zaustavljati ove vozace koji smetaju na cesti, i kaznjavati naravno, oni bi vrlo brzo sakupili dovoljno tackica da budu poslani na "usavrsavanje", sto ce reci - doobuku. Ali...
Ne može se tu ništa uradit, osim sjest na sirenu pa im j.m. Debilnih vozača ima svugdje, tako da ni Sarajevo nije izuzetak.
VjecitiStudent

#48 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by VjecitiStudent »

Da li vam ikada na pamet padne kada momacki i junacki i uvijek opravdano 'legnete' na sirenu' da se nalazite u gradu u kojem ljudi zive i da ta vasa sirena upravo moze probuditi neciju bebu, teskog bolesnika, ...????
:x
d2

#49 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by d2 »

objasni mi logiku sjedanja na sirenu ?
jel imas neku posebnu usmjerenu sirenu koju cuje samo taj kojem sviras ?
ili ti zapravo u tom momentu neko ko zivi pored tog raskrsca .... sve na kamaru jer je to 2000 ta sirena koju je cuo tog dana...

ako je noc ja blicam, ako nije noc sacekam tih deset, dvadeset sekundi koje i onako nece nista promijeniti, ako i dalje ne vidi to sto treba da vidi onda mu malo svirnem, kao neko ko zivi pored akvarijusa vjeruj da .ebem sve i svakome na kamaru svaki put kada trubne na ovom parkingu ispod zato sto sam i sam tu nekada parkirao i nema nikakvog razloga da se legne na sirenu, sacekas, neko se isparkira ti se uparkiras... jedino je pitanje da li si dovoljno velik konj da ne mozes sacekati tih pola minute da neko izadje ili mislis da vrijeme brze protice ako trubis ...
Last edited by d2 on 20/10/2008 21:06, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#50 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by kockica_kockica »

:x ajoj danas ludila na otoci.. neki tek punoljetan mali debil sa kokicom u autu bi skrenuo tamo na onaj most sto ga rade i kako je skontao u onoj svojoj debilnoj ofarbanoj glavi da je most zatvoren takvom brzinom je skrenuo natrag u traku za pravo da sam vozila brze samo 1 km/h mislim da bi se tako zakucao u mene da bi zavrsila na Ilidzi ... blicnem kretenu, a mala kokica izblajhane kose i iskrzalih vrhova se okrece i smije mi se i jos mi pokazuje prst :x naravno drot uredno stoji na prosirenju i to sve posmatra sa blagim nezainteresovanim pogledom jer mu vjerujem smjena istjece a ko bi se jos peglao sa malim debilom koji vozi bjesno auto :x :x :x
Post Reply