Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
-
Abacija
#26 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Ovo svadjanje u vezi Bosne naspram Hercegovine rade samo dvije vrste ljudi:
- KOS-ovci sa namjerom da zavade druge, ili
- paranoicne osobe u kojima je stepen nesigurnosti presao svaku granicu pa samo gledaju gdje ce se posvadjati.
Zamolio bih @zooma da provjeri ove svadjalice da nisu slucajno kakvi klonovi. Unaprijed hvala.
- KOS-ovci sa namjerom da zavade druge, ili
- paranoicne osobe u kojima je stepen nesigurnosti presao svaku granicu pa samo gledaju gdje ce se posvadjati.
Zamolio bih @zooma da provjeri ove svadjalice da nisu slucajno kakvi klonovi. Unaprijed hvala.
-
ld
#27 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
posenilio je pravo
- hik--meta
#28 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
tunju se uvijek prvo ismijava kao za ime bosnjaci '90, za vens-ovenov plan, pa kad se prasina slegne i skontaju da nisu Muslimani i da je frankenstajn dejton potpisan, ljudi skontaju da je stari bio u pravu.
nije covjek pametan sta da misli i sta bi bilo kad bi bilo...da su on i adil nesto potpisali sa sds-om tada, sda bi to ocjenila izdajom i krsenjem troglave koalicije, ali rat bi i dalje bio neizbjezan, eh sad da li bi se koalicije u pojedninim dijelovima zemlje narusile, pa bi hrvati u startu izgubili veliki dio onog sto danas u bih smatraju svojim, to je drugo pitanje...
nije covjek pametan sta da misli i sta bi bilo kad bi bilo...da su on i adil nesto potpisali sa sds-om tada, sda bi to ocjenila izdajom i krsenjem troglave koalicije, ali rat bi i dalje bio neizbjezan, eh sad da li bi se koalicije u pojedninim dijelovima zemlje narusile, pa bi hrvati u startu izgubili veliki dio onog sto danas u bih smatraju svojim, to je drugo pitanje...
-
edinbug
#29 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Necu komentarisati clanak.
Samo mislim da je Tunjo veoma nemoralan covjek. Njegovo akademsko znanje necu komentarisati, jer nisam kompetentan.
Samo mislim da je Tunjo veoma nemoralan covjek. Njegovo akademsko znanje necu komentarisati, jer nisam kompetentan.
- elffas
#30 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Nisam za neke svadje,ali kao sto napisa hikmeta on je bio ismijavan zbog naziva Bosnjaci,jos prije rata,dok su se SDA -vjernici ismijavali-a danas? Takodje,lako je biti general poslije bitke,ali gledajuci stvari sa distance,nismo li izabrali najgori i najskuplji put 92-ge? Ok,Srbi se jesu spremili ,mozda bi ionako uradili naumljeno,ali ako su nasi vec sve znali,koliko su oni spremni,kolko smo mi nespremni,zar nije proglasavnje referenduma o nezavisnosti bilo startni pucanj za ono sto je uslijedilo? Ne znam cemu i kuda se zurilo,osim ako se jedino nije htjelo pomoci Hrvatskoj i pored ocite sopstvene nemoci? Mac nam jeste visio nad glavom,vodje su toga bile i te kako svjesne,ali cemu je bilo potrebno igrati im na ruku te povlaciti poteze koji su njihove ubrzali? Ako pogledamo Crnu Goru i Makedoniju,cekajuci pogodniji trenutak,puno su bolje prosli u mnogim pogledima....
- Lincoln-Burrows
#31 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Vjerojatno bi Hrvati zauvijek napustili dijelove BiH, i vjerojatno bi izgubili dijelove Hrvatske.hik--meta wrote:tunju se uvijek prvo ismijava kao za ime bosnjaci '90, za vens-ovenov plan, pa kad se prasina slegne i skontaju da nisu Muslimani i da je frankenstajn dejton potpisan, ljudi skontaju da je stari bio u pravu.
tada se trebalo odlučiti na koju ćeš stranu. Nisam pametan ali ovaj plan Filipovića mi miriše
na izgon Hrvata prema zapadu i nekakvu "poluveliku" Srbiju.
-
spider124
#32 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
pa fino su nam se zahvalili sto smo se odlucili za njihovu stranuVjerojatno bi Hrvati zauvijek napustili dijelove BiH, i vjerojatno bi izgubili dijelove Hrvatske.
Last edited by spider124 on 18/10/2008 18:26, edited 1 time in total.
- Lincoln-Burrows
#33 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Tko se odlučio za hrvatsku stranu???spider124 wrote:[*]Vjerojatno bi Hrvati zauvijek napustili dijelove BiH, i vjerojatno bi izgubili dijelove Hrvatske.[*]
pa fino su nam se zahvalili sto smo se odlucili za njihovu stranu
- M-16
#34 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
ne znam kako ga nije stid uopste pisat za dodikov bilten. valjda mala penzija, pa je zauhar sta cvaknut sa strane, dovoljno je malo trkaljet na aliju i oprat srbe koliko je moguce ..
nereleiziran ego, dobro neko rece
nereleiziran ego, dobro neko rece
-
spider124
#35 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
onaj ko pitaTko se odlučio za hrvatsku stranu???
- Lincoln-Burrows
#36 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Ne mogu da te baš razumijem ali evo kako bi vjerojatno bilo da je usvojen dogovorspider124 wrote:onaj ko pitaTko se odlučio za hrvatsku stranu???
Srba i muslimana i da se poštivao. Srbi koji su već bili u ratu sa Hrvatskom započeli bi
rat sa Hrvatima u Bosni. dijelovi koje bi Hrvati vojno sačuvali bi pripali Hrvatskoj a
RSK vjerojatno metodom reciprociteta Jugoslaviji (Srboslaviji). Muslimani bi rekli
da ovo nije njihov rat i ostali bi dio Bosne (okrnjene). Ja bih živio vjerojatno negdje
po Hercegovini ili Dalmaciji (gdje trenutno zarađujem kruh za svoju obitelj) i bio bih
jako tužan što ne mogu svoga Kaknja da opjevam i Kraljice Katarine da slavim.
-
dugacki
#37 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Da je ovaj sporazum uspio, Hrvatska bi ostala bez dobrog dijela svoje teritorije.Bosanski Hrvati bi se lagano iselili iz Bosne.Dobili bi Malu Hrvatsku i Veliku Srbiju u kojoj bi Bosnjaci imali na papiru sva prava a u praksi bili bi gradjani drugog reda.Sigurno ne bi izginulo ovoliko naroda ali bi se sukob odgodio na neko drugo vrijeme.Mi bi morali ici ratovati na Kosovo, bili bi bombardovani od NATO-a.Na kraju krajeva ne osjecam da imam moralno pravo reci da je ovaj sporazum trebalo podrzati ili ne. Znam samo da nam se Hrvatska ''lijepo'' oduzila za ucinjenu joj uslugu.
- Lincoln-Burrows
#38 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Uslugu nije od Bošnjaka nitko ni tražio, to je kako bi se nazvalo "pasivna pomoć"dugacki wrote:Da je ovaj sporazum uspio, Hrvatska bi ostala bez dobrog dijela svoje teritorije.Bosanski Hrvati bi se lagano iselili iz Bosne.Dobili bi Malu Hrvatsku i Veliku Srbiju u kojoj bi Bosnjaci imali na papiru sva prava a u praksi bili bi gradjani drugog reda.Sigurno ne bi izginulo ovoliko naroda ali bi se sukob odgodio na neko drugo vrijeme.Mi bi morali ici ratovati na Kosovo, bili bi bombardovani od NATO-a.Na kraju krajeva ne osjecam da imam moralno pravo reci da je ovaj sporazum trebalo podrzati ili ne. Znam samo da nam se Hrvatska ''lijepo'' oduzila za ucinjenu joj uslugu.
ili "pas laje zbog dvorišta a ne zbog sebe"
-
dugacki
#39 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Lincoln, ponavljas kó papagaj Alijinu recenicu "da ovo nije nas rat" koja je istrgnuta iz konteksta.Da je Aljo rekó drugacije ne bi ti sada zaradjivao kruh po Dalmaciji vec negdje po Australiji. Da odmah kazem da nisam bas ljubitelj Alijinog lika i djela a Tudjmanovog lika i NEDJELA NIKAKO.
- Lincoln-Burrows
#40 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti pa tako ni Aliju a ni Tuđmana,dugacki wrote:Lincoln, ponavljas kó papagaj Alijinu recenicu "da ovo nije nas rat" koja je istrgnuta iz konteksta.Da je Aljo rekó drugacije ne bi ti sada zaradjivao kruh po Dalmaciji vec negdje po Australiji. Da odmah kazem da nisam bas ljubitelj Alijinog lika i djela a Tudjmanovog lika i NEDJELA NIKAKO.
htio sam samo opisati sudbinu Hrvata da je bio dogovor, jer u slučaju
poštivanja dogovora Bošnjaci bi postupili po tom dogovoru: "nije njihov rat".
Jer im se garantira Bosna.
P.S.
A ja ne živim u Dalmaciji već trenutno radim i zarađujem za svoju obitelj
u Kaknju. A radio bi ja i u Kaknju, ali slabo od posla.
-
dugacki
#41 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
I ja bih vise volio da ima za tebe posla u Kaknju pa da uz pice i mezu nastavimo diskusiju u kakvoj Kakanjskoj gostioni. 
-
spider124
#42 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
pa opet mozes otici u svoj rodni grad, u svoju kucu i posjetiti obitelj sjesti u svoju avliju a ja to vise nikad necu moci.A ja ne živim u Dalmaciji već trenutno radim i zarađujem za svoju obitelj
u Kaknju.
- Lincoln-Burrows
#43 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Fala Bogu mogu, nije ko prije, puno ih je otišlo tokom rat a nije se vratilo,spider124 wrote:pa opet mozes otici u svoj rodni grad, u svoju kucu i posjetiti obitelj sjesti u svoju avliju a ja to vise nikad necu moci.A ja ne živim u Dalmaciji već trenutno radim i zarađujem za svoju obitelj
u Kaknju.
a i s drugih strana je slično.
- Maraschino
#44 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Brisbane wrote:Koja budala !!!!!!!
Nije ga stid ni sada o tome pisati.![]()
Da sam on glumio bih amneziju po tom pitanju.
-
mostarac
#45 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Ovo o cemu govori Filipovic je bio ubjedljivo najbolji i jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu. Svi drugi putevi vodili su u pakao i dovodjenje u pitanja opstanka Bosne i Hercegovine sto se i pokazalo daljnjim razvojem dogadjaja, a pokazuje se i danas kad niko ne moze da se zakune da ce BiH biti drzava u danasnjim granicama. ovo je bio sporazum koji je Bosni i Hercegovini kupovao vrijeme, kao sto su to Crnogorci mudro uradili. Sasvim sam siguran da Milosevic ne bi imao nista protiv da Bosanci i Hercegovci ne pucaju po Hrvatskoj i slicno i da bi to bilo i ispostovano. Ovo je bio super sporazum kojim se kupovalo vrijeme za pripremu nezavisnosti Bosne i Hercegovine i to mirnim putem.
Medjutim to mnogima nije odgovaralo i desilo se sta se desilo. Da je prihvacen ovaj sporazum i da se pocelo ravnati prema njemu sasvim sam siguran da bi BiH danas 2008. godine mnogo lakse i jednostavnije proglasila svoju nezavisnost nego sto je to ucinila 1992. godine.
Mnogi ce ovdje pitati sta je sa Hrvatima? Isto sta i sa i svima ostalim. Nezavisnost se ceka i polako i marljivo priprema. Isto tako moglo bi se postaviti i pitanje sta je u to vrijeme u odnosu HDZ prema BiH. Cjelokupna politika HDZ-a se zasnivala na tome da se bjezi iz Jugoslavije jer se planirao raspad Bosne i Hercegovine i Karadjordjevo je bilo aktuelno. Karadjordjevo je ovim sporazumom padalo u vodu jer je uslovno receno Milosevic dobijao cijelu BiH kao svoju sferu uticaja i to bez rata i siguran sam da bi ga se zivo jebalo zbog toga sto bi Tudjman popizdio. HDZ je ionako na sve moguce nacine nastojao prebaciti rat iz Hrvatske u BiH po svaku cijenu. Tako je i njihovim podmetanjem cisterne sa eksplozivom 3. aprila 1992. godine pred kasarnu Sjeverni logor i poceo rat u Mostaru. Dakle sporazum je bio dobar za Bosnu i Hercegovinu u svakom smislu, al nije bio dobar za HDZ BiH, koji je imao zadatak sto prije isforsirati osamostaljenje i prenijeti rat iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Eh da smo imali pameti ko sto nismo i da nismo imali na celu onu budalu ko sto jesmo, danas bi mi imali drzavu Bosnu i Hercegovinu, narod bi bio u svojim domovima, a odnosi izmedju BiH i Srbije bi bili prijateljski, a zivot bi tekao normalno neopterecen glupostima. Medjutim mi pameti nismo imali, nemamo je ni danas, a ni svijetu nije bio interes da se Juga raspadne na miran nacin o cemu sam pisao na drugim temama.
P.S. Muslimanske rezolucije su postojale 1941. godine protiv progona Srba i to nije nepoznata stvar. U Mostaru su je potpisali najugledniji mostarski muslimani na celu sa muftijom Fejicem. Sigurno su postojale, a za Mostar znam 100%. Negdje se cak moze naci i tekst al mi je zaista mrsko traziti, al ima. Ja sam nailazio na to trazeci podatke o biskupu Alojziju Misicu, koji je pod cudnim okolnostima umro 1942. godine nakon sto je osudio i branio ubijanja i progone Srba po Mostaru i Hercegovini. Danas Mostar ima ulicu svakog fratra koji je nekad krstio neko dijete, al pretpostavljate da ulicu biskupa Misica koji je bio biskup 34 godine, Mostar danas nema. Sto li boze?
Medjutim to mnogima nije odgovaralo i desilo se sta se desilo. Da je prihvacen ovaj sporazum i da se pocelo ravnati prema njemu sasvim sam siguran da bi BiH danas 2008. godine mnogo lakse i jednostavnije proglasila svoju nezavisnost nego sto je to ucinila 1992. godine.
Mnogi ce ovdje pitati sta je sa Hrvatima? Isto sta i sa i svima ostalim. Nezavisnost se ceka i polako i marljivo priprema. Isto tako moglo bi se postaviti i pitanje sta je u to vrijeme u odnosu HDZ prema BiH. Cjelokupna politika HDZ-a se zasnivala na tome da se bjezi iz Jugoslavije jer se planirao raspad Bosne i Hercegovine i Karadjordjevo je bilo aktuelno. Karadjordjevo je ovim sporazumom padalo u vodu jer je uslovno receno Milosevic dobijao cijelu BiH kao svoju sferu uticaja i to bez rata i siguran sam da bi ga se zivo jebalo zbog toga sto bi Tudjman popizdio. HDZ je ionako na sve moguce nacine nastojao prebaciti rat iz Hrvatske u BiH po svaku cijenu. Tako je i njihovim podmetanjem cisterne sa eksplozivom 3. aprila 1992. godine pred kasarnu Sjeverni logor i poceo rat u Mostaru. Dakle sporazum je bio dobar za Bosnu i Hercegovinu u svakom smislu, al nije bio dobar za HDZ BiH, koji je imao zadatak sto prije isforsirati osamostaljenje i prenijeti rat iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Eh da smo imali pameti ko sto nismo i da nismo imali na celu onu budalu ko sto jesmo, danas bi mi imali drzavu Bosnu i Hercegovinu, narod bi bio u svojim domovima, a odnosi izmedju BiH i Srbije bi bili prijateljski, a zivot bi tekao normalno neopterecen glupostima. Medjutim mi pameti nismo imali, nemamo je ni danas, a ni svijetu nije bio interes da se Juga raspadne na miran nacin o cemu sam pisao na drugim temama.
P.S. Muslimanske rezolucije su postojale 1941. godine protiv progona Srba i to nije nepoznata stvar. U Mostaru su je potpisali najugledniji mostarski muslimani na celu sa muftijom Fejicem. Sigurno su postojale, a za Mostar znam 100%. Negdje se cak moze naci i tekst al mi je zaista mrsko traziti, al ima. Ja sam nailazio na to trazeci podatke o biskupu Alojziju Misicu, koji je pod cudnim okolnostima umro 1942. godine nakon sto je osudio i branio ubijanja i progone Srba po Mostaru i Hercegovini. Danas Mostar ima ulicu svakog fratra koji je nekad krstio neko dijete, al pretpostavljate da ulicu biskupa Misica koji je bio biskup 34 godine, Mostar danas nema. Sto li boze?
- Maraschino
#46 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
jednom rijecju UTOPIJAmostarac wrote:Ovo o cemu govori Filipovic je bio ubjedljivo najbolji i jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu. Svi drugi putevi vodili su u pakao i dovodjenje u pitanja opstanka Bosne i Hercegovine sto se i pokazalo daljnjim razvojem dogadjaja, a pokazuje se i danas kad niko ne moze da se zakune da ce BiH biti drzava u danasnjim granicama. ovo je bio sporazum koji je Bosni i Hercegovini kupovao vrijeme, kao sto su to Crnogorci mudro uradili. Sasvim sam siguran da Milosevic ne bi imao nista protiv da Bosanci i Hercegovci ne pucaju po Hrvatskoj i slicno i da bi to bilo i ispostovano. Ovo je bio super sporazum kojim se kupovalo vrijeme za pripremu nezavisnosti Bosne i Hercegovine i to mirnim putem.
Milosevic bi garantovano dobio jednog neprijatelja manje ( Bosnjake) ali bi se ponovo zakuhalo u Hercegovini, Srbi drze 30 % teritorije Hrvatske i pitanje gdje bi se zaustavili zato sto bi sve nesmetano islo preko BiH tako da bi se ostvario radikalski san KVK, izasli bi na more...
O nama u BiH ne smijem ni da razmisljam, da sjedim sa nekim arkanovcima, bijelim orlovima...i gledam kako planiraju napade na neke hrvatske dijelove.
To je mogao samo Abdic sebi da dozvoli ali na srecu malo ih je...
-
mostarac
#47 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
super, zato su u foci, banjaluci, trebinju, bijeljini, prijedoru, kozarcu napadali nas jer eto mi nismo mogli da gledamo kako neko orgija po karlovcu, sisku i petrinji pa smo iz samilosti i silnog merhameta ponudili sebe ko kurban.
Jako pametno i politicki mudro.
Jako pametno i politicki mudro.
- Ahmmed
#48 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
U jesen 1941, na inicijativu reisu-l-uleme Fehima ef. Spahe, u nekoliko većih gradova BiH, objavljene su rezolucije u kojima je osuđeno ubijanje i progon Srba, Jevreja,Roma, u kojima su osuđeni oni muslimani koji su učestvovali u tim zločinima,te podsjetilo na četničke zločine nad muslimanima. Rezolucije su objavljene u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Bijeljini, Bosanskoj Dubici i Visokom.
Što se uleme tiče, najveći broj visokopozicioniranih imama, potpisao je ove rezolucije.Jedino je Akif ef.Handžić otvoreno stao na ustašku stranu, dobivši poziciju vojnog imama u ustaškoj vojsci.
Kad je Maks Luburić posjetio reisa Spahu, tresnuo mu od sto papire na kojima su bili potpisi sarajevskih muslimana protiv ustaškog terora, Fehim efendija, uzeo je spiskove i ispred svih imena, dodao i svoje, uz obrazloženje: "Ja sam im reis, pa trebam biti ispred svih njih".
Evo jedan dio rezolucije banjolučkih muslimana, koja je objavljena 12. novembra 1941.
"Još od početka osnivanja NDH gledamo mi muslimani s najvećom zabrinutošću kako ustaše i drugi odgovorni i neodgovorni faktori čine najgrublje greške i zločine. Najelementarnija prava čovjeka gažena su bez ikakvih skrupula. Sigurnost života i imetka, sloboda vjere i savjesti, prestali su da važe za veliki dio naroda ovih krajeva. Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama, često posve nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuće i iz postelja čitavih porodica s rokom od jedan do dva časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja često njihovim vlastitim rukama, silenje na prelazak u rimokatoličku vjeru – sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog čestitog čovjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije. Mi nismo nikada očekivali, a kamo li želili ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo ni pod najtežim prilikama služili ovakvim sredstvima. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima. Jer, ovo što se kod nas radi, sumnjamo da bi mu mogli naći primjera u povijesti bilo koga naroda........."
Što se uleme tiče, najveći broj visokopozicioniranih imama, potpisao je ove rezolucije.Jedino je Akif ef.Handžić otvoreno stao na ustašku stranu, dobivši poziciju vojnog imama u ustaškoj vojsci.
Kad je Maks Luburić posjetio reisa Spahu, tresnuo mu od sto papire na kojima su bili potpisi sarajevskih muslimana protiv ustaškog terora, Fehim efendija, uzeo je spiskove i ispred svih imena, dodao i svoje, uz obrazloženje: "Ja sam im reis, pa trebam biti ispred svih njih".
Evo jedan dio rezolucije banjolučkih muslimana, koja je objavljena 12. novembra 1941.
"Još od početka osnivanja NDH gledamo mi muslimani s najvećom zabrinutošću kako ustaše i drugi odgovorni i neodgovorni faktori čine najgrublje greške i zločine. Najelementarnija prava čovjeka gažena su bez ikakvih skrupula. Sigurnost života i imetka, sloboda vjere i savjesti, prestali su da važe za veliki dio naroda ovih krajeva. Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama, često posve nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuće i iz postelja čitavih porodica s rokom od jedan do dva časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja često njihovim vlastitim rukama, silenje na prelazak u rimokatoličku vjeru – sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog čestitog čovjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije. Mi nismo nikada očekivali, a kamo li želili ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo ni pod najtežim prilikama služili ovakvim sredstvima. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima. Jer, ovo što se kod nas radi, sumnjamo da bi mu mogli naći primjera u povijesti bilo koga naroda........."
- Maraschino
#49 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Ti kao da nisi zivio u tom vremenu ( a jesi) pa tako pricas. Oni su poceli sa trganjem dijela Hrvatske smatrajuci sve do Srbije da je to njihovo. Oni su postavljali zapadne granice velike srbije bas u Hrvatskoj. Nama je ionako bila namijenjena sudbina '' Neretve'' ,progona i rasejanja a nikako zivot u toj velikoj srbiji. Zato su se fol fatali za taj sporazum da bi dobili na vremenu dok se ne uzme cvrsto dio Hrvatske.
-
b_stulic
#50 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?
Tunjo Filipovic je najveci poznati shupak u historiji Bosne.