Šta je nama BH. PROIZVOD?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Anketa 2: Na policama prepoznajem

Skoro svaki proizvod, znam šta je bh. a šta strani proizvod
5
71%
60-90% proizvoda
1
14%
Oko 50%
0
No votes
Manje od toga
0
No votes
Ne interesuje me porijeklo robe
1
14%

Total votes: 7

seldzuk

#26 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Vainglorious wrote:Mislim da je besmisleno govoriti o etnocentrizmu, ukoliko ne postoji uvezan sistem koji potiče građane da se tako ponašaju. Trebaju se odraditi konkretne stvari, na nivou drzave, koji bi obuhvatale propagiranje domaćih proizvoda u trgovinskim objektima, u smislu boljeg pozicioniranja na policama, te određenom zakonskom regulativom primorati trgovinska preduzeća da dobavljaju domaće proizvode.
Potrebno je da se nivo kvaliteta domaćih proizvoda dovede na veći nivo, jer na kraju krajeva, on je glavni faktor pri donosenju odluke o kupovini. Recimo, dobra je ideja o standardu "Bosanski kvalitet", međutim, sve se to treba podići na viši nivo. Overall, fali nam sistematicnijeg pristupa stvarima.
:zjev:
Naravno, jedna od prvih stvari je Institut za kvalitetu, a onda mnoge zakonska regulativa.
A zar u svijetu postoji zakonska regulativa u vezi rasporeda na policama?
Downunda

#27 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by Downunda »

Mislim da zakon (porpilično) jasno definiše šta je to domaći proizvod.
Parafraziram: "svaki proizvod koji su sebi sadrži više od 50% sirovina potrebnih za njegovu proizvodnju"
Ako neko može bilo bi dobro da navede tačan opis "domaćeg sa neke zvanične stranice".

Ako se pitanje odnosi na "šta NAMA PREDSTAVLJA domaći proizvod" onda je moj odgovor kratak: Svaka roba čijom se prodajom "puni"državna kasa - više prihoda više (bar teoretskih) šansi za redovnije i veće penzije i plate ostalih budžetskih korisnika (mada imamo i previše administracije, ali to je već za neku drugu priču).

Ja lično kupujem sve što je (bar deklarativno) proizvedeno u BiH, jer firma koja proizvodi u BiH plaća i doprinose, poreze i PDV u BiH i tu se nema oko čega rapsravljati, a sad što je nekom domaće ulje iz Subotice ili pašteta proizvedena u Petrinji ili Korprivnici, to samo demonstrira postojanje tzv "etno tržišta" i ganjanja nekog "nacionalnog" inata !

Mislim da neke naše domaće firme sigurno mogu malo više poraditi prije svega na marketingu, pa kavlitetu, na ambalaži i njihovi komercijalisti trebaju malo više da se potrude da ne mora baš svaki BH proizvod biti na policama negdje na dnu, sakriven, pokriven, prašnjav bez ikakvog "displeya". O mentalitetu rukovodioca firme da i ne govorim: čim se malo počne puniti kasa fimre, umjesto da ulažu u poboljšanje kavliteta, oni kupuju sebi skupa auta i radnici rade za manje više istu platu - tako da za one koji ne kupuje domaće proizvode zbog slabijeg kavliteta, nema puno nade.
papacja

#28 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by papacja »

Jesu li domaći proizvod Coca Cola, Sinalco, Megle mlijeko, Bimal, Electrolux frižideri(prave se u Biri) i još slični?
seldzuk

#29 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Downunda wrote:Mislim da zakon (porpilično) jasno definiše šta je to domaći proizvod.
Parafraziram: "svaki proizvod koji su sebi sadrži više od 50% sirovina potrebnih za njegovu proizvodnju"
Ako neko može bilo bi dobro da navede tačan opis "domaćeg sa neke zvanične stranice".

Ako se pitanje odnosi na "šta NAMA PREDSTAVLJA domaći proizvod" onda je moj odgovor kratak: Svaka roba čijom se prodajom "puni"državna kasa - više prihoda više (bar teoretskih) šansi za redovnije i veće penzije i plate ostalih budžetskih korisnika (mada imamo i previše administracije, ali to je već za neku drugu priču).

Ja lično kupujem sve što je (bar deklarativno) proizvedeno u BiH, jer firma koja proizvodi u BiH plaća i doprinose, poreze i PDV u BiH i tu se nema oko čega rapsravljati, a sad što je nekom domaće ulje iz Subotice ili pašteta proizvedena u Petrinji ili Korprivnici, to samo demonstrira postojanje tzv "etno tržišta" i ganjanja nekog "nacionalnog" inata !

Mislim da neke naše domaće firme sigurno mogu malo više poraditi prije svega na marketingu, pa kavlitetu, na ambalaži i njihovi komercijalisti trebaju malo više da se potrude da ne mora baš svaki BH proizvod biti na policama negdje na dnu, sakriven, pokriven, prašnjav bez ikakvog "displeya". O mentalitetu rukovodioca firme da i ne govorim: čim se malo počne puniti kasa fimre, umjesto da ulažu u poboljšanje kavliteta, oni kupuju sebi skupa auta i radnici rade za manje više istu platu - tako da za one koji ne kupuje domaće proizvode zbog slabijeg kavliteta, nema puno nade.
post za 10
seldzuk

#30 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Image
seldzuk

#31 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Image
seldzuk

#32 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Image
BH AIRLINES: Povratne karte za Stuttgart, Frankfurt, Zurich i Keln samo 79 eura!
Četvrtak, 16 Oktobar 2008
Renomirani bh. avio- prevoznik BH AIRLINES po novim nižim tarifama nudi usluge za svoje klijente na sljedećim putnim destinacijama:

MOSTAR-STUTTGART-MOSTAR
SARAJEVO- FRANKFURT-SARAJEVO
SARAJEVO-ZURICH-SARAJEVO
BANJALUKA-ZURICH-BANJALUKA
SARAJEVO-KOLN-SARAJEVO

Cijena karte u jednom smjeru iznosi 64 eura, a cijena povratne karte iznosi 79 eura (u cijenu nisu uključene aerodromske takse).
seldzuk

#33 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Evo, uopšte nisam znao da je ovo naš sok
Image
moler

#34 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by moler »

pošto sam ja ta u kući koja kaže treba mi ovo ili ono moja porodica suprug i dva sina su naučeni da NEKUPUJU stranu robu e da vidite kad se ide u kupovinu i zabezeknute trgovce kad tražim domaći proizvod npr tražim ARIX a oni mi uvaljuju Ariel mislim da bi mnogo bolje funkcionisalo kad bi sve majke supruge i ine žene počele kipovati samo BH proizvode ŽENE OSVIJESTITE SE PA IMAMO I MI VAN TAKVIH PROIZVODA :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
suncica24

#35 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by suncica24 »

seldzuk wrote:GP Širbegović
Image
Jest da je prema radnicima 0 od covjeka, ali ako zanemrim tu moralno-profesionalnu stranu gdina. Sirbegovica, moram priznati da je ova zgrada, sa gledista arhitekture, nesto najbolje sto je izgradjeno u BiH poslije rata :)
seldzuk

#36 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Image
Downunda

#37 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by Downunda »

seldzuk wrote:Evo, uopšte nisam znao da je ovo naš sok
Image
A šta bi tek rekao za mase koje se baš i ne zamaraju čitanjem podataka na poleđini?
Genijalna ambalaža i dizajn (subjektivno mišljenje), a ga lično kupujem, kao i "Bonu", ako imam sreće da ih nađem na policama prodavnica.
Downunda

#38 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by Downunda »

papacja wrote:Jesu li domaći proizvod Coca Cola, Sinalco, Megle mlijeko, Bimal, Electrolux frižideri(prave se u Biri) i još slični?
Dobro pitanje.
kao što rekoh bilo bi dobro da neko pokuša da postavi tačan citat iz Zakona (možda na stranici Vanjsko-trgovinske komore) u kojem tačno stoji šta se podrazumjeva pod pojmom domaći proizvod.
Ja sam već rekao da je domaći proizvod ono za čiju proizvodnju se koristi više od 50% sirovina iz BiH (bar ovako stoji u Zakonu o javnim nabavkama, a o tome sam poprilično dobro upoznat).
Po toj logici su sve nabrojane firme domaće jer su.
registrovane u BiH, uplaćuju doprinose u BiH, kao proizvođači , a ne kao distrubuteri ili predstavnici i od tih uplata se "puni" državna kasa.
U BiH ( a mislim i šire) je nemoguće naći firmu koja ima 100% sirovina za proizvodnju iz BiH.
seldzuk

#39 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

SARAJEVO, 29. SEPTEMBRA (ONASA) Ukupan prihod u firmi Bekto International iz Goražda, u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je oko 7,5 miliona KM što je za oko 23 posto više nego u istom periodu prošle godine, kazao je za Agenciju ONASA Ahmo Adžović direktor Bekto Internationala. On je dodao da naredne godine ova firma očekuje najmanje 20 miliona KM ukupnog prihoda.Adžović je istakao da je u prvih šest mjeseci ove godine vrijednost izvoza Bekto Internationala iznosila oko 4,5 miliona KM, odnos...
seldzuk

#40 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Image
Bosanac_21

#41 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by Bosanac_21 »

Mi smo bagra da je vece nema - tudje nam je draze, a nase se samo blati i omalovazava. Cudo je da i imamo ikakvih proizvoda kraj ovakvog naroda - zalosno :( Ne valja nam nasa hrana, ne valja nam muzika, pjevaci, nosnja - sta nam valja? Valja Merkator, valja Metallica i sta ja znam sta jos :roll:

p.s. najcesce kupujem nase proizvode od caja (popriva-zara) pa preko sokova, pilecih salama, .......keksa, bombona, itd.
moler

#42 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by moler »

zašto je Bosnalijek obustavio proizvodnju raznih lijekova?zar moramo piti Galenikine i ostale ine lijekove?Zašto na valja Klasova jufka a Ledina zamrznuta valja? :bih:
Downunda

#43 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by Downunda »

Bosanac_21 wrote:Mi smo bagra da je vece nema - tudje nam je draze, a nase se samo blati i omalovazava. Cudo je da i imamo ikakvih proizvoda kraj ovakvog naroda - zalosno :( Ne valja nam nasa hrana, ne valja nam muzika, pjevaci, nosnja - sta nam valja? Valja Merkator, valja Metallica i sta ja znam sta jos :roll:

p.s. najcesce kupujem nase proizvode od caja (popriva-zara) pa preko sokova, pilecih salama, .......keksa, bombona, itd.

Slaem se (osim za Metallicu). Tema je BH proizvod, a ne muzika. Muzika je ipak stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja.
A da je (na žalost) nekim Bosnacima i Hercegovcima draže tuđe i to je činjenica. ali hajde da mi koji nismo takvi nešto uradimo po tom pitanju.
seldzuk

#44 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

387
Ukoliko čovjek nema kad gledati odakle je određeni proizvod, najjednostavniji način je da pogleda prve cifre bar-koda. Ukoliko su to cifre 387, taj proizvod je proizvod firme koja je prijavljena u BiH kao proizvođač. Pošto naše firme jako rijetko nešto proizvode izvan BiH, taj je broj siguran pokazatelj u 95% slučajeva(nek me neko ispravi ako griješim). Evo nešto o bar-kodu:

Zašto EAN bar kod?

EAN sistem je jedinstven međunarodni sistem šifriranja, označavanja i identifikacije. Nastao je kao europski sistem (European Article Numbering - Evropsko numeriranje proizvoda), te njegovim prihvaćanjem od velikog broja država, on ubrzo postaje svijetski sistem. Baziran je na jednom od najprihvaćenijih metoda automatske identifikacije, i postavlja standarde koji predstavljaju važan element automatizacije poslovanja i efikasne komunikacije između različitih poslovnih partnera na nacionalnom i međunarodnom nivou. Sačinjavaju ga multisektorski standardi za jedinstvenu identifikaciju proizvoda (potrošačkih, zbirnih, transportnih pakovanja), usluga i lokacija (koje mogu biti: pravne kao npr. tvrtka, funkcionalne - npr. računovodstveni odjel, i fizičke - npr. skladište i sl.), standardi za prikazivanje dodatnih informacija, standardi za bar kod simbole i standardne EANCOM poruke u vidu elektroničke poslovne dokumentacije.

EAN oznaka je jedinstvena u svijetu i njeno pravilno korišćenje onemogućuje dodjelu iste oznake različitim objektima (proizvodima), a time i zabunu i probleme koji bi u tom slučaju nastali.

Struktura EAN bar koda

Struktura EAN koda je standardna : sastoji se od grupe brojeva koji sadrže podatak o:
- zemlji porijekla robe,
- proizvođaču i
- samom proizvodu.
Last edited by seldzuk on 20/10/2008 22:51, edited 1 time in total.
seldzuk

#45 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Birač, Zvornik
Image
seldzuk

#46 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Fabrika duvana Banjaluka
Image
# Cigareta "Hercegovina-HF"
# Godišnja proizvodnja 100 T