Sezona (ne)grijanja

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zecko_kupuz

#26 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zecko_kupuz »

Imbecili, hoće da nas poubijaju svojim temperaturnim inverzijama :D . Kraj ljeta, u stanu mi uključeno grijanje. Sad kad je jesen uveliko zastupljena, radijatori led-ledeni :-) . Još kažu - poskupiće grijanje. Puj dabogda :x .
Edin H.

#27 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

zonbirile wrote:Slušajte,čitajte najnovije nebuloze-danas sam bio u Toplanama.jer hoću da ga isključim iz svog poslovnog prostora,bez štete po druge korisnike i sve bih im platio (poslove isključenja)
E, sada može tj. od prošle godine na osnovu neke odluke,ali i tada plačaš 40% posto cijene
grijanja.Inače cijena je trodupla,uz obrazloženje da je sve za poslovne prostore skuplje,a onaj treći put je skuplje ,jer se plača samo 6 mjeseci,a u stvari naplačuju 7 mjeseci od 15 oktobra do 15 maja.Izgleda da je najbolje presjeći cijev , izbaciti ga kroz prozor,a onda im ne dati ući u prostor.Pogledajte ugovore gdje u čjanu 7 piče da će vas isključiti nakon dav mjeseca neplačanja,a isključenje i uključenje če snositi korisnik.Aferim gospodo što ne isključujete,ili ta odredba ugovora ne važi.To je jedini ugovor u ovoj ludoj zemlji koji se ne može raskinuti.Bognsek u ruke i ključ u bravu.
Za sta 40% :shock:
Odnesu radijatore i jos uvijek im moras placati, je li to mislis?
sheilak

#28 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

Kako me samo nerviraju te krvopije iz Toplana i nadlezni im iz Kantona. Pa, ovo nema nigdje! Kako oni samo sebi lijepo skroje zakone po kojima mogu legalno pljackati narod i naplacivati javasluk i nerad. I onda, ako bi ih kojim slucajem i tuzio zbog apsolutno apsurdnih odredaba placanja grijanja - izgubio bi, jer su im i zakoni i sudovi i sudije jednako tako apsurdni.

Po kojoj logici oni opravdavaju naplacivanje grijanja u toku ljetnih i proljetnih mjeseci? Zbog cega iskljucuju grijanje u toku grijne sezone, ako se temp. podigne iznad te njihove imaginarne granice od 12 ili 14 st, dakle ako je i januar dok s druge strane, ne zele ukljuciti grijanje kad se temp. spusti ispod 12 st u augustu ili barem septembru i oktobru=? Jednom sam ih nazvala u februaru i pitala zasto nema grijanja - njihov odgovor je bio da se kotlovnice automatski iskljucuju kada je vani nesto visa temperatura! Ne znam da li je to tacno, ali po logici bi se onda automatski trebale i ukljucivati ako je vani niza temperatura, bez obzira na tu famoznu grijnu sezonu. Ili onaj njihov legendarni odgovor, kojim sve objasnjavaju : Nadlezni su tako naredili! :x
chuchumbamayumbe

#29 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by chuchumbamayumbe »

sheilak wrote:Kako me samo nerviraju te krvopije iz Toplana i nadlezni im iz Kantona. Pa, ovo nema nigdje! Kako oni samo sebi lijepo skroje zakone po kojima mogu legalno pljackati narod i naplacivati javasluk i nerad. I onda, ako bi ih kojim slucajem i tuzio zbog apsolutno apsurdnih odredaba placanja grijanja - izgubio bi, jer su im i zakoni i sudovi i sudije jednako tako apsurdni.

Po kojoj logici oni opravdavaju naplacivanje grijanja u toku ljetnih i proljetnih mjeseci? Zbog cega iskljucuju grijanje u toku grijne sezone, ako se temp. podigne iznad te njihove imaginarne granice od 12 ili 14 st, dakle ako je i januar dok s druge strane, ne zele ukljuciti grijanje kad se temp. spusti ispod 12 st u augustu ili barem septembru i oktobru=? Jednom sam ih nazvala u februaru i pitala zasto nema grijanja - njihov odgovor je bio da se kotlovnice automatski iskljucuju kada je vani nesto visa temperatura! Ne znam da li je to tacno, ali po logici bi se onda automatski trebale i ukljucivati ako je vani niza temperatura, bez obzira na tu famoznu grijnu sezonu. Ili onaj njihov legendarni odgovor, kojim sve objasnjavaju : Nadlezni su tako naredili! :x
Placas cijele godine sezonu grijanja, kako ne bio placala duplo vise u toku sezone.
Znaci rasporede ukupan racun u toku grijne sezone na cijelu godinu.
sheilak

#30 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

Razumijem to, ali onda se postavlja i pitanje zasto je grijanje zapravo tako skupo ( mi bismo, dakle, trebali placati grijanje za nas stan u toku sezone oko 200 KM - 100 € ! Pa to je skuplje nego u Njemackoj ! ) i odakle im pravo da mi oni odredjuju na koji nacin cu placati racune. Osim toga, zasto se grijanje placa pausalno, a ne po potrosnji ? Uostalom, oni efektivno griju samo oko 2 - 3 mjeseca, s obzirom da ne griju po noci i da iskljucuju grijanje uvijek kada ONI ODREDE da je temperatura vani dovoljno visoka za to.

Poslovanje Toplana i njihov sistem naplate je slucaj za drzavnog tuzioca - u nekoj normalnoj zemlji, to bi vec davno bilo tako.
chuchumbamayumbe

#31 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by chuchumbamayumbe »

Slazem se da je potrebno uvesti drugaciji sistem naplate, a najbolji bi bio onaj "koliko potrosis - toliko platis", kao i u svim normalnim drzavama. Uvedite brate mjerace i to je to.
Ali se toplanama to ne isplati.
Na primjer, nema me mjesec dana, zavrnem radijatore, ne trosim nista, ne platim nista (osim neke pausalne cifre za odrzavanje, folove-golove).
To se njima nikako ne bi isplatilo.
Lopovska posla.
zonbirile

#32 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zonbirile »

Jeste pogodnost plaćati cijelu godinu,a ne 6 mjeseci duplo,ali za poslovne prostore naplaćuju 7 mjeseci-sedmi mjesec je od 15 aprila do 15 maja.Čista pljačka,ko tada grije.
Gospodo drugovi kradite,ali bar folirajte,ovo je drumsko razbojništvo.Sada ako im je malo mogu početi 8 mjeseci naplačivati,možda od septembra.
Downunda

#33 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Downunda »

Nisam htio da otvaram novu temu pa ću se samonadovezati na ovu vrlo korisnu i bitnu temu:

Da sistem grijanja "Topana" važi kao funkcionalan isti bi primjenjivale Skandinavske ili druge zemlje koje imaju sisteme grijanja.
Znamo da se stvari kod nas mogu teško promjeniti ali islim da ću ubrzo prestati plaćati grijanje zbog mase razloga:
Toplane su čisti "divlji zapad", er očitoda rade po princpu "uzimamo kome možemo dok nas ne austave, a kad nas pitaju o poskupljenju salićemo na vlast"

1.Kako to da ljudi koji godinama ne plaćaju grijanje NIKAKO ne snose nikakve posljedice pa zbog njih redovne platiše moraju palćati svaki mjesec i to stalno neka poskupljenja?
NE govorim o penzionerima ni RVI-ma, nego ljudima koji rade i mogu priuštiti da plate račune.

2.Da li je logično da ti se ljudi koji godinama ne plaćaju grijanje "smiju u lice" govoreći da će računi "zastariti"?

3. Zašto ljudi iz Toplana ne ugradi kalorimetre u sva naselja u gradu i radi KAO ŠTO SE RADI SVUGDJE U NORMALNOM SVIJETU (a bio sam i vidio sam kako to izgleda) po principu "PLATI SAMO ZA ONO ŠTO KORISTIŠ"?
NIko u normalnom svijetu nema ZAKONE koji određuju kad počinje sezona, koliko će se grijati i kad će se grijati!
NIKO! Pališ grijanje kad hoćeš, griješ se koliko hoćeš, i platiš samo za ono što si koristio!PA ti grij jednu ili sve sobe, pojačaj do maksimuma ali ćeš isto toliko i platiti - ni manje ni više!
Kako možemo plaćati za energente koje UOPŠTE I NE KORISTIMO JER IH NI NEMA, npr grijanje u avgustu ????!!!

4. Slažete li se da građani koji se griju putem sistema grijanja "Toplana" treba da se organizuju (peticijom ili nečim sličnim) i traže od nadležnih vlasti da se hitno ugrade kalorimetri kod svih koorisika i da tako POČNU ISKLJUČIVATI grijanje korisnicima (koji ponavljam ne spadaju u ugrožene kategorije) kako "Toplane" opet ne bi svake godine dizale cijene i taj gubitak nadoknađivale "preko leđa" redovnih platiša?
Downunda

#34 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Downunda »

Downunda wrote:Nisam htio da otvaram novu temu pa ću se samonadovezati na ovu vrlo korisnu i bitnu temu:

Da sistem grijanja "Topana" važi kao funkcionalan isti bi primjenjivale Skandinavske ili druge zemlje koje imaju sisteme grijanja.
Znamo da se stvari kod nas mogu teško promjeniti ali islim da ću ubrzo prestati plaćati grijanje zbog mase razloga:
Toplane su čisti "divlji zapad", er očitoda rade po princpu "uzimamo kome možemo dok nas ne austave, a kad nas pitaju o poskupljenju salićemo na vlast"

1.Kako to da ljudi koji godinama ne plaćaju grijanje NIKAKO ne snose nikakve posljedice pa zbog njih redovne platiše moraju palćati svaki mjesec i to stalno neka poskupljenja?
NE govorim o penzionerima ni RVI-ma, nego ljudima koji rade i mogu priuštiti da plate račune.

2.Da li je logično da ti se ljudi koji godinama ne plaćaju grijanje "smiju u lice" govoreći da će računi "zastariti"?

3. Zašto ljudi iz Toplana ne ugradi kalorimetre u sva naselja u gradu i radi KAO ŠTO SE RADI SVUGDJE U NORMALNOM SVIJETU (a bio sam i vidio sam kako to izgleda) po principu "PLATI SAMO ZA ONO ŠTO KORISTIŠ"?
NIko u normalnom svijetu nema ZAKONE koji određuju kad počinje sezona, koliko će se grijati i kad će se grijati!
NIKO! Pališ grijanje kad hoćeš, griješ se koliko hoćeš, i platiš samo za ono što si koristio!PA ti grij jednu ili sve sobe, pojačaj do maksimuma ali ćeš isto toliko i platiti - ni manje ni više!
Kako možemo plaćati za energente koje UOPŠTE I NE KORISTIMO JER IH NI NEMA, npr grijanje u avgustu ????!!!

4. Slažete li se da građani koji se griju putem sistema grijanja "Toplana" treba da se organizuju (peticijom ili nečim sličnim) i traže od nadležnih vlasti da se hitno ugrade kalorimetri kod svih koorisika i da tako POČNU ISKLJUČIVATI grijanje korisnicima (koji ponavljam ne spadaju u ugrožene kategorije) kako "Toplane" opet ne bi svake godine dizale cijene i taj gubitak nadoknađivale "preko leđa" redovnih platiša?

Izvinjavam se na pravopisnim greškama, koje su nastale zbog uzbuđenosti (i računa "Toplana" koji je pored mene)!
sarajevo63

#35 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

Mi smo jedna saasvim drugačije (ne)uređena zemlja.
Zašto se za kalorimetre koji postoje (veliki broj, u novim naseljima) tvrdi da su neispravni?
Ne uzbuđuj se. Sve je to ok. Biće i gore. A onda će biti bolje. Sigurno.
Last edited by sarajevo63 on 25/11/2008 16:01, edited 1 time in total.
munevera44

#36 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by munevera44 »

A zašto Toplane ne isključe grijanje onima koji ne plaćaju.
Ima brate domaćinstava koji nisu platili grijanje zadnjih lo do l5 godina. I nikom ništa.
Toplane lijepo tuže, prodaju stan, izmire svoja potraživanja, a neplatiša pravo u podstanare, pa da vidimo hoćel redovno plaćati. :lol:
sheilak

#37 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

@ Downunda

Slazem se s tobom i shvatam te, ali nikakve peticije tu nece pomoci! Shvatamo li mi uopste s kim mi to imamo posla? Oni su sve samo ne posteni, a ostalo si mozes zamisliti. Jedino sto bi tu pomoglo je apsolutni prestanak placanja svih rezija ( jer svi rade po istom principu ). Ostalo bi islo lancanom reakcijom. Moramo se na neki nacin poceti buniti, ali efikasno - tako da im kriminalna masinerija prestane raditi.
sarajevo63

#38 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

sheilak wrote:@ Downunda

Slazem se s tobom i shvatam te, ali nikakve peticije tu nece pomoci! Shvatamo li mi uopste s kim mi to imamo posla? Oni su sve samo ne posteni, a ostalo si mozes zamisliti. Jedino sto bi tu pomoglo je apsolutni prestanak placanja svih rezija ( jer svi rade po istom principu ). Ostalo bi islo lancanom reakcijom. Moramo se na neki nacin poceti buniti, ali efikasno - tako da im kriminalna masinerija prestane raditi.
Pridruži se.
sarajevo63

#39 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

vesna55 wrote:A zašto Toplane ne isključe grijanje onima koji ne plaćaju.
Ima brate domaćinstava koji nisu platili grijanje zadnjih lo do l5 godina. I nikom ništa.
Toplane lijepo tuže, prodaju stan, izmire svoja potraživanja, a neplatiša pravo u podstanare, pa da vidimo hoćel redovno plaćati. :lol:
Zato što imaju milion razloga za to. Jedan od njih je što se negdje može otkačiti neplatiša, a negdje ne može. Sad da se ne ide u dubine sitemi grijanja su različiti...vertikale i to...
sheilak

#40 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sheilak »

sarajevo63 wrote:
sheilak wrote:@ Downunda

Pridruži se.

Pa i hocu :-D , ali ne vjerujem da ce biti nekog posebnog efekta dok se svi ne odluce na to. Ozbiljno govorim.
munevera44

#41 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by munevera44 »

sarajevo63 wrote:
Zato što imaju milion razloga za to. Jedan od njih je što se negdje može otkačiti neplatiša, a negdje ne može. Sad da se ne ide u dubine sitemi grijanja su različiti...vertikale i to...
Nadam se da moj prethodni post niste shvatili ozbiljno. A sad i ozbiljno
Milion razloga zašto nemogu isključiti odnosno otkačiti neplatiše, vertikale i ostalo. Ljudi hodali po Mjesecu, evo svemirske stanice stigle i do Marsa, a kod nas je problem otkačiti neplatišu zbog vertikala ili čega već ne. A da li su pokušali. A da li su ljudi iz Toplana pitali struku. Sve se može kad se hoće, ali problem je u folu što ljudi iz Toplana neznaju riješiti problem oko isključivanja neplatiša, a neće da pitaju i plate stručnjake za koje to i nije problem. :dance:
sarajevo63

#42 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

vesna55 wrote:
sarajevo63 wrote:
Nadam se da moj prethodni post niste shvatili ozbiljno. A sad i ozbiljno
Milion razloga zašto nemogu isključiti odnosno otkačiti neplatiše, vertikale i ostalo. Ljudi hodali po Mjesecu, evo svemirske stanice stigle i do Marsa, a kod nas je problem otkačiti neplatišu zbog vertikala ili čega već ne. A da li su pokušali. A da li su ljudi iz Toplana pitali struku. Sve se može kad se hoće, ali problem je u folu što ljudi iz Toplana neznaju riješiti problem oko isključivanja neplatiša, a neće da pitaju i plate stručnjake za koje to i nije problem. :dance:
Haj ozbiljno, šta si uradila po tom pitanju? Mojne forum radi forumanja...Pusti Mjesec, zvijezde, satelitske brodove...šta recimo Ti možeš uraditi il šta si Ti uradila (drugi dio pitanja je bolji...) Svugdje ima i stručnjaka, nije sve crno bijelo.
munevera44

#43 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by munevera44 »

Šta sam uradila??????????????
Podstanar ko podstanar. Bogme platim redovno gazdi kiriju, a hajd da stisnem petlju pa neplatim ostale režije. Znači redovno plaćam sve režije. Od mene dosta i previše. :run:
sarajevo63

#44 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

vesna55 wrote:Šta sam uradila??????????????
Podstanar ko podstanar. Bogme platim redovno gazdi kiriju, a hajd da stisnem petlju pa neplatim ostale režije. Znači redovno plaćam sve režije. Od mene dosta i previše. :run:
Sad da postavim još koje pitanje ispalo bi da provociram. A šta si uradila po bilo kojem pitanju gdje nisi podstanar? Ono valjda ima još šta što ti se ne sviđa.
munevera44

#45 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by munevera44 »

sarajevo63 wrote:
Sad da postavim još koje pitanje ispalo bi da provociram. A šta si uradila po bilo kojem pitanju gdje nisi podstanar? Ono valjda ima još šta što ti se ne sviđa.
Šta sam uradila. Na sudu brate rodjeni predratno mjesto stanovanja mi je RS. Jedina mi je opcija tužba sud i puno puno strpljenja. Upravo sam dobila poziv za neznam ti ni sama reći koje po redu ročište.
PS. Samo pitaj ako ti još nešto nije jasno.
sarajevo63

#46 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

vesna55 wrote:
sarajevo63 wrote:
Šta sam uradila. Na sudu brate rodjeni predratno mjesto stanovanja mi je RS. Jedina mi je opcija tužba sud i puno puno strpljenja. Upravo sam dobila poziv za neznam ti ni sama reći koje po redu ročište.
PS. Samo pitaj ako ti još nešto nije jasno.
Strpljenja nam svima treba. U principu ljude koji ne rade ne poštujem. Koji samo kukaju isto. Zato što sam sa završenim fakultetom čistila wc (više komada). Ako ti treba pomoć, traži je. Samo ne kukati!
Edin H.

#47 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

Downunda wrote:Nisam htio da otvaram novu temu pa ću se samonadovezati na ovu vrlo korisnu i bitnu temu:

Peticija ne moze proci.

Treba naci dobrog advokata koji bi zastupao gradjane koji odbijaju da nastave placati grijanje dok se ne uvedu kalorimetri.

Vrijeme je da neko objasni Toplanama i politicarima koji stoje iza njihovih ledja da je vrijeme socijalizma proslo. Odgovornost drzave je zbrine ugrozene kategorije, a ne odgovornost pojedinca.
Niko ne bi smio da moze nametnuti da koristis uslugu koju ne zelis ili za koju ponudjac nije u mogucnosti da obezbijedi da trosis onoliko koliko zelis i sukladno platis koliko si potrosio.
slavkoimamodilera

#48 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by slavkoimamodilera »

Zato ce sad fino da poskupi 65 (!!!) posto, kao zbog poskupljenja plina, iako je plin poskupio svega 27 posto... :x :x :x :x :x

Vrlo jednostavnom racunicom se dodje da ce se za prosjecan stan (60 m2) godisnje placati cca. 400 KM vise za grijanje!!
sarajevo63

#49 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

Mislim da autor teme treba izmjeniti naslov. Sezona grijanja. Po metru kvadratnom 1,70KM.
karanana

#50 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by karanana »

65% poskupljuje????
jebo te zivot. ja kontam ide nekih 10-15 posto jer je plin otiso 27 ali se amortizira na vise raje pa je jeftinije. fuj.
Post Reply