Knjizare u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

uvjek dobar gost

#26 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by uvjek dobar gost »

Mislim disutovati da se u vjerskoj literaturi velika pažnja posvećuje učenju i nauci.. možda sa aspekta teologije ili vjerskog učenja, ovo govorim iz svog nekog ugla i sa svog stanovišta. Da sada ne ulazim dublje jer nije tema pa da ne kvarimo koncept postavljača teme. Možemo preko pm-a prodiskutovati il otvoriti negdje posebnu temu. No moram navesti samo mali primjer, u stvari dva, prvi je medicina, odnosno anatomija koju je crkva sputavala skoro 500. godina, a poslije toga i astronomija.. koja je prošla čak i gore skupa sa ljudima koji su se istom bavili ... na neki samo sebi poznat način inkvizicija je recimo stajala dugo vremena nasuprot nauke i učenje.. nudila je jedino dogme i usko gledanje na masu stvari..

Naravno moglo bi se diskutovati o današnjem stanju... ali ponavljam možda da diskutujemo negdje drugo...
ko pita ne skita

#27 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by ko pita ne skita »

alica.k wrote:nama ocito treba jedna BAS dobra knjizara :D (mozda neko procita pa otvori) ;)
Kao recimo buybook...poznat i kao knjizarska ubleha...kod sejatrije i sahinpasica se moze stosta i pronaci, ali bogami je i dalje poskupo, medjutim zarovite li se po antikavrnicama, naci cete svega...

eeee lijepa vremena, u biblioteku ko covjek, pa biraj, sad ... bila biblioteka sad apoteka, bila biblioteka sad ambasada, ali sta ces, revolucija je takva :(
uvjek dobar gost

#28 Re: Knjizare u Sarajevu?

Evo jedno konkretno pitanje knjiga o srednjovjekovnoj Bosni..? Ima li igdje, ja pitao u Šahinpašiću.. pogledali me kao da sam tražio glavušu.. u dva somuna...
Compact

#29 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Compact »

uvjek dobar gost wrote:Evo jedno konkretno pitanje knjiga o srednjovjekovnoj Bosni..? Ima li igdje, ja pitao u Šahinpašiću.. pogledali me kao da sam tražio glavušu.. u dva somuna...
Imao sam isto iskustvo. Rekoh, autor Toni Buzan! A oni gledaju kroz mene. Sejatrija kod Metopolisa, i Svjetlost preko puta Narodne banke. Razlog??? Zapošljavaju se radnici preko raznih veza, kojima baš knjige nisu sastavni dio života. Nije to samo u izdavaštvu, ima takvih slučajeva svugdje. Što se tiče našeg razgovora o vjeri, učenju, inkviziciji itd, nema druge alternative nego otvoriti posebnu temu pa da u narednih mjesec dana razmijenimo mišljenja, iskustva, i sl..
uvjek dobar gost

#30 Re: Knjizare u Sarajevu?

Compact wrote:
uvjek dobar gost wrote:Evo jedno konkretno pitanje knjiga o srednjovjekovnoj Bosni..? Ima li igdje, ja pitao u Šahinpašiću.. pogledali me kao da sam tražio glavušu.. u dva somuna...
Imao sam isto iskustvo. Rekoh, autor Toni Buzan! A oni gledaju kroz mene. Sejatrija kod Metopolisa, i Svjetlost preko puta Narodne banke. Razlog??? Zapošljavaju se radnici preko raznih veza, kojima baš knjige nisu sastavni dio života. Nije to samo u izdavaštvu, ima takvih slučajeva svugdje. Što se tiče našeg razgovora o vjeri, učenju, inkviziciji itd, nema druge alternative nego otvoriti posebnu temu pa da u narednih mjesec dana razmijenimo mišljenja, iskustva, i sl..

.. Mene su pitali još zar ima takva knjiga.. ja ostao paf.. pa rekoh onda imate li bilo kakvih knjiga o srednjovjekovnoj Bosni.. odgovor je naravno bio negativan...
A što se tiče diskusije može tema a može i pm...
chuchumbamayumbe

#31 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by chuchumbamayumbe »

Ima poprilicno dobra knjizara u TOM-u u I.Sarajevu, ako vas interesuje neki naslov ja mislim da mogu da ga nabave u kratkom roku.
Takodjer, ima i jedna kod Autobuske pijace u I. Sarajevu.
Nisam od "citalacke" publike, ali samo sugestija, pa ko ima vremena neka trkne tamo, mozda nadje nesto interesantno.
alica.k

#32 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by alica.k »

ko pita ne skita wrote:
alica.k wrote:nama ocito treba jedna BAS dobra knjizara :D (mozda neko procita pa otvori) ;)
Kao recimo buybook...poznat i kao knjizarska ubleha...kod sejatrije i sahinpasica se moze stosta i pronaci, ali bogami je i dalje poskupo, medjutim zarovite li se po antikavrnicama, naci cete svega...

eeee lijepa vremena, u biblioteku ko covjek, pa biraj, sad ... bila biblioteka sad apoteka, bila biblioteka sad ambasada, ali sta ces, revolucija je takva :(
e meni ej san jedna fina knjizara/biblioteka gdje fino mso sjest s kafom i prelistat nest da vidis sta je i kako je i da li je vrijedno kupovanja. mislim da je buybook/karabit imao tu neku kombinaciju al eto ni jednog ni drugog vise...

i jako mi smeta sto kod nas nac neku knjigu na engleskom, a da je nesto normalno i netehnicko...prava premija. lijepi amazon.
goggo

#33 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by goggo »

Dajte ljudi sta ste uhvatili buybooka i Sahinpasica pa kao da su oni izmislili knjige, ima knjizara/antikvarnica i pored njih i to sa jako dobrim izborom knjiga samo treba dici guzicu i malo potraziti. Evo npr. ima super antikvarnica u Skenderiji zove se Mabela e tu ima i Zola, Thomas Mann i Rushdi itd. i ne gledaju vas cudno, sta vise mozete sjesti i prelistati ako vas sto zanima. A za one lijene sam nasao i stranicu http://www.mabela.ba/ :bih:
Bosanac_21

#34 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Bosanac_21 »

Ima brate, samo sto je nasem narodu tudje sve draze, a nase je blato :roll:

Ovako za one sto traze srednjovjekovnu Bosnu - odite na stranicu http://www.interliber.com - to je nasa stranica, imate svakakvih knjiga od Kulina-bana, preko Bogumila, Crkve Bosanske, ..................... ;-) :D
Da ne govorim o stranim knjigama, jer nema kakvih nema - ljenguze mogu preko stranice naruciti, sto bi obijali Sarajevo trazeci knjizaru kad je najlakse reci "da ih u Sarajevu nema".

+

jos jedna super stranica - VELIKI izbor stranih i domacih knjiga: http://www.knjiga.ba
mirzazmaj

#35 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by mirzazmaj »

otvara se nova knjizara u Sarajevu, cini mi se 11. juna, u titovoj, ondje gdje je bila "svjetlost", pa je sad renovirali, napucali pravo, rece mi jaran da ce biti najbolja i najveca u drzavi
*mima*

#36 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by *mima* »

Po cemu najveca? Velicina knjizare je ostala ista.
mirzazmaj

#37 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by mirzazmaj »

ja koliko znam ondje su bile dvije radnje jedna do druge, bila knjizara i neka informaticka oprema, a ne znam da ima veca u dragoj nam BiH
mozda ona Sahinpasic al nisam siguran
*mima*

#38 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by *mima* »

Samo knjizara renovirana,a ona mala informaticka ostala. Ali je lijepo sredjenja knjizara.
mirzazmaj

#39 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by mirzazmaj »

mima wrote:Samo knjizara renovirana,a ona mala informaticka ostala. Ali je lijepo sredjenja knjizara.
ja Bogami mima kolko sam vidio da su je spojili sa onom informatickom i od dvije radnje napravili jednu knjizaru al eto mozda grijesim
*mima*

#40 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by *mima* »

Ja isto prolazim i vidim da je ostala ona mala zasebno a da se renovira ona velika. Ona velika i jeste bila stara....male su sve kao renovirale prije. Jebiga sad....odoh u jutro da opet provjerim. :-D
alica.k

#41 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by alica.k »

ma dje ste vi to vidjeli...ja samo vidjela da se edc renovira, nista drugo...
mirzazmaj

#42 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by mirzazmaj »

100%, u titovoj ondje gdje bila ona velika "svjetlost" i opet je "svjetlost", stavili su natpis, ja vec konto kad su onu staru poceli razvaljivat da ce bit neka banka il neka kafana kad ono opet knjizara :D
shambho

#43 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by shambho »

Licno sam odustala od knjizara..Ulazila svako malo, imala neke pare u dzepu.. Kad vidim cijenu samo izadem.. Doduse znala sam u Buybook-u izdvojiti za neka rijetka izdanja nasih pisaca i naravno nije mi bilo puno dati 10-15 KM ..ali za moj studentski dzep knjizare su zaista meni licno postale nepristupacne, antikvarnice skupe pa cak i ulicni prodavaci znaju biti.. :-) .. U meduvremenu se kao sto neko rece krpila od sajma do sajma.. Isla i u BG na sajam ..nakupujem nekih izdanja oci da ti ispadnu sve po 100-200 dinara.. Zarovim se fino.. :-D Al' i dalje se nekako osjecala uskraceno..

I od prosle godine uclanim se u Gradsku biblioteku.. Ma milina.. Uplatim 10 KM za pola godine..mogu uzimati iz svih odjeljenja.. A ponajbolje je ono u Mis Irbinoj u koje, koliko god citao i nakon pola godine kad udes imas osjecas da nisi ni na pola.. Dobro nije bas tako al' .. :-D ..That's the best I can get ..

Uglavnom.. :) U knjizare ne ulazim do prve plate.. A nisam sigurna da cu i tada naci ono sto pozelim.. :-?

.. :run:
mirzazmaj

#44 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by mirzazmaj »

evo vala sad imamo knjizaru u Sarajevu, nemoze bolja, jest da su je slovenci otvorili, ko fol stara svjetlost, ko fol "stipina knjizara" al eto nek ima pa bilo kakva
Custos

#45 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by Custos »

mirzazmaj wrote:evo vala sad imamo knjizaru u Sarajevu, nemoze bolja, jest da su je slovenci otvorili, ko fol stara svjetlost, ko fol "stipina knjizara" al eto nek ima pa bilo kakva
Kako misliš slovenci?! Zar nije samo stara svjetlost renovirana?! :?
mirzazmaj

#46 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by mirzazmaj »

kupila mladinska knjiga svjetlost, i sada se pederi slovenci koriste imenom svjetlosti i imenom stipe vilica, znaju da slovence niko nemoze organski
harač

#47 Re: Knjizare u Sarajevu?

Post by harač »

ODVRATAN_i_GADAN wrote:
2407 wrote:Mozete li mi preporuciti knjizare(sa dobrim izborom) u Sarajevu?
Hvala unaprijed
Realno takvo nesto ne postoji u Sa koliko god drugi tvrdili suprotno... Pokusaj pronaci bilo sta od dva nobelovca (Elfrida Jelinek i Salman Rusdi) na nasem jeziku i sve ce ti se samo kazati, a i ono sto nadjes blago receno je preskupo tj. skuplje puno nego u Austriji, Njemackoj, Svajcarskoj, Americi... Ovo kucam iz iskustva!

P.S. Izbor vjerske literature je ZASTRASUJUCI tj. imas sve!
provaljuješ se nepotrebno: rušdi nikad nije dobio nobelovu nagradu niti se zna da je bio kandidat (te informacije su tajne do 50 godina nakon godine u kojoj je mogao biti kandidat), a "Učiteljicu klavira" možeš kupit i na bosanskom i na njemačkom u buybooku
Post Reply