Rat "s one strane nisana"...

Post Reply
exliberal

#26 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by exliberal »

meni je najgore kad mi pocnu pricat price da im je bilo tesko u izbjeglistvu....tako mi dosao tip i kaze on je bio na ilidji kad su poceli prvi okrsaji i to je bilo STRASNOOOO pa se onda morao ispalit za beograd....i onda je 94 i 94 morao da se pati kad je isao na more ...znas bilo je STASNOOOO tesko...onda nekako krenu prica o fudbalu i evropskom ili svjetskom prvenstu koje je igrano 94...neznam rekoh ...nisam gledo...kako nisi ...pa fino...znas struja je bila misaona imenica u sarajevu....isto kao i more ...usuti odmah
ili drugi tip koji mi prica kako je njima bilo tesko u njemackoj da gledaju sta se desava po sarajevu...ma rekoh nesikiraj se nije bilo tako kao sto su prikazivali...bilo je gore.... :x
iznervirah se pisuci ovo

#27 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by location »

Pa bilo je ebeno otici na more. Moj buraz je isao sa skolom i 20 km su se vozili kroz podrucje koje je ARBIH kontrolisala :). Granica se mjenjala svaki dan pa se vozac zbunio. :thumbup: A bilo je tesko gledati i bombardovanje Sarajeva iz Bosne. Moje licno misljenje da je bilo lakse sarajlijama u svom gradu kroz citav rat, nego ostalima sa one druge strane gdje nisu imali ni metka sto se tice oruzja i time nisu se mogli braniti. Svaku noc se pitalo cija je kuca sljedeca ili stan.
ahuseino

#28 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by ahuseino »

location wrote:Pa bilo je ebeno otici na more. Moj buraz je isao sa skolom i 20 km su se vozili kroz podrucje koje je ARBIH kontrolisala :). Granica se mjenjala svaki dan pa se vozac zbunio. :thumbup: A bilo je tesko gledati i bombardovanje Sarajeva iz Bosne. Moje licno misljenje da je bilo lakse sarajlijama u svom gradu kroz citav rat, nego ostalima sa one druge strane gdje nisu imali ni metka sto se tice oruzja i time nisu se mogli braniti. Svaku noc se pitalo cija je kuca sljedeca ili stan.
Jelde, lakse je bilo biti u getu 3 i po godine bez struje, vode i plina, obuchen u vojne odore napravljene od humanitarnih deka, jesti rizoto 6 mjeseci, pa malo promjenit', jesti maslenicu, i tako naizmjenichno... nekad se napravi i dernek od humanitarne fete i parizera iz konzerve, kad se samo sjetim, pizza sa malo paradajz sosa... i ribe s menstruacijom u konzervi ... lakse nego vani, pa da mozes otichi po pusku gdje god hoches... i napraviti granicu gdje god hoches.... lakse nam jer smo u svom gradu :razz:

... a ako ne mozes napraviti liniju, onda lichno mislim da nikakav stan, TV ili kauch nisu vrijedni niti jednog zivota... ispalish se i gotovo... jer mozes... jer nisi u okruzenju, bombardovan, snajperan, izgladnjavan i jednostavno pretvoren u obichnu zivotinju...

... to je samo moje lichno... :-?

#29 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by location »

ahuseino wrote:
location wrote:Pa bilo je ebeno otici na more. Moj buraz je isao sa skolom i 20 km su se vozili kroz podrucje koje je ARBIH kontrolisala :). Granica se mjenjala svaki dan pa se vozac zbunio. :thumbup: A bilo je tesko gledati i bombardovanje Sarajeva iz Bosne. Moje licno misljenje da je bilo lakse sarajlijama u svom gradu kroz citav rat, nego ostalima sa one druge strane gdje nisu imali ni metka sto se tice oruzja i time nisu se mogli braniti. Svaku noc se pitalo cija je kuca sljedeca ili stan.
Jelde, lakse je bilo biti u getu 3 i po godine bez struje, vode i plina, obuchen u vojne odore napravljene od humanitarnih deka, jesti rizoto 6 mjeseci, pa malo promjenit', jesti maslenicu, i tako naizmjenichno... nekad se napravi i dernek od humanitarne fete i parizera iz konzerve, kad se samo sjetim, pizza sa malo paradajz sosa... i ribe s menstruacijom u konzervi ... lakse nego vani, pa da mozes otichi po pusku gdje god hoches... i napraviti granicu gdje god hoches.... lakse nam jer smo u svom gradu :razz:

... a ako ne mozes napraviti liniju, onda lichno mislim da nikakav stan, TV ili kauch nisu vrijedni niti jednog zivota... ispalish se i gotovo... jer mozes... jer nisi u okruzenju, bombardovan, snajperan, izgladnjavan i jednostavno pretvoren u obichnu zivotinju...

... to je samo moje lichno... :-?
Sve sam to prezivio, sem granata. Dobro dobivali smo i mi (moja familija) dvije bobme pod kucni prozor. Nismo jedini slucaj. Izbacivanje iz kuce, pa onda iz stana, pa starci da ciste pijacu, sve je to djelovalo na psihu, opet se izgubi osjecaj da si covjek. Isto si bio u okruzenju, niko i nista, za starije bio strah da izadju napolje. Jeste mogli su izaci otici vani (inostranstvo), nije problem prijeci 500 km, problem je odsetati po km od kuce da bi izvadio papire. Mnoge Sarajlije su mi rekli da bi radije uzeli 100 dana bombardovanja nego jedan dan kroz sta smo mi prosli. Sto je meni uvijek bilo cudno, uvijek sam sebe upitao gdje je taj zivio kada mu je u sarajevu bolje nego grad bez granata.
Eborg

#30 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Eborg »

Izvini,no ne skuzhih iz priche,u kojem dijelu BiH si bio,tj. kojem gradu?
exliberal

#31 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by exliberal »

Eborg wrote:Izvini,no ne skuzhih iz priche,u kojem dijelu BiH si bio,tj. kojem gradu?

uze mi rijec iz usta

#32 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by location »

Prnjavor/Banjaluka.
Šole

#33 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Šole »

Bio sam u Armiji RBiH, Dobrinja.......sad radim sa svojim "neprijateljima", tukli se, rokali, ubijali.....a sad radimo skupa, pričamo svoje priće, čak i neke detalje iz neke bitke sa karakterističnim dešavanjima.......sve bez emocija.......da mi je neko rekao da ču sjediti i pričati sa svojim neprijateljem nekada, pljunuo bih ga........a sad.......sad jebena ironija sudbine, ko nas jebe kad smo stoka. Ubijaju emocije, fuj.........
Maraschino

#34 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Maraschino »

Šole wrote:Bio sam u Armiji RBiH, Dobrinja.......sad radim sa svojim "neprijateljima", tukli se, rokali, ubijali.....a sad radimo skupa, pričamo svoje priće, čak i neke detalje iz neke bitke sa karakterističnim dešavanjima.......sve bez emocija.......da mi je neko rekao da ču sjediti i pričati sa svojim neprijateljem nekada, pljunuo bih ga........a sad.......sad jebena ironija sudbine, ko nas jebe kad smo stoka. Ubijaju emocije, fuj.........
rekao sam ja da je ovo zemlja apsurda ,
AdnanSA

#35 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by AdnanSA »

Topla voda wrote:koga interesuje moze ovdje procitati interensantnu ispovijest
http://www.mycity.co.yu/Blog/Moja-ratna-prica.html
Pročitah blog,trebalo mi je dva sata ali vrijedilo je. Čovjek nadrtljo više od "svojih" nego od "naših"....
fighter_rx

#36 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by fighter_rx »

Šole wrote:Bio sam u Armiji RBiH, Dobrinja.......sad radim sa svojim "neprijateljima", tukli se, rokali, ubijali.....a sad radimo skupa, pričamo svoje priće, čak i neke detalje iz neke bitke sa karakterističnim dešavanjima.......sve bez emocija.......da mi je neko rekao da ču sjediti i pričati sa svojim neprijateljem nekada, pljunuo bih ga........a sad.......sad jebena ironija sudbine, ko nas jebe kad smo stoka. Ubijaju emocije, fuj.........
I ja sam u istoj situaciji , ja sam bio pripadnik Armije R BIH i danas nosim aktivno nosim uniformu i radim u Banja Luci sa bivsim pripadnicima VRS-a i HVO-a i na jutarnjoj kafici cesto je tema "gdje si bio i sta si radio " u ratu i normalno razgovaramo kao da se to desavalo na drugom kraju svjeta. Valjda je to sudbina!
Prozor

#37 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Prozor »

cuj, nije ni svaki cetnik bio negativac il zlocinac, k´o ni svaki njemacki vojnik, al tad su radili sta su radili, sta smo drugo mogli vec ratovat, sad.... apsurdno jeste...
ahuseino

#38 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by ahuseino »

Prozor wrote:cuj, nije ni svaki cetnik bio negativac il zlocinac, k´o ni svaki njemacki vojnik, al tad su radili sta su radili, sta smo drugo mogli vec ratovat, sad.... apsurdno jeste...
Jedno je ratovat' a drugo je klat', i pravit logore :-?

Bez obzira na stranu, da sam ja lichno znao iz prve (ili druge) ruke, ali u svakom sluchaju provjereno, da je "moja strana" imala ruke ukaljane takvim nedjelima, mozesh se kladiti da ja ne bi ni trenutka razmishljao te pokushavao nachi opravdanja za te akte s ciljem da ochistim savjest i OSTANEM na "toj strani"...

Ne mora se ni prechi "na suprotnu" stranu, ako to filozofska (chitaj religiozna) ubjedjenja ne dozvoljavaju.
Uvijek ima treche...

Na kraju se sve svodi na cijenu savjesti jedinke... stan, TV, trosjed, linija te ostale ovosvjetske materijalne "dobrote"...
elffas

#39 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by elffas »

Ja sam bio oko godinu dana s "druge strane". Sta da se prica? Bijedno do ja.. Otprilike kako kokosi u kokosinjcu,cekas kad ce gazda praviti festu,i koja ce koka na trpezu....Navece kad cujes zvukove ispred zgrade ili po stubistu,samo iscekujes,koga ce veceras...,a sutra cujes odvelo ovog ili onog,a niko se nije vratio,samo kruze glasine...Ponekad akcija,popisuju po stanovima,traze oruzje,nesto sumnjivo,a stari dobija poziv u krizni stab...da bi mu tamo prijatelj,inace prijeratni policajac,ispsovao sve govoreci mu da se "smiri"tj ne izlazi iz kuce ni pod razno,jer ga vec treci put skida sa spiska za logor...U komsiluku raznih tipova,od onih koji zale,tajno pomazu,jer nije se smjelo javno,do onih koji pred svima provociraju,traze izjasnjavanje ili prikljucenje odbrani "jugoslavije"....do jednom kad jedan od dugogodisnjih kucnih prijatelja dolazi kod nas,pijan,prijeti i maltretira ,da bismo onda izbjegli nekoliko kilometara dalje u kucu jednog rodjaka....Od pocetka do kraja smo se satirali da skucamo pare,dokumente i sve moguce potvrde,priznanice da bismo na kraju uspjeli izici u Hr...
Pietje_Bel

#40 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Pietje_Bel »

zoom66 wrote:
Arslan wrote:jebo te sto ga ukoka... :lol: 8-)
79.99.43.128

[email protected]

nek se pribiljezi njegov mail i ip. :evil: :evil: :D :evil: :evil:
Zoom

Super sto si uzeo moj smajli za avartar. Taj sam smajli ja na brzinu jednom napravio u slobodnom vremenu. Ako nekad budem imao vise vremena napravit cu pravi smajli koji ce biti mozda bas dobar. ;)
bach

#41 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by bach »

Jaran čitav rat proveo s one strane u Vogošći. Srbin.

Stari mu nije htio u vojsku pa ga mobilisali, ali je imao veza, pa ga u nekakvu njihovu Civilnu zaštitu.

Početak 96. Reintegracija, ljudima nije padalo na pamet da iz Sarajeva idu u šupu na Koran. Ipak jedan dan im se na vratima pojavio lokalni bradonja i rekao da Srbin ne može u da živi u Alijinoj državi. Da pokaže kako se ne šali, ispalio im je metak u prozor stana.

Jaranov stari da spasi živu glavu, teatralno je našao nekakav kamion te pokupio neke stvari i odvukoa ih na Pale, te komšijama Srbima rekao da će ostatak ići za par dana zajedno za porodicom. Naravno nikad nisu otišli i danas žive u svom stanu.

Sjeća li se možda jednog i vjerovatno jedinog RS filma, snimljenog u ratu. Snimalo se na Ilidži i sjećam se scene u kojoj četnici - bradonje u Lužanima okreću ražnjeve. Neki tip neću vojsku i pravi se nesposoban. Doktorici koja ga pregleda govoti "Slep sam, doktorice.

Taj film bi bio fantastična stvar za ovo o čemo govorimo.
suncica24

#42 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by suncica24 »

Ja nisam bila "s one strane", koja god to strana da je, ali...pola srca mi je bilo na Grbavici.
I dok su oca ovdje maltretirali zato sto je srbin po defoltu razne Cace i Pusine, njih su maltretirali jer im sin i brat nije pravi srbin po defoltu, Batko i ekipa.
Kada je grad spojen, bila sam na drugoj strani, da bi kao djeca bile primjer da ima ko da pazi na njih i da brine o njihovim zivotima.
Masine, sudoperi, kreveti i plocice su letljele sa visih spratova, sprat ispod i sprat iznad su gorili, nas krevet i nase slike su bile na putu ka Trebevicu, kako bi mogli sacuvati glavu i stan od...
Jedni su dolazili s vartom, drugi sa dekom.
I biram da pamtim ona zrna kafe s "one strane", velika ko stjena "ovoj strani", kao i svako zrno brasna, par jaja sakrivenih u njemu i pola cokolade (polovinu je...neko...pojeo), od ljudi koje, zapravo i ne znam, koji su bili samo komsije "s one strane".
Ne masine i vatru i polupane plocice i nozeve i...

Mozda zato za mene ne postoje strane.
Samo dobri i zli ljudi.
Na obje strane.

I koliko god bilo tesko shvatiti, i oni "s druge strane" su ljudi kao i "oni s ove", hiljadu ljudi i hiljadu razloga je stajalo iza "njihovog" ostanka tamo ili ovamo, nije svako birao svojom glavom, ostao je u ratu na "onoj strani", sa puskom ili bez... jer nije znao, smio ili pak kod onih drugih...htio.
Kao i "mi" sto nismo bili svi na "ovoj strani" iz istih razloga, tako i "oni."
I da...koliko god to "nama" tesko bilo, i njima je "nasa strana" " s one druge strane"
afrikanac

#43 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by afrikanac »

suncica24 wrote:
....... Mozda zato za mene ne postoje strane.
Samo dobri i zli ljudi.
Na obje strane.

I koliko god bilo tesko shvatiti, i oni "s druge strane" su ljudi kao i "oni s ove", hiljadu ljudi i hiljadu razloga je stajalo iza "njihovog" ostanka tamo ili ovamo, nije svako birao svojom glavom, ostao je u ratu na "onoj strani", sa puskom ili bez... jer nije znao, smio ili pak kod onih drugih...htio....
.
Tek kad "ljudi" s jedne, a posebno s druge strane shvate da smo svi isti, moguće je da se vratimo u normalan način života. Za sada, ništa ovdje nije normalno !
Prozor

#44 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Prozor »

ahuseino wrote:
Prozor wrote:cuj, nije ni svaki cetnik bio negativac il zlocinac, k´o ni svaki njemacki vojnik, al tad su radili sta su radili, sta smo drugo mogli vec ratovat, sad.... apsurdno jeste...

Bez obzira na stranu, da sam ja lichno znao iz prve (ili druge) ruke, ali u svakom sluchaju provjereno, da je "moja strana" imala ruke ukaljane takvim nedjelima, mozesh se kladiti da ja ne bi ni trenutka razmishljao te pokushavao nachi opravdanja za te akte s ciljem da ochistim savjest i OSTANEM na "toj strani"...

Ne mora se ni prechi "na suprotnu" stranu, ako to filozofska (chitaj religiozna) ubjedjenja ne dozvoljavaju.
Uvijek ima treche...

Na kraju se sve svodi na cijenu savjesti jedinke... stan, TV, trosjed, linija te ostale ovosvjetske materijalne "dobrote"...
sa "mi" sam mislio na - nas ;) :D a za ostalo, eh, gluho bilo da pravdam cetnike, pa makar ne-zlocince, al sad je tako kako je....
ahuseino

#45 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by ahuseino »

Prozor wrote:
ahuseino wrote:

Uvijek ima treche...

sa "mi" sam mislio na - nas ;) :D a za ostalo, eh, gluho bilo da pravdam cetnike, pa makar ne-zlocince, al sad je tako kako je....
Razumijem ja tebe, i razumijem tvoje argumente... ali bi bash volio da se javi neko i da mi nekako postavi raspravu i obrazlozi na koji se nachin to moglo ostati tamo i eto biti mobilisan a chiste savjesti, dok tvoje kolege snajperaju po Sarajevu, prave masakre po redovima za hljeb i vodu, te imaju logore i likvidiraju po Srebrenici

Valjda bi se moglo rechi da "nije znao", ali TVSA je bila prisutna i na Grbavici... Sad; znam da se ne vjeruje TVSA na "onoj" strani, ali eto imaju druge, internacionalne kuche...

Kazem opet... razumijem ja da je bilo "njih" chak mozda u velikim brojevima, koji su samo bili mobilisani, pa chak razumijem i da im nije bilo ni mrsko boriti se za svoju srpsku drzavu, isli dobrovoljno... jebi ga, nisu eto htjeli da zive s nama, isto kao sto mi eto nismo htjeli sa Srbijom... Imaju svoje ideale koji imaju svoju cijenu.

... ali ne razumijem kako ova cijena nije postala prevelika kada su se vidjele kojekakve paravojne, kriminalne jedinice u borbi lakat do lakta sa eto srpskim patriotom, kada su se vidjela etnichka chischenja, organizovana klanja... Srebrenica... etc... (ne treba ni raspravljati o istinitosti ovih dogadjaja - to bi bilo patetichno)...

Zbog ovih stvari sto sam nabrojao, "nama" je jako tesko da napravimo razliku izmedju "dobrih" i "loshih" srpskih Chetnika, ili da i priznamo postojanje tih "dobrih"...

Ne bih da se ova tema sada rasplamsa u nacinalnu svadju i konsekventno zakljucha...

Ali bash bi volio da se javi neko sa unikatnom perspektivom sa "one" strane i kaze: "Ostao sam jer... a savjest mi je chista jer... i vjerovao sam / nisam, u nedjela prikazana u javnosti jer... i bio sam OK/nisam, u vezi toga, i zato sam uradio/nisam, slijedeche..."

Hvala
Eborg

#46 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Eborg »

Probaj prochitati prichu sa gorenavedenog linka...Ako je vjerovati chovjeku,otishao je "tamo" kako bi nashao roditelje i lakshe pobjegao u inostranstvo...
ahuseino

#47 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by ahuseino »

Arslan wrote:
Eborg wrote:Sad necemo znati kako mu je bilo "s one strane nishana"... :lol:
mozemo ga pitati, e-mail je javno postavljen.. :D

Nije fer prema chovjeku... recimo ja chu prvi da mu stavljam ovu Email adresu gdje god da me spam sites pitaju za "registraciju"...

... biche to tobar test za gmail spam filter...

@Eborg... prochitachu chim malo ufatim vremena...
elffas

#48 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by elffas »

Ako imate dobar stomak,procitajte knjigu "Sarajevska krvava kosulja",mozda bude jasnije kakvom istinom su se hranili s druge strane.... nije ni RTRS za zanemariti,imali su oni vrsnih bombardera,a kad te puca podobnim informacijama svaki dan,nema kraja.Bio sam tamo,i ako mozete povjerujte,ali kad jedan prijatelj Hrvat,kojem su odveli starijeg brata u logor,inace jako razuman i nikakav nalet od covjeka,s kojim sam znao imati beskonacne diskusije i ubjedjivanja o situaciji,podje vjerovati u srpsku propagandnu masineriju onda se moglo zapitati sta da se ocekuje od Srba...
Prozor

#49 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by Prozor »

ahuseino wrote:Razumijem ja tebe, i razumijem tvoje argumente... ali bi bash volio da se javi neko i da mi nekako postavi raspravu i obrazlozi na koji se nachin to moglo ostati tamo i eto biti mobilisan a chiste savjesti, dok tvoje kolege snajperaju po Sarajevu, prave masakre po redovima za hljeb i vodu, te imaju logore i likvidiraju po Srebrenici

Valjda bi se moglo rechi da "nije znao", ali TVSA je bila prisutna i na Grbavici... Sad; znam da se ne vjeruje TVSA na "onoj" strani, ali eto imaju druge, internacionalne kuche...

Kazem opet... razumijem ja da je bilo "njih" chak mozda u velikim brojevima, koji su samo bili mobilisani, pa chak razumijem i da im nije bilo ni mrsko boriti se za svoju srpsku drzavu, isli dobrovoljno... jebi ga, nisu eto htjeli da zive s nama, isto kao sto mi eto nismo htjeli sa Srbijom... Imaju svoje ideale koji imaju svoju cijenu.

... ali ne razumijem kako ova cijena nije postala prevelika kada su se vidjele kojekakve paravojne, kriminalne jedinice u borbi lakat do lakta sa eto srpskim patriotom, kada su se vidjela etnichka chischenja, organizovana klanja... Srebrenica... etc... (ne treba ni raspravljati o istinitosti ovih dogadjaja - to bi bilo patetichno)...

Zbog ovih stvari sto sam nabrojao, "nama" je jako tesko da napravimo razliku izmedju "dobrih" i "loshih" srpskih Chetnika, ili da i priznamo postojanje tih "dobrih"
...

Ne bih da se ova tema sada rasplamsa u nacinalnu svadju i konsekventno zakljucha...

Ali bash bi volio da se javi neko sa unikatnom perspektivom sa "one" strane i kaze: "Ostao sam jer... a savjest mi je chista jer... i vjerovao sam / nisam, u nedjela prikazana u javnosti jer... i bio sam OK/nisam, u vezi toga, i zato sam uradio/nisam, slijedeche..."

Hvala
Ma, nikakve argumente ja nemam.... :-)
sto se tice boldiranog, :thumbup:
i sam sam se cesto to pitao, i dan-danas pitam, i tu se ne mora ni raditi samo o cetnicima, nego svim onima sto bijahu srcem i dusom uz "njihovu" stranu...
elffas

#50 Re: Rat "s one strane nisana"...

Post by elffas »

Ja mislim da je ipak,na svim stranama, najveci broj onih koji nisu "srcem i dusom" vec obicni ljudi koji puste da ih voda nosi,u sigurnosti mase,brinu svoje sitne brige,gledaju da zive i prezive,dok "veliki" navode vodu ....U prilog ovoj tvrdnji ide usporedba s glasanjem na izborima,tj ogroman je broj onih koji ne glasaju,a za njima idu oni koji biraju "najmanje zlo"....apatija,to je to.Ma koliko nam tuvili i pucali nas ovim i onim istorijama,nije ovo narod revolucionara i vizionara,vec vecinom ide deviza "nemoj tvrdim po glavi".... :sad:
Post Reply