garantujemo 10 instantnih, i oko 20 polako nadolazecih tema na nacitanijem bh. internet forumuHunkar wrote:samo stavi da nema alkohola i porketine ... zagarantovano pali
Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Moderator: anex
- hakazvaka
#26 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#27 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Ako se bavis ovim esnafom dobro bi bilo da nam nakacis link tvoje web prezentaije pa ce ti se mnogo toga moci reci.hakazvaka wrote:Pozdrav,
Zanima me, koji je, po Vašem mišljenju, najbolji nacin oglasavanja za jednu tvrtku koja se bavi web i grafickim dizajnom? Zanima me, kako besplatno, tako i placeno oglasavanje.
Hvala,
Harun
- hakazvaka
#28 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
link mozes dobiti na pp, nije uredu da ja stavljam svoje linkove ovdje..Toto wrote:Ako se bavis ovim esnafom dobro bi bilo da nam nakacis link tvoje web prezentaije pa ce ti se mnogo toga moci reci.hakazvaka wrote:Pozdrav,
Zanima me, koji je, po Vašem mišljenju, najbolji nacin oglasavanja za jednu tvrtku koja se bavi web i grafickim dizajnom? Zanima me, kako besplatno, tako i placeno oglasavanje.
Hvala,
Harun
- Amazonka27
#29 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Posto si ti za sada jos anonimus na trzistu i moras reci (pokazati) da postojis mozda bi bilo najbolje rjesenje da pocnes sa pismom namjere (letter of intention). To je najbolje sredtvo za osobu koja nema veze ni reference, odnosno, klijente koji bi pricali za tebe.
Ja to zamisljam ovako: Napravis fin letak sa sadrzajem...tipa.. "treba li vam web stranica?". Ne bi ja to kitila nikakvim suvisnim tekstom...mi smo ...vi ste...iskustvo ovako onako...(o tome kad se nadjete ako stranka bude zainteresovana). Posto sam ja sekretarica, znam kako reagujem na sve brosure i letke (alergicna sam na reklamiranje preko fax masine...pogotovo ako ima preko 10 stranica). Znaci, kratko jasno - "treba li vam web stranica?" Zelite da vam prezentujemo svoje radove licno? kontaktirajte nas na broj telefona xxx-xxx; e-mail [email protected] i naravno adresa tvoje web stranice. Mailove takve vrste ignorisem, baneri se isto ignorisu...govorim iz licnog iskustva jer od mene zavisi hoce li to doci do direktora koji odlucuje hoce li ili nece kupiti tu uslugu. Kovertu svaku otvorim...samo mi trebas zadrzati paznju. Jos bolje je da na svakoj koverti napises kome saljes.
Ta raaaaaaaaaa
dosli smo do kljucnog problema
Kome treba web stranica...odnosno ko nema webstranicu. Kako ces znati koga kontaktirati. Za pocetak uzmi "zute strane" ili " ko sta radi u bih". tu imas sve adrese registrovanih firmi.
Znaci moras imati ciljanu grupu buducih klijenata. Meni se npr desava da kada pravim ponudu za neki tender...cijene formiram tako sto pratim cijene materijala...i zagooglam po netu nebi li nasla neko skladiste materijala sa cjenovnikom - i budem sretna ako nadjem normalnu web stranicu preko koje mogu doci do kontakt broja...takodjer, uvijek ima nekih malih firmi koji se bave adaptacijom stanova i poslovnih objekata ali ljudi ne znaju kako da ih pronadju. Mozes takvim firmama predloziti da im napravis web stranicu gdje ce prezenotvati svoje radove.
Nadam se da sam ti barem malo pomogla
Ja to zamisljam ovako: Napravis fin letak sa sadrzajem...tipa.. "treba li vam web stranica?". Ne bi ja to kitila nikakvim suvisnim tekstom...mi smo ...vi ste...iskustvo ovako onako...(o tome kad se nadjete ako stranka bude zainteresovana). Posto sam ja sekretarica, znam kako reagujem na sve brosure i letke (alergicna sam na reklamiranje preko fax masine...pogotovo ako ima preko 10 stranica). Znaci, kratko jasno - "treba li vam web stranica?" Zelite da vam prezentujemo svoje radove licno? kontaktirajte nas na broj telefona xxx-xxx; e-mail [email protected] i naravno adresa tvoje web stranice. Mailove takve vrste ignorisem, baneri se isto ignorisu...govorim iz licnog iskustva jer od mene zavisi hoce li to doci do direktora koji odlucuje hoce li ili nece kupiti tu uslugu. Kovertu svaku otvorim...samo mi trebas zadrzati paznju. Jos bolje je da na svakoj koverti napises kome saljes.
Ta raaaaaaaaaa
Znaci moras imati ciljanu grupu buducih klijenata. Meni se npr desava da kada pravim ponudu za neki tender...cijene formiram tako sto pratim cijene materijala...i zagooglam po netu nebi li nasla neko skladiste materijala sa cjenovnikom - i budem sretna ako nadjem normalnu web stranicu preko koje mogu doci do kontakt broja...takodjer, uvijek ima nekih malih firmi koji se bave adaptacijom stanova i poslovnih objekata ali ljudi ne znaju kako da ih pronadju. Mozes takvim firmama predloziti da im napravis web stranicu gdje ce prezenotvati svoje radove.
- PticaTrkachica
#30 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Kako je došlo do pada prodaje automobila, jedna domaća auto kuća proširila je djelatnost na popravak, održavanje, servis i to prvenstveno za službena vozila pravnih lica. Onda su angažovali djevojku ugodna glasa
koja je dva dana zivkala sve firme i firmice u regionu i prezentirala usluge. Itekako se isplatilo! Jer su ljudi već navikli na letke (konzumovi služe za potpalu), mailovi završe u trashu, fax se eventualno preleti pogledom, a ovako natjeraš gazdu da te sasluša.
Primjer drugi, jedan prijatelj je prodavao htz opremu i vjeruj mi, kad 'nako bahne u firmu, rijetko se zadrži da prezentira, ali kad se telefonski zakaže sastanak (opet pomaže djevojče ugodna glasa
) pa napravi materijal koji ćeš njemu ostaviti da može kasnije na miru prelistati, to je već druga stvar.
Primjer drugi, jedan prijatelj je prodavao htz opremu i vjeruj mi, kad 'nako bahne u firmu, rijetko se zadrži da prezentira, ali kad se telefonski zakaže sastanak (opet pomaže djevojče ugodna glasa
-
latinalover
#31 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
postavljaj brosure tamo gdje je velika koncentracija klijenata kojima su potrebne vase usluge....kao sto su momo i uzeir...
- hakazvaka
#32 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
ne bih tu varijantu. prvo jer je peglativno i ono spamerskiPticaTrkachica wrote:Kako je došlo do pada prodaje automobila, jedna domaća auto kuća proširila je djelatnost na popravak, održavanje, servis i to prvenstveno za službena vozila pravnih lica. Onda su angažovali djevojku ugodna glasakoja je dva dana zivkala sve firme i firmice u regionu i prezentirala usluge. Itekako se isplatilo! Jer su ljudi već navikli na letke (konzumovi služe za potpalu), mailovi završe u trashu, fax se eventualno preleti pogledom, a ovako natjeraš gazdu da te sasluša.
Primjer drugi, jedan prijatelj je prodavao htz opremu i vjeruj mi, kad 'nako bahne u firmu, rijetko se zadrži da prezentira, ali kad se telefonski zakaže sastanak (opet pomaže djevojče ugodna glasa) pa napravi materijal koji ćeš njemu ostaviti da može kasnije na miru prelistati, to je već druga stvar.
hvala u svakom slucaju
- hakazvaka
#33 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
hej! odlicno!Amazonka27 wrote:Posto si ti za sada jos anonimus na trzistu i moras reci (pokazati) da postojis mozda bi bilo najbolje rjesenje da pocnes sa pismom namjere (letter of intention). To je najbolje sredtvo za osobu koja nema veze ni reference, odnosno, klijente koji bi pricali za tebe.
Ta raaaaaaaaaadosli smo do kljucnog problema
Kome treba web stranica...odnosno ko nema webstranicu. Kako ces znati koga kontaktirati. Za pocetak uzmi "zute strane" ili " ko sta radi u bih". tu imas sve adrese registrovanih firmi.
tako sam i planirao da odradim to! sada imam nekoga ko ce mi pregledat te mailove lijepo i dozvoliti slanje
dakle najbolje je da ih ipak saljem postom... koliko bi to kostalo onda, recimo 50 tih reklama ?
stampanje na A5 papiru u bogatim bojama znam koliko bi me izaslo
koverte ne znam koliko kostaju..
slanje ne znam koliko kosta
ima li neko taj info ?
-
sevrez
#34 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Inače ja ovdje samo čitam forum, ali sad moradoh se javiti. Ova rečenica "Mailove takve vrste ignorisem, baneri se isto ignorisu...govorim iz licnog iskustva jer od mene zavisi hoce li to doci do direktora koji odlucuje hoce li ili nece kupiti tu uslugu. Kovertu svaku otvorim...samo mi trebas zadrzati paznju. " koju je napisala Amazonka27 mi privuče pažnju. Ne mogu da vjerujem da tvoja firma funkcioniše na takav način. Ovo doslovno znači da ti upravljaš firmom, a ne tvoj direktor.. kako ti možeš biti stručna da odlučuješ o svim ponudama koje dolaze iz različitih oblasti?? Ako jesi svaka ti čast, ali ako nisi manjak kompetencije da neko napravi dobar letak može nekad značiti i propuštenu šansu za tvog direktora jer si ti odlučila na osnovu toga što privlači tvoju pažnju. Ovo shvati kao savjet jer svi mi radimo u firmama za dobrobit naše firme, i najbolje je biti stručnjak za ono što ti je posao, u tvom slučaju koliko sam razumjela to je planiranje dana tvog direktora i njegovih ostalih aktivnosti. Odluku o tome hoće li ponuda neka proći ili ne o npr web stranici SMIJE I MORA donositi smo IT/MARKETING odjel uz direktora..Amazonka27 wrote:Posto si ti za sada jos anonimus na trzistu i moras reci (pokazati) da postojis mozda bi bilo najbolje rjesenje da pocnes sa pismom namjere (letter of intention). To je najbolje sredtvo za osobu koja nema veze ni reference, odnosno, klijente koji bi pricali za tebe.
Ja to zamisljam ovako: Napravis fin letak sa sadrzajem...tipa.. "treba li vam web stranica?". Ne bi ja to kitila nikakvim suvisnim tekstom...mi smo ...vi ste...iskustvo ovako onako...(o tome kad se nadjete ako stranka bude zainteresovana). Posto sam ja sekretarica, znam kako reagujem na sve brosure i letke (alergicna sam na reklamiranje preko fax masine...pogotovo ako ima preko 10 stranica). Znaci, kratko jasno - "treba li vam web stranica?" Zelite da vam prezentujemo svoje radove licno? kontaktirajte nas na broj telefona xxx-xxx; e-mail [email protected] i naravno adresa tvoje web stranice. Mailove takve vrste ignorisem, baneri se isto ignorisu...govorim iz licnog iskustva jer od mene zavisi hoce li to doci do direktora koji odlucuje hoce li ili nece kupiti tu uslugu. Kovertu svaku otvorim...samo mi trebas zadrzati paznju. Jos bolje je da na svakoj koverti napises kome saljes. Ta raaaaaaaaaadosli smo do kljucnog problema
O temi.... slanje tih pisama je najbolje običnom poštom a to je 0,70KM po pismu u BiH. Koverte uzmi cjenovnik pa biraj veličinu.
ALI.. ako hoćeš i moj savjet, ti prodaješ web dizajn, ja od tebe ne očekujem fino i šareno pismo poštom koje privlači pažnju nego odlično dizajnirano elek.pismo ilitiga email koje je osmišljeno na kreativan način jer to pokazuje srž tvog poslovanja. Napravi el.pismo koje prati liniju dizajna tvog sajta i unesi malo kreativnosti u njeg i napravi ponudu... POnude poštom dolaze za kanc.materijal, a ti radiš na moćnom i savremenom mediju. Ponude ne šalješ na sekretarice već na odjele koji donose odluke o web stranicama (IT; marketing ili slični), ciljaš na velike i srednje firme kojima je web stranica investicija, a ne na male kojima je to trošak, vremena su teška i razmisli ko može finansirati izradu web stranice?
- hakazvaka
#35 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
pa dobro hocul slat mailom il postom onda

-
sevrez
#36 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Pa ako ćeš meni slati šalji elek. poštom pa me nazovi za sastanak, a Amazonki šalji šareno pismo običnom poštom..hakazvaka wrote:pa dobro hocul slat mailom il postom onda![]()
![]()
Amazonka je sekretarica u firmi, a ja radim u marketing odjelu
U eri smo totalnog individualizma kad ponudjač se mora max. prilagoditi svojim kupcima, doba "isto za sve" je dragi moj HAKAZVAKA davnooo prošlo
I jedno i drugo je samo početak, nakon ovakvog kontakta dolazi prezentacija ponude
p.s. ponuda za web stranice treba i firmama koje imaju web site jer nekad se radi i redizajn, a ona firma koja je do sada nije napravila.. e za tu firmi je web stranica TROŠAK i najbolje da njima šalješ cjenovno osjetljive ponude.
- Amazonka27
#37 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
sevrez wrote:
Ne mogu da vjerujem da tvoja firma funkcioniše na takav način. Ovo doslovno znači da ti upravljaš firmom, a ne tvoj direktor.. kako ti možeš biti stručna da odlučuješ o svim ponudama koje dolaze iz različitih oblasti?? Ako jesi svaka ti čast, ali ako nisi manjak kompetencije da neko napravi dobar letak može nekad značiti i propuštenu šansu za tvog direktora jer si ti odlučila na osnovu toga što privlači tvoju pažnju. Ovo shvati kao savjet jer svi mi radimo u firmama za dobrobit naše firme, i najbolje je biti stručnjak za ono što ti je posao, u tvom slučaju koliko sam razumjela to je planiranje dana tvog direktora i njegovih ostalih aktivnosti. Odluku o tome hoće li ponuda neka proći ili ne o npr web stranici SMIJE I MORA donositi smo IT/MARKETING odjel uz direktora..
nemaju sve firme marketing odjele...neke firme su jako male...direktor, sekretarica i radnici, tj. prosta organizaciona struktura ...gdje je na vrhu vlasnik a ispod radnici... kod tebe je mozda u pitanju Funkcionalna organizaciona struktura ...
Moj zadatak nije da upravljam firmom, ali jeste da direktoru prenesem konkretne informacije...ne spamovanje...mi iskljucujemo fax masinu kad zavrsimo sa smjenom zbog glupog marketinskog nacina reklamiranja preko fax-a. Zasto? Jer mi smo gradjevinska firma i mene ne zanimaju knjige koje kostaju 250 KM o biologiji ni ljekovitog bilja i sl. Trose mi bezze ketriđ i papir, a na drugom faxu rolo papir....Takodjer, susrecem se sa sljedecim nacinom reklamiranja:
dobijem mail o firmi koja se bavi prosljedjivanem tendera.Ok, super stvar. Imas probni period od 30 dana da probas kako funkcionise. Navedes cime se bavis i u kojem mjestu. Otvorim mail a tamo 30 tendera. od tih 30, mozda jedan ima veze sa gradjevinom. opet protrljam ruke, a ono tamo tender za niskogradnju....iako smo mi naveli da se iskljucivo bavimo viskogradnjom i to suhom gradnjom. Ako se potrefi da ima i suhe gradnje, ja moram KUPITI cijelu tendersku dokumentaciju koja nije jeftina od narucioca radova. Mi tu dokumentaciju svakako dobijemo besplatno od velikih izvodjaca, konkretno samo za nase poslove.
Opet ne znam kako je u tvojoj firmi...vjerovatno se radi o vecoj, ali ja svom direktoru nista ne planiram... iako se moje radno mjesto zove "Tajnica", obavljam sljedece poslove: Primanje, pripremanje i slanje ponuda, fakturisanje, kif, kuf, blagajna, pdv prijave, kontaktranje klijenata itd id...svaku dobru ideju predlozim direktoru. On je vlasnik privatne firme i on ne mora da bude visokoskolovan...on cak i ne zna koristiti racunar. Mailove licno ja provjeravam i prenesem mu samo bitne.
procitam ja sve letke...ali treba imati obzira za izgubljeno vrijeme citajuci kilometarske letke o proizvodu koji nema veze sa tvojom firmom i zasta nisi uopste zainteresovan. Em sto ja izgubim vrijeme na citanje, trebam jos to dati da i moj direktor procita? Poslo bi me u tri lijepe i rekao cime ga to zatrpavam.manjak kompetencije da neko napravi dobar letak može nekad značiti i propuštenu šansu za tvog direktora jer si ti odlučila na osnovu toga što privlači tvoju pažnju.
Zasto sam rekla da treba par recenica na letku?
1. Konkretno pise o cemu se radi (ne trosi moje vrijeme na iscitavanje letka),
2. Ukoliko sam zainteresovana, pozvacu ga da dodje da mi prezentira uslugu (stedim vrijeme onog ko se reklamira jer nece siljiti u nedogled nekome koga ne interesuje njegova usluga a moze to potrositi na klijenta koji je zainteresovan)
3. konkretno za hakuzvaku: ovom metodom ce zaobici neljubazne firme koje ce mu zatvoriti vrata prije nego sto pokuca jer im je puna kapa napadnog marketinga, i posto je mlad covjek, moze izgubiti moral za realizaciju svog rada, jer je naletio na nekoliko neljubaznih firmi.
Ovo za propustanje sanse
On ne moze svakoj organizaciji istu pricu pricati...zato je najbolje da dobro prouci svoje buduce kupce, odnosno njihovu djelatnost i da naglasi zasto je njegov proizvod dobar konkretno za tu firmu u kojoj se prezentuje.
Izvini sto ja ovako malo kriticno gledam na sve, ja ne volim marketing, dok je tebi to posao i tu nam se misljenja razilaze i ne mozemo biti na istoj talasnoj duzini. Ti znas kako treba kao prodavac, a ja znam sta kod mene pije vode kao kupac...jer vise ce se susretati sa ovakim skepticima
- Toto
#38 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
@hakazvaka
salji pp
koliko sam ja mogo skontat ti su bog i batina u svojoj firmi. Hanuma za sve. Garant nemas kad da budes direktor, web dizajner, direktor marketinga, sekretarica itd . Predlozio bih ti da nadjes firmu koja se bavi advertaising-om i marketing-om i ponudi joj poslovnu saradnju na nacin da jedni drugima odradite usluge iz vasih domena a da to ne placete nego da prelomite naurale
. Kad se i jedni i drugi oparite okrenite na placanje.
salji pp
koliko sam ja mogo skontat ti su bog i batina u svojoj firmi. Hanuma za sve. Garant nemas kad da budes direktor, web dizajner, direktor marketinga, sekretarica itd . Predlozio bih ti da nadjes firmu koja se bavi advertaising-om i marketing-om i ponudi joj poslovnu saradnju na nacin da jedni drugima odradite usluge iz vasih domena a da to ne placete nego da prelomite naurale
- Amazonka27
#39 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
nisam skontala
provokacija?
- Toto
#40 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Fala vi na linku. Mogu ti reci da mi se svidja stil koji koristis? Sto se tice same teme: imas u portfoliju jednog klijenta (treci ogozgo)
koji nudi usluge koje tebi trebaju. Mogo bi se utalit sa njima? Malo me buni da se ta firma bavi izradom WWw prezentacija a ti im radio web prezentaciju?? Tu ste mi nesto sumnjivi?? Ili si vec u talu sa njima ili su se oni isprsili da rade Web deseign a morali da iznajme tebe da im to uradis??
@amazonka
post je upucen @hakizvaki pa je to vjerovatno razlog tvoje zbunjoze...a inace mislim da ti nisi tema ovog topica pa se nemas sta sekirat
@amazonka
post je upucen @hakizvaki pa je to vjerovatno razlog tvoje zbunjoze...a inace mislim da ti nisi tema ovog topica pa se nemas sta sekirat
- hakazvaka
#41 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Hehehe, ta firma se bavi video produkcijomToto wrote:Fala vi na linku. Mogu ti reci da mi se svidja stil koji koristis? Sto se tice same teme: imas u portfoliju jednog klijenta (treci ogozgo)![]()
koji nudi usluge koje tebi trebaju. Mogo bi se utalit sa njima? Malo me buni da se ta firma bavi izradom WWw prezentacija a ti im radio web prezentaciju?? Tu ste mi nesto sumnjivi?? Ili si vec u talu sa njima ili su se oni isprsili da rade Web deseign a morali da iznajme tebe da im to uradis??
@amazonka
- Vincent Raine
#42 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Ciljani Gerila marketing...hakazvaka wrote:Pozdrav,
Hvala,
Harun
Izradis app za Facebook, sjeti se KRAS-a i slicica Zivotinjskog carstva
Pocnes pisati blog o SEO
Onda bombardujes forume i sl... na ovaj fol
http://www.facebook.com/home.php?ref=ho ... 160&ref=nf
Napravis jedan bilbord ali tako sokantan da se vec iduceg dana nadje na svim naslovnicama novina
... i tako....
Poslat cu ti fakturu na pp
- Toto
#43 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
plaho ste to nesto iskomplikovalihakazvaka wrote:Hehehe, ta firma se bavi video produkcijomToto wrote:Fala vi na linku. Mogu ti reci da mi se svidja stil koji koristis? Sto se tice same teme: imas u portfoliju jednog klijenta (treci ogozgo)![]()
@amazonka
post je upucen @hakizvaki pa je to vjerovatno razlog tvoje zbunjoze...a inace mislim da ti nisi tema ovog topica pa se nemas sta sekirata to sto stoji da rade i webdesign, to je malo komplikovanije za objasniti. Uglavnom, na samom kraju taj website odradim ja
dakle nije nikakva prevara/muljaža.. saradnja
pise da se bave necim a ne bave se.... more bit da se ne bave ni marketingom cim ti moras po forumu trazit savjet za marketing .....
ko zna mozda se ne bave ni videom a mozda se ni ti ne bavis WEB dizajnom
- hakazvaka
#44 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
njihov poso je da sa bavu tim problemomToto wrote:plaho ste to nesto iskomplikovalihakazvaka wrote:Hehehe, ta firma se bavi video produkcijomToto wrote:Fala vi na linku. Mogu ti reci da mi se svidja stil koji koristis? Sto se tice same teme: imas u portfoliju jednog klijenta (treci ogozgo)![]()
@amazonka
post je upucen @hakizvaki pa je to vjerovatno razlog tvoje zbunjoze...a inace mislim da ti nisi tema ovog topica pa se nemas sta sekirata to sto stoji da rade i webdesign, to je malo komplikovanije za objasniti. Uglavnom, na samom kraju taj website odradim ja
dakle nije nikakva prevara/muljaža.. saradnja
pise da se bave necim a ne bave se.... more bit da se ne bave ni marketingom cim ti moras po forumu trazit savjet za marketing .....
ko zna mozda se ne bave ni videom a mozda se ni ti ne bavis WEB dizajnom![]()
(iz filma Gori Vatra)
- beautyfool
#45 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??
Ponudi se BH Airlinesu da im radis web design i odrzavanje weba u zamjenu da stave tvoj link na njihovom webu i mozda tvoju reklamu na katalogu BH Air.. i eto ti reklame
ili bilo kojoj vecoj firmi.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=900