Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

atko

#26 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by atko »

Ma samo skalabajsaj ali pazi da se ne skalaburas :lol: :lol: :lol:
VjecitiStudent

#27 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by VjecitiStudent »

frankie wrote: Svakako ti hvala za ovo. Unaci da se ipak stvar uhodava, i da mi ne treba biti indijanac zbog ove ideje . Jos jednom, hvala.
Jasta nego uhodava!
Prisunjaj se po noci, napravi sprat i onda legalizuj, prosto da prostije ne moze biti.
frankie

#28 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by frankie »

Dakle, prvo regulacioni plan, pa onda urbanisticki zajedno sa rajom, ako , naravno . Gdje onda u tom algoritmu nastupaju gradjevinski vjestaci ?
Tek onda se prelazi na pare, odnosno izgradnju samu.
frankie

#29 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by frankie »

A sta kazu ekonomisti, koji model financiranja mi predlazu ? Jedan je da uzmem hipotekarni kredit na postojeci stan. Koji bi bili jos. Najgluplje je pljunuti cash, to rade samo sverceri cigarete, ili slicno. Postoji li opcija da nadjem nekog sufinancijera sa ciljem da napravimo dva stana, svakom po jedan ?
CiCiban

#30 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by CiCiban »

Ma sta ja znam, kad bih sredio sa gradjevincima to tako da se u roku napravi, definisano sa penalima i tako. Znam da zvuci malo lakovjerno, ali nesto moraju kabuliti. Nova termo-fasada ( manje grijanja, ljepsi izgled, ne stanujes u bunkeru, ..), stepeniste , a cini mi se da bih trebao i lift. Zna li neko gdje se da to vidjeti za jedan panoramski lift. Onako, ti se vozis a Dzidzikovac i Sarajevo ispod ...
Uvijek je tako , nesto dobijes ali zato moras malo i pretrpjeti.
jesi li ti sasvim siguran da znas sta govoris, ili je predPotpisna loziona ? :-)
CiCiban

#31 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by CiCiban »

1 saglasnost stanara
2 idejni projekat
3 u opstini zatraziti urbanisticku saglasnost na osnovu 1+2
4. na osnovu urbanisticke saglasnosdti traziti ostale nacelne saglasnosti plin-voda-struja-tel
5 obestecenje stanara za zajednicke prostore
6 izvedbeni projekat
7 gradevinska dozvola --->na osnovu svih predhodnih tacaka
p.s. glupo je da te molimo da se bar ti smilujes ovom gradu? :sad: :D
KemooSA

#32 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by KemooSA »

CiCiban wrote:1 saglasnost stanara
2 idejni projekat
3 u opstini zatraziti urbanisticku saglasnost na osnovu 1+2
4. na osnovu urbanisticke saglasnosdti traziti ostale nacelne saglasnosti plin-voda-struja-tel
5 obestecenje stanara za zajednicke prostore
6 izvedbeni projekat
p.s. glupo je da te molimo da se bar ti smilujes ovom gradu? :sad: :D
Bicu slobodan da pod brojem 8. dodam kovertu sa zelembacima(onako za kafu)!
frankie

#33 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by frankie »

CiCiban wrote: 1 saglasnost stanara
2 idejni projekat ( To mi napravi bilo koji arhitektonski biro )
3 u opstini zatraziti urbanisticku saglasnost na osnovu 1+2 ( Ne znam sta mislis sa tim 2 + 1 ? )
4. na osnovu urbanisticke saglasnosdti traziti ostale nacelne saglasnosti plin-voda-struja-tel ( To je pojedinacno kod plina, vode, elektre i poste ? )
5 obestecenje stanara za zajednicke prostore ( Interni dogovor sa stanarima, to je moja (ne)sposobnost ).
6 izvedbeni projekat ( Bilo koja firma, najbolje tako da mi kasnije budu i nadzor, posto bi izvedbu dao nekoj trecoj firmi )
p.s. glupo je da te molimo da se bar ti smilujes ovom gradu? ( Ne znam sta si mislio sa tim da se smilujem ovome gradu ? ):sad: :D
alica.k

#34 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by alica.k »

ja se evo vec godinu dana peglam pokusavajuci da legalizujem nadogradjeni stan na dobrinji. nisam ga ja pravila, takvog smo ga kupili, ali eto sad bi ja pokusala to da legalizujem (zapravo, stan je veci nego sto je treba bit, pa je naknadna legalizacija u pitanju).

ugl, ko hoce pravit sta, legalizacija je do kraja godine (ako neko "bitan" ne povuce kakvu stelu za jos koji rok za legalizaciju).
frankie

#35 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by frankie »

Ma nekako se usutise svi, a ja ne znam sta da radim. Evo neki mi predlozise kako to sve treba napraviti sto se tice pravne strane, a kad sam nasjekao financiranje svi junaci nikom pogledase i u crnu zemlju pogledase. Dakle, stan je vrijedan nekih 200.000, uzmem hipotekarni kredit i dignem etazu. Koliko mogu dobiti kredita na ovaj stan i da li je vrijeme za uzimanje kredita? Jedni se tu izbubase , ali ja jos uvijek mislim da za 120-150 hiljadarki bi se moglo dignuti jos jedna etaza. Koliko je sad taj stan vrijedan, i da li stvarno padaju cijene. Dakle, u pitanju je blizina Spanske i Njemacke ambasade.
Cekati da prodje ova ujdurma ili krenuti , sa "to be or to be not" ?
Chairman

#36 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by Chairman »

Covjece, PRIJE SVEGA vidi sa stanarima. Najcesce se desi da stanari traze velike pare da se odreknu prava na zajednicke prostorije.
Topla voda

#37 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by Topla voda »

prvo vidi sa stanarima,dobro ti covjek kaze.
ako njih nagovoris,nek ti potpisu saglasnosti i skupi ih u opstini il kod notara,ne znam jesul ovo sad oni preuzeli.
cim to zavrsis,nadji neku gradjevinsku firmu da ti to zavrsi ,il idi u neki projekt biro da ti naprave idejni projekt koji ti treba za urbanisticku.
cim dobijes urbanisticku,a za nju spremi nesto na kafu, na foru radi i digni sprat,najbolje oko praznika,kad opstine ne rade...obicno preko prvog maja nicu spratovi :D
al ti ne mozes cekat,a prvi praznik je 25 novembar...a pada u utorak..znaci trebo bi 21.11.dovuci materijal i majstore organizovat,ako neces da ti sve zavrsi neka firma,tj.ako znas sta ti je radit u tako kratkom roku.
znaci do tad saglasnosti i urbanisticka.
kad to sve fino osvane 26.11 zavrseno, zaganjas onih 10 il kolko vec saglasnosti...toplane,ptt,vik,ep,geodetski il sta vec..za gradjevinsku i za dalje.
tako nekako

a za lovu ne znam...mozda da u banku odneses tu urbanisticku za nadogradnju i zk od stana...neznam kolko ce ti dati...kontaj jedno 500 km po kvadratu koji pravis da ti treba + kesha sa strane koji vazda zatreba.ovo je otprilike,a kakvo je stanje s kreditima i jel daju,nemam pojma.
medda

#38 Re: Dignuti jos jednu etazu na postojecoj stambenoj zgradi .

Post by medda »

Iz iskustva znam da takvo nesto mozes postici samo ako su stanari iza tebe a tu se trebas izvaliti. Ne mislim da im tutnes u dzep svakom nego da ih prevedes na svoju stranu. Kako ces to uraditi je da ulozis u zajednicke prostorije. Ovo bi uljepsalo njihov ambijent i podiglo cijenu njihovih stanova. Recimo da ulozis u obnovu stepenista, fasade itd... Obecanje nista, crno na bijelo! Fino im upakujes da na kraju oni sa tobom idu ganjati dozvole...been there, done that :) Ne smiju si umisliti da ti profitiras od njih 8-) :) A to ti moze uraditi samo malo bolji arh. biro sa vizijom.
Drugo, nadogradnja nije nimalo tako laka kako je ti zamisljas. To je teze za projektovati i izvesti a samim tim i skuplje nego napraviti novo pri zemlji.
A ako hoces inspiracije evo ti termin koji mozes guglati: parasite architecture...onako cisto idejno :)
Post Reply