Bajram uz ciganske trubace

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

luciferino

#26 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by luciferino »

kockica_kockica wrote:
luciferino wrote:Meni su recimo puno vishe smetale petarde od trubaca. Ides fino ulicom, a debeloguzi adolescent ubacuje petardu u mjesalicu za beton i crce od smijeha sto se raja trza. Sekunda mi je falila da mu pokazem sta je PTSD.

Napomena: debeli adolescent nije bio Rom.

Kod mene u naselju se pucalo i iz pistolja ... da ljudi obiljeze praznik... :shock: i to nikome ne smeta, a smetaju im cigani koji pjevaju... :shock:

trebao si mu pokazati sta je PTSD... :evil:
Sto svi misle da sam frajercina? 8-)

Cigani na koje sam naletila svirali su "Fato mori dushmanke", cak i fino sviraju, a pjesma nije srpska...mislim da je to ipak ocigledno, ako ne i ocislusno. A i sta da jeste srpska? Mislim, ako mogu Dare, Cece, Seke i ostale peke svirati po diskatjima, a raja se moze opijati za Bajram, sto to Cigani ne smiju svirati?
MrAldo

#27 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by MrAldo »

Meri_ wrote:Prvi dan Bajrama u Sarajevu obiljezen je po cudnoj pojavi: na vise mjesta u gradu orilo se od muzike koju je priredio ciganski orkestar trubaca i bubnjara. Licno sam ih slusao u Starom gradu, Centru i na Alipasinom polju a kazu da su bili i u drugim dijelovima grada. Stanu lijepo pod prozore, drmaju na sav glas a narod, ko narod, smijesno mu i baca kovanice. Poneko i paprine novcanice.

Ne bi tu bilo nista lose da nije, ipak, rijec o muslimanskom prazniku koji se ne slavi uz muziku vec uz ibadet, posjetu mezarjima, razgovor s prijateljima, onaj tihi mir svojstven samoj vjeri... Pa ako je vec ide muzika, zasto ne sevdalinka vec srpska sa onim ubitacnim ritmom iz zadimljenih kafana. Je li rijec o provokaciji ili smisljenoj marketinskoj akciji iz cerge? I kako to da su bili u cijelom gradu: je li jedan dobro organizovan i pokretljiv orkestar ili vise njih? Da se razumijemo, ja licno nemam nista protiv muzike, pa ni ove. Zalim za raspadom prosle drzave barem iz dva razloga: nestanka sjajne kosarkaske reprezentacije (prvaci svijeta, nije sala) i raznolikosti melosa. Jednako sam uzivao u slovenackim popijevkama, dalmatinskim klapama, makedonskom oru ili tamburasima s Petrovaradina. Cak i ovu "drmaj-drmaj" muziku mogu slusati i pronaci u njoj nesto zanimljivo. Ali bas na Bajram pod prozorima...

U jednom trenutku sam pomislio da pozovem policiju i trazim da ih maknu ispod mojih prozora pozivajuci se na javni red i mir. Ipak je ovo narusavanje moje privatnosti. No, znam da ovi ili ne bi reagovali ili bi im bilo smijesno. Gdje je rjesenje? Svakako ne u tome da mi koji smo vec jednom pretrpjeli agresiju (mnogo goru) ponovo sutke trpimo, cak "uzivamo" uz zvuke "Djurdjevdana" i sl. i nagradjujemo ih novcima. Za pocetak, predlazem, ne nagradjujte ih za ovo.

Baj d vej: poznata je praksa iz ranijeg sistema da dok jedni sviraju, narod se veseli, glavna ekipa "operise na terenu" pa se iznenada vidi da fale farmerice sa strika, bicikl iz garaze, novcanik iz dzepa... Oprez!

Hajde, nemoj se nervirati previse... nije dobro za psihu i unutarnji tjelesni mir... a i zivot je previse kratak da ti prodje u ovakvim nebulozama, kao sto su "provokacije" trubaca za Bajram :mrgreen:. Mi ipak tezimo jednoj Evropskoj i demokratskoj drzavi, sa svim vidovima multi-etnicnosti i muzike :)

Moj savjet ti je da pokusas da uzivas u Bajramu, uopste u zivotu... bezobzira na "provokacije" trubaca :D
:zoka:

By the way, raja, ovo je moj prvi istorijski post... Citam vas evo vec godinama od postojanja sarajevo-x foruma, stvarno ste me amuzirali sa vasim diskusijama i hvala vam na tome... pa sam evo napokon i ja odlucio da se aktiviram :D (juce dobih mail od Cike administratora sarajeva-x, da mi je korisnicki racun aktiviran) . U nedostatku vremena i brzine ovoga zivota, nisam bio ranije u mogucnosti da aktivno sudjelujem ovdje. Nadam se da cemo se lipo :D svi zajedno druziti, kao ono:" Aberecke Abertude... siri siri vezeni peskiri... janjine... i tako to :D

Usput svim Bosancima islamske vjeroispovjesti zelim BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

luciferino wrote:
kockica_kockica wrote:
luciferino wrote:Meni su recimo puno vishe smetale petarde od trubaca. Ides fino ulicom, a debeloguzi adolescent ubacuje petardu u mjesalicu za beton i crce od smijeha sto se raja trza. Sekunda mi je falila da mu pokazem sta je PTSD.

Napomena: debeli adolescent nije bio Rom.

Kod mene u naselju se pucalo i iz pistolja ... da ljudi obiljeze praznik... :shock: i to nikome ne smeta, a smetaju im cigani koji pjevaju... :shock:

trebao si mu pokazati sta je PTSD... :evil:
Sto svi misle da sam frajercina? 8-)

Cigani na koje sam naletila svirali su "Fato mori dushmanke", cak i fino sviraju, a pjesma nije srpska...mislim da je to ipak ocigledno, ako ne i ocislusno. A i sta da jeste srpska? Mislim, ako mogu Dare, Cece, Seke i ostale peke svirati po diskatjima, a raja se moze opijati za Bajram, sto to Cigani ne smiju svirati?
Da zakljucimo..obzirom da Sarajevo suti na provokatorske romske trube, moramo reci da je Sarajevo postalo islamofobicno..

Jooooooooooj iste zhvakeeeeeeeeeee se zhvacu od Bajrama do Bajrama...

MrAldo, dobro nam doshao i sta si nam donio?
Banksy

#29 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by Banksy »

Romi iz Srbije došli s namjerom da zarade koji dinar. Nisu se baš najbolje snašli, niko im nije rekao da ta muzika i takva fešta nisu u tradiciji, i to je sve.
Prijatno sam iznenađena odsusutvom petardi, pucanja, pirotehnike, kao proteklih godina, odlično.
MrAldo

#30 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by MrAldo »

quote]
Da zakljucimo..obzirom da Sarajevo suti na provokatorske romske trube, moramo reci da je Sarajevo postalo islamofobicno..

Jooooooooooj iste zhvakeeeeeeeeeee se zhvacu od Bajrama do Bajrama...

MrAldo, dobro nam doshao i sta si nam donio?[/quote]

Nadam se da Sarajevo nije postalo islamofobicno... ja mislim da je to ipak manjina koja primjecuje ovakve "nebuloze" i koja jos tapse na istom mjestu od prije +/-10 godina pa na ovamo... i nepomjera se unaprijed, cisto nevjerovatno nezeleci da gleda dalje od svoga nosa... Al neka i to ce se promjeniti sigurno, mora se nabolje... kad tad ce shvatiti i oni, kad budu shvatili da je takvo razmisljanje cisto gubljenje vremena i nazadovanja njih samih... :)

Hvala Mircerka... donio sam malo pozitive za pocetak, ako je dovoljno... a kod mene na Dobrinju ste svi dobrodosli, bujrum svima, (krajem oktobra cu poslovno naletiti iz zemlje lala i vjetrenjaca...), na kafu i ostale peksimete :D, samo nemogu garantovati da nece biti "provokacije", jer bih za takav spektakl bio voljan iznajmiti i trubace :D

Moram samo skontati kako postavljanje postova ovdje fercera... :D
luciferino

#31 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by luciferino »

Sta su to Cigani svirali jucer? Poslusajte sami.

http://www.youtube.com/watch?v=j8G5v4F9MIc
mIRCerka

#32 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

MrAldo wrote: Hvala Mircerka... donio sam malo pozitive za pocetak, ako je dovoljno... a kod mene na Dobrinju ste svi dobrodosli, bujrum svima, (krajem oktobra cu poslovno naletiti iz zemlje lala i vjetrenjaca...), na kafu i ostale peksimete :D, samo nemogu garantovati da nece biti "provokacije", jer bih za takav spektakl bio voljan iznajmiti i trubace :D

gdje tacno? :D
MrAldo

#33 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by MrAldo »

mIRCerka wrote:
MrAldo wrote: Hvala Mircerka... donio sam malo pozitive za pocetak, ako je dovoljno... a kod mene na Dobrinju ste svi dobrodosli, bujrum svima, (krajem oktobra cu poslovno naletiti iz zemlje lala i vjetrenjaca...), na kafu i ostale peksimete :D, samo nemogu garantovati da nece biti "provokacije", jer bih za takav spektakl bio voljan iznajmiti i trubace :D

Da nebih odavao ovdje sve javno, da mi vehabije nebi sihre nabacivali... :D u velikoj blizini nekadasnjeg Turbo kluba :D

Dobrinja 2

Dori

#34 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by Dori »

Ma jednostavno :sax:
:D
mIRCerka

#35 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

MrAldo wrote:
mIRCerka wrote:

Da nebih odavao ovdje sve javno, da mi vehabije nebi sihre nabacivali... :D u velikoj blizini nekadasnjeg Turbo kluba :D

Dobrinja 2

pa jesu li tebi juce ujutro trubachi svirali pod prozorom?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#36 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by ladyblue18 »

zamalo nisam sad nesto opsovala na Bajramu :lol: :lol:
sjedim ucim sutra za ispit, sama kuci, odjednom cuje se neko lupanje i sve jace postaje jedno 5 minuta ja vise poludila gledam kroz prozor ko lupa nista ne vidim.
Kad odjednom trube, buka, komsije po prozorima, kad ono trubaci :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pravo sam ostala sokirana :-) :lol: :lol: :lol:
Te dodjoh na forum da vidim znal ko sta kad vec ima tema :mrgreen: ludnica :mrgreen:
mIRCerka

#37 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

ladyblue18 wrote:zamalo nisam sad nesto opsovala na Bajramu :lol: :lol:
sjedim ucim sutra za ispit, sama kuci, odjednom cuje se neko lupanje i sve jace postaje jedno 5 minuta ja vise poludila gledam kroz prozor ko lupa nista ne vidim.
Kad odjednom trube, buka, komsije po prozorima, kad ono trubaci :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Te dodjoh na forum da vidim znal ko sta kad vec ima tema :mrgreen: ludnica :mrgreen:
na kakvom si ti cafirskom fakultetu da treci dan bajrama imas ispit ccccc

Dobre su trube dokle god ne vode mecku na lancu...
ladyblue18

#38 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by ladyblue18 »

mIRCerka wrote:
ladyblue18 wrote:zamalo nisam sad nesto opsovala na Bajramu :lol: :lol:
na kakvom si ti cafirskom fakultetu da treci dan bajrama imas ispit ccccc

Dobre su trube dokle god ne vode mecku na lancu...
na praFnom :x :( :skoljka:
mIRCerka

#39 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

ladyblue18 wrote: na praFnom :x :( :skoljka:
pismeni il usmeni?
Hoes da na brzaka organizujem hum.akciju da ti skupimo sto vise kovanica po marku, da ti posaljemo ove Trubache i da ometaju rad fakulteta dok ti prepises? :D
ladyblue18

#40 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by ladyblue18 »

mIRCerka wrote:
pismeni il usmeni?
Hoes da na brzaka organizujem hum.akciju da ti skupimo sto vise kovanica po marku, da ti posaljemo ove Trubache i da ometaju rad fakulteta dok ti prepises? :D
pismeni, rim :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: moze slobodno, i ostali forumasi koji imaju sutra sa mnom ispit ce se slozit ja mislim :mrgreen: :sax:
mIRCerka

#41 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

ladyblue18 wrote:
mIRCerka wrote:
pismeni il usmeni?
:lol: :lol: :lol: moze slobodno, i ostali forumasi koji imaju sutra sa mnom ispit ce se slozit ja mislim :mrgreen: :sax:
bude li me ko kasnije krivicno GonJo, ja cu reci TO JE OSVETA ZA UGROZENOST ZENA I SEKSUALNO NAPSTVOVANJE NA OVOM FAKSU A PRIDE TE SEDMICE SAM MORALA BITI DEZURNI ZASTUPNIK VELIKOSRPSTVA I MORALA SAM PROVOCIRAT NAROD..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#42 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by Chmoljo »

ladyblue18 wrote:
mIRCerka wrote:
pismeni il usmeni?
meni finansije :sad: ništa učio. teta vesna će me ubiti :sad:

mirci, hajd kiNDapuj Jahića :zoka:
mIRCerka

#43 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

Chmoljo wrote:

pa da kasnije bruji grad "kiNDapovan i maTLetiran prof..."
mIRCerka

#44 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

Her Flick wrote:
mIRCerka wrote:
Chmoljo wrote:

hoces li to sada biti zastitnik tekovina korumpiranih i sexualnih manijaka
:bih: mora neko i to :D
:lol:

Odosmo sa velikosrpskoprovokatorskih trubaca na sex na pravu... :D
Dori

#45 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by Dori »

mIRCerka wrote:
Chmoljo wrote:

...ni queer ni duzan! :lol:
mIRCerka

#46 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

Dena wrote:
mIRCerka wrote:
Chmoljo wrote:

...ni queer ni duzan! :lol:
:lol: :sax:
Loreley

#47 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by Loreley »

Ne kontam koji vam je fol unistavati jos jednu temu sa vasim bezveznim chatom. Sto ne idete na messenger? Meni je tema vrlo relevantna jer me je ova galama probudila juce u pola devet a glava mi je bila kao Cocin bubanj. Ne znam na koja se to prava pozivaju trubaci koji drmaju pod prozorom na praznik, na dan kada se konacno ljudi koji rade mogu ispavati. Uopste nije bitno ko su oni i sta su oni svirali i je li provokacija ili nije. Ja sam stavila Ohropax u usi i opet nisam mogla da ih ne cujem. Ne kontam odakle vam pravo da odobravate uzurpaciju privatne sfere? Svako znaci moze doci i lupati pod prozorom sta god hoce? Ne kontam stvarno kakvi ste vi ljudi, sutra ce nekome pasti na pamet i da vam baca petarde u kucu pa mozda i bombe pa cete onda valjda i to odobravati :evil:
mIRCerka

#48 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

Loreley wrote:Ne kontam koji vam je fol unistavati jos jednu temu sa vasim bezveznim chatom. Sto ne idete na messenger? Meni je tema vrlo relevantna jer me je ova galama probudila juce u pola devet a glava mi je bila kao Cocin bubanj. Ne znam na koja se to prava pozivaju trubaci koji drmaju pod prozorom na praznik, na dan kada se konacno ljudi koji rade mogu ispavati. Uopste nije bitno ko su oni i sta su oni svirali i je li provokacija ili nije. Ja sam stavila Ohropax u usi i opet nisam mogla da ih ne cujem. Ne kontam odakle vam pravo da odobravate uzurpaciju privatne sfere? Svako znaci moze doci i lupati pod prozorom sta god hoce? Ne kontam stvarno kakvi ste vi ljudi, sutra ce nekome pasti na pamet i da vam baca petarde u kucu pa mozda i bombe pa cete onda valjda i to odobravati :evil:
procita li ti prvi post?
nije vezan za buku rano ujutro, vec SRPSKI INTRUMENT I SRPSKE PJESME NA SVETI BAJRAM...
:zzzz:
mIRCerka

#49 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by mIRCerka »

Meri_ wrote:Prvi dan Bajrama u Sarajevu obiljezen je po cudnoj pojavi: na vise mjesta u gradu orilo se od muzike koju je priredio ciganski orkestar trubaca i bubnjara. Licno sam ih slusao u Starom gradu, Centru i na Alipasinom polju a kazu da su bili i u drugim dijelovima grada. Stanu lijepo pod prozore, drmaju na sav glas a narod, ko narod, smijesno mu i baca kovanice. Poneko i paprine novcanice.

Ne bi tu bilo nista lose da nije, ipak, rijec o muslimanskom prazniku koji se ne slavi uz muziku vec uz ibadet, posjetu mezarjima, razgovor s prijateljima, onaj tihi mir svojstven samoj vjeri... Pa ako je vec ide muzika, zasto ne sevdalinka vec srpska sa onim ubitacnim ritmom iz zadimljenih kafana. Je li rijec o provokaciji ili smisljenoj marketinskoj akciji iz cerge? I kako to da su bili u cijelom gradu: je li jedan dobro organizovan i pokretljiv orkestar ili vise njih? Da se razumijemo, ja licno nemam nista protiv muzike, pa ni ove. Zalim za raspadom prosle drzave barem iz dva razloga: nestanka sjajne kosarkaske reprezentacije (prvaci svijeta, nije sala) i raznolikosti melosa. Jednako sam uzivao u slovenackim popijevkama, dalmatinskim klapama, makedonskom oru ili tamburasima s Petrovaradina. Cak i ovu "drmaj-drmaj" muziku mogu slusati i pronaci u njoj nesto zanimljivo. Ali bas na Bajram pod prozorima...

U jednom trenutku sam pomislio da pozovem policiju i trazim da ih maknu ispod mojih prozora pozivajuci se na javni red i mir. Ipak je ovo narusavanje moje privatnosti. No, znam da ovi ili ne bi reagovali ili bi im bilo smijesno. Gdje je rjesenje? Svakako ne u tome da mi koji smo vec jednom pretrpjeli agresiju (mnogo goru) ponovo sutke trpimo, cak "uzivamo" uz zvuke "Djurdjevdana" i sl. i nagradjujemo ih novcima. Za pocetak, predlazem, ne nagradjujte ih za ovo.

Baj d vej: poznata je praksa iz ranijeg sistema da dok jedni sviraju, narod se veseli, glavna ekipa "operise na terenu" pa se iznenada vidi da fale farmerice sa strika, bicikl iz garaze, novcanik iz dzepa... Oprez!
Loreley

#50 Re: Bajram uz ciganske trubace

Post by Loreley »

mIRCerka wrote:
Loreley wrote:Ne kontam koji vam je fol unistavati jos jednu temu sa vasim bezveznim chatom. Sto ne idete na messenger? Meni je tema vrlo relevantna jer me je ova galama probudila juce u pola devet a glava mi je bila kao Cocin bubanj. Ne znam na koja se to prava pozivaju trubaci koji drmaju pod prozorom na praznik, na dan kada se konacno ljudi koji rade mogu ispavati. Uopste nije bitno ko su oni i sta su oni svirali i je li provokacija ili nije. Ja sam stavila Ohropax u usi i opet nisam mogla da ih ne cujem. Ne kontam odakle vam pravo da odobravate uzurpaciju privatne sfere? Svako znaci moze doci i lupati pod prozorom sta god hoce? Ne kontam stvarno kakvi ste vi ljudi, sutra ce nekome pasti na pamet i da vam baca petarde u kucu pa mozda i bombe pa cete onda valjda i to odobravati :evil:
procita li ti prvi post?
nije vezan za buku rano ujutro, vec SRPSKI INTRUMENT I SRPSKE PJESME NA SVETI BAJRAM...
:zzzz:
Covjek je pridjev "srpski" upotrijebio samo jednom i to za oznaku pripadnosti etno-muzike koju su svirali, a fakat ces me jako tesko ubijediti da "Kalasnjikov" kojeg su udarali a ne svirali pod prozorima spada u romsku, makedonsku ili neku drugu muziku :dance:
Post Reply