zlupotreba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zlatiborka

#26 Re: zlupotreba

Post by zlatiborka »

kockica_kockica wrote:Vidjet cemo u cetvrtak... S obzirom da ona ima traumu od svega toga, obecala sam ici s njom... nadam se da cemo uspjeti dobiti tu pristupnici :roll:

MOramo se dobro naoruzati pojmovima o zloupotrebi, pravima itd, da nam to daju... :-D
Da pitam nesto sto mi sad pade na pamet. Kako i po kojem osnovu se finansiraju politicke stranke iz BUDZETA (tj. nasih para) i koliko zakonski imaju pravo na to?

Da li po broju svojih registriranih clanova ili nekom drugom kriterijumu? Ako je grant iz BUDZETA odredjen po broju registriranih clanova, onda je vrlo moguce stranke fiktivno upisu clanova koliko god hoce!

Donacije sponzora i iz dijaspore ne treba ukljucivati ovdje.

Ovdje se jos postavlja pitanje dupliranja, tj. da li mogu isti ljudi biti clanovi razlicitih stranaka.

Prost primjer:

Mozda sam ja clan SDA, SBiH, SDP, HDZ ili gluho bilo SNSD-a a da to ne znam i da na racun moga clanstva stranke muzu pare od drzave.

Saznali smo nedavno kako se manipulise CIPS-ovom bazom podataka za izdavanje laznih licnih dokumenata, i da to traje vec godinama, strasno, sve saznajemo sa zakasnjenjem kada je tesko reagovati.....
kockica_kockica

#27 Re: zlupotreba

Post by kockica_kockica »

zlatiborka wrote:
kockica_kockica wrote:Vidjet cemo u cetvrtak... S obzirom da ona ima traumu od svega toga, obecala sam ici s njom... nadam se da cemo uspjeti dobiti tu pristupnici :roll:

MOramo se dobro naoruzati pojmovima o zloupotrebi, pravima itd, da nam to daju... :-D
Da pitam nesto sto mi sad pade na pamet. Kako i po kojem osnovu se finansiraju politicke stranke iz BUDZETA (tj. nasih para) i koliko zakonski imaju pravo na to?

Da li po broju svojih registriranih clanova ili nekom drugom kriterijumu? Ako je grant iz BUDZETA odredjen po broju registriranih clanova, onda je vrlo moguce stranke fiktivno upisu clanova koliko god hoce!

Donacije sponzora i iz dijaspore ne treba ukljucivati ovdje.

Ovdje se jos postavlja pitanje dupliranja, tj. da li mogu isti ljudi biti clanovi razlicitih stranaka.

Prost primjer:

Mozda sam ja clan SDA, SBiH, SDP, HDZ ili gluho bilo SNSD-a a da to ne znam i da na racun moga clanstva stranke muzu pare od drzave.

Saznali smo nedavno kako se manipulise CIPS-ovom bazom podataka za izdavanje laznih licnih dokumenata, i da to traje vec godinama, strasno, sve saznajemo sa zakasnjenjem kada je tesko reagovati.....

Ovo pitanje sam i ja u svojoj glavi postavljala... onda smo se zapitale pa dobro ako je to njoj ucinjeno onda mozes misliti koliko jos ima ljudi koji misle da nisu nigdje a neko ih uclanio jer im treba neki iz reda ovog ili onog naroda... :shock: rekla sam da necu reci koja je stranka u pitanju ali sam sigurna da pare muze iz budzeta .... :x

I ko uopce provjerava da li si u vise stranaka .... odnosno gdje si sve upisan kao clan.... :shock:
rumenige_brajtner

#28 Re: zlupotreba

Post by rumenige_brajtner »

Finansiranje parlamentarnih grupa zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine raspoređuje se na način da se 30% sredstava raspoređuje jednako svim parlamentarnim grupama, dok 70% od ukupnog iznosa se raspoređuje srazmjerno broju poslaničkih mjesta koje svaka parlamentarna grupa ima u trenutku raspodjele.

član 10 zakona o finansiranju politickih partija
in33sa

#29 Re: zlupotreba

Post by in33sa »

Nista cudno, ja sam se recimo na onom neformalnom popisu iz 2002. izjasnio kao Bosanac, i par godina poslije odem do mjesne zajednice po rodni list, i slucajno teta u MZ okrenula monitor racunara da vidis sta na njemu pise, imali su podatke sortirane u accesu, i vidim tamo moje ime, prezime, pod nacionalnost pise: Bosnjacka :D

Tako da, svi Bosanci i ostali, idite vi i provjerite kako ste zavedeni pod rubrika nacionalnost. Od nasih vlastrodrzaca nas vise nista ne moze iznenaditi.

Btw, zna neko proceduru, kako ja to mogu promijeniti tamo?
kockica_kockica

#30 Re: zlupotreba

in33sa wrote:Nista cudno, ja sam se recimo na onom neformalnom popisu iz 2002. izjasnio kao Bosanac, i par godina poslije odem do mjesne zajednice po rodni list, i slucajno teta u MZ okrenula monitor racunara da vidis sta na njemu pise, imali su podatke sortirane u accesu, i vidim tamo moje ime, prezime, pod nacionalnost pise: Bosnjacka :D

Tako da, svi Bosanci i ostali, idite vi i provjerite kako ste zavedeni pod rubrika nacionalnost. Od nasih vlastrodrzaca nas vise nista ne moze iznenaditi.

Btw, zna neko proceduru, kako ja to mogu promijeniti tamo?

Imas obrasce za sve promjene... tako fino odes tamo trazis zahtjev za promjenu tog i tog...

ja sam tako trazila rodni list svog oca.. kaze meni nepismena zena sa saltera kako ne mogu dobiti jer je rodjen u prijedoru, pa da idem tako da vadim rodni list.. kad je nisam ubila necu nikada.... da bi samo 5 minuta kasnije nakon mog obilatog urlanja iako sam po pridori vrlo smirena i tiha :roll: rekla kako ne moram tamo jer je greska u kompjuteru, u glavnoj knjizi rodjenih pise Sarajevo... :x :x za mamu sam vadila neke dokumente nahodala se ko mahnita, jer je neko radio za racunarom i jadan nije znao da ima slovo ć na tastaturi pa je stalno c kucao... pa sam ja zbog tog ć morala 4 mjeseca ganjati papireo svemu i svacemu kako bih promijenila... :x :x

Sutra idem sa prijateljicom da vidim sta ce reci u sjedistu stranke odkud njena pristupnica sa laznim potpisom i nepristankom... bas me zanima sta ce reci... :evil: :evil:
vjesticanametli

#31 Re: zlupotreba

Post by vjesticanametli »

pa moze biti da smo svi mi koji se izjasnjavamo kao BOSANCI I HERCEGOVCI (iako nam to ne dozvoljavaju) kod njih u tabeli "torovani" :-?
lopta

#32 Re: zlupotreba

Post by lopta »

Bosanac-Bosnjak nekad bilo jedno te isto, sve dok se pravoslavci i katolici nisu odrekli bosnjastva, a i bosanstva, no to je neka druga prica, daa se svi izjasnjavamo kao Bosanci, opet bosanski pravoslavci i katolici to ne bi prihvatili(nego bi se izjasnjavali kao Srbi i Hrvati na sto imaju pravo) i opet bi dobili da su Bosanci uglavnom i Bosnjaci, haman pa ista stvar.

Sto se tice pitanja sa pocetka topica, malo mi je cudna stvar, za clanstvo bi trebalo valjda licna, potpis, itd. dakle otkud to nekome njeno, je li to provjerila. Ako je zloupotreba lagano na sud i tuzbu protiv stranke, naravno razlika u potpisu bi trebala biti ocigledno kod dokazivanja svega.
Dr.Cuddy

#33 Re: zlupotreba

Post by Dr.Cuddy »

amrica wrote:Ustavom ove zemlje je zagarantovano pravo svakog gradjanina da bira i da bude biran, osim sto je kod nas sudijama zabranjeno da budu kandidati, ali posto je nasa zemlja naopaka svakako, to normalno...

Clanstvo u stranci ne smije biti smetnja nikome na poslu niti problem pri zaposljavanju.

I uostalom, sta je samo clanstvo? Deklarativno podrzavanje te stranke, obecani glas na izborima, statisticki pokazatelj....

I ima tu par dobrih savjeta, otici u tu stranku, kod sefa drito, da se vidi ko je "nabavio" tu pristupnicu pa malo prijetiti CIK-om... mozda ovo bolje nego pravo u CIK, jer CIK se bavi masovnijim prevarama i prevarama na kandidatskim listama, sukobima interesa, krsenjem pravila CIK-a.... a pojedinacan slucaj falsifikovanja za koji se ne moze dokazati ko ga je ucinio tesko da ce zanimati CIK 3-4 dana pred izbore.
Slažem se, ali samo da dodam da recimo državna služba ne toleriše viši nivo članstva u strankama (upravni i drugi odbori) niti praćenje instrukcija iz stranke ... u biti DS mora biti apolitičan i bilo kakva umješanost (znajući naše prilike) u stranačke aktivnosti (pa makar to bilo članstvo) može se negativno odraziti na status zaposlenika!
amrica

#34 Re: zlupotreba

Post by amrica »

Moonlight & Magnolia wrote:
amrica wrote:Ustavom ove zemlje je zagarantovano pravo svakog gradjanina da bira i da bude biran, osim sto je kod nas sudijama zabranjeno da budu kandidati, ali posto je nasa zemlja naopaka svakako, to normalno...

Clanstvo u stranci ne smije biti smetnja nikome na poslu niti problem pri zaposljavanju.

I uostalom, sta je samo clanstvo? Deklarativno podrzavanje te stranke, obecani glas na izborima, statisticki pokazatelj....

I ima tu par dobrih savjeta, otici u tu stranku, kod sefa drito, da se vidi ko je "nabavio" tu pristupnicu pa malo prijetiti CIK-om... mozda ovo bolje nego pravo u CIK, jer CIK se bavi masovnijim prevarama i prevarama na kandidatskim listama, sukobima interesa, krsenjem pravila CIK-a.... a pojedinacan slucaj falsifikovanja za koji se ne moze dokazati ko ga je ucinio tesko da ce zanimati CIK 3-4 dana pred izbore.
Slažem se, ali samo da dodam da recimo državna služba ne toleriše viši nivo članstva u strankama (upravni i drugi odbori) niti praćenje instrukcija iz stranke ... u biti DS mora biti apolitičan i bilo kakva umješanost (znajući naše prilike) u stranačke aktivnosti (pa makar to bilo članstvo) može se negativno odraziti na status zaposlenika!
Ali to se ne odnosi na sefove, ministre, itd ... to je uslov da postanu to sto su :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dr.Cuddy

#35 Re: zlupotreba

Post by Dr.Cuddy »

amrica wrote:
Moonlight & Magnolia wrote:

Ali to se ne odnosi na sefove, ministre, itd ... to je uslov da postanu to sto su :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
...ja i pričam o sitnoj buraniji a ministri se biraju na biralištima a ne u državnoj službi ... tj. stranka za koju glasaš ili koalicija bira ministre, ne državna služba! Državna služba je apolitična, :-? bar bi trebala biti!
kockica_kockica

#36 Re: zlupotreba

lopta wrote: Sto se tice pitanja sa pocetka topica, malo mi je cudna stvar, za clanstvo bi trebalo valjda licna, potpis, itd. dakle otkud to nekome njeno, je li to provjerila. Ako je zloupotreba lagano na sud i tuzbu protiv stranke, naravno razlika u potpisu bi trebala biti ocigledno kod dokazivanja svega.

Zasto bi bila cudna... neko se potpisao umjesto nje... uzeo njen identitet .... to je zloupotreba... danas idemo da vidimo tu pristupnicu... :evil: :evil: :evil:
kockica_kockica

#37 Re: zlupotreba

Nije uspjela dobiti pristupnicu :x nije bilo "glavnog" koji to moze odobriti... da dodje sutra da se to rijesi :x :x
lopta

#38 Re: zlupotreba

Post by lopta »

kockica_kockica wrote:
lopta wrote: Sto se tice pitanja sa pocetka topica, malo mi je cudna stvar, za clanstvo bi trebalo valjda licna, potpis, itd. dakle otkud to nekome njeno, je li to provjerila. Ako je zloupotreba lagano na sud i tuzbu protiv stranke, naravno razlika u potpisu bi trebala biti ocigledno kod dokazivanja svega.

Zasto bi bila cudna... neko se potpisao umjesto nje... uzeo njen identitet .... to je zloupotreba... danas idemo da vidimo tu pristupnicu... :evil: :evil: :evil:
Pa cudno, jer bi valjda morao donijeti LK za registraciju, maticni broj, potpis, nije valjda sve falsifikovano?
Svejedno tuzbu ce dobiti bez problema ako je to tako, samo neka trazi para dosta radi dusevne boli. :D
kockica_kockica

#39 Re: zlupotreba

lopta wrote:
kockica_kockica wrote:

Pa cudno, jer bi valjda morao donijeti LK za registraciju, maticni broj, potpis, nije valjda sve falsifikovano?
Svejedno tuzbu ce dobiti bez problema ako je to tako, samo neka trazi para dosta radi dusevne boli. :D

bez prstupnice nema slucaja.. vec smo pricale sa advokatom o tome.. rekao covjek nemate nista bez prstupnice iz koje ce se vidjeti falsificirani potpis i naravno osoba koja je izvrsila upis u stranku... :x
Judge_Dread

#40 Re: zlupotreba

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:29, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#41 Re: zlupotreba

me,a fizickog dokaza.. sve je to rekla kazala... nista konkretno... mora biti pisani dokaz po kojem moze utvrditi da ona nije potpisala pristupnicu :-)
piupiu

#42 Re: zlupotreba

Post by piupiu »

kockica_kockica wrote: Nadam se da mi nece biti ova tema zakljucana jer mi je jako vazno da cujem i vase misljenje... Eto molim moderatore da to ne ucine jer nije sala niti zezanje.. ovo je ozbiljna situacija sa osobom od krvi i mesa...

Radi se o tome da je mojoj poznanici danas saopsteno da postoji pristupnica u Stranku ( necu dati naziv stranke) u kojoj ona nije niti je ikada pristupila .. Dakle neko je u njeno ime popunio njene podatke i za nju se potpisao... Cura je u panici, jer ne zeli biti ni u kojoj politickoj stranci, cak sta vise nije izlazila ni na izbore ...

Sta bi vi uradili da ste na njenom mjestu????
Tuzila za dusevne boli i trazila 10,000KM odstete za istu. Ne salim se.
melb26sa

#43 Re: zlupotreba

Post by melb26sa »

Je li otisla danas? Kako prodje?
kockica_kockica

#44 Re: zlupotreba

melb26sa wrote:Je li otisla danas? Kako prodje?

Eto bile smo danas... ni danas nije dosao kao "glavni" a ova ne smije bez njega... sve u svemu nista... :x :x mislim da je vuku za nos... zamolila je brata od one tete koja radi tamo da on nesto poduzme ako vec njoj ne daju da barem on uzme pristupnicu i podere je pred njima... :-) :-)
melb26sa

#45 Re: zlupotreba

Post by melb26sa »

kockica_kockica wrote:
melb26sa wrote:Je li otisla danas? Kako prodje?

Eto bile smo danas... ni danas nije dosao kao "glavni" a ova ne smije bez njega... sve u svemu nista... :x :x mislim da je vuku za nos... zamolila je brata od one tete koja radi tamo da on nesto poduzme ako vec njoj ne daju da barem on uzme pristupnicu i podere je pred njima... :-) :-)
A sto ne zakazate sastanak sa tim glavnim pa mu se pojavite i objasnite sta zelite. Takodjer, nije lose poslati pismo u kom se navodi sta hocete (uvid u pristupnicu), pozovete se na Zakon o zastiti licnih podataka (kako su oni dosli do njih) - ima Agencija za zastitu licnih podataka pa spomenuti tuzbu, onda malo na CIK i naravno date rok do xx.10.2008 da vam se odgovori i omoguci uvid inace idete u medije (nikad nije lose malo negativne medijske paznje, posebno za stranke sad pred izbore). Pismo profaksati i original poslati preporuceno sa zahtjevom za potpis i obavijesti i dostavi.

Edit: druga opcija ostati sjediti u uredu dok se glavni ne pojavi - a vjerovatno je u uredu a ovi lazu da nije.
kockica_kockica

#46 Re: zlupotreba

odoh je zvati da pisemo pismo :)
melb26sa

#47 Re: zlupotreba

Post by melb26sa »

kockica_kockica wrote:odoh je zvati da pisemo pismo :)

Javi kako prodje.
Kneesaa

#48 Re: zlupotreba

Post by Kneesaa »

sta bi na kraju?
sheilak

#49 Re: zlupotreba

Post by sheilak »

Pa, hebote, mozda smo svi mi negdje " utarabljeni " :-D u neke stranke. Trebalo bi to provjeriti. Fakat bi.
kockica_kockica

#50 Re: zlupotreba

Jos uvijek nista.. Mislim da je sve to igra dok ne prodju izbori... bem ti drzavu :x
Post Reply