Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post Reply

Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP-a (ne glasaju oni koje SDP nikako ne interesira)

SDP je moj izbor bez obzira na Lagumdziju
79
58%
Glasat cu za SDP kad Lagumdzija ode (sa pozicije predsjednika)
49
36%
Ako Lagumdzija ode necu vise Glasati za SDP
8
6%

Total votes: 136

nigdje.nikog

#26 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nigdje.nikog »

Ja se izvinjavam, nisam maloprije dobro izracunao.

Ako je (kako stvari stoje u ovom momentu) 68% stalno uz SDP a 29% ce se prikljuciti ako Lagumdzija ode, to znaci da:
- stranka s njim na tronu gubi 30%, odnosno
- dobiva 43% njegovim silaskom s trona!

Ovo su bogami ozbiljni indikatori !

Ali za ozbiljnu stranku.
vee-jay

#27 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by vee-jay »

nigdje.nikog wrote:Ja se izvinjavam, nisam maloprije dobro izracunao.

Ako je (kako stvari stoje u ovom momentu) 68% stalno uz SDP a 29% ce se prikljuciti ako Lagumdzija ode, to znaci da:
- stranka s njim na tronu gubi 30%, odnosno
- dobiva 43% njegovim silaskom s trona!

Ovo su bogami ozbiljni indikatori !

Ali za ozbiljnu stranku.
:D :D :D ova anketa je toliko reprezentativna za populaciju BiH odnosno za potencijalne glasace SDPa bas onoliko koliko su ovi indikatori ozbiljni :D :D :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#28 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by -LIBERO- »

Ja sam samo jedne izbore glasao za Liberale,kada sam bio mlad i neiskusan :D ,i dok nisma uhavizao da ta stranka nije ni L od liberala niti ta stranka fakticki i postoji.

Kasnije sam vremenom uvidio da se sa 90% stavova,politickih razmisljenja,pogleda na BIH i njeno okruzenje,pogleda rjesavanja nekih problem u nesem drustvu itd itd slazem sa POLITIKOM sdp-a

Namjerno sam naglasio ovo POLITIKOM,jer su me privukli prvo stavovi i rjesenja pa tek onda kandidati.

Lagumdzija ,je obrazovan,inteligentan,elokventan..i dakako da je najmanje "zlo" od svih tih vodecih ljudi barem ovih vecih stranaka.
Ali duboko sam uvjeren da je vec na proslim izborima trebao napraviti barem mali korak unazad,i prepustiti nekome drugome prvu poziciju u toj stranci
Mislim da njegov karakter,doza prepotencije..mu ne dozvoljava da se povuce taj korak unazad,i recimo ode na mjesto podpredsjednika i lidersku poziciju preposti nekome drugome.

Ili mozda covjek ima zagarantovan dozivotni predsjednicki mandat!!???? :D (mozda sam sta propustio :D )

Zeljko Komsic predsjednik,Zlatko Lagumdzija "korak u nazad" :D ,naravno niko ne prizeljkuje neko tjeranje bilo koga,ali nekada covjek treba imati osjecaj za dobru mjeru,nije li malo 15stak godina liderstva previse :D :run:
nigdje.nikog

#29 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nigdje.nikog »

vee-jay wrote: :D :D :D ova anketa je toliko reprezentativna za populaciju BiH odnosno za potencijalne glasace SDPa bas onoliko koliko su ovi indikatori ozbiljni :D :D :D
Kome ovakve anketne nisu bitne, nije mu bitno ni ovo:
xy2000 wrote: SDP je sletio sa 300 000 na 120 000 glasova.
klixober

#30 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by klixober »

Maraschino wrote:
Ja licno mislim da su idioti koji glasaju i za drugu i za trecu opciju u anketi.Takav luksuz da zbog antipatije prema jednom covjeku u stranci ne glasamo za tu stranku bi mogli sebi dopustiti i nekoj sredenoj drzavi poput Svedske,u kojoj bi nam bilo bitno da li je neko antipatican,arogantan ili kakav vec...ali u drzavi kakva je BiH,koju nacionalisti,fasisti i klerikalni idioti vuku u propast vec 20 godina,mi nemamo taj luksuz da idemo u nijanse.Imas opciju-da li ces da ti Vehabije odreduju zivot u gradu,ili ce to biti pravna drzava,da li ces se moci kupati na bazenu tokom ramazana ili ne,da li ce javno mnijenje odredivati primitivna dnevna novina,ili neke normalne...to su opcije koje mi imamo...Ja biram jedinu mogucu gradansku opciju koja od BiH moze napraviti koliko-toliko normalnu drzavu.
komeba

komeba,

nisam idiot a upravo sam glasao za opciju 2.
lagumdzija je bla, bla,...i zato ON nece dobiti moj glas a svi drugi u sdp-u, uvijek ce dobiti
jedna lasta ne cini prolece....ali on je na vrhu piramide isto kao tihic, silajdzic, halilovic...
i u zbih imas postenih ljudi ali kada znam ko je predsjednik :( zalost i tuga

prema tome, ako anketa pokazuje i tih nekih 25% sdp bez lagumdzije, dovoljan je razlog da se o tome razgovara
u ns ja poznam par likova na vrhu i skoro da bih dao njima glas, radi njih

otom potom

Hajde izvinjavam se,pretjerao sam sa rijecima :) Iza svega ostalog stojim,osim ovo sa idiotizmom,omaklo mi se :D
dogiii

#31 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by dogiii »

Svi znamo da Lagumdzija voli novac kao i svi drugi politicari,medjutim odakle tolika mrznja prema njemu?
On je ipak skoro jedini politicar koji je konstanto kritikovao politiku dodika i stav OHR-a sa Lajcakom na celu...jedini razlog zbog kojeg ljudi nece da ga biraju je kao sto kazu...da je arogantan.Slazem se,no on je isto kao i Zeljko Komsic iz urbane vrlo obrazovane porodice i prije cu glasat za njega nego za Tihica (Silaljdzica da ne spominjem koji je zajebao aprilsku reformu prosle godine).Ako se sjetite samo skupova vodecih 6 politickih lidera u mostaru(gdje li je vec bilo) kada su navodno se bili svi dogovorili(tj. podijelili novac ko ce kolko da dobije) a zatim ponovno odrzan skup u Sirokom brijegu gdje se odjednom Tihic pobunio.Po mom misljenju jedini razlog sto se on pobunio u tom trenutku je jer je zbog necega bio zakinut i to je jedini moguci razlog.Stoga on nek sebi gurne taj patriotizam na baterije u svoje bolesno dupe moj glas nikada nece imati.Jedini izbor je onda SDP barem s mog stanovista...
nigdje.nikog

#32 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nigdje.nikog »

komeba wrote:Ja licno mislim da su idioti koji glasaju i za drugu i za trecu opciju u anketi.Takav luksuz da zbog antipatije prema jednom covjeku u stranci ne glasamo za tu stranku bi mogli sebi dopustiti i nekoj sredenoj drzavi poput Svedske,u kojoj bi nam bilo bitno da li je neko antipatican,arogantan ili kakav vec...ali u drzavi kakva je BiH,koju nacionalisti,fasisti i klerikalni idioti vuku u propast vec 20 godina,mi nemamo taj luksuz da idemo u nijanse.Imas opciju-da li ces da ti Vehabije odreduju zivot u gradu,ili ce to biti pravna drzava,da li ces se moci kupati na bazenu tokom ramazana ili ne, da li ce javno mnijenje odredivati primitivna dnevna novina,ili neke normalne...to su opcije koje mi imamo...Ja biram jedinu mogucu gradansku opciju koja od BiH moze napraviti koliko-toliko normalnu drzavu.
Ako je toj tvojoj "jedinoj gradjanskoj opciji" samo jedan covjek "jedini gradjanski predsjednik", onda nam ni ta "jedina gradjanska opcija" ne treba!

Ja licno mislim da su idioti svi koji smatraju sebe idiotima, odnosno sve osim jednog covjeka!
Babonić

#33 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by Babonić »

U Sarajevskim političkim krugovima se govori o jednom vrlo mogućem scenariju koji bi izgledao ovako da se krajem iduče sedmice pred same izbore napravi vandredni kongres SDP-a.Na kojem bi se Lagumđija povukao a na čelo SDP-a postavio Željko Komšić i tako trasirao put do izborne pobjede SDP-a živi bili pa vidjeli sve je pred nama.
Bihac_4_ever

#35 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by Bihac_4_ever »

Babonić wrote:U Sarajevskim političkim krugovima se govori o jednom vrlo mogućem scenariju koji bi izgledao ovako da se krajem iduče sedmice pred same izbore napravi vandredni kongres SDP-a.Na kojem bi se Lagumđija povukao a na čelo SDP-a postavio Željko Komšić i tako trasirao put do izborne pobjede SDP-a živi bili pa vidjeli sve je pred nama.
Koliko je to moguce,sad 7 dana prije izbora? I koliko ima smisla,hm...
nigdje.nikog

#36 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nigdje.nikog »

Babonić wrote:U Sarajevskim političkim krugovima se govori o jednom vrlo mogućem scenariju koji bi izgledao ovako da se krajem iduče sedmice pred same izbore napravi vandredni kongres SDP-a.Na kojem bi se Lagumđija povukao a na čelo SDP-a postavio Željko Komšić i tako trasirao put do izborne pobjede SDP-a živi bili pa vidjeli sve je pred nama.
Ajmo se kladit da nece.
Ali evo da i povjerujemo u ovo, ako to konacno napravi bit ce nakon izbora - "da je Lagumdzija osto bolje bi prosli!"
Zna se vec sad da ce, sa izuzetkom Tuzle i Bihaca, SDP cucnuti i na ovim izborima.
Drugim rijecima - i kad odluci da sidje, nastojat ce da od toga napravi "efekat stete" njegovim odlaskom!

Ama neka, samo da vise sidje makar formalno ko Putin.
klixober

#37 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by klixober »

@nigdje.nikog za koga ces glasati?
Bihac_4_ever

#38 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by Bihac_4_ever »

komeba wrote:@nigdje.nikog za koga ces glasati?
Mogu pretpostaviti...
nigdje.nikog

#39 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nigdje.nikog »

Ne, necu glasati za nacionalnu stranku kako to "bihac_4_ever_lagumdzija" pretpostavlja.
Jednostavno ne glasam vec godinama ni za koga i znacajno povecanje broja nas politickih apstinenata jasno sve govori.
klixober

#40 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by klixober »

nigdje.nikog wrote:
Ne, necu glasati za nacionalnu stranku kako to "bihac_4_ever_lagumdzija" pretpostavlja.
Jednostavno ne glasam vec godinama ni za koga i znacajno povecanje broja nas politickih apstinenata jasno sve govori.
Ne pitam za koga neces glasati,nego za koga ces..
Bihac_4_ever

#41 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by Bihac_4_ever »

nigdje.nikog wrote:
Milsio sam da si za NS,kakvi za naci stranku gluho bilo.
vee-jay

#42 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by vee-jay »

nigdje.nikog wrote:
vee-jay wrote: :D :D :D ova anketa je toliko reprezentativna za populaciju BiH odnosno za potencijalne glasace SDPa bas onoliko koliko su ovi indikatori ozbiljni :D :D :D
Kome ovakve anketne nisu bitne, nije mu bitno ni ovo:
xy2000 wrote: SDP je sletio sa 300 000 na 120 000 glasova.
evo sad:

1) koliko ti ljudi odgovara na ovo pitanje koji su (potencijalni) glasaci SDPa -> jer u stvari njih pitas, jel' tako
2) koliko ti ljudi odgovara na ovo pitanje koji ce izaci i glasati
3) koliko ljudi koji ce izaci na izbore:
3.1) koristi internet
3.2) su aktivni clanovi na Sa-X forumu
3.3) su slucajno ili namjerno nasli ovu temu
3.4) su voljni da ti odgovore na ovo (1001 put postavljeno) pitanje

Dakle, anketa ti ne opisuje ama bas nikakvu sliku realne situacije. I btw., ako te SDP ne tangira, sta te uopste briga?
nigdje.nikog

#43 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nigdje.nikog »

Ne razumijem ovdje neke frustracije - radi se o veoma jednostavnoj i, ma koliko neki to osporavali, validnoj anketi.

I sve je sasvim jasno - SDP strasno mnogo gubi sa svojim nepromjenjivim predsjednikom. Da li je to 10 ili 50% nije toliko bitno. Bitno je ono sto je svima jasno - Lagumdzijina tvrdokorna ustrajnost (da ne upotrijebim goru rijec) da bude prvi, strasno steti SDP-u.

Zar je moguce nakon svega pobiti tu tvrdnju ?
klixober

#44 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by klixober »

Za koga ces glasati @nigdje.nikog?
vee-jay

#45 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by vee-jay »

nigdje.nikog wrote:Ne razumijem ovdje neke frustracije - radi se o veoma jednostavnoj i, ma koliko neki to osporavali, validnoj anketi.

I sve je sasvim jasno - SDP strasno mnogo gubi sa svojim nepromjenjivim predsjednikom. Da li je to 10 ili 50% nije toliko bitno. Bitno je ono sto je svima jasno - Lagumdzijina tvrdokorna ustrajnost (da ne upotrijebim goru rijec) da bude prvi, strasno steti SDP-u.

Zar je moguce nakon svega pobiti tu tvrdnju ?
Daj, ne izvaljuj se. Stvarno kontam, kao da se Vozdra raja ponovo prijavio s novim nickom...

:| :-) :-D :shock:
nigdje.nikog

#46 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nigdje.nikog »

Nekima je mrsko pogledati gore, pa reko da vam primaknem da bolje vidite !

Image
Gandalf

#47 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by Gandalf »

komeba wrote:Za koga ces glasati @nigdje.nikog?
Za SDP neće sigurno - ali Lagumdžija je uvijek dobar fol i izgovor - kada jednom ode Lagumdžija , šta li će biti novi izgovor - "ma ona ruža što je logo SDP-a , nekako mi šućmurasta , a i kravata Jasmina Imamovića ima drečavo crvenu boju , a tu boju nikako ne gotivim" . Hiljade razloga će naći da ne glasaju za SDP a niti jedan valjan zbog čega stalno izabirati nacionaliste .
nezavisni

#48 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by nezavisni »

komeba wrote:
nezavisni wrote:A mene bi zanimalo odkud nekom pravo da mene (a i druge) naziva idiotom samo zato sto smatram da bi SDP bio bolji bez Lagumdzije? I jos bi me zanimalo kako ja (kao stranacki neopredjeljen) mogu glasati za stranku cije su pristalice toliko agresivne da na bilo kakvu kritiku ili pomen neke druge opcije odmah vrijedjaju? I jos me zanima, ako je ideja jedina vazna, a ne ljudi (kao sto to ovdje neki tvrde), zasto je onda problem sto neki ljudi glasaju za SDA (ili SBiH ili nesto trece) zbog ideje? Po cemu je to jedino i iskljucivo ideja SDP-a prava, a sve ostale lose? I kako to da za Lagumdziju nije problem agresivnost, bahatost (i svasta nesto), a npr. kod Dodika je to problem? I jos, ako je jedino ideja socijaldemokratije ono sto valja, zasto onda ne glasati za SNSD, pa i to je socijaldemokratska stranka, zar ne?
Pa ako je tebi problem SNSD-a samo Dodik,a ne i Slavko Jovicic-Slavuj,Radmanovic,Spiric,Rajko Vasic...onda me stvarno ne cudi da ne zelis glasati za SDP.
Vidim da nisi shvatio poentu. Ja samo hocu da pokazem da ta logika sa idejom nema puno smisla. Obje stranke su po ideji socijaldemokratske. Ali ako je problem to sto se SNSD pretvorio u nacionalisticku stranku (a jeste), onda je valjda problem i to sto se SDP pretvorio u totalitarnu stranku. A kad sam vec kod totalitarizma, njega je stvorio Lagumdzija, koji je od 2000. nadalje prolazio sve losije na izborima, a za to optuzivao druge, koji je protjerivao ljude iz stranke jer misle drugacije, a okruzio se poslusnicima koji samo klimaju glavom. Zalosno je da je zbog toga nastalo 5-6 stranaka iste orijentacije (ukljucujuci i NS), koje samo rasipaju glasove. Lagumdzija je nanio ogromnu stetu SDP-u i trebace mnooogo vremena da se to popravi. Ako on uopste ode uskoro.
Vozdra raja :-)

#49 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by Vozdra raja :-) »

Gandalf wrote: Hiljade razloga će naći da ne glasaju za SDP a niti jedan valjan zbog čega stalno izabirati nacionaliste .
Jal nacionalisti jal komunisti, isti djavo! Isto govno samo drugo pakovanje! :wink:
klixober

#50 Re: Uticaj Lagumdzije na poziciju SDP - izmjerimo

Post by klixober »

Ja stvarno ne shvatam motivaciju ljudi koji nece glasati za SDP,da se bave unutarstranackim pitanjima,tj. ko ce biti predsjednik,potpredsjednik,sekretar ili sta vec...pored toga,ovo su lokalni izbori i apsolutno ne shvatam poentu spominjanja Lagumdzije,jer se glasa za ljude po opstinama,a Lagumdzija tu uopste nije kandidat .Meni ne pada na pamet da razmisljam o predsjednicima drugih stranaka.Za stranku sigurno necu ne glasati ili glasati zbog predsjednika stranke,nego zbog ideologije,ideje,projekata i ljudi koji je cine...Znaci gledacu na sve ljude na svim nivoima,a ne na jednog covjeka.
Lagumdzija nije kriv za nastajanje novih stranaka,nego su krivi ljudi koji ih osnivaju tj. njihove sujete i neostvarene ambicije.Tipican primjer je SDU,koji su se cak i sada u novonastaloj stranci podijelili na dvije opcije i vjerovatno dvije nove stranke.
NS cemo tek vidjeti na izborima,mada im ne predvidam puno uspjesniju karijeru od SDU,ali zelim im svu srecu jer mislim da okuplja uglavnom normalne ljude.
Last edited by klixober on 29/09/2008 11:52, edited 3 times in total.
Post Reply