Trazim pomoc entomologa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JohnnyS

#26 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by JohnnyS »

Imaš dvije vrste što ih se u nas kolokvijalno naziva "žohar", smeđi i crni, "Rus" i "Nijemac". Navodno su ovi crni manje zlo jer znaju pojesti smeđe, ali meni su osobno odvratniji. Ja sam se preselio iz jednog stana upravo radi žohara (u mom slučaju crnih), i svu garderobu bacio u smeće, toliko su mi ogavni. Inače, ta stvorenja su vrhunac evolucijskog razvoja, preko tristo milijuna godina nisu promijenili fizionomiju osim što su se smanjili kao posljedica manjeg udjela kisika u atmosferi... Kad žohar ostane bez glave, umre tek sutradan, ali ne od dekapitacije, već od žeđi :shock:, da dođe do nuklearnog holokausta, žohar bi bio vjerojatno jedini višestanični organizam koji bi preživio isti...

Neopetroid navodno najbolje pomaže, ali štrcaj svime živime i neživime, drži stan što čišćim, mrvice, qrci-palci, pazi da toga ne bude, ali oprez, ako pušiš, žohar se može hraniti i opušcima!

Inače, nema ih kad je upaljeno svjetlo ili po danu, ne zato što im smeta svjetlo nego jer se oni u principu smrtno boje ljudi. Eh kad bi samo znali kako se ja njih još smrtnije bojim... :D (inače, moderna psihologija smatra da je strah od žohara, ljubomora na mlađu braću i sestre - mala stvorenja u kući...)

I da te prestrašim do kraja, stara poslovica kaže "Na jednog žohara kojeg vidiš, DOLAZI IH STOTINU KOJE NE VIDIŠ!" Za popizdit...
kriticarka_nikova

#27 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by kriticarka_nikova »

grunt wrote:Nisu to zohari,oni kada se pojave nema tu jedan-dva,oni kuljaju :D !Mozda su te bube samo u prolazu,mozda uopste nemaju staniste u tvojoj kuci.To sto si vidjela dvije ne znaci nista,ako se budu jos pojavljivale onda trebas nesto poduzeti.Kod mene se inace u stanu makar jednom godisnje pojavi zohar,zaluta odnekud i to je sve.Jesi li ranije imala problema sa tim bubama?
Ja bih tebe sad izljubila :-)
Izljubila bih te iz razloga sto bih uistinu voljela da nisu zohari, jer znam da se seksaju nenormalno!!!!

A kako onda izgledaju bubasvabe? Jesu li one crne, ogromne , mesnate?

P.S. Nikad u zivotu nisam imala zohara (i ne znam kako izgleda), niti ikakvih buba u kuci, sem stonoga, koje se pojave s vremena na vrijeme, ali komsiluk mi kuka u zadnje vrijeme da su im se pojavile u kuci uloze, mravi, i to neka navala nicim ih ne mozes unistit....
klixober

#28 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by klixober »

kriticarka_nikova wrote:
ljubilac wrote:Slobodno koristi i Neopitroid i Baygon prah. Ali slabo ćeš išta postići bez pronalaženja i eliminacije legla. Dovoljno je da pređeš u drugu sobu. :-)
Da li da pospem Baygon na krajevima brodskog poda, to jest izmedju lajsni i zida na ono malo propusta sto se vidi...i da to uradim skroz okolo....no....imam pitanje:
Kaze da se ne smije jesti kad se to koristi.....a ja ako posem taj prah i ako se prah zavuce dole ispod poda, nikad ga vise necu moci pokupit. Jel to znaci da vise niko nece smjet zapalit cigaru u ovoj sobi? Ili jesti kolace???

Ok. Znam da je kljucna tacka leglo. Mozda nisu uopste ispod poda. Ogromna buba....a pod (star 10g) dobro dihtovan, ono malo propusta moze sluziti jedino mravima i paukovima srednje velicine, ali ovolike bube ne mogu kroz to proci. Mozda je leglo u kaucu recimo...
Tako uradi,pospi prah po krajevima,rupicama.Nemas sta da brines,mozes sve normalno u kuci raditi kao i inace.Otrov ne smijes jesti-to se odnosi na velike kolicine.Ako se raznese po stanu nije opasno.Previse brines.Meni je otrov tako stajao po mjesec dana,pa ga usisem,ocistim i ponovo stavim novi.
kriticarka_nikova

#29 Re: Trazim pomoc entomologa

JohnnyS wrote:Imaš dvije vrste što ih se u nas kolokvijalno naziva "žohar", smeđi i crni, "Rus" i "Nijemac". Navodno su ovi crni manje zlo jer znaju pojesti smeđe, ali meni su osobno odvratniji. Ja sam se preselio iz jednog stana upravo radi žohara (u mom slučaju crnih), i svu garderobu bacio u smeće, toliko su mi ogavni. Inače, ta stvorenja su vrhunac evolucijskog razvoja, preko tristo milijuna godina nisu promijenili fizionomiju osim što su se smanjili kao posljedica manjeg udjela kisika u atmosferi... Kad žohar ostane bez glave, umre tek sutradan, ali ne od dekapitacije, već od žeđi :shock:, da dođe do nuklearnog holokausta, žohar bi bio vjerojatno jedini višestanični organizam koji bi preživio isti...

Neopetroid navodno najbolje pomaže, ali štrcaj svime živime i neživime, drži stan što čišćim, mrvice, qrci-palci, pazi da toga ne bude, ali oprez, ako pušiš, žohar se može hraniti i opušcima!

Inače, nema ih kad je upaljeno svjetlo ili po danu, ne zato što im smeta svjetlo nego jer se oni u principu smrtno boje ljudi. Eh kad bi samo znali kako se ja njih još smrtnije bojim... :D (inače, moderna psihologija smatra da je strah od žohara, ljubomora na mlađu braću i sestre - mala stvorenja u kući...)

I da te prestrašim do kraja, stara poslovica kaže "Na jednog žohara kojeg vidiš, DOLAZI IH STOTINU KOJE NE VIDIŠ!" Za popizdit...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JA OKA SKLOPIT NECU VECERAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A kako su se ova dva pojavila preko dana???????????
I gdje si ti zivio sa crnim zoharima? U Australiji?

Idem sad da otplacem!!!!!!!!!!!!
ljubilac

#30 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by ljubilac »

Baygon prah, kao i obični Neopitroid prah ti ne može naštetiti na nedostupnim mjestima. Jednostavno, nije to ni blizo dovoljno da djeluje na čovjekov respiratorni sistem, pogotovo nakon nekog vremena. Prah sipaj u prostore između dasaka na podu i u blizinu zidova sobe, kao i sve rupe, procijepe itd... Također, koji god da tretman budeš koristila, bilo prahom, prskanjem, ljepilima...svaki će uzrokovati izlazak buba iz legla i moglo bi doći do širenja na ostale prostorije u stanu. Ali, uostalom to se već moglo desiti.
Legla se često nalaze u kućanskim aparatima. Kako sam zaključio, riječ je o dnevnom boravku? Jako je moguće da se nalazi u TVu ili liniji možda?... Također, mračni elementi sa dobrim uslovima za leglo tipa unutrašnjost tog kauča ili možda neki ormar u kome se naslagane stvari dugo nisu pomicale...
JohnnyS

#31 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by JohnnyS »

kriticarka_nikova wrote: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JA OKA SKLOPIT NECU VECERAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A kako su se ova dva pojavila preko dana???????????
I gdje si ti zivio sa crnim zoharima? U Australiji?

Idem sad da otplacem!!!!!!!!!!!!
U Mostaru...
U privatnoj kući, koja nije imala fasadu pa se valjda ta gamad nakotila u ciglama, što ja znam gdje... U sobi sam ih ubio 2-3, ali bi me srce presjeklo svaki put kad bih morao doći do WC-a, ubio bih u hodniku jednog po večeri, na kraju je došlo do toga da spavam sa upaljenim svjetlom (zadnjih mjesec dana).
E onda sam konobario cijelo ljeto i još fušario sa strane i sljedeće akademske godine sam uzeo napucan stan u novoj zgradi, nije mi bilo žao dati stotine maraka (iako bih kao student jelte, morao živjet ko sirotinja - hebe mi se za te stereotipe, nakon toliko studoša koji su umirali od TBC-a, prije sto godina doduše :D, ja sad da na sebi šparam, ne pada mi na pamet), skroz sam zaboravio na krvavo ljeto kad sam znao, da mogu ugasit svjetlo i zaspat ko čo'ek :D
colt

#32 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by colt »

Kriticarko

Ima malih smedjih zohara i onih velikih crni. Nema nikakve razlike medju njima jer odrastao zohar je zapravo ovaj crni. Ja sam se radi njih iselio iz zgrade. Valjda je citava zgrada od 17 spratova imala taj problem i tako da ih je nemoguce istrijebiti. Bog te piTo gdje im je leziste
Last edited by colt on 27/09/2008 18:10, edited 1 time in total.
ljubilac

#33 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by ljubilac »

Također, ono što se kod nas naziva "žoharom" je jako mali dio od broja vrsta koji se stvarno nazivaju tako. Tako, da to što su ti rekli da se radi o žoharu i ne znači mnogo.
JohnnyS

#34 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by JohnnyS »

A evo ti jedan savjet iz praktičnog iskustva, onaj sprej Raid je zakon...
Kako sam zakrpio svaku rupicu u zidu, čak i žvakama dok nisam kupio građevinski materijal (znam, totalni sam pacijent :D), zaključio sam da mogu prolaziti jedino ispod vrata. Onda sam pošpricao okvir vrata (sprej navodno može bit ubitačan dva mjeseca, ali ja sam špricao, jedanput tjedno - totalna paranoja :D) i jednom kad sam se vratio s faksa, našao sam jednog mrtvog gada 30-40 centimetara od vrata. U datom sam momentu poljubio bocu raida ko Đipalo Junuz hepek i rekao: "Mhm, radi..."

S druge strane, volim žohare samo radi jedne stvari, kad se svađam s vegetarijancima, veganima, borcima za prava životinja i sličnim devijantnim skupinama društva, žohari su mi krajnji argument. Nitko nije toliki animofil pa da ne bi ubio tu gamad kad bi nmu hodala kroz kuću :D
ljubilac

#35 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by ljubilac »

Pretpostavljam da se tu radi o nekoj vrsti američkog žohara, relativno "novog" kod nas jer je uobičajeno da živi u gradskim sredinama. Zimi ulazi u stanove jer mu je potrebna topla sredina. Tako da je jesen uobičajena za njihovu pojavu. Inače, rastu i do 6cm, a prosječni je 4cm dug, a jedni su od "debljih" i imaju odvojiv dio oklopa nalik krilima na sebi.

Image
jel taj možda?
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#36 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by grunt »

JohnnyS wrote:Imaš dvije vrste što ih se u nas kolokvijalno naziva "žohar", smeđi i crni, "Rus" i "Nijemac". Navodno su ovi crni manje zlo jer znaju pojesti smeđe, ali meni su osobno odvratniji. Ja sam se preselio iz jednog stana upravo radi žohara (u mom slučaju crnih), i svu garderobu bacio u smeće, toliko su mi ogavni. Inače, ta stvorenja su vrhunac evolucijskog razvoja, preko tristo milijuna godina nisu promijenili fizionomiju osim što su se smanjili kao posljedica manjeg udjela kisika u atmosferi... Kad žohar ostane bez glave, umre tek sutradan, ali ne od dekapitacije, već od žeđi :shock:, da dođe do nuklearnog holokausta, žohar bi bio vjerojatno jedini višestanični organizam koji bi preživio isti...

Vecina ovoga je istina,stim da crnih zohara kod nas skoro da i nema,uglavnom su to smedji zohari i njima smeta svjetlo!
@kriticarka_nikova probaj sa ovim sredstvima u prahu i preporucio bi ti da nakon posipanja bar nekoliko sati,a i duze ako mozes prostoriju drzis prozracenom,ne zbog otrovnosti praha vec zbog toga sto bube ne vole hladnije i prozracne prostore.
Pojavljivanje samo dvije bube nista ne govori,mozda dodju odnekud drugo!

Ako se nekome dogodilo nesto slicno neka se javi :D :prije nekoliko godina u stanu gdje sam bio podstanar bilo je zohara katastrofa ziva,dosla mi djevojka na kafu,ja sve pripremio,serviro na sto,krenem da promijesam kafu u dzezvi kad na povrsinu ispliva mrtav zohar,kad tad nisam umro od gadosti necu nikada :D .
Inace znam ljude koji hljeb i sl. vezu u kese i kace na luster jer im zohari ne daju mira,kod tebe je to zaista sitnica!
kriticarka_nikova

#37 Re: Trazim pomoc entomologa

ljubilac wrote:Pretpostavljam da se tu radi o nekoj vrsti američkog žohara, relativno "novog" kod nas jer je uobičajeno da živi u gradskim sredinama. Zimi ulazi u stanove jer mu je potrebna topla sredina. Tako da je jesen uobičajena za njihovu pojavu. Inače, rastu i do 6cm, a prosječni je 4cm dug, a jedni su od "debljih" i imaju odvojiv dio oklopa nalik krilima na sebi.

Image
jel taj možda?
Lijem krokodilske suze!!!!!!!!!!!!
Nije taj, al' jest slican, to jest odgovara po opisu! Ovaj moj je CRN KO UGALJ, ali dimenzije su mu takve, na taj fazon je.

Kad dodjem sebi jos cu vas stagod pitat, pa majka mu stara mora postojat nacin da se to unisti!!!

Kako se zove ovaj s nickom sto je zivio sa tim crnim zoharima...zaboravila sam, ne znam gdje sam okrecem se oko sebe....imam jedno pitanje za tebe: ako kazes da se oni smrtno boje ljudi i upaljenog svjetla, jer rjesenje da do kraja zivota ostavljm upaljeno svjetlo po kuci i glasnu muziku pustam da znaju da sam ovdje prisutna?

Jos neko rece da se kriju u kucanskim aparatima. Vrlo moguce. Da vi samo znate koliko mi na dan zapucketa TV, bukvalno PUCA! A ista stvar je i sa monitorom, moracu kupit LCD!

Ja bih sad sve ucinila da ih se rijesim. Otisla bih cak i hodzi da mi zapise zapise!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Imam jos pitanja, samo da dodjem sebi!
JohnnyS

#38 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by JohnnyS »

Vjerovala ti meni ili ne, dok god mi je bilo upaljeno svijetlo u sobi, ni u jednom momentu ih nisam vidio, a u polumračnom hodniku uvijek. I onda sam kupio samsonite povez za oči i lijepo spavao s upaljenim svijetlom. Bilo je ili to ili pit kake tablete za smirenje... :D
klixober

#39 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by klixober »

Halo bona,ja sam zivio sa njima jaaako dugo :D Smiri se prvo :D Pa onda uradi ono sto sam ti rekao.Zvoje bube po opisu odgovaraju ovim s kojima sam se borio.Debele,mesnate,crne...Znaci ponavljam....otrov u prahu postavi po mjestima za koja mislis da izlaze iz njih ili da tu zive.To su obicno rupice u coskovima,na krajevima zidova,oko lajsni,oko pragova...postavi prah i nastavi normalno da zivis.One ce to raznjeti medu sobom i istrijebices ih.Do tada ti savjetujem da ne ustajes nocu iz kreveta i ne palis svjetlo kada vec jednom legnes jer se bojim za tvoju reakciju kad ugledas sto sam ja vidao :D
JohnnyS

#40 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by JohnnyS »

komeba wrote:Halo bona,ja sam zivio sa njima jaaako dugo :D Smiri se prvo :D Pa onda uradi ono sto sam ti rekao.Zvoje bube po opisu odgovaraju ovim s kojima sam se borio.Debele,mesnate,crne...Znaci ponavljam....otrov u prahu postavi po mjestima za koja mislis da izlaze iz njih ili da tu zive.To su obicno rupice u coskovima,na krajevima zidova,oko lajsni,oko pragova...postavi prah i nastavi normalno da zivis.One ce to raznjeti medu sobom i istrijebices ih.Do tada ti savjetujem da ne ustajes nocu iz kreveta i ne palis svjetlo kada vec jednom legnes jer se bojim za tvoju reakciju kad ugledas sto sam ja vidao :D
Bez zajebancije, ovo je najbolji savjet koji je itko dao na ovoj temi...
Što manje znaš, dulje živiš :D
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#41 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by grunt »

Lice li na nesto od ovoga:

Image
klixober

#42 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by klixober »

grunt wrote:Lice li na nesto od ovoga:

Image
E moji su mislim ovi desni crni,najveci bili. :D
Last edited by klixober on 27/09/2008 18:55, edited 1 time in total.
kriticarka_nikova

#43 Re: Trazim pomoc entomologa

Image
Taj desno crni, takav je. Velicine 4-5 cm. Uzmite centimetar da vidite kolko je to cudo. Jedino na slici mi izgleda nije sasvim crn, moj je bio crn, bez ikakve tacke.
Mozda ono predhodno sto sam vidjela je bila neka beba? No....Imala je duzinu istu, ali velicinu,ne, trup uzak, pipci kratki, i ispod tijela puno nogu kao stonoga (ili mi se pricinilo).....

Dakle, kome vjerovat: ima li crnih zohara ovdje kod nas ili nema? Kome da vjerujem?

P.S. I jos nesto, neko velikim bubama smatra bube velicine nokta, definisite vase velike zohare. Moj je bio dug 4-5 cm, crn, sirok 4 cm. Mjere : od oka uzete.
ljubilac

#44 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by ljubilac »

Ako su ovi crni, desno sa slike, riječ je o orijentalnim žoharima. Nisam znao da se pojavljuju i po stanovima. :-D
ljubilac

#45 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by ljubilac »

Ima tih žohara, samo obično ne prebivaju u domaćinstvima. Nekad u podrumima, ali uglavnom u zemlji.
klixober

#46 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by klixober »

kriticarka_nikova wrote:

Image
Taj desno crni, takav je. Velicine 4-5 cm. Uzmite centimetar da vidite kolko je to cudo. Jedino na slici mi izgleda nije sasvim crn, moj je bio crn, bez ikakve tacke.
Mozda ono predhodno sto sam vidjela je bila neka beba? No....Imala je duzinu istu, ali velicinu,ne, trup uzak, pipci kratki, i ispod tijela puno nogu kao stonoga (ili mi se pricinilo).....

Dakle, kome vjerovat: ima li crnih zohara ovdje kod nas ili nema? Kome da vjerujem?

P.S. I jos nesto, neko velikim bubama smatra bube velicine nokta, definisite vase velike zohare. Moj je bio dug 4-5 cm, crn, sirok 4 cm. Mjere : od oka uzete.
Pa naravno da ima.Moji su bili identicni ovi crni veliki.
JohnnyS

#47 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by JohnnyS »

kriticarka_nikova wrote:
Ili ih ima, ili sam ja dobro popiz*io... :D
drug_komesar

#48 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by drug_komesar »

kriticarka_nikova wrote:Dakle, kome vjerovat: ima li crnih zohara ovdje kod nas ili nema? Kome da vjerujem?
ako ti kako moze pomoci...
kada sam se doselio u novi stan imali smo sa tim problema. kod nas su bile baje slicne tim koje ti opisujes, isto smo tako pitali neke ljude koji se u to kontaju sta su i ko su i oni nam rekose da boja zohara zavisi od ishrane. ne znam tacno da li su smjedji ili crni drvozderi, ali mi nekako logicno, s obzirom da su u podu, da jedu drvo. kod mene su se pojavili u kuhinji (made in poland najmestaj - nikad vise).
probali smo sve i svasta da bi ih se kutarisali, na kraju su jedino radile ove raidove kutijice koje stavis po kutovima sobe.
svejedno, svaku srecu ti zelim sa tim napasnicima jer su stvarno odvratni.

zaboravih napomenuti da mrze zimu, tako da ih mozes pokusati istjerati i na taj nacin. pogotovo sada kad zahladi.
Last edited by drug_komesar on 27/09/2008 21:19, edited 1 time in total.
kriticarka_nikova

#49 Re: Trazim pomoc entomologa

drug_komesar wrote:
kriticarka_nikova wrote:Dakle, kome vjerovat: ima li crnih zohara ovdje kod nas ili nema? Kome da vjerujem?
kada sam se doselio u novi stan imali smo sa tim problema. kod nas su bile baje slicne tim koje ti opisujes, isto smo tako pitali neke ljude koji se u to kontaju sta su i ko su i oni nam rekose da boja zohara zavisi od ishrane. ne znam tacno da li su smjedji ili crni drvozderi, ali mi nekako logicno, s obzirom da su u podu, da jedu drvo. kod mene su se pojavili u kuhinji (made in poland najmestaj - nikad vise).
probali smo sve i svasta da bi ih se kutarisali, na kraju su jedino radile ove raidove kutijice koje stavis po kutovima sobe.
Daj dimenzije....velicinu tih tih tvojih crnih buba.
Iskreno da su zohari oni mali ne bih panicila.
Da su NEKE bube koje se ne kote kao zohari ....samo da nije zohar.....
drug_komesar

#50 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by drug_komesar »

kriticarka_nikova wrote:
drug_komesar wrote:
Daj dimenzije....velicinu tih tih tvojih crnih buba.
Iskreno da su zohari oni mali ne bih panicila.
Da su NEKE bube koje se ne kote kao zohari ....samo da nije zohar.....
velicina varira
pretpostavljam da su juniori oni koji su dugi svega pola centimetra
ali bilo je i grmalja od tri centa
par puta se nisam usudjivao da ih odalamim iz straha da ne uzvrate
Post Reply