1001 Koristan Savjet
Moderator: anex
- munevera44
#26 Re: 1001 Koristan Savjet
U skladu sa nazivom ove stranice
1001 Koristan Savjet.
Ako ti ne treba koristan savjet, ili ako nemaš odgovora na postavljeni problem de majke ti idi na 1001 satranicu ovog ili nekog drugog foruma.
1001 Koristan Savjet.
Ako ti ne treba koristan savjet, ili ako nemaš odgovora na postavljeni problem de majke ti idi na 1001 satranicu ovog ili nekog drugog foruma.
-
zamzija
#27 Re: 1001 Koristan Savjet
A jel meni neko može odgovoriti za šta se koristi ustvari Vanish, i kako da vratim bijelu boju mojoj već ne više bijeloj košulji...
varikinom?
varikinom?
- x0z0y0
#28 Re: 1001 Koristan Savjet
ciscenje mikrovalne
U jednu posudicu stavite vodu i isječete limun na kriške. Posudicu stavite u mikrovalnu 5-10 min. Voda će provriti i vodena para i limunska kiselina otope masnoću. Potrebno je samo pokupiti truleksom.
probala sam ovako ali ostane miris ..probala sam i sa sircetom ..
kako vi cistite mikrovalnu?
U jednu posudicu stavite vodu i isječete limun na kriške. Posudicu stavite u mikrovalnu 5-10 min. Voda će provriti i vodena para i limunska kiselina otope masnoću. Potrebno je samo pokupiti truleksom.
probala sam ovako ali ostane miris ..probala sam i sa sircetom ..
kako vi cistite mikrovalnu?
-
vajkrem
#29 Re: 1001 Koristan Savjet
vesna55 wrote:U skladu sa nazivom ove stranice
1001 Koristan Savjet.
zasto si ljuta
-
zamzija
#30 Re: 1001 Koristan Savjet
Ja imam mikrovalnu i uzmem jednostavno detrdžent za suđe, malo natopim spužvicu onda nanesem unutra , ostavim malo da detrdzent rastvori ono sto je unutra, onda dobro izribam i nekoliko puta izbrišem sa truleksomCompos_Sui wrote: kako vi cistite mikrovalnu?
nekad kad se jako zamasti upotrijebim i arf, ali uvijek dobro isperem po nekoliko puta...
-
Zoya
#31 Re: 1001 Koristan Savjet
Vanish ti sluzi kao sredstvo za skidanje fleka na odjeci i ocuvanju boja. Koristi se zajedno sa deterdzentom za ves. Ja recimo sipam jednu onu kashicicu vanisha zajedno sa deterdzentom, pogotovo kad je bijeli vesh u pitanju.zamzija wrote:A jel meni neko može odgovoriti za šta se koristi ustvari Vanish, i kako da vratim bijelu boju mojoj već ne više bijeloj košulji...
varikinom?
Sto se tvoje bijele kosulje tice,probaj da potopis kosulju u vodi u kojoj si prethodno stavila klorin. Ostavi da djeluje nekih desetak minuta i ubaci u mashini. Trebalo bi ovo da upali.
@Shipak, umrljano mjesto mastiljavom olovkom natopi sapunskim spiritusom uz pomoc krpice koju ces cesce mjenjati i zatim istrljaj suhom krpom. Ili probaj nesto sto se zove Bioshout, izuzetno dobar protiv mrlja.
-
Zoya
#32 Re: 1001 Koristan Savjet
Umorno lice osvjezicete parenjem lica nad loncem vruce vode u koju stavimo malo kamfora( 1 kashika na 1 l vode)ili kamilice. Glavu i lonac pokrijte peskirom a kosu zavezite maramom. Poslije ovoga operite lice hladnom vodom.
Pranje lica kiselim mlijekom sprecava stvaranje bora, a koza postaje gipkija.
Zamor nogu se lijeci neizmjenicnim tusiranjem toplom i hladnom vodom, a zatim masazom razblazenim alkoholom i kolonjskom vodom.
Nokti na rukama ce se manje lomiti ako ih nekoliko dana drzite po pola sata u vodi u kojoj je rastvorena morska so. Poslije toga zastitite ruke nekom kremom.
Pranje lica kiselim mlijekom sprecava stvaranje bora, a koza postaje gipkija.
Zamor nogu se lijeci neizmjenicnim tusiranjem toplom i hladnom vodom, a zatim masazom razblazenim alkoholom i kolonjskom vodom.
Nokti na rukama ce se manje lomiti ako ih nekoliko dana drzite po pola sata u vodi u kojoj je rastvorena morska so. Poslije toga zastitite ruke nekom kremom.
-
d2
#33 Re: 1001 Koristan Savjet
kad pogledah ovaj forum sjetih se da jutros zorom oprah masinu bijelog i da to tako stoji cijeli dan..... 
- munevera44
#34 Re: 1001 Koristan Savjet
Fleku od ulja ili tinte pošpricajte običnim lakom za kosu i operite. Često puta uspijeva (zavisi od vrste materijala)
Last edited by munevera44 on 25/09/2008 13:44, edited 1 time in total.
- munevera44
#35 Re: 1001 Koristan Savjet
Potamnjele predmete od bakra najjednostavnije je ispolirati limunovim sokom.
- munevera44
#36 Re: 1001 Koristan Savjet
Odgovorzamzija wrote:A jel meni neko može odgovoriti za šta se koristi ustvari Vanish, i kako da vratim bijelu boju mojoj već ne više bijeloj košulji...
varikinom?
Vanisc je sredstvo za izbjeljivanje.
Postoji i Vanish za skidanje fleka i sa obojenih tkanina.
Samo to sredstvo je dosta skupo za naše prilike.
Varikina je takodjer izbjeljivač, ja ga često koristim za bijeli veš i za skidanje fleka, posebno ako se radi o pamuku. Ima malo neugodan miris,ali dodam omekšivač i to je to.
- munevera44
#37 Re: 1001 Koristan Savjet
Dosta nas ima problema sa čišćenjem budji na pločicama, posebno na fugama.
U malo mlake vode dodati jedno pakovanje DI-GO kvasca (suhi) ostaviti tako lo tak minuta nanijeti na pločice i gdje ima budji, te nakon lo tak minuta izribati četkicom.........Postupak ponoviti ako se radi o starim naslagama budji.
U malo mlake vode dodati jedno pakovanje DI-GO kvasca (suhi) ostaviti tako lo tak minuta nanijeti na pločice i gdje ima budji, te nakon lo tak minuta izribati četkicom.........Postupak ponoviti ako se radi o starim naslagama budji.
-
zamzija
#38 Re: 1001 Koristan Savjet
Tenk ju veri mač!Zoya wrote:
Sto se tvoje bijele kosulje tice,probaj da potopis kosulju u vodi u kojoj si prethodno stavila klorin. Ostavi da djeluje nekih desetak minuta i ubaci u mashini. Trebalo bi ovo da upali.
.
Znaš li gdje mogu kupiti klorin?
- KoKoBilo
#39 Re: 1001 Koristan Savjet
smijem li ja dodati i malo domaceg sirceta, nije Ledo pa da sta ne zabrljamvesna55 wrote:Idu hladniji dani pa evo vam pravi recept za varijaciju begove ćorbe. ...
- munevera44
#40 Re: 1001 Koristan Savjet
ODGOVORKoKoBilo wrote:smijem li ja dodati i malo domaceg sirceta, nije Ledo pa da sta ne zabrljamvesna55 wrote:Idu hladniji dani pa evo vam pravi recept za varijaciju begove ćorbe. ...
Naravno pokušajte svakom receptu dodati neki svoj začin ili bilo što drugo zato u većini recepata navedu "po ukusu".
PS Ja lično koristim zaledjene proizvode gore navedene marke, jer sam se uvjerila u kvalitet, što naravno neznači da drugi proizvodi nisu kvalitetni. Stvar izb ora i ukusa i navika.
Nadam se da ćete pokušati napraviti ovu ćorbu, prijatno, i javite da li je recept uspio.
- munevera44
#41 Re: 1001 Koristan Savjet
Ako imate problema sa moljcima, a nevolite miris lavande ( lavandula) u džepove odjevnih predmeta stavite nekoliko karanfilića.
Lijepo mirišu, a i efikasni su.
Poznato je da su moljci "posvadjani" sa duhanom. Pa evo jednostavno kupite kutiju bilo kojih cigareta istrgajte ih nekoliko i stavite u džepove. Još bolje je ako ima nekoliko listova duhana.
Lijepo mirišu, a i efikasni su.
Poznato je da su moljci "posvadjani" sa duhanom. Pa evo jednostavno kupite kutiju bilo kojih cigareta istrgajte ih nekoliko i stavite u džepove. Još bolje je ako ima nekoliko listova duhana.
- munevera44
#42 Re: 1001 Koristan Savjet
Kako kvalitetno oprati termos bocu.
Jednu veliku kašiku praška za pecivo sipati u termos bocu dodati mlake vode i nekoliko puta promućati. Ostaviti da stoji 2 do 3 h.
Termos boca će i iznutra zablistati, a nestat će i neugodni mirisi.
Jednu veliku kašiku praška za pecivo sipati u termos bocu dodati mlake vode i nekoliko puta promućati. Ostaviti da stoji 2 do 3 h.
- munevera44
#43 Re: 1001 Koristan Savjet
Dolazi vrijeme kiša. I naravno većina nas ima "gumene čizme"
Na čiste i oprane gumene čizme nanijeti "Pronto" za namještaj i istrljati. Vratit će im se stari sjaj. Izgledaju ko nove.
Bit će toga još,
Na čiste i oprane gumene čizme nanijeti "Pronto" za namještaj i istrljati. Vratit će im se stari sjaj. Izgledaju ko nove.
Bit će toga još,
- munevera44
#44 Re: 1001 Koristan Savjet
U modi je lakirana / lakovana obuća i odjeća
Bilo koji odjevni predmen napravljen od laka " čizme, cipele, jakne, kajševi,
Istrljati sirovim crvenim lukom. Vratit će se besprijekoran sjaj.
Bilo koji odjevni predmen napravljen od laka " čizme, cipele, jakne, kajševi,
Istrljati sirovim crvenim lukom. Vratit će se besprijekoran sjaj.
-
zamzija
#45 Re: 1001 Koristan Savjet
Ako kuhate neko jelo i ispostavi se da je preslano, samo dodati jedan ( ili više ovisi o količini) krompir koji će pokupiti prekomjernu sol......
-
lamija_SA
#46 Re: 1001 Koristan Savjet
Odlična tema!
Pitanje za savjetodavce....
Imam lijep, ali svjetao i izuzetno osjetljiv tepih. Kako ga mogu očistiti od fleka i održavati do sljdećeg velikog pranja?
Vidjela sam ono nešto sa Vanishom za tepihe, pa "pali li" to ili imate neki drugi savjet?
Samo me nemojte pitati koje je vlakno, pojma nemam.
Imam lijep, ali svjetao i izuzetno osjetljiv tepih. Kako ga mogu očistiti od fleka i održavati do sljdećeg velikog pranja?
Vidjela sam ono nešto sa Vanishom za tepihe, pa "pali li" to ili imate neki drugi savjet?
- munevera44
#47 Re: 1001 Koristan Savjet
Pa na poledjini tepiha vjerovatno piše od kojeg je materijala napravljen tepih.lamija_SA wrote:Odlična tema!![]()
Pokušaj na trulexicu staviti malo deterdženta od sudja pa istrljaj pa onda čistom vlažnom krpom isperi. Ili natrljaj tu fleku običnim "kabaš" sapunom. pa isperi. Možda upali ako je masna fleka. Nemoj upotrebljavati "jake" deterdžente da nenapraviš veći belaj.
- neprilagodjena
#48 Re: 1001 Koristan Savjet
vesna55 wrote:Kako kvalitetno oprati termos bocu.
Moram se nadovezati na ovo
Za one koji imaju masine za pranje sudja i koriste tablete za pranje sudja.
U termos flasu nasuti vrele vode i ubaciti jednu tabletu za pranje sudja i pustiti da stoji tako dva tri sata ili preko naci i bice sve ok.
- munevera44
#49 Re: 1001 Koristan Savjet
Moram se nadovezati na ovo
U termos flasu nasuti vrele vode i ubaciti jednu tabletu za pranje sudja i pustiti da stoji tako dva tri sata ili preko naci i bice sve ok.[/quote]
Ova ti je prava, ma nisam se ni sjetila. i naravno hvala što si se pridružila i "prilagodila".
Ako imaš još koju pametnu iskustvo je čudo
Tableta za strojno pranje posudja je super za očistiti prljav štednjak. Za ona mjesta oko ringle, koja se i najteže čiste. Meni se pokazalo kao super rješenje.
U termos flasu nasuti vrele vode i ubaciti jednu tabletu za pranje sudja i pustiti da stoji tako dva tri sata ili preko naci i bice sve ok.[/quote]
Ova ti je prava, ma nisam se ni sjetila. i naravno hvala što si se pridružila i "prilagodila".
Ako imaš još koju pametnu iskustvo je čudo
Tableta za strojno pranje posudja je super za očistiti prljav štednjak. Za ona mjesta oko ringle, koja se i najteže čiste. Meni se pokazalo kao super rješenje.
- neprilagodjena
#50 Re: 1001 Koristan Savjet
sta uraditi kad vam smrdi u frizideru
Evo sta ja radim.
Uzmem jedan ili dva kafe pads za senseo kafu i stavim u frizider i nema vise smrada.
Za osobe koje piju domacu bosansku kafu,sameljete kafu i zamotate u papir(maramicu) fino da se ne prosipa i stavite u frizider i smrada vise nece biti.
Evo sta ja radim.
Uzmem jedan ili dva kafe pads za senseo kafu i stavim u frizider i nema vise smrada.
Za osobe koje piju domacu bosansku kafu,sameljete kafu i zamotate u papir(maramicu) fino da se ne prosipa i stavite u frizider i smrada vise nece biti.