Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
slavkoimamodilera

#26 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by slavkoimamodilera »

Nisu i nikada ne bi mogle biti da je normalna drzava... ali posto nije, sve je moguce... na zalost svih nas koji smo zavrsili po "starom" sistemu...
Vincent_Chase

#27 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by Vincent_Chase »

Ma ja. Treba vama "starim" odati pocast zato sto ste 4 godine ucili i polagali isti broj predmenta kao i ovi novi za 3 godine!
slavkoimamodilera

#28 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Vincent_Chase wrote:Ma ja. Treba vama "starim" odati pocast zato sto ste 4 godine ucili i polagali isti broj predmenta kao i ovi novi za 3 godine!
Vidi... ja sam isao 10 semestara u skolu... za to vrijeme sam polozio 40 i kusur ispita od kojih su mnogi bili tro- ili cetverosemestralni...
U isto vrijeme ovi koji idu 6 semestara imaju manje ispita koji su svi od reda jednosemestralni... jel sad kontas?

Pricao sam o tome sa amazonkom, tranquilom i jos nekim ljudima sinoc... Nemam ja nista protiv da ovi trogodisnji apliciraju na istu poziciju kao i ja, ukoliko se (strucno naravno) procijeni da imaju dovoljno kvalifikacija za taj posao... ali njegova plata ne moze biti ista k'o i moja... pojednostavljeno do bola, ali kao sto satnica KV radnika ne moze biti ista kao i satnica VKV radnika, a obojica rade isti posao, recimo zidaju...
uvala_borova

#29 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by uvala_borova »

Vincent_Chase wrote:Ma ja. Treba vama "starim" odati pocast zato sto ste 4 godine ucili i polagali isti broj predmenta kao i ovi novi za 3 godine!
Uzmi index s bilo kojeg faxa od studenta koji je zavrsio po 'starom' i po 'novom', pa vidi taj 'jednak' broj predmeta, kao i nacin polaganja ispita. Obrati i pažnju na broj semestara koji se slusao po nekom predmetu. Pusti mi ove za*ebancije jednosemestralne.
Amazonka27

#30 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by Amazonka27 »

ne opet :roll: :run:
slavkoimamodilera

#31 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Amazonka27 wrote:ne opet :roll: :run:
Oooo da! :mrgreen:
madner

#32 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by madner »

The ghost of the navigator. :D
Amazonka27

#33 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by Amazonka27 »

slavkoimamodilera wrote:
Amazonka27 wrote:ne opet :roll: :run:
Oooo da! :mrgreen:
Image

:D
TheGodfather001

#34 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by TheGodfather001 »

Na Pravnom faxu Bolonja ide 4+1+3, i znam da za razliku od starog sistema imaju 2 ispita vise, kad se sve sabere, jer su im izbacili dosta ispita, prebacili na izborne, a integralne koji imaju studenti po "starom sistemu" su podijelili i sada njima je to mnogo vise ispita nego studentima po "starom" sistemu. Nivo znanja im je ravan nuli jer sve su im neki testovi, aktivnost, itd. Uglavnom sranje... A pricao sam sa jednom prijateljicom iz UIO-a i kaze da 100% studenti koji su zavrsili po UZORU na Bolonjski princip nece imati isti koeficijent obracuna plata kao studenti po "starom sistemu", koji naravno zavrse i zaposle se.
kockica_kockica

#35 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by kockica_kockica »

TheGodfather001 wrote:Na Pravnom faxu Bolonja ide 4+1+3, i znam da za razliku od starog sistema imaju 2 ispita vise, kad se sve sabere, jer su im izbacili dosta ispita, prebacili na izborne, a integralne koji imaju studenti po "starom sistemu" su podijelili i sada njima je to mnogo vise ispita nego studentima po "starom" sistemu. Nivo znanja im je ravan nuli jer sve su im neki testovi, aktivnost, itd. Uglavnom sranje... A pricao sam sa jednom prijateljicom iz UIO-a i kaze da 100% studenti koji su zavrsili po UZORU na Bolonjski princip nece imati isti koeficijent obracuna plata kao studenti po "starom sistemu", koji naravno zavrse i zaposle se.

e nek si nam rekao... jeli ti sad lakse ??? drago mi je ako jeste... :dance:

Bolonja 3+2+3 a ne 4+1+3 ovo ne obuhvata medicinu i jos neki fakultet ne znam koji...

tvoje omalovazavanje znanja studenata koji zavrse po bolonji nece nista postici osim mozda tvoje neke vrste samozadovoljavanja.... nadam se da si zadovoljen :D

ako je receno da je 4 = 3 godine... nema niko pravo da ti obacunava nista manje nego onome koji je zavrsio 4 godine... nasa zemlja jeste trula ali jos uvijek imamo neke zakone.... :dance:
Amazonka27

#36 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by Amazonka27 »

hajde da se i ja malo pobunim...
posto su neki fakulteti omogucili studentima da
- izlaze na septembarski rok
- ne placaju ljetnu skolu,
- prepolovili neke predmete u dva razlicita predmeta pa im je broj polozenih predmeta veci

dok je ekonomija rigorozno sprovela bolonju i to najrigoroznije po novcaniku studenata koji su htjeli spasiti godinu, ostavila stare predmete i stare profesore i samo jedan rok za polaganje i gdje ukupni broj polozenih predmeta do diplome je veci od sume polozenih predmeta do diplome po starom sistemu.
Ako cete nas stvaljati u isti kos sa tim fakultetima koji su omogucili gore navedeno...onda molim da mi se vrati novac i vrijeme i ulozeni trud.
Amazonka27

#37 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by Amazonka27 »

TheGodfather001 wrote:Na Pravnom faxu Bolonja ide 4+1+3, i znam da za razliku od starog sistema imaju 2 ispita vise, kad se sve sabere, jer su im izbacili dosta ispita, prebacili na izborne, a integralne koji imaju studenti po "starom sistemu" su podijelili i sada njima je to mnogo vise ispita nego studentima po "starom" sistemu. Nivo znanja im je ravan nuli jer sve su im neki testovi, aktivnost, itd. Uglavnom sranje... A pricao sam sa jednom prijateljicom iz UIO-a i kaze da 100% studenti koji su zavrsili po UZORU na Bolonjski princip nece imati isti koeficijent obracuna plata kao studenti po "starom sistemu", koji naravno zavrse i zaposle se.
Ko si ti i zasto postojis :?
zito23

#38 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by zito23 »

slavkoimamodilera wrote:
Vidi... ja sam isao 10 semestara u skolu... za to vrijeme sam polozio 40 i kusur ispita od kojih su mnogi bili tro- ili cetverosemestralni...
U isto vrijeme ovi koji idu 6 semestara imaju manje ispita koji su svi od reda jednosemestralni... jel sad kontas?

Pricao sam o tome sa amazonkom, tranquilom i jos nekim ljudima sinoc... Nemam ja nista protiv da ovi trogodisnji apliciraju na istu poziciju kao i ja, ukoliko se (strucno naravno) procijeni da imaju dovoljno kvalifikacija za taj posao... ali njegova plata ne moze biti ista k'o i moja... pojednostavljeno do bola, ali kao sto satnica KV radnika ne moze biti ista kao i satnica VKV radnika, a obojica rade isti posao, recimo zidaju...
Plata se dobija za rezultat rada na poziciji.
Pa svi znamo da KV zidar priprema ,donosi i ispunjava praznine,a odgovornost za kompletnu aktivnost je na VK (kad rade zajedno).
Dakle oni se mogu nalaziti na istom zadatku,ali imaju razlićite aktivnosti.
Isto tako zamisli dva inženjera u Energoinvestu (rade u teh.pripremi-tek primljeni,jedan Bolonjac ,a drugi stari VSS).
Osnov za platu je isti ,ali stimulativni dio se daje na osnovu rezultata,a ne diplome.
Zato je bitno ko koje zvanje ima,jer mu je ulaznica za poziciju.
Amazonko
Amazonka27

#39 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by Amazonka27 »

Sta amazonko?
slavkoimamodilera

#40 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

zito23 wrote:Osnov za platu je isti ,ali stimulativni dio se daje na osnovu rezultata,a ne diplome.
Koeficijent tj. satnica najvise ovisi o stepenu kvalifikacije....
zito23 wrote:Zato je bitno ko koje zvanje ima,jer mu je ulaznica za poziciju.
Apsolutno se slazem i to je ono sto i ja rekoh... ulaznica za poziciju... nista vise i nista manje od toga...
madner

#41 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by madner »

slavkoimamodilera wrote:
zito23 wrote:Osnov za platu je isti ,ali stimulativni dio se daje na osnovu rezultata,a ne diplome.
Koeficijent tj. satnica najvise ovisi o stepenu kvalifikacije....
zito23 wrote:Zato je bitno ko koje zvanje ima,jer mu je ulaznica za poziciju.
Apsolutno se slazem i to je ono sto i ja rekoh... ulaznica za poziciju... nista vise i nista manje od toga...
Prerano se palis, ono sto je receno u tekstu je da su trenutno bolognci nigdje, nema ih na mapi.

Treba donjeti zakon, treba izvrsiti neku ekvivalenciju (gdje ministar nema neki stav, ali eto ima zavod za statistiku!). Mislim tipcno prebacivanje vruceg krompira, a bolognci donji.
Ne mogu konkurisat u drzavnu sluzbu.
slavkoimamodilera

#42 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Uopste se ne palim, to je samo moje misljenje... ;-)

Slazem se, sad trenutno ne postoje, k'o da ih Bog nije dao, a ljudi dadose godina i para na obrazovanje...

Sistematizacija bi trebala biti (kako je ja laicki vidim) negdje na tragu tipa cik-cak... bolonjac 3 godine ispod diplomca, master diplomac iznad diplomca, a ispod magisterija... na tom principu...
madner

#44 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by madner »

Istina je da su fakulteti malo zakomplikovali stvar, negdje su ostavili isti program za diplomirane kao sto je sad za mastere, a negdje su izgleda ugurali sve u prve 3 godine.

Bumo vidjeli sta ce da bude. Neki kazu da ce starim magistrima priznat to kao pola kredita za doktorat po novom.
slavkoimamodilera

#45 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

madner wrote:Istina je da su fakulteti malo zakomplikovali stvar, negdje su ostavili isti program za diplomirane kao sto je sad za mastere, a negdje su izgleda ugurali sve u prve 3 godine.

Bumo vidjeli sta ce da bude. Neki kazu da ce starim magistrima priznat to kao pola kredita za doktorat po novom.
Eh pa eto, taman tako nekako... ;-)
Nisam ja to ni tako lose zamislio jelde? :mrgreen:
uvala_borova

#46 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by uvala_borova »

*ebote kad mi kaze 'veci broj polozenih' predmeta imaju po 'novom' :x Pa teze je bilo slusat JEDNU matematiku u 2 semestra pa polagat, nego slusati DVIJE matematike po jedan semestar, pa polagat kroz neke testice i zadace. Prema tome, nek niko ne sere sa 'vecim' brojem ispita :x Bujrum broji kolicinu gradiva ili broj odslusanih semestara"!
madner

#47 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by madner »

slavkoimamodilera wrote:
madner wrote:Istina je da su fakulteti malo zakomplikovali stvar, negdje su ostavili isti program za diplomirane kao sto je sad za mastere, a negdje su izgleda ugurali sve u prve 3 godine.

Eh pa eto, taman tako nekako... ;-)
Nisam ja to ni tako lose zamislio jelde? :mrgreen:
Nisi, samo sto nece postojat pozicije za stare struke. :D
To je jel i logicno, posto su oni stari i prevazidjeni sistem kojeg vise nema.
slavkoimamodilera

#48 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

madner wrote:Nisi, samo sto nece postojat pozicije za stare struke. :D
Aj dont ker... :mrgreen: jos koji mjesec pa da polazem drzavni, a poslije toga mi se zivo jel khm... :mrgreen:
madner

#49 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

Post by madner »

slavkoimamodilera wrote:
madner wrote:Nisi, samo sto nece postojat pozicije za stare struke. :D
Aj dont ker... :mrgreen: jos koji mjesec pa da polazem drzavni, a poslije toga mi se zivo jel khm... :mrgreen:
Nisi solidaran, ljudi zavrsili 3 godine i nema ih bukvalno nigdje.
slavkoimamodilera

#50 Re: Ministar SAFET KEŠO:Diplome Prvog Ciklusa ekvivalentne s VSS

madner wrote:Nisi solidaran, ljudi zavrsili 3 godine i nema ih bukvalno nigdje.
Solidaran cu bit' kad im iz supka u glavu udje da su 3 godine bezbrizno prolazili kroz fakultete misleci da ce im neko od ovih retardiranih na vlasti osmisliti nesto... umjesto da su od prve godine skontali da su odradjeni bez vazelina i da su se digli masovno da promijene nesto...
Ali, s obzirom da im ne smeta sto nemaju ni obroka ni tople vode po domovima, iskreno me sad zaboli penis...
Post Reply