Izmjenjena optuznica za Karadzica
- uvjek dobar gost
#26 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Da se ne citiramo bezze...
Oko probošnjačkih političara.. jer oni su evidentno prestali biti pro bosansko-hercegovački političari...
Oni su napravili niz grešaka tokom same agresije, što strateških što taktičkih što vojno - političkih, nisu im ruke čiste i okoristili su se mukom i donacijama, pokupili su pare kojima bi se ova zemlja odbranila, negdje 93 su promijenili politiku i taktiku, o tome svemu možemo i moramo diskutoati ali sad nije tema.
SVe ostalo je povezano, zbog toga su se dešavale sve ostale reperkusije, od kojih je samo jedna u nizu pogrešno tumačenje presude za agresiju, da sad ne ulazimo u detalje suđenja jer su evidentno pogrešno postavili taktiku same optužnice i tu ima krivice MZ-e jer nisu dopustili da se ključni dokazi koriste protiv tužene strane... tumačenje da se vratim na isto... zbog gore navedenog mijenjanja kursa politike probošnjačkih političara tumačenje se krivi, zamazuju se i ne koriste određene stvari koje stoje u presudi, među njima je i nesprječavanje svega od strane Srbije.. mislim da je cilj ostanak na vlasti.. jedostavan je cilj ali su posljedice nesagledive.... već Dejton je u ruke dao neke mehanizme koji da su se iskoristili.. danas sve bi bilo drugačije.. povratak je morao ići puno efikasnije da se nisu krale pare i da se nije radilo šta se radio.. sada bi recimo bilo mnogo povratnika u Istočnu Bosnu i Hercegovinu.. bilo bi više povratka u Sarajevo, Vareš, Travnik, Olovo... na terenu bi sve bilo drugačije i promijene bi morale pratiti situaciju na terenu, kako ustavne tako i sve druge.. danas bi mi bili više država ne bi se stvarala tri etno monolitna feuda u kojima bi krčmili sve živo... problem je što izgleda niko ne vodi računa o dugoročnim posljedicama.. zar veličanje zločinaca i njihovo .... dizanje u nebesa ne vodi nekim novim sukobima..
Ja ne mislim da će se mnogo promijeniti eventualnom presudom ali to je meni kao čoveku satisfakcija neka, ukoliko bude tako negdje će pisati u istoriji šta je bilo.. pa plakao sam kada je bio srušen Stari Most.. a nisam iz Mostara, plakao sam kao dijete na scene mnoge koje sam gledao il vidio.. mislim da ću bar suzu pustiti od sreće ako osude čovjeka koji je znao šta radi, čovjeka koji je znao šta će se dešavati a nije moralo.. pa nismo valjda toliki divljaci.. mi Balkanci.. kako se rado odazivamo.. pa ljudi 21. vijek je prošao je davno srednji vijek i plemenski sukobi ili vrijeme Balkanskih ratova..
Nem pojma sve ovo nikako da razumijem i skontam, što više čitam knjiga sve me više glava boli nekako zavidim pasivnima i nezainteresovanima koji su spremni prihvatiti servirano bez da se zapitaju.....
Pa halo nikad se ne ispita što smo mi u Sarajevu one namjernice tokom opsade plaćali onako skupo.. niikad a sve to je bila humanitarna pomoć.. pisalo na večini tih namjernica da nisu za prodaju....
I za kraj mislim da je najveće pitanje šta mi u stvari hoćemo !
Oko probošnjačkih političara.. jer oni su evidentno prestali biti pro bosansko-hercegovački političari...
Oni su napravili niz grešaka tokom same agresije, što strateških što taktičkih što vojno - političkih, nisu im ruke čiste i okoristili su se mukom i donacijama, pokupili su pare kojima bi se ova zemlja odbranila, negdje 93 su promijenili politiku i taktiku, o tome svemu možemo i moramo diskutoati ali sad nije tema.
SVe ostalo je povezano, zbog toga su se dešavale sve ostale reperkusije, od kojih je samo jedna u nizu pogrešno tumačenje presude za agresiju, da sad ne ulazimo u detalje suđenja jer su evidentno pogrešno postavili taktiku same optužnice i tu ima krivice MZ-e jer nisu dopustili da se ključni dokazi koriste protiv tužene strane... tumačenje da se vratim na isto... zbog gore navedenog mijenjanja kursa politike probošnjačkih političara tumačenje se krivi, zamazuju se i ne koriste određene stvari koje stoje u presudi, među njima je i nesprječavanje svega od strane Srbije.. mislim da je cilj ostanak na vlasti.. jedostavan je cilj ali su posljedice nesagledive.... već Dejton je u ruke dao neke mehanizme koji da su se iskoristili.. danas sve bi bilo drugačije.. povratak je morao ići puno efikasnije da se nisu krale pare i da se nije radilo šta se radio.. sada bi recimo bilo mnogo povratnika u Istočnu Bosnu i Hercegovinu.. bilo bi više povratka u Sarajevo, Vareš, Travnik, Olovo... na terenu bi sve bilo drugačije i promijene bi morale pratiti situaciju na terenu, kako ustavne tako i sve druge.. danas bi mi bili više država ne bi se stvarala tri etno monolitna feuda u kojima bi krčmili sve živo... problem je što izgleda niko ne vodi računa o dugoročnim posljedicama.. zar veličanje zločinaca i njihovo .... dizanje u nebesa ne vodi nekim novim sukobima..
Ja ne mislim da će se mnogo promijeniti eventualnom presudom ali to je meni kao čoveku satisfakcija neka, ukoliko bude tako negdje će pisati u istoriji šta je bilo.. pa plakao sam kada je bio srušen Stari Most.. a nisam iz Mostara, plakao sam kao dijete na scene mnoge koje sam gledao il vidio.. mislim da ću bar suzu pustiti od sreće ako osude čovjeka koji je znao šta radi, čovjeka koji je znao šta će se dešavati a nije moralo.. pa nismo valjda toliki divljaci.. mi Balkanci.. kako se rado odazivamo.. pa ljudi 21. vijek je prošao je davno srednji vijek i plemenski sukobi ili vrijeme Balkanskih ratova..
Nem pojma sve ovo nikako da razumijem i skontam, što više čitam knjiga sve me više glava boli nekako zavidim pasivnima i nezainteresovanima koji su spremni prihvatiti servirano bez da se zapitaju.....
Pa halo nikad se ne ispita što smo mi u Sarajevu one namjernice tokom opsade plaćali onako skupo.. niikad a sve to je bila humanitarna pomoć.. pisalo na večini tih namjernica da nisu za prodaju....
I za kraj mislim da je najveće pitanje šta mi u stvari hoćemo !
Last edited by uvjek dobar gost on 23/09/2008 20:52, edited 1 time in total.
- Maraschino
#27 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
je li to isto i u slucaju ''Vukovarska trojka''Sarajevcac wrote:Taj sud ni Amerika ne prizna, pa sto bi ga Srbi priznali
Neka donose kakve hoce odluke, sve je to nevazno, jer je taj sud izgubio vjedostojnost kod svih, osim kod Bosnjaka i Albanaca.
-
dallton
#28 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
@uvijek dobar gost, pretekao si me za sekundu s tim komentarom, imam jos jednu vijest
po najnovijim "inside" informacijama, cika bramertz se sprema da upotrijebi pune zapise nacionalnog savjeta za bezbjednost srbije koji su onim glupim dealom koji je karla napravila (a jos prokletiji bosanski pravnici nisu znali iskoristi) bili zatamnjeni i neupotrebljivi u ranijim sudjenjima...sadrzaj tih zapisa je vec poznat, ono sto svi znamo, tj. da se vodio rat iz srbije preko agenata s kojima srbija kao "nije imala nista jer srbija nije u ratu". izgleda da ce bramertz dobiti i potvrdu suda da se zapisi koriste u cjelosti, sto bi razjasnilo (odnosno bolje receno potpuno argumentalo) mnoge vec poznate stvari. ne cudi me ova informacija, jer sam se zacudio otkud tuzilastvu petlja da tako otvoreno optuzuje jna, mup srbije, sto sve indicira da su napravili vec neki deal (ako ne i sa samom srbijom), jer ovim slucajem (na zalost) svi dobijaju - srbija se pere mada je potvrdjena njena puna upetljanost u rat u bih (uvijek moze da uperi prst na laksu presudu ICJ), bih svakako dobija, na bosanske srbe pada krivica (sto i jest sad politika srbije trenutno), mz prica o "medjunarodnoj pravdi i pravu" i tako dalje.
sto se tice bih politicara koji nisu radili na povratku kao sto su trebali, ja se nadam da cemo mi s njima sami zavrsiti jedan dan, da im naplatimo dzaba propustene godine.
Jos nesto, mislim da je neko spomenuo ranije da zivi u istoj zgradi gdje i onaj kreten sakib softic koji je predstavljao bosnu tada da kazem diplomatski pozelite mu "jako lijep dobar dan i sve najbolje u buducem radu"
po najnovijim "inside" informacijama, cika bramertz se sprema da upotrijebi pune zapise nacionalnog savjeta za bezbjednost srbije koji su onim glupim dealom koji je karla napravila (a jos prokletiji bosanski pravnici nisu znali iskoristi) bili zatamnjeni i neupotrebljivi u ranijim sudjenjima...sadrzaj tih zapisa je vec poznat, ono sto svi znamo, tj. da se vodio rat iz srbije preko agenata s kojima srbija kao "nije imala nista jer srbija nije u ratu". izgleda da ce bramertz dobiti i potvrdu suda da se zapisi koriste u cjelosti, sto bi razjasnilo (odnosno bolje receno potpuno argumentalo) mnoge vec poznate stvari. ne cudi me ova informacija, jer sam se zacudio otkud tuzilastvu petlja da tako otvoreno optuzuje jna, mup srbije, sto sve indicira da su napravili vec neki deal (ako ne i sa samom srbijom), jer ovim slucajem (na zalost) svi dobijaju - srbija se pere mada je potvrdjena njena puna upetljanost u rat u bih (uvijek moze da uperi prst na laksu presudu ICJ), bih svakako dobija, na bosanske srbe pada krivica (sto i jest sad politika srbije trenutno), mz prica o "medjunarodnoj pravdi i pravu" i tako dalje.
sto se tice bih politicara koji nisu radili na povratku kao sto su trebali, ja se nadam da cemo mi s njima sami zavrsiti jedan dan, da im naplatimo dzaba propustene godine.
Jos nesto, mislim da je neko spomenuo ranije da zivi u istoj zgradi gdje i onaj kreten sakib softic koji je predstavljao bosnu tada da kazem diplomatski pozelite mu "jako lijep dobar dan i sve najbolje u buducem radu"
-
JMJ
#29 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
"jos prokletiji bosanski pravnici", mora da se salis, to su izdajice BiH, kao i politicko vodjstvo koje ih je imenovalo
Da nije bilo izdaje, ne bi ni rat trajao koliko je trajao, pogotovo "postratni" period ne bi bio ovakav, do sada bi Srbija bila na koljenima, placala ratnu odstetu, pa mi svi obnovili od njihovih para svoje kuce i zivote,a ne od kredita, zato nisu htjeli prof Francisa Boyla, jer bi brisanjem svih fasista i njihovih fasistickih livada po BiH, bili pometeni i Izetbegovici, Behmeni, Cengici i slicni,aaaaaa, a ko bi nas onda cuvao, branio i odbranio,aaaaaaaa!?
Da nije bilo izdaje, ne bi ni rat trajao koliko je trajao, pogotovo "postratni" period ne bi bio ovakav, do sada bi Srbija bila na koljenima, placala ratnu odstetu, pa mi svi obnovili od njihovih para svoje kuce i zivote,a ne od kredita, zato nisu htjeli prof Francisa Boyla, jer bi brisanjem svih fasista i njihovih fasistickih livada po BiH, bili pometeni i Izetbegovici, Behmeni, Cengici i slicni,aaaaaa, a ko bi nas onda cuvao, branio i odbranio,aaaaaaaa!?
-
Abacija
-
dallton
#31 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
pa mislim da rijec "prokleti" jasno govori sta ja mislim o njima, tako da mi nije jasan tvoj komentar.JMJ wrote:"jos prokletiji bosanski pravnici", mora da se salis, to su izdajice BiH, kao i politicko vodjstvo koje ih je imenovalo
nego cudi me izostanak (osima sarajevca) komentara na najnoviju optuznicu nasih forumaskih kolega iz boljeg nam dijela drzave?
ups, opet previd, postao sam gore haretov govor u NY City u UN, a zaboravio da spomenem da je danas i Tadic govorio u skupstini pokusavajuci da prikupi dovoljno glasova da srbija zatrazi misljenje ICJ o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova. Kakva ironija - hare trazi da se dejton provede do kraja *citaj ukine pc) iako je pc jos u BiH, a tadic trazi od istog UNa da se kosovo vrati srbiji iako je kosovo vec odavno van srbije
- cyprus
#32 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Sad sam ja malo zbunjen. Zar nije u slučaju tužbe protiv Srbije presuda bila da se genocid desio samo u Srebrenici? Kako sad optužnica protiv Karadžića za genocid u 14 opština? Naravno, nemam ništa protiv, drago mi je zbog ove izmjene optužnice, ali mi je ostalo ovo nejasno.
-
dallton
#33 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
malo je komplikovano posto je ICJ koristio samo presude ICTY a u vrijeme donosenja te ICJ presude na raspolaganju je bila samo potvrdjena presuda za genocid u Srebrenici. A ova optuznica za genocid protiv karadzica je za genocid u 10 opstina, plus etnicko ciscenje u jos 17.cyprus wrote:Sad sam ja malo zbunjen. Zar nije u slučaju tužbe protiv Srbije presuda bila da se genocid desio samo u Srebrenici? Kako sad optužnica protiv Karadžića za genocid u 14 opština? Naravno, nemam ništa protiv, drago mi je zbog ove izmjene optužnice, ali mi je ostalo ovo nejasno.
Btw. ono sto mi smeta u cijelom nacinu kako se u BiH prica o tim presudama je ovo: stalno se potencira genocid.
Pa ljudi bozji nije etnicko ciscenje saobracajni prekrsaj i 60km kazne. Kad bi karadzic bio osudjen samo za srebrenicu (100% sigurno, dokazi su jaki ko zemlja, imamo pisane i usmene naredbe krsticu) i za progon na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, pa nije to sala, velike su to stvari, znam da se u bosni oguglalo na sve to, ali to je ogromna presuda.
- Mx
#34 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Jednostavno,cyprus wrote:Sad sam ja malo zbunjen. Zar nije u slučaju tužbe protiv Srbije presuda bila da se genocid desio samo u Srebrenici? Kako sad optužnica protiv Karadžića za genocid u 14 opština? Naravno, nemam ništa protiv, drago mi je zbog ove izmjene optužnice, ali mi je ostalo ovo nejasno.
Imaju dokaze da je Srbija umjesana u slucaj Srebrenice a da je Karadzic & CO umjesan u sve ostalo u BiH.
Znaci podijelili su odgovornost, manji dio na Srbiju, veci na politicke predstavnike u RS.
Po mom misljenju skidaju odgovornost Srbije za agresiju na BiH. Prebacuju lopticu odgovornosti na politicke predstavnike RS i Karadzica te ce na taj nacin proglasiti rat u BiH kao gradjanski. Kardzica ce samo osuditi i nista vise.
- GandalfSivi
#35 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Sarajevcac wrote:Taj sud ni Amerika ne prizna, pa sto bi ga Srbi priznali
Neka donose kakve hoce odluke, sve je to nevazno, jer je taj sud izgubio vjedostojnost kod svih, osim kod Bosnjaka i Albanaca.
Pazi decko, ne treba meni nikakav sud da dokaze ono sto sam ja na svojoj kozi osjetio. Odluka ce biti kakva ce biti, on vise nece cestom u zivotu prosetati, a za njegovu tvorevinu cemo jos vidjeti. S jedne strane imas hiljadugodisnju tradiciju jedne drzave, dok s druge strane imas jako mladi entitet, koji je jos pride nastao na genocidu. Jednog dana ce vecina gradjana tog entiteta shvatiti sta je u njihovo ime uradjeno, pa ce ga se sami odreci...
-
dallton
#36 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Nisi potpuno u pravu mx- umjeanost srbije u rat je vec potvrdjena (presuda tadic), ICJ presuda je takodje potvrdila umjesanost srbije u rat putem direktnih ratnih zlocina, ali je smanjila odgovornost za genocid na nesprecavanje. Nemojte mjesati tuzbu BiH v. Srbija po genocidu sa optuzvom za agresiju to su potpuno razdvojene stvari - genocid se moze pociniti i u miru, bez ratnog stanja. ICTY (ovaj sud gdje se sudi karadzicu) utvrdjuje prirodu sukoba u BiH. Umjesanost JNA i komplet srbijanskog vodjstva u slucaju karadzic se ne odnosi samo na srebrenicu - nego na cijelu BiH (u nekim djelovima genocid, u drugim etnicko ciscenje...) ali u svakom slucaju umjesanost do kraja.Mx wrote:Jednostavno,cyprus wrote:Sad sam ja malo zbunjen. Zar nije u slučaju tužbe protiv Srbije presuda bila da se genocid desio samo u Srebrenici? Kako sad optužnica protiv Karadžića za genocid u 14 opština? Naravno, nemam ništa protiv, drago mi je zbog ove izmjene optužnice, ali mi je ostalo ovo nejasno.
Imaju dokaze da je Srbija umjesana u slucaj Srebrenice a da je Karadzic & CO umjesan u sve ostalo u BiH.
Znaci podijelili su odgovornost, manji dio na Srbiju, veci na politicke predstavnike u RS.
Po mom misljenju skidaju odgovornost Srbije za agresiju na BiH. Prebacuju lopticu odgovornosti na politicke predstavnike RS i Karadzica te ce na taj nacin proglasiti rat u BiH kao gradjanski. Kardzica ce samo osuditi i nista vise.
-
dallton
#37 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
BANJALUKA - Haris Silajdžić, predsjedavajući Pedsjedništva BiH, zloupotrijebio je govornicu Ujedinjenih nacija za iznošenje ličnih pogleda i netačnih podataka o BiH koji nisu u funkciji svih njenih naroda.Ovo je juče, nakon Silajdžićevog govora u UN-u, izjavio Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH, optužujući Silajdžića da je Generalnoj skupštini UN-a pružio "netačnu i ružnu sliku o BiH".
- vee-jay
#38 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Mislim, sve je to OK. Dokazi su tu, sud je spreman, Brammertz je odlucan i ima plan. EU diplomatija se sprema i zeli preuzeti odgovornost. Srbija/Tadic govori o nekom novom bratstvu i jedinstvu. Znaci svi se spremaju za posljednju bitku, kraj pakla i pocetak nekog novog vremena. I svi ovi subjekti ce uciniti sve sto je u njihovoj moci da Karadzic bude optuzen (jer samim time svi dobijaju: EU miran san, Srbija EU).dallton wrote:Koga zanima ( a mene jako zanima)...
E sad, ovako kako ja procitah ovu novu optuznicu: ako se dokaze genocid u 10+1 opstina sirom PCa, dokazuje se da je PC stvorena na genocidu. Samim time se stvaranje i zivot PCa stavlja pod jedan veliki upitnik (ne mozete reci da to nije tako, kad jeste). Dobro o tome se na ovom forumu vec dosta tematiziralo, pa necu.
Ali ono sto mene zanima:
-> Ako se Djabic kokne u zatvoru od ove optuznice nema nicega. Ja sam i onako siguran da on nema plan da ziv doceka presudu u kojoj ce mu se reci da je on najgore zivo bice koje se ikad rodilo na Balkanu.
Mislim, logika.
- Maraschino
#39 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
mislis, nije covjek dzaba govorio da mu je zivot u opasnostivee-jay wrote:Mislim, sve je to OK. Dokazi su tu, sud je spreman, Brammertz je odlucan i ima plan. EU diplomatija se sprema i zeli preuzeti odgovornost. Srbija/Tadic govori o nekom novom bratstvu i jedinstvu. Znaci svi se spremaju za posljednju bitku, kraj pakla i pocetak nekog novog vremena. I svi ovi subjekti ce uciniti sve sto je u njihovoj moci da Karadzic bude optuzen (jer samim time svi dobijaju: EU miran san, Srbija EU).dallton wrote:Koga zanima ( a mene jako zanima)...
E sad, ovako kako ja procitah ovu novu optuznicu: ako se dokaze genocid u 10+1 opstina sirom PCa, dokazuje se da je PC stvorena na genocidu. Samim time se stvaranje i zivot PCa stavlja pod jedan veliki upitnik (ne mozete reci da to nije tako, kad jeste). Dobro o tome se na ovom forumu vec dosta tematiziralo, pa necu.
Ali ono sto mene zanima:
-> Ako se Djabic kokne u zatvoru od ove optuznice nema nicega. Ja sam i onako siguran da on nema plan da ziv doceka presudu u kojoj ce mu se reci da je on najgore zivo bice koje se ikad rodilo na Balkanu.
Mislim, logika.
pa sta mislis ko je milosevica koknuo kada su vidjeli da ne moze izaci na lijecenje u rusiju
a sta ako se stvarno desi takav incident, niko nije kriv, srbija ispunila obaveze, un organizovale sudjenje...
ja mislim da bi to bila katastrofa
- cyprus
#40 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Ovo se apsolutno slažem. Nekad slušajući i čitajući neke izjave političara i običnog svijeta, dođem do zaključka da isto ko da je samo genocid zločin, a sve ostalo šašadallton wrote:Btw. ono sto mi smeta u cijelom nacinu kako se u BiH prica o tim presudama je ovo: stalno se potencira genocid.
Pa ljudi bozji nije etnicko ciscenje saobracajni prekrsaj i 60km kazne. Kad bi karadzic bio osudjen samo za srebrenicu (100% sigurno, dokazi su jaki ko zemlja, imamo pisane i usmene naredbe krsticu) i za progon na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, pa nije to sala, velike su to stvari, znam da se u bosni oguglalo na sve to, ali to je ogromna presuda.
- Real Khan
#41 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Ma bravo analitičaru! Znači Amerika je "pala" i sad ih može svako marisati...Sarajevcac wrote:Mislim da su Bosnjaci jedini narod koji ne vidi da se situacija u svijetu promjenila i da su Bosnjaci jedini narod na svijetu koji ocekuje da im Amerika pomognedallton wrote: E bas sam kontao sto se ne oglasavasDe neki malo sofisticiraniji komentar tipa odgovornost individualna, pc izraz volje srpskog narod, pc ustavna kategorija ili nesto tome slicno....
Cak i bivsi americki potrcko, Ban Ki Mun vidi da se situacija u svijetu promjenila
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080923119
Ban Ki-moon
''Globalno vodstvo'' u suočavanju s krizama
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u utorak je otvorio 63. Godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a, ističući u svom govoru da svijet danas potresaju ratovi i nasilje, financijska, energetska, prehrambena i druge krize, koje ne poznaju granice i pogađaju sve države, te je ukazao na potrebu "globalnog vodstva" u odgovoru na te izazove.
Istakao je opasnost zatvaranja u uske nacionalne interese i potrebu zajedničkog suočavanja s tim izazovima, govoreći o "izazovu globalnog čelništva" u svijetu koji doživljava globalne promjene, u kojem se "stvaraju novi centri moći i vodstva, u Aziji, Latinskoj Americi i u novorazvijenim zemljama".
- vee-jay
#42 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Pa mislim da Karadzic isto ima neki plan, neku strategiju.Maraschino wrote:mislis, nije covjek dzaba govorio da mu je zivot u opasnostivee-jay wrote:Mislim, sve je to OK. Dokazi su tu, sud je spreman, Brammertz je odlucan i ima plan. EU diplomatija se sprema i zeli preuzeti odgovornost. Srbija/Tadic govori o nekom novom bratstvu i jedinstvu. Znaci svi se spremaju za posljednju bitku, kraj pakla i pocetak nekog novog vremena. I svi ovi subjekti ce uciniti sve sto je u njihovoj moci da Karadzic bude optuzen (jer samim time svi dobijaju: EU miran san, Srbija EU).dallton wrote:Koga zanima ( a mene jako zanima)...
Ali ono sto mene zanima:
Mislim, logika.![]()
pa sta mislis ko je milosevica koknuo kada su vidjeli da ne moze izaci na lijecenje u rusiju![]()
a sta ako se stvarno desi takav incident, niko nije kriv, srbija ispunila obaveze, un organizovale sudjenje...
ja mislim da bi to bila katastrofa
Ali kao sto pises, ovako ja vidim tu mogucu situaciju:
I da, to bi bila katastrofa. Samo ne veca ili manja od one nakon presude izmedju BiH vx. SRBa sta ako se stvarno desi takav incident, niko nije kriv, srbija ispunila obaveze, un organizovale sudjenje...
Mozda Real Khan moze nesto na to napisati?
- Real Khan
#43 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Ne treba biti zbunjen, jer stvari polako ali sigurno naliježu na rudu... Ne treba zaboraviti da je presuda ICJ jasno naglasila da ukoliko se u narednih 10 godina pribavi dovoljno dokaza, tužitelj može zatražiti (i biće odobren) nastavak suđenja u skladu sa novim dokaznim materijalom. Tako, ako se donese presuda da je Karadžić odgovoran za GENOCID u ostalim mjestima (makar u jednom ili dva) osim Srebrenice, to bi donijelo nove dokaze za nastavak procesa protiv Srbije. Mislim da nakon one blamaže Karle De Ponte i nagodbe sa vlastima Srbije da se ne ustupaju podaci iz vojnih arhiva Srbije, postalo je jasno da se sada mora ići malo poštenije. Zato vjerujem da se tužiteljstvo dobro pripremilo i ima dovoljno dokaza protiv ovog udruženog zločinačkog poduhvata zvanog (po Dejtonu) RS.cyprus wrote:Sad sam ja malo zbunjen. Zar nije u slučaju tužbe protiv Srbije presuda bila da se genocid desio samo u Srebrenici? Kako sad optužnica protiv Karadžića za genocid u 14 opština? Naravno, nemam ništa protiv, drago mi je zbog ove izmjene optužnice, ali mi je ostalo ovo nejasno.
Usput odgovor @sarajevcacu, Amerika ne priznaje Međunarodni krivični sud a ne ICTY. To su dva različita suda. Suđenje Karadžiću se odvija pred ICTY...tako da bez veze trošiš tastaturu na šuplju priču.
-
klixober
#44 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Karadzic nece ziv docekat kraj sudenja.Ubice se ili sam,ili ce ga ubiti srbijanska tajna sluzba.Izvrsice svoju propagandu kao Milosevic,uzburkati strasti na Balkanu,lagati,a onda ce otici na onaj svijet.Mi cemo se buniti,ali nemas se kome buniti.
-
dallton
#45 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
[/quote]I da, to bi bila katastrofa. Samo ne veca ili manja od one nakon presude izmedju BiH vx. SRBa sta ako se stvarno desi takav incident, niko nije kriv, srbija ispunila obaveze, un organizovale sudjenje...
Ne znam zbog cega mislite da je presuda u slucaju BiH protiv srbije bila katastrofa za BiH - pa vec je sve potvrdjeno, sve da karadzic ne doceka kraj sudjenja stvari su vec poznate
-
dallton
#46 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
[/quote]I da, to bi bila katastrofa. Samo ne veca ili manja od one nakon presude izmedju BiH vx. SRBa sta ako se stvarno desi takav incident, niko nije kriv, srbija ispunila obaveze, un organizovale sudjenje...
Ne znam zbog cega mislite da je presuda u slucaju BiH protiv srbije bila katastrofa za BiH - pa vec je sve potvrdjeno, sve da karadzic ne doceka kraj sudjenja stvari su vec poznate. Samo ono sto se desilo u Srebrenici, plus etnicko ciscenje u ostalim krajevima BiH vec potvrdjeno, jasno mi je da se pokusava minimizirati to sve (pricama tipa opstinski genocid) ali nemojte biti djeca, te stvari se vani promatraju puno puno ozbiljnije nego vam se cini
- Real Khan
#47 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
...i to će ujedno postati dobro provjeren model kako stvoriti novu državu kroz činjenje ratnih zločina i genocida, a da se nikada ne odgovara za te zločine. Sutra će se širom svijeta poput gljiva na kiši pojaviti neke nove generacije "karadžića", "miloševića" i inih koji će krenuti njihovim stazama, i svi će imati haman pa legitimno pravo da učine ono što su uspjeli i drugi.komeba wrote:Karadzic nece ziv docekat kraj sudenja.Ubice se ili sam,ili ce ga ubiti srbijanska tajna sluzba.Izvrsice svoju propagandu kao Milosevic,uzburkati strasti na Balkanu,lagati,a onda ce otici na onaj svijet.Mi cemo se buniti,ali nemas se kome buniti.
Ako nešto u svijetu nije kažnjeno, onda to "nešto" nije ni zločin... a sve što nije zločin, je sasvim prihvatljivo...zar ne? Sve što je potrebno jeste da imate dovoljno godina, dobre advokate i kvalitetan otrov (za slučaj da advokati ipak omanu), pa se može svašta učiniti za svoju "veliku domovinu". "Tako se bre ulazi u istoriju i narodne pesme"...
-
Abacija
#48 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Odlican odgovor!Real Khan wrote:...i to će ujedno postati dobro provjeren model kako stvoriti novu državu kroz činjenje ratnih zločina i genocida, a da se nikada ne odgovara za te zločine. Sutra će se širom svijeta poput gljiva na kiši pojaviti neke nove generacije "karadžića", "miloševića" i inih koji će krenuti njihovim stazama, i svi će imati haman pa legitimno pravo da učine ono što su uspjeli i drugi.komeba wrote:Karadzic nece ziv docekat kraj sudenja.Ubice se ili sam,ili ce ga ubiti srbijanska tajna sluzba.Izvrsice svoju propagandu kao Milosevic,uzburkati strasti na Balkanu,lagati,a onda ce otici na onaj svijet.Mi cemo se buniti,ali nemas se kome buniti.
Ako nešto u svijetu nije kažnjeno, onda to "nešto" nije ni zločin... a sve što nije zločin, je sasvim prihvatljivo...zar ne? Sve što je potrebno jeste da imate dovoljno godina, dobre advokate i kvalitetan otrov (za slučaj da advokati ipak omanu), pa se može svašta učiniti za svoju "veliku domovinu". "Tako se bre ulazi u istoriju i narodne pesme"...
-
dallton
#49 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
Procitao sam na koji nacin je prenesena u regionalnim medijima vijest o izmjenjenoj optuznici - pa stvarno ti novinari treba da konsultuju nekoga, totalno povrsno glavne stvari nisu naveli, nego samo copy/paste jedan od drugog, izgleda da se niko nije potrudio da bar malo procita sta pise u toj optuznici.
- Maraschino
#50 Re: Izmjenjena optuznica za Karadzica
dallton wrote:Procitao sam na koji nacin je prenesena u regionalnim medijima vijest o izmjenjenoj optuznici - pa stvarno ti novinari treba da konsultuju nekoga, totalno povrsno glavne stvari nisu naveli, nego samo copy/paste jedan od drugog, izgleda da se niko nije potrudio da bar malo procita sta pise u toj optuznici.
gledam sinoc ptpc i u vezi izmijenjene optuznice kazu otprilike
... dvije tacke ukinute a dvije dodate.. ( karikatura)