Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Dioda

#26 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by Dioda »

diplomac wrote:
madner wrote::lol:

Znas odlicno na sta mislim i znas da to jos nije uradjeno.

Posto si bolje informisan a i simpatican sam, de mi objasni sta je nadleznost drzave, entiteta i kantona?
Znam ja na sto ti mislis, ali takodje znam i da nisi u pravu, jer to nema nigdje u zakonu tom koji ti spominjes, ako ima prekopiraj mi clan i postavi ovdje, moze biti da sam ocoravio od ovog kompjutera ....
A ako ces predavanja iz gradjanskog prava, za to ces mi morati platiti :lol: ili lakse ti je otvoris link fino i sve procitas, da znas za u buduce, a i da te vise ne mogu lageti ti koji te filaju tim glupostima, a mole Boga da ne zavrse na sudu ...

A za ovu djevojcicu, sta ce mi argumenti, kad vidim ko ga je sve zavrsio :lol: pojedini ne bi mogli prije rata zavrsiti ni za vodoinstalatera :lol:
Ode ja sad, a vi budite dobri i ne slusajte gluplje od sebe.

Kompleksi su cudo...Image
sabanss

#27 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by sabanss »

Na privatnom ti ispite "naplate" pocetkom skolske godine pa nemaju obraza to raditi poslije...

A za korupciju na ETF-u... Sta da kazem kompleksi su cudo...
uvjek dobar gost

#28 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by uvjek dobar gost »

Dok kolege sa Univerziteta Džemal Bijedić postavljaju pod okriljem noći parole... mi palamudimo ko šta i kako...

Samo ona tri majmuna kojima su prekrivena usta, uši i oči... ne vide korupciju, ne čuju o njoj nit imaju šta reći o njoj samoj...
Sve u svemu ebo ti nas ... svršene i Vas trenutne studente.... sad se prepiremo mi a oni ko oni....
ibizza

#29 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by ibizza »

Her Flick wrote:
bermiin wrote:
madner wrote:Drugim rijecima, pobjegli su na lakse fakultete.

To sto ti privatni fakulteti rade na principu: Das pare dobijes diplomu, ne znaci da su kvalitetni.
I normalno je da se poniste, ako ne dokazu da imaju neki standard.
Ja idem na privatni fakultet u Travniku...ev ti nekoliko primjera...Racunovodstvo sam izlazio 5 puta i sve padao...uplatio sam instrukcije kod jedne profesorice iz Sa...isao sam 20 casova...poslije toga sam polozio pismeno...a onda i usmeno...Sociologiju sam polagao nekoliko puta...evo sad cu u trecu godinu...vjeruj mi, ima jos studenata koji se muce zbog Sociologije(obnavljaju godinu)...Strateski menadzment,prije nekoliko dana sam bio na fakultetu i neki su imali taj ispit(ja ga prenio u trecu :D )od njih 10,polozila je samo jedna djevojka...
e sad ti meni reci dali je to bas tako...platis i dobijes diplomu...prvo se informisi pa onda pricaj...

:D kukala vam majka na drzavnom fakultetu

moramo se sloziti oko dvije stvari korupcije i prostitucije IMA
ali takodje se moramo sloziti da nije svako od nas materijal za studiranja
neko mora biti NKV, KV, TEHNICAR, DOKTOR itd itd
danas bi svi da du doktori nauka
izlazio sam i ja po 6x na jedan ispit i 6 put dobijem deset znaci da je do mene
mora se i to uzeti u obzir
druga stvar je ako vam profesor otvoreno trazi pare ili sex, ali samo profesor bez posrednika onda mozete sa sigurnoscu tvrditi
da je kupovina ocjena u pitanju a ovako nemozete nista,

druga stvar, vidite da se drzavi zivo hebe za vase muke
ali sto neko rece, bitno je da ste se docepali grada, neki da gledate trebe, frajere, da se derneci, da se gledaju mobiteli i auta, da se kurcite na kafi sa indexima i prepicavate kako je kod kojeg profa lako poloziti ispit itd itd
bolje i ne zasluzujete, nekada se citava juga bojala studenata, samo nek su oni mirni i bit ce ok, koliko vas ima samo u Sarajevu, pa izadjite na ulice borite se za svoja prava
borite se hocete li biti bakalari ( ne mislim na ribu) ili diplomirani
borite se da ne placate ispite

bolje i ne zasluzujete a ako mislite da zasluzujete bolje onda IZADJITE NA ULICE I PRESTANITE KUKATI i cekati da vam vas babo i mati rijese problem tako sto ce vam dati pare za ispit, ako imaju para

ivinjavam se na greskama i nadam se da ce neko skontati sta sam htjeo reci
ljut sam
majke mi postali ste gori od penzionera sto se kukanja tice oni makar nekad izadju ko fol nesta protestuju
ocigledno si citirao pogresnu osobu...
ja sam svoim postom htio da kazem onom liku da nije privatni fakultet tako lagan kao sto se prica(naravno da su tezi drzavni...al ne svi)...za ovo sto si napisao ,slazem se...
Miki123

#30 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by Miki123 »

zgembo_sa wrote:E ako na tim instant fakultetima ne mozete polozit ispit onda se pod hitno prijavite u Jagomir :)
Slažem se. imam rodbine na tim "fakultetima", pa znam iz prve ruke šta se tamo dešava.
veljaca

#31 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by veljaca »

Miki123 wrote:
zgembo_sa wrote:E ako na tim instant fakultetima ne mozete polozit ispit onda se pod hitno prijavite u Jagomir :)
Slažem se. imam rodbine na tim "fakultetima", pa znam iz prve ruke šta se tamo dešava.
ZALOSNO je sto ti takvi, kao i na drustvenim - koji korupcijom i mitom prolaze - UNISTAVAJU akademsku zajednicu i srozavaju mukom i teskim radom POSTENO stecene diplome. TO JE PROBLEM.....
Zah

#32 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by Zah »

Nisam dovoljno upucen u rad privatnih univerziteta ali skoro sam citao, kako jedna studentkinja sa privatnog univerziteta u Bos. Gradisci kaze otprilike ovako.
"sve naucimo na nastavi, kod kuce nemas potrebu da ucis". Da li je tako ili nije ali to je bila javna izjava stdentkinje.
djoza

#33 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by djoza »

maltretiranja.korupcije,odvratnog ponasanja od strane profesora...sve je to prisutno na nasim drzavnim fakultetima a privatni su privatni i oni svoje naplate odma :-D ....studenti sute,vlast ne zeli nista poduzeti jer su i oni korumpirani a neki od nasih politicara su i sami profesori...sve je ovo zacarani krug...protesti ne bi pomogli a ni ovo sto pisemo nece nam pomoci mozemo samo biti vise ogorceni na stanje u nasem drustvu....Ne slazem se da su privatni fakulteti laksi od drzavnih mislim da je stvar u tome koliko zelite uciti i raditi ali mislim da privatni fakulteti imaju bolje uslove jer je manje peglanja sa profesorima i studentskim sluzbama
ibizza

#34 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by ibizza »

Miki123 wrote:
samo mi reci na koji privatni fakultet ti ide rodbina???
Compact

#35 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by Compact »

Upisao sam Ekonomiju na privatnom ufakultetu, jer je neuporedivo lakše steći znanje i položiti ispit. Završio sam je na privatnom fakultetu "Apeioron" u Travniku sa prosjekom 8,6, i ono što sam mogao da zaključim je sljedeće:
Prolaznost je bila 95%, jer se traži da profesori podignu nivo prolaznosti na najmanje 80%
Svi koji su položili u mojoj generaciji morali su naučiti za šestice
Drvlje i kamenje je bilo na privatne fakultete, a isti ti su sada ponosni članovi "Apeiron" porodice: Grabovac Nikola-rektor, Boris Tihi, Enver Backović, Dragoljub Stojanov, svi sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu
Kada sam se prijavljivao na Master studij kojeg organiziraju Ekonomski fakultet u Sarajevu i Fakultet političkih nauka u Sarajevu, pitao sam prizanjete li diplomu sa privatnog fakulteta, a ljudi su me gledali zbunjeno i rekli, pa naravno.
Ali što je najbitnije, osjećao sam se sigurno, lakše je nego na državnom, i niko me nije ponižavao! Na svakom predmetu na svakom predavanju su bili profesori prisutni, njihovi mailovi i mobilni telefoni su bili svima dostupni (doduše do III godine, kada su uzeli fursata zbog velikog broja kandidata pa su ukinuli tu naviku da ih zoveš na mobilni). Uglavnom, nisam primjetio da je bilo korupcije, ali sve dok neko ne propjeva. Na žalost svugdje je ima i teško ćemo se te pošasti riješiti. Pozdrav!
Miki123

#36 Re: Korupcija: Privatni vs Drzavni Univerziteti

Post by Miki123 »

Prolaznost je bila 95%, jer se traži da profesori podignu nivo prolaznosti na najmanje 80%
Konačno, neko iskren. U tome je problem, po meni takva prolaznost je vještačka, namjerno napuhana jer ko će plaćat privatni fakultet, kad može studirati besplatno na državnom, a prolaznost ista na oba fakulteta :?
Post Reply