ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
- HAVANA
#26 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Prolupali nakon višegodišnjeg ispiranja mozga.
-
Umjetnik a
#27 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ja mislim da ti je pravo krivo, sigurno si nešto popio za smirenjeja.neron wrote:samo promjenio ime i prezime a ostao je balijaJedan do najboljih televizijskih novinara u Bosni, Bajram Demić, inače iz Rožaja, takođe je promijenio vjeru i ime. Tokom rata ovaj poznati televizijski izvještač je, kažu njegove kolege, promijenio ime u Zvonko Marič, iz praktičnih razloga: tako je lakše izvještavao iz ratom zahvaćenih teritorija pod kontrolom bosanskih Hrvata. No nakon rata Bajram je zadržao novo ime i prezime.
što li nije prešao na katoličanstvo
- Compact
#28 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Samo je jedna vjera ispravna!!! Treba znati iznijeti argumente, a ostalo je u Božijim rukama!!! Ja sam imao tu čast da prije nešto manje od godinu dana, jednog čovjeka pravoslavca, odvedem na džumu!!! Naravno prije ulazka u džamiju je izgovorio "Šehadet" (da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed njegov posljednji poslanik)! Nakon džume čovjek je počeo plakati od sreće, i rekao je da mu je to bio najsretniji dan u životu. Po zanimanju je doktor, danas živi, radi i klanja se svom Gospodaru u Sarajevu.
Evo malo za razmišljanje:
1. “Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi iskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? i zar nećete vjerovati!!! Kur,an XXI : 30
Prvi dio ajeta govori o velikom prasku BING-BANG, drugi o tome da sve živo potiče iz vode!!!
2. “Onome koga Allah želi da uputi On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi da ostavi On srce njegovo stegne i tegobnim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti.“ Kur,an IV : 125
Ajet govori o gustoći zraka na velikim visinama, i da se pluća skupljaju.
3. “I Nebo – Mi smo ga snagom svojom stvorili, i Mi ga širimo“ Kur'an!!!
Otkriće teorije relativiteta i njena primjena u svemirskim istraživanjima koja je sprovodio Albert Ajnštajn doveli su do zaključka 1920. godine da se udaljene galaksije odmiču i da se svemir ustvari neprekidno širi. Za svoju teoriju relativiteta, koja je bila osnov za istraživanje širenja svemira Albert Ajnštajn je dobio Nobelovu nagradu 1921. godine.
4. „Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo ponovo stvoriti jagodice prsta njegovih“ Kur,an LXXV : 3, 4
Pogledajte ovaj kod kojeg svaki čovjek nosi ali različit.
Kako se ovo moglo znati prije 1400 godina, a nauka sve ovo potvrdila (ne dokazala)!!! Naravno, to je mogla biti samo objava od uzvišenog Boga!!!
“ Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur,an istina” Kur,an XLI : 53
Bilo mi je zadovoljstvo iznijeti svoje mišljenje, zašto je sve veći broj muslimana na zemljinoj lopti.
1. “Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi iskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? i zar nećete vjerovati!!! Kur,an XXI : 30
Prvi dio ajeta govori o velikom prasku BING-BANG, drugi o tome da sve živo potiče iz vode!!!
2. “Onome koga Allah želi da uputi On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi da ostavi On srce njegovo stegne i tegobnim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti.“ Kur,an IV : 125
Otkriće teorije relativiteta i njena primjena u svemirskim istraživanjima koja je sprovodio Albert Ajnštajn doveli su do zaključka 1920. godine da se udaljene galaksije odmiču i da se svemir ustvari neprekidno širi. Za svoju teoriju relativiteta, koja je bila osnov za istraživanje širenja svemira Albert Ajnštajn je dobio Nobelovu nagradu 1921. godine.
4. „Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo ponovo stvoriti jagodice prsta njegovih“ Kur,an LXXV : 3, 4
Kako se ovo moglo znati prije 1400 godina, a nauka sve ovo potvrdila (ne dokazala)!!! Naravno, to je mogla biti samo objava od uzvišenog Boga!!!
“ Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur,an istina” Kur,an XLI : 53
Bilo mi je zadovoljstvo iznijeti svoje mišljenje, zašto je sve veći broj muslimana na zemljinoj lopti.
-
spekulant
#29 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
@compact
e, ma ti si mi otvorio oci!
za ovo te castim domacom rakijom
e, ma ti si mi otvorio oci!
za ovo te castim domacom rakijom
- HAVANA
#30 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Compact wrote:Samo je jedna vjera ispravna!!! Treba znati iznijeti argumente, a ostalo je u Božijim rukama!!! Ja sam imao tu čast da prije nešto manje od godinu dana, jednog čovjeka pravoslavca, odvedem na džumu!!! Naravno prije ulazka u džamiju je izgovorio "Šehadet" (da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed njegov posljednji poslanik)! Nakon džume čovjek je počeo plakati od sreće, i rekao je da mu je to bio najsretniji dan u životu. Po zanimanju je doktor, danas živi, radi i klanja se svom Gospodaru u Sarajevu.
Bolje da si ti otišao kod njega u ordinaciju.
Ova za skupljanje pluća i relativitet su mi najbolja
Ja šupka Ajnštajna pročita u Kuranu i u uze levat Nobelovu nagradu.
I još nešto,dijete mi je samo jednom bilo na vjeronauci i više nikad ,niti će al je nešto interesuje.Tad su ih učili da se naki šejtani nalaze u televizoru.
Da li je to tačno i ako jeste odo ga odmah bacit jebo on mater svojuuuu.
-
Elko
#31 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Malo informacija ..... http://www.speed-light.info/HAVANA wrote: Bolje da si ti otišao kod njega u ordinaciju.
Ova za skupljanje pluća i relativitet su mi najbolja![]()
I još nešto,dijete mi je samo jednom bilo na vjeronauci i više nikad ,niti će al je nešto interesuje.Tad su ih učili da se naki šejtani nalaze u televizoru.
i mozes malo bilo sta procitati...slikovnicu, roman, bukvar, bilo sta ...sigurno trebas, nevezano za religiju, ali samo radi vlastite elokvencije.
Poz
-
seldzuk
#32 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Jesam li ja dobro razumio ili je Đuro prešao na islam?dijaliza wrote:ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Jedan je Bog
Igor Ražnjatović pripada mlađoj generaciji sarajevskih rok pjevača. Bavi se i politikom: član je SDA i sarajevskog parlamenta. Ražnjatović je poznat i po tome što je još tokom rata prešao na islam. Sa promjenom vjere Igor je promijenio i ime. Sada se zove Hamza.
„Moji najbliži su to shvatili kao pozitivan korak. Nijesu se mnogo petljali, ali i da jesu, to ne bi pilo vode. Danas sam zadovoljan čovjek. Samo još u dokumentima nijesam promijenio ime, pa kada me neko zovne Igore, gotovo da ne znam na koga se odnosi“, objašnjava Hamza.
Na takav korak Hamza se odlučio tokom rata, kada je blizu njega eksplodirala granata ispaljena sa brda oko Sarajeva, a on nekim čudom ostao nepovrijeđen.
NOVA VJERA, NOVO IME: A poznata bosansko-hercegovačka glumica, Sanda Krgo - Soldo, nekadašnja Senada, prešla je na katoličanstvo. Senada je odrasla u ateističkoj porodici. I sama je bila ateista, pa smatra da nije prešla iz vjere u vjeru, samo je kaže prešla put od ateiste do vjernika. «Osjetljivo je pitanje zašto nekoga smatraju muslimanom ili pripadnikom druge vjere. Prije katoličanstva, bila sam tabula rasa, a u ratu sam prepoznala svoj svjetonazor“, kaže Sanda, čije je kršteno ime postalo zvanično i u njenim ličnim dokumentima.
I sportisti mijenjaju vjeru: nekadašnji košarkaš, Damir Mirković, prešao je na islam. Izabrao je i novo ime: Abdulkerim.
„Okolina je reagovala čudno. Prebacivali su mi i pitali me da li me neko prisilio na ovakav korak. No ne prođe dan a da se ne zahvalim Dragom Bogu što me počastio. Imam divan brak i dvoje djece“, objašnjava Abdulkerim.
Na isti korak odlučio se i Aleksandar Aco Seksan, najpoznatiji mladi bosanski glumac. No Aleksandar još nije promijenio ime. „Volio bih izabrati neko lijepo ime koje nije tako često“, kaže poznati glumac.
Jedan do najboljih televizijskih novinara u Bosni, Bajram Demić, inače iz Rožaja, takođe je promijenio vjeru i ime. Tokom rata ovaj poznati televizijski izvještač je, kažu njegove kolege, promijenio ime u Zvonko Marič, iz praktičnih razloga: tako je lakše izvještavao iz ratom zahvaćenih teritorija pod kontrolom bosanskih Hrvata. No nakon rata Bajram je zadržao novo ime i prezime.
IDENTITET: Da se promjena vjere kod poznatih Bosanaca i Hercegovaca ne bi svela isključivo na smjer islam- katoličanstvo, i obrnuto, potrudio se najpoznatiji Bosanac iz svijeta šou biznisa, reditelj Emir Kusturica. On je nedavno prešao u pravoslavlje. Dobio je kršteno ime - Nemanja.
I Emir ima svoje motive za krštenje:
„Kada odem želim da mojim potomcima ostavim jasnu predstavu o identitetu i da ne završim kao onaj Andrićev junak iz Travničke hornike koji je podviknuo na neke Turke kada su htjeli da linčuju nekog čovjeka. On je rekao: Ne dirajte čovjeka, a ovi skloni linču su ga upitali ko si ti, a on im je dogovorio ja sam veći musliman od svih vas. To je bio neki doktor Latin iz Rima koji je lečio konzule u Travniku. Kada je umro sahranili su ga na muslimanskom groblju. Pitali su neki ljudi poslije kako katolika sahraniste na muslimanskom groblju, a oni odgovorili pa sam je rekao da je musliman“, objašnjava Kusturica u beogradskom NIN-u.
Za razliku od Emira Kusturice, njegov sarajevski kolega reditelj Nenad Đurić ne želi javnosti da objašnjava zašto je prije nekoliko godina, bez mnogo priče i pompe, promijenio vjeru i prešao na islam.
Čudni su putevi Gospodnji: Damir je postao Abdulkerim, Senada voli biti Sanda, Bajramu se više sviđa da bude Zvonko, Igor se divno osjeća kao Hamza. Emir želi umrijeti kao Nemanja ... Prelazak u drugu vjeru u Bosni se najčešće posmatra kao duboko intiman čin i o tome se ne vode nikakve žučne diskusije. I vjerski poglavari u BiH mudro ćute: ne osuđuje niti pozdravljaju vjerske transfere.
RELIGIJA KAO LIJEK: Ugledni sarajevski sociolog, prof. dr Ismet Dizdarević, smatra da „čovjeku vjera i obredi služe da dokuči ono što želi, da se identifikuje“, te da postoji više razloga zašto se ljudi odlučuju da promijene pripadnost religiji određenu rođenjem.
„Vrijeme u kojem živimo zahtijeva jednostavniji način upražnjavanja vjerskog osjećanja pa se određena grupa pronađe u tome. Ili: nekim osobama više odgovara vjera sa više oficijelnog ponašanja, mistike. Naučna istraživanja pokazala su kako neko ko je doživio traumatsku situaciju, a bio je vjernik lakše izlazi iz takve situacije nego nevjernik“, veli prof. Dizdarević.
Za razliku od prelaska u drugu religiju, prihvatanje neke nove sekte u Bosni se posmatra kao pomodarstvo. Tu se prije svega misli na veliki broj svjetskih zvijezda koje su posljednjih godina prihvatili sajentologiju, kabalu ... Tom Kruz, Džon Travolta, Madona i mnogi drugi zasad nisu dobili vjerske sljedbenike u Bosni.
Što ne znači da uskoro neće.
Šeki RADONČIĆ
-
seldzuk
#33 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
I je li iko primijetio da je od 7 navedenih primjera 4 prelaska na islam, jedan nije promjena vjere već imena, a dva jesu promjena vjere. Možda bi tačniji naslov bio: Zašto ljudi prelaze na islam?
- atom62
#34 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
A sta ce vam religija uopste? Danas je subota i zeljo ima utakmicu! To je religija!:mrgreen:
-
seldzuk
#35 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
A jok, nije. Njemu je ime Branko.
-
seldzuk
#36 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Postoji religija i osim fudbala.atom62 wrote:A sta ce vam religija uopste? Danas je subota i zeljo ima utakmicu! To je religija!:mrgreen:
- Atrus
#37 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Ne mogu ujutro o glupostima.
-
seldzuk
#38 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Mašala, pametna momka, a đe si to naučio - na Fakultetu za marsizam u Havani?HAVANA wrote:Prolupali nakon višegodišnjeg ispiranja mozga.
- atom62
#39 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Jest, i Einstein je presao zbog toga na islam, samo nikome nije rekao, cak ni radoncicu!
sta pise u toj knjizi hoce li zeljo danas pobjediti?
- HAVANA
#40 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
atom62 wrote:Jest, i Einstein je presao zbog toga na islam, samo nikome nije rekao, cak ni radoncicu!
E to me interesuje za Želju.Možda u čarobnoj knjizi i to piše.
- HAVANA
#41 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Elko wrote:Malo informacija ..... http://www.speed-light.info/HAVANA wrote: Bolje da si ti otišao kod njega u ordinaciju.
i mozes malo bilo sta procitati...slikovnicu, roman, bukvar, bilo sta ...sigurno trebas, nevezano za religiju, ali samo radi vlastite elokvencije.
Poz
Pročitaj ti, slabo kontaš.
- Compact
#42 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Nakon ovih primjera mnogi naučnici su primili islam!!! Malo je ovdje prostora da se tema kvalitetnije elaborira. Ne vidim niti jedan razlog za zafrkanciju. To za televiziju se misli na neprimjerene sadržaje kojih je sve više na ekranima. Možda je neki ef malo preletio kada je to objašnjavao!HAVANA wrote:Compact wrote:Samo je jedna vjera ispravna!!! Treba znati iznijeti argumente, a ostalo je u Božijim rukama!!! Ja sam imao tu čast da prije nešto manje od godinu dana, jednog čovjeka pravoslavca, odvedem na džumu!!! Naravno prije ulazka u džamiju je izgovorio "Šehadet" (da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed njegov posljednji poslanik)! Nakon džume čovjek je počeo plakati od sreće, i rekao je da mu je to bio najsretniji dan u životu. Po zanimanju je doktor, danas živi, radi i klanja se svom Gospodaru u Sarajevu.
Bolje da si ti otišao kod njega u ordinaciju.
- Compact
#43 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
U toj knjizi piše da se u Sarajevu djeca rađaju na Koševu, a da ih roditelji pokvare i naprave od njih manijake!!!atom62 wrote:Jest, i Einstein je presao zbog toga na islam, samo nikome nije rekao, cak ni radoncicu!
-
d2
#44 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
to nije kvarenje, to je izvodjenje na pravi put 
- Compact
#45 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Djeca se rađaju u prirodnoj vjeri, a onda neke od njih roditelji odvedu u pogrešnom pravcu!!! Ovo je definicija iz islamske literature!!!d2 wrote:to nije kvarenje, to je izvodjenje na pravi put
-
d2
#46 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ja sam preselio da grbavicu da mi vise na mobitelu ne pise kosevo...
- Compact
#47 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Ja sam se rodio na Vracama, u privatnoj kući, blizu Grbavice!!! Ali obzirom da se rađamo u prirodnoj vjeri....d2 wrote:ja sam preselio da grbavicu da mi vise na mobitelu ne pise kosevo...![]()
-
lunci
#48 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
to brate i meni six packAtrus wrote:Ja sam pravoslavni musliman katolicke vjeroispovjesti, dodjem mu nesto kao NEGATIVNI PAJA PATAK. But, that's another story. A, inace vjerujem najvise u Mocnog Thora. Idem sada po ramazanske pive...
-
d2
#49 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
vratices se korijenima osjecamCompact wrote:Ja sam se rodio na Vracama, u privatnoj kući, blizu Grbavice!!! Ali obzirom da se rađamo u prirodnoj vjeri....d2 wrote:ja sam preselio da grbavicu da mi vise na mobitelu ne pise kosevo...![]()
- Compact
#50 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Šta bi ja da se ti vratiš korijenima, protiv koga bih navijao, i kome bih pjevao: "Lijevo desno, desno lijevo, ubiće nas Sarajevoooo"!!!d2 wrote:vratices se korijenima osjecamCompact wrote:Ja sam se rodio na Vracama, u privatnoj kući, blizu Grbavice!!! Ali obzirom da se rađamo u prirodnoj vjeri....d2 wrote:ja sam preselio da grbavicu da mi vise na mobitelu ne pise kosevo...![]()
Tema su konvertiti sa vjere na vjeru, a ne sa kluba na klub. Izbaciće nas sa foruma! Nego ima li onog što mu je čitava vjerska filozofija svedena na tv???