meni su zatvorili temu 'Bajram party', ali ponovicu svoj uvodni post s nje:
ove dvije rijeci su mi toliko nespojive, a svake godine grad se dva puta oblijepi plakatima s ovim natpisom, u skoro svakom restoranu i u svakoj birtiji je Bajram party, na radiju i televiziji cujem reklame 'docekajte Bajram...', ulicom se uvecer ne moze proci od pijane omladine i djevojcica u mega-kratkim minjacima, i, nigdje dusebriznika da se pobune protiv tog degradiranja vjere i jednog od najvecih blagdana...
a, cim Saff stvori hajku oko festivala za koji bi znao samo uzi krug ljudi da ga oni sami nisu ispropagirali, odma' se svi pobunili. i, ko najvise galami? vecina onih koji ce na prvi dan Bajrama pijani galamiti po ulici i povracati na Cobaniji... aferim!
pijem i za Bajram, i mimo Bajrama, i za Ramazan, i to je moja stvar. ali ono sto me nervira je sto oni koji ce mene ruzno gledati kad mi u granapu u korpi vide pivo ili kad me vide kako pijem pivo u Dva ribara, oni koji sad galame kako queer festival za koji niko osim uzeg kruga ljudi ne bi ni znao da Saff nije digao galamu vrijedja vjernike, oni koji bi da zabranjuju nesto ili da nekog tuku zbog drugacijih ubjedjenjam:
ONI ce otici na Bajram party u Inn i olesiti se uz Dzeja prvu i uz Acu Lukasa drugu vecer!
to gdje ce biti raja koja inace pije, gdje ce biti ljudi koji godinama poste i proslavljaju Bajram onako kako se taj vjerski blagdan i proslavlja - u krugu porodice uz sok i kolace, u ovoj prici je sasvim nebitno...