Stize mi auto iz USA, al problem...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

melb26sa

#26 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by melb26sa »

Jaran ti je kupio auto i odmah mu je prodavac (autosalon) dao privremene tablice - papirne koje vaze 30 dana. U tih 30 dana da bi dobio regularne tablice jaran je trebao otici u BMV - ured za izdavanje dokumenata - i registrovati auto (donese karticu od osiguranja i papire od auta). Posto to nije uradio nema tablica. Mozda imaju te papirne ali na njima pise do kada vaze.
Sto ce reci opet da auto nema saobracajnu dozvolu tj potvrdu o registraciji. Sigurno ti je poslao title (iako treba do mjesec da se dobije nakon kupovine zavisno od drzave).
Imas problem i ne znam kako ce ti jaranova mama pomoci u tome jer se vidi razlika izmedju papirnih tablica napisanih sa flomasterom i pravih metalnih tablica.
VR6

#27 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by VR6 »

Ako budes uvozio neregistriran auto ili koji nema vazeci tehnicki pregled, skontat ce te 100%. Tim onda radis i carinski prekrsaj, pa ces platiti jos i finu kaznu i pored svega, opet ces morati auto na slepi odvuci do carine. Zato se ne zezaj, zovi carinu ili nekog speditera i raspitaj se, koje su ti mogucnosti u tom slucaju. Mozda dobijes kakvu pametnu ideju...
hare_sa

#28 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by hare_sa »

VR6 wrote:Ako budes uvozio neregistriran auto ili koji nema vazeci tehnicki pregled, skontat ce te 100%. Tim onda radis i carinski prekrsaj, pa ces platiti jos i finu kaznu i pored svega, opet ces morati auto na slepi odvuci do carine. Zato se ne zezaj, zovi carinu ili nekog speditera i raspitaj se, koje su ti mogucnosti u tom slucaju. Mozda dobijes kakvu pametnu ideju...
Ima i ova mjesta ... ja sam mu samo rekao sta moze pokusati da uradi. Moze se desiti da prodje, a kao i sto rekoh cisto sumnjam jer ce ga morati prijaviti na carini. U svakom slucaju mozes pokusati :lol:
froop

#29 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by froop »

Uzmi papir in na njega napisi PROBA npr. 123 H 456 i pun gas prema granici. Kad stignes na granicu podijelis za cevape i to je to. :D
Sretno
rajvosa^

#30 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by rajvosa^ »

VR6 wrote:Ako budes uvozio neregistriran auto ili koji nema vazeci tehnicki pregled, skontat ce te 100%. Tim onda radis i carinski prekrsaj, pa ces platiti jos i finu kaznu i pored svega, opet ces morati auto na slepi odvuci do carine. Zato se ne zezaj, zovi carinu ili nekog speditera i raspitaj se, koje su ti mogucnosti u tom slucaju. Mozda dobijes kakvu pametnu ideju...
Ja da sam na tvom mjestu ja bi fino zvao jarana i reko mu da fino uzme prvi let i pojavi se dole i nek on to sredjuje. Toliko imate kikseva u toj "operaciji" da samo mogu reci "good luck".
:-)
ljubav_aha

#31 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by ljubav_aha »

remover wrote:Kao sto naslov kaze, poslao mi drug auto iz USA, jeep..
Stize za neke dvije sedmice.. napisao mi punomoc da ga smijem cariniti, voziti, prodavati (plan je da ga prodam, a ako ne, onda auto ide meni po nabavnoj cijeni ili kako vec)...
ALI PROBLEM je u tome,... danas se malo dopisivali i on meni rece da auto niej registrovano tamo, al da se ne brinem da nasa policija nece skontati da niej registrovano...HAA?!?! wtf...
Auto stize u Rijeku...

jel moguce to izvesti da policija ne skonta da niej registrovano.. i da li cu uopste moci preci granicu hr-bih i da li ce se moci cariniti..!?!?

Upomoccccc & pozz

uopce mi nije jasno,zasto pitas na forumu za ilegalne savjete,umjesto da zovnes druga/hm,drug/ i lijepo rascistite problem,ili jednostavno je ovo dio vaseg dogovora :mrgreen:
remover

#32 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by remover »

a joj... bit ce hebeno :-D

Posalao sam mu sms da mi javi shta tacno ima od papira za auto, pa cu zvati carinu i neko osiguranje da vidim shta i kako....

u pm.... nek mi je Bog na pomoci... :roll: :roll: :roll: :roll:
hare_sa

#33 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by hare_sa »

remover wrote:a joj... bit ce hebeno :-D

Posalao sam mu sms da mi javi shta tacno ima od papira za auto, pa cu zvati carinu i neko osiguranje da vidim shta i kako....

Jel on tebi poslao orginal papire? Imas li ti ikakave papire od auta?
hare_sa

#34 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by hare_sa »

rajvosa^ wrote:
Ja da sam na tvom mjestu ja bi fino zvao jarana i reko mu da fino uzme prvi let i pojavi se dole i nek on to sredjuje. Toliko imate kikseva u toj "operaciji" da samo mogu reci "good luck".
:-)
Mnogo gresaka, mnogo ... to sam ti i ja isto rekao u nekom od prijasnjih postova ... prvo se uradi zadaca pa onda rjesava zadatak. Sljedeci put pamet u glavu :wink:
remover

#35 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by remover »

Sad za sad imam samo orinalne punomoci na engl, i prevod na bosanski..
javit ce mi valjda danas/sutra shta ima sve od papira za auto pa cu postati... i valjda skontati shta dalje raditi...
hare_sa

#36 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by hare_sa »

remover wrote:Sad za sad imam samo orinalne punomoci na engl, i prevod na bosanski..
javit ce mi valjda danas/sutra shta ima sve od papira za auto pa cu postati... i valjda skontati shta dalje raditi...

treba ti jos minimalno Title, faktura ako auto kupljeno kod dilera i faktura za transport ... naravno orginali.
Šeha

#37 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by Šeha »

Ja ti mogu reci da je dokaz da je vozilo registrovano u USA naljepnica nalijepljena u donjem lijevom uglu sofersajbe (ispred volana) i za svaku drzavu je drugacija ali izgleda otprilike ovako:

Image

Znaci sa jasno vidljivim datumom kad istice :D Tvoje auto nece imati ovu naljepnicu. Pored naljepnice imas i papir sa istim informacijama kao dokument koji se pokazuje policajcima. Ako nemas dokaz o valjanoj registraciji (a nemas) ilegalno je imati tablice, znaci ili registrovano vozilo ili moras vratiti tablice.

Title je dokaz da je auto tvoje i to obavezno moras imati. To ti je taj drug vjerovatno stavio i to ces vjerovatno imati uz ponomoc koju ti je poslao.

Na autu obicno bude jos jedna naljepnica a to je dokaz o uradjenoj inspekciji koja se radi svake godine (svake 2 za nova auta.) Izgled opet zavisi od drzave do drzave.
rajvosa^

#38 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by rajvosa^ »

Šeha wrote:Ja ti mogu reci da je dokaz da je vozilo registrovano u USA naljepnica nalijepljena u donjem lijevom uglu sofersajbe (ispred volana) i za svaku drzavu je drugacija ali izgleda otprilike ovako:

Image

Znaci sa jasno vidljivim datumom kad istice :D Tvoje auto nece imati ovu naljepnicu. Pored naljepnice imas i papir sa istim informacijama kao dokument koji se pokazuje policajcima. Ako nemas dokaz o valjanoj registraciji (a nemas) ilegalno je imati tablice, znaci ili registrovano vozilo ili moras vratiti tablice.

Title je dokaz da je auto tvoje i to obavezno moras imati. To ti je taj drug vjerovatno stavio i to ces vjerovatno imati uz ponomoc koju ti je poslao.

Na autu obicno bude jos jedna naljepnica a to je dokaz o uradjenoj inspekciji koja se radi svake godine (svake 2 za nova auta.) Izgled opet zavisi od drzave do drzave.
Tacno, zavisi od drzave do drzave i vjerovatno zato mozda i ne skontaju, al ko ce mu ga znati.

U kalifornij ti je ta naljepnica na tablici. Lijevi ugao tablice pokazuje mjesec, desni naljepnica godine. Sto se tice inspekcija nikakva naljepnica nema na autu. Ali ako ti je auto registrovano znaci da je inspekcija OK. (ovdje se inspeskicja "smog check" vrsi svaki dvije godine ili 4 za nova auta).

Image

@remover - iz koje drzve dolazi auto?
Edin H.

#39 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by Edin H. »

JaguarXKR wrote:
Edin H. wrote:Na granicama ti uglavnom traze zeleni (osobito u Bosni :D ) karton.
Ukoliko nemas mozes kupiti trece lice osiguranje na onoliko koliko ti je potrebno.
Nije skupo, ali ima odlicna finta.
Ispare se radnici subotom i nedeljom kao da je najnormalnija kancelarija, pa ne mozes kupiti do ponedeljka :zoka:
Elem jedno osiguranje ces morati kupiti za Hrvatsku i jod jedno za BiH, jer ovo iz Hrvatske ti nece vaziti.
Za ostale dokumente ne znam, ali pretpostavljam da ce ti poslati nesto cime potvrdjuje vlasnistvo nad vozilom.

Sigurno puno vozis po planinama, pa ti treba jeep?
Kako stojimo sa ekologijom, sigurnost pjesaka i slicno? :zoka:
morao sam reci nesto :D

ekologija-siguran sam da taj jeep zagadjuje puno manje od yuga, golfova keceva i slicno. uostalom, ako ima pare-nek kupi jumbo jet :D

pjesaci-imaju trotoar, semafor i pjesacki, nek se toga drze. a nema bas puno razlike ako ga opali jeep ili passat pri brzini 40 km/h...
Ta vrsta vozila je u sudarima sigurnija za osobe koje se nalaze u vozilu, ali su puno veca opasnost za druge ucesnike u saobracaju koji su imali sudar sa takvim vozilima.
Sto se tice pjesaka naravno da ima velike razlike i predstavljaju vecu opasnost zbog ravne haube, tezine vozila i generalno cvrste strukture po svim testovima koji su do sada radjeni.
Takodje je veca opasnost od prevrtanja, zbog visine vozila i nestabilnosti.

Ipak procentualno najveca opasnost od sudara su vozaci sportskih vozila, vjerovatno zbog rizika koji su vozaci takvih vozila smremni da se upuste zbog tehnickih mogucnosti i ubrzanja takvih vozila.

S obzirom da primjecuje da ti je ekologija u srcu, jer bi zelio da kupis jambo-jet :shock: taj ti aspekt ne bih objasnjavao.

Bez obzira siguran sam da ce nasi vrijedni ministri povecanim porezima smanjiti broj ovih vozila na nasim cestama :zoka:
ljubav_aha

#40 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by ljubav_aha »

remover wrote:a joj... bit ce hebeno :-D

reci jaranu da se loguje na sa-x ;-)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#41 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by Nosferatu »

Ma to se zovne Hamdija Tigar, granicni prelaz Izacic, sto tocak ima to u Bosnu klima.

Ali, meni ovo nisu nikako cista posla, nije mi jasno kako ti je mogao prijatelj poslati auto koje nema registracije i nije registrovano, pa svako auto cak i ono kod dilera,ganjc novo, nosi neke registarske table, da to nije bila ljeva ruka, ghetto superstar, desni padze, kontenjer, skini table da se ne zna sta je i cije je, izvadi lazirane papire da je ovaj VIN od ovog title-a, pa brigo moja predji na drugoga, ja nesto ne znam ali iz tvoje price vidim sljedece, da ti veze nemas od ovog zanata a nije ti ni jaran bas bistar, pa vas dvojica bog je kadar da to uvezete, na kraju bice pita skuplja od tepsije, ali mozda sta i naucite. Ja da sam s tobom, prvo bi se plasio blajboka a sto se para tice i auta, ako ga nisi imao do sada, mozes bez njega i od sada. Pa se ti prokontaj sad, sta je to tebi neko poslao i sto bi on kraj svoje stare tebi slao papire i punomoc da ti to vozas, nikako mi cista posla nisu. Drugo je da je on tebi rekao za cifricu da mu pomognes staroj da uveze auto, pa i ti da dobijes koji neformalni djir, ali ovo ovako... nesto tu meni mudi.
hare_sa

#42 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by hare_sa »

Nosferatu wrote:Ma to se zovne Hamdija Tigar, granicni prelaz Izacic, sto tocak ima to u Bosnu klima.

Ali, meni ovo nisu nikako cista posla, nije mi jasno kako ti je mogao prijatelj poslati auto koje nema registracije i nije registrovano, pa svako auto cak i ono kod dilera,ganjc novo, nosi neke registarske table, da to nije bila ljeva ruka, ghetto superstar, desni padze, kontenjer, skini table da se ne zna sta je i cije je, izvadi lazirane papire da je ovaj VIN od ovog title-a, pa brigo moja predji na drugoga, ja nesto ne znam ali iz tvoje price vidim sljedece, da ti veze nemas od ovog zanata a nije ti ni jaran bas bistar, pa vas dvojica bog je kadar da to uvezete, na kraju bice pita skuplja od tepsije, ali mozda sta i naucite. Ja da sam s tobom, prvo bi se plasio blajboka a sto se para tice i auta, ako ga nisi imao do sada, mozes bez njega i od sada. Pa se ti prokontaj sad, sta je to tebi neko poslao i sto bi on kraj svoje stare tebi slao papire i punomoc da ti to vozas, nikako mi cista posla nisu. Drugo je da je on tebi rekao za cifricu da mu pomognes staroj da uveze auto, pa i ti da dobijes koji neformalni djir, ali ovo ovako... nesto tu meni mudi.
ne serendaj i ne pricaj gluposti ... ako auto ide za export iz USA naravno da ce ici ne registrovan, mislim moze i jedno i drugo. Samo se nisu dobro organizovali za papire ako su vec htjeli da ga vozaju na USA tablicama u BiH. Pricas gluposti!!! Nikad nisi radio s tim i ne pametuj ako ne znas!!!
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#43 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by Nosferatu »

hare_sa wrote:
Nosferatu wrote:Ma to se zovne Hamdija Tigar, granicni prelaz Izacic, sto tocak ima to u Bosnu klima.

ne serendaj i ne pricaj gluposti ... ako auto ide za export iz USA naravno da ce ici ne registrovan, mislim moze i jedno i drugo. Samo se nisu dobro organizovali za papire ako su vec htjeli da ga vozaju na USA tablicama u BiH. Pricas gluposti!!! Nikad nisi radio s tim i ne pametuj ako ne znas!!!

Lutko moja, kako je auto doslo do kontenjera ako je ne registrovano?

Auto ne smije na ulicu da izadje bez tablica - kakvih takvih. Onaj koji ti proda automobil, mora sa njega skinuti svoje tablice. Ukoliko ne skine svoje table i ti napravis udes - on je kriv, i finasijski ce biti gonjen. Ne samo to vec mogu se tablice skidati sa automobila i prebacivati tako npr. mogao je skinuti licence plate sa svog automobila koji vec vozi u Americi i prebaciti ih na ovo auto ako mu se nije dalo da ceka, a svoje auto da vozi na papirnatim tablicama dok mu za heftu ne dodju nove tablice. Sve sto treba je otici u kompjuteru promjeniti podatke, platiti, dobiti novu papirologij u poslati fax dok je automobil u tranzitu. Registracija automobila u Americi nije skupa. Automobil od $40.000 pocetne vrijednosti (jer se po tome mjeri) registrovati mozes na godinu dana za odokativo $200. Ustediti $200, da bi morao - automobil u Hrvatskoj ili BiH registriovati, to moze samo neko ko ne shvata koliko je to jednostavnije uraditi u Americi gdje ne treba tehnicki pregled vozila i gdje se ovo radi preko saltera, i kad autmobil stigne u Rijeku, sve sto treba je vidjeti kako sta za osiguranje, ali bi mogao automobil uvesti u BiH i voziti na tablicama stranim tj. nebi bacio pare, plus sto bi imao ekstra dokaz o vlasnistvu automobila. E sad, da li bi mogao i ko bi mogao voziti automobil sa stranim tablicama, o tome nisam ekspert ali ako mu mati imas pasos Americki, ima i vozacku, ako ima vozacku, onda je ona trebala dobiti punomoc i uvesti auto u BiH, a tek po uvozu istog, trebalo se je ganjati u cijim ce rukama da zavrsi automobil tj. kome je namjenjen.

Ali to je izmedju vas i carine u Hrvatskoj a i BiH da skontaju tj. nemaju sta da skontaju nego ce biti povuci potegni, plati, sacekaj, de, nemoj, dodji u Rijeku vise od jednog puta, pa ko ima vremena, para i zivota za te gluposti? Najbolje je rajvosa rekao - to se jarane ne radi tako, i fino reci jaranu da dodje i preuzme svoje auto, pa neka ga doveze u BiH i kraj price. Sam pao, sam se ubio, a ne iz daljine - poslao covjeku punomoc, a covjek nema papira ni o vlasnistvu ni o regstraciji, ni prodaji automobila u Americi, nema nista - ima punomoc od jarana. Pa to je koma na kvadrat.

Normalno da ce prva misao kad na carinu dodje i tako se nisu "dobro skontali" biti da je automobil ukraden jer automobil u Americi se kradu iz 2 razloga, 1) chop shop, 2) da se salju preko granice. Niko u Americi ne vozi autmobil koji je ukrade jer se ne moze bas tako lako proci a za male pare zaglavis dugo u zatvoru. Zbog toga se salju vani. Kako se salju, sta mislis? U kontenjerima, bezbeli.

Ali eto kad ti znas, neka tebe poslusa, mozes i poci sa njim do Rijeke, da vidis kako cete se provesti. To ti je kad Bosnjo stedi tamo gdje nikada niko normalan nebi stedio, pa za $200 sebi napravi problem. A hoce da je hadzija po BiH da se voza Jeep-om, neka sad, malo razmislja glava, pupa.
ljubav_aha

#44 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by ljubav_aha »

ooo,jaran se jos nije javio na forum :mrgreen:
steta,bilo bi interesatnije ;-)
hare_sa

#45 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by hare_sa »

Nosferatu wrote:
hare_sa wrote:

Lutko moja, kako je auto doslo do kontenjera ako je ne registrovano?

Auto ne smije na ulicu da izadje bez tablica - kakvih takvih. Onaj koji ti proda automobil, mora sa njega skinuti svoje tablice. Ukoliko ne skine svoje table i ti napravis udes - on je kriv, i finasijski ce biti gonjen. Ne samo to vec mogu se tablice skidati sa automobila i prebacivati tako npr. mogao je skinuti licence plate sa svog automobila koji vec vozi u Americi i prebaciti ih na ovo auto ako mu se nije dalo da ceka, a svoje auto da vozi na papirnatim tablicama dok mu za heftu ne dodju nove tablice. Sve sto treba je otici u kompjuteru promjeniti podatke, platiti, dobiti novu papirologij u poslati fax dok je automobil u tranzitu. Registracija automobila u Americi nije skupa. Automobil od $40.000 pocetne vrijednosti (jer se po tome mjeri) registrovati mozes na godinu dana za odokativo $200. Ustediti $200, da bi morao - automobil u Hrvatskoj ili BiH registriovati, to moze samo neko ko ne shvata koliko je to jednostavnije uraditi u Americi gdje ne treba tehnicki pregled vozila i gdje se ovo radi preko saltera, i kad autmobil stigne u Rijeku, sve sto treba je vidjeti kako sta za osiguranje, ali bi mogao automobil uvesti u BiH i voziti na tablicama stranim tj. nebi bacio pare, plus sto bi imao ekstra dokaz o vlasnistvu automobila. E sad, da li bi mogao i ko bi mogao voziti automobil sa stranim tablicama, o tome nisam ekspert ali ako mu mati imas pasos Americki, ima i vozacku, ako ima vozacku, onda je ona trebala dobiti punomoc i uvesti auto u BiH, a tek po uvozu istog, trebalo se je ganjati u cijim ce rukama da zavrsi automobil tj. kome je namjenjen.

Ali to je izmedju vas i carine u Hrvatskoj a i BiH da skontaju tj. nemaju sta da skontaju nego ce biti povuci potegni, plati, sacekaj, de, nemoj, dodji u Rijeku vise od jednog puta, pa ko ima vremena, para i zivota za te gluposti? Najbolje je rajvosa rekao - to se jarane ne radi tako, i fino reci jaranu da dodje i preuzme svoje auto, pa neka ga doveze u BiH i kraj price. Sam pao, sam se ubio, a ne iz daljine - poslao covjeku punomoc, a covjek nema papira ni o vlasnistvu ni o regstraciji, ni prodaji automobila u Americi, nema nista - ima punomoc od jarana. Pa to je koma na kvadrat.

Normalno da ce prva misao kad na carinu dodje i tako se nisu "dobro skontali" biti da je automobil ukraden jer automobil u Americi se kradu iz 2 razloga, 1) chop shop, 2) da se salju preko granice. Niko u Americi ne vozi autmobil koji je ukrade jer se ne moze bas tako lako proci a za male pare zaglavis dugo u zatvoru. Zbog toga se salju vani. Kako se salju, sta mislis? U kontenjerima, bezbeli.

Ali eto kad ti znas, neka tebe poslusa, mozes i poci sa njim do Rijeke, da vidis kako cete se provesti. To ti je kad Bosnjo stedi tamo gdje nikada niko normalan nebi stedio, pa za $200 sebi napravi problem. A hoce da je hadzija po BiH da se voza Jeep-om, neka sad, malo razmislja glava, pupa.

hahaha sto ti naprica gluposti svakakve c c c c c ... jesi li ti cuo ikad za uslugu prevoza vozila ili Slep Sluzba??? ... i daj mi molim te reci kako je moguce prebaciti auto preko granice odnosno iz amerike bez ijednog papira. Ako je ukradeno mora imati neki papir, a to sto ti pricas da se tek tako ubaci u kontejner i vozi brodom ... je nebuloza stoljeca!

Samo jedno pitanje? Jesi li ti do sada dovukao ijedno auto iz USA u BiH???
ljubav_aha

#46 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by ljubav_aha »

hare_sa,o kojoj slep sluzbi pises,u SAD ili u HR i BiH :?:

u SAD auto ne smije biti nigdje parkirano bez tablica,a narocito ne bez ili sa starom naljepnicom
shadow

#47 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by shadow »

Kako ne smije? Ja sam auto dealer, kod mene na placu sva auta stoje bez tablica, stavim dealersku tablicu kad musterija hoce da provoza.

@remover, imas pm :)
ljubav_aha

#48 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by ljubav_aha »

shadow wrote:Kako ne smije? Ja sam auto dealer, kod mene na placu sva auta stoje bez tablica, stavim dealersku tablicu kad musterija hoce da provoza.

@remover, imas pm :)

dileru,to nije isto,naravno da ne trebas tablice za sve automobile na poslovnom prostoru,jer,naravno koristitis dilersku tablicu :lol: trebas imati samo pravilne titles

ali bilo koje drugo auto ,bez dielrskih tabilca i naljepnica se ne moze parkirati,cak ni u garazi :lol: ;-)

dileru,znaci,ako neko kupuje auto od tebe u inostranstvo,da li im dadnes svoju dilersku tablicu za voznju :?:
shadow

#49 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by shadow »

Ti na svojem privatnom posjedu (recimo dvoristu) mozes drzati auto bez tablica, to ti niko ne moze zabraniti.
Ne dajem dealersku tablicu ali ja auto odvucem do luke na svojoj dealerskoj tablici i onda auto ide dalje. Ne trebaju mu tablice, samo title. To jel auto ide registrovano ili neregistrovano je stvar kupca tj onog koji ga preuzima u luci gdje auto stize. Carinicima u USA ne trebaju tablice, oni uzmu title, pregledaju, provjere da auto nije "hapa" i ako je sve ok onda na title opale "export" pecat, spreman za izvoz i dovidjenja.
foreigndude

#50 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...

Post by foreigndude »

Remover, on kad je kupio auto, da bih da izvezo sa parkinga, imao je dvije opcije:

1. Da plati za novu privremenu registraciju od dilera (ko kod nas sto bijese PROBA), ili
2. Da prebaci vazecu tablicu sa auta koje vec posjeduje i koje je registrovano.

Znaci, jednostavno ti je ovo. Imas dva raspleta:

1. Ako je stavio vazecu registarsku tablicu, ona ce biti OK na tom Jeep-u i vazice, iako on treba da javi svom BMV/DMV/Secretary of State-u da tablice vise nisu na Fići nego na Jeepu, ili

2. Ako je tutno nevazece tablice, zajebote je i zeli da ides u Zenicu.
Post Reply