da li je bh drustvo baston fasizma??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_veleposlanik

#26 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by _veleposlanik »

dalje, neko rece ponovo uplicem Ameriku i Izrael...

pa ko nam govori ko su dobri a ko losi momci? nije valjda Kina? ko ima predrasude o cijelom svijetu, ko drugi neg Ameri i Izrael (odnosno, Evropa, koju prema ideologiji i vanjskoj politici svakako ubrajam u isti rezim)? Rusija je komunisticka diktatura, Venecuela i Kuba - totalitarizam, Palestina - teroristi, Kina - opresivni komunisticki rezim, Afrika - svi su divljaci...... mi smo jedini sto valjamo ili???

obavezno stivo za one koje interesuje: Pravda Pobjednika (La Giustizia Dei Vincitori) - Danilo Zolo. onaj ko pobjedi, taj odredjuje pravila. Niremberski sud i licemjerje na planetarnim razinama...

jeste li gledali: The Revolution Will Not Be Televised?
fishtrija

#27 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fishtrija »

uvjek dobar gost wrote:
hape_hapica wrote:UDG,

shvatam ja sta ti zelis reci. I u pravu si za sve OSIM za fasizam. Mozes to nazvati nacionalizmom ili sta ja znam, ali koristiti rijec "fasizam" u ovom kontekstu jednostavno nije tacno.
Rekoh možda prevelika riječ, ali zagazili su neki od nas i malo više u taj pojam nego mi sami i mislimo...

Eto ako izostavimo samo tu riječ... zar situacija nija katastrofalna.,.. zar nam ta jedna riječ, odnosno njeno izostavljanje daju pravo da se ponosimo onim što je danas naše društvo, onim što danas oblikuje malu raju...

Meni je dovoljno da to vidim na terenu, da to sve više vidim u sarajevu za koje sam uvijek smatrao sredinom koja je drugačija od ostalih... no kada je recimo na 70. kilometara od sarajeva sistem obrazovanja podijelljen po nacionalnoj osnovi... šta sam ja kontao da sarajevo je nedodirljiva oaza...
Hrabrosti nama treba više nego ikad danas, jer ukoliko se ovako nastavi taj "fašizam" je na koraod nas... voljeli mi to il ne, slagali se ili ne.. vidjeli to ili ne...

Fašizam i njegova definicija.. ukucajte na net u pretraživač i ima ih pregršt, ukoliko pažljivo pročitate... jesmo pogodno smo tlo za razvoj fašizma sad koliko svako od nas prepoznaje njegove karakteristike danas do ovo tipkamo... to je subjektivno i zavisi od percepcije posmatrača....
Slažem se i ja da smo mi pogodno tlo i za gore stvari od fažizma, ali mi smeta što o fašizmu govore očito oni koji ne znaju šta je to. I što svako zlo izjednačavaju sa idejom fašizma.

Što se tiče duhovnosti ranije spomenute - da, ljudi je na žalost koriste i u loše svrhe i to je zaista jadno. Ali opet se to uzima olahko i generalizira se pojam duhovnosti i religioznosti kao pogrešan ili zloban. To vrijeđa istinskog vjernika. Treba razdvajati stvari i ne stavljati sve u isti koš. Naše društvo je u hendeku kvalitetnom i ja ne mislim da ćemo se ikada popraviti i meni smeta puno više kada vidim da ljudi nemaju šta jesti nego što je obrazovni sistem podijeljen... I to je katastrofa svoje vrste, ali jednostavno mislim da postoje prioriteti na kojima se treba raditi prije nego se počnemo hvatati nacionaliziranih problema i duhovnosti koju ljudi zloupotrebljavaju. Meni lično najviše smeta glupost i površnost našeg naroda, bilo kojoj vjeri pripadali i nevezano za obrazovanje koje prođu u životu. Ali ne mogu ja sada otvarati teme i govoriti ljudima joj jesmo glupi... To je tako i meni je iskreno žao što je tako. Trebamo raditi na sebi, i to je najbolje rješenje za sve probleme koje imamo. Krenuti od pojedinca. Ali to niko ne želi, jer je najteže raditi na sebi. Lakše je reći kako neko drugi ne valja zbog ovog ili onog razloga, nego priznati bilo šta o samom sebi. Ja iskreno mislim da je to najveći i osnovni problem našeg društva.
JThomas

#28 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by JThomas »

_veleposlanik wrote:dalje, neko rece ponovo uplicem Ameriku i Izrael...

pa ko nam govori ko su dobri a ko losi momci? nije valjda Kina? ko ima predrasude o cijelom svijetu, ko drugi neg Ameri i Izrael (odnosno, Evropa, koju prema ideologiji i vanjskoj politici svakako ubrajam u isti rezim)? Rusija je komunisticka diktatura, Venecuela i Kuba - totalitarizam, Palestina - teroristi, Kina - opresivni komunisticki rezim, Afrika - svi su divljaci...... mi smo jedini sto valjamo ili???

obavezno stivo za one koje interesuje: Pravda Pobjednika (La Giustizia Dei Vincitori) - Danilo Zolo. onaj ko pobjedi, taj odredjuje pravila. Niremberski sud i licemjerje na planetarnim razinama...

neka sve to, ali to s ovom temom kako je ja shvatam apsolutno nema veze.

citirani ecov tekst je fenomenalan, i ja izazivam bilo koga da konkretno kaže šta mu se to ne sviđa i sa čim se ne slaže.
fixer

#29 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

_veleposlanik wrote:
hape_hapica wrote:
Na ovo sam ciljao kad sam trazio definiciju fasizma. Previse olahko koristimo termin "fasizam" za sve sto nam se ne dopada. Kod nas svi govore da su nacisti bili fasisti, sto uopce nije tacno jer se fasizam i nacionalsocijalizam itekako razlikuju. Postoje slicnosti, ali isto tako postoje slicnosti izmedju nacista i socijalista, pa nikome nece naumpasti da te dvije ideologije baca u isti kos.
i ja sam trazio definiciju... :roll:

medjutim, postavljac teme, vodjen mainstream ideologijom, zeli nesto da nam kaze dok u isto vrijeme dokazuje da jos toga treba da procita i da historiju protumaci na razne nacine. kao npr, cinjenicu da su fasizam i nacizam direktno finansirali "liberalisti", ti borci sloboda koji su indirektno hvalisani u tekstu. i takodjer, nemoj slucajno da spomenemo Staljina i njegov fasizam, koji je usmrtio 20.000.000 ljudi - mnogo veca tragedija je Holokaust (koji je, ponavljam, PUN rupa - mislim na oficijelnu verziju istog)
ja pisem s japanske tastature, znaci li to da je ovo japanska zavjera? ti si stvarno neozbiljan za bilo koji oblik argumentovane rasprave. shvati, ti ulijeces sa nekim tvrdnjama koje ni sam ne mozes dokazati, a onda ih u raspravama koristis kao neoborivi dokaz. ne zaboravi da liberalist nije titula, to je nesto sto postanes sve dok zivis po postulatima liberala. cim krenes promovirati fasizam, ti si fasist. i fasizam nisu gurali liberali, vec ljudi koji su prizeljkivali ekonomsku korist.
one zavjere koje sam ja spominjao, i sam eco ih je spominjao, to su zavjere u koje se bezuslovno vjeruje. one nastanu u javnim servisima rezima - i sam eco ih je odlicno opisao. primjer jedan, ruanda, napad na generala naroda hutu. primjer dva, bombasticki naslovi o ubijenoj srpskoj djeci u zvjerinjacima pionirske doline. mislis da je ko posumnjao u to u srpskom narodu? zasto i bi, narodu je otudjen bilo koji oblik kriticke, individualne svijesti: pa gdje je nekoliko stotina ubijene srpske nejači u vukovaru? nastavimo li ovim tempom, i mi smo blizu takvim ispiranjima mozga, ako vec to nismo i dohvatili. ja mislim da jesmo.
Ljudima koji osjećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korjenima fašističke psihologije, leži opsesija zavjerom, najbolje je, međunarodnom zavjerom. Sljedbenici se moraju osjećati opkoljenima. Toj zavjeri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavjera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja. U SAD prominentna instanca opsesije zaverom može se naći u "The New world Order", Peta Robertsona, ali ima i mnogo drugih.
fixer

#30 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

_veleposlanik wrote:
uvjek dobar gost wrote:
Već od danas trebamo čitati sve, ne smijemo prešutno spaljivati knjige i preuzimati logiku jačeg... nadmoćnijeg i bahatijeg...
kako bolan fixer imas obraza govoriti i diskvalifikovati zavjere tako sistematski, kada si, nadam se, svjestan da zivis u istoj? pobogu, treba li da crtamo prava zbivanja 11. septembra koja su, ni manje ni vise, promijenila zivote svima nama? hocemo li sve to staviti sistematski u "vrecu zavjera" i tako olako ponistiti niz dokaza i prevde koja se tu skriva? jeli samo zato sto je skriveno i nije oficijelno tako postupamo? jeli treba da vijesti i zavjere budu na BHTu da bismo povjerovali da se stvari zaista desavaju u sjeni?
e sad je to pitanje dokaza. ti tu vidis jednu zavjeru, ja vidim dvije. jedna koja ide u korist amerikancima, a druga koja amerikance ogoljava do koze.
1. ameriku napadaju teroristi, ona to koristi za suzbijanje vlastitih redova, jer jbg, zavjera dolazi izvana :roll:
2. druga zavjera je ona koju ti citavo vrijeme spominjes. mnogo je teze naci dokaze za ovu, jer ipak, kako objasniti narodu da njihova vlada radi protiv njih? bez jakih dokaza skeptici ne vjeruju.
fixer

#31 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

JThomas wrote:
_veleposlanik wrote:dalje, neko rece ponovo uplicem Ameriku i Izrael...

neka sve to, ali to s ovom temom kako je ja shvatam apsolutno nema veze.

citirani ecov tekst je fenomenalan, i ja izazivam bilo koga da konkretno kaže šta mu se to ne sviđa i sa čim se ne slaže.
ma nije, fasizam je nejasno definisan....mi vjernici se osjecamo povrijedjeno. bla bla bla :roll:
dajte, ljudi, koncentrisite se na text, pronadjite se u njemu, pa kasnije drugacije reagujte po pitanju razlicitih stvari.
_veleposlanik

#32 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by _veleposlanik »

fixer wrote: ...i fasizam nisu gurali liberali, vec ljudi koji su prizeljkivali ekonomsku korist...
sve si sam rekao, svejedno mi je osjecali se oni liberalistima ili kurvinim sinovima, to su ljudi koji ubijaju milione civila na planeti dok u isto vrijeme stampaju knjige o fastima Musoliniju i Hitleru...
fixer wrote: 1. ameriku napadaju teroristi, ona to koristi za suzbijanje vlastitih redova, jer jbg, zavjera dolazi izvana
2. druga zavjera je ona koju ti citavo vrijeme spominjes. mnogo je teze naci dokaze za ovu, jer ipak, kako objasniti narodu da njihova vlada radi protiv njih? bez jakih dokaza skeptici ne vjeruju.
ja sam ih pronasao. i srecom, milioni ljudi u svijetu ih iz dana u dan pronalaze. jeste da kasnimo sedam godina, ili bolje receno cijelo postojanje covjecanstva, ali bolje ikad nego nikad. imamo jedinstvenu priliku da uvidimo PRAVU SLIKU sadasnjeg sistema, da se u potpunosti priblizimo istini... ponavljam jedinstvena, jer se uskoro blize svima nama nemili dogadjaji, i pitanje je hoce li ikada vise postojati ovako "slobodan" medij kao internet, odnosno isti u ovako slobodnom izdanju, jer je ocigledno da oni koji imaju moc da to ukinu gube i sami sebe stavljaju na vidjelo. mislim da su oni svjesni toga i mislim da to namjerno prizeljkuju, ali da bi se doslo do toga treba mnogo stiva, konspiratornog kao i onog zvanicnog, literarnog, istrazivackog itd...

jaki dokazi, evo otkako sam se ponovo vratio na ovaj forum, od mojih preko 300 postova mozes sigurno SAM sebe ubijediti, samo slijedivsi izvore i citate koje sam postavljao. toliko je tog materijala, da ja stvarno ne mogu pojedinacno svakog upucivati na SVE sto doznajem iz dana u dan. to je samo do vas! ako cete cekati zvanicne novine da progovore o ovakvim temama, kao i za chemtrails npr, onda nam je sudjeno jos odavno. tim neznanjem smo na zalost i dozvolili svo dosadasnje nepravedno i bespotrebno ratovanje, smrt miliona neduznih jadnih civila, pohlepa nekolicine djavola koji upravljaju sistemom, i koji su finansirali likove poput Hitlera. eto ti liberalista - svejedno mi je, nazovi ih borcima za prava, slobodu, antifasistima - kako god hoces.

pogledajte FREEDOM OF CHOICE, pogledajte par dokumentaraca koje postavljamo na vec nekoliko tema u ovom forumu. uvjerite se sami. i naravno, pored Umberta procitajte npr ovog Danila Zola sto sam spomenuo. znanje sa svih strana nas moze dovesti makar do priblizne istine. ovako cemo samo biti neposteni prema sebi i svijetu.

pozdrav
fixer

#33 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

_veleposlanik wrote:
fixer wrote: ...i fasizam nisu gurali liberali, vec ljudi koji su prizeljkivali ekonomsku korist...
sve si sam rekao, svejedno mi je osjecali se oni liberalistima ili kurvinim sinovima, to su ljudi koji ubijaju milione civila na planeti dok u isto vrijeme stampaju knjige o fastima Musoliniju i Hitleru...
fixer wrote: 1. ameriku napadaju teroristi, ona to koristi za suzbijanje vlastitih redova, jer jbg, zavjera dolazi izvana
ja sam ih pronasao. i srecom, milioni ljudi u svijetu ih iz dana u dan pronalaze. jeste da kasnimo sedam godina, ili bolje receno cijelo postojanje covjecanstva, ali bolje ikad nego nikad. imamo jedinstvenu priliku da uvidimo PRAVU SLIKU sadasnjeg sistema, da se u potpunosti priblizimo istini... ponavljam jedinstvena, jer se uskoro blize svima nama nemili dogadjaji, i pitanje je hoce li ikada vise postojati ovako "slobodan" medij kao internet, odnosno isti u ovako slobodnom izdanju, jer je ocigledno da oni koji imaju moc da to ukinu gube i sami sebe stavljaju na vidjelo. mislim da su oni svjesni toga i mislim da to namjerno prizeljkuju, ali da bi se doslo do toga treba mnogo stiva, konspiratornog kao i onog zvanicnog, literarnog, istrazivackog itd...

jaki dokazi, evo otkako sam se ponovo vratio na ovaj forum, od mojih preko 300 postova mozes sigurno SAM sebe ubijediti, samo slijedivsi izvore i citate koje sam postavljao. toliko je tog materijala, da ja stvarno ne mogu pojedinacno svakog upucivati na SVE sto doznajem iz dana u dan. to je samo do vas! ako cete cekati zvanicne novine da progovore o ovakvim temama, kao i za chemtrails npr, onda nam je sudjeno jos odavno. tim neznanjem smo na zalost i dozvolili svo dosadasnje nepravedno i bespotrebno ratovanje, smrt miliona neduznih jadnih civila, pohlepa nekolicine djavola koji upravljaju sistemom, i koji su finansirali likove poput Hitlera. eto ti liberalista - svejedno mi je, nazovi ih borcima za prava, slobodu, antifasistima - kako god hoces.

pogledajte FREEDOM OF CHOICE, pogledajte par dokumentaraca koje postavljamo na vec nekoliko tema u ovom forumu. uvjerite se sami. i naravno, pored Umberta procitajte npr ovog Danila Zola sto sam spomenuo. znanje sa svih strana nas moze dovesti makar do priblizne istine. ovako cemo samo biti neposteni prema sebi i svijetu.

pozdrav
kasike????? :D :D
ma bjezi, nisi ozbiljan :D . ne ocekuj od nas svih da vjerujemo u takve stvari. teorije zavjere - kao i vjera, zasnovano na dogmatskim ucenjima! neko vjeruje, neko ne.
ko je to u isto vrijeme propagirao slobode i financirao likove poput hitlera?
_veleposlanik

#34 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by _veleposlanik »

bez kasika, od srca, za tebe i svakog koji uspiju ovo procitati: vrijeme ce pokazati svoje!

ovo nije teorija ovo je stvarnost. vidi samo kako je lahko izgovoriti t e o r i j a, i, z a v j e r a... dolaze nam ozbiljna opasna vremena, a vjeruj da znam sta govorim. dosta toga sam ispricao u ovih 300 postova i ako treba ponovicu. medjutim, za pojedince, sumnjam, na zalost, da ce biti od bilo kakve koristi. svoje vrijeme i strpljenje cu bezinteresno ponuditi svakom iskrenom sagovorniku ili onom sto trazi istinu (u nadi da je zajedno pokusamo pronaci - da ne bi bilo zabune, nisam sveznajuci :))

medjutim, vidimo da je III Sv Rat tu, samo sto nije poceo. ali, na zalost, ni to nije sve. ne bih sada da nagadjam sta ce se desiti a sta ne, samo mogu uputiti na cinjenice, dokaze, stiva, i malo logike i razumijevanja. ostalo je vas posao.
fixer

#35 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

_veleposlanik wrote:bez kasika, od srca, za tebe i svakog koji uspiju ovo procitati: vrijeme ce pokazati svoje!

ovo nije teorija ovo je stvarnost. vidi samo kako je lahko izgovoriti t e o r i j a, i, z a v j e r a... dolaze nam ozbiljna opasna vremena, a vjeruj da znam sta govorim. dosta toga sam ispricao u ovih 300 postova i ako treba ponovicu. medjutim, za pojedince, sumnjam, na zalost, da ce biti od bilo kakve koristi. svoje vrijeme i strpljenje cu bezinteresno ponuditi svakom iskrenom sagovorniku ili onom sto trazi istinu (u nadi da je zajedno pokusamo pronaci - da ne bi bilo zabune, nisam sveznajuci :))

medjutim, vidimo da je III Sv Rat tu, samo sto nije poceo. ali, na zalost, ni to nije sve. ne bih sada da nagadjam sta ce se desiti a sta ne, samo mogu uputiti na cinjenice, dokaze, stiva, i malo logike i razumijevanja. ostalo je vas posao.
ja sam veoma blagonaklon prema tvom pesimizmu, da se razumijemo. smatram da ni fasizma ne bi bilo da su ljudi pokazali malo vise pesimizma prema stvarima koje su im se priblizavale. samo mi nije jasno zasto si toliko optimistican kad je u pitanju bh drustvo? zasto ne vidis sve mane bh drustva na koje ja zelim da ukazem? :-)
_veleposlanik

#36 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by _veleposlanik »

fixer wrote: ja sam veoma blagonaklon prema tvom pesimizmu, da se razumijemo. smatram da ni fasizma ne bi bilo da su ljudi pokazali malo vise pesimizma prema stvarima koje su im se priblizavale. samo mi nije jasno zasto si toliko optimistican kad je u pitanju bh drustvo? zasto ne vidis sve mane bh drustva na koje ja zelim da ukazem? :-)
eh onda se nismo bas najbolje razumili :-)
potpisujem u potpunosti svaku recenisu UDG-a, cija je svaka puna znanja i istine. mene je "pecnuo" dio o zavjerama... tu sam se osjetio prozvanim...

ponovicu se po ne znam koji put, iako ne poznajem pravi citat filozofa Solomona, iz Grcke:
"U teskim vremenima, ne uzimati u obzir teorije zavjere bi trebalo biti sudski kaznjivo"

mnogi, ne da ne uzimaju u obzir, vec ridikulizacijom direktno diskvalifikuju tu, itekako mogucu opciju, ma koliko ona nama nevjerovatno izgledala... to itekako utice na masu bez kriterija, mislim da je termin "teorija zavjere" kreiran upravo radi toga...

kada ukljucimo svijest i logiku, i razmislimo na sasvim racionalan nacin: Amerika ubila cca 3000 svojih civila da bi dobila zeleno svjetlo za okupaciju Iraqa i dominaciju na Bliskom Istoku, sto do dnas broji preko milion neduzno stradalih ljudi - to je u prvu ruku bolesno! medjutim, Hitleru je upalilo. ovaj put je i SADu. koje licemjerje jucer na odavanju pocasti i sjecanju. KOJE LICEMJERJE!

a blize nam se govna, upravo zato sto to mnogi ljudi, milioni sirom planete vec znamo. prije nego ovi demoni dozvole pravdu i sami sebe osude, napravice nevidjenu katastrofu na planeti. a u svemu ovome je najgore sto mediji igraju GLAVNU ulogu, i sto ce narod dobrovoljno podleci Americkoj fasistickoj tiraniji, da bi bili "zasticeni od terorista". Orwell, fixeru, sam si ga pomenuo...

eh sada, molim da ne ulazimo u raspravu i diskusiju: da li Amerika ili AlQaeda... vrijeme prolazi, brzo istrazujte i dokazite sami sebi... fakat nema vremena...
Gandalf

#37 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by Gandalf »

Bojim se da je BIH plodno tlo za fašizam - fašizam ne nastaje slučajno , ni preko noći , ali mislim da puno ljudi u ovoj državi više naginje fašizmu , nego antifašizmu i ako ovo stanje potraje još nekih 10-15 godina ... :(
fixer

#38 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

odlicno, mislim da smo se slozili sa time da je tlo plodno. sad me interesuju koji su glavni razlozi ove pojave?
Judge_Dread

#39 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 13:22, edited 1 time in total.
Umjetnik a

#40 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by Umjetnik a »

Plombas wrote:
Umjetnik a wrote: p.s.
RenaTTa bode me u oči taj avatar, pa možeš li da ga promijeniš (milom) ili zovem mirci (tj. silom)

HVALA
a ko si ti da bi mijenjali avatar samo zato sto tebi bode oci?

:shock: :shock: :shock: :shock:
ne da mijenja radi mene
nego zato što je mircerka skinula jednom niku zastavu druge zemlje i objasnila da nesmiju se na avatar stavljati zastave i obilježja drugih zemalja osim BIH
scooter21ba

#41 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by scooter21ba »

ako uzmemo ove tacke i gledamo samo bih mislim da neces naci nijednog covjeka koji nije "fasista" po ovim tackama
ali eto vidim otprilike ste skontali sta je fazisam sta je definicija i sve ostalo
eh sada cini mi se bilo je pitanje zasto je plodno tlo
ako uzemmo u obzir da su nacionalizam i "fasizam" u mnogo dodirnih tacaka onda se odgovor namece sam
Judge_Dread

#42 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 13:21, edited 1 time in total.
scooter21ba

#43 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by scooter21ba »

ako smo izjednacili fasizam i nacionalizam bar sto se tice bih mozemo nastaviti sa tim
jednostavno plodno je jer sve drugacije je zlo i nista ne vrijedi a ovdje su ljudi ovce pa strogo prate svoje vodje od kojih neki imaju aspiraciju da budu "il duce" ili imperatori neki
u ljudkoj naravi je da tezi da vlada svijetom i da vlada masom tako da su ovce plodno tlo za to i eto ti problema
fixer

#44 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

prvi korak kolektivne bolesti jednog naroda, mase, grupe, je nacionalizam. mozemo reci da je on nekim dijelom bezopasan. sovinizam je pak drugi korak. fasizam, ili aktivna, sistemska ksenofobija, nazovite to kako zelite, je zadnji korak. nemoguce je doseci taj zadnji dio bez prvog, zbog toga je i sam eco govorio da se fasizam javlja u svim oblicima, i da se moze vratiti pod najnevinijom maskom.
koji su razlozi jacanja ovih negativnih drustvenih pojava? da li su mediji, politicari, religije, rat, socijalna kriza, strah od nepoznatog, novog, i sta moramo uciniti da se napokon krenu ispravljati ovakve pojave? zasto ljudi, ni ovoliko godina nakon rata, ne mogu da gledaju na pojedince kao na zasebne individue, a ne kroz grotlo unaprijed definisanih grupnih predrasuda? zasto ne razmisljamo svojom glavom, a ne da dopustamo drugima da nam govore sta je dobro, sta lose?
_veleposlanik

#45 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by _veleposlanik »

slazemo se dakle da je kod nas "plodno" tlo za svasta nesta, pa i za uzgajanje i razvijanje kriminalne vlade poput onih u najkorumpiranijim zemljama...

ja bih ipak, i oprostite ako sam dosadan, da makar posvetimo par postova o definiciji, ili bolje, etimologiji rijeci "fasizam". ne mozemo pricati o necemu cije znacenje ne poznajemo ili mislimo da poznajemo, a ono ustvari knjiga sama za sebe...

a isto tako me zaista interesuje, zasto gledamo npr na fasizam i nacizam konkretno kao najveca zla koja je covjecanstvo upoznalo u svojoj modernijoj historiji? zasto gospodin Eco nije (ne poznajem u stvari da li je) pisao i o Staljinovom komunizmu, koji je bio daleko veci "fasizam (u kolokijalnom znacenju)" od ovih koje pokusavamo objasniti?

nije na odmet upitati se i ovakve stvari, zar ne?
fixer

#46 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

_veleposlanik wrote:slazemo se dakle da je kod nas "plodno" tlo za svasta nesta, pa i za uzgajanje i razvijanje kriminalne vlade poput onih u najkorumpiranijim zemljama...

ja bih ipak, i oprostite ako sam dosadan, da makar posvetimo par postova o definiciji, ili bolje, etimologiji rijeci "fasizam". ne mozemo pricati o necemu cije znacenje ne poznajemo ili mislimo da poznajemo, a ono ustvari knjiga sama za sebe...

a isto tako me zaista interesuje, zasto gledamo npr na fasizam i nacizam konkretno kao najveca zla koja je covjecanstvo upoznalo u svojoj modernijoj historiji? zasto gospodin Eco nije (ne poznajem u stvari da li je) pisao i o Staljinovom komunizmu, koji je bio daleko veci "fasizam (u kolokijalnom znacenju)" od ovih koje pokusavamo objasniti?

nije na odmet upitati se i ovakve stvari, zar ne?
mozda zato jer ga nije prezivio :roll:
_veleposlanik

#47 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by _veleposlanik »

pa dobro... citao sam malo njegovu biografiju, covjek obisao pola svijeta, titule na Univerzitetima svake metropole koju je posjetio... mislilac takvog kalibra itekako bi trebao imati sta reci... a kada se vec bavi tumacenjem socijalnih uredjenja drustava - onih negativnih - zasto onda izostaviti jedan od najtragicnijih?
fixer

#48 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

nisi razumio njegov text. on je pisao o negativnim drustvenim pojavama koje su predhodile fasizmu i javljale se u vrijeme istog. neki novi rezim , koji se moze zvati fasizam, a i ne mora, se moze razviti svakog trenutka, a prevencija tome bi trebala biti detekcija ovih pojava u drustvu, i njihovo sprječavanje. staljinizam je nesto, u najmanju ruku, podjednako lose, i sigurno bi se trebali uciniti dodatni napori da se neke pojave u drustvu, koje su omogucile pojavu ovakvog negativnog drustvenog uredjenja, spriječe.
prvo se drustvo radikalizuje, pa se tek onda drustveni sistem promjeni u nesto lose kao fasizam, staljinizam.
_veleposlanik

#49 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by _veleposlanik »

fixer wrote:nisi razumio njegov text. on je pisao o negativnim drustvenim pojavama koje su predhodile fasizmu i javljale se u vrijeme istog. neki novi rezim , koji se moze zvati fasizam, a i ne mora, se moze razviti svakog trenutka, a prevencija tome bi trebala biti detekcija ovih pojava u drustvu, i njihovo sprječavanje. staljinizam je nesto, u najmanju ruku, podjednako lose, i sigurno bi se trebali uciniti dodatni napori da se neke pojave u drustvu, koje su omogucile pojavu ovakvog negativnog drustvenog uredjenja, spriječe.
prvo se drustvo radikalizuje, pa se tek onda drustveni sistem promjeni u nesto lose kao fasizam, staljinizam.
:thumbup: slazem se sa poentom ovog sto si rekao.

evo sta mene buni:
staljinizam = komunizam?

ako jeste, onda je komunizam jednako los fasizmu... medjutim, mislim opet da rijec fasizam, ma kako se ona kasnije interpretirala, znaci nesto sasvim suprotno.

nesto poput rijeci semitizam ili antisemitizam - narod ne zna zapravo sta to znaci, ali se masovno koristi. isto tako kritikuju nacional-socijalizam jer im je u glavi slika Hitler koji mrzi jevreje i crnce...

a komunizam je nekako dobar u svemu tome... u tom je poenta. po meni, nazovi ga kako hoces... da je drustvo bolesno, itekako jeste...
fixer

#50 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??

Post by fixer »

_veleposlanik wrote:
fixer wrote:nisi razumio njegov text. on je pisao o negativnim drustvenim pojavama koje su predhodile fasizmu i javljale se u vrijeme istog. neki novi rezim , koji se moze zvati fasizam, a i ne mora, se moze razviti svakog trenutka, a prevencija tome bi trebala biti detekcija ovih pojava u drustvu, i njihovo sprječavanje. staljinizam je nesto, u najmanju ruku, podjednako lose, i sigurno bi se trebali uciniti dodatni napori da se neke pojave u drustvu, koje su omogucile pojavu ovakvog negativnog drustvenog uredjenja, spriječe.
:thumbup:

staljinizam = komunizam?

ako jeste, onda je komunizam jednako los fasizmu... medjutim, mislim opet da rijec fasizam, ma kako se ona kasnije interpretirala, znaci nesto sasvim suprotno.

nesto poput rijeci semitizam ili antisemitizam - narod ne zna zapravo sta to znaci, ali se masovno koristi. isto tako kritikuju nacional-socijalizam jer im je u glavi slika Hitler koji mrzi jevreje i crnce...

a komunizam je nekako dobar u svemu tome... u tom je poenta. po meni, nazovi ga kako hoces... da je drustvo bolesno, itekako jeste...
komunizam....pa nije svugdje komunizam los onoliko koliko je bio staljinizam, pa je malo glupo spominjati da je komunizam sam po sebi los.
haj ostalo je nebitno, ne bi htio da prosirimo temu. zasto je drustvo bolesno, zasto sam ja bolestan, zasto ste vi bolesni, zasto mrzimo one koju su razliciti? zasto mrzimo Q populaciju? zasto se, iako smo vecina, osjecamo ugrozeni manjinom? zasto se bjezimo od individualnog, analitickog razmisljanja, i dopustamo da drugi razmisljaju za nas?
Post Reply