Dosla je druga generacija dsg mjenjaca. Novi R32 ga ima, kao i Passat GT TDIVR6 wrote:DSG nije klasicni automatik, to je mjenjac sa dvije spojke i on ubrzava saltanje. I pravi sekvencijalni mjenjaci isto ubrzavaju saltanje, zbog toga se u trkama, stavljaju dodatni "utezi" autima koji koriste sekvencijalu u odnosu na one sa rucnim mjenjacima. A DSG je vrhunski mjenjac kad radi, al jos su "zeleni" sto se pouzdanosti tice. Osjetljivi su pravo a vecina - cak i ovlastenih servisa kod nas, ne zna ih popraviti kad pocnu zezati. I eto ti frke.
Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
malizeleni
#26 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
-
newone
#27 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Nekada vozio auto sa manualnim shiftom, a danas sa automatskim. Moje iskustvo je da mnogo vise uzivam u voznji sa automatikom. Narocito po gradu.
-
paratrooper
#28 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
sekvencijalni mijenjac ili njegova 'narodna' klasa DSG je van konkurencije.
ali sto se tice izbora 'manualni' ili 'automatik' , licno 'manualni' uvijek ima jednu prednost. A to je mogucnost izbora, i mogucnost da se mjenjanjem 'brzine' uspori vozilo umjesto da se bezze koriste kocnice.
ali sto se tice izbora 'manualni' ili 'automatik' , licno 'manualni' uvijek ima jednu prednost. A to je mogucnost izbora, i mogucnost da se mjenjanjem 'brzine' uspori vozilo umjesto da se bezze koriste kocnice.
-
whow
#29 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Mozda je indikativna cinjenica da je automobil sa automatskim mjenjacem u prosjeku skuplji od 1500 do 3000 dollara od istoga vozila sa manuelnim mjenjacem. Takoder automatik je skuplji kada se uzima na posudu ( rent a car) od auta sa manuelnim mjenjacem. To sto neki pricaju da se automatic slajdra u snjegu je glupost. Sva moderna auta imaju ABS i ESP sisteme tako da o slajdranju nema govora .Manuelni mjenjac je takocer puno gori na ledu od automatika koji donekle kontrolira snagu koja se prenosi na tockove dok je kod manuelnog mjenjaca ovo manje vise do vozaca. Ja se sjecam da dok sam vozio Forda Focusa sa manuelnim mjenjacem svaki put kada startujes na ledu umjesto da ide naprijed ovo auto se znalo potpuno pomjeriti u stranu , naravno ovo je vise do toga da auto nije imalo tracking control system ili electronic stability program.
- madner
#30 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
To je vise zato sto ne znas dozirati gas, ali argument je prejak.whow wrote:Mozda je indikativna cinjenica da je automobil sa automatskim mjenjacem u prosjeku skuplji od 1500 do 3000 dollara od istoga vozila sa manuelnim mjenjacem. Takoder automatik je skuplji kada se uzima na posudu ( rent a car) od auta sa manuelnim mjenjacem. To sto neki pricaju da se automatic slajdra u snjegu je glupost. Sva moderna auta imaju ABS i ESP sisteme tako da o slajdranju nema govora .Manuelni mjenjac je takocer puno gori na ledu od automatika koji donekle kontrolira snagu koja se prenosi na tockove dok je kod manuelnog mjenjaca ovo manje vise do vozaca. Ja se sjecam da dok sam vozio Forda Focusa sa manuelnim mjenjacem svaki put kada startujes na ledu umjesto da ide naprijed ovo auto se znalo potpuno pomjeriti u stranu , naravno ovo je vise do toga da auto nije imalo tracking control system ili electronic stability program.
- VR6
#31 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Pa ako ne znas voziti, onda ti je naravno bolji automatik...
Ovaj primjer gore na snijegu mi bas ne stoji, previse gasa i naravno da ce auto otici ustranu. Drzi automatika na kocnici, stisni gas do 2500 o/min i pusti kocnicu i isto ce ti uraditi. S kvacilom treba znati postupati... Sto se meni kod automatika ne svidja, npr. u gradu, usporava auto ispred tebe, traka lijevo slobodna ispred, al odzada ide auto dosta brzo. Sa manuelnim mjenjacem, ako sam u pravoj brzini, samo poklopim gas i odem. Dok kod automatika dam pun gas, njemu treba nekih pola sekunde-sekunda da presalta u odgovarajucu brzinu i tek tada pocinje da vuce. U dosta slucajeva, auto taj odzada pridje preblizu da bi se tada ubacivalo.
- Chemist
#32 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
shadow wrote:Manuelni naravno. Ja kontrolisem auto i nije mi mrsko saltati, naprotiv, uzivam u tome. Kad mi neko kaze da automatika ne voze samo ovi sto nisu probali hoce mi nesto biti. Sjedi pasha i vozi sta hoces ali ne pricaj gluposti.
@ChoosenOne,
Cruise control mozes upaliti i na manuelnom.
I jedan i drugi mjenjac imaju svoje prednosti, neko je prije mene dobro rekao za manja i auta koja naginju sportu definitivno trebaju da budu sa manuelcem ili barem semiautomatikom jer se tek tada osjeti pravi fazon voznje, nema boljeg osjecaja nego kada sa nekom brzom zujalicom ides uzbrdo ili pretices pa ga vratis jednu nazad a ono motor se zavrti do crvenog...adrenalin pravi...ali kada je rijec o velikim autima onda je lakse voziti sa automatikom, prvo vozis da uzivas sto da se brines o tome u kojoj si brzini, jos na autoputu upalis tempomat (kod ovih novih postoje i radari za odrzavanje razmaka do auta)...ma rahatluk
- madner
#33 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Ma taj primjer ne stoji nikako. Totalno mi je svejedno za autoput da li je manualni ili automatski. Presaltam u najvecu i povremeno bacim pogled nazad.Chemist wrote:shadow wrote:Manuelni naravno. Ja kontrolisem auto i nije mi mrsko saltati, naprotiv, uzivam u tome. Kad mi neko kaze da automatika ne voze samo ovi sto nisu probali hoce mi nesto biti. Sjedi pasha i vozi sta hoces ali ne pricaj gluposti.
@ChoosenOne,
Cruise control mozes upaliti i na manuelnom.
I jedan i drugi mjenjac imaju svoje prednosti, neko je prije mene dobro rekao za manja i auta koja naginju sportu definitivno trebaju da budu sa manuelcem ili barem semiautomatikom jer se tek tada osjeti pravi fazon voznje, nema boljeg osjecaja nego kada sa nekom brzom zujalicom ides uzbrdo ili pretices pa ga vratis jednu nazad a ono motor se zavrti do crvenog...adrenalin pravi...ali kada je rijec o velikim autima onda je lakse voziti sa automatikom, prvo vozis da uzivas sto da se brines o tome u kojoj si brzini, jos na autoputu upalis tempomat (kod ovih novih postoje i radari za odrzavanje razmaka do auta)...ma rahatluk
Automatik je bolji za stop i go, kad 12232344 automobila pokusava da prodje kroz dvije ulice. To jeste, nije bolji ali tada saltanje nervira.
- atko
#34 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Jedini pravi nedostatak automatika je sto je jako malo zastupljen na ovim prostorima.
I automatik i manualni mjenjac imaju svoje prednosti i mane ... stvar je sta kome pase a sta ne ... ja vozim automatika.
A taj argument ko vozi automatika ne zna voziti
je sega sala posalica, automatik jeste laksi za pocetnika i jeste ugodniji za voziti ... ali poslije 5000 km sve vozacke radnje se u glavnom automatizuju i rade nesvjesno.
Ono sto me pravo nervira su ove lole sa g2, i njihovi argmenti kao sa manualcem je sigurniji, on kontorlise vozilo nebi on dopustio da ga automatik voza kako hoce... a g2 u raspadu, lezajevi drobe, kineticki lupa al moze jos buraz, let lampom zimi grije motor da upali, amortizeri - to je ono sto je nekad bilo na autu, gume celave al lola je znalac izvuci ce se on kad zagusti itd itd
I automatik i manualni mjenjac imaju svoje prednosti i mane ... stvar je sta kome pase a sta ne ... ja vozim automatika.
A taj argument ko vozi automatika ne zna voziti
Ono sto me pravo nervira su ove lole sa g2, i njihovi argmenti kao sa manualcem je sigurniji, on kontorlise vozilo nebi on dopustio da ga automatik voza kako hoce... a g2 u raspadu, lezajevi drobe, kineticki lupa al moze jos buraz, let lampom zimi grije motor da upali, amortizeri - to je ono sto je nekad bilo na autu, gume celave al lola je znalac izvuci ce se on kad zagusti itd itd
- madner
#35 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Sreca da ti nemas predrasuda. A Sarajevo jeste jedno od rijetkih mjesta gdje moze biti bitno da mozes kociti motorom.
- srce_ruke_lopata
#36 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Ja mislim da ABS i ESP nemaju nista sa slajdranjem u snijegu u mjestu...whow wrote:Mozda je indikativna cinjenica da je automobil sa automatskim mjenjacem u prosjeku skuplji od 1500 do 3000 dollara od istoga vozila sa manuelnim mjenjacem. Takoder automatik je skuplji kada se uzima na posudu ( rent a car) od auta sa manuelnim mjenjacem. To sto neki pricaju da se automatic slajdra u snjegu je glupost. Sva moderna auta imaju ABS i ESP sisteme tako da o slajdranju nema govora .Manuelni mjenjac je takocer puno gori na ledu od automatika koji donekle kontrolira snagu koja se prenosi na tockove dok je kod manuelnog mjenjaca ovo manje vise do vozaca. Ja se sjecam da dok sam vozio Forda Focusa sa manuelnim mjenjacem svaki put kada startujes na ledu umjesto da ide naprijed ovo auto se znalo potpuno pomjeriti u stranu , naravno ovo je vise do toga da auto nije imalo tracking control system ili electronic stability program.
ABS - Anti-lock braking system.Smanjuje zaustavni put vozila i onemogucuje blokiranje tockova pri kocenju. (nigdje veze sa slajdranjem u snijegu).
ESP - Electronic Stability Program.Pomaze vozilu pri proklizavanju, pretezno u zavojima na klizavim putevima.Naravno vozilo mora biti u pokretu. (opet nigdje veze sa slajdranjem u snijegu).
Manuelni mjenjac nikada nece biti gori na snijegu od automatika, naravno treba se znati baratati sa kvacilom i papucom gasa istovremeno. Zato svi cistokrvni terenci imaju automatske mjenjace...ali malo sutra,svaki ima manueulac.
-
Chairman
#37 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Automatski mjenjaci su za gospodu. Manuelni za balavce zeljne dokazivanja i za one koji ne mogu priustiti sebi automatski. Naravno, ima i 1 % onih koji zaista iz nekog razloga vise vole manuelne.
- srce_ruke_lopata
#38 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Chairman wrote:Automatski mjenjaci su za gospodu. Manuelni za balavce zeljne dokazivanja i za one koji ne mogu priustiti sebi automatski. Naravno, ima i 1 % onih koji zaista iz nekog razloga vise vole manuelne.
Naravno, neko ko kupi sebi novog M3 ili S4 ili kakvu drugu skupu igracku sa manuelnim mjenjacem, ne moze sebi priustiti automatika...smijesno.
-
zlatan01
#39 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Automatski mjenjaci su skuplji a skuplje je i odrzavanje. Osim toga trose vise goriva. Prednost ima je udobnost u voznji, narocito po gradu. Licno vozim sa manuelnim mjenjacem ali ako bih naletio na povoljno auto sa automatom ne bih bjezao od njega, ali platiti za automatski mjenjac 3-4 kKM za mene nije bas prihvatljivo. Radije bih za te pare uzeo jaci motor. Inace sam probao automat na vise auta i moram reci da ima smisla samo kod vecih auta. Mali Audi A2 sa automatom je kao igracka...
- Qler
#40 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
srce_ruke_lopata wrote:Ja mislim da ABS i ESP nemaju nista sa slajdranjem u snijegu u mjestu...whow wrote:Mozda je indikativna cinjenica da je automobil sa automatskim mjenjacem u prosjeku skuplji od 1500 do 3000 dollara od istoga vozila sa manuelnim mjenjacem. Takoder automatik je skuplji kada se uzima na posudu ( rent a car) od auta sa manuelnim mjenjacem. To sto neki pricaju da se automatic slajdra u snjegu je glupost. Sva moderna auta imaju ABS i ESP sisteme tako da o slajdranju nema govora .Manuelni mjenjac je takocer puno gori na ledu od automatika koji donekle kontrolira snagu koja se prenosi na tockove dok je kod manuelnog mjenjaca ovo manje vise do vozaca. Ja se sjecam da dok sam vozio Forda Focusa sa manuelnim mjenjacem svaki put kada startujes na ledu umjesto da ide naprijed ovo auto se znalo potpuno pomjeriti u stranu , naravno ovo je vise do toga da auto nije imalo tracking control system ili electronic stability program.
ABS - Anti-lock braking system.Smanjuje zaustavni put vozila i onemogucuje blokiranje tockova pri kocenju. (nigdje veze sa slajdranjem u snijegu).
ESP - Electronic Stability Program.Pomaze vozilu pri proklizavanju, pretezno u zavojima na klizavim putevima.Naravno vozilo mora biti u pokretu. (opet nigdje veze sa slajdranjem u snijegu).
Manuelni mjenjac nikada nece biti gori na snijegu od automatika, naravno treba se znati baratati sa kvacilom i papucom gasa istovremeno. Zato svi cistokrvni terenci imaju automatske mjenjace...ali malo sutra,svaki ima manueulac.
ESP je "komplet" znaci ESP podrazumjeva ABS ASR BAS i jos neke. ASR protiv proklizavanja - slajdranja - vadi na ledu
- cheguevara_k1
#41 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
A nije ti nikad palo na pamet da manuelni mjenjac imaju zbog blokade diferencijala, odnosno zbog reduktora ???srce_ruke_lopata wrote:Ja mislim da ABS i ESP nemaju nista sa slajdranjem u snijegu u mjestu...whow wrote:Mozda je indikativna cinjenica da je automobil sa automatskim mjenjacem u prosjeku skuplji od 1500 do 3000 dollara od istoga vozila sa manuelnim mjenjacem. Takoder automatik je skuplji kada se uzima na posudu ( rent a car) od auta sa manuelnim mjenjacem. To sto neki pricaju da se automatic slajdra u snjegu je glupost. Sva moderna auta imaju ABS i ESP sisteme tako da o slajdranju nema govora .Manuelni mjenjac je takocer puno gori na ledu od automatika koji donekle kontrolira snagu koja se prenosi na tockove dok je kod manuelnog mjenjaca ovo manje vise do vozaca. Ja se sjecam da dok sam vozio Forda Focusa sa manuelnim mjenjacem svaki put kada startujes na ledu umjesto da ide naprijed ovo auto se znalo potpuno pomjeriti u stranu , naravno ovo je vise do toga da auto nije imalo tracking control system ili electronic stability program.
- chuchumbamayumbe
#42 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Ja sam ti govorio o Ford Taurus-u, 1996-7, ili mozda cak i 1998, pojma nemam, V6.whow wrote:Mozda je indikativna cinjenica da je automobil sa automatskim mjenjacem u prosjeku skuplji od 1500 do 3000 dollara od istoga vozila sa manuelnim mjenjacem. Takoder automatik je skuplji kada se uzima na posudu ( rent a car) od auta sa manuelnim mjenjacem. To sto neki pricaju da se automatic slajdra u snjegu je glupost. Sva moderna auta imaju ABS i ESP sisteme tako da o slajdranju nema govora .Manuelni mjenjac je takocer puno gori na ledu od automatika koji donekle kontrolira snagu koja se prenosi na tockove dok je kod manuelnog mjenjaca ovo manje vise do vozaca. Ja se sjecam da dok sam vozio Forda Focusa sa manuelnim mjenjacem svaki put kada startujes na ledu umjesto da ide naprijed ovo auto se znalo potpuno pomjeriti u stranu , naravno ovo je vise do toga da auto nije imalo tracking control system ili electronic stability program.
Sa njim sam se zaglavinj'o.
- srce_ruke_lopata
#43 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
@cheguevara_k1..
Diferencijal je jedna stvar a reduktor druga stvar i nema veze kakav mjenjac auto ima, automatik ili manuelac, i jedan i drugi mogu imati blokadu diferncijala. Reduktor je obicno izvan mjenjacke kutije i nema veze sa mjenjacem osim vratila sa kojim ga spaja.
Diferencijal je jedna stvar a reduktor druga stvar i nema veze kakav mjenjac auto ima, automatik ili manuelac, i jedan i drugi mogu imati blokadu diferncijala. Reduktor je obicno izvan mjenjacke kutije i nema veze sa mjenjacem osim vratila sa kojim ga spaja.
-
whow
#44 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
dobro je ba seljaci , ohanite malo . Vacina ovih kriticara sto su brzi da daju savjete o tome kako se vozi auto sa manuelnim mjenjacem nikada nisu sjeli u nista osim Golfa 2 a ne daj boze da su vozili . Ja sam vozio od sve od 5 tona amione do BMW-a i Cadilaca vozacku imam 20 godina bez udesa i sada ce mi neki papan reci kako treba davati gas . Dobro je ba papci sada ste stvarno pretjerali.
-
d2
-
d2
#46 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
drzis me za balavca, ok ako tako hoces drzi i daljeChairman wrote:Automatski mjenjaci su za gospodu. Manuelni za balavce zeljne dokazivanja i za one koji ne mogu priustiti sebi automatski. Naravno, ima i 1 % onih koji zaista iz nekog razloga vise vole manuelne.
- madner
#47 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Jos samo da naucis krenut.whow wrote:dobro je ba seljaci , ohanite malo . Vacina ovih kriticara sto su brzi da daju savjete o tome kako se vozi auto sa manuelnim mjenjacem nikada nisu sjeli u nista osim Golfa 2 a ne daj boze da su vozili . Ja sam vozio od sve od 5 tona amione do BMW-a i Cadilaca vozacku imam 20 godina bez udesa i sada ce mi neki papan reci kako treba davati gas . Dobro je ba papci sada ste stvarno pretjerali.
-
čičamiča
#48 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Automatik "nevalja" zato u seriji E klasa, BMW 5 i svi "viši" modeli dolaze s ovim tipom mjenjača
Ja znam da je teško priznati da g2 nije najbolji auto na svijetu i da ga je tehnika "malo" pregazila ali... život je težak nekada moraš priznati da nisi u pravu.
Automatik zakon , još naručiš i tempomat i obje nige u zrak..... ako neko zna šta pričam
Ja znam da je teško priznati da g2 nije najbolji auto na svijetu i da ga je tehnika "malo" pregazila ali... život je težak nekada moraš priznati da nisi u pravu.
Automatik zakon , još naručiš i tempomat i obje nige u zrak..... ako neko zna šta pričam
-
sabanss
#49 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
U Sarajevu?čičamiča wrote: Automatik zakon , još naručiš i tempomat i obje nige u zrak..... ako neko zna šta pričam
-
Fordas
#50 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Upravo tako! Voziti automatik i manuelac je nesto sto se ne moze porediti. Ja sam nakon 12 godina sa 'manualcima' presao na automatik i ne mogu vam opisati kako sam 'rahat' dok vozim. Milina, vozis ne razmisljas ni o cemu. Naravno, automatici su podlozniji kvarenju i ja upravo imam taj problem.mirness wrote: vozim automatika 1.6 i trosi sigurno najmanje 30% manje od manuelca, jer nemozes s automatikom ga ocepit 100 km/h u 3 brini ko nasi pojedini "šumaheri" i normalno da je potrosnja manja. ko nije vozio automatika nema pojma sta propusta
Ukoliko hocete kupiti auto sa automatskim mjenjacem moj vam je savjet da ne kupujete polovno auto i ako vec morate polovno da to bude neko auto za koje postoji servis i djelovi. U protivnom, prvi kvar i gotovo....prije ili kasnije zavrsis kod 'krvnika' iz kasindolske koji za najmanje kvarove na autom. mjenjacu uzima po 1.000 - 2.000 eura.