Na toj slici je nosilac liste za O.V. Centar, koji je najvise vremena proveo setajuci sa zastavom po platou i tamaneci sendvice.
Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
- Mikado
#26 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Cijena je prava sitnica.
Na toj slici je nosilac liste za O.V. Centar, koji je najvise vremena proveo setajuci sa zastavom po platou i tamaneci sendvice.
- Banksy
#27 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Dena wrote:Odlicna majica!!! Prava forumaskaMikado wrote:![]()
![]()
@ valterbranisarajevo: Odlicna vijest![]()
- lopta
#28 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Ne razumijem jednu stvar i nikad necu razumijeti, zasto se kod svake ovakve i slicne akcije MORA obuci stranacka majica i dokazivati pripadnost nekoj stranci. Zasto i zbog ovoga glupa stranacka prepucavanja, zasto sve stranke(i zbog toga krivim sve stranke te opstine) u opstini NS nisu rekle, hajde omladinci stranaka svi zajedno, ostali gradjani, itd. na ciscenje tj. uredjivanje spomenika bez ikakvih stranackih obiljezja. E to ja zovem akcijom, a sve ovo drugo stranacke igre. To nas i ubi, sto se i oko ovakvih stvari dijelimo na 'nase' i 'njihove'. FUJ!
- homo_sapiens
#29 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
uvjek dobar gost wrote:Kako obnoviti nešto što nije u skladu sa konceptom koji se nudi i koji je (htjeli mi to sebi priznati il ne) opšteprihvaćen u našem društvu. Kako obnoviti objekat koji simbolizira zajedničke žrtve koje smo imali tokom drugog svjetskog rata, tokom perioda naše historije koji je u ljudima probudio najgore il najbolje osobine....?
Prije elaboracije i u sklopu uvoda moram napomenuti da ovaj objekat nije usamljen, mnogi spomenic ,muzeji i objekti koji su bili simboli nekad danas su zgarišta, ruševine ... il obične hrpe cigli.
No kako diskutujemo o Spomen parku Vraca ... predlažem sljedeće, isčeprkati sve papire koji su izašli iz organa vlasti, a tiču se pomenutog objekta, naći rješenje u kojem se određuje da je pomenuti prostor od državnog značaja... napisati javno pismo i skupa sa tim svim papirima poslati na sve moguće adrese, ambasade, OHR, sve domaće institucije, svi mediji.... pismo koje će ići u pratnji mora biti iskreno, oštro, mora na neki način udariti na savijest i svijest (ako toga još ima) populacije koja živi u Sarajevu ali i u BiH.. nakon tog pisma početi sa akcijama koje će imati za cilj skupljanje sredstava odnosno treba preuzeti inicijativu jer vidimo da se vlast neće prihvatiti posla jer znamo u kakvom su stanju ostali kulturno-istorisjki spomenici i mjesta u BiH, treba (ovo je moj stav) zauzeti pomenuti objekat (kao i mnoge druge) vratiti ga prvobitnoj namjeni i tako pokazati da nisu u pitanju milioni maraka već nedostatak dobr volje i vizije. Nije sve u parama i kulama mogu se stvari pomaknuti sa mrtve tačke sa malo entuzijazma i dobr volje.... za početak, a do naredne građevinske sezone treba učiniti mnogo više... do tada naći konkretne krivce koji opstruiraju obnovu i restauraciju pomenute lokacije.. likove koji igraju na kartu zaborava i kolektivne amnezije....
Nije meni lično sam objekat problem, meni su najveći problem osnove na kojim počiva ovo bolesno post ratno-agresijsko društvo... ako nastavi pomenuto društvo kretati se putem kojim je pristalo biti povedeno.... mrka nam je kapa svima jer smo izgleda svi (il velika većina) prihvatili te principe i njima se rukovodimo danas u svakodnevnom životu.
Mada ako ovo čitaju poslušnici neke od vlada il nekog od ministarstava neka poljube šefa svog u bulju i neka počnu raditi svoj posao.... jer mi ih plaćamo skupo za njihov nerad.
Ja znam da ni muzej revolucije nije u funkciji, medjutim, mozda nije lose razmisljati o ideji da se postojeci muzej revolucije, zajedno sa svim unutrasnjim i vanjskim eksponatima, dislocira na Spomen park Vraca. Postojeca tvrdjava daje mogucnost useljenja (ciscenje i sanacija prije toga) i eksponata i uposlenika, pa na taj nacin bi bilo moguce stalno odrzavanje, bez daljeg propadanja.
- valterbranisarajevo
#30 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
To je dobra ideja. Uostalom u sklopu Spomen parka je bio mali muzej čije je sadržaj završio ko zna gdje. Tako bi ga se sa postojećim eksponatima iz Muzeja revolucije moglo obnoviti, a od Muzeja napraviti ili neku galeriju ili Muzej grada Sarajeva što bi se idealno uklopilo jer jer blizu Zemaljskog muzeja. Nažalost, Muzej revolucije se sada zove mislim "Historijski muzej". I to ime im je smetalo... 
-
ins
#31 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Historijski muzej kao pravno lice treba ukinuti, jer je parazit!
Treba ga preregistrirati ili kao odjel Zemaljskog muzeja, ili kao dio Spomen parka Vraca.
A nije losa ideja da se ona fina zgrada Muzeja Revolucije ustupi Umjetnickoj galeriji ili jos bolje Collegium artisticumu
Postavka muzeja revolucije je sa naucnog stanovista bezvrijedna, i jednaka je malom lokalnom muzeju kakav se moze naci u svim malim mjestima sirom Evrope, tipa puske tandzare, uniforme njemackih vojnika, i slicno...
Tamo "radi" 20-ak ljudi, jedu ionako male fondove za kulturu, a jedini "kulturni" domet od 1990. do danas im je bio sto su za skladistenje kolekcije Ars Aevi nabacane na 150 m2 u prizemlju trazili od Kantona nadoknadu od 290.000 KM! Istovremeno, dopustili su i bez reakcije posmatrali unistenje helikoptera koji je bio zaista originalni i vrijedan eksponat, pri cemu nisu pokazali niti minimum volje da ga zastite, za sta se duboko nadam da ce jednog dana neko mudar podnijeti krivicnu prijavu protiv direktora Historijskog "muzeja"!

Treba ga preregistrirati ili kao odjel Zemaljskog muzeja, ili kao dio Spomen parka Vraca.
A nije losa ideja da se ona fina zgrada Muzeja Revolucije ustupi Umjetnickoj galeriji ili jos bolje Collegium artisticumu
Postavka muzeja revolucije je sa naucnog stanovista bezvrijedna, i jednaka je malom lokalnom muzeju kakav se moze naci u svim malim mjestima sirom Evrope, tipa puske tandzare, uniforme njemackih vojnika, i slicno...
Tamo "radi" 20-ak ljudi, jedu ionako male fondove za kulturu, a jedini "kulturni" domet od 1990. do danas im je bio sto su za skladistenje kolekcije Ars Aevi nabacane na 150 m2 u prizemlju trazili od Kantona nadoknadu od 290.000 KM! Istovremeno, dopustili su i bez reakcije posmatrali unistenje helikoptera koji je bio zaista originalni i vrijedan eksponat, pri cemu nisu pokazali niti minimum volje da ga zastite, za sta se duboko nadam da ce jednog dana neko mudar podnijeti krivicnu prijavu protiv direktora Historijskog "muzeja"!
-
popajic
#32 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
uvjek dobar gost wrote:Kako obnoviti nešto što nije u skladu sa konceptom koji se nudi i koji je (htjeli mi to sebi priznati il ne) opšteprihvaćen u našem društvu. Kako obnoviti objekat koji simbolizira zajedničke žrtve koje smo imali tokom drugog svjetskog rata, tokom perioda naše historije koji je u ljudima probudio najgore il najbolje osobine....?
No kako diskutujemo o Spomen parku Vraca ... predlažem sljedeće, isčeprkati sve papire koji su izašli iz organa vlasti, a tiču se pomenutog objekta,
papira i odluka ima u izobilju...ali sve ostaje na papiru i nikom nista sve dok zub vremena ne pojede dio nase istorije.
Sta da se radi ?
Graditeljska cjelina – Spomen-park Vraca u Sarajevu proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik).
Nacionalni spomenik obuhvata zemljište označeno kao k.č. br. 1173 i 170 (stari premjer) i k.č. br. 3077 i 3078 (novi premjer), k.o. Novo Sarajevo II, z.k. uložak br. CXXX/541 i CXXXV/72, općina Novo Sarajevo, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina.
Na nacionalni spomenik primjenjuju se mjere zaštite i rehabilitacije, utvrđene Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, ustanovljene u skladu sa Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (“Službene novine Federacije BiH”, br. 2/02, 27/02 i 6/04).
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.
- uvjek dobar gost
#33 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Kao što već rekoh, koliko nas ima da smo spremni ponuditi energiju, slobodno vrijeme, znanje il već šta treba jer vidimo da vlasti neće, vidimo da lažni komitet neće kao ni lažni Valter.... koliko ima nas koji hoćemo...?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#34 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Poravnajmo ga. Napravimo restoran sa pogledom na grad.
- uvjek dobar gost
#35 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Mirci nama će biti lakše da legnemo, a da nas onda prekopaju bagerima...
Žao mi je što su lopovi prodali idale, izdali ideje i sve nas skupa, žao mi je ljudi.. žao mi je djece...
Ovo je nekad bila zemlja... nekad , a danas nije zemlja, nije država, mi nismo mi, sve je nekako okrenuto naglavačke.. a jesu provincijalcu su nam ebali majku i znanje i državu i logiku i način razmišljanja i sve skupa... politika zasnovana na stogovima sijena, tarabama i štalama nam je dohakala... i jeste izdali smo sve ono za šta su se najbolji sinovi ove zemlje borili...

Žao mi je što su lopovi prodali idale, izdali ideje i sve nas skupa, žao mi je ljudi.. žao mi je djece...
Ovo je nekad bila zemlja... nekad , a danas nije zemlja, nije država, mi nismo mi, sve je nekako okrenuto naglavačke.. a jesu provincijalcu su nam ebali majku i znanje i državu i logiku i način razmišljanja i sve skupa... politika zasnovana na stogovima sijena, tarabama i štalama nam je dohakala... i jeste izdali smo sve ono za šta su se najbolji sinovi ove zemlje borili...
-
mIRCerka
#36 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
samo nek nam Dupeta ostave iznad zemlje, pa da imaju gdje doticni parkirat motore (koga od njih si vidio da vozi bicikl)...uvjek dobar gost wrote:Mirci nama će biti lakše da legnemo, a da nas onda prekopaju bagerima...
- valterbranisarajevo
#37 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Evo jedan konkretan prijedlog šta za sada možemo uraditi. Ja sam već ovdje napisao da je Vlada FBiH na svojoj sjednici održanoj u augustu odobrila 80.000 KM za obnovu Spomen parka, vjerovatno zbog obaveza koje je pred njih postavila Komisija (kašnjenje od 3 godine sada ne bih komentarisao). Novac je prebačen, ili bi trebao biti prebačen kantonalnom Zavodu za zaštitu kulturno istorijskih spomenika.
S obzirom da su od tada prošla tri mjeseca, a ja nisam primjetio da se išta počelo raditi na rekonstrukciji predlažem da za početak uputimo jedno javno pismo navedenom zavodu i zatražimo od njih da počnu trošiti odobeni novac na rekonstrukciju. Ako nisu još uvijek dobili novac treba izvršiti pritisak na Vladu FBiH da izvrše transfer što prije. Iako je novembar vrijeme je lijepo i mogu se još uvijek vršiti građevinski radovi. Još jedna zima bez građevinskih intervencija gore će još više uništiti Spomen park...Ako neko želi da napiše pismo Zavodu neka to uradi? Ako se nikome neda uradiću to ja pa ćemo se onda usuglasiti šta još treba dodati i onda bi ga trebali poslati njima lično i objaviti javno preko medija..
Da li je 80.000 KM dovoljno za sve? Vjerovatno nije, ali ipak mislim da bi se sa njim mogle uradiit neke stvari (makar konzervacija, ograda i kapija koja će se zaključavati, možda i neki video nadzor za početak.
Također imam neke informacije da će se u priču oko Spomen-parka Vraca uključiti i JKP Pokop. na koji način, ne znam, ali bi bilo dobro da oni preuzmu održavanje i čišćenje Vraca jer mislim da je to jedno od rijetkih Javnih preduzeća koji dobro rade svoj posao. Vidim ja njih kako redovno održavaju stara groblja oko pijace Ciglane. Sve je uvijek čisto, nema smeća a trava je pokošena. Bolje da oni održavaju čistoću negu npr. Rad. Zašto Pokop? pa vjerovatno zato što su Vraca ipak pored spomenika i groblje jer su gore sahranjeni ljudi
S obzirom da su od tada prošla tri mjeseca, a ja nisam primjetio da se išta počelo raditi na rekonstrukciji predlažem da za početak uputimo jedno javno pismo navedenom zavodu i zatražimo od njih da počnu trošiti odobeni novac na rekonstrukciju. Ako nisu još uvijek dobili novac treba izvršiti pritisak na Vladu FBiH da izvrše transfer što prije. Iako je novembar vrijeme je lijepo i mogu se još uvijek vršiti građevinski radovi. Još jedna zima bez građevinskih intervencija gore će još više uništiti Spomen park...Ako neko želi da napiše pismo Zavodu neka to uradi? Ako se nikome neda uradiću to ja pa ćemo se onda usuglasiti šta još treba dodati i onda bi ga trebali poslati njima lično i objaviti javno preko medija..
Da li je 80.000 KM dovoljno za sve? Vjerovatno nije, ali ipak mislim da bi se sa njim mogle uradiit neke stvari (makar konzervacija, ograda i kapija koja će se zaključavati, možda i neki video nadzor za početak.
Također imam neke informacije da će se u priču oko Spomen-parka Vraca uključiti i JKP Pokop. na koji način, ne znam, ali bi bilo dobro da oni preuzmu održavanje i čišćenje Vraca jer mislim da je to jedno od rijetkih Javnih preduzeća koji dobro rade svoj posao. Vidim ja njih kako redovno održavaju stara groblja oko pijace Ciglane. Sve je uvijek čisto, nema smeća a trava je pokošena. Bolje da oni održavaju čistoću negu npr. Rad. Zašto Pokop? pa vjerovatno zato što su Vraca ipak pored spomenika i groblje jer su gore sahranjeni ljudi
-
mIRCerka
#38 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
samo da se ne desi da te gore exhumiraju i prepakuju (grozno zvuci znam) i ne sahrane u jedan cosak, a gore naprave novo Groblje...jer poznata je cinjenica da novih GROBNIH slobodnih mjesta u Sarajevu vise NEMA!valterbranisarajevo wrote: Također imam neke informacije da će se u priču oko Spomen-parka Vraca uključiti i JKP Pokop. na koji način, ne znam, ali bi bilo dobro da oni preuzmu održavanje i čišćenje Vraca jer mislim da je to jedno od rijetkih Javnih preduzeća koji dobro rade svoj posao. Vidim ja njih kako redovno održavaju stara groblja oko pijace Ciglane. Sve je uvijek čisto, nema smeća a trava je pokošena. Bolje da oni održavaju čistoću negu npr. Rad. Zašto Pokop? pa vjerovatno zato što su Vraca ipak pored spomenika i groblje jer su gore sahranjeni ljudi
- valterbranisarajevo
#39 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Ma neće sigurno. Po meni ih nisu trebali dirati ni prije rata, odnosno trebali su ih ostaviti da počivaju u parku..Mislim da je gore sahranjen i Vaso....
-
mIRCerka
#40 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
njemu se za kosti ne zna...valterbranisarajevo wrote:Ma neće sigurno. Po meni ih nisu trebali dirati ni prije rata, odnosno trebali su ih ostaviti da počivaju u parku..Mislim da je gore sahranjen i Vaso....
-
popajic
#41 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Kako izvrsiti taj pritisak?@valterbranisarajevo
Ako nisu još uvijek dobili novac treba izvršiti pritisak na Vladu FBiH da izvrše transfer što prije.
I ne samo za ovo, nego i za namjeru izmjene imena skolama (druga tema), za nestajanje Sarajevskih ruza...za sve te obicne,ali po meni jako vazne stvari.
Meni licno vise nista ne znace peticije,cak ni protesti,a mozak mi blokiran za djelotvornije ideje.
Par stvari sam odradio u vlastitoj reziji,zelio i vise,ali uvijek betonski zid birokratije ( i jos po neceg) na putu.
Bljutav ukus zbog svega...i puno iritacija !
-
mIRCerka
#42 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
ima li ko kvadratni metar zemlje da donira da dignemo spomenik Ljudskoj gluposti i bezobrazluku?
- valterbranisarajevo
#43 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Ovo je prijedlog javnog poziva vlastima za obnovu Spomen parka Vraca. Ima li neko neke primjedbe, prijedloge ili sugestije?
Javni poziv svim nivoima vlasti u Katonu Sarajevo i Gradu Sarajevo za obnovu Spomen parka Vraca
Spomen park Vraca su građani Sarajeva izgradili da sačuvaju uspomenu na 10.000 svojih sugrađana svirepo ubijenih za vrijeme nacističke okupacije Sarajeva u II svjetskom ratu. Nažalos, tkao posljedica ratnih razaranja i poslijeratne nebrige vlasti ovaj spomenik se sada nalazi u katastrofalnom stanju. Umjesto mjesta gdjebi građani Sarajeva i strani turisti trebali evocirati uspomene na stradanje Sarajeva i njegovih gotovo 15% sugrađana u najvećem svjetskom sukobu i doprinos našeg grada u pobjedi nad najećim zlom savremenog svijet, -nacizmom i fašizmom, ovaj antifašistički spomenik je postao mjesto na kojem se okupljaju narkomani i kriminalci koji svakodnevno dodatno obeščašćuju ovo mjesto, čak i uništavajući imena žrtava fašističkog terora uklesana na zidove Spomen parka, koja su za većinu tih nesretnika jedini svjedok da su nekada živjeli u našem gradu, a koji su svoj život završili u nekom od mnogobrojnih koncentracionih logora napravljenih za masovno uništavanje ljudskih bića. Većina od njih nisu imala čak ni pravo da budu dostojno sahranjeni kao ljudi pa je Spomen park postao jedino mjesto gdje im njihove porodice mogu odati počast.
Zbog toga je na vlastima i građanima Sarajeva ostala ljudska i istorijska odgovornost da sačuvaju Spomen park Vraca kako bi spriječili da ovi ljudi zauvijek padnu u zaborav.
Umjesto mjesta nezaborava Spomen park Vraca je postao mjesto zaborava, koje građani zbog svoje vlastite sigurnosti izbjegavaju.
Nažalost, pored brojnih apela, novinskih članaka, pojedinačnih akcija čišćenja Spomen parka niti jedan nivo vlasti u Sarajevu nije učinio gotovo ništa da zaustavi dalju devastaciju spomenika i izvrši njegovu rekonstrukciju.
Vlada FBiH je na svojoj sjednici održanoj u augustu 2008. godine odobrila 80.000 KM Zavodu za zaštitu spomenika Kantona Sarajev oza obnovu Spomen parka Vraca. Ovaj novac bi se trebao utrošiti makar za najnužnije radove na zaštiti i rekonstrukciji spomenika, od čega je najvažnije da se postavljanjem odgovarajućih zaštita (ograde sa kapijom,javne rasvjete, video nadzora i fizičkog osiguranja) spriječi ulazak u krug Spomen park.
Zato tražimo da se sa svim sredstvima koja su namjenski izdvojena odmah počne sa obnovom, kao i da se u budžetima za 2009. godinu izdvoje namjenska sredstva za nastavak obnove i tako vrati dostojanstvo Spomen parku i ljudima kome je on posvećen.
Javni poziv svim nivoima vlasti u Katonu Sarajevo i Gradu Sarajevo za obnovu Spomen parka Vraca
Spomen park Vraca su građani Sarajeva izgradili da sačuvaju uspomenu na 10.000 svojih sugrađana svirepo ubijenih za vrijeme nacističke okupacije Sarajeva u II svjetskom ratu. Nažalos, tkao posljedica ratnih razaranja i poslijeratne nebrige vlasti ovaj spomenik se sada nalazi u katastrofalnom stanju. Umjesto mjesta gdjebi građani Sarajeva i strani turisti trebali evocirati uspomene na stradanje Sarajeva i njegovih gotovo 15% sugrađana u najvećem svjetskom sukobu i doprinos našeg grada u pobjedi nad najećim zlom savremenog svijet, -nacizmom i fašizmom, ovaj antifašistički spomenik je postao mjesto na kojem se okupljaju narkomani i kriminalci koji svakodnevno dodatno obeščašćuju ovo mjesto, čak i uništavajući imena žrtava fašističkog terora uklesana na zidove Spomen parka, koja su za većinu tih nesretnika jedini svjedok da su nekada živjeli u našem gradu, a koji su svoj život završili u nekom od mnogobrojnih koncentracionih logora napravljenih za masovno uništavanje ljudskih bića. Većina od njih nisu imala čak ni pravo da budu dostojno sahranjeni kao ljudi pa je Spomen park postao jedino mjesto gdje im njihove porodice mogu odati počast.
Zbog toga je na vlastima i građanima Sarajeva ostala ljudska i istorijska odgovornost da sačuvaju Spomen park Vraca kako bi spriječili da ovi ljudi zauvijek padnu u zaborav.
Umjesto mjesta nezaborava Spomen park Vraca je postao mjesto zaborava, koje građani zbog svoje vlastite sigurnosti izbjegavaju.
Nažalost, pored brojnih apela, novinskih članaka, pojedinačnih akcija čišćenja Spomen parka niti jedan nivo vlasti u Sarajevu nije učinio gotovo ništa da zaustavi dalju devastaciju spomenika i izvrši njegovu rekonstrukciju.
Vlada FBiH je na svojoj sjednici održanoj u augustu 2008. godine odobrila 80.000 KM Zavodu za zaštitu spomenika Kantona Sarajev oza obnovu Spomen parka Vraca. Ovaj novac bi se trebao utrošiti makar za najnužnije radove na zaštiti i rekonstrukciji spomenika, od čega je najvažnije da se postavljanjem odgovarajućih zaštita (ograde sa kapijom,javne rasvjete, video nadzora i fizičkog osiguranja) spriječi ulazak u krug Spomen park.
Zato tražimo da se sa svim sredstvima koja su namjenski izdvojena odmah počne sa obnovom, kao i da se u budžetima za 2009. godinu izdvoje namjenska sredstva za nastavak obnove i tako vrati dostojanstvo Spomen parku i ljudima kome je on posvećen.
- uvjek dobar gost
#44 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
mIRCerka wrote:ima li ko kvadratni metar zemlje da donira da dignemo spomenik Ljudskoj gluposti i bezobrazluku?
Ova ideja mi je super..., a prijedlog javnog poziva pročitam malo kasnije pa javim...
- uvjek dobar gost
#45 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Spomen park Vraca su građani Sarajeva izgradili da sačuvaju uspomenu na 10.000 svojih sugrađana svirepo ubijenih za vrijeme nacističko-kvinsliške okupacije Sarajeva u II Svjetskom ratu. Nažalost, kao posljedica ratnih razaranja i poslijeratne nebrige svih nivoa vlasti, ali i samih građana Sarajeva ovaj spomenik se sada nalazi u katastrofalnom stanju.
Umjesto mjesta gdje bi građani Sarajeva trebali evocirati uspomene na stradanje Sarajeva i njegovih gotovo 15% sugrađana u najvećem svjetskom sukobu i doprinos našeg grada u pobjedi nad najećim zlom savremenog svijeta nacizmom i fašizmom, ovaj antifašistički spomenik je postao mjesto na kojem se okupljaju narkomani, kriminalci i neodgovorni građani koji svakodnevno dodatno obeščašćuju ovo mjesto, čak i uništavajući imena žrtava fašističkog terora uklesana na zidove Spomen parka, koja su za većinu tih nesretnika bili jedini svjedok da su nekada živjeli u našem gradu. Većina od njih nisu imala čak ni pravo da budu dostojno sahranjeni kao ljudi pa je Spomen park postao jedino mjesto gdje im njihove porodice mogu odati počast.
Zbog toga je na vlastima i građanima Sarajeva ostala ljudska i istorijska odgovornost da sačuvaju Spomen park Vraca kako bi spriječili da ovi ljudi zauvijek padnu u zaborav, a sa njima i antifašistička borba koja se vodila na ovim prostorima i koja kao takva treba da nam služi na čast.
Umjesto mjesta nezaborava Spomen park Vraca je postao mjesto zaborava i mjesto koje je jedan od simbola sramotnog odnosa vlasti ali i samih građana prema sopstvenoj istoriji.
Nažalost, pored brojnih apela, novinskih članaka, pojedinačnih akcija čišćenja Spomen parka niti jedan nivo vlasti u Sarajevu nije učinio gotovo ništa da zaustavi dalju devastaciju spomenika i izvrši njegovu rekonstrukciju kao i zaštitu.
Vlada FBiH je na svojoj sjednici održanoj u augustu 2008. godine odobrila 80.000 KM Zavodu za zaštitu spomenika Kantona Sarajev oza obnovu Spomen parka Vraca. Ovaj novac bi se trebao utrošiti makar za najnužnije radove na zaštiti i rekonstrukciji spomenika da bi se spriječila njegova daljnja devastacija u svakom pogledu.
Zato tražimo da se sa svim sredstvima koja su namjenski izdvojena odmah počne sa obnovom, kao i da se u budžetima za 2009. godinu izdvoje namjenska sredstva za nastavak obnove i tako vrati dostojanstvo Spomen parku i ljudima kome je on posvećen, ali na taj način i svima nama koji borbu protiv fašizma vidimo kao svoju.
P.S
Molim još ljudi da malo pregledaju, posebno molim da neko malo skrati sve ovo jer mislim da je malo predugo ... ja sam malo ispravio i vrlo malo prepravio...
Spomen park Vraca su građani Sarajeva izgradili da sačuvaju uspomenu na 10.000 svojih sugrađana svirepo ubijenih za vrijeme nacističko-kvinsliške okupacije Sarajeva u II Svjetskom ratu. Nažalost, kao posljedica ratnih razaranja i poslijeratne nebrige svih nivoa vlasti, ali i samih građana Sarajeva ovaj spomenik se sada nalazi u katastrofalnom stanju.
Umjesto mjesta gdje bi građani Sarajeva trebali evocirati uspomene na stradanje Sarajeva i njegovih gotovo 15% sugrađana u najvećem svjetskom sukobu i doprinos našeg grada u pobjedi nad najećim zlom savremenog svijeta nacizmom i fašizmom, ovaj antifašistički spomenik je postao mjesto na kojem se okupljaju narkomani, kriminalci i neodgovorni građani koji svakodnevno dodatno obeščašćuju ovo mjesto, čak i uništavajući imena žrtava fašističkog terora uklesana na zidove Spomen parka, koja su za većinu tih nesretnika bili jedini svjedok da su nekada živjeli u našem gradu. Većina od njih nisu imala čak ni pravo da budu dostojno sahranjeni kao ljudi pa je Spomen park postao jedino mjesto gdje im njihove porodice mogu odati počast.
Zbog toga je na vlastima i građanima Sarajeva ostala ljudska i istorijska odgovornost da sačuvaju Spomen park Vraca kako bi spriječili da ovi ljudi zauvijek padnu u zaborav, a sa njima i antifašistička borba koja se vodila na ovim prostorima i koja kao takva treba da nam služi na čast.
Umjesto mjesta nezaborava Spomen park Vraca je postao mjesto zaborava i mjesto koje je jedan od simbola sramotnog odnosa vlasti ali i samih građana prema sopstvenoj istoriji.
Nažalost, pored brojnih apela, novinskih članaka, pojedinačnih akcija čišćenja Spomen parka niti jedan nivo vlasti u Sarajevu nije učinio gotovo ništa da zaustavi dalju devastaciju spomenika i izvrši njegovu rekonstrukciju kao i zaštitu.
Vlada FBiH je na svojoj sjednici održanoj u augustu 2008. godine odobrila 80.000 KM Zavodu za zaštitu spomenika Kantona Sarajev oza obnovu Spomen parka Vraca. Ovaj novac bi se trebao utrošiti makar za najnužnije radove na zaštiti i rekonstrukciji spomenika da bi se spriječila njegova daljnja devastacija u svakom pogledu.
Zato tražimo da se sa svim sredstvima koja su namjenski izdvojena odmah počne sa obnovom, kao i da se u budžetima za 2009. godinu izdvoje namjenska sredstva za nastavak obnove i tako vrati dostojanstvo Spomen parku i ljudima kome je on posvećen, ali na taj način i svima nama koji borbu protiv fašizma vidimo kao svoju.
P.S
Molim još ljudi da malo pregledaju, posebno molim da neko malo skrati sve ovo jer mislim da je malo predugo ... ja sam malo ispravio i vrlo malo prepravio...
- valterbranisarajevo
#46 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Sramota antifašističkog Sarajeva

- valterbranisarajevo
- valterbranisarajevo
#48 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Ja sam također izbacio nešto malo, ali nekako mi je sve važno, ne mogu nikako pregledati apel objektivno.. Zato i ja molim da neko ovo još malo skrati i pregleda ima li gramatičkih grešaka...U naslovu sam stavio svim nivoima vlasti, ne navodeći pojedinačno nikoga. Mislim da je ovo obaveza svih...
Javni poziv svim nivoima vlasti u BiH za obnovu Spomen parka Vraca
Umjesto mjesta gdje bi građani Sarajeva trebali evocirati uspomene na stradanje Sarajeva i njegovih gotovo 15% sugrađana u najvećem svjetskom sukobu i doprinos našeg grada u pobjedi nad najvećim zlom savremenog svijeta nacizmom i fašizmom, ovaj antifašistički spomenik je postao mjesto na kojem se okupljaju narkomani, kriminalci i neodgovorni građani koji svakodnevno dodatno obeščašćuju ovo mjesto, čak i uništavajući imena žrtava fašističkog terora uklesana na zidove Spomen parka, koja su za većinu tih nesretnika bili jedini svjedok da su nekada živjeli u našem gradu.
Zbog toga je na vlastima i građanima Sarajeva ostala ljudska i istorijska odgovornost i obaveza da sačuvaju Spomen park Vraca kako bi spriječili da ovi ljudi zauvijek padnu u zaborav, a sa njima i antifašistička borba koja se vodila na ovim prostorima i koja kao takva treba da nam služi na čast.
Vlada FBiH je na svojoj sjednici održanoj u augustu 2008. godine odobrila 80.000 KM Zavodu za zaštitu spomenika Kantona Sarajevo za obnovu Spomen parka Vraca. Ovaj novac bi se trebao utrošiti makar za najnužnije radove na zaštiti i rekonstrukciji spomenika da bi se spriječila njegova daljnja devastacija u svakom pogledu.
Javni poziv svim nivoima vlasti u BiH za obnovu Spomen parka Vraca
Umjesto mjesta gdje bi građani Sarajeva trebali evocirati uspomene na stradanje Sarajeva i njegovih gotovo 15% sugrađana u najvećem svjetskom sukobu i doprinos našeg grada u pobjedi nad najvećim zlom savremenog svijeta nacizmom i fašizmom, ovaj antifašistički spomenik je postao mjesto na kojem se okupljaju narkomani, kriminalci i neodgovorni građani koji svakodnevno dodatno obeščašćuju ovo mjesto, čak i uništavajući imena žrtava fašističkog terora uklesana na zidove Spomen parka, koja su za većinu tih nesretnika bili jedini svjedok da su nekada živjeli u našem gradu.
Zbog toga je na vlastima i građanima Sarajeva ostala ljudska i istorijska odgovornost i obaveza da sačuvaju Spomen park Vraca kako bi spriječili da ovi ljudi zauvijek padnu u zaborav, a sa njima i antifašistička borba koja se vodila na ovim prostorima i koja kao takva treba da nam služi na čast.
Vlada FBiH je na svojoj sjednici održanoj u augustu 2008. godine odobrila 80.000 KM Zavodu za zaštitu spomenika Kantona Sarajevo za obnovu Spomen parka Vraca. Ovaj novac bi se trebao utrošiti makar za najnužnije radove na zaštiti i rekonstrukciji spomenika da bi se spriječila njegova daljnja devastacija u svakom pogledu.
Last edited by valterbranisarajevo on 13/11/2008 14:48, edited 1 time in total.
-
popajic
#49 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
@Valtere,
u ovom pasusu:
II
u ovom pasusu:
bi mogao dodati da im je to i obaveza posto to jasno stoji u odluci:...Zbog toga je na vlastima i građanima Sarajeva ostala ljudska i istorijska odgovornost da...
II
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika (u daljnjem tekstu: Komisija) utvrdit će tehničke uvjete i osigurati finansijska sredstva za izradu i postavljanje informacione ploče sa osnovnim podacima o spomeniku i odluci o proglašenju dobra nacionalnim spomenikom.
- valterbranisarajevo
#50 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu
Ispravljeno..Ne znam da li sam vam to napisao..Nedavno je članovima Vlade BiH na jednoj od sjednica federalnog parlamenta, pokazana ova odluka uz pitanje zašto nisu izvršili svoje obaveze propisane u njoj. odgovor je bio:"radimo na tome". tako da ja očekujem i nadam se da bi od strane Vlade FBiH moglo doći još sredstava..