SEAT LEON

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

radijator

#26 Re: SEAT LEON

Post by radijator »

Hodidjed wrote:U cemu je fol s tim "obrtnim momentom"?
Fakat nemam pojma.
Vezu između konjske snage i obrtnog momenta (ili "torque") najbolje je objasnio Jeremy Clarkson u jednoj od emisija Top Gear-a.
S jedne strane imamo KS koja govori koliko brzo neko auto može ići, dok je s druge strane obrtni momenat koji nam govori za koliko vremena će to auto brzo ići.
Dakle, što je veči obrtni momenat kraće je vrijeme za koje će neko auto postići veliku brzinu.
DoradO

#27 Re: SEAT LEON

Post by DoradO »

evo covjek nacrtao rijecima :D

obrtni moment i snaga pojasnjenje

Pošto svi pricamo o snazi motora, evo teksta koji ima za cilj da malo rasvetli šta koja od ovih velicina znaci u realnom životu. Da bi se opisao napor koji su konji od davnina ulagali radeci ne baš prijatne poslove, naucnici su pokušali opisati rad (koji je konj izvršio), vreme (koje je konj proveo radeci) i medjuzavisnost ovih vrednosti. Rezultat je ono što mi svi sada nazivamo "Konjska snaga".
Šta je to konjska snaga?Definicija konjske snage
Prema toj prici postavljena je definicija, koje se danas držimo, a koja govori kako je jedna KS = 75 kg m/s. Prebacimo to u razumljiv recnik: prosecni konj (snažan 1 KS) u stanju je da predmet težak 75 kg podici za 60 m vukuci ga 1 minutu (slika 1). U novije vreme prelaskom na metricki sistem, snagu izražavamo vatima (W) odn. kilovatima (kW). Ono što dalje predstavalja problem je pretvaranje tih vrednosti.

Odnos je sledeci: 1 KS = 0,735 kWodnosno 1 kW = 1,35962 KS.

Jedna KS potrebna je da se telo teško 75 kg podigne 60 m za 1 minut

Definicija obrtnog momenta
Medutim opisivanje snage nije dovoljno, da bi u potpunosti sagledali performanse motora potrebna Vam je još jedna velicina: Moment sile.

Opšte poznat kao "obrtni moment", je u stvari nešto što je "jednako proizvodu sile i udaljenosti mesta na kojem deluje ta sila od ose rotacije". Ali o cemu se zaista radi? Zamislite kljuc za skidanje šrafova na tockovima. Što dužu polugu imate to ce vam posao odvijanja biti lakši jer cete istu silu primenjivati na vecoj udaljenosti od ose rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove "krak sile", a ono što pri odvijanju primenjujete na šrafu zove se "moment" (jedinica: Nm).

Dijagram rada 4-cilindricnog otto-motora:
- najveca snaga 33 kW (45 KS) pri 5000 o/min
- najveci moment 88 Nm pri 2800 o/min
Potrebno je spomenuti još jedan detalj, a to je broj obrtaja motora. Što je veci broj obrtaja motora, jasno je - veca je i kolicina sagorenog goriva, a time je i proizvedeno više energije. Pojednostavnjeno, više obrtaja - više snage gledamo li to kroz jedan te isti period vremena.

I konacno, sad po prvi puta dobijamo priliku da povežemo snagu i moment, što ce uciniti magicna formula: KS = Nm * O / 7024, gde je O broj obrtaja motora izražen u 1/min.

Zbog cega nam je sve to bitno?

Snaga motora, bitna je da bismo znali da li ce neki automobil ici brzo. Moment nam je potreban da bi znali kada ce taj automobil ici brzo. Pojednostavnjeno govoreci, što je viši maksimalni moment koji neki motor razvija (pri odredenom broju obrtaja) to ce automobil bolje "vuci" pri nižem broju obrtaja jer ce ujedno njegov motor moci ostvariti vecu snagu pri nižim obrtajima.

jednostavno receno OBRTNI MOMENT = JACINA UBRZANJA
Hodidjed

#28 Re: SEAT LEON

Post by Hodidjed »

Hvala na objasnjenjima :)
Samo jos da skontam "sta je sta".
Valjda ispade, ako ti ato ima vise KS moze brzo ici, odnosno jos je bolje da je odnos kubikaze i snage malo jaci tj 1.9 i 90KS je idealno dok vec 1.9 i 120 KS je mucenje motora.
Nedze-nesta :?
MirnesL

#29 Re: SEAT LEON

Post by MirnesL »

dimu wrote:svakako bolji izbor od Golfa 5, u biti isto auto, a seat se ne krade :D a i jeftiniji je sto je najbitnije heh a izvana je ljepsi od golfa, ali je zato unutra stvarno promasaj, meni pomalo ruzno i jako oskudno izgleda
Da te ovdje demantujem. Jutros krenuo na posao, auta nigdje :x Dzaba fabricki alarm, dzaba blokada motora. Cuo sam se dva puta oko otkupa auta, dao svoje uvjete, cekam da jave da li prihvataju
templar31

#30 Re: SEAT LEON

Post by templar31 »

Bas crnjak....

Koje je auto u pitanju?
MirnesL

#31 Re: SEAT LEON

Post by MirnesL »

Upravo ovaj o kojem se u ovoj temi govori
templar31

#32 Re: SEAT LEON

Post by templar31 »

Ja nisam htio vjerovati u te fabricke zastite, kodirane kljuceve i blokade, pa sam dok sam cekao tablice dao da se na autu ugradi Zeder. To je 400 KM a vrijedi svaku paru.
dimu

#33 Re: SEAT LEON

Post by dimu »

MirnesL wrote:
dimu wrote:svakako bolji izbor od Golfa 5, u biti isto auto, a seat se ne krade :D a i jeftiniji je sto je najbitnije heh a izvana je ljepsi od golfa, ali je zato unutra stvarno promasaj, meni pomalo ruzno i jako oskudno izgleda
Da te ovdje demantujem. Jutros krenuo na posao, auta nigdje :x Dzaba fabricki alarm, dzaba blokada motora. Cuo sam se dva puta oko otkupa auta, dao svoje uvjete, cekam da jave da li prihvataju

jebga druze nisam rekao da se nikad, apsolutno ni u kojem slucaju seat ne krade :-D ali opcenito govoreci, ako kradje seata uporedis sa kradjama golfova, mozes reci da se seat ne krade ;) naravno uvijek postoje izuzeci
MirnesL

#34 Re: SEAT LEON

Post by MirnesL »

Jasno ti je da ti statistika malo znači kad si taj izuzetak baš ti :x :x :x Da bude još veći crnjak, noćas sam odnio pare i ... taaadaam: ni auta ni para.
Giordano

#35 Re: SEAT LEON

Post by Giordano »

templar31 wrote:Ja nisam htio vjerovati u te fabricke zastite, kodirane kljuceve i blokade, pa sam dok sam cekao tablice dao da se na autu ugradi Zeder. To je 400 KM a vrijedi svaku paru.
:roll:

Sta ti je ba, taj Zeder?

Bullet Tooth Tony

#36 Re: SEAT LEON

Post by Bullet Tooth Tony »

DoradO wrote: ako uzmes tdi preko 100 KS biti ces prezadovoljan i nikad te nece iznevjeriti :D
Ma ja, tebi sad sve ispod 100 konja malo :D :D :D :D
Irelevantan

#37 Re: SEAT LEON

Post by Irelevantan »

MirnesL wrote:Jasno ti je da ti statistika malo znači kad si taj izuzetak baš ti :x :x :x Da bude još veći crnjak, noćas sam odnio pare i ... taaadaam: ni auta ni para.

Koji peh, žao mi kralju, koliko si love dao?

Koji si alarm imao ? I dali si imao kakvu mehaničku zaštitu?

I ja vozim Seata ali doduše Toleda.
Hodidjed

#38 Re: SEAT LEON

Post by Hodidjed »

MirnesL wrote:Jasno ti je da ti statistika malo znači kad si taj izuzetak baš ti :x :x :x Da bude još veći crnjak, noćas sam odnio pare i ... taaadaam: ni auta ni para.
Zajebavas????
Gdje si odnio pare? Kome? Koliko su trazili para?
Jesil' prethodno zvao policiju?
Kako su te ovi nasli za otkup?
MirnesL

#39 Re: SEAT LEON

Post by MirnesL »

Zvao policiju naravno, oni indolentni kao i obično. Ovima nije bilo teško da me nađu jer je u kaseti bio telefonski račun :D Pare odnio u Bilješevo i ostavio na parking, malo me vozali okolo, valjda dok zametnu trag i gotovo. U Kaknju, gdje su mi rekli da čekam, proveo sam 2 sata i nakon toga shvatio da sam nasamaren, što sam, uzgred i očekivao ali sam i išao na rizik.

Alarm je fabrički, pojma nemam koja vrsta i bila je još elektronska blokada motora, šta god da to znači. Nije bilo nikakve mehaničke zaštite, nažalost. Ono što mi je najcrnje u ovom svemu je da sam ostavio auto ispred garaže a ne u garaži.
Hodidjed

#40 Re: SEAT LEON

Post by Hodidjed »

MirnesL wrote:Zvao policiju naravno, oni indolentni kao i obično. Ovima nije bilo teško da me nađu jer je u kaseti bio telefonski račun :D Pare odnio u Bilješevo i ostavio na parking, malo me vozali okolo, valjda dok zametnu trag i gotovo. U Kaknju, gdje su mi rekli da čekam, proveo sam 2 sata i nakon toga shvatio da sam nasamaren, što sam, uzgred i očekivao ali sam i išao na rizik.

Alarm je fabrički, pojma nemam koja vrsta i bila je još elektronska blokada motora, šta god da to znači. Nije bilo nikakve mehaničke zaštite, nažalost. Ono što mi je najcrnje u ovom svemu je da sam ostavio auto ispred garaže a ne u garaži.
Jarane, ja bih im bombu prikacio uz pare, vjeruj mi.
S druge strane. Imam jarana kome su drpili Passat (stari, 90 godiste). On je to ostavio 7 dana da proba sam naci auto, ali mu nije islo. Osmi dan ode na policiju i prijavi kradju. Naravno, stoput su ga pitali "zasto se tek 8-mi dan obratio?". Ostavio je svoje podatke i broj mobitela policiji. Isti taj dan popodne ga lopov zove i trazi pare za otkup!
Cool zar ne :-D Samo U Bosni gledajte "Policija & Friends"
MirnesL

#41 Re: SEAT LEON

Post by MirnesL »

CSI: Bosnia :D Plače mi se a ja se smijem. Drug, i ja sam svašta razmišljao a onda kad skontaš da imaš ženu i dijete te da je ova bagra spremna na sve, brzo te ideje nestanu iz glave.
Last edited by MirnesL on 16/09/2008 12:35, edited 1 time in total.
Hodidjed

#42 Re: SEAT LEON

Post by Hodidjed »

MirnesL wrote:CSI: Bosnia :D Plače mi se a ja se smijem. Drug, i ja sam svašta razmišljao a onda kad skontaš da imaš ženu i dijete, da odeš na put a oni ostanu sami i slično, brzo te ideje nestanu iz glave.
Na zapadu odavno ugradjuju nekakv GPS (nedze-nesta) tako da lopovi ne mogu skontat'. Pa ako ti ga i drpe, ti u svakom momentu mozes znati "gdje je" i otici po njega :-D
Cuo sam da se vec poceo prodavati po Sarajevu. Nisam siguran, ali mi se cini da kosta nekih 400 KM.
Kada si isao po otkup auta, jesil' zvao policiju da dodju?
Last edited by Hodidjed on 17/09/2008 08:41, edited 1 time in total.
MirnesL

#43 Re: SEAT LEON

Post by MirnesL »

...
Edin H.

#44 Re: SEAT LEON

Post by Edin H. »

Sto ukinu post Mirneste?

Pa ima li sad habera od lopova nakon sto su uzeli novac? :cry:
dimu

#45 Re: SEAT LEON

Post by dimu »

MirnesL wrote: Pare odnio u Bilješevo i ostavio na parking, malo me vozali okolo, valjda dok zametnu trag i gotovo. U Kaknju, gdje su mi rekli da čekam, proveo sam 2 sata i nakon toga shvatio da sam nasamaren, što sam, uzgred i očekivao ali sam i išao na rizik.

e ne znam, mislim nije ovo sad film neki ali brate u toj situaciji trebas okupit par ljudi pa se organizovat da neko pazi na mjesto ko ce pokupit pare kad ih ti ostavis, da se jos neko voza okolo i uprati gdje su otisli... i tako se osigurati bar nekako, a ne sam otic ostavit pare i cekat, pa ne bi ti niko normalan vratio auto tako. nemoj pogresno shvatit ali ako vec policija nista ne radi u tim slucajevima trebao si ti malo pametnije to odraditi i isplanirati

p.s. sta je sa kaskom jel ti osigurano bilo
Giordano

#46 Re: SEAT LEON

Post by Giordano »

Hodidjed wrote:
MirnesL wrote:CSI: Bosnia :D Plače mi se a ja se smijem. Drug, i ja sam svašta razmišljao a onda kad skontaš da imaš ženu i dijete, da odeš na put a oni ostanu sami i slično, brzo te ideje nestanu iz glave.
Na zapadu odavno ugradjuju nekakv GPS (nedze-nesta) tako da lopovi ne mogu skontat'. Pa ako ti ga i drpe, ti u svakom momentu mozes znati "gdje je" i otici po njega :-D
Cuo sam da se vec poceo prodavati po Sarajevu. Nisam siguran, ali mi se cini da kosta nekih 400 KM.
Kada si isao po otkup auta, jesil' zvao policiju da dodju?

GPS se lahko blokira,a oni koji kradu auta znaju gdje se GPS nalazi,pa ga jednostavno skine i "baci u more" :lol: !

MirnesL

#47 Re: SEAT LEON

Post by MirnesL »

dimu wrote: e ne znam, mislim nije ovo sad film neki ali brate u toj situaciji trebas okupit par ljudi pa se organizovat da neko pazi na mjesto ko ce pokupit pare kad ih ti ostavis, da se jos neko voza okolo i uprati gdje su otisli... i tako se osigurati bar nekako, a ne sam otic ostavit pare i cekat, pa ne bi ti niko normalan vratio auto tako. nemoj pogresno shvatit ali ako vec policija nista ne radi u tim slucajevima trebao si ti malo pametnije to odraditi i isplanirati

p.s. sta je sa kaskom jel ti osigurano bilo
Prijatelju, iz ovog tvog posta mi je jasno da nisi bio u sličnoj situaciji :D Meni je ovo drugi put :x Neznaš gdje ćeš ostaviti pare, moraš im ići uz dlaku jer su to kriminalci, koji nemaju šta da izgube a ti imaš toliko toga za izgubit. Počneš li se nešto kurčit ne nazovu te više i to je to, a svako normalno ide da pokuša vratiti auto.

Auto mi nije bilo kasko osigurano :sad:
Edin H. wrote:Sto ukinu post Mirneste?

Pa ima li sad habera od lopova nakon sto su uzeli novac? :cry:
Ma bio sam neki izvještaj od MUP-a stavio pa skontah da je bolje, možda ima još lopova koji čitaju forum pa reko da im makar adresu ne dajem :D Od lopova, od kad sam ostavio lovu, nikakvog habera više nema. Moram reči da sam pomalo počeo gubit nadu :sad: I već sam počeo da zagledam druga auta. Recimo, danas sam vidio jednog jako lijepog Yugu :D
Hodidjed

#48 Re: SEAT LEON

Post by Hodidjed »

Dobro si :-D
Ma Yugo je HIT. Eno ga i u novom spotu Metallice :)

Bas mi je jaran nedavno kupio bijesno auto,a nikakvog alarma ni zastite nema. Bas me interesuje koliko ce mu potrajat'.
ranger

#49 Re: SEAT LEON

Post by ranger »

joj brate znam kako boli kad ti maznu auto...
iz iskustva.... jbg....nek je ziva glava (ako ti to moze bit neka utjeha)
:thumbup:
ado-šampion

#50 Re: SEAT LEON

Post by ado-šampion »

Mojem prijatelju se nedavno maznuli Octaviu od firme ispred zgrade. Zvali ga i prije nego što je skonto da su mu ga ukrali. Auto kasko osigurano, on nije htio dati dinara, zvali ga sto puta, tako reći ga molili da da bilo šta. Auto naravno nikad nije nađeno, ali je firma dobila pare od kaska. Ovo pričam zato što ima ljudi koji unatoč kasku daju pare za otkup i tako samo ohrabruju te lopove da im (nam) sve više i više kradu auta.

Kralju, ne želim ti prisjedat na muku, ali kad su ti već jednom ukrali auto, trebao si ovo osigurat zaštitama kako valja. Iako, da budem iskren, ni ja ne bih očekivao da će ukrasti Seata, ali valjda uzimaju sve iz VW grupe. Još je imao alarm i blokadu motora. Izgleda da su njih baš provalili. Ipak, nemoj očajavat možda se auto ipak pojavi. Danas ih nalaze puno više nego prije.
Post Reply