TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#26 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
ako Bog da,sudeci po ovome sto sam procitao,mislim na dosadasnja iskustva sa ovom gumom,meni ce tigar na auto kada dodju zakonske obaveze za to.
nije ovo njemacka i nije ADAC toliko mjerodavan da moram uvaziti njihove misljenje,a svakako je bolja solucija od polovnih i protekt guma.
nije ovo njemacka i nije ADAC toliko mjerodavan da moram uvaziti njihove misljenje,a svakako je bolja solucija od polovnih i protekt guma.
- Qler
#27 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
haj to za 80km/h je i u pravu, mislim ako je los put zimi fakat nema potrebe za vecim brzinama, ali guma kada je losa i na 40km/h klize i gubi kontrolu. te tigar su cuo sam lose pravo, jedino sto mogu iscupati bas iz snijega. ja sa ovim svojim zimskim nesto nemam namjeru da experimentisem koliko su dobre na vecim brzinamahrasno38 wrote:A gdje ti to smijes u BiH voziti vise od 80 osim na autoputu 130 i to pogotovo zimi????????????????? Radi takvog razmisljanja malo malo u crnoj hronici i na zadnjim stranama dnevnih novina osvane neko ko misli da je Emerson Fitipaldi. Tako da uopste nije biser ovo sto je napiso(la) @ins nego upravo obratno.ins wrote:Mislim da je ovo jedan od najvecih bisera ever na ovom forumuNa brzinama do 80km/h sasvim zadovoljavaju moje potrebe. Možda 3% vozača zdrave pameti u zimskim uslovima(led i snijeg) vozi brže od 80km/h na BH cestama.
Jbt, k'o da je 1969. i svi imamo jal Zastavu 750 jal Renault 8 jal Simcu 1100....
- Sarayman
#28 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Vec 2 zime koristimo Tigar zimske gume na manjem autu i primjetio sam da su slabije od Sava S3 po pitanju bilo cega, osim trajnosti gazeceg sloja. S3 cupaju iz svake situacije, ali se zato brzo trose.
-
ins
#29 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Pa, onima koji voze Tigar ili Savu ocito 80 km/h po snijegu predstavlja samoubistvo, dok kada imas dobru kvalitetnu gumu stvari su puno jednostavnije...
Neki bi ljudi morali shvatiti da svijet ne zavrsava sa G2 + Eskimo S3, vec da i iza Zenice postoji neka cudna civilizacija, u kojoj recimo ljudi imaju M+S gume sa indexom brzine V (do 240 km/h)...
Neki bi ljudi morali shvatiti da svijet ne zavrsava sa G2 + Eskimo S3, vec da i iza Zenice postoji neka cudna civilizacija, u kojoj recimo ljudi imaju M+S gume sa indexom brzine V (do 240 km/h)...
- Qler
#30 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
drug sve zavisi od potreba, ja sam na svoju fiestu stavio debica gume, ali sam na sluzbenog mondea stavio pireli. jer ipak sa njim idem na duza putovanja, vece brzine. nisam sad ni ja vesla sisao, da stavim savu, debicu, tigra na auto sa kojim se prelaze km i km godisnje.
ispravio sam se dunlop su mi ljetne, a pireli zimske
- chuchumbamayumbe
#31 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Uz duzno postovanje, kojom to ti prosjecnom brzinom vozis zimi, po Bosni.ins wrote:Mislim da je ovo jedan od najvecih bisera ever na ovom forumuNa brzinama do 80km/h sasvim zadovoljavaju moje potrebe. Možda 3% vozača zdrave pameti u zimskim uslovima(led i snijeg) vozi brže od 80km/h na BH cestama.
Jbt, k'o da je 1969. i svi imamo jal Zastavu 750 jal Renault 8 jal Simcu 1100....
Pogotovu u zimskim uvjetima voznje?
Laganini, 13-14 banki?!
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#32 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
G2 sam hvala Bogu prodao i više G ni bilo šta iz VW grupacije (osim možda Seat kao drugo auto) nemam namjeru uzimati. 80km/h u zimskim uslovima vožnje u BiH smatram razumnim limitom. Baš divno što postoji ta divna civilizacija u Zeničko Dobojskom kantonu. Ali u BH postoji jedna realna civilizacija u kojoj su putevi u katastrofalnom stanju za jednu evropsku civilizaciju. Isti se zimi jako loše čiste. Večina vozila koja se u ovoj BH civilizaciji-realnosti voze su punoljetna, upitne ispravnosti.ins wrote:Pa, onima koji voze Tigar ili Savu ocito 80 km/h po snijegu predstavlja samoubistvo, dok kada imas dobru kvalitetnu gumu stvari su puno jednostavnije...
Opšta slika prosječne BH vozilice Staro 10 - 18 godina, relativno dobro očuvane limarije, motor dovoljno jak da kantu istjera na 170-200km/h i bez ABS-a ili nekog drugog elektronskog sistema za asistenciju u vožnji.
Što ukratko znači da indeks V je čista šminka jer je su S(180), T(190), U(200) i H(210) sasvim dovoljni.
To što voliš čitat "Auto", "Auto sport" i slične publikacije ne čini te expertom ni ti poznavaocem lokalnih prilika nego samo načitanim. Ako sumnjaš u ono što ti govorim konsultuj malo ljude koji su svaki dan na cesti, a koji su za četverotočkaše egzistencijalno vezani kao što su taksisti, vozači dostavnih vozila, i sl.
-
ins
#33 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Vidis, ja sam uvijek smatrao da je zivot isuvise kratak da bi potrosio i mrvu vremena na G2, tako da sam preskocio tu fazu posjedovanja tog vozilaarman1 wrote: G2 sam hvala Bogu prodao i više G ni bilo šta iz VW grupacije (osim možda Seat kao drugo auto) nemam namjeru uzimati..
.80km/h u zimskim uslovima vožnje u BiH smatram razumnim limitom. Baš divno što postoji ta divna civilizacija u Zeničko Dobojskom kantonu. Ali u BH postoji jedna realna civilizacija u kojoj su putevi u katastrofalnom stanju za jednu evropsku civilizaciju. Isti se zimi jako loše čiste. Večina vozila koja se u ovoj BH civilizaciji-realnosti voze su punoljetna, upitne ispravnosti
J*** mi se za ovo, ja vozim nov auto, i apsolutno me ne zanima sto neko muku muci sa svojom asconom iz 1982. godine. Oni me zanimaju utoliko sto ih izbjegavam na cesti, ali to radim bez obzira vozili ljudi Yaris 2008 ili Kadett 1984!
Asfalt je sve bolji i bolji, pa evo jos koju sedmicu pa ce pravac Sa-Mo cijelom duzinom imati poslijeratni asfalt. U RS kvaliteta asfaltne podloge osim na par katastrofalnih dionica (Derventa - B. Brod) je odlicne kvalitete vec 4-5 godina (Npr oko Mrkonjic grada, dolinom Vrbasa, ili Sa - Vlasenica)
Opsta slika mog auta je 200+ KS, 2007, i imas sve. Kako rekoh, j**** mi se za one koji i dalje imaju auto bez servo volana, ABS, itd, itdOpšta slika prosječne BH vozilice Staro 10 - 18 godina, relativno dobro očuvane limarije, motor dovoljno jak da kantu istjera na 170-200km/h i bez ABS-a ili nekog drugog elektronskog sistema za asistenciju u vožnji.
Što ukratko znači da indeks V je čista šminka jer je su S(180), T(190), U(200) i H(210) sasvim dovoljni.
Ne cini me ekspertom, vec pametnim. Samo glupan moze reci necu da nesto procitam, necu nesto da znam!To što voliš čitat "Auto", "Auto sport" i slične publikacije ne čini te expertom ni ti poznavaocem lokalnih prilika nego samo načitanim. Ako sumnjaš u ono što ti govorim konsultuj malo ljude koji su svaki dan na cesti, a koji su za četverotočkaše egzistencijalno vezani kao što su taksisti, vozači dostavnih vozila, i sl
Ovo za taksiste i vozace dostavnih vozila mi je genijalno, posto oni inace spadaju u napredni, progresivni, i tehnicki obrazovani dio BH populacije, jel tako?
Pa 99,99% njih nije u stanju sjediste namjestiti da ih ledja ne bole kada dodju kuci, a kamoli da koriste vise od 10% onoga sto im savremeni auto nudi. Mislis da je ijedan od njih porcitao uputstvo za upotrebu svog Sprintera ili Octavie Tour? Pa oni ni ne znaju da su to dobili uz auto!
Da se razumijemo, tokom zime ja na M+S gumama vozim:
35% suhom magistralom, suhim gradskim ulicama ili suhim autoputem
60% mokrom magistralom, mokrim autoputem, i po mokrim gradskim ulicama
5% po snijegom prekrivenoj cesti, najcesce 22 km/h pokusavajuci da preteknem kolonu takvih kao ti sto su kupili gume, koje su ih u 175/70 R13 "izasle" 39,99 KM u OBI-u!
-
ins
#34 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Sto je ispravno razmisljanje, i vjerujem da ti nikada nije palo na pamet da nekoga ko prevali 100 km tokom zime ubjedjujes da mu treba najbolja M+S guma niti da onoga ko je stalno na cesti u svom A4 ubjedjujes da mu je dovoljan Tigar ili Sava, jel tako?Qler wrote:drug sve zavisi od potreba, ja sam na svoju fiestu stavio debica gume, ali sam na sluzbenog mondea stavio pireli. jer ipak sa njim idem na duza putovanja, vece brzine. nisam sad ni ja vesla sisao, da stavim savu, debicu, tigra na auto sa kojim se prelaze km i km godisnje.
-
ins
#35 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Vozim onom kojom mi uslovi dopustaju, sto vrijeme sto drugi ucesnici u saobracaju.chuchumbamayumbe wrote:Uz duzno postovanje, kojom to ti prosjecnom brzinom vozis zimi, po Bosni.ins wrote:Mislim da je ovo jedan od najvecih bisera ever na ovom forumuNa brzinama do 80km/h sasvim zadovoljavaju moje potrebe. Možda 3% vozača zdrave pameti u zimskim uslovima(led i snijeg) vozi brže od 80km/h na BH cestama.
Laganini, 13-14 banki?!
Imam dobar auto i uvijek gume u cije stanje i spsobnosti ne sumnjam, pa prema tome sve sto trebam da uradim je da se prilagodim uslovima.
Tada nije nikakav problem voziti Ze-Sa 120 km/h po utabanom snijegu, ili na autoputu kroz Slo 130-140 km/h, ili Bihac-Sarajevo vrtiti se oko 90-100 km/h vecim dijelom, isto tako po neociscenoj cesti.
Prelazim 30.000+ km godisnje, vozim 19 godina, nisam nikada imao udes....
-
Judge_Dread
#36 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:25, edited 1 time in total.
-
ins
#37 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Majstore, ti si znaci ignorisao ADAC i forumase koji govore da je Tigar smece, vec si uzeo za relevantne one forumase koji tvrde da su zadovoljni gumama koje su malo platili?Bakir1 wrote: nije ovo njemacka i nije ADAC toliko mjerodavan da moram uvaziti njihove misljenje,a svakako je bolja solucija od polovnih i protekt guma.
Za mjesec-dva ces i ti tvrditi nekome da su Tigar odlicne gume, bez obzira sto nisi probao neke druge, samo zato sto si ih ti kupio, na osnovu price istih onih kao sto si ti?
Ma da ti nisi clan SZBiH, slucajno?
-
maksumx
#38 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
SVAŠTA...........
- chuchumbamayumbe
#39 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Nema sta, prejako moram reci. 12 banki po utabanom snijegu?ins wrote:chuchumbamayumbe wrote:Vozim onom kojom mi uslovi dopustaju, sto vrijeme sto drugi ucesnici u saobracaju.ins wrote:[quote
Na brzinama do 80km/h sasvim zadovoljavaju moje potrebe. Možda 3% vozača zdrave pameti u zimskim uslovima(led i snijeg) vozi brže od 80km/h na BH cestama.
Uz duzno postovanje, kojom to ti prosjecnom brzinom vozis zimi, po Bosni.
Laganini, 13-14 banki?!
Imam dobar auto i uvijek gume u cije stanje i spsobnosti ne sumnjam, pa prema tome sve sto trebam da uradim je da se prilagodim uslovima.
Tada nije nikakav problem voziti Ze-Sa 120 km/h po utabanom snijegu, ili na autoputu kroz Slo 130-140 km/h, ili Bihac-Sarajevo vrtiti se oko 90-100 km/h vecim dijelom, isto tako po neociscenoj cesti.
Vodim da ljeti istom dionicom garish 16-17 banki?
- potpuni stranac
#40 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
[/quote]chuchumbamayumbe wrote:[
Vozim onom kojom mi uslovi dopustaju, sto vrijeme sto drugi ucesnici u saobracaju.
Nema sta, prejako moram reci. 12 banki po utabanom snijegu?
Vodim da ljeti istom dionicom garish 16-17 banki?[/quote]
sta 16-17, nemoj da vrijedjas covjeka, 25-30 je pristojna brzina
- chuchumbamayumbe
#41 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Samo da dodam, i legendarni Ayrton Senna je u svoje vrijeme bio najbolji vozac F1, pogotovu na mokroj podlozi, a to ga je na kraju kostalo i zivota.
-
ins
#42 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Kako rekoh, vozim koliko mi uslovi dozvoljavaju, nekad je to 52 km/h nekad 152 km/h (252 km/h ne bih probao od Sa do Zenice
)....
- chuchumbamayumbe
#43 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Ja koliko znam nigdje na dionici Sa-Ze uslovi ne dozvoljavaju brze od 110km/h, jer postoje ogranicenja?!ins wrote:Kako rekoh, vozim koliko mi uslovi dozvoljavaju, nekad je to 52 km/h nekad 152 km/h (252 km/h ne bih probao od Sa do Zenice)....
Osim na dionicama autoputa, 130km/h, ali i to je ipak manje od 15 banki.
Nije bitno, ipak mislim da je u BiH, sa nasom cestovnom infrastrkturom, pjesacima i kravama pored puta, pijeskom na kolovozu, rupama i svim ostalim sto mi imamo (a Njemacka nema) ipak veliki hazard (prema samom sebi, ali prvenstveno prema ostalima) voziti brze od propisane brzine, a pogotovu u otezanim uslovima voznje (to naravno spada i snijeg).
- madner
#44 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
130 km/h dozvoljeno, +30 = 160 + 10% tolerancije = 176 bez da ide vozacka.
- chuchumbamayumbe
#45 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Prejako.madner wrote:130 km/h dozvoljeno, +30 = 160 + 10% tolerancije = 176 bez da ide vozacka.
Samo naprijed, ja cu se drzati desne trake, a vi ako ikako mozete 17,5 banki bez da ode vozacka, samo naprijed.
Jebo vozacku ako ode glava!
- madner
#46 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Mudro, tigar glavu cuva.chuchumbamayumbe wrote:Prejako.madner wrote:130 km/h dozvoljeno, +30 = 160 + 10% tolerancije = 176 bez da ide vozacka.
Samo naprijed, ja cu se drzati desne trake, a vi ako ikako mozete 17,5 banki bez da ode vozacka, samo naprijed.
Jebo vozacku ako ode glava!
-
Judge_Dread
#47 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:25, edited 1 time in total.
- madner
#48 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Iznad +30 do + 50 na otvorenom ti je 100 kermi.Judge_Dread wrote:Kakva je ovo formula i koji je faktor +30?madner wrote:130 km/h dozvoljeno, +30 = 160 + 10% tolerancije = 176 bez da ide vozacka.
10% tolerancije je ono sto bi trebali ali cesto ne uzmu u obzir kad ti izmjere brzinu.
Dakle do ispod te brzine kazna bi trebala biti 30 kermi.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#49 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
To ti je u skladu s tumačenjem naučenim na pravnom fakultetu u sarajevu. Epilog takvog ocjenjivanja je ovih dana top tema u novinama.Judge_Dread wrote:Kakva je ovo formula i koji je faktor +30?madner wrote:130 km/h dozvoljeno, +30 = 160 + 10% tolerancije = 176 bez da ide vozacka.
Ins ako si ti neki šumaher i voziš bolid F1 svakak čast. Ja imam porodicu koja je često samnom u autu. Imam savjest prema sebi, svojim bližnjim i ostalim učesnicima u saobračaju. Ja sam svjestan gdje sam i ne želim da ugrozim druge ni sebe. To se zove savjesno ponašanje. 95% vožnje mi je u gradskim uslovima. Samo mi g. Šumaher recite koliko brzo možete voziti kroz Sarajevo.
-
ins
#50 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Po Sarajevu 50-60 km/h
Imam 35+ godina, i nagledao sam se svega po cesti....
Imam 35+ godina, i nagledao sam se svega po cesti....